专题13 阅读理解之议论文-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练(新高考通用)(原卷版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题13 阅读理解之议论文-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练新高考通用原卷版 专题 13 阅读 理解 议论文 2024 年高 英语 二轮 热点 题型 归纳 演练 新高 通用 原卷版
- 资源描述:
-
1、专题13 阅读理解之议论文2020-2023年高考英语阅读理解考情分析 项目年份 卷别语篇类型题型应用文记叙文说明文议论文细节理解推理判断主旨要义词义猜测2023新高考I卷ABC/D6711新高考卷ABC/D8331全国甲卷ABC/D951全国乙卷BA/CD58112022新高考I卷ACDB10311新高考卷ABC/D7512全国甲卷AC/DB8331全国乙卷AC/DB112112021新高考I卷ABC/D6621新高考卷ABC/D9411全国甲卷ACBD6711全国乙卷A/B/C/D48212020新高考I卷AB/CD7512全国I卷AC/DB4821全国卷ADB/C8232从上表可以看出,
2、议论文虽说是高考英语阅读理解中的重要文体,但所占比重不是很大,占有一定的比例,它是学生感觉比较难的题型。议论文就是说理性的文章,一般由论点、论据和论证过程组成。议论文都要提出论题、观点、提供充分的证据,使用一定的逻辑方法证明观点或得出结论。作者在开始叙述一个现象,然后对现象进行解释。这类文章的主题是文中最重要的解释或作者所强调的解释,阅读时要注意作者给出的原因,所以又被称为原因结果(Cause & Effect)型。还有一种比较常见的是问题答案型,作者在一开始或一段末以问句提出一个问题(相当于一个现象),然后给出该问题的答案(相当于解释)。针对文中问题给出的主要答案就是这种文章的中心。答题时优
3、先考虑正面答题(直接从文章内容得出答案),然后从中心、态度或利用解答特征等其他角度对选项进行检验;如果从文章内容中直接无法解决,则从中心和态度方面考虑;次之,从解答特征方面考虑。考生往往最怕此类体裁。山穷水尽时,记住:首先从整体上把握文章中心和作者所持的态度,靠近中心的就是答案。议论文的内容涵盖文化、历史、文学、科学和教育等各个方面。在这类体裁的文章中把握好论点、论据和论证很重要。此类体裁的文章中有关主旨大意和推理判断的题目会较多,这也是得分比较难的题型。在阅读这类文章的时候,我们要认真把握作者的态度,领悟弦外之音,从而更好地依据文章的事实做出合理的推断。历年全国高考英语阅读理解的题型无非基本
4、都是考查主旨大意、词义猜测、推理判断和细节理解四大题型。其中,命题以细节理解题为主,推理判断题为辅,又兼顾词义猜测题和主旨大意题。细节理解题和推理判断题主要考查的是对原文具体细节的理解和把控能力,难度相对较小,广大考生除了平时必要的阅读量和词汇量的积累以外,掌握一定的解题技巧对解答阅读理解题来说也是至关重要的。题型归纳题型01 主旨大意题【题型诠释】主旨大意题主要考查学生把握全文主题和理解中心思想的能力。根据多年的备考及高考实践,这类题目考查的范围是:基本论点、文章标题、主题或段落大意等。它要求考生在理解全文的基础上能较好地运用概括、判断、归纳、推理等逻辑思维方法,对文章进行高度概括或总结,属
5、于高层次题。干扰项:可能是文中某个具体事实或细节、可能是从文中某些(不完全的)事实或细节片面推出的错误结论、可能是非文章事实的主观臆断。而正确答案需要根据文章全面理解而归纳概括出来;不能太笼统、言过其实或以偏概全。考生在解答这类题型时,需要从整体上理解语篇内容,找出贯穿语篇的主线;不管是何种体裁的文章,都是围绕一个主题来展开的。在试题设计上,3个干扰项的内容一般在文章里或多或少都有涉及,但并非主要内容,需要注意甄别。【典例1】(2023湖北黄冈黄冈中学校考二模) Public health data signals a genuine crisis in adolescent mental h
6、ealth: rising rates of anxiety, depression, and hopelessness. But as we worry about tweens and teens who are struggling, we cant ignore another mounting effect the burdens that are shouldered by their friends and peers in an “always on” world.We have studied teens and tech for over a decade. Their n
7、etworks are ever-expanding, in no small part because theres a sense that being nice means accepting fellow requests from acquaintances and friends-of-friends. And its not just staying connected its keeping up with what others post, too.Social media platforms thus make it technically possible to main
8、tain more relationships than we are historically actually wired to track and manage. The result is an overwhelming wave of social information. Its especially intense for adolescents whose developmental sensitivities drive them to care deeply about what their peers are doing and thinking.Significant
9、stress comes with trying to be a “good friend” in the age of social media. Friendship requires both public and behind-the-scenes support. Even before a social media post is made public, close friends can be pulled into photo selection, editing, and final examination. Besides, they need to respond in
10、 the right way and in the right amount of time, which differs from one relationship to another. Replying too quickly can be seen as over-eager, especially when the friendship is new or not close. But when its a close friend, too long a lag (延迟) can be hurtful.The qualities that are key to building o
11、r breaking friendships are actually the same as theyve always been: mutual (相互的) sharing of joys and sorrows, a give and take of acceptance and support, and an ability to weather and resolve conflicts. But technologies have transformed how friendships play out. Social media increases the burdens tha
12、t come along with being a good friend. Too often, these dynamics hit teens hard in ways that are lost on adults. And that is what should be changed with the help of parents, schools and other parts of society.4. What is the text mainly about?A. Why more teens are addicted to social media.B. How teen
13、s nowadays gain long-standing friendships.C. How social media has made teen friendships more stressful.D. What makes teens become more sensitive to their peers needs.【答案】C【解析】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段的“But as we worry about tweens and teens who are struggling, we cant ignore another mounting effect the burd
