四川省乐山市2020-2021学年高一下学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省乐山市2020-2021学年高一下学期期末考试英语试题 WORD版含解析 四川省 乐山市 2020 2021 学年 一下 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、乐山市高中2023届教学质量检测英 语(本试卷共10页,满分150分。考试时间120分钟)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.作答时,务必将答案写在答题卡上,写在本试卷及草稿纸上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案 转涂到答题卡上第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后面有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出 最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段
2、 对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9. 15. C, 9. 18.答案是B。1. Where does the woman want to go?A. To a bar. B. To a store. C. To a park.2. What is the speed limit at Coombe Bissset?A. 30 miles/hour. B. 40 miles/hour. C. 13 miles/hour.3. Whats the man going to do?A. Go to the information coun
3、ter.B. Take a bus to leave New York,C. Check the price of the ticket.4. What do we learn about the man?A. He left his job.B. He has got two job offers.C. Hes doing a part-time job.5. How long does it take John to get home?A. One hour. B. One hour and a half. C. Two hours.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)听
4、下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个 选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个 小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What kind of movies does the woman like?A. Comedies and love stories.B. Action movies and comedies.C, Horror movies and love stories.7. Where does the conversation
5、 probably take place?A. In a cinema. B. In a video store. C. At home.听第7段材料,回答第8、9题。8. What color sofa does the woman first suggest?A Grey. B. Red. C. Orange.9. Why is the woman dissatisfied with the green sofa?A. It is too bright.B. It is not the right size.C. It wont go with other furniture.听第8段材料
6、,回答第10至12题。10. What does the woman first complain about?A. The light. B. The air conditioning. C. The bed.11. What does the man offer to do for the woman?A. Get her some water, B, Bring her a blanket. C. Buy her some medicine.12. What do we know can we say about the man?A. Hes anxious. B. Hes genero
7、us. C. Hes patient.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why does the woman need the job?A. To learn to start a business,B. To gain some work experience.C. To support herself through college.14. What will the woman work as if she gets the job?A. Cashier. B. Manager. C. Shop assistant.15. How is the womans performanc
8、e at school?A. Poor. B. Average. C. Excellent.16. What will be the womans working hours if she gets the job?A. 8:30 a. m. 一 6:10 p. m.B. 9:00 a. m. 一 6 :00 p. m.C. 8 :30 a. m. 一 10 :00 p. m.听第10段材料,回答第17至20题。17. Which country comes first in a recent ranking list?A. Britain. B. South Korea. C. Finlan
9、d.18. What can we know about Finnish education?A. Children have one hour of homework a day.B. The students often feel tired.C. Private tuition is common.19. How long is the school day in Britain?A. Around four hours. B. Around six hours. C. Around eight hours.20. What should Britain learn from Finla
10、nd and South Korea?A. To make the school day long.B. To make students do less homework .C. To pay more respect to teachers and education.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AFine art fairs (艺术博览会)are the trend of the 21st century, with new art and antique (古玩
11、)fairs and festivals springing up in diverse parts of the world. Here is a list of four noteworthy art fairs.Art Basel, Basel, SwitzerlandThe granddaddy of art fairs, Art Basel, was established in 1970 by a group of local art gallerists and is the biggest contemporary art fair in the world. Art Base
