分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 9

类型2020年中考英语热点突破训练 任务型阅读(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:428985
  • 上传时间:2025-12-01
  • 格式:DOC
  • 页数:9
  • 大小:346KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2020年中考英语热点突破训练 任务型阅读含解析 2020 年中 英语 热点 突破 训练 任务 阅读 解析
    资源描述:

    1、任务型阅读Friends are an important part of our lives We spend time with them, have fun togetherand share our opinions,feelings and even secretsLife would be boring without friendsFriends influence who we arehelp us learn,support(支持)us in good and bad timesand care for us even when we are not happyOftenwe

    2、 have many happy moments with our friendsWe need someone to share things with to make them more enjoyableBeing lonely for long periods of time is not a great feelingThat is why it is important to spend time making friends and nurturing (维持),a close group of friendsIt is important to have a friend to

    3、 talk to,whether(不论) it is about a sad or happy subjectIn good times, it is wonderful to be able to celebrate with someone It is also important to have someone support you if you have just had an unpleasant experience Friends arc important pillars(中心人物)of supportFriends teach us important lessons No

    4、 two persons are the same As time goes by, we learn to respect one anothers differences This acceptance of others differences is important as we meet more and more people in our lives, such as new family members, neighbours and new friends1.Life without friends2. Being lonely for long periods of tim

    5、e 3. It is important to have a friend to talk to, whether 4. You need someone to support you if 5. No two persons are the same, so we should 【答案与解析】【文章大意】本文介绍的是朋友的重要性,以及如何与朋友相处1. would be boring细节理解题根据第一段最后的句子Life would be boring without friends,没有朋友,生活将是很无聊的,可确定此处要填写would be boring故答案为would be bori

    6、ng2. is not a great feeling细节理解题第三段最后的句子Being lonely for long periods of time is not a great feeling,意思是长时间的寂寞不是一种好的感觉根据这个句子判定此处应该填写is not a great feeling答案为is not a great feeling3. it is about a sad or happy subject细节理解题根据文中的句子 It is important to have a friend to talk to,whether it is about a sad o

    7、r happy subject,有一个朋友去聊天儿是很重要的,不管你谈的是难过的还是快乐的话题因此应该填写it is about a sad or happy subject故答案为it is about a sad or happy subject4. you have just had an unpleasant experience细节理解题根据文中的句子 It is also important to have someone support you if you have just had an unpleasant experience可以确定此题答案是you have just

    8、had an unpleasant experience这话的意思是如果你刚刚有一个不愉快的经历,你需要有人来支持你故答案为you have just had an unpleasant experience5. learn to respect one anothers differences细节理解题文章说No two persons are the same As time goes by, we learn to respect one anothers differences,没有两个人是相同的随着时间的流逝,我们学会尊重别人的差别,因此看出此处要填写learn to respect

    9、 one anothers differences故答案为learn to respect one anothers differences阅读填空 先通读下面的短文,然后根据短文内容,在文章后表格的空格内填入一个最恰当的单词。所填单词必须写在答题卡对应题号的横线上。每个空格只能填一个单词。Britons are well known for drinking tea. The average (典型的) person in the UK drinks around 1.9 kg of tea every year. Thats around 876 cups of tea. Tea is d

    10、runk by all levels of society. But tea does not grow in Britain. Most tea grows in India and China. So, how did it become an important part of British culture?Tea arrived in London in the 1600s. At this time, British ships were exploring the world and came across the drink in China. It was not long

    11、before green tea could be bought from the market. However, it was only for the rich people.At the beginning of the 1700s, the amount(数量)of tea arriving in Britain increased rapidly . Black tea arrived at this time. At first this tea served exactly as it was in China. They soon discovered that it mix

    12、ed really well with a little milk and sugar, giving the drink a special British colour.In the 1800s, tea was still a product enjoyed only by people with money. At this time they began to have “afternoon tea”. They drank tea with a snack around 4 pm to avoid feeling hungry between lunch and dinner. I