14、ens that are shouldered by their friends and peers in an “always on” world.(但是,当我们担心那些正在挣扎的青少年时,我们不能忽视另一个日益增加的影响在一个“永远在线”的世界里,他们的朋友和同龄人所承担的负担。)”可知,本文主要讲的是社交媒体是如何让青少年的友谊变得更紧张的,故选C。题型02 词义猜测题【题型诠释】阅读理解的测试中经常有猜测词、短语、习语、句子意义的题目,近几年高考阅读中词义猜测题的考查方法呈多样化,其中根据上下文语境推测词义将会越来越多。有时短文中出现一个需猜测其意义的词或短语,后文接着会出现其定义、解
15、释或例子,这就是判断该词或短语意义的主要依据。我们还可以根据转折或对比关系进行判断:根据上下句的连接词,如but,however,otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句的含义来确定另一句的含义。另外,分号(;)也可以表示转折、对比或不相干的意义。还可以根据因果关系进行判断。解答此类题的要领:(1)从文中找线索或信息词;(2)根据熟悉的词及词义判断新词的意思;(3)根据上下文判断新词在特定句中的确切意思。(4)要特别注意熟词新意!【典例2】(2023上福建厦门高三厦门一中校考期中) The curb cut (路缘坡). Its a convenience that
16、most of us rarely, if ever, notice. Yet, without it, daily life might be a lot harderin more ways than one. Pushing a baby stroller onto the curb, skateboarding onto a sidewalk or taking a full grocery cart from the sidewalk to your carall these tasks are easier because of the curb cut.But it was cr
17、eated with a different purpose in mind.Its hard to imagine today, but back in the 1970s, most sidewalks in the United States ended with a sharp drop-off. That was a big deal for people in wheelchairs because there were no ramps to help them move along city blocks without assistance. According to one
18、 disability rights leader, a six-inch curb “might as well have been Mount Everest”. So, activists from Berkeley, California, who also needed wheelchairs, organized a campaign to create tiny ramps at intersections to help people dependent on wheels move up and down curbs independently.I think about t
19、he “curb cut effect” a lot when working on issues around health equity (公平). The first time I even heard about the curb cut was in a 2017 Stanford Social Innovation Review piece by Policy Link CEO Angela Blackwell. Blackwell rightly noted that many people see equity as “a zero-sum game (零和游戏)” and t
20、hat it is commonly believed that there is a “prejudiced societal suspicion that intentionally supporting one group hurts another.” What the curb cut effect shows though, Blackwell said, is that “when society creates the circumstances that allow those who have been left behind to participate and cont
21、ribute fully, everyone wins.”There are multiple examples of this principle at work. For example, investing in policies that create more living-wage jobs or increase the availability of affordable housing certainly benefits people in communities that have limited options. But, the action also empower
22、s those people with opportunities for better health and the means to become contributing members of societyand that benefits everyone. Even the football huddle (密商) was initially created to help deaf football players at Gallaudet College keep their game plans secret from opponents who could have rea
23、d their sign language. Today, its used by every team to prevent the opponent from learning about game-winning strategies.So, next time you cross the street, or roll your suitcase through a crosswalk or ride your bike directly onto a sidewalkthink about how much the curb cut, that change in design th
24、at broke down walls of exclusion for one group of people at a disadvantage, has helped not just that group, but all of us.23. What does the underlined quote from the disability rights leader imply concerning a six-inch curb?A. It is an unforgettable symbol.B. It is an impassable barrier.C. It is an
25、important sign.D. It is an impressive landmark.【答案】B【解析】短语猜测题。根据第三段中画线词前一句“That was a big deal for people in wheelchairs because there were no ramps to help them move along city blocks without assistance.(对于坐轮椅的人来说,这是一件大事,因为没有坡道可以帮助他们在没有帮助的情况下沿着城市街区移动。)”可知,在没有坡道时,坐轮椅的人没有办法上下路缘,这里一位残疾人权益领导说一个六英尺高的路缘“
26、might as well have been Mount Everest”,即相当于珠穆朗玛峰,由此可推测出,这暗示了一个六英尺高的路缘对坐轮椅的人来说是一个难以通过的障碍。故选B。题型03 推理判断题【题型诠释】推断题要求学生在理解文章表面信息的基础上,通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者态度,理解文章的寓意等。推理的结论一定是原文有这层意思,但没有明确表达的。推理要根据文章的字面意思,通过语篇、段落和句子之间的逻辑关系,各个信息所暗示和隐含的意义,作者的隐含意等对文章进行推理判断。考生要由文字的表层信息挖掘出文章的深层含义,要能透过现象看本质。推断题是议论文中出现频率最高、难度最大
27、的题目。推断题常常考查写作目的、作者意图、结论推断或者文章出处推断等。常见的题目如下:From the example in paragraph., we can infer that _.Whats the purpose of the text?Whats the attitude of the author towards .?做此类题的要领:既要求学生透过文章表面文字信息推测文章的隐含意思,又要求学生对作者的态度、意图及文章细节的发展作出正确的推理判断,力求从作者的角度考虑而不是固守自己的看法。不可用主观臆断来代替文中作者的观点,不能用事实代替推理,不能用具体代替抽象,不能用现象代替实
