分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 5

类型专题 29 英美文化阅读理解专项:伦敦马拉松 划船赛-2024年高考英语常考英美文化阅读专练 素材积累.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:827040
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:5
  • 大小:723.77KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题 29 英美文化阅读理解专项:伦敦马拉松 划船赛- 2024年高考英语常考英美文化阅读专练 素材积累 文化 阅读 理解 专项 伦敦 马拉松 划船 2024 年高 英语 常考英美 素材 积累
    资源描述:

    1、70. London Marathon 伦敦马拉松This weekend, around 35,000 runners filled the streets of London, running the 26th annual London Marathon. The course is 26.2 miles long (42 km), and goes past many of Londons landmarks, such as the Tower of London, the famous 19th century ship Cutty Sark, the Houses of Parl

    2、iament and Buckingham Palace. The runners actually run over Tower Bridge. Among the elite athletes running, Britains Paula Radcliffe was unable to defend her title from last years race due to an injury. The womens race was won by American Deena Kastor in 2 hours 19 minutes, and Felix Limo from Kenya

    3、 won the mens race in 2 hours 6 minutes. However, Britain still made a good showing, as British woman Mara Yamauchi came in sixth, whilst in the wheelchair marathon, Britains athletes excelled. Shelly Woods came second in the womens race, and David Weir not only won the mens race for the second time

    4、, but also set a new record of 1hour 29 minutes. But in the London Marathon, everyone who finishes is a winner for many thousands of people their goal was merely to complete the race and gain their finishers medal. The oldest competitor was 88 years old and the youngest just 18. About 80% of the fun

    5、 runners those not competing professionally were running the race to raise money for their chosen charity, and it is estimated that this year good causes will receive more than 35 million. Some of the athletes ran or walked in fancy dress, ranging from monkey suits to fairies, clowns and superheroes

    6、. One couple chose to get married half-way round the race, and ran in traditional wedding attire a full length white dress for the bride, and for the groom, a top hat and tails. The event is very popular with spectators, and around 400,000 people braved Londons drizzle in order to cheer on the runne

    7、rs and give them encouragement by cheering, waving flags and balloons and blowing whistles. A challenging but fulfilling day for the runners, and an inspiring and exciting event for spectators too. (342 words) Helper:annual每年一次的 elite athletes精英田径运动员 to defend her title卫冕 a good showing成绩尚佳 exceliks

    8、el超过,胜出 good cause公益事业fancy dress 奇装异服 superheroes 超级英雄 attire tai服裝, 服饰 bride 新娘 groom 新郎 top hat and tails 礼帽和燕尾服drizzle 蒙蒙细雨 to cheer on 助威 fulfilling fulfili 充实的,能实现个人抱负的 Brief Introduction:这个周末,大约35,000人挤上伦敦街头参加第26届伦敦马拉松。全程26.2英里,穿越许多伦敦标志性建筑物。在这些精英跑步运动员中,英国的Paula Radcliffe由于受伤而未能卫冕去年的冠军头衔。女子组冠军

    9、被美国的Deena Kastor以2小时19分的成绩获得;肯尼亚的Felix Limo则以2小时6分的成绩获得男子组的冠军。尽管如此,英国队仍然有着上佳表现。英国女选手Mara Yamauchi获得第六名,而在轮椅马拉松比赛中,英国运动员取得了优胜。Shelly Woods取得女子组第二名的好成绩;而David Weir不但第二次获得男子组冠军,而且创造了1小时29分的新记录。但是在伦敦马拉松比赛中,每位完成比赛的选手都是胜利者因为数千人的目标仅仅就是完成比赛并获得纪念徽章。最老的选手有88岁,而最年轻的只有18岁。这些“快乐跑者”非职业比赛选手,他们当中有大约80%是为他们所选择的慈善事业筹

    10、钱参赛。据估计今年公益事业将收到超过3千5百万的捐款。有的选手身穿奇装异服,有对夫妇还在比赛途中举行婚礼,并且穿着传统的结婚礼服。这项赛事也很受观众的欢迎,大约400,000人冒着伦敦的蒙蒙细雨给选手们加油,为他们呐喊助威,还有的挥舞手中的旗帜和气球,甚至吹口哨。 Exercises:1. Which of the following statements about London Marathon is true?A. Only British athletes can take part in the event.B. British runners always perform best

    11、 in the event.C. Disabled runners can also run the Marathon.D. Only professional runners compete in the event.2. Of the British runners, _. A. Paula Radcliffe won the womens race in the 25th London Marathon.B. Mara Yamauchi came in 6th in the wheelchair marathon.C. Shelly Woods came 1st in the women

