分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 17

类型67 中国空间站太空授课圆满成功2022年中考英语时文热点话题题型专练.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:776605
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:17
  • 大小:951.13KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    67 中国空间站太空授课圆满成功2022年中考英语时文热点话题题型专练 中国 空间站 太空 授课 圆满 成功 2022 年中 英语 时文 热点话题 题型
    资源描述:

    1、67 中国空间站太空授课圆满成功2022年中考英语时文热点话题题型专练背景事件中国空间站第二次太空授课活动取得圆满成功“学习强国”学习平台2022-03-23“天宫课堂”第二课地面主课堂中国科学技术馆现场。中国科技馆供图据中国载人航天工程办公室消息,2022年3月23日15时44分,“天宫课堂”第二课在中国空间站开讲,“太空教师”翟志刚、王亚平、叶光富上了又一堂精彩的太空科普课。“天宫课堂”第二课地面主课堂中国科学技术馆现场。记者 贺治瑞 摄在约45分钟的授课中,翟志刚、王亚平、叶光富相互配合,生动演示微重力环境下太空“冰雪”实验、液桥演示实验、水油分离实验、太空抛物实验,深入浅出讲解实验现象

    2、背后的科学原理,同时展示了部分空间科学设施,介绍了在空间站的工作生活情况。授课期间,航天员通过视频通话形式与地面课堂师生进行了互动交流。“天宫课堂”第二课地面主课堂中国科学技术馆现场。记者 杨阳 摄此次太空授课进行了全程现场直播,在中国科技馆设地面主课堂,在西藏拉萨、新疆乌鲁木齐设2个地面分课堂。授课活动由中国载人航天工程办公室联合教育部、科技部、中国科协、中央广播电视总台共同主办,中国科技馆及载人航天工程相关参研参试单位提供支持。空间站建设和运营过程中,“天宫课堂”将持续开展太空授课活动,进行形式多样、内容丰富的航天科普教育。“学习强国”学习平台、载人航天工程网等平台将继续征集关于“天宫课堂

    3、”的创意建议,欢迎社会各界特别是广大青少年踊跃参与。(记者贺治瑞 张兆都 杨阳)一、阅读单选第1篇At 15:40 on December 9th, 2021, the “space teacher”, Wang Yaping, made some experiments in the Tianhe Core Module of the Chinese Space Station.“Welcome to the Tiangong Classroom! ” said Wang Yaping. Taking a “spacewalk” is difficultYe Guangfu was work

    4、ing hard to walk, but his body floated (漂浮)! Then he tried to turn around but he couldnt. “In space, astronauts are in a weightless environment. So we need to use nearby devices (装置) to move,” he said. The paper flower “blooms”In the “Tiangong Classroom,” Wang Yaping made a beautiful water film. The

    5、n she took out a paper flower and placed it on the film of water. The pink flower slowly “bloomed”! “I hope your dreams can bloom in the huge universe!” she said. “Space Happy Ball” brings funWang Yaping asked the children on the ground to put their ping pong ball in the water. The density (密度) of t

    6、he ball was less than that of the water, so it floated up.In space, when she put the ping pong ball into the water, it did not float up to the surface. It stopped in the center of the water!“The buoyancy (浮力) disappears in a weightless environment in space so the ping pong ball cannot float,” Ms. Wa

    7、ng explained.1Why was it difficult for Ye Guangfu to turn around?ABecause he was working too hard.BBecause he was too tired to turn around.CBecause he was walking too fast.DBecause he was in a weightless environment.2What does the underlined word “blooms” mean in Chinese?A成长B开花C发亮D兴旺3What does the u

    8、nderlined “it” refer to?AThe paper flower.BThe water film.CThe “Tiangong Classroom”.DThe huge universe.4Which is TRUE according to the passage?AAstronauts need nearby devices to float.BWang Yaping grew flowers in the space station.CThe paper flower bloomed on the film of water in space.DThe ping pon