28、质。【典例3】(2022山东东营胜利一中校考模拟预测)Throughout history, many species of animals have been threatened with extinction. When Europeans first arrived in North America, more than 60 million buffalo (水牛) lived on the continent. Yet hunting the buffalo was so popular during the 19th century that by 1900 the animal
29、s population had fallen to about 400 before the government stepped in to protect the species. In some countries today, the elephant faces a similar challenge, as illegal hunters kill the animals for the ivory in their tusks.Yet not all animals with commercial value face this threat (威胁). The cow, fo
30、r example, is a valuable source of food, but no one worries that the cow will soon be extinct. Why does the commercial value of ivory threaten the elephant while the commercial value of beef protects the cow?The reason is that elephants are a common resource, while cows are private goods. Elephants
31、wander freely without any owners. The hunter has a strong motivation to kill as many elephants as he can find. Because illegal hunters are numerous, each has only a slight motivation to preserve the elephant population. By contrast, cattle live on farms that are privately owned. Each farmer makes gr
32、eat effort to maintain the cattle population on his farm because he harvests the benefit of these efforts.Governments have tried to solve the elephants problem in two ways. Some countries, such as Kenya and Uganda, have made it illegal to kill elephants and sell their ivory. Yet these laws have been
33、 hard to put into effect, and elephant populations have continued to dwindle. By contrast, other countries, such as Malawi and Namibia, have made elephants private goods and allowed people to kill elephants, but only those on their own property.With private ownership and the profit motive now on its
34、 side, the African elephant might someday be as safe from extinction as the cow. The ancient Greek philosopher Aristotle pointed out the problem with common resources: “What is common to many is taken least care of, for all men have greater regard for what is their own than for what they possess in
35、common with others.”1. Why does the author mention buffalo in paragraph 1?A. To introduce a similar threat to elephants.B. To provide an example of species extinction.C. To offer an explanation for government policies.D. To present the statistics of the buffalo in America.【答案】A【解析】推理判断题。根据第一段中“Yet h
36、unting the buffalo was so popular during the 19th century that by 1900 the animals population had fallen to about 400 before the government stepped in to protect the species. In some countries today, the elephant faces a similar challenge, as illegal hunters kill the animals for the ivory in their t
37、usks. (然而,狩猎水牛在19世纪是如此流行,以至于到了1900年,野牛的数量已经下降到大约400只,直到政府介入保护这个物种。今天在一些国家,大象也面临着类似的挑战,因为非法捕猎者为了获取象牙而捕杀这种动物。)”可知,作者之所以提到水牛,是为了介绍大象所面临的类似威胁。故选A项。题型04 细节理解题【题型诠释】细节理解题主要考查考生对文章中某些细节或重要事实的理解能力。它一般包括直接理解题和语意理解题两种。直接理解题的答案与原文直接挂钩,从阅读材料中可以找到。这种题难度低,只要考生读懂文章,就能得分,属于低层次题。它们往往以what, which, who, when, where, h
38、ow来提问,有时还会加上一个前提,如:According to the passage/the first/last para-graph.。做此类题时可以使用定位法与跳读法。定位法即根据题干和选项所提供的信息直接从原文中找到相应的句子(即定位),然后进行比较和分析(尤其要注意一些同义转换),从而选出正确答案。跳读法即根据题干和选项所提供的信息跳读原文,并找到相关的句子(有时可能是几个句子)或段落,然后进行简单分析、推理等,从而找出正确答案。【典例4】(2023秋江苏苏州高三苏州中学校考阶段练习)Science is a process that builds upon existing th
39、eories and knowledge by continuously revising them. Every aspect of scientific knowledge can be questioned, including the general rules of thinking that appear to be most certain. So why is science trustworthy if it is always changing? If tomorrow we will no longer see the world as Newton or Einstei
40、n found it to be, why should we take seriously todays scientific description of the world?The answer is simple: Because at any given moment of our history, this description of the world is the best we have. The fact that it can be made better cant diminish (降低) the fact that it is a useful instrumen
41、t for understanding the world. Consider a folk healers herbal medicine. Can we say this treatment is “scientific”? Yes, if it is proven to be effective, even if we have no idea why it works. In fact, quite a few common medications used today have their origin in folk treatments, and we are still not
