分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 28

类型专题13 阅读理解议论文(解析版).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:831993
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:28
  • 大小:46.03KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题13 阅读理解议论文解析版 专题 13 阅读 理解 议论文 解析
    资源描述:

    1、专题13 阅读理解议论文(解析版)全国各地历年高考真题全收录一、 2023年高考真题(一) 2023全国乙卷DIf you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the world has ever had texts, while most of the world, for most of the time, h

    2、as not. Writing is one of humanitys later achievements, and until fairly recently even many literate (有文字的) societies recorded their concerns not only in writing but in things.Ideally a history would bring together texts and objects, and some chapters of this book are able to do just that, but in ma

    3、ny cases we simply cant. The clearest example of this between literate and non-literate history is perhaps the first conflict, at Botany Bay, between Captain Cooks voyage and the Australian Aboriginals. From the English side, we have scientific reports and the captains record of that terrible day. F

    4、rom the Australian side, we have only a wooden shield (盾) dropped by a man in flight after his first experience of gunshot. If we want to reconstruct what was actually going on that day, the shield must be questioned and interpreted as deeply and strictly as the written reports.In addition to the pr

    5、oblem of miscomprehension from both sides, there are victories accidentally or deliberately twisted, especially when only the victors know how to write. Those who are on the losing side often have only their things to tell their stories. The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the African p

    6、eople of Benin and the Incas, all of whom appear in this book, can speak to us now of their past achievements most powerfully through the objects they made: a history told through things gives them back a voice. When we consider contact (联系) between literate and non-literate societies such as these,

    7、 all our first-hand accounts are necessarily twisted, only one half of a dialogue. If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects.12. What is the first paragraph mainly about?A. How past events should be presented.B. What humanity is concer

    8、ned about.C. Whether facts speak louder than words.D. Why written language is reliable.13. What does the author indicate by mentioning Captain Cook in paragraph 2?A. His report was scientific.B. He represented the local people.C. He ruled over Botany Bay.D. His record was one-sided.14. What does the

    9、 underlined word “conversation” in paragraph 3 refer to?A. Problem.B. History.C. Voice.D. Society.15. Which of the following books is the text most likely selected from?A. How Maps Tell Stories of the World B. A Short History of Australia C. A History of the World in 100 Objects D. How Art Works Tel

    10、l Stories 【答案】12. A 13. D 14. B 15. C【解析】【导语】本文是一篇议论文。本文讨论了仅仅依靠书面文本来讲述世界历史的局限性,并强调了将物品纳入历史叙事以更好地理解无文字社会的重要性。【12题详解】主旨大意题。根据文章第一段“If you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the

    11、world has ever had texts, while most of the world, for most of the time, has not. Writing is one of humanitys later achievements, and until fairly recently even many literate (有文字的) societies recorded their concerns not only in writing but in things. (如果你想讲述整个世界的历史,一段不以人类某一部分为特权的历史,你不能仅仅通过文本来讲述,因为世界

    12、上只有一部分人曾经有过文本,而世界上大多数人,在大多数时间里,都没有。写作是人类较晚的成就之一,直到最近,甚至许多有文字的社会也不仅用文字,而且用物件来记录他们所关心的事情。)”可推知,第一段主要讲述的是历史应该如何呈现给我们。故选A。【13题详解】推理判断题。根据文章第二段首句“Ideally a history would bring together texts and objects, and some chapters of this book are able to do just that, but in many cases we simply cant. (理想情况下,历史应

    13、该将文本和物品结合在一起,本书的某些章节能够做到这一点,但在许多情况下,我们根本做不到。)”可推断,作者认为历史应该是文本和物品相结合的产物,但是很多情况下,我们做不到。再根据所举例子的下文“From the English side, we have scientific reports and the captains record of that terrible day. From the Australian side, we have only a wooden shield (盾) dropped by a man in flight after his first experi

    14、ence of gunshot. (在英国方面,我们有科学报告和船长对那可怕的一天的记录。从澳大利亚方面来看,我们只有一个木制盾牌,这是一名男子在第一次经历枪击后在飞行中扔下的。)”可知,作者举这个例子是为了说明船长的记录是片面的,只从自己的角度描述了问题。故选D。【14题详解】词句猜测题。根据划线单词上文“The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the African people of Benin and the Incas, all of whom appear in this book, can speak to us now

    15、of their past achievements most powerfully through the objects they made: a history told through things gives them back a voice. When we consider contact (联系) between literate and non-literate societies such as these, all our first-hand accounts are necessarily twisted, only one half of a dialogue.