    12、s race of wheelchair marathon.D. David Weir won the mans race in 2 hours 6 minutes.3. People participate in the London Marathon in order to .A. complete the race and gain a finishers medal B. raise money for charityC. have fun D. all of the above4. It can be inferred from the passage that .A. there

    13、is a strict restriction on the age of the runners.B. people can enjoy some beautiful sights while running the London Marathon.C. sometimes spectators also join the group of runners.D. the marathon will be put off if the whether is not so good. Keys and Explanations:1. 选C。细节理解题。第二段提到还有美国和肯尼亚的选手参赛,所以A

    14、项错误;同样由第二段可知,今年的男子、女子冠军都不是英国人,故B项错误;由第三段whilst in the wheelchair marathon可知残疾人也可参赛,因此C项正确;由第四段80% of the fun runners those not competing professionally可知D项也不正确。2. 选A。细节理解题。由第二段Britains Paula Radcliffe was unable to defend her title from last years race due to an injury可知Paula Radcliffe是上届冠军,故A项正确;由第

    15、三段可知Mara Yamauchi的确获得了第六,但不是在wheelchair marathon中,故B项错误;Shelly Woods获得第二,故C项错误;David Weir的成绩是1小时29分,故D项错误。3. 选D。细节理解题。由第四段首句for many thousands of people their goal was merely to complete the race and gain their finishers medal可知A项正确;由第四段running the race to raise money for their chosen charity可知B项正确;

    16、由第四段fun runners those not competing professionally可知C项正确;故选D。4. 选B。推理判断题。由第四段The oldest competitor was 88 years old and the youngest just 18可知对参赛者年龄并无限制,故A项错误;由第一段and goes past many of Londons landmarks可知马拉松途经许多伦敦标志性建筑物,故B项正确;C项文中没有提到;由第六段around 400,000 people braved Londons drizzle可知虽然天下起小雨,但比赛照常进行

    17、,故D项错误。71. The Boat Race 划船赛Oxford and Cambridge are the oldest and most famous universities in Britain, and there has always been a great rivalry between the two. But the most public competition between the two is the annual Boat Race. The 2006 Boat Race will take place on 2nd April, and will be th

    18、e 152nd race of its kind. Both universities are located near rivers, and rowing is a popular and prestigious sport. The very first race took place in 1829, when a Cambridge student challenged a school-friend studying at Oxford. Ever since, the defeated team from the previous year challenges the oppo

    19、sition to a rematch. The only times when no Boat Races took place were during the Firs and Second World Wars. The race is between two crews of eight oarsmen, each led by a cox, who steers, and gives commands to the rowers. Since 1836, the rowing eights have worn different shades of blue Oxford wear

    20、dark blue and Cambridge light blue. As a result, the rowers are known as the Blues.The Boat Race was initially held on the River Thames at Westminster in central London, but due to overcrowding, it was moved to further upstream near Putney, in South West London, and the course is just less than 5 mi

    21、les long. The average race time is 20 minutes, but the record is just over 16 minutes. Over the years that the two universities have gone head-to-head on the river, Oxford has won 70 times, and Cambridge have had 77 wins. Only once there was a dead heat. There have been three occasions when one of t

    22、he boats sank and gave up the race. The race is a very popular spectator event, with around 250,000 people going to the Thames to watch, and several million more watching on television. The training for the race is very tough, and rowers start practising in September in order to try to win a place o

    23、n the Blue Boats. Those who dont quite make the grade become the reserve team, who race before the main teams on race day. Who will win this year? (350 words) Helper: rivalryraivlri竞争,对抗 prestigiouspresti:ds享誉高的 oppositionpzin对手crew 划艇队员 oarsmen:zmn划桨人 initially开始;最初overcrowding过分拥挤的 upstream逆流 head

    24、-to-head并驾齐驱a dead heat同时抵达终点 spectator观赏者 make the grade拔尖reserve team预备队 coxkks舵手Brief Introduction:牛津和剑桥大学是英国最古老、最著名的大学,两所学校长久以来就是激烈的竞争对手。但最公开的竞争项目还是一年一度的划船赛。2006年第152届划船赛将在4月2日举行。两所大学都位于河流附近,而划船是十分受欢迎而且享誉很高的运动项目。最早的比赛发生在1829年,当时一名剑桥的学生向他在牛津的朋友发起挑战。从那以后,前一年失败的一方就会向另一方发起新的挑战。只有在第一次和第二次世界大战期间没有比赛。比

