广东省广州市2015届高中毕业班综合测试(二)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省广州市2015届高中毕业班综合测试二英语试题 WORD版含解析 广东省 广州市 2015 高中 毕业班 综合测试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、 试卷类型:B2015届广州市普通高中毕业班综合测试(二)英 语 2015.4I语言知识及应用(共两节,满分45分)第一节完形填空(共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下面短文,掌握其大意,然后从1一15各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 Id never seen a storm like it. It was July 20,1992I had been in the US army for a yearand a half,and was 1 that evening as an inspector. I was standing at the d
2、oorway watching the 2 blowing in when a bolt of lightning hit atree about 50 yards away,making me 3 in fright. The rain arrived suddenly and 4 ,shaking the roof. A big flash of blue light hit me,throwing me about 10 metres 5 passed through me and I seemed on fireI felt myself 6 my body and then I wa
3、s looking down at myself as the guards tried to help meI felt I had a 7 ,turn away or face the pain. I decided to return. I later found out that the lightning had stopped my heart for 5 minutesDoctors were 8 I had survived. Through much hard work I eventually recovered 9 But while my body slowly hea
4、led,I remained terrified of stormsThe army doctors insisted I 10 my fears and overcome them. So on one overcast day,I stood outside my house and waited. The rain came,wetting mybare feet. I saw the flash and heard the thunder at the same time. Lightning burned through meonce more and threw me back i
5、nto the house. Id been struck again! The first time I was hit,I was told the 11 of surviving were one in twelve million. Butwhat were the chances of surviving twice? I already lived with so much 12 that physically it wasnt much worse the second time.But I became more 13 It took me years to overcome
6、my terror and feel comfortable againleaving the house. My life as a soldier was 14 by one in a wheelchair. Nevertheless Ilearned to 15 Although I still feel pain every day,Im now able to work and liveindependentlyI am no longer afraid of living【文章解读】这是一篇英语故事阅读。作者主要叙述了自己在当兵期间遇到的暴风雨并被雷击的经历,面对生活的不幸,作者学
7、会了调整。1 A. fighting B. working C. sleeping D. reading【答案】B【考点】考查动词的用法。【解析】本空考查动词基本含义的辨析。A. fighting战斗,挣扎;B. working工作;C. sleeping睡眠;D. reading阅读。work as作为工作。根据前文的army和下文的inspector判断。故选B。2 A. fire Broof Crainstorm D . smoke【答案】C【考点】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。A. fire火;Broof屋顶;Crainstorm暴风雨;D . smoke吸烟。根
8、据第一段的storm和下文的lightning判断选C。3 A. jump B. laugh C. hide D. leave【答案】A【考点】考查动词的用法。【解析】本空考查动词基本含义的辨析。A. jump跳跃;B. laugh嘲笑;C. hide隐藏;D. leave离开。根据下文的in fright和上文提到的令人恐怖的场景,应是“害怕地跳起来”。故选A。4. A. slowly B. secretly C. softly D. loudly【答案】D【考点】考查副词的用法。【解析】本空考查副词基本含义的辨析。A. slowly慢慢地;B. secretly秘密地;C. softly软
9、地;D. loudly大声地。根据下文的shaking the roof判断应是大声地。故选D。5 A. Electricity B. Light C: Rain D. Sound【答案】A【考点】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。A. Electricity电;B. Light灯,光线;C: Rain雨;D. Sound声音。根据前文的A big flash of blue light hit me判断是“电”。故选A。6. A. hitting B. leaving C. controlling D . dragging【答案】B【考点】考查动词的用法。【解析】本空考查动
10、词基本含义的辨析。A. hitting打;B. leaving离开;C. controlling控制;D . dragging拽,拉。作者吓地灵魂出窍。故选B。7. A. right B. problem C. choice D. dream【答案】C【考点】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。A. right权利;B. problem问题;C. choice选择;D. dream梦想。根据下文的turn away or face the pain判断选C。8 A. confident B. disappointed C. worried D. amazed【答案】D【考点】考
