吉林省梅河口市第五中学等校2020届高三英语上学期8月联考试题含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省 梅河口市 第五 中学 2020 届高三 英语 上学 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、吉林省梅河口市第五中学等校2020届高三英语上学期8月联考试题(含解析)考生注意:1. 本试卷由四个部分组成。满分150分,考试时间120分钟。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对
2、话仅读一遍。1. When will the woman help the man?A. This afternoon. B. Saturday. C. Tomorrow afternoon.2. Where will the speakers celebrate the birthday?A. In McDonalds.B. In Mingxiang Restaurant.C. In Heping Restaurant.3. Whats the problem with the man?A. He isnt satisfied with the computer.B. His compute
3、r game doesnt work.C. He wants to download the other game.4. How did the woman get here?A. By car. B. By bus. C. By bike.5. What does the woman order?A. A ham and a thick steak.B. An Ice cream.C. An egg and a cup of tea.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或
4、独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How long will the journey last?A. Four days. B. Six days. C. Eight days.7. What is the man going to do?A. Travel to some scenic spots and visit the science lab.B. Attend a conference and visit the science lab.C. Sell his books an
5、d experimental samples.听第7段材料,回答第8至10题。8. Why did the woman stay up late last night?A. She must finish her maths exercise.B. She couldnt fall asleep before 3 am.C. She watched long soap Korean series.9. What does the woman usually do in the evening?A. She takes physical exercise at home.B. She watch
6、es Korean series on her phone.C. She does her assignments by the teacher.10. When does the conversation probably take place?A. On Thursday. B. On Friday. C. On Saturday.听第8段材料,回答第11至13题。11. How much does the man pay to send the paper?A. 4 yuan. B. 8 yuan. C. 12 yuan.12. How soon will the mail arrive
7、 in Beijing by ordinary mail?A. In 1 day. B. In 2 days. C. In about 4-5 days.13. What does the man mail to Beijing?A. A jacket. B. A paper. C. a book.听第9段材料,回答第14至16题。14. Why does the woman give up exercising?A. Its cold outside. B. She is lazy. C. She is sick.15. What does the man do for exercise?A
8、. He goes hiking every day.B. He jogs at the weekend.C He jogs every day.16. Whats troubling the woman?A. Square dance. B. Being overweight. C. Cold weather.听第10段材料,回答第17至20题17. Where did the night parrot use to live?A. In Central Australia. B. In Western Austria. C. In Western Australia.18. When is
9、 night parrot active?A. In the morning. B. In the afternoon. C. At night.19. Why did people think the bird became extinct?A. Its habitat was destroyed.B. It was hunted by human being.C. It couldnt adapt to the climate change.20. What does the bird look like?A. Its a small yellow bird. B Its a large
10、green bird. C. Its a small green bird.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ABest Way to Save MoneyAlthough the best way to save money can vary from person to person, depending on age, family size and other characteristics, there are still some easy things that al
11、l shoppers can do to keep more money in their bank accounts.Avoid Impulse (冲动的) PurchasesWhen you shop, a best way to save money is to have a plan in mind to help you avoid impulse purchases. For instance, you might leave your credit cards at home and only carry the exact amount of cash that you wil
12、l need for your planned purchase. Some shoppers agree to discuss any purchases over a certain dollar amount with their spouses (配偶) first, Know When to Pay for QualitySometimes the best way to save money in the long term is to spend a little more money right now. A good piece of furniture can stay i
13、n the family for decades. A high-quality pair of shoes will last longer than a bargain pair and prevent foot pain. Leaner cuts of meat and organic produce provide health benefits for your family.Buy SecondhandCheck classified ads, thrift stores and garage sales for used clothing, toys, furniture, an
