23 日本福岛核电站核污水排放和核能利用 2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 23 日本福岛核电站核污水排放和核能利用 2022年中考英语时事热点话题题型专练 日本 核电站 污水 排放 核能 利用 2022 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、23 日本福岛核电站核污水排放和核能利用2022年中考英语时事热点话题题型专练日本福岛核电站核污水排放背景事件日本核污水计划排海 2021年4月13日,日本政府召开有关内阁会议,正式决定将福岛第一核电站上百万吨核污水经过滤并稀释后排入大海,排放将于约2年后开始。据悉,福岛第一核电站因为在2011年东日本大地震发生核泄漏事件后,每天都会产生160-170吨污染水。不顾反对,日本官方开始审查福岛核污水排海计划2021-12-24 20:59人民日报客户端据日本共同社报道,日本原子能规制委员会24日召开会议,开始审查东京电力公司所属福岛第一核电站核污水排海计划的安全性。21日,东电公司就计划概要进行
2、了说明,并希望从新建海底隧道部分开始进行审查。据悉,下次会议将于明年1月中旬召开。东电公司计划通过修建海底隧道的方式,从2023年春季开始把核污水引流排放到距离海岸1公里附近的近海。日本原子能规制委员会是负责确保日本核能使用安全的国家行政监管机构,成立于2012年9月,系日本环境省的外部局,被称为负责核反应堆、核燃料和核材料安全使用,以及核事故处置和环境监测的“指挥中心”。此前,外交部发言人赵立坚就此强调,日本福岛核污染水处置关乎全球海洋生态环境和公众健康,绝不是日方一家私事。日方应认真倾听和回应包括周边邻国在内的国际社会关切,撤销向海洋排放核污染水的错误决定。除非同利益攸关方和有关国际机构充
3、分协商并达成一致,否则日方不得启动核污染水排海。一、单项选择1Chinas third-generation nuclear(核能) technology Huanglong One was put into use. Do you know _?Of course. Its mainly about safety. The Huanglong One reactor(反应堆) has a double- layered shell(双层安全壳).Awhats new about this technologyBhow the nuclear technology worksChow long
4、 it takes to research the technology【答案】A【详解】句意:中国的第三代核能技术黄龙一号投入使用中。你知道这项技术新的地方是什么吗?当然,它主要是安全问题。黄龙一号的反应堆有一个双层安全壳。考查宾语从句的用法。whats new about this technology这项技术新的地方是什么;how the nuclear technology works核能技术是如何工作的;how long it takes to research the technology研究这项技术花了多长时间。根据答句“Its mainly about safety. The
5、Huanglong One reactor(反应堆) has a double- layered shell(双层安全壳).”可知,问句询问你知道这项技术新的地方是什么吗。故选A。2 It is reported that _ people were killed in nuclear(核) accident in Japan.Atwo hundredsBtwo hundreds ofChundred ofDhundreds of【答案】D【解析】试题分析:句意:据报道,成百的人在日本死于核事故。Hundred 是不可数名词。不能加s,hundreds of表示成百的,根据句意,故选D。考点:
6、考查数词的用法。3We hope scientists will ways to solve the nuclear pollution(核污染) happened in Japan.Abe made of Bcheer upCgive up Dcome up with【答案】D【解析】试题分析:句意:我们希望科学家会想出发生在日本的核污染问题。A. be made of由制成;B. cheer up是振奋起来;C. give up放弃;D. come up with想出。结合句意,故选D考点:考查动词词组辨析。4Must we stop the Japanese government dis
7、charging nuclear waste water (排放核污水) into the Pacific Ocean?_. Because everyone should protect our earth and it is bad _ us to eat the polluted seafood and drink the waste water.AYes, we can; ofBNo, we mustnt; ofCYes, we must; forDNo, we neednt; for【答案】C【详解】句意:我们必须阻止日本政府向太平洋排放核污水吗?是的,我们必须。因为每个人都应该保护
8、我们的地球,吃污染的海鲜和喝废水对我们是不好的。考查一般疑问句及介词用法。根据“Must we stop the Japanese government discharging nuclear waste water into the Pacific Ocean”可知,对于日本政府向太平洋排放核废料这个行为,我们是必须要阻止的,用must表示“必须”。第二个空是固定搭配:be bad for“对有害”,故选C。5 Do you know about the Japanese nuclear crisis(核危机)? Yes. I know .Ahow are they dealing with
9、 itBwhat it has causedChow terrible was itDhow long will it last【答案】B【解析】本题know后跟的是一个宾语从句,应该用陈述顺序,故选B,ACD都是疑问顺序。6Its said that nuclear power will be used to produce electricity in Xianning.However, nuclear power _ be very dangerous.AcanBneedCmustDshould【答案】A【详解】句意:据说咸宁将利用核能发电。然而,核能源可能非常危险。考查情态动词。can