12、l takes place over a 5-day period each June in Basel, Switzerland. The high cost of renting space for gallery owners is offset (抵消)by the huge attendance at the fair. For example in 2010, about 60,000 visitors attended Art Basel.Frieze Art Fair, London“Frieze Art Fair was established in 2003 and is
13、one of the few fairs to focus only on contemporary art and living artists. v The fair takes place every October in Regents Park, London. It features over 170 of the most exciting contemporary art galleries in the world. ”In addition to the fair which began in 2003, the fair owners Matthew Slotover a
14、nd Amanda Sharp publish Frieze, an international art magazine established in 1991 and devoted to contemporary art.TEFAF Maastricht, the NetherlandsEstablished in 1975 as The Pictura Fine Art Fair, and renamed The European Fine Art Foundation (TEFAF) , Maastricht in 1996, the fair includes 260 of the
15、 worlds most famous art and antique dealers from 16 countries.The 24th edition of the TEFAF fair held March 18 27, 2011 featured 260 dealers exhibiting approximately 30, 000 artworks and antiques with an overall value of $ US 1. 4 billion.ARCO, Madrid ARCO Madrid was established in 1982 and is one o
16、f Europes leading and popular art fairs. In addition to the exhibiting galleries (in 2011, 197 international art galleries participated) , a series of lectures and specially focused exhibitions take place.1. How does Art Basel cover the expense of renting space?A. By selling tickets.B. By selling ex
17、pensive exhibits.C. By donation from dealers.D. By support from the government.2. The owners of Frieze Art Fair are also in charge of_.A. 170 living artists.B. An international art magazine.C. 30,000 artworks and antiques.D. A series of lectures.3. Which of the following has the longest history?A. A
18、rt BaselB. Frieze Art FairC. TEFAFD. ARCO【答案】1. A 2. B 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四个值得关注的艺术博览会。【1题详解】细节理解题。根据“Art Basel, Basel, Switzerland”部分倒第二句“The high cost of renting space for gallery owners is offset (抵消)by the huge attendance at the fair.”(画廊业主租用展厅的高成本被博览会的大量上座率抵消了。)可知,巴塞尔艺术展通过售票来支付租用场地的费用。故选A
19、。【2题详解】细节理解题。根据“Frieze Art Fair, London”部分最后一段“In addition to the fair which began in 2003, the fair owners Matthew Slotover and Amanda Sharp publish Frieze, an international art magazine established in 1991 and devoted to contemporary art.”(除了始于2003年的博览会外,博览会所有者马修斯洛托弗和阿曼达夏普还出版了Frieze,这是一本创办于1991年的国
20、际艺术杂志,专门研究当代艺术。)可知,弗里兹艺术博览会的所有者也负责一本国际艺术杂志。故选B。【3题详解】细节理解题。根据“Art Basel, Basel, Switzerland”部分第一句“The granddaddy of art fairs, Art Basel, was established in 1970 by a group of local art gallerists and is the biggest contemporary art fair in the world.”(艺术博览会的鼻祖,巴塞尔艺术博览会,成立于1970年,由一群当地的画廊建立,是世界上最大的当代
21、艺术博览会);“Frieze Art Fair, London”部分第一句“Frieze Art Fair was established in 2003 and is one of the few fairs to focus only on contemporary art and living artists.”(弗里兹艺术博览会成立于2003年,是少数几个只关注当代艺术和在世艺术家的博览会之一。);“TEFAF Maastricht, the Netherlands”部分第一句“Established in 1975 as The Pictura Fine Art Fair, and
22、renamed The European Fine Art Foundation (TEFAF) , Maastricht in 1996, the fair includes 260 of the worlds most famous art and antique dealers from 16 countries.”(成立于1975年的Pictura Fine Art Fair, 1996年更名为欧洲美术基金会(TEFAF),位于马斯特里赫特。该博览会包括来自16个国家的260位世界上最著名的艺术和古董经销商。)和“ARCO, Madrid”部分第一句“ARCO Madrid was e
23、stablished in 1982 and is one of Europes leading and popular art fairs.”(ARCO马德里艺术博览会成立于1982年,是欧洲领先和受欢迎的艺术博览会之一。)可知,Art Basel的历史最长。故选A。BIn 2002, young Elon Musk tried unsuccessfully to buy Russian rockets to help him send mice to Mars and back. Afterwards, the young millionaire decided to build his