14、d much more available at a part of their original cost. For the most secondhand savings, check out groups like Freecycle where members offer unwanted items for free to anyone willing to pick them up.Borrow Instead of BuyIf youre only going to use something once, try to borrow it instead of spending
15、your money on it. Borrow a tool from your neighbor. Swap books with a friend. Check out the resources at your local library. Youll also be reducing disorder in your home.1. What should you do to avoid buying unplanned things?A. Think twice before you buy.B. Ask if you really need them.C. Turn to you
16、r friends for help.D. Never take extra money with you.2. Whats the biggest benefit of buying secondhand goods?A. It is cheap.B. It is convenient.C. It is fun.D. It costs nothing.3. Which of the following tips ensures you to get items for free?A. Avoid Impulse Purchases.B. Know When to Pay for Qualit
17、y.C. Borrow Instead of Buy.D. Buy Secondhand.【答案】1. D 2. A 3. C【解析】这是一篇说明文。尽管省钱的最佳方式因人而异,取决于年龄、家庭规模和其他特征,但仍然有一些简单的事情是所有购物者都可以做的,以便在银行账户上存更多的钱。文章介绍了省钱的最好方法。【1题详解】细节理解题。根据第一个小标题的第二句 only carry the exact amount of cash that you will need for your planned purchase可知,购物时,别带多余的钱,就能避免冲动购物。故选D。【2题详解】细节理解题。根
18、据第三个小标题第一句 at a part of their original cost可知,买二手货的最大好处是便宜。故选A。【3题详解】推理判断题。根据第四个小标题的内容可知,如果你只用一次的东西,不必花钱去买,可以借用。故选C。BEdward Latter, five, thought his dog Morse was gone for ever after cruel thieves took him away when the dog escaped from his home.The 10-month-old dog had been missing since December
19、and the broken-hearted boy even wrote a heartbreaking letter to Santa and posted it to Lapland asking for his pal back for Christmas.A 10,000 reward was offered by millionaire Simon Cowell after he read about the horrific theft. Cowell said: “Its heartbreaking to see a little boys Christmas ruined.
20、Dogs are so important to many of us. We just hope it helps lead to the safe return of Morse.”His parents, Amanda Hopkins and Richard Latter, had given up hope of ever seeing their pet again, until they got a call on Friday night. A couple 20 miles away from their home in Marden, Kent, had found a mu
21、ddy dog walking through their street and thought it could be missing Morse. They brought the Morse in, washed him, and then called Mr Latter who was unsure until he was sent a photo, and then drove the family to the village of Meopham.The theatre carpenter, 40, said: “Amanda and I were still quite s
22、ceptical, but Edward saw him and recognised him straight away. He was absolutely over the moon. He said: I cant believe it, I have my best friend back. Its too late for Christmas but this is the best present ever. We were still unsure if it was him thoughas he wasnt responding to his name or coming
23、to us.”“We spent about an hour and half over there and we still were not sure, so we took him home to get his chip scanned. It was only when we took him to the vets on Saturday morning and got his chip scanned that we found out for sure. We instantly broke down in tears. We were just hugging each ot
24、her, hugging Edward and hugging the dog.” Added Richard.The family who found missing Morse said they hadnt yet heard from Simon Cowell about the 10,000 reward hut were happy to get him home.4. Why did Edward Latter write to Santa?A. He wanted Santa to punish the cruel thieves.B. He wished Santa coul
25、d bring Morse back for Christmas.C. He hoped Santa would reward the person finding his dog.D. He wished he could reunite with his parents for Christmas.5. What does the underlined phrase over the moon” in Paragraph 5 mean?A. On the move.B. Outer space.C. In high spirits.D. Beyond description.6. Why
26、did Richard Latter have the dogs chip scanned?A. To identify the dog.B. To ensure the dogs health.C. To remind Edward Latter to hug the dog.D. To get the reward millionaire Cowell had promised.7. What can we learn from the text?A. Edward Latter has got his lost Morse back.B. Simon Cowell was accused