11、查形容词的用法。【解析】本空考查形容词基本含义的辨析。A. confident有信心的;B. disappointed感到失望的;C. worried感到焦虑的;D. amazed感到惊奇的。 根据前文I later found out that the lightning had stopped my heart for 5 minutes应是医生们感到很惊奇。故选D。9. A. socially B. mentally C. physically D. visually【答案】C【考点】考查副词的用法。【解析】本空考查副词基本含义的辨析。A. socially社会的,社交的;B. ment
12、ally心理上地;C. physically身体上地;D. visually外表上地。根据下文while my body slowly healed应是身体康复。故选C。10. A. hide Bface C. sense D. ignore【答案】B【考点】考查动词的用法。【解析】本空考查动词基本含义的辨析。A. hide隐藏;Bface面对;C. sense感觉;D. ignore忽视。根据下文的overcome判断应该是勇敢面对恐惧。故选B。11 A. reasons B. chances C. advantages D. consequences【答案】B【考点】考查名词的用法。【解析
13、】本空考查名词基本含义的辨析。A. reasons理由,原因;B. chances机会;C. advantages优点,优势;D. consequences后果。根据下文的he chances of surviving twice判断应是生存的机会。故选B。12. A. success B. joy C. failure D. pain【答案】D【考点】考查名词的用法。【解析】本空考查名词基本含义的辨析。A. success成功;B. joy高兴;C. failure失败;D. pain痛苦。根据下文的worse和前文的身体受伤判断。故选D。13A. fearful B. powerful C
14、. thankful D. regretful【答案】A【考点】考查形容词的用法。【解析】本空考查形容词基本含义的辨析。A. fearful害怕的;B. powerful有力的;C. thankful感激的;D. regretful遗憾的。根据下文的overcome my terror and feel comfortable again判断应是变得更加害怕。故选A。14. A. protected B. saved C. replaced D. shared【答案】C【考点】考查动词的用法。【解析】本空考查动词基本含义的辨析。A. protected保护;B. saved节省;C. repl
15、aced代替;D. shared分享。根据下文的by one in a wheelchair判断选C。15A. adapt B. forgive C. escape D. complain【答案】A【考点】考查动词的用法。【解析】本空考查动词基本含义的辨析。A. adapt调整,适应;B. forgive宽恕;C. escape逃脱;D. complain抱怨。生活发生了重大的改变,学会调整或适应。故选A。第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分) 阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,在空格处填人一个适当的词或使用括号中词语的正确形式填空,并将答案填写在答题卡标
16、号为16一25的相应位置上。 The giant panda loves bamboo. An adult panda requires 12. 5 kilograms of bamboo,whichit 16 (hungry)pulls out with its powerful paws,to satisfy its daily needsWild pandas live only in the high bamboo forests of Central China. These mountain forestsare cool and wet一just as pandas like i
17、t. In the summer,they may climb as high as 4000 metersto help themselves to bamboo 17 (grow)at higher altitudes. Frequently,pandas 18 (see)eating in a relaxed sitting position,with their back legsstretched out before them. 19 they may appear inactive,they are in fact skilled tree-climbersand efficie
18、nt swimmers Giant pandas are unsociableThey have a highly developed sense of smell that males use 20 (avoid)each other and to find females for mating in the spring. After a five-monthpregnancy,a female gives birth 21 a cub. The blind baby pandas weigh only 142 grams andcannot crawl(爬行) 22 they reach
19、 three months of age. 23 are born white,and developtheir much loved colouring later. There are only about 1000 giant pandas left in 24 wild,with perhaps another 100 inzoos. Because they are so rare,much of 25 we know about pandas comes from studyingthese zoo animals【文章解读】这是一篇说明文阅读。文章主要介绍了大熊猫的生存状况和生活
20、特征和习性等16. 【答案】hungrily 【考点】考查副词。【解析】根据下文的动词pull判断填副词形式。故填hungrily。17.【答案】growing【考点】考查非谓语动词。【解析】根据bamboo是grow的动作执行者,现在分词作后置定语。判断填growing。18. 【答案】are seen【考点】考查被动语态。【解析】根据前文的pandas是see的动作承受者,根据语境是一般现在时,故填are seen。19. 【答案】Although/Though【考点】考查状语从句【解析】根据下文的inactive和上文的relaxed判断主从句之间是让步关系,故填Although/Tho
21、ugh。20. 【答案】to avoid【考点】考查非谓语动词。【解析】shortly after之后不久根据词组use sth to do sth判断,此处是sense of smell的定语从句,引导词that在从句中作use的宾语。故填to avoid。21. 【答案】to【考点】考查介词。【解析】根据固定短语give birth to生育。故填to。22. 【答案】until【考点】考查连词。【解析】根据前后分句之间的时间关系,“直到”。故填until。23. 【答案】They【考点】考查代词。【解析】根据前文的pandas判断。故填They。24. 【答案】the【考点】考查冠词。【