10、可能;need需要;must必须;should应该。根据however表示转折关系,however前表示在咸宁将使用核能源来发电,因此however后表示核能源可能非常危险,此处使用情态动词can表示推测。故选A。7In the letter,Einstein asked people to nuclear weapons.Agive offBgive backCgive upDgive out【答案】C【详解】句意:在信里,爱因斯坦呼吁人们放弃核武器。考查动词短语。A. give off释放、发出(气味、热量);B. give back归还、退还;C. give up放弃 ;D. give
11、out分发、散发。根据句意核武器要放弃。故选C。8I am shocked by Japans plan to dump(倾倒)nuclear water into the Pacific Ocean!So am I. As the saying goes, _.Alike tree, like fruitBharm set, harm getCout of sight, out of mind【答案】B【详解】句意:我对日本向太平洋倾倒核水的计划感到震惊!我也是。俗话说,害人反害己。考查常识和习语。like tree, like fruit羊毛出在羊身上;harm set, harm get
12、害人反害己;out of sight, out of mind眼不见,心不烦。根据“I am shocked by Japans plan to dump(倾倒)nuclear water into the Pacific Ocean”可知,日本向太平洋倾倒核水的行为既会伤害别的国家也会伤害自己,故选B。二、完型填空Greenpeace is a global (全球的) environmental organization that has been trying to stop companies and governments from doing bad things to the e
13、nvironment. It is known for its direct 9 in the world. And it has made the public know environmental problems. In 1995, a Greenpeace ship stopped a French nuclear weapon (核武器) test. Greenpeace has also repeatedly sent ships to 10 whales (鲸鱼) from Japanese whalers, who kill whales for their meat whic
14、h is used at expensive restaurants.The Greenpeace 11 have tried to stop nuclear weapons from being built and have fought against big companies and governments that are destroying the rainforests and other areas with a 12 environment. Greenpeace pays close attention to many environmental problems: wh
15、aling, global warming, clean energy and nuclear power. Greenpeace activists often put themselves in 13 to stop the activities that they are against. They use small boats to try to stop the killing of whales. They also 14 themselves to trees that workers want to cut down. They say that they are tryin
16、g to protect the environment for all of us and for future generation. 15 they have a lot of support from people around the world, they have not been able to stop many of the things they are fighting against. The organization 16 money from governments, political parties or companies in order to avoid
17、 their influence. The people who 17 Greenpeace are from all over the world. What they all have in common is the one big aima green and 18 future for all. People from all walks of life come together under the Greenpeace flag to spend their free time fighting for the environment.9AplansBmethodsCaction
18、sDtasks10AprepareBprotectCprovideDprevent11AshipsBofficersCcompaniesDmembers12ApleasantBnaturalCspecialDwet13AdangerBactionCcontrolDfear14AholdBkeepChangDtie15AWhetherBAlthoughCBecauseDUnless16ArefusesBrequiresCacceptsDborrows17Aset upBput upCmake upDopen up18AcheerfulBmeaningfulChopefulDpeaceful【答案
19、】9-13 CBDBA14-18DBACD【分析】文章大意:绿色和平组织是一个国际性的环境保护组织,在1995年的时候,绿色和平组织阻止了法国的一次核试验。这个组织还不断的阻止日本的捕鲸船捕鲸,为了阻止砍伐森林的人砍伐森林,他们把自己绑在树上。这个组织得到了世界各地人们的认可,现在世界各地的人们都意识到了保护环境的意义。9句意:它以其在世界上的直接行动而闻名。考查名词及语境理解。A. plans计划;B. methods方法;C. actions行动;D. tasks任务。根据上文has been trying to stop companies and governments from do