24、own rockets.Musk went to Southern California and started hiring people to help bring his dream to life. In a very short time, and despite some failures, his company SpaceX launched Falcon 1, the first successful privately-built liquid fuel rocket, into Earths orbit in 2008.As the first Falcon rocket
25、 began testing, development was already underway for the Falcon 9. This much larger rocket, which uses nine engines to lift heavy payloads (有效载 荷)into orbit, is engineered to return to Earth, ready to be reused for another flight.For Musk, space is the final destination. To help people get there, hi
26、s company Neuralink is developing devices that will link peoples brains with computers. A similar device has been developed at the University of Utah. It consists of a chip (芯片)with 256 threads (线程)that is placed between a persons skin and brain. The threads attach directly to brain tissue (脑组织).Pat
27、ients who have the device are able to use only their minds to communicate with one another through computers.Neuralinks chips will have about 1,000 threads. A robot developed by the company will place up to ten chips under a persons skin. The chips will communicate without wires but with a tiny devi
28、ce that will be worn behind the persons ear. That device, in turn, will communicate with computers. The primary market for the technology will be for people that, because of injuries or birth defects, cannot control their hands and arms. With Neuralink product, theyll be able to mentally command a c
29、omputer to type messages for them or carry out other tasks.4. According to this article, what was the first Falcon 1 able to do?A. Launch big satellites.B. Reach distant moons.C. Move around our planet.D. Study the universe.5. What does the article explain about Neuralinks chips?A. How theyll be set
30、 up.B. What safety features theyll have.C. How much money theyll earn.D. Where theyll be produced.6. According to this article, who is Neuralink going to market its product to first?A. Those who own great wealth.B. Those who are physically disabled.C. Those who travel internationally.D. Those who do
31、 research on plants.7. In which publication is this article most likely to appear?A. The Journal of Environmental Studies.B. Advances in Business and Technology.C. Digest of Fashion and Entertainment News,D. Consumers Guide to Outdoor Recreation.【答案】4. C 5. A 6. B 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了Elon Musk在
32、火箭制作方面的成就,并以此为背景介绍了他即将推向市场的新产品Neuralink的芯片。【4题详解】推理判断题。根据第二段最后一句“In a very short time, and despite some failures, his company SpaceX launched Falcon 1, the first successful privately-built liquid fuel rocket, into Earths orbit in 2008.”(2008年,尽管经历了一些失败,但他的SpaceX公司还是在很短的时间内将首个成功的私人建造的液体燃料火箭猎鹰1号送入了地球轨
33、道。)可知,猎鹰1号被送入了地球轨道,所以可以绕地球运行。故选C。【5题详解】细节理解题。根据最后一段第一句到第四句“Neuralinks chips will have about 1,000 threads. A robot developed by the company will place up to ten chips under a persons skin. The chips will communicate without wires but with a tiny device that will be worn behind the persons ear. That
34、device, in turn, will communicate with computers.”(Neuralink的芯片将有大约1000个线程。该公司开发的一个机器人可以在人的皮肤下植入多达10个芯片。这种芯片无需电线,但可以通过佩戴在人耳后的一个微型装置进行通信。反过来,该设备将与计算机进行通信。)可知,文章中解释了Neuralink的芯片将如何安装。故选A。【6题详解】细节理解题。根据最后一段第五句“The primary market for the technology will be for people that, because of injuries or birth d
35、efects, cannot control their hands and arms.”(这项技术的主要市场将是那些因为受伤或先天缺陷而不能控制自己手和胳膊的人。)可知,Neuralink将首先把它的产品推销给那些身体残疾的人。故选B。【7题详解】推理判断题。根据第一段“In 2002, young Elon Musk tried unsuccessfully to buy Russian rockets to help him send mice to Mars and back. Afterwards, the young millionaire decided to build his