27、 of breaking his promise.C. Santa brought Morse back for Edward Latter after Christmas.D. The couple has received a reward of 10,000 from Mr Latter.【答案】4. B 5. C 6. A 7. A【解析】本文是一篇记叙文。Edward Latter给圣诞老人写信是希望圣诞老人实现他的愿望:他的狗回来和他一起过圣诞节。最后Edward latter的确找回了他的狗。【4题详解】细节理解题。根据第2段The 10-month-old dog had be
28、en missing since December and the broken-hearted boy even wrote a heartbreaking letter to Santa and posted it to Lapland asking for his pal back for Christmas.可知,Edward Latter给圣诞老人写信是希望圣诞老人实现他的愿望:他的狗回来和他一起过圣诞节。故选B。【5题详解】词义推测题。根据上一句“ but Edward saw him and recognised him straight away.”可知, Edward Lat
29、ter已经认出了Morse,他立即欣喜若狂。故选C。【6题详解】细节理解题。根据倒数第2段第1句可知, Morse被带去扫描是为了弄清它是否是 Edward Latter丢失的狗。故选A。【7题详解】推理判断题。根据倒数第2段第2句It was only when we took him to the vets on Saturday morning and got his chip scanned that we found out for sure. 可知, Edward latter的确找回了他的狗。故选A。COne night in 1966, Michael Chapman rush
30、ed into a folk-music club in Cornwall, England to get out of the rain, and soon found himself onstage playing the guitar.“They offered me a job to play for the rest of the summer. And Ive been playing ever since,” Chapman says. “Ive told that story so many times, but its absolutely true. If it hadnt
31、 been raining that night, I wouldnt be talking to you.”The British guitar player has spent the 50 years since then on the road. He released some praised albums in the 1970s, but his health went downhill in the 80s and 90s. Like a lot of British artists in the 1960s, Chapman taught himself to play th
32、e guitar by listening to American jazz and blues records.Chapman actually taught photography, but quit when he was 26 to play music full time. When he was starting out, he was often compared to other British acoustic (原声的) guitar heroes of the time, like John Martyn and Bert Jansch.“The fascinating
33、thing about Michael Chapman is that he doesnt fit in with those guys of his generation,” says Andrew Male, a music journalist. “Hes always- been an outsider. He never moved to London.”And while he never became part of the London music scene, Chapman was noticed by those musicians. “The 70s caught up
34、 with him in the 80s,” Male says. “He had a huge heart attack at the end of the 80s that nearly finished him off. When he made his way back into the world in the early 90s, people had forgotten about him.”But not everyone. A younger generation of musicians in America, including Thurston Moore of Son
35、ic Youth and a younger singer and guitarist named Steve Gumi, recently rediscovered Chapman.“We wanted to capture Michaels voice and character where he is now. You know, its a little road-weary, but he still has it,” Gunn says. “For me, it was really important to get that right,” “Hes the right old
36、musician for present times,” Male says. “I think the music he makes seems quite in tune with where were at.”8. What word can best describe Michael Chapmans first involvement in music?A. Untrue.B. Accidental.C. Unfortunate.D. Reasonable.9. What can we learn about the British guitarist John Martyn fro
37、m the text?A. He used to teach photography full time.B. He cannot get along well with other musicians.C. He may be very familiar with American jazz and blues.D. He may be one of the best guitar players in the early 90s.10. Why did Michael Chapman quit his music career once?A. He lost his special voi
38、ce.B. He suffered from a severe heart attack.C. He got tired of competing with others.D. He was almost forgotten by everyone.11. What can be the best title for the text?A. The Rise and Fall of Guitar MusicB. The Sad Story of a Guitar MusicianC. A New Generation Helps an Old Guitar MusicianD. A Guita
39、r Musicians Back with the Help of a New Generation【答案】8. B 9. C 10. B 11. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了一位吉他演奏老艺术家Chapman的演艺经历以及新一代吉他演奏家Steve Gumi认为Chapman创作的音乐和他们现在所处的环境很协调,所以他让老艺术家重新攀登音乐事业的高峰。【8题详解】推理判断题。根据第二段 If it hadnt been raining that night, I wouldnt be talking to you.”可推断, Michael Chapman走上音乐之路是出于偶