22、解析】根据短语in the wild,判断填the。25. 【答案】what【考点】考查宾语从句。【解析】根据空后是定语从句,从句中缺少know的宾语。故填what。II阅读(共两节,满分50分)第一节阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 A Is it possible that the sinking of the Titanic was caused by a ghost? A lot of the story belowis true. but did it really happen qu
23、ite like this? Our story begins not in the icy cold waters of the North Atlantic,but rather thousands ofmiles away in Egypt. It is here,perhaps,that we can find the start of the mystery(谜)of theTitanic,in the year 1910,in the great city of Cairo One day,a famous professor of Egyptian history called
24、Douglas Murray was staying inCairo,when he was contacted by an American adventurer. The American had something unusual to offer Murray,something that was certain to thrillhim:a beautiful ancient Egyptian mummy case,containing the mummy of an Egyptian queenitwas over 3000 years old,but in beautiful c
25、ondition一gold,with bright paintings on it. Murraywas delighted with both the object and the asking-price. He gave the man a cheque immediately. The cheque was never cashed. That evening the American adventurer died. For his part,Murray arranged to have the treasure sent back to Britain. However,it w
26、as not long before helearnt more about the beautiful mummy case:On the walls of the tomb in which it had beendiscovered,there were messages which warned of terrible consequences to anyone who broke intothe tombMurray was disbelieving of these warnings until a few days later,when a gun he washolding
27、exploded in his hand,shattering his arm. The arm had to be cut off. After the accident,Murray decided to return to his homelandOn the return journey,two ofhis companions died mysteriously,and two servants who had handled the mummy also passedawayThe now-terrified Murray decided he would get rid of t
28、he cursed case as soon as he arrivedin LondonA lady he knew named Janet Jones said she would like it,so he gave it to her.Shortly afterwards,Jones mother died,and she herself caught a strange disease. She triedreturning the mummy,but naturally Murray refused it. In the end,it was presented to the Br
29、itishMuseum Even in the museum,the mummy apparently continued to cause strange eventsA museumphotographer died shortly after taking pictures of the new exhibit;and a manager also died for noapparent reason. In the end,the British Museum decided to get rid of the mummy tooThey soldit to a collector i
30、n New York. At the start of April 1912,arrangements for the transfer were complete,and the mummy beganthe journey to its new homeBut the New Yorker never received the mummy or its caseFor whenthe Titanic sank,one of the objects in its strong-room Was the mummy case? Or so they say?【文章解读】这是一篇英语故事阅读。本
31、文主要叙述了泰坦尼克号的下沉之谜,该事件发生之前在一个古代埃及木乃伊身上发生了一系列稀奇古怪的事情,凡是接触过该木乃伊的人都遭受了各种不同程度的磨难,或本人或亲人的无缘由的离去。26From the passage,we know Professor Murray A. was a famous American adventurer B. used to work for the British Museum C. was a British professor of Egyptian history D. didnt believe the mummy really brought bad
32、 fortune【答案】C【考点】考查细节辨认题。【解析】根据文章的第三段的One day,a famous professor of Egyptian history called Douglas Murray was staying in Cairo和第六段的After the accident,Murray decided to return to his homeland及下文的London判断Murray是研究埃及历史的英国教授。故选C。27 In Paragraph 5,the underlined word“cursed”is closest in meaning to A. f
33、orgotten B. uncommon C. expensive D. unlucky【答案】D【考点】考查词义猜测题。【解析】A. forgotten被忘记的;B. uncommon不常见的;C. expensive昂贵的;D. unlucky不幸的。根据文章的第五、六段的与该木乃伊相关的人都离奇死亡判断是不幸的,故选D。28In what order did the following events occur? a. The case was given to the British Museum. b. Janet Jones caught a mysterious illness
