分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型2021届高考英语二轮复习 阅读理解专题特训16(含解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:613729
  • 上传时间:2025-12-12
  • 格式:DOCX
  • 页数:8
  • 大小:37.30KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021届高考英语二轮复习 阅读理解专题特训16含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 阅读 理解 专题 16 解析
    资源描述:

    1、阅读理解专题特训16A(2020全国卷,D)I have a special place in my heart for libraries.I have for as long as I can remember.I was always an enthusiastic reader,sometimes reading up to three books a day as a child.Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties,I lived out adventures

    2、through the books I checked out from the library.My first job was working at the Ukiah Library when I was 16 years old.It was a dream job and I did everything from shelving books to reading to the children for story time.As I grew older and became a mother,the library took on a new place and an adde

    3、d meaning in my life.I had several children and books were our main source(来源) of entertainment.It was a big deal for us to load up and go to the local library,where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them.I always read,using different voices,as though I were act

    4、ing out the stories with my voice and they loved it!It was a special time to bond with my children and it filled them with the wonderment of books.Now,I see my children taking their children to the library and I love that the excitement of going to the library lives on from generation to generation.

    5、As a novelist,Ive found a new relationship with libraries.I encourage readers to go to their local library when they cant afford to purchase a book.I see libraries as a safe haven(避风港) for readers and writers,a bridge that helps put together a reader with a book.Libraries,in their own way,help fight

    6、 book piracy(盗版行为) and I think all writers should support libraries in a significant way when they can.Encourage readers to use the library.Share library announcements on your social media.Frequent them and talk about them when you can.1.Which word best describes the authors relationship with books

    7、as a child?A.Cooperative.B.Uneasy.C.Inseparable.D.Casual.2.What does the underlined phrase “an added meaning” in paragraph 3 refer to?A.Pleasure from working in the library.B.Joy of reading passed on in the family.C.Wonderment from acting out the stories.D.A closer bond developed with the readers.3.

    8、What does the author call on other writers to do?A.Sponsor book fairs.B.Write for social media.C.Support libraries.D.Purchase her novels.4.Which can be a suitable title for the text?A.Reading:A Source of KnowledgeB.My Idea about WritingC.Library:A Haven for the YoungD.My Love of the LibraryB(2016全国卷

    9、,D)Bad news sells.If it bleeds,it leads.No news is good news,and good news is no news.Those are the classic rules for the evening broadcasts and the morning papers.But now that information is being spread and monitored(监控) in different ways,researchers are discovering new rules.By tracking peoples e

    10、-mails and online posts,scientists have found that good news can spread faster and farther than disasters and sob stories.“The if it bleeds rule works for mass media,” says Jonah Berger,a scholar at the University of Pennsylvania.“They want your eyeballs and dont care how youre feeling.But when you

    11、share a story with your friends,you care a lot more how they react.You dont want them to think of you as a Debbie Downer.”Researchers analyzing word-of-mouth communicatione-mails,Web posts and reviews,face-to-face conversationsfound that it tended to be more positive than negative(消极的),but that didn

    12、t necessarily mean people preferred positive news.Was positive news shared more often simply because people experienced more good things than bad things?To test for that possibility,Dr.Berger looked at how people spread a particular set of news stories:thousands of articles on The New York Times web

    13、site.He and a Penn colleague analyzed the “most e-mailed” list for six months.One of his first findings was that articles in the science section were much more likely to make the list than non-science articles.He found that science amazed Times readers and made them want to share this positive feeli

    14、ng with others.Readers also tended to share articles that were exciting or funny,or that inspired negative feelings like anger or anxiety,but not articles that left them merely sad.They needed to be aroused(激发) one way or the other,and they preferred good news to bad.The more positive an article,the

    15、 more likely it was to be shared,as Dr.Berger explains in his new book,“Contagious:Why Things Catch On.”1.What do the classic rules mentioned in the text apply to?A.News reports.B.Research papers.C.Private e-mails.D.Daily conversations.2.What can we infer about people like Debbie Downer?A.Theyre soc

    16、ially inactive.B.Theyre good at telling stories.C.Theyre inconsiderate of others.D.Theyre careful with their words.3.Which tended to be the most e-mailed according to Dr.Bergers research?A.Sports news.B.Science articles.C.Personal accounts.D.Financial reviews.4.What can be a suitable title for the t