    13、t is a still going today but has become less popular in recent times.Title: _1_ and Britain-a short historyImportant factsDrinking tea is an important part of British culture.The average British drinks about 1.9 kg of tea every year.Tea is not _2_ in the UK, but mostly in India and China.Big eventsB

    14、ritish ships discovered tea in China while exploring the world and it arrived in London in the 1600s.Black tea arrived at the beginning of the 1970s and Britons first drank it exactly the same way as the _3_ did.A little milk and sugar were found to be a perfect _4_ for black tea and a special Briti

    15、sh drink was born.Britons began to have afternoon tea in the 1800s and it has _5_ a tradition since then.【答案与解析】【文章大意】本文介绍了茶是如何成为英国文化的重要组成部分的?英国人以喝茶而闻名。但是茶在英国不生长。大多数茶叶生长在印度和中国。茶在16世纪到达伦敦,在17世纪初,到达英国的茶叶数量迅速增加。在19世纪,英国人开始喝“下午茶”。从那时起,它就成了一种传统。1. tea 【解析】细节理解题。根据So, how did it become an important part o

    16、f British culture? 那么,它是如何成为英国文化的重要组成部分的呢?可以推知本文解释了茶是如何成为英国文化的重要组成部分的。因此题目应该是茶与英国一段短暂的历史。故答案为:tea。2. grown 【解析】细节理解题。根据But tea does not grow in Britain. 但是茶在英国不生长。所给的句子Tea is not _2_ in the UK, but mostly in India and China.是一般现在时的被动句,故应该填grow的过去分词grown。所以答案为:grown。3. Chinese 【解析】细节理解题。根据At first th

    17、is tea served exactly as it was in China. 起初,这种茶和中国的茶一模一样。句子Black tea arrived at the beginning of the 1970s and Britons first drank it exactly the same way as the _3_ did.的意思是:红茶在20世纪70年代初问世,英国人第一次喝红茶的方式和中国人完全一样。所以答案为:Chinese。4. colour 【解析】细节理解题。根据They soon discovered that it mixed really well with

    18、a little milk and sugar, giving the drink a special British colour. 他们很快发现,它与少量的牛奶和糖很好地混合,使这种饮料具有英国特有的颜色。可知,本题应该填:colour;句子A little milk and sugar were found to be a perfect _4_ for black tea and a special British drink was born.的意思是:少量的牛奶和糖被发现是红茶的完美颜色,一种特殊的英国饮料诞生了。所以答案为:colour。5. became 【解析】细节理解题。根

    19、据It is a still going today but has become less popular in recent times. 它在今天仍在进行,但近来已不那么流行了。也就是说:从那时起,就成了一种传统。句子Britons began to have afternoon tea in the 1800s and it has _5_ a tradition since then. 的意思是:19世纪,英国人开始喝下午茶,从那时起,它就成了一种传统。本句话是现在完成时。其结构是:助动词 has/have+动词的过去分词。所以答案为:became。阅读短文,然后根据短文内容,简要回

    20、答下列问题。Amazing China is a 90-minute documentary about the development of China. Many people have watched it. We asked some students how they liked this movie. Here are their opinions. The director Wei Tie made this successful movie. It shows that China has progressed rapidly in the past nearly 70 yea

    21、rs.Li LinThis movie drew a picture of common peoples great work, Im proud of our country because all the Chinese try to achieve Chinese dream.Xu Wei In this documentary, we saw the longest sea-crossing bridge in the world, Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge. Now, China also has longer high-speed rail net

    22、work (高铁网) than any other country.Liu Yang The film helped people to know China better. The stories in the movie touched my heart deeply. From then on, I decided to work harder than before.Huang Lei1. What kind of movie is Amazing China?_2. Who is the director of this movie?_3. Why is Xu Wei proud o

    23、f China?_4. Which is the longest sea-crossing bridge in the world?_5. Did Amazing China touch Huang Leis heart?_【答案与解析】【文章大意】厉害了,我的国是一部90分钟的纪录片,展现了中国的发展历程,很多人都观看了这部影片,他们都被这部电影震撼到了。短文中给我们介绍了几位学生对这部影片的看法。1. A documentary 【解析】根据短文第一句话Amazing China is a 90-minute documentary about the development of Chi