    16、(加勒比海的泰诺人、澳大利亚的土著人、贝宁的非洲人以及印加人,所有这些人都出现在这本书中,他们现在都可以通过他们制造的物品向我们讲述他们过去最强大的成就:通过物品讲述的历史给了他们一个声音。当我们考虑诸如此类的有文化社会和无文化社会之间的接触时,我们所有的第一手资料都必然是扭曲的,只有对话的一半。)”结合划线句“If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects. (如果我们要找到对话的另一半,我们不仅要读文本,还要读物体。)”可知,

    17、我们对过去历史的了解,只是书写历史的人所想要让我们了解的历史,如果我们想要了解历史的另一半,我们不仅仅要读文本也要读对象。所以conversation指的是“历史”。故选B。【15题详解】推理判断题。根据文章第一段“If you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the world has ever had te

    18、xts, while most of the world, for most of the time, has not.(如果你想讲述整个世界的历史,一段不以人类某一部分为特权的历史,你不能仅仅通过文本来讲述,因为世界上只有一部分人的历史曾经被文字记录过,而世界上大多数人,在大多数时间里,都没有。)”结合最后一段的“ If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects. (如果我们要找到对话的另一半,我们不仅要读文本,还要读物体。)”

    19、可知,本文讲述仅仅依靠书面文本来讲述世界历史有局限性,想要更好的了解历史就要将文本和物品结合在一起。从而推断文章最有可能选自100件物品中的世界史。故选C。二、 2022年高考真题(二) 【2022全国乙卷】 BIn 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N. Y. Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood traveled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse

    20、. The girls had gone to Smith College. They wore expensive clothes. So for them to move to Elkhead, Colo. to instruct the children whose shoes were held together with string was a surprise. Their stay in Elkhead is the subject of Nothing Daunted: The Unexpected Education of Two Society Girls in the

    21、West by Dorothy Wickenden, who is a magazine editor and Dorothy Woodruffs granddaughter. Why did they go then? Well, they wanted to do something useful. Soon, however, they realized what they had undertaken.They moved in with a local family, the Harrisons, and, like them, had little privacy, rare ba

    22、ths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning. Some mornings, Rosamond and Dorothy would arrive at the schoolhouse to find the children weeping from the cold. In spring, the snow was replaced by mud over ice. In Wickendens book, she expanded on the history of the West an

    23、d also on feminism, which of course influenced the girls decision to go to Elkhead. A hair-raising section concerns the building of the railroads, which entailed (牵涉) drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms. The book ends with Rosamond and Dorothys return to Auburn.Wickenden is a

    24、very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism (坚忍) of the people move her to some beautiful writing. Here is a picture of Dorothy Woodruff, on her horse, looking down from a hill top: “When the sun slipped behind the mountains, it shed a rosy glow all around them. Then a full moon ro

    25、se. The snow was marked only by small animals: foxes, coyotes, mice, and varying hares, which turned white in the winter.” 24. Why did Dorothy and Rosamond go to the Rocky Mountains?A. To teach in a school.B. To study American history.C. To write a book.D. To do sightseeing.25. What can we learn abo

    26、ut the girls from paragraph 3?A. They enjoyed much respect.B. They had a room with a bathtub.C. They lived with the local kids.D. They suffered severe hardships.26. Which part of Wickendens writing is hair-raising?A. The extreme climate of Auburn.B. The living conditions in Elkhead.C. The railroad b

    27、uilding in the Rockies.D. The natural beauty of the West.27. What is the text?A. A news report.B. A book review.C. A childrens story.D. A diary entry.【答案】24. A 25. D 26. C 27. B【解析】【文章大意】这是一篇书评。本文简要介绍了Dorothy Wickenden的书籍并对其进行了评价。【24题详解】细节理解题。根据第一段“In 1916, two girls of wealthy families, best friend