20、ing bad things to the environment. 阻止公司或政府做一些不利于环境的事情,因此可知这句话的意思是“这个组织的因其直接的行动闻名全球”,故答案选C。10句意:绿色和平组织还多次派遣船只保护鲸鱼不受日本捕鲸者的侵害。考查动词及语境理解。A. prepare准备;B. protect保护,经常用于结构“protectfrom”意思“保护免受破坏”;C. provide提供;D. prevent阻止、防止。根据whales (鲸鱼) from Japanese whalers,可知,这句话的意思是“绿色和平组织还多次派遣船只保护鲸鱼不受日本捕鲸者的侵害”,故答案选B。
21、11句意:绿色和平组织的成员试图阻止核武器的制造。考查名词及语境理解。A. ships轮船;B. officers官员;C. companies公司;D. members成员。根据have tried to stop nuclear weapons from being built,可知应是绿色和平组织的成员试图阻止核武器的制造,故答案选D。12句意:并与破坏热带雨林和其他自然环境的大公司和政府进行了斗争。考查形容词及语境理解。A. pleasant令人愉快的;B. natural自然的;C. special 特别的;D. wet潮湿的。根据the rainforests and other
22、areas with a _4_ environment.可知本句句意为“并与破坏热带雨林和其他自然环境的大公司和政府进行了斗争”,故答案选B。13句意:绿色和平组织的积极分子经常把自己置于危险之中,以阻止他们所反对的活动。考查名词及语境理解。A. danger危险;B. action行动;C. control控制;D. fear害怕。根据Greenpeace activists often put themselves in _5_ to stop the activities that they are against.可知句意为“绿色和平组织的积极分子经常把自己置于危险之中,以阻止他们所
23、反对的活动。”空格前面是介词in,和danger构成固定短语,意思是“在危险中”,故答案选A。14句意:他们还把自己绑在工人想要砍伐的树木上。考查动词及语境理解。A. hold握住;B. keep保持;C. hang悬挂;D. tie绑、系。根据themselves to trees that workers want to cut down,可知本句句意为“他们还把自己绑在工人想要砍伐的树木上”,故答案选D。15句意:虽然他们得到了世界各地人民的大力支持,但他们仍无法阻止他们所反对的许多事情。考查连词及语境理解。A. Whether是否;B. Although尽管、虽然;C. Because
24、因为;D. Unless除非。根据they have a lot of support from people around the world, they have not been able to stop many of the things they are fighting against. 可知,本句句意为“虽然他们得到了世界各地人民的大力支持,但他们仍无法阻止他们所反对的许多事情”,故答案选B。16句意:该组织拒绝来自政府、政党或公司提供的资金,这样可以避免受到他们的影响。考查动词及语境理解。A. refuses拒绝;B. requires要求;C. accepts接受;D. b
25、orrows借。根据in order to avoid their influence,可知本句话的意思是“”,故答案选A。根据in order to avoid their influence,可知本句句意为“该组织拒绝来自政府、政党或公司提供的资金,这样可以避免受到他们的影响”,故答案选A。17句意:组成绿色和平组织的成员是来自世界各地的人。考查动词短语及语境理解。A. set up建起;B. put up张贴;C. make up组成;D. open up开发。根据The people who _9_ Greenpeace are from all over the world.可知,本
26、句句意为“组成绿色和平组织的成员是来自世界各地的人”,故答案选C。18句意:他们有一个共同的伟大目标就是为大家建设一个绿色的、和平的未来。考查形容词及语境理解。A. cheerful欢乐的;B. meaningful有意义的;C. hopeful有希望的;D. peaceful和平的。根据What they all have in common is the one big aima green and _10_ future for all.可知,本句句意为“他们有一个共同的伟大目标就是为大家建设一个绿色的、和平的未来。”故答案选D。【点睛】解答完形填空首先要通读全文,掌握大意。结合选项初步
27、弄清短文写了些什么内容。在理解全文意思的基础上,结合文章内容对空缺句子作合乎逻辑的推理。必须弄清空缺词句的确切含义,空缺词句与其前后句的意义衔接必须自然、合理,最后根据语境,结合选项,选出正确答案。如,第2小题,。根据whales (鲸鱼) from Japanese whalers,可知,这句话的意思是“绿色和平组织还多次派遣船只保护鲸鱼不受日本捕鲸者的侵害”,故答案选B。第5小题,根据Greenpeace activists often put themselves in _5_ to stop the activities that they are against.可知句意为“绿色和平
28、组织的积极分子经常把自己置于危险之中,以阻止他们所反对的活动。”空格前面是介词in,和danger构成固定短语,意思是“在危险中”,故答案选A。三、阅读单选AWhat if you had only three minutes to take whatever you could take from your home, and the rest would be lost forever? What would you take?Japan is often hit by natural disasters, like earthquakes, heavy storms and tunami