    24、na.可知,厉害了,我的国是一部纪录片。故应回答A documentary.。2. Wei Tie 【解析】根据短文第二段的开头The director Wei Tie made this successful movie.可知,这部电影的导演是魏铁。故应回答Wei Tie.。3. Because all the Chinese try to achieve Chinese dream. 【解析】根据短文第三段中Im proud of our country because all the Chinese try to achieve Chinese dream.可知,许巍为我们的国家感到骄傲

    25、,因为所有的中国人都努力地实现中国梦。由此可知答案为Because all the Chinese try to achieve Chinese dream.4. HongKong-Zhuhai-Macao Bridge. 【解析】根据短文第四段中In this documentary, we saw the longest sea-crossing bridge in the world, Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge.可知,世界上最长的跨海大桥是港珠澳大桥。由此可知答案为Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge.5. Yes,it did.

    26、【解析】根据短文最后一段中黄磊所说的话The stories in the movie touched my heart deeply.可知,电影中的故事深深地触动了他的心。由此可知答案是肯定的。根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有一项为多余选项。How much physical activity do you do in a week? Are you getting enough exercise?_1_For example, people who exercise regularly are less likely to suffer from many

    27、 diseases. Regular exercise reduces the risk of early death by 30%.It also improves your sleep quality.Today, most adults are much less active than in the past because our jobs are far less physical than the work our grandparents used to do._2_ This lack of regular physical activity means people bur

    28、n fewer calories than in the past, so we need to do something to consume (消耗)our energy. Experts think adults need to do 2.5 hours of moderate exercise per week._3_Exercise can be expensive, but it doesnt have to be. Team sports such as football can be cheap because all the players share the cost of

    29、 the field._4_ It can also be very social.If you dont want to spend any money, try one of the following activities. Go for a run. The only equipment you need is a pair of running shoes. If you take the bus, try getting off one stop early and walking the extra distance. Go to the park._5_You can play

    30、 different kinds of games there. This is a great way to involve family members and friends.In short, there are many easy ways of keeping fit. If we all recognize the value of doing this, we will live longer and be healthier.【答案与解析】【文章大意】这篇短文主要是鼓励人们运动并对如何运动提出了建议。1. C 【解析】根据下文For example, people who e

    31、xercise regularly are less likely to suffer from many diseases. Regular exercise reduces the risk of early death by 30%.It also improves your sleep quality.可知上文是有规律的活动在许多方面对你的健康有益。故选C。 2. F 【解析】根据下文This lack of regular physical activity means people burn fewer calories than in the past, so we need t

    32、o do something to consume (消耗)our energy.可知上文是每天我们许多人花费7个小时或更多仅仅坐在一个椅子上。故选F。 3. B 【解析】根据上文Experts think adults need to do 2.5 hours of moderate exercise per week.可知下文这能快走或在平地上骑自行车。故选B。 4. E 【解析】根据上文Team sports such as football can be cheap because all the players share the cost of the field可知下文是加入一个

    33、足球俱乐部是锻炼的一个便宜的方式。故选E。 5. A 【解析】根据下文You can play different kinds of games there. This is a great way to involve family members and friends.可知上文是尝试和家人或朋友一起去。故选A。I am a plastic bottle. a week ago, I was on a supermarket shelf. I had a normal life, the same as all my brothers and sisters-other bottles f

    34、ull (A) water. I felt really happy.Then a tall woman picked me up and put me in her basket! The woman took me home and put me in the fridge. I felt cold, but I soon made friends with the cans and bottles in it. However, only a few hours later, she took me out of the fridge and drank the water inside

    35、 me. Then she threw me into a dustbin. (C) I felt very lonely.Early the next morning, a man took me out of a dustbin. He threw me and the other rubbish into the back of a truck. There were so many terrible smells. Then I was pushed together with the rest of the rubbish. Soon I was completely flat (压

    36、扁). I couldnt believe how thin I became.I slept for a while. When I woke up, I found (B in a terrible place. Everything around me was ugly and had terrible smells. I felt afraid. I kept expecting that I would be moved somewhere else. Then huge trucks came and covered (D) us with a layer (层) of soil.