    28、s from Auburn, N.Y.-Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood -traveled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse. (1916年,来自纽约奥本市的两个富裕家庭的女孩Dorothy Woodruff和Rosamond Underwood来到落基山脉的一个定居点,在一间只有一个房间的学校教书。)”可知,Dorothy和Rosamond去落基山脉是为了去学校里教书。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据第三段“They mov

    29、ed in with a local family, the Harrisons, and like them, had little privacy, rare baths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning.(他们和一个当地家庭,哈里森一家一起搬进去,和他们一样,几乎没有隐私,很少洗澡,早上醒来时被子上覆盖着一层雪。)”以及“In spring, the snow was replaced by mud over ice.(在春天,雪被泥替代覆盖在冰上。)”可知,女孩们的生活条件非常艰

    30、苦,她们饱受磨难。故选D项。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段“A hair-raising section concerns the building of the railroads, which entailed drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms.(令人毛骨悚然的一段与铁路建设有关,这涉及到在令人眩目的暴风雪中钻穿落基山脉。)”可知,Wickenden的作品中涉及落基山脉的铁路建设这一部分是令人毛骨悚然的。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The book ends with Ro

    31、samond and Dorothys return to Auburn.(这本书以Rosamond和Dorothy回到奥本结束。)”以及最后一段“Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism of the people move her to some beautiful writing.( Wickenden是个很好的讲故事的人。大地的辽阔和人们的坚忍使她创作出了一些美丽的作品。)”可知,本文简要介绍了Wickenden的书籍内容,并对其进行了评价,所以文本是一篇书评。故选B项。(三

    32、) 【2022全国乙卷】 BIn 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N. Y. Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood traveled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse. The girls had gone to Smith College. They wore expensive clothes. So for them to move to E

    33、lkhead, Colo. to instruct the children whose shoes were held together with string was a surprise. Their stay in Elkhead is the subject of Nothing Daunted: The Unexpected Education of Two Society Girls in the West by Dorothy Wickenden, who is a magazine editor and Dorothy Woodruffs granddaughter. Why

    34、 did they go then? Well, they wanted to do something useful. Soon, however, they realized what they had undertaken.They moved in with a local family, the Harrisons, and, like them, had little privacy, rare baths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning. Some mornings, R

    35、osamond and Dorothy would arrive at the schoolhouse to find the children weeping from the cold. In spring, the snow was replaced by mud over ice. In Wickendens book, she expanded on the history of the West and also on feminism, which of course influenced the girls decision to go to Elkhead. A hair-r

    36、aising section concerns the building of the railroads, which entailed (牵涉) drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms. The book ends with Rosamond and Dorothys return to Auburn.Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism (坚忍) of the people move her to

    37、 some beautiful writing. Here is a picture of Dorothy Woodruff, on her horse, looking down from a hill top: “When the sun slipped behind the mountains, it shed a rosy glow all around them. Then a full moon rose. The snow was marked only by small animals: foxes, coyotes, mice, and varying hares, whic

    38、h turned white in the winter.” 24. Why did Dorothy and Rosamond go to the Rocky Mountains?A. To teach in a school.B. To study American history.C. To write a book.D. To do sightseeing.25. What can we learn about the girls from paragraph 3?A. They enjoyed much respect.B. They had a room with a bathtub

    39、.C. They lived with the local kids.D. They suffered severe hardships.26. Which part of Wickendens writing is hair-raising?A. The extreme climate of Auburn.B. The living conditions in Elkhead.C. The railroad building in the Rockies.D. The natural beauty of the West.27. What is the text?A. A news repo

    40、rt.B. A book review.C. A childrens story.D. A diary entry.【答案】24. A 25. D 26. C 27. B【解析】【文章大意】这是一篇书评。本文简要介绍了Dorothy Wickenden的书籍并对其进行了评价。【24题详解】细节理解题。根据第一段“In 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N.Y.-Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood -traveled to a settlement in the

    41、 Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse. (1916年,来自纽约奥本市的两个富裕家庭的女孩Dorothy Woodruff和Rosamond Underwood来到落基山脉的一个定居点,在一间只有一个房间的学校教书。)”可知,Dorothy和Rosamond去落基山脉是为了去学校里教书。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据第三段“They moved in with a local family, the Harrisons, and like them, had little privacy, rare baths, and