34、c. Murrays arm was cut off. d. The mummy case was sold to an American. e. A man who took a picture of the case died. f. Warnings were written on the tombs walls A. f, c,b,a,e,d B c,f, b,a,e,d C, d,f, b,c,a,e D. f, a,c,b,e,d【答案】A【考点】考查细节排序题。【解析】根据文章的第五段的On the walls of the tomb in which it had been d
35、iscovered,there were messages which warned of terrible consequences to anyone who broke into the tombMurray was disbelieving of these warnings until a few days later,when a gun he was holding exploded in his hand,shattering his arm. The arm had to be cut off判断事件发生的顺序是f和C,故判断答案为A。29According to the p
36、assage,where is the Egyptian mummy now? A. At the British Museum. BIn New York. C. In Egypt. D. Under the sea.【答案】D【考点】考查判断推理题。【解析】根据文章的最后两段推断该木乃伊不在英国博物馆,也不在纽约和埃及,应该在大海下面。故选D。30What is the main purpose of this passage? A. To entertain readers with a story of mystery B. To introduce an important hist
37、orical event to readers C. To warn readers about the dangers of mummies cursesD. To inform readers about the true cause of the Titanics sinking【答案】D【考点】考查主旨大意题。【解析】通读全文,并根据文章的第一段和最后一段的可知文章在告诉读者泰坦尼克号下沉的真实原因。故选D。 B Amy didnt have a little finger. It bothered James at first,but she seemed almost proud
38、of it:she would refuse to use herfive-fingered hand to hold him or move stray hairs from her eyesShe would always use her lefthand,twisted and shockingBut that was only at the beginning of their relationship. After sixmonths the missing digit became something like a comfort to James一hed notice its a
39、bsence inhis hand and feel lovedIt was something he couldnt explain to anyone else,and that made himlove the missing finger even moreIt was a secret between them both. There was,however,a certain thing James couldnt ask about. He wasnt sure how she losther finger. It was the only unspeakable topic i
40、n the relationship It didnt bother him very much.He wasnt a curious person. Hed occasionally slip and begin to ask,but mostly caught himself.When he didnt,shed get quiet in company or angry in privateHed let her storm away and waitfor the broken comb of her hand to run through his hair in apology Th
41、ey broke up over a mistakeHis mistakeAmy started an argument over who should dothe dishes,and he lost despite his best effort to point out the number of hours he worked. In hisanger,he stabbed a fork into the wall. Amy didnt say anything;she didnt even look upset,just confused. When he pulled the fo
42、rk out,two prongs(叉齿)stayed in the wall,so he threw itinto the trash. She was still staring,and he felt awkward and ashamed. He told her the prongs were in thewall,and the fork was now uselessWhat good would a two-pronged fork be for anyone? There wasnt any talking after that. She simply packed a ba
43、ckpack and went to her mothersThe next day Amys brother and father came by to collect the rest of her clothing and booksNeither of them looked mad,though James couldnt figure out if they were truly uninterested or ifsilent anger was a family characteristic He painted over the marks on the kitchen wa
44、ll a week later,but left the prongs in the wallHe fished the fork out of the trash and kept it in the silverware drawer,underneath the utensiltrayHed take it out occasionallyRunning his finger into the rough gap of the missing pieces,hed try to feel what wasnt there any more.【文章解读】这是一篇英语故事阅读。Amy失去左手