    37、I asked another bottle what would happen to us. He said that we would never leave this terrible crowded place, but would have to stay here for thousands of years.“Why cant they reuse us?” I cried.阅读短文,根据题目要求完成下列任务。1. 根据句意提示,在文中(A)、(B)两处各填上一个适当的词。_ _2. 将文中(C)处画线部分改为感叹句。_3. 根据首字母,在文中找出一个与英语释义相匹配的单词。b_

    38、: feel certain that something is true or that somebody is telling you the truth4. 在文中找出(D)处划线单词us所指代的内容。_5. 在文中找出两个能够修饰塑料瓶周围环境的形容词。_ 【答案与解析】【文章大意】这篇短文主要讲述了一个塑料瓶从超市到家里的冰箱再到垃圾堆里的心理反应。1. (1). of (2). myself 【解析】the same as all my brothers and sisters-other bottles full (A) water.意思是“和我所有的兄弟姐妹一样,其他的瓶子都装

    39、满了水。”短语be full of表示装满;A用of;When I woke up, I found (B in a terrible place.意思是“当我醒来时候,我发现我自己在一个可怕的地方”,这里是说我自己用myself。B处应填myself。根据题意,故填of ; myself。2. How lonely I felt! 【解析】I felt very lonely.意思是“我感到非常的孤独”这里是变成感叹句,感叹形容词用how来感叹,其结构是How+形容词+主语+谓语。根据题意,故填How lonely I felt!3. believe 【解析】feel certain tha

    40、t something is true or that somebody is telling you the truth意思是“确信某件事是真的,或者有人告诉你真相。”相当于文中 I couldnt believe how thin I became.中的believe,意思是“相信”,根据题意,故填believe。4. me and the other rubbish/ me and the rest of the rubbish/me and everything around me 【解析】Then huge trucks came and covered (D) us with a