    9、g ball didnt float up in the water on Earth.5Whats the best title of the passage?AHuge UniversityBDifficult SpacewalkCThe Chinese Space StationDAmazing Space Classroom【答案】1-5DBACD【短文分析】本文主要描述了宇航员王亚平在中国空间站进行的一些有趣的实验。【答案解析】【第1题】细节理解题。根据“In space, astronauts are in a weightless environment. So we need

    10、to use nearby devices (装置) to move”可知,叶广福在太空中难以转身是因为他处于失重的环境中。故选D。【第2题】词义猜测题。根据“The pink flower slowly bloomed ”可知,粉色的纸花在水膜上绽放了,“bloom”指开花。故选B。【第3题】推理判断题。根据“Then she took out a paper flower and placed it on the film of water.”可知,她把纸花放在了水膜上,“it”指代前面的“paper flower”。故选A。【第4题】推理判断题。根据“Then she took out

    11、a paper flower and placed it on the film of water. The pink flower slowly bloomed!”可知,纸花在太空中的水膜上绽放,选项C正确。故选C。【第5题】标题归纳题。根据首段“Welcome to the Tiangong Classroom! ”以及各小标题可知,文章主要描述了宇航员王亚平在中国空间站进行的一些有趣的实验,选项D“神奇的太空教室”符合主旨,且最具概括性,适合做标题。故选D。第2篇Chinese astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu gav

    12、e a science lecture(讲座) from Chinas space station to students on Earth on December 9th, 2021. The class began at 3:40 p.m., with a total of 1,420 students attending the lecture from five classrooms across China. The primary classroom is in China Science and Technology Museum. Classrooms have also be

    13、en set up in Nanning, Wenchuan, Hong Kong and Macao. Tens of millions of students across China watched the hour long televised event.Shenzhou-13 members gave the students a tour of the living and working areas of the space station. They showed the students how to increase their strength with their e

    14、xercise equipment(设备), introduced a specially designed spacesuit and performed experiments. Ye, who is on his first spaceflight, showed how he moved in the weightless environment. They also answered questions from students during the lecture.It was the first lecture of the Tiangong Class. More lectu

    15、res will be held and presented by Chinese astronauts. Such activities are held to spread knowledge and encourage a love for science among young people.Shi Yi, a physics teacher in Beijing, said the space lecture was an eye-opening experience that would ignite(点燃) students interest in science.Wang Yi

    16、han, a fifth-grade student, said, “The experiments really surprised me. I have great interest in spaceflight and would like to take part in our countrys space program in the future.”Vincent Wong, headmaster of Hong Kongs Pui Kiu College, said the event gave Hong Kong students an opportunity to commu

    17、nicate with the astronauts. “It also helped to strengthen their national identity(认同) as they saw the rapid development of our countrys space technology,” he said.1The astronauts held the live class _.Aat the television stationBin five classrooms across ChinaCon Chinas space stationDin China Science

    18、 and Technology Museum2What can we know about the astronauts from the second paragraph?AThey design a special spacesuit.BThey take exercise to lose weight.CThey are in space for the first time.DThey show how they live and work.3The underlined word “presented” in paragraph 3 means _.AgivenBdrivenCgif

    19、tedDwatched4Why does the writer mention the three viewers in the last three paragraphs?ATo spread knowledge to readers.BTo show that the class is meaningful.CTo voice viewers different ideas.DTo explain why viewers attend the class.5Where is the passage probably from?AA science fiction.BA history bo

    20、ok.CAn art magazine.DA news website.【答案】1-5CDABD【短文分析】本文主要讲述了翟志刚,王亚平,叶光富三位宇航员在太空上实时授课,向学生展示如何使用运动器材增强力量,介绍了一套特别设计的宇航服,并进行了实验。展示了自己在失重环境中如何移动。他们还在讲座中回答了学生的问题,本文也分别介绍了学生和老师对这次讲座的评价。【答案解析】【第1题】细节理解题。根据“Chinese astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu gave a science lecture(讲座) from Chinas sp