40、然机会。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段的最后一句“Like a lot of British artists in the1960s, Chapman taught himself to play the guitar by listening to American jazz and blues records”和第四段第二句“ When he was starting out, he was often compared to other British acoustic (原声的) guitar heroes of the time, like John Martyn and
41、 Bert Jansch”可推断, John Martyn作为那个年代的吉他艺术家,应该很熟悉美国的爵土乐及蓝调音乐。故选C。10题详解】细节理解题。根据第六段第三句和第四句“He had a huge heart at tack at the end of the80s that nearly finished him off. When he made his way back into the world in the early 90s, people had forgotten about him”可知, Michael Chapman中断他的音乐职业生涯是因为一次严重的心脏病发作。
42、故选B。【11题详解】主旨大意题。文章主要讲述了一位老艺术家在新一代艺术家帮助之下,重新攀登音乐事业的高峰的故事。故选D。【点睛】在细节考查题中有一类事实细节题 。该题属于细节类型的阅读理解题,一般只针对某个特定的细节,题型可以多种多样。此类题型一般分两种。第一种是直接理解题,在原文中可以直接找到答案。第二种是词义转换题,正确选项是原文有关词语和句子的转换。做此类试题一定要抓住事件发生的时间、地点、人物、发展过程和结局等环节,所选答案一定要符合原文,切不可望文生义。本小题,根据第六段第三句和第四句“He had a huge heart at tack at the end of the8 O
43、s that nearly finished him off. When he made his way back into the world in the early 90s, people had forgotten about him”可知, Michael Chapman中断他的音乐职业生涯是因为一次严重的心脏病发作。故选B。题第3DNasr Majid started hunting this fall at Blackwater National Wildlife Refuge (保护区)on the Eastern Shore of Maryland in USA, Hes o
44、ne of the relatively few new hunters who officials hope will help stop a nearly four-decade decline nationally in what has become a hobby for fewer than 5 percent of Americans.Natural resources and wildlife, officials in Maryland are encouraging hunting of deer, turkeys and some other wild animals,
45、which is believed to be good for the environment. Without hunting, they say, sika deer will overpopulate the wildlife refuge and theyll overeat the bushes and other plants that provide important habitat for birds. On the western shore of the Chesapeake Bay, hunting is also important to prevent the s
46、pread of diseases such as Lyme.In many families, the hunting tradition has been handed down for generations But as longtime sportsmen age and children lose interest, the number of hunters in the United States fell by 2 million, from 2011 to 2018, to about 11 million.“Everything is changing. Kids are
47、 growing up in front of video games and computers instead of going hunting.” said Chris Markin, a hunting specialist for the state natural resources department. “Adults usually focus on working and providing for their families. Those pressures are preventing many other potential hunters from going o
48、ut, and from raising the next generation of hunters.”To avoid such a decline, a new approach is needed. Government agencies and nonprofit groups are now launching mentoring (指导) programs to train more hunters, which not only helps preserve an industry and a culture but also means more protection for
49、 wildlife and their habitats through deer population control and investment.Luckily, there are those still eager to learn, like Majid. He was just looking for an outdoor hobby he could share with his children when he came across the mentors-hip program. Now, he feels capable of hunting on his own, b
50、ut also has someone he can text with questions that pop up. His new pastime has already paid off for himon his second hunt with his mentor, in the last minutes of daylight, he bagged his first deer.12. What can be inferred from Chris Markins words?A. No one is interested in hunting any more.B. Hunti
51、ng adds to many adults life pressures.C. Parents fail to spend enough time with kids.D. The hunting tradition is facing challenges.13. In this passage, Nasr Majid is considered as a symbol of _. .A. braveryB. hopeC. enthusiasmD. devotion 14. What does the underlined words “new pastime” refer to?A. L
52、earning to hunt.B. Raising questions.C. Looking for hunters.D. Sharing a new hobby.15. What does the text mainly tell us?A. Teach hunters new skills.B. Preserve a great tradition.C. Make hunting more popular.D. Reduce the pressure of life.【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文主要介绍了 Nasr Majid
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022四年级语文上册 第一单元 语文园地一作业课件 新人教版.pptx