    42、 a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning.(他们和一个当地家庭,哈里森一家一起搬进去,和他们一样,几乎没有隐私,很少洗澡,早上醒来时被子上覆盖着一层雪。)”以及“In spring, the snow was replaced by mud over ice.(在春天,雪被泥替代覆盖在冰上。)”可知,女孩们的生活条件非常艰苦,她们饱受磨难。故选D项。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段“A hair-raising section concerns the building of the railr

    43、oads, which entailed drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms.(令人毛骨悚然的一段与铁路建设有关,这涉及到在令人眩目的暴风雪中钻穿落基山脉。)”可知,Wickenden的作品中涉及落基山脉的铁路建设这一部分是令人毛骨悚然的。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The book ends with Rosamond and Dorothys return to Auburn.(这本书以Rosamond和Dorothy回到奥本结束。)”以及最后一段“Wickenden is a ver

    44、y good storyteller. The sweep of the land and the stoicism of the people move her to some beautiful writing.( Wickenden是个很好的讲故事的人。大地的辽阔和人们的坚忍使她创作出了一些美丽的作品。)”可知,本文简要介绍了Wickenden的书籍内容,并对其进行了评价,所以文本是一篇书评。故选B项。三、 2021年高考真题(四) 2021年全国甲卷之D篇Who is a genius? This question has greatly interested humankind fo

    45、r centuries.Lets state clearly: Einstein was a genius. His face is almost the international symbol for genius. But we want to go beyond one man and explore the nature of genius itself. Why is it that some people are so much more intelligent or creative than the rest of us? And who are they? In the s

    46、ciences and arts, those praised as geniuses were most often white men, of European origin. Perhaps this is not a surprise. Its said that history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the clubw

    47、omen, or people of a different color or beliefthey were unacknowledged and rejected by others.A study recently published by Science found that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender(性别)are “really, really smart.” Even worse, the study found that girl

    48、s act on that belief: Around age six they start to avoid activities said to be for children who are “really, really smart.” Can our planet afford to have any great thinkers become discouraged and give up? It doesnt take a genius to know the answer: absolutely not.Heres the good news. In a wired worl

    49、d with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they appear. And the more we look, the more we will see that social factors(因素)like gender, race, and class do not determine the appearance of genius. As a writer says, future geniuses come from those with “i

    50、ntelligence, creativity, perseverance(毅力), and simple good fortune, who are able to change the world.”12. What does the author think of victors standards for joining the genius club?A. Theyre unfair.B. Theyre conservative.C. Theyre objective.D. Theyre strict.13. What can we infer about girls from th

    51、e study in Science?A. They think themselves smart.B. They look up to great thinkers.C They see gender differences earlier than boys.D. They are likely to be influenced by social beliefs14. Why are more geniuses known to the public?A. Improved global communication.B. Less discrimination against women

    52、.C. Acceptance of victors concepts.D. Changes in peoples social positions.15. What is the best title for the text?A. Geniuses Think AlikeB. Genius Takes Many FormsC. Genius and IntelligenceD. Genius and Luck【答案】12. A 13. D 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇议论文。文章由问题“谁是天才?”引入,论述了世人对天才的狭隘定义,提出事实上“天才”有很多种形式,不要让思维

    53、限制了我们的“天才”能力。【12题详解】推理判断题。根据第三段的“It is said that history is written by victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the club-women, or people of a different color or belief-they were unacknowledged and rejected by oth

    54、ers.( 据说历史是由胜利者书写的,而那些胜利者为进入天才俱乐部设定了标准。当俱乐部以外的天才女性或不同肤色或信仰的人做出贡献时,他们不会被承认并且被其他人拒绝)”可推知,作者认为那些“胜利者”对进入“天才俱乐部”设置的标准是不公平的,因为女性或者不同肤色或信仰的人做出的成就是得不到承认的。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第四段的“Even worse, the study found that girls act on that belief. Around age six they start to avoid activities said to be for children