    21、ace station to students on Earth on December 9th, 2021”可知,在中国空间站做了一个讲座,故选C。【第2题】主旨大意题。根据“Shenzhou-13 members gave the students a tour of the living and working areas of the space station. They showed the students how to increase their strength with their exercise equipment”可知,他们展示了他们在太空是如何生活和工作的,故选D

    22、。【第3题】词义猜测题。根据“More lectures will be held and presented by Chinese astronauts”可知,中国宇航员还将举办更多讲座,所以presented与given同义,故选A。【第4题】推理判断题。根据“said the space lecture was an eye-opening experience that would ignite(点燃) students interest in science”“The experiments really surprised me”以及“It also helped to stren

    23、gthen their national identity(认同) as they saw the rapid development of our countrys space technology”可知,提到这三位观看者的感受是为了凸显这次讲座是很有意义的,故选B。【第5题】推理判断题。根据“Chinese astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu gave a science lecture(讲座) from Chinas space station to students on Earth on December 9th,

    24、2021”及全文的描述可知,本文主要讲述了翟志刚,王亚平,叶光富三位宇航员在太空上实时授课的情况,可能来自新闻网站,故选D。第3篇On Dec. 9, 2021, three Chinese astronauts gave a science lecture 400 kilometers above Earth. Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu, who are working abroad the Tiangong space station, showed millions of students their life there. The

    25、y also did some fun science experiments. Lets take a look at some of them.Use it or lose itThe human body grows with the pull of Earths gravity (重力). But in space, our bones and muscles (肌肉) dont need to sustain our bodys weight. This will cause bone and muscle loss. NASA says that astronauts can lo

    26、se up to 20 percent of their muscles after just a couple of weeks. That is dangerous because they will be too weak to work.Astronauts have different ways to prevent this. During the lecture, Zhai introduced a special uniform Ye was wearing. Its called a “penguin suit”. There are many elastic bands (

    27、弹力带) inside the suit. Wearing it, astronauts use their muscles to stretch the bands. This keeps their muscles strong. During another experiment, Wang made a water film (膜). Then she added more water drops onto the film to make it a water ball. This can never happen on Earth. Why?We need to first und

    28、erstand the surface tension (表面张力) of water. It is like a “skin” of water. The “skin” is there because water molecules (分子) are drawn to each other. Most of the time, gravity is too strong and it breaks the “skin”. But with zero gravity in space, the “skin” stays strong and the water ball will not b

    29、reak.Water in space acts differently from water on Earth in other ways. For example, water will not flow downward if you try to pour it into a cup. Thats why astronauts usually drink water through straws in sealed bags.1What can we learn about the lecture from space?AIt is a part of the astronauts d

    30、aily work.BIt took place in the International Space Station.CIt is one of the astronauts ways to ask for help.DIt took place 400 kilometers above Earth.2What does the underlined word “they” in the passage refer to?AastronautsBmusclesCbonesDbodies3Which of the following is the best to fill in “ ” in

    31、the passage?ASpace water is valuableBSpace water is differentCSpace water is importantDSpace water is common4Whats the writers purpose in this passage?ATo raise peoples interest in space exploration.BTo explain the importance of space experiments.CTo ask readers to do more science experiments.DTo in

    32、troduce the space lecture given by Chinese astronauts.【答案】1-4DABD【短文分析】这是一篇说明文,文章主要讲述中国宇航员在地球上空400千米的地方举行的太空讲座。【答案解析】【第1题】细节理解题。根据第一段“ three Chinese astronauts gave a science lecture 400 kilometers above Earth”可知,讲座发生在地球以上400千米的地方。D选项表述正确。故选D。【第2题】 词义猜测题。根据前文“ astronauts can lose up to 20 percent of

    33、 their muscles after just a couple of weeks”可知,宇航员在一两周之后就会失去高达20%的肌肉。根据“ too weak to work”可知,句子表达宇航员太虚弱不能工作。“they”指的是“astronauts”。故选A。【第3题】推理判断题。根据“This can never happen on Earth”及“Water in space acts differently from water on Earth in other ways”可知,讲述的是太空的水和地球上的水的行动方式不同。小标题可概括为“Space water is diffe