42、 sure how they work. This does not imply that folk treatments are generally effective. To the contrary, many of them are not. What distinguishes scientific medicine is the readiness to seriously test a treatment and to be ready to change our minds if something is shown not to work. A research doctor
43、 in a modern hospital must be ready to change his theory if a more effective way of understanding illness, or treating it, becomes available. What makes modern science uniquely powerful is its refusal to believe that it already possesses ultimate truth. The reliability of science is based not on cer
44、tainty but on a complete absence of certainty. As John Stuart Mill wrote in “On Liberty” in 1859, “The beliefs which we have most warrant (依据) for, have no safeguard to rest on, but a standing invitation to the whole world to prove them unfounded.”2. What can we learn about todays scientific descrip
45、tion of the world?A. It can be timeless.B. It can be improved.C. It is of little value.D. It is the best at any moment.【答案】B【解析】细节理解题。根据第二段“The answer is simple: Because at any given moment of our history, this description of the world is the best we have. The fact that it can be made better cant di
46、minish (降低) the fact that it is a useful instrument for understanding the world.(答案很简单:因为在我们历史的任何时刻,这种对世界的描述都是我们拥有的最好的描述。它可以变得更好这一事实不能削弱它是理解世界的有用工具这一事实)”可知,今天对世界的科学描述还可以改进。故选B。高考练场题型01 主旨大意题(2022年全国甲卷英语真题D篇)Sometime in the early 1960s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city disc
47、overed its harbor. Then, one after another, Sydney discovered lots of things that were just sort of there broad parks, superb beaches, and a culturally diverse population. But it is the harbor that makes the city.Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilots Sydney ferryboats for a liv
48、ing. I spent the whole morning shuttling back and forth across the harbor. After our third run Andrew shut down the engine, and we went our separate wayshe for a lunch break, I to explore the city.“Ill miss these old boats,” he said as we parted.“How do you mean?” I asked.“Oh, theyre replacing them
49、with catamarans. Catamarans are faster, but theyre not so elegant, and theyre not fun to pilot. But thats progress, I guess.”Everywhere in Sydney these days, change and progress are the watchwords (口号), and traditions are increasingly rare. Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me t
50、hat in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its past, including many of its finest buildings. “Sydney is confused about itself,” she said. “We cant seem to make up our minds whether we want a modern city or a traditional one. Its a conflict that we arent getting any better
51、at resolving (解决).”On the other hand, being young and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a thoughtful young businessman named Anthony. “Many people say that we lack culture in this country,” he told me. “What people forget is that the Italians, when they came to A
52、ustralia, brought 2000 years of their culture, the Greeks some 3000 years, and the Chinese more still. Weve got a foundation built on ancient cultures but with a drive and dynamism of a young country. Its a pretty hard combination to beat.”He is right, but I cant help wishing they would keep those o
53、ld ferries.32. What is the first paragraph mainly about?A. Sydneys striking architecture.B. The cultural diversity of Sydney.C. The key to Sydneys development.D. Sydneys tourist attractions in the 1960s.题型02 词义猜测题(2023年全国乙卷英语真题D篇)If you want to tell the history of the whole world, a history that doe
54、s not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the world has ever had texts, while most of the world, for most of the time, has not. Writing is one of humanitys later achievements, and until fairly recently even many literate (有文字的) societies recorde
55、d their concerns not only in writing but in things.Ideally a history would bring together texts and objects, and some chapters of this book are able to do just that, but in many cases we simply cant. The clearest example of this between literate and non-literate history is perhaps the first conflict
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-831990.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