36、 own rockets.”(2002年,年轻的埃隆马斯克试图购买俄罗斯火箭,帮助他将老鼠送上火星并返回,但没有成功。后来,这个年轻的百万富翁决定自己制造火箭。),第二段第一句 “Musk went to Southern California and started hiring people to help bring his dream to life.”(马斯克去了南加州,开始雇人帮他实现梦想。)和第三段第一句“As the first Falcon rocket began testing, development was already underway for the Falco
37、n 9.”(当第一枚猎鹰火箭开始测试时,猎鹰9号的开发已经在进行中。)可知,文章前三段是讲这家公司的背景和成就,根据第四段第二句“To help people get there, his company Neuralink is developing devices that will link peoples brains with computers.”(为了帮助人们实现这一目标,他的公司Neuralink正在开发将人脑与计算机连接起来的设备。)和第五段最后两句“The primary market for the technology will be for people that,
38、because of injuries or birth defects, cannot control their hands and arms. With Neuralink product, theyll be able to mentally command a computer to type messages for them or carry out other tasks.”(这项技术的主要市场将是那些因为受伤或先天缺陷而不能控制自己手和胳膊的人。有了Neuralink的产品,他们将能够在心里指挥计算机为他们输入信息或执行其他任务。)可知,第四段和第五段主要介绍了新产品Neur
39、alink的芯片和它的目标市场。所以文章主要是讲商业和技术上的进步。故选B。CKids often admire well-known celebrities, putting posters of their favorite musicians, movie stars and athletes on their bedroom walls. But rarely does a young person get to meet or talk to their idol. Yet for one young tennis player - Coco Gauff - her chance t
40、o do just that happened in an amazing way!Coco was born on March 13, 2004. At the age of 4, she developed an interest in tennis after watching Venus Williams win the Australian Open on TV. Coco began playing at 7 and showed a real talent for the sport. When young Coco turned 10, she began training a
41、t a tennis centre run by Venuss coach, Patrick Mouratoglou. He still remembers the first time he met Coco. He says, “She impressed me with her determination and fighting spirit. ” Convinced of her talent, Mouratoglou sponsored (资助)Coco to attend his academy in France. While she was preparing to go t
42、o the academy in 2019, she received a call that would change her plans and her life!Wimbledon (温布尔顿网球比赛)organizers called and offered Gauff entry to the tournament (联赛)as a wildcard (外卡选手).This made her one of the youngest players to ever qualify. Before she knew it she was on her way to London. Aft
43、er arriving, she received another surprise. For her Wimbledon debut (首次登场),she would be playing her lifelong hero, Venus Williams! The tennis legend is 24 years older than Gauff.The world watched with amazement as young Gauff beat Venus in two straight sets! Afterwards, Gauff shook Venuss hand, than
44、ked her and said, “I wouldnt be here if it wasnt for you. After the match, Venus said of Gauff, “I think the sky is the limit; it really is. Venus said, “I feel honored that I was on her wall as a poster at some point in her life. Soon she will be on other girls walls. Its nice because it will keep
45、going from the next generation to the next generation. 8. What can we learn about Coco from the text?A. She took up tennis as career at the age of 4.B. She went to academy at the age of 7.C. She had played against William before 10.D. She beat William at the age of 159. Which of the following can be
46、st describe Coco?A. Talented and modest.B. Lucky and responsible.C. Proud and hard-working.D. Respectful and cheerful.10. What can we infer from Venuss words?A. Coco had reached her limits.B. Coco would rise to fame after the match.C. Cocos poster would be passed on.D. Coco had once visited her home
47、.11. What can be a suitable title for the text ?A. Coco Gauff : Tenniss Next Superstar.B. Coco Gauff : A Poster on the Wall.C. What Posters Mean to a Young Girl.D. The Significance of Admiring an Idol.【答案】8. D 9. A 10. B 11. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了网球的下一个超级巨星可可高夫的故事。可可高夫7岁开始打网球,在这项运动上显示出了真正的天赋,在她十五岁的时