    34、rent太空的水是不同的”。故选B。【第4题】推理判断题。文章的目的是为了讲述中国宇航员在地球上空400千米的地方举行的太空讲座。故选D。二、阅读回答问题请阅读下面短文,按要求完成所给任务,并将答案写在相应的位置上。Crew members of Shenzhou XIl mission gave a science lecture(讲座)400 kilometers above Earth to millions of students on Thursday afternoon, December 9, 2021 in the Tiangong space station.The thre

    35、e astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu greeted students, teachers and other viewers when the lecture started in the afternoon. They explained their life and work inside the space station.The astronauts made scientific experiments to display interesting physical phenomena(现象)in space,

    36、such as “disappearing buoyancy” and a “water ball”. They also invited young viewers to do similar experiments along with them to see the differences between space and land environments to experience the fin of exploration. Besides, they answered questions from students during the lecture.Tens of mil

    37、lions of teachers and students across China, including Hong Kong and Macao watched the hour-long televised event. They were excited to have such a chance to understand more about biology, physics and chemistry through the experiments in space.The lecture was an eye-opening experience that would incr

    38、ease students interest in science.Shi Yi, a teacher from BeijingI was happy and surprised. It was the first time I had attended such a meaningful acivity.Ngawang Tenba, a primary school studentThe astronauts experiments really surprised me. I would like to take part in our countrys space exploration

    39、 program in the future.Wang Yihan,a 5th-grade studentThe activity showed the nations technology development, and our students have learned some new things that we could not teach in a class on Earth.Rinchen Drolkar, a teacher from TibetIt was the first lecture of the Tiangong Class and more lectures

    40、 will be held. Such activties will help spread knowledge about space and increase the love for science among young people.1When was the science lecture given about space?_2What did the astronauts do during the lecture?(One example is OK.)_3What can you learn from the teachers and students words abou

    41、t the lecture?_4Please translate the underlined sentence into Chinese._5What do you expect from the next lecture? Why?_【答案】1It was given on Thursday afternoon, December 9, 2021./On Thursday afternoon, December 9, 2021.2They explained their life and work inside the space station.3They all think the l

    42、ecture is really useful and meaningful.4这是天宫课堂的第一次讲座,今后将会举办更多的讲座。5We will discuss the future development of space exploration with the astronauts. Because it will develop students interest in science and make them take part in our countrys space exploration program in the future.【短文分析】这是一篇记叙文,文章讲述20

    43、21年12月9日宇航员给学生和老师举行了关于太空的讲座;宇航员解释了太空站内部的生活和工作情况,学生和老师都认为这是一次非常有用,有意义的讲座。【答案解析】【第1题】根据第一段“Crew members of Shenzhou XIl mission gave a science lecture 400 kilometers above Earth to millions of students on Thursday afternoon, December 9, 2021”可知,关于太空的讲座举行的时间是2021年12月9日周四的下午。故填It was given on Thursday a

    44、fternoon, December 9, 2021./On Thursday afternoon, December 9, 2021.【第2题】根据第二段“They explained their life and work inside the space station”可知,宇航员解释了太空站内部的生活和工作情况。故填They explained their life and work inside the space station.【第3题】根据“The lecture was an eye-opening experience”,“such a meaningful acivit

    45、y”,“The astronauts experiments really surprised me”及 “our students have learned some new things that we could not teach in a class on Earth”老师和学生认为讲座让他们大开眼界,学到了一些新的事物,这些是书中没有的。可知他们都认为很有用处,很有意义。故填They all think the lecture is really useful and meaningful.【第4题】划线的句子“It was the first lecture of the Tia

    46、ngong Class and more lectures will be held”是“and”连接的两个并列的句子。前一句主语是“It”,be动词是“was”;表语“the first lecture”表达“第一次讲座”,所有格“of the Tiangong Class”表达“天宫课堂的”。后一句主语是“more lectures”,表达“更多的讲座”;谓语动词是“will be held”是一般将来时的被动结构,表达“将会举办”。故填这是天宫课堂的第一次讲座,今后将会举办更多的讲座。【第5题】开放性作答,言之有理即可。故填We will discuss the future devel