    25、赛在两队划艇队员之间进行,每队由一名掌舵的舵手带领八名划桨人并对其下达指令。自从1836年开始,划桨八人组就穿着不同深度的蓝色服装牛津队穿深蓝色而剑桥队穿浅蓝色。于是划艇队员们就被称为“布鲁斯”。划船赛最初是在泰晤士河上举行的,但是由于过于拥挤,后来改在较远的伦敦西南Putney附近的一条逆流上,赛程全长5英里。完成比赛的平均时间是20分钟,但最短记录只有16多分钟。多年来两所大学齐头并进,牛津获得70次胜利,而剑桥赢得77次。只有一次平局,另外有三次由于一方的赛艇沉没而不得不放弃比赛。划船赛是非常受观众欢迎的赛事,大约250,000人到泰晤士河沿岸观看比赛,还有数百万人通过电视观看。比赛的训

    26、练是非常艰苦的。选手们为了争得一个参加比赛的席位,从九月就开始练习。不够拔尖的人将成为预备队,他们将在比赛当天在主队之前先赛一场。今年谁将获得胜利呢? Exercises:1. Which of the following statements is true according to the article?A. The Boat Race between Oxford and Cambridge takes place every year since 1829.B. The Cambridge student won the 1st race in 1829.C. Either Oxfo

    27、rd or Cambridge won the Boat Race over the years.D. Cambridge is slightly ahead of Oxford in the Boat Race.2. Why was the Boat Race moved from the River Thames to further upstream near Putney?A. Because it may pollute the River Thames to hold the Boat Race on it.B. Because the traffic is heavy on th

    28、e River Thames.C. Because the scenery near Putney is more beautiful.D. Because it is more exciting to hold the race on the upstream.3. It can be inferred from the article that .A. its not so easy to become a rower of the Boat RaceB. the Boat Race is only popular with people in EnglandC. only one mat

    29、ch is held on race dayD. nobody can finish the course in less than 16minutes4. How many members are there totally in the two crews?A. 16 B. 17 C. 18 D. 20 Keys and Explanations:1. 选D。细节理解题。由第二段最后一句可知,划船赛在第一次和第二次世界大战期间中止过,故A项错误;B项文中没有提到;由第五段Only once there was a dead heat.和There have been three occas

    30、ions when one of the boats sank and forfeited the race可知,有不分胜负的情况,故C项错误;由第五段可知,牛津获得70次胜利而剑桥赢得77次,故D项正确。2. 选B。细节理解题。由第四段but due to overcrowding, it was moved to further upstream near Putney可知B项正确。3. 选A。推理判断题。由最后一段首句可知A项正确;B项文中没有提到;由最后一段Those who dont quite make the grade become the reserve team, who race before the main teams on race day可知,在主队比赛之前会先进行预备队的比赛,故C项错误;作者并没有说纪录不可能被打破,故D项错误。4. 选C。细节理解题。由第三段可知,每队有一名舵手和八名划桨人,故C项正确。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题 29 英美文化阅读理解专项:伦敦马拉松 划船赛-2024年高考英语常考英美文化阅读专练 素材积累.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-827040.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(满分必刷).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(满分必刷).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(有一套).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(有一套).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(易错题).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(易错题).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(必刷)word版.docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(必刷)word版.docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(实验班).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(实验班).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(实用).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(实用).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(完整版)word版.docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(完整版)word版.docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(完整版).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(完整版).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(夺分金卷).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(夺分金卷).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(夺冠)word版.docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(夺冠)word版.docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(夺冠).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(夺冠).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(夺冠系列)word版.docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(夺冠系列)word版.docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(基础题).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(基础题).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(培优B卷).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(培优B卷).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(培优A卷).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(培优A卷).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(名师系列)word版.docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(名师系列)word版.docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(典型题).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(典型题).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(全国通用).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(全国通用).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(word).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(word).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(A卷)word版.docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(A卷)word版.docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习(A卷).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习(A卷).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习附解析答案.docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习附解析答案.docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(轻巧夺冠).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(轻巧夺冠).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(综合题).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(综合题).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(突破训练).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(突破训练).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(巩固).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(巩固).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(完整版).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(完整版).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(夺分金卷).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(夺分金卷).docx
  • 人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(基础题).docx人教版数学二年级上册重点题型专项练习附答案(基础题).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1