45、的小手指,但仍然爱着James ,在一次两个人发生了激烈的争吵。James的行为深深地伤害了Amy的心,让Amy决定离开他。 31 Which of Amys fingers was missing? A. The middle finger of her left hand. BThe little finger of her left hand. C. The little finger of her right hand. DThe middle finger of her right hand.【答案】B【考点】考查细节辨认题。【解析】根据文章的第一段的a little finger和
46、第二段her left hand判断是她的左手小手指,故选B。32The underlined word“It in Paragraph 3 refers to A. Amys missing finger B. how Amy lost her finger C Amys attitude towards her hand Dwhy Amy never talked about her hand【答案】B【考点】考查细节辨认题。【解析】根据文章的第三段的第二句话how she lost her finger可知选B。33What caused Amy to leave James? A. A
47、my was afraid of James extreme anger. B James repeatedly refused to wash the dishes. C Amy felt James disrespected her disability D James continually talked about her missing finger.【答案】C【考点】考查判断推理题。【解析】根据文章的第四段的James所做的事情,和第五段的She was still staring,and he felt awkward and ashamed. He told her the p
48、rongs were in the wall,and the fork was now useless可知Amy感觉James嘲笑她,不尊重她的残疾这件事实。故选C。34 When Amys father came to collect her things,he . A did not say very much to James B did not know what the fight was about C was clearly very upset and angry with James D asked his daughter to stay with her mother【答
49、案】A【考点】考查细节辨认题。【解析】根据文章的倒数第二段的最后一句话James couldnt figure out if they were truly uninterested or if silent anger was a family characteristic可推断Amy的父亲什么也没有说。故选A。35To Amy,the broken fork symbolized A. their broken relationship Bher damaged handC a problem that could be solved Dthe way she lost her finge
50、r【答案】B【考点】考查判断推理题。【解析】根据文章的第五段的He told her the prongs were in the wall,and the fork was now useless可知对于Amy来说坏掉的叉子象征她受伤的手指。故选B。 C Speed reading is a necessary and vital skill in the Internet ageWe skim over articles,e-mails and tweets to try to grasp key words and the essential meaning of the text. W
51、ith so muchinformation available through our electronic devices,it would be impossible to get througheverything if we read word by word,line by line. But a new trend calls on people to unplug and enjoy reading slowly,one which claims tohave benefits beyond intellectual stimulation. A recent story fr
52、om The Wall Street Journal reported on a book club in Wellington,NewZealand,where members meet in a cafe and turn off their smartphonesThey sink intocomfortable chairs and read in silence for an hour. Unlike typical book clubs,the point of the slow reading club isnt to exchange ideas aboutcertain bo
53、oks,but to get away from electronic devices and read in a quiet,relaxed environment.According to the story,the Wellington book club is just one example of a movement started bybook lovers who miss the traditional way of reading Traditional readers,like Maura Kelly,say a regular reading habit sharpen
54、s the mind,improves concentration,reduces stress levels and deepens the ability to understand othersSomeof these benefits have been backed up by scienceFor example,a study of 300 elderly peoplepublished by the journal Neurology last year showed that mature people who take part in activitiesthat use
55、their brain,such as reading,suffer less memory loss as they get older. Another studypublished last year in Science showed that reading novels helps people understand others mentalstates and beliefs一a key skill in building relationships. Yet technology has made us less careful readersComputer and pho
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
三年级上册语文习题课件-期中达标测试卷∣ 苏教版(2018) (共18张PPT).ppt