    47、opment of space exploration with the astronauts. Because it will develop students interest in science and make them take part in our countrys space exploration program in the future.三、短文综合填空阅读下面短文,根据语境、音标或所给单词的提示,在每个空格内填入一个适当的词,要求所填的词意、形式正确,使短文意思完整、行文连贯。 “Every day, we see the sunrise 16 times. Do y

    48、ou know why? Well, we circle the Earth every 90 _1_ (minute)!”Do you still remember these words? It was June 20, 2013. Chinese astronaut Wang Yaping give a _2_ /sans/ lesson in space. Six million school children and teachers across China listened to it. Were you one of them?Now, Ms. Wang is _3_ /red

    49、i/ to give her “ Lesson Two.” On October 16, she and two other Chinese astronauts set off for the Tiangong space station. Wang _4_ (become) the first-ever woman to work in Tiangong.Wangs space dream began when Yang Liwei became Chinas first man in space in 2003. “When will our country have a space-w

    50、oman?” She thought to _5_. Wang was a fighter pilot. Because of her excellent performance, in 2010, she was chosen to train as _6_ astronaut. After lots of hard training, the woman _7_ (final) realized her space dream in 2013.This time, Wang and her team will stay in space _8_ 183 days. She is set t

    51、o become the first woman to ever complete a spacewalk. We will also hear the first-ever Chinese New Years greetings coming from space. But _9_ /prhp/ the most exciting part for you is Ms. Wangs “Lesson Two.” What will she teach us this time around? What experiments will she do? After _10_ (listen) t

    52、o this new lesson, will you have your own space dream, too?【答案】1minutes2science3ready4became5herself6an7finally8for9perhaps10listening【短文分析】本文向我们介绍中国第一位在天宫工作的女性宇航员以及她的“课程”。【答案解析】【第1题】句意:我们每90分钟绕地球一圈!根据“90”可知,此处应使用名词复数形式,故填minutes。【第2题】句意:中国宇航员王亚平在太空上上科学课。根据“/sans/”可知,此处是science,意为“科学”,故填science。【第3题

    53、】句意:现在,王老师准备给她上“第二课”。根据“/redi/”可知,此处是ready,意为“准备好的”,故填ready。【第4题】句意:王成为第一位在天宫工作的女性。本句时态是一般过去时,动词用过去式,故填became。【第5题】句意:她心里想。think to oneself“心里想”,故填herself。【第6题】句意:由于她的出色表现,在2010年,她被选为宇航员训练。此处泛指一位宇航员,用不定冠词修饰,astronaut首字母发元音音素,故填an。【第7题】句意:经过大量的艰苦训练,这位女子终于在2013年实现了她的太空梦想。此处在句中修饰动词realized,用副词形式,故填fina

    54、lly。【第8题】句意:这一次,王和她的团队将在太空停留183天。根据“This time, Wang and her team will stay in space.183 days.”可知,此处用for+段时间,表示持续多长时间,故填for。【第9题】句意:但也许对你来说最激动人心的部分是王老师的“第二课”。根据“/prhp/”可知,此处是perhaps,意为“也许”,故填perhaps。【第10题】句意:听了这节新课,你也会有自己的太空梦吗?After是介词,其后加动名词作宾语,故填listening。四、短文选词填空用方框中所给词的正确形式填空,使短文完整、通顺。每个词只能用一次。in

    55、sidemuchserveafterif theycarefulpreparationinvitebeWhat are the bedrooms like in a space station? Do water drops fly away when astronauts have a drink? _1_ you have lots of questions about life in space, let s take a look at the lesson in space. On Dec 9, Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu gav

    56、e a science lesson by _2_ on Chinas Tiangong space station.At the beginning of the class, Wang showed us how they live and work _3_ the space station. Different from the living environment on earth, to be in good physical health, astronauts must do even _4_ exercise every day. Next, in the experimen