    17、ext?A.Sad Stories Travel Far and WideB.Online News Attracts More PeopleC.Reading Habits Change with the TimesD.Good News Beats Bad on Social NetworksCI hadnt walked across our old farm in the past fifteen years.Yet the memories came flooding back.Rain or shine,I used to walk this path each day to se

    18、e Greta.She always made me smile,even after my sister and I had just had a big quarrel.I would help Greta with her chores(家务活).Then we would taste her delicious home-made chocolate cookies and ice cream.Staying in a wheelchair didnt stop Greta from being an outstanding cook.Greta gave me two of the

    19、greatest gifts Ive ever received.First,she taught me how to read.She also taught me that when I forgave my sister for our quarrels,it meant I wouldnt keep feeling like a victim.Instead,I would feel sunny.Mr.Dinking,the local banker,tried to take away Gretas house and land after her husband passed aw

    20、ay.Thanks to Papa and Uncle Johan,Greta got to keep everything.Soon folks were coming from miles around to buy Gretas home-made cookies and ice cream.Greta even had me take a big apple pie to Mr.Dinking who later became one of her best customers and friends.Thats just how Greta was.She could turn an

    21、yone into a friend!Greta always said,“Dear,keep walking in the sunshine!” No matter how terrible my day started,I always felt sunny walking home from Gretas houseeven beneath the winter starlight.I arrived at Gretas house today just after sunset.An ambulance had stopped a few feet from her door.When

    22、 I ran into the old house,Greta recognized me right away.She was almost out of breath when she reached out and softly touched my arm.Her last words to me were,“Dear,keep walking in the sunshine!”Im sure that Greta is walking in the brightest sunshine shes ever seen.1.From the passage,we can learn th

    23、at .A.the author always quarreled with his sisterB.Greta often asked the author to help her with her choresC.Greta was tired of Mr.Dinkings taking away her houseD.the author had a sense of happiness staying in Gretas house2.What made Greta work out her problem when her husband passed away?A.The auth

    24、ors help and the folks support.B.The authors papa and Uncle Johans help as well as her attitude to people.C.Mrs.Gretas delicious home-made chocolate cookies and ice cream.D.Mrs.Gretas brave fighting for her house and land.3.From the fact that Greta had me take a big apple pie to Mr.Dinking,we can in

    25、fer Greta was a woman.A.tolerant B.talentedC.helpful D.warm-hearted4.Whats the best title of the passage?A.Always help those who are in needB.Never quarrel with a little girlC.Keep walking in the sunshineD.A friend in need is a friend indeedD(2019北京卷,B)Alice Moore is a teenager entrepreneur(创业者),who

    26、 in May 2015 set up her business AilieCandy.By the time she was 13,her company was worth millions of dollars with the invention of a super-sweet treat that could save kids teeth,instead of destroying them.It all began when Moore visited a bank with her dad.On the outing,she was offered a candy bar.H

    27、owever,her dad reminded her that sugary treats were bad for her teeth.But Moore was sick of missing out on candies.So she desired to get round the warning,“Why cant I make a healthy candy thats good for my teeth so that my parents cant say no to it?” With that in mind,Moore asked her dad if she coul

    28、d start her own candy company.He recommended that she do some research and talk to dentists about what a healthier candy would contain.With her dads permission,she spent the next two years researching online and conducting trials to get a recipe that was both tasty and tooth-friendly.She also approa

    29、ched dentists to learn more about teeth cleaning.Consequently,she succeeded in making a kind of candy only using natural sweeteners,which can reduce oral bacteria.Moore then used her savings to get her business off the ground.Afterwards, she and her father secured their first business meeting with a

    30、 supermarket owner, who finally agreed to sell Moores productCanCandy.As CanCandys success grows,so does Moores credibility as a young entrepreneur.Moore is enthusiastic about the candy she created,and shes also positive about what the future might bring.She hopes that every kid can have a clean mou

    31、th and a broad smile.Meanwhile,with her parents help,Moore is generally able to live a normal teenage life.Although she founded her company early on in life,she wasnt driven primarily by profit.Moore wants to use her unique talent to help others find their smiles.She donates 10% of AilieCandys profi