    55、who are “really, really smart.”(更糟糕的是,研究发现女孩们是按照这个信念行事的。六岁左右,她们开始避免那些据说是“非常非常聪明”的孩子参加的活动)”可推知,女孩容易受到社会信仰的影响,认为自己在六岁左右就不适合做“聪明孩子”做的事情。故选D。【14题详解】细节理解题。根据最后一段的“In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they appear.( 在一个全球通讯不断的有线世界里,我们随时随

    56、地都能看到天才的闪现)”可知,进步的全球通讯让更多的天才被公众所知道。故选A。【15题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,结合文章第一段提出问题“Who is a genius?(谁是天才)”和最后一段的“As a writer says, future geniuses come from those with “intelligence, creativity, perseverance, and simple geniuses, who are able to change the world.”(正如一位作家所说,未来的天才来自那些具有“智慧、创造力、毅力和那些能够改变世界的简单天才

    57、。”)”可知,天才不一定是那些有巨大贡献的人,他们也可以是某一方面比较突出的普通人。由此可知B项“天才有多种形式”可以作为本文最佳标题。故选B。(五) 2021年3月天津卷之D篇There is something to be said for being a generalist, even if you are a specialist. Knowing a little about a lot of things that interest you can add to the richness of a whole, well-lived life.Society pushes us

    58、to specialize, to become experts. This requires commitment to a particular occupation, branch of study or research. The drawback to being specialists is we often come to know more and more about less and less. There is a great deal of pressure to master ones field. You may pursue training, degrees,

    59、or increasing levels of responsibility at work. Then you discover the pressure of having to keep up.Some people seem willing to work around the clock in their narrow specialty. But such commitment can also weaken a sense of freedom. These specialists could work at the office until ten each night, th

    60、en look back and realize they would have loved to have gone home and enjoyed the sweetness of their family and friends, or traveled to exciting places, meeting interesting people. Mastering one thing to the exclusion (排 除)of others can hold back your true spirit.Generalists, on the other hand, know

    61、a lot about a wide range of subjects and view the whole with all its connections. They are people of ability, talent, and enthusiasm who can bring their broad perspective (视角)into specific fields of expertise (专长).The doctor who is also a poet and philosopher is a superior doctor, one who can give s

    62、o much more to his patients than just good medical skills.Things are connected. Let your expertise in one field fuel your passions in all related areas. Some of your interests may not appear to be connected but, once you explore their depths, you discover that they are. My editor Toni, who is also a

    63、 writer, has edited several history books. She has decided to study Chinese history. Fascinated by the structural beauty of the Forbidden City as a painter, she is equally interested to learn more about Chinese philosophy. I dont know where it will lead, but Im excited Im on this pursuit.These expan

    64、sions into new worlds help us by giving us new perspectives. We begin to see the interconnectedness of one thing to another in all aspects of our life, of ourselves and the universe. Develop broad, general knowledge and experience. The universe is all yours to explore and enjoy.51. To become a speci

    65、alist, one may have to_.A. narrow his range of knowledgeB. avoid responsibilities at workC. know more about the societyD. broaden his perspective on life52. The specialists mentioned in Paragraph 3 tend to_.A. treasure their freedomB. travel around the worldC. spend most time workingD. enjoy meeting

    66、 funny people53. According to the author, a superior doctor is one who_.A. is fully aware of his talent and abilityB. is a pure specialist in medicineC. should love poetry and philosophyD. brings knowledge of other fields to work54. What does the author intend to show with the example of Toni?A. Pas

    67、sion alone does not ensure a persons success.B. In-depth exploration makes discoveries possible.C. Everyone has a chance to succeed in their pursuit.D. Seemingly unrelated interests are in a way connected.55. What could be the best title for the passage?A. Be More a Generalist Than a SpecialistB. Sp

    68、ecialist or Generalist: Hard to DecideC. Turn a Generalist into a SpecialistD. Ways to Become a Generalist【答案】51. A 52. C 53. D 54. D 55. A【解析】【分析】本文是议论文。文章论述了要当一个多面手,而不是当某方面的专家。【51题详解】推理判断题。文章第二段中提到“This requires commitment to a particular occupation, branch of study or research. The drawback to be