29、. But recently the nuclear radiation (核辐射) have brought the long-term damage to Japan, many Japanese have to abandon their lovely homes. They are now facing the fact that they may not be able to return for a long time. With this in mind, lets discuss the value of a Bug Out Bag (BO.Bfor short).BO.Bis
30、 a collection of things that you would need to live on if you had to escape from your home with no promises of housing, food or water during the unexpected situation.The BO.Bshould include the following things that are needed for life: A sleeping bag, or at least a blanket to keep warm. Drinking wat
31、er. High-calorie, no-cook foods like chocolate biscuits. protein bars, etc. First-aid supplies. Fire starting methods, and a small pot to boil water or cook. A few basic tools like a knife, some rope, flashlight (手电筒) etc. Money in cash. A digital backup of all your important documents and family tr
32、easures. This could be insurance (保险) documents, family photos and videos.You could keep a BO.Bby the front door, or even have several bags at home at the office and in your car. This might seem like more than needed to some of you but just imagine what a difference this kind of preparation would ha
33、ve made to the people of Japan. Then think of the difference a BO.Bwill make if those disasters happen to you.19The writer talked about the nuclear radiation in Japan in order to _.Ashow the importance of a Bug Out BagBshow how dangerous a nuclear radiation isCtell us the serious damage it has done
34、to JapanDexplain why the Japanese have to leave their homes20What does the underlined word “abandon” probably mean in Chinese?A欣赏B拆除C抛弃D修缮21What is purpose of a Bug Out Bag?ATo stop disasters from happening.BTo help people protect their homes.CTo find out when the disaster will come.DTo help people
35、keep alive after disasters.22Which of the following should be put into a Bug Out Bag?AA map.BA knife.CA raincoat.DA camera.23What would be the best title for the passage?APrepare for DisastersBEnjoy Your Outdoor LifeCMake a Change to DisastersDWatch Out for Nuclear Radiation【答案】19-23ACDBA【分析】本文介绍了在紧
36、急意外的灾害发生的情况下人们该怎么办?就此作者提出了一些建议。让人们在不可预知的灾害下为自己准备好必需的物品,为灾害提前做好准备。19细节理解题。由第二段第四句“With this in mind, lets discuss the value of a Bug Out Bag (B.O.B. for short).”可知,讨论日本的核辐射是为了讨论Bug Out Bag的价值,故选A。20词句猜测题。由下文“They are now facing the fact that they may not be able to return for a long time.”可知,现在他们可能很长
37、一段时间都无法返回。由此可推测“But recently the nuclear radiation (核辐射) Japanese have to abandon their lovely homes.”意思是但最近核辐射给日本带来了长期的破坏,不少日本人不得不放弃自己可爱的家园。进而推测“abandon”的意思抛弃、放弃。故选C。21细节理解题。由第三段“B.O.B. is a collection of things water during the unexpected situation.”可知,B.O.B.是帮助你在无法预知的情况下逃离家园时赖以生存的东西。故选D。22推理判断题。由
38、列举物品中的第6点“A few basic tools like a knife, some rope, flashlight (手电筒) etc.”可知,刀是B.O.B.所需的,故选B。23主旨大意题。本文主要在介绍B.O.B.包括什么,有利于让人们在不可预知的灾害下为自己准备好必需的物品,为灾害提前做好准备。可知本文最佳标题为为灾难做好准备,故选A。B Right now, the biggest source of energy(能源) in the world is fossil fuel(矿物燃料). Fossil fuels are oil, gas, and coal (煤).
39、More than 80 percent of the worlds energy comes from fossil fuel. There are many problems with fossil fuel. One problem is that when fossil fuel is burned, it pollutes the air. Also, when we take fossil fuel from the Earth, we often cause a lot of harm. Another problem is that were running out of it
40、.A big source of energy for many countries is nuclear power(核能).Thirty-one countries use nuclear power. A lot of ships also use it. Nuclear power has some advantages(优点). First of all, we cant run out of nuclear power. Nuclear power does not make the air dirty. Also, if a country has nuclear power,
41、it doesnt need to buy as much oil from other countries.However, there are also a lot of problems that come with nuclear power. For example, nuclear accidents are very serious. In 1986, there was a nuclear accident in Russia. In the next 20 years, about 4,000 people got sick and died. In 2011 there w
42、as another very serious nuclear accident in Japan. That was several years ago, but Japan is still trying to clean up the nuclear waste from the accident.Many people dont want nuclear power in their countries. They say that its not safe. A lot of people in the United States, Russia, France, Japan, In
43、dia, and many other countries want their countries to use safer and cleaner ways to get electricity(电力). Sometimes they get together to show their strong disagreement with nuclear energy.Many people hate nuclear energy, but more and more countries are using it. One reason for this is that the world
44、is using more and more energy. We just dont have enough fossil fuel. However, if we use nuclear power, then we may have more serious problems in the future.24In the second sentence of the fifth paragraph, what does the underlined word “it” mean?AThe country.BNuclear power.CA person.DThe electricity.
45、25What can we learn from the passage?ANuclear power is a kind of fossil fuels.BThere were no nuclear accidents in 1986.CNuclear power is easy enough to make.DPeople may run out of fossil fuel one day.26The following sentence would best be placed at the end of _.“Thats why we need new sources of ener
46、gy.”AParagraph 1BParagraph 3CParagraph 4DParagraph 527What would be the best title for the passage?AA Safe Source of Energy?BThe Best Energy Source in the World!CEveryone Loves Nuclear Power .DWe Should Only Use Fossil Fuels.【答案】24-27BDAA【分析】本文是一篇议论文,主要讨论了核能作为许多国家的第一能源是否安全的问题。24词意猜测题。根据第五段“Many peop
47、le dont want nuclear power in their countries. ”可知,许多人不想在他们国家使用核能;由此推知,核能是不安全的。故it指nuclear power“核能”。故选B。25推理判断题。根据最后一段“We just dont have enough fossil fuel. However, if we use nuclear power, then we may have more serious problems in the future.”可知,我们只是没有足够的矿物燃料。然而,如果我们使用核能,那么在未来,或许我们会有更严重的问题。由此推知,D
48、项“有一天人们会用尽矿物燃料”符合语境。故选D。26推理判断题。“Thats why we need new sources of energy.”表示“那就是我们需要新能源的原因”。根据第一段谈到矿物燃料快用光了;第二段谈到一种新的能源;由此推知,该句应用作第一段的结尾句,引出下文。故选A。27最佳标题题。根据最后两段可知,许多人认为核能是不安全的,但越来越多的国家在使用它,那么它到底是否安全,本文就此展开了讨论。故选A。COUR WorldTEENSApril 11,2021Discharge the wastewater? NO!The Japanese government recen
49、tly decided to discharge(排放) the wastewater from the Fukushima nuclear power plant(核电站) into the sea, Nikkei Asia said on April 9. The resolution is scheduled to be formally confirmed at a cabinet(内阁) meeting on April 13. Photo by XinhuaIn 2011, a powerful earthquaketriggered tsunami damaged the Fuk