    32、ts to Big Smiles.With her talent and determination,it appears that the sky could be the limit for Alice Moore.1.How did Moore react to her dads warning?A.She argued with him.B.She tried to find a way out.C.She paid no attention.D.She chose to consult dentists.2.What is special about CanCandy?A.It is

    33、 beneficial to dental health.B.It is free of sweeteners.C.It is sweeter than other candies.D.It is produced to a dentists recipe.3.What does Moore expect from her business?A.To earn more money.B.To help others find smiles.C.To make herself stand out.D.To beat other candy companies.4.What can we lear

    34、n from Alice Moores story?A.Fame is a great thirst of the young.B.A youth is to be regarded with respect.C.Positive thinking and action result in success.D.Success means getting personal desires satisfied.EHowtoLoveYourParentsEven if you think that your parents are mean-spirited at times,loving your

    35、 parents is a normal and fulfilling part of life.You love them for the fact that they created you,raised you,and are in part a source of who you are.Here are some ways to love your parents.1A gentle “good morning” and “I love you” will warm a coldest heart.Remember that they brought you into this wo

    36、rld.Without your parents,you might still wander at an unknown corner in an unknown world.Respect them more and cherish these moments.You can use these moments to learn from them when youre off on your own.Its OK to get angry but angry actions dont help you or your parents.Act calmly,cool off,write d

    37、own your feelings,or talk to a friend.2Obey their requests.It will make your attitude better and earn you more respect from them.It may seem like you are going through hell when you dont get what you want or you have to clean.However,you had better remember they keep a roof over your head when its c

    38、old,raining,snowing,or too hot.Understand that parents are human beings and make mistakes.3 Since you can forgive your friends,why not forgive your parents?Keep company with them.Do things with your parents like watching TV,or go somewhere with them.Listen to their old stories and learn from them.4

    39、You will find they are your teachers in this way or another.Some people simply may not be able to love their parents.5Seek help if you are being abused(虐待) in any way.Parents do not have a right to harm you.A.Forgiveness is the key.B.Tell them you love them every morning.C.Parents will in turn expre

    40、ss their love to you.D.After this,share your feelings with your parents.E.Anyway,spend as much time with them as you can.F.Please remember parents are as important as friends.G.There can be realistic reasons for this,family violence for example.答案:A【语篇导读】本文是一篇夹叙夹议文。作者从小就喜欢读书,喜欢待在图书馆里,并且喜欢读书这一习惯延续到了下

    41、一代人。作者鼓励人们尽自己所能支持图书馆、利用好图书馆。1.C解析:推理判断题。根据第一段内容可知,作者从有记忆起就喜欢读书,有时一天能读三本书。由此推知作者与书籍的关系是“不可分离”。故选C项。2.B解析:词义猜测题。根据第三段内容可知,作者成为母亲后,她的孩子们也喜欢读书,喜欢去图书馆。由此推断出,画线部分指的是读书的乐趣延续到了下一代人身上。故选B项。3.C解析:细节理解题。根据最后一段第四句内容可知,作者号召其他作家用自己能做到的方式支持图书馆。故选C项。4.D解析:标题归纳题。通读全文内容可知,文章主要讲述了作者对图书馆的热爱。故选D项。B【语篇导读】本文是一篇议论文。俗话说,好事不

    42、出门,坏事传千里。但是研究者们通过跟踪和监控人们的电子邮件、网络帖子及评论、面对面会话等发现,人与人之间更多分享的是那些给人们带来积极情绪的好消息,而不是导致消极情绪的坏消息。1.A解析:细节理解题。由第一段前四句可知,这些经典的规则主要应用于eveningbroadcasts和morningpapers,由此推出,这些规则常用于新闻报道中。故选A项。2.C解析:推理判断题。由第二段JonahBerger所说的“Butwhenyoushareastorywithyourfriends,youcarealotmorehowtheyreact.Youdontwantthemtothinkofyou