    69、ing specialists is we often come to know more and more about less and less.(成为专家需要对特定的职业、研究领域的投入。成为专家的缺点是我们常常对越来越少的知识领域了解得越来越多。)”根据“know about less and less”可知,要成为一名专家,了解到的知识领域会越来越少,会缩小他的知识范围。故选A。【52题详解】细节理解题。第三段中提到“Some people seem willing to work around the clock in their narrow specialty. These s

    70、pecialists could work at the office until ten each night (有些人似乎愿意在他们狭隘的专业领域夜以继日地工作。 这些专家可以每天晚上在办公室工作到十点。)”由此可知,这些专家往往花大部分的时间在工作上。故选C。【53题详解】细节理解题。根据文章第四段中“The doctor who is also a poet and philosopher is a superior doctor, one who can give so much more to his patients than just good medical skills.

    71、(这位既是诗人又是哲学家的医生是一位优秀的医生,他能给他的病人提供比良好的医术更多的东西。)”可知,作者认为一名优秀的医生可以将其他领域的知识带到工作中。故选D。【54题详解】推理判断题。文章第五段中提到“Things are connected. Let your expertise in one field fuel your passions in all related areas. Some of your interests may not appear to be connected but, once you explore their depths, you discover

    72、 that they are.(事物之间是有联系的。让你在一个领域的专长激发你在所有相关领域的热情。你的一些兴趣可能看起来没有联系,但一旦你深入探索,你就会发现它们是有联系的。)”;下文举出Toni的例子“My editor Toni, who is also a writer, has edited several history books. She has decided to study Chinese history. Fascinated by the structural beauty of the Forbidden City as a painter, she is equa

    73、lly interested to learn more about Chinese philosophy.(我的编辑Toni也是一位作家,她编辑过几本历史书。她已决定学习中国历史。作为一名画家,她痴迷于紫禁城的建筑之美,同时也对更多地了解中国哲学感兴趣。)”由此可以推断,作者想通过Toni的例子说明看似不相关的兴趣,如果深入探索的话,在某种程度上是有联系的。故选D。【55题详解】主旨大意题。文章第一段提出观点“There is something to be said for being a generalist, even if you are a specialist.”作者提出即使你是

    74、一个专家,也应该当一个通才;文章第二段提出“The drawback to being specialists is we often come to know more and more about less and less. ”说明成为专家的不足之处是我们常常对越来越少的知识领域了解得越来越深;第四段中提到“Generalists, , know a lot about a wide range of subjects and view the whole with all its connections.”说明当通才的优点往往对广泛的学科了解得很多,并从整体上来看其中的所有的联系。作者

    75、的观点是应该当一个通才。因此文章的标题应为“Be More a Generalist Than a Specialist(做一个通才,而不是专家)”。故选A。四、 2020年高考真题(六) 2020年天津卷之D篇After years of observing human nature, I have decided that two qualities make the difference between men of great achievement and men of average performance curiosity and discontent. I have neve

    76、r known an outstanding man who lacked either. And I have never known an average man who had both. The two belong together.Together, these deep human urges (驱策力) count for much more that ambition. Galileo was not merely ambitious when he dropped objects of varying weights from the Leaning Tower at Pi

    77、sa and timed their fall to the ground. Like Galileo, all the great names in history were curious and asked in discontent, “Why? Why? Why?”Fortunately, curiosity and discontent dont have to be learned. We are born with them and need only recapture them.“The great man,” said Mencius (孟子), “is he who d

    78、oes not lose his childs heart.” Yet most of us do lose it. We stop asking questions. We stop challenging custom. We just follow the crowd. And the crowd desires restful average. It encourages us to occupy our own little corner, to avoid foolish leaps into the dark, to be satisfied.Most of us meet ne

    79、w people, and new ideas, with hesitation. But once having met and liked them, we think how terrible it would have been, had we missed the chance. We will probably have to force ourselves to waken our curiosity and discontent and keep them awake.How should you start? Modestly, so as not to become dis

    80、couraged. I think of one friend who couldnt arrange flowers to satisfy herself. She was curious about how the experts did it. How she is one of the experts, writing books on flower arrangement.One way to begin is to answer your own excuses. You havent any special ability? Most people dont; there are

    81、 only a few geniuses. You havent any time? Thats good, because its always the people with no time who get things done. Harriet Stowe, mother of six, wrote parts of Uncle Toms Cabin while cooