47 中法元首共赏《高山流水》有深意-2023年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 高山流水 47 中法元首共赏高山流水有深意-2023年中考英语时事热点话题题型专练 中法 元首 深意 2023 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、47 中法元首共赏高山流水有深意2023年中考英语时事热点话题题型专练背景资料:一曲高山流水寓意深远,主席的客串讲解,马克龙听懂了吗?4月7日,法国总统马克龙在主席陪同下,一起欣赏了一首中国古琴演奏的中国古曲高山流水。现场琴声优雅舒畅,旋律优美悦耳,主席亲自客串,向马克龙介绍了俞伯牙鼓琴和钟子期的动人故事。并特别说到,这首曲子高山流水,只有伯牙的“知音”钟子期才能听懂!还特别解释了“知音”这个词语。主席陪同欣赏古琴演奏听完古琴演奏,两人都为演奏家鼓掌致谢,而有趣的是,马克龙立即提问:“这首曲子叫什么名?我要把它记下来!”主席客串讲解主席很自然的接话说:“这首曲子叫高山流水。”并立即细心的交代旁
2、边的工作人员,把这首曲子的介绍复印给马克龙,还不忘嘱咐,“要连简谱一起复印!”马克龙很愉快的表示谢意!这个场景我来回看了好几遍,看一遍笑一遍!真是太有意思了!回头再思索回味,感受到了主席这个环节的安排简直是意味深长!首先,选的是一首中国古代名曲高山流水,旋律意境深远而上乘!其次,选的是中国古琴,并且是演奏家真人现场演奏,场面感非常足,仪式感非常满!最最精妙的,恰是主席客串讲解,强调“只有知音才能听懂”!从这个环节的安排,我揣摩出中国领导人的良苦用心。一把中国古琴,一首中国古曲,一曲高山流水,向马克龙和全世界,展现了中国文化源远流长,博大精深,展现了中国的历史自信文化自信,展现了中国古代动人心弦
3、的经典故事!一曲高山流水寓意应景应情,寓意深刻,更是表达了中国人愿意让法国人和我们彼此看作“知音”的深切期望。尤其是在当前国际局势变幻莫测风云诡谲的政治阴霾下,更需要有这持有共同的和平理念的“知音”国家彼此沟通互相扶持,携手共进致力于创造和平的曙光!马克龙虽然可能听不懂中国古曲,但是他也很有风度的仔细聆听,并叮嘱记下曲名,表现了对主席安排的尊重。他现场能不能听懂没有关系,只要他能记下曲名,我想我们的初步目的就达到了,后续法国人能懂曲目,能懂寓意,能懂用心的肯定有,第二目的也能达到,至于能不能实现最终目的,还要看法国人对中国善意的理解,对时局的认识了!如有可能,我倒是建议,送马克龙一把中国古琴!
4、题外,介绍一下中国古琴。古琴,称瑶琴、玉琴、七弦琴,是中国传统拨弦乐器,有三千年以上历史,属于八音中的丝。古琴音域宽广,音色深沉,余音悠远.古籍记载伏羲作琴,又有神农作琴、黄帝造琴、唐尧造琴等传说; 舜定琴为五弦,文王增一弦,武王伐纣又增一弦为七弦;可见中华古琴文化的源远流长,博大精深。一、阅读单选A篇Have you ever heard Gaoshan Liushui, a Chinese traditional piece of music? Do you know why Gaoshan Liushui is often played in many occasions (场合)? I
5、t has something to do with “zhiyin” culture, which values close friendship. Do you know the story behind it? Its the story of Yu Boya and Zhong Ziqi in the Warring States Period.Boya was good at playing the guqin. One day, he was playing music on his way home on the boat, To Boyas surprise, Ziqi, a
6、woodcutter who happened to pass by, could understand exactly what he wanted to express through his music. After a long talk, they became good friends. Since Boya had to return to his state, they agreed to meet again in the following year.Unluckily, when getting back to visit Ziqi, Boya heard that hi
7、s friend had died from an illness. Boya was so sad. In front of Ziqis tomb (墓), he played again the music he had played when they first met. The feeling of the music was so strong that it was as if the rivers and the mountains were crying. When finishing playing, Boya broke his guqin into pieces. Fr
8、om then on, Boya never played again. But the famous music piece Gaoshan Liushui he played for his friend has been passed down.“Zhiyin” culture has new development in the new period. And Gaoshan Liushui is performed in many important occasions. The musical performance not only shows the beauty of Chi
9、nese traditional culture, but also expresses Chinas willingness to develop its friendship with people from around the world.1The writer starts the passage by _.Agiving examplesBlisting numbersCasking questionsDcomparing facts2Boya and Ziqi became good friends because _.Athey often went out on the bo
10、atBthey often cut wood togetherCZiqi could understand Boyas musicDthey often played music together3From the passage, we can know that _.ABoya actually only met Ziqi onceBBoya died because of an illnessCBoya often played the guqin in memory of ZiqiDBoya and Ziqi were both good at playing the guqin4Ga
11、oshan Liushui is often performed _.Ato express love to whom you loveBto show willingness to develop friendshipCto warn people of coming dangerDto recall the deepest wounds from heart【短文大意】本文主要介绍了“知音”这个词的由来以及这段故事在新时代的发展。【短文大意】1细节理解题。根据“Have you ever heard Gaoshan Liushui, a Chinese traditional piece
12、of music? Do you know why Gaoshan Liushui is often played in many occasions (场合)?”可知,作者通过问问题的方式行文,故选C。2细节理解题。根据“To Boyas surprise, Ziqi, a woodcutter who happened to pass by, could understand exactly what he wanted to express through his music.”可知,让伯牙惊讶的是,恰巧路过的樵夫子期,竟然能准确地理解他想通过音乐表达的东西。故选C。3细节理解题。根据“
13、Since Boya had to return to his state, they agreed to meet again in the following year.”和“Unluckily, when getting back to visit Ziqi, Boya heard that his friend had died from an illness.”可知,伯牙和子期只见过一次,故选A。4细节理解题。根据“The musical performance not only shows the beauty of Chinese traditional culture, but
14、 also expresses Chinas willingness to develop its friendship with people from around the world.”可知,这场音乐表演不仅展示了中国传统文化之美,也表达了中国与世界各国人民发展友谊的意愿。故选B。B篇The word “zhiyin”, which means close friends, comes from the story of Yu Boya and Zhong Ziqi in the Warring States Period. Boya was good at playing the gu
15、qin. One day, he was playing music on his way home on the boat. To Boyas surprise, Ziqi, a woodcutter who happened to pass by, could understand exactly what he wanted to express through his music. After a long talk, they became good friends. Since Boya had to return to his state, they agreed to meet
16、 again in the following year. Unfortunately, when getting back to visit Ziqi, Boya heard that his friend had died from a disease(疾病). Boya was so sad and in front of Ziqis tomb(墓), he played again the music he had played when they first met. The feeling of the music was so strong that it was as if t
17、he rivers and the mountains were crying. When finishing playing, Boya broke his guqin into pieces. From then on, Boya never played again. People in the Song Dynasty built the Guqin Tai in Hanyang to the memory of the deep friendship between Boya and Ziqi. It became an important part of the local cul
18、ture. Zhiyin culture has new development in the new period. The famous ancient Chinese classical(古典的)music piece Gaoshan Liushui was performed during the G20 Summit in Hangzhou, Zhejiang Province in 2016. The musical performance not only showed the beauty of traditional Chinese culture, but also exp
19、ressed Chinas willingness to develop its friendship with people from around the world.5Why did Boya and Ziqi become good friends?AThey often went out on boat.BThey often cut wood together.CZiqi could understand Boyas music.DThey often played music together.6From paragraphs -, we can know that _.ABoy
20、a actually only met Ziqi onceBBoya broke his date with Ziqi at lastCBoya often played the guqin in memory of ZiqiDBoya and Ziqi were both good at playing music7Paragraph is mainly about _.Athe new role of zhiyin cultureBthe importance of classical musicCthe tradition of Gaoshan LiushuiDthe friendshi
21、p with foreign countries8Which of the following can best show the main idea of the story?ABoth together do best of all.BA true friend is hard to find.COld friends and old wine are best.DA friend to everybody is a friend to nobody.9Which of the following best shows the structure(结构)of the passage?ABC
22、D【短文大意】本文是一篇记叙文。文章讲述的是战国时期的俞伯牙和钟子期知音难求的感人故事,如今,知音文化也在新时期的发展中有了新的作用。【短文大意】5细节理解题。根据第二段中的“To Boyas surprise, Ziqi, a woodcutter who happened to pass by, could understand exactly what he wanted to express through his music.”可知当俞伯牙在弹琴的时候,身为樵夫的钟子期刚好路过听到,竟能准确地理解俞伯牙想通过音乐传达的东西,说明钟子期能听懂俞伯牙的音乐。故选C。6推理判断题。根据第三
23、段第一句“Unfortunately, when getting back to visit Ziqi, Boya heard that his friend had died from a disease(疾病).”可知,当俞伯牙要再次拜访钟子期的时候,听闻他已经患病而亡,说明俞伯牙和钟子期事实上只有一面之缘。故选A。7主旨大意题。根据第五段第一句可知“Zhiyin culture has new development in the new period.”知音文化在新时期已经有了新发展,说明第五段主要说明了知音文化在新时期起到新的作用。故选A。8主旨大意题。纵观全文可知文章讲述的是俞伯牙
24、痛失知音钟子期的感人故事,由此可悟出“知音难求”的道理。故本文的标题应是“知音难求”。故选B。9篇章结构题。文章第一段由“知音”一词引出了俞伯牙和钟子期“知音难求”的典故,这一典故在第二段和第三段做了详细的叙述,第四段叙述了唐朝时期人们修建知音台来纪念这一故事,并使它成为当地的文化。第五段则说明了这一知音文化在新时代的新意义。因此选项B的篇章结构图符合题意。故选B。二、阅读还原5选5During the Spring and Auturnn Period, there lived a great musician named Yu Boya. He played guqin very well
25、. _10_ Zhong Ziqi was one of them.One day, Yu Boya came back from a trip to the mountains. He played guqin to express his love for the mountains._11_ Zhong said, “How beautifully youre playing guqin! When I listen to you playing guqin, I can almost see the mountains in front of my eyes.”_12_ Then he
26、 played another tune(调子). Zhong clapped his hands and cheered again, “What a beautiful tune it is! When I listen to it, I seem to imagine hundreds of boats are sailing down big rivers.”Boya was surprised at Zhongs comments(评论). _13_ Whenever he played a new tune, Zhong could tell what Boya was think
27、ing about when he played the tune.“You appreciate(欣赏) my music and understand my mind. You know me like a true friend,” Boya said excitedly.After that, Boya and Zhong became close friends. After Zhongs death, Boya was so sad that he broke his guqin and decided never to play it again.This is the stor
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-774622.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
高一英语精品课件:UNIT 4 SECTION Ⅴ 本单元考纲词汇专练 (人教版必修1).ppt