    43、asaDebbieDowner.”可知,当你和朋友们分享故事时,你更在乎他们的反应,你不希望他们认为你是一个不考虑别人感受的人。故选C项。3.B解析:细节理解题。由第三段最后两句可知,人们分享最多的文章是那些关于科学栏目的文章。故选B项。4.D解析:主旨大意题。通过第一段最后一句引出话题,以及最后一段的概括总结可知,在社交网络中,人们更愿意分享的是传递积极情绪的好消息。故选D项。C【语篇导读】本文是一篇记叙文。回到了阔别15年的农场,作者想起了一位故人Greta。Greta不仅教会了作者阅读,而且还教会了作者宽恕别人。1.D解析:推理判断题。A项中的always在文中并未提及,故被排除;第一段

    44、提到了“我愿意帮助Greta做家务活”,但没提及Greta经常请作者帮她做家务,故排除B项;C项中的“.wastiredof.”未被提及,故排除C项;根据第五段的“Nomatterhowterriblemydaystarted,IalwaysfeltsunnywalkinghomefromGretashouseevenbeneaththewinterstarlight.”可知作者在Greta家有一种快乐的感觉,故答案为D项。2.B解析:细节理解题。根据第三段的“ThankstoPapaandUncleJohan,Gretagottokeepeverything.”以及第四段的描述可知答案为B项

    45、。3.A解析:推理判断题。第三段介绍了在Greta的丈夫去世之后,当地的银行家Dinking先生曾经要没收她的房子和土地。第四段中Greta又让作者给Dinking先生送去一张大的苹果派。从中可推断出Greta是一个宽容的(tolerant)女人,故答案为A项。4.C解析:主旨大意题。通读全文尤其是倒数第二段中Greta临终前告诉作者的话及最后一段可知C项最符合本文主题。D【语篇导读】本文是一篇记叙文。爱丽丝摩尔是一个青少年创业者,她在2015年建立了自己的公司,之后她致力于帮助其他人开心快乐地生活。1.B解析:推理判断题。根据第二段的第五句“Soshedesiredtogetroundthe

    46、warning,WhycantImakeahealthycandy.”可知,摩尔想找到一种两全其美的方法。故选B项。2.A解析:细节理解题。根据第三段的第一句“Withherdadspermission,shespent.togetarecipethatwasbothtastyandtooth-friendly.”可知,她所建立的公司生产的糖对孩子们的牙齿有好处。故选A项。3.B解析:细节理解题。根据最后一段的第三句“Moorewantstouseheruniquetalenttohelpothersfindtheirsmiles.”可知,摩尔想利用自己的技能帮助其他人找到微笑。故选B项。4.

    47、C解析:推理判断题。通读全文可知,摩尔的成功源于她积极的想法和行动。故选C项。E【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一些爱父母的方法。我们要爱自己的父母,因为是他们赋予了我们生命,养育了我们。1.B解析:根据空后的“AgentlegoodmorningandIloveyouwillwarmacoldestheart.”与B项“Tellthemyoulovethemeverymorning.”中的关键词morning可知答案为B项。2.D解析:根据空前的“ItsOKtogetangrybutangryactionsdonthelpyouoryourparents.Actcalmly,co

    48、oloff,writedownyourfeelings,ortalktoafriend.”(生气没有关系,但是生气帮不了你或者你的父母。冷静下来,消消气,写下你的感受或者和朋友聊聊。)可知,下面讲的内容还是关于生气后该做的事情,浏览七个选项可以发现,只有D项“Afterthis,shareyourfeelingswithyourparents.”符合段落内容。故选D项。3.A解析:根据上下文“Understandthatparentsarehumanbeingsandmakemistakes.Sinceyoucanforgiveyourfriends,whynotforgiveyourpare

    49、nts?”要理解父母都是普通的人,都会犯错误。既然你可以原谅你的朋友们,为什么不能谅解你的父母呢?所以中间一句应该也是关于“理解和原谅”的,只有A项“Forgivenessisthekey.”符合要求。故选A项。4.E解析:根据前文“Keepcompanywiththem.DothingswithyourparentslikewatchingTV,orgosomewherewiththem.Listentotheiroldstoriesandlearnfromthem.”(陪伴着他们。和你的父母一起做一些事情,例如看电视,或者和他们一起去一些地方。听听他们的老故事,从中学习一些东西。)可知,这