    41、layer (层) of soil.意思是“然后,巨大的卡车来了,给我们盖上了一层土。”这里的us指的是“我和周围的那些垃圾”。故填me and the other rubbish/ me and the rest of the rubbish/me and everything around me。5. (1). ugly (2). terrible 【解析】根据文中When I woke up, I found (B in a terrible place. Everything around me was ugly and had terrible smells.可知,周围的环境是“丑陋的”“糟糕地”。ugly 丑陋的 ;. Terrible糟糕的。故填ugly;terrible。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2020年中考英语热点突破训练 任务型阅读(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-428985.html
    相关资源 更多
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修五课件:MODULE 5 THE GREAT SPORTS PERSONALITY PERIOD 3 .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修五课件:MODULE 5 THE GREAT SPORTS PERSONALITY PERIOD 3 .ppt
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修五课件:MODULE 3 ADVENTURE IN LITERATURE AND THE CINEMA PERIOD 4 .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修五课件:MODULE 3 ADVENTURE IN LITERATURE AND THE CINEMA PERIOD 4 .ppt
  • 云南省昆明市东川区明月中学2018_2019学年高一英语下学期期中试题.doc云南省昆明市东川区明月中学2018_2019学年高一英语下学期期中试题.doc
  • 云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc
  • 云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含解析.doc
  • 云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含答案.doc云南省昆明市东川区明月中学2018-2019学年高二下学期期中考试英语试题 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 6 OLD AND NEW SECTION Ⅱ WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 6 OLD AND NEW SECTION Ⅱ WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA SECTION Ⅰ WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA SECTION Ⅰ WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA SECTION Ⅰ WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版高中英语必修三学练测精练:MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA SECTION Ⅰ WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三同步课件:MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA5-1-1 .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修三同步课件:MODULE 5 GREAT PEOPLE AND GREAT INVENTIONS OF ANCIENT CHINA5-1-1 .ppt
  • 云南省昆明市一中2018_2019学年高一英语上学期期中试题.doc云南省昆明市一中2018_2019学年高一英语上学期期中试题.doc
  • 云南省昆明市“三诊一模”2020届高三英语复习教学质量检测试题(含解析).doc云南省昆明市“三诊一模”2020届高三英语复习教学质量检测试题(含解析).doc
  • 云南省昆明市“三诊一模”2020届高三英语复习教学质量检测试题含解析.doc云南省昆明市“三诊一模”2020届高三英语复习教学质量检测试题含解析.doc
  • 云南省昆明市2023届高三英语高考适应性月考试题(一)(含听力).doc云南省昆明市2023届高三英语高考适应性月考试题(一)(含听力).doc
  • 云南省昆明市2021届高三英语下学期5月“三诊一模”模拟考试(三模)试题.doc云南省昆明市2021届高三英语下学期5月“三诊一模”模拟考试(三模)试题.doc
  • 云南省昆明市2021届高三英语下学期3月”三诊一模“复习教学质量检测(二模)试题.doc云南省昆明市2021届高三英语下学期3月”三诊一模“复习教学质量检测(二模)试题.doc
  • 云南省昆明市2021届高三英语下学期3月”三诊一模“复习教学质量检测二模试题202104100174.doc云南省昆明市2021届高三英语下学期3月”三诊一模“复习教学质量检测二模试题202104100174.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修三同步作业:MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA课时作业12 WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版高中英语必修三同步作业:MODULE 4 SANDSTORMS IN ASIA课时作业12 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修七培优课件:MODULE 6 THE WORLD’S CULTURAL HERITAGE SECTION Ⅲ .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修七培优课件:MODULE 6 THE WORLD’S CULTURAL HERITAGE SECTION Ⅲ .ppt
  • 2019-2020学年外研版高中英语必修一课件:MODULE 3-SECTION Ⅱ GRAMMAR——过去分词作定语和一般过去时的时间状语 .ppt2019-2020学年外研版高中英语必修一课件:MODULE 3-SECTION Ⅱ GRAMMAR——过去分词作定语和一般过去时的时间状语 .ppt
  • 云南省昆明市2021届高三”三诊一模“摸底诊断测试英语试题 WORD版含解析.doc云南省昆明市2021届高三”三诊一模“摸底诊断测试英语试题 WORD版含解析.doc
  • 云南省昆明市2020届高三英语“三诊一模”教学质量检测试题.doc云南省昆明市2020届高三英语“三诊一模”教学质量检测试题.doc
  • 2019-2020学年外研版英语选修六练习:模块达标检测 WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版英语选修六练习:模块达标检测 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版英语选修六练习:MODULE 6 SECTION Ⅰ INTRODUCTION & VOCABULARY AND READING WORD版含答案.doc2019-2020学年外研版英语选修六练习:MODULE 6 SECTION Ⅰ INTRODUCTION & VOCABULARY AND READING WORD版含答案.doc
  • 云南省昆明市2020届高三“三诊一模”教学质量检测英语试题 WORD版含答案.doc云南省昆明市2020届高三“三诊一模”教学质量检测英语试题 WORD版含答案.doc
  • 2019-2020学年外研版英语选修六培优教程课件:MODULE 2 FANTASY LITERATURE SECTION Ⅱ .ppt2019-2020学年外研版英语选修六培优教程课件:MODULE 2 FANTASY LITERATURE SECTION Ⅱ .ppt
  • 云南省昆明市2020-2021学年高二英语下学期期末质量检测试题.doc云南省昆明市2020-2021学年高二英语下学期期末质量检测试题.doc
  • 2019-2020学年外研版英语选修八同步课件:MODULE 6 THE TANG POEMS SECTION Ⅴ WRITING .ppt2019-2020学年外研版英语选修八同步课件:MODULE 6 THE TANG POEMS SECTION Ⅴ WRITING .ppt
  • 2019-2020学年外研版英语选修八同步课件:MODULE 6 THE TANG POEMS SECTION Ⅱ INTRODUCTION & READING AND VOCABULARY—LANGUAGE POINTS .ppt2019-2020学年外研版英语选修八同步课件:MODULE 6 THE TANG POEMS SECTION Ⅱ INTRODUCTION & READING AND VOCABULARY—LANGUAGE POINTS .ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1