50、ushima plants cooling system. Tokyo Electric Power Company Holdings Inc (TEPCO), the plants operator, then used water to cool down the reactor(反应堆).The water playing the cooling function, however, is contaminated with radioactive materials and has been stored in tanks(箱,罐)at the plant.According to t
51、he cabinet, the storage tanks for wastewater are expected to reach the upper limit by autumn 2022. In late October last year, the Japanese government said it would gradually discharge wastewater into the sea. The news was immediately protested(抗议) by the people of Japan and the world. Under pressure
52、, the Japanese government has yet to carry out the plan.Many experts pointed out that once the radioactive materials such as tritium(氚) in the spent nuclear water are discharged into the sea, they will accompany the ocean current and pollute many parts of the world. In fact, there are other ways to
53、treat nuclear wastewater, such as discharging into the atmosphere after evaporation(蒸发) and burying underground. The most direct way is to build new water storage tanks in the nuclear power plant. Analysts pointed out that in the view of the Japanese government, other ways are timeconsuming, laborio
54、us and expensive, and only discharging into the sea is the most costeffective way.28Which is NOT responsible for the contaminated water with radioactive materials?AEarthquakeBCabinetCTEPCODTsunami29In what section can we read the news?ATEPCOBScience StudyCOur WorldDDiscovery30In para 2,the underline
55、d sentence Under pressure, the Japanese government has yet to carry out the plan probably means that the Japanese government _.Astill has decided to discharge the wastewater anyway although people are against the plan,Bhasnt dumped the wastewater yet since a fair number of people are against the pla
56、nChas decided to release the waste water pretty soon with no one against the plan.Dwill never ever discharge the water into the sea without the support of people.31Which of the followings is the Wrong way to treat the wastewater?ABuild new water storage tanks in the nuclear power plant.BDischarge it
57、 into the atmosphere after evaporation.CBury it underground.DDischarge it into the sea directly.32What can we infer from the news?AThe storage tanks for wastewater can hold by winter 2022.BThe Japanese government planned to quickly discharge waste water into the sea.CDumping wastewater into the sea
58、is the most costeffective way for all.DOnce the wastewater is discharged, it will pose threat to all.【答案】28-32BCBDD【分析】文章是一篇新闻报道。内容是关于福岛核电站的废水。28细节理解题。根据“In 2011, a powerful earthquaketriggered tsunami damaged the Fukushima plants cooling system. Tokyo Electric Power Company Holdings Inc (TEPCO), th
59、e plants operator, then used water to cool down the reactor”可知2011年,一场强烈的地震引发的海啸破坏了福岛核电站的冷却系统。该核电站的运营商东京电力公司(TEPCO)随后用水冷却反应堆。未提到“内阁”。故选B。29细节理解题。根据题目“OUR World”可知此篇来自我们的世界。故选C。30词句猜测题。根据划线句子“Under pressure, the Japanese government has yet to carry out the plan.”意为“迫于压力,日本政府尚未实施该计划。”由此推知日本政府尚未倾倒废水,因为
60、相当多的人反对该计划。故选B。31细节理解题。根据倒数第二段“once the radioactive materials such as tritium(氚) in the spent nuclear water are discharged into the sea, they will accompany the ocean current and pollute many parts of the world.”可知一旦核废水排入海洋,它们将伴随洋流,污染世界许多地区。所以直接排入大海不可取,是错误的。故选D。32推理判断题。根据倒数第二段“once the radioactive m
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-769809.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