    50、一段主要讲花时间陪伴父母。浏览选项,E项“Anyway,spendasmuchtimewiththemasyoucan.”符合文章语境。故选E项。5.G解析:根据本段“Somepeoplesimplymaynotbeabletolovetheirparents.5Seekhelpifyouarebeingabusedinanyway.Parentsdonothavearighttoharmyou.”(有些人不能够爱他们的父母。如果你在某些方面被他们虐待,你要寻求帮助。父母没有权利伤害你。)可知,有些人不能爱他们的父母的原因可能是被虐待。所以中间应该填“这可能有一些原因”。浏览选项,G项“Therecanberealisticreasonsforthis,familyviolenceforexample.”符合文章语境,故选G项。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021届高考英语二轮复习 阅读理解专题特训16(含解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-613729.html
    相关资源 更多
  • 任命后个人表态发言4篇 任命后个人表态发言三篇 任命后个人表态发言稿 任命后个人表态发言.docx任命后个人表态发言4篇 任命后个人表态发言三篇 任命后个人表态发言稿 任命后个人表态发言.docx
  • 任命后个人表态发言.docx任命后个人表态发言.docx
  • 任务阅读(阅读还原)期末复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语九年级上册.docx任务阅读(阅读还原)期末复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语九年级上册.docx
  • 任务阅读(阅读还原)期中复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语七年级上册.docx任务阅读(阅读还原)期中复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语七年级上册.docx
  • 任务阅读(阅读填空)期末复习专项练习10篇-2021-2022学年牛津译林英语七年级下册.docx任务阅读(阅读填空)期末复习专项练习10篇-2021-2022学年牛津译林英语七年级下册.docx
  • 任务突破练7 赏析环境——明辨类型,关注效果.docx任务突破练7 赏析环境——明辨类型,关注效果.docx
  • 任务突破练2 论证分析——关注论据判定,辨清论证思路.docx任务突破练2 论证分析——关注论据判定,辨清论证思路.docx
  • 任务突破练21 语用中的常备考点.docx任务突破练21 语用中的常备考点.docx
  • 任务突破练20 情境化的语言表达题.docx任务突破练20 情境化的语言表达题.docx
  • 任务突破练12 文言文选择题.docx任务突破练12 文言文选择题.docx
  • 任务三 尝试创作.docx任务三 尝试创作.docx
  • 任前集体廉政谈话会讲话提纲10篇.docx任前集体廉政谈话会讲话提纲10篇.docx
  • 任前廉政谈话表态发言最新.docx任前廉政谈话表态发言最新.docx
  • 价值量和社会劳动生产率题型专项讲练(以近三年高考真题为例).docx价值量和社会劳动生产率题型专项讲练(以近三年高考真题为例).docx
  • 仰望星空与脚踏实地.docx仰望星空与脚踏实地.docx
  • 仰望大树.docx仰望大树.docx
  • 仪表联锁系统管理制度.docx仪表联锁系统管理制度.docx
  • 仪表联锁系统管理.docx仪表联锁系统管理.docx
  • 仪表维护管理制度.docx仪表维护管理制度.docx
  • 仪表电工岗位操作规程.docx仪表电工岗位操作规程.docx
  • 仪表公司消防应急预案.docx仪表公司消防应急预案.docx
  • 仪控部岗位责任制.docx仪控部岗位责任制.docx
  • 仪器——2022年浙江省杭州市中考科学.docx仪器——2022年浙江省杭州市中考科学.docx
  • 以项目实践谈建筑施工项目的安全生产管理.docx以项目实践谈建筑施工项目的安全生产管理.docx
  • 以车抵押借款合同 .docx以车抵押借款合同 .docx
  • 以质量安全为核心 强化现场标准化管理.docx以质量安全为核心 强化现场标准化管理.docx
  • 以积极向上的态度涵养高尚师德.docx以积极向上的态度涵养高尚师德.docx
  • 以科学发展观指导铁路安全管理创新.docx以科学发展观指导铁路安全管理创新.docx
  • 以社会组织参与基层社会治理为主题的代表约见活动领导讲话.docx以社会组织参与基层社会治理为主题的代表约见活动领导讲话.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1