    57、t(实验), Wang put a table tennis ball into a glass of water _5_, but the ball could stay under water. It seems impossible to happen in our classroom. In the end, the astronauts _6_ students to do some of the same experiments on earth to enjoy the fun of science._7_ having the space lesson, students ar

    58、e more interested in science. One student from Beijing said, “Watching the space lesson is an eye-opening experience. When I grow up, I am going to be a scientist _8_ my country. ” “The astronauts made a lot of _9_ before the space lesson,” another student said, “I hope there _10_ more space lessons

    59、 from the Chinese space station in the future. ”【答案】1If 2themselves3inside4more5carefully6invited7After 8to serve 9preparations10will be【短文分析】本文主要讲述了三名宇航员在中国天宫空间站给学生们上了一堂科学课。【答案解析】【第1题】 句意:如果你有很多关于太空生活的问题,让我们来看看太空课程。根据“.you have lots of questions about life in space, let s take a look at the lesson

    60、in space”结合备选词汇可知此处是指如果有很多关于太空生活的问题,if“如果”,位于句首,单词首字母大写,故填If。【第2题】句意:12月9日,翟志刚、王亚平和叶光富在中国天宫空间站亲自上了一堂科学课。根据“ Wang Yaping and Ye Guangfu gave a science lesson by.”结合备选词汇可知此处是指他们自己,they“他们”,此处需使用其反身代词themselves,故填themselves。【第3题】句意:在课程开始时,王向我们展示了他们如何在空间站内生活和工作。根据“live and work.the space station”可知此处是指空

    61、间站里的生活和工作。inside“在内”,是介词,故填inside。【第4题】句意:与地球上的生活环境不同,为了身体健康,宇航员必须每天做更多的运动。根据“Different from the living environment on earth, to be in good physical health, astronauts must do even.exercise every day”结合备选词汇可知此处是指更多的运动。much“很多”,其比较级为more“更多”,故填more。【第5题】句意:接下来,在实验中,王小心地将一个乒乓球放入一杯水中,但球可以留在水下。根据“Wang p

    62、ut a table tennis ball into a glass of water.”结合备选词汇可知此处是指小心地。careful“小心的”,形容词,carefully“小心地”,副词,这里需使用其副词形式carefully修饰动词,故填carefully。【第6题】句意:最后,宇航员们邀请学生们在地球上做一些同样的实验,以享受科学的乐趣。根据“the astronauts.students to do some of the same experiments on earth to enjoy the fun of science.”结合备选词汇可知此处是指宇航员们邀请学生做实验,i

    63、nvite“邀请”,是动词,由语境可知句子时态是一般过去时,动词用过去式,故填invited。【第7题】句意:上完太空课后,学生们对科学更感兴趣。根据“.having the space lesson, students are more interested in science”可知此处是指上完太空课之后,after“在之后”,故填After。【第8题】句意:当我长大后,我打算成为一名为国家服务的科学家。根据“When I grow up, I am going to be a scientist.my country”结合备选词汇可知此处是指服务国家。serve“服务”,是动词,此处需使

    64、用其不定式形式作定语,故填to serve。【第9题】句意:宇航员在上太空课之前做了很多准备工作。根据“astronauts made a lot of.before the space lesson”结合备选词汇可知此处是指做了很多准备,preparation“准备”,是名词,空前有a lot of修饰,名词用复数,故填preparations。【第10题】句意:我希望将来能从中国的空间站学到更多的太空课程。根据“I hope there.more space lessons from the Chinese space station in the future.”可知此处考查there

    65、be的一般将来时结构:there will be,故填will be。五、补全对话6选5根据对话内容及下面所给的句子补全对话。选项中有一项是多余选项。Mum: You look so happy, John! Is there anything interesting today? John: Yes, mum. We had a special lesson at school, today.Mum: A special lesson?John: Uh-huh, Chinese astronauts, Zhai Zhigang, Wang Yaping, and Ye Guangfu, ta