48、候击败了她从小的偶像维纳斯威廉姆斯。【8题详解】推理判断题。根据第二段最后一句“While she was preparing to go to the academy in 2019, she received a call that would change her plans and her life!”(2019年,当她准备去学院的时候,她接到了一个电话,这个电话将改变她的计划和生活!),第三段第一句 “Wimbledon (温布尔顿网球比赛)organizers called and offered Gauff entry to the tournament (联赛)as a wil
49、dcard (外卡选手).”(温布尔顿网球比赛的组织者打电话给高夫,让她作为外卡参赛。)和第二段第一句“Coco was born on March 13, 2004. ”(可可出生于2004年3月13日。)可知,她参加温布尔顿网球比赛的时候是十五岁,再根据第四段第一句“The world watched with amazement as young Gauff beat Venus in two straight sets!”(全世界都惊奇地看着年轻的高夫在两盘的比赛中击败了维纳斯!)可知,可可高夫在十五岁时击败了维纳斯威廉姆斯。故选D。【9题详解】推理判断题。根据第二段第三句“Coco
50、began playing at 7 and showed a real talent for the sport.”(可可7岁开始打球,在这项运动上显示出了真正的天赋。)可知,可可很有天赋,根据第四段第二句“Afterwards, Gauff shook Venuss hand, thanked her and said, “I wouldnt be here if it wasnt for you.”(之后,高夫握了握维纳斯的手,感谢她说:“如果不是因为你,我不会在这里。”)可知,可可很谦虚。故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段第三句中的“I think the sky is t
51、he limit”(我认为天空是极限),第四句和第五句中的“I feel honored that I was on her wall as a poster at some point in her life. Soon she will be on other girls walls.”(我感到很荣幸,在她生命的某个时刻,我曾作为海报出现在她的墙上。很快她就会出现在其他女孩的墙上。)可知,从维纳斯的话中可以推断出可可在这场比赛后会成名。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据最后一段第一句“The world watched with amazement as young Gauff bea
52、t Venus in two straight sets!”(全世界都惊奇地看着年轻的高夫在两盘的比赛中击败了维纳斯!)和最后两句“Soon she will be on other girls walls. Its nice because it will keep going from the next generation to the next generation. ”(很快她就会出现在其他女孩的墙上。这很好,因为它会代代相传。)可知,文章主要是讲网球的下一个超级巨星可可高夫。故选A。DA male tiger was rescued in Mishan city, Northeas
53、t Chinas Heilongjiang province, on Friday. A tiger was recently seen on the Siner Russian border (边界),but there is no evidence to suggest this is the same tiger or that it had lost its way from Russia.Wherever it may have come from, cross-border protection of endangered species is a problem. Accordi
54、ng to Ma Jianzhang, a senior wild animal researcher in China, tigers know no borders, which have been built to stop humans from illegally crossing over. However, these borders also stop the free movement of tigers, thus preventing their breeding (繁殖) and exchange of genes.The Sino-Russian border als
55、o comes in the way of protecting tigers in the region. Data show about 500 to 550 Siberian tigers, or over 90 percent of the species, live in the wild in Russia; 27 live in the wild in China, and 50 in the border region. Sometimes tigers lose their way across the border and that is hindering (妨碍)eff
56、orts to stop illegal hunting and protecting them.Fortunately, both China and Russia have realized this problem and are working toward solving it. As early as 2010, the two countries established a cross-border protection network aimed at strengthening communication on protecting tigers in the northea
57、st. The countries have also held anti-poaching (反偷猎)activities together. In 2019, two national parks from the two countries signed a three-year deal to share research data on tigers, greatly improving the living conditions of Siberian tigers in the wild.However, much more needs to be done to protect
58、 the species. It is necessary to combine the tiger protection areas in the two countries. That will require greater efforts from both sides and some difficulties might remain even then. Fortunately, both countries have been taking effective measures to provide the endangered species a better home.12
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-399450.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