    66、ught us a live science lesson in the Tiangong space station, 400 kilometers above Earth.Mum: Really? _1_John: They showed us how they lived and worked inside the space station. Mum: _2_John: Yes and no. They also use the microwave and fridge in the space kitchen, which can help them to heat and stor

    67、e food.Mum: What about the differences?John: _3_ In a buoyancy experiment(浮力实验), Wang put a table tennis ball in a glass of water. Instead of floating to the surface like on Earth, the ball remained in the middle of the water. Buoyancy almost disappeared in the weightless environment.Mum: Thats amaz

    68、ing! What else?John: She created a water film(水膜)using a metal ring and a bag filled with water. _4_ The bud blossomed(开花)magically on the film.Mum: That must be beautiful. You are so lucky. The development in communications technology of China has made it possible to transmit(传输)real-time video fro

    69、m space to the ground.John: Its so amazing! _5_Mun: Go ahead.Mum smiles and hopes this lesson can take root in his heart as a seed, and ultimately grow into towering trees.AWhat did they do?BHow did they live there?CThey did some special experiments for us.DIs there anything different from the way o

    70、n the earth?EI cant wait to surf the Internet and know more about the universe.FThen she placed on the water film a flower bud that she and her daughter folded with paper before the space journey.【答案】1-5ADCFE【对话分析】这则对话主要是约翰给母亲讲述中国宇航员在太空站给他们上直播课,展示太空站的工作和生活并给他们展示了一些实验,约翰觉得很棒,感到很开心。【答案解析】【第1题】根据“They

    71、showed us how they lived and worked inside the space station”宇航员展示在太空站工作和生活的方式,可知询问他们在太空做了什么。A选项“他们做了什么”符合。故选A。【第2题】根据“Yes and no. They also use the microwave and fridge in the space kitchen”讲述宇航员在太空也使用微波炉和电冰箱,可知是一般疑问句,句子与地球上的工作生活方式是否相同有关。D选项“和地球上的方式有什么不同么”符合。故选D。【第3题】根据“ In a buoyancy experiment”可知讲述了浮力实验,句子与实验有关。C选项“他们为我们做了一些特别的实验”符合。故选C。【第4题】根据“She created a water film using a metal ring and a bag filled with water”讲述创造了一个水膜,可知讲述接下来的步骤,句子与水膜有关。F选项“然后她在水膜上放了一朵花蕾,是太空旅行之前她和她的女儿用纸叠的”符合。故选F。【第5题】根据“Its so amazing”及“Go ahead”约翰觉得中国通讯技术的发展很棒,母亲鼓励他继续,可知约翰想要了解更多。E选项“我等不及浏览网页,并了解更多关于宇宙的知识”符合。故选E。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:67 中国空间站太空授课圆满成功2022年中考英语时文热点话题题型专练.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-776605.html
    相关资源 更多
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【网校专用】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【网校专用】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【精选题】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【精选题】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【有一套】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【有一套】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【易错题】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【易错题】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【夺冠系列】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【夺冠系列】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【名校卷】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【名校卷】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【名师系列】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【名师系列】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【各地真题】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【各地真题】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【典优】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【典优】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【全国通用】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附完整答案【全国通用】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(黄金题型).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(黄金题型).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(达标题).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(达标题).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(轻巧夺冠).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(轻巧夺冠).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(能力提升).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(能力提升).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(精练).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(精练).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(突破训练).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(突破训练).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(巩固).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(巩固).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(实用).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(实用).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(完整版).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(完整版).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(基础题).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(基础题).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(培优).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(培优).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(培优a卷).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(培优a卷).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(名师推荐).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(名师推荐).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(b卷).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(b卷).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(a卷).docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案(a卷).docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案【预热题】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案【预热题】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案【达标题】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案【达标题】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案【综合题】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案【综合题】.docx
  • 人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案【综合卷】.docx人教版六年级上册数学第一单元《分数乘法》测试卷附参考答案【综合卷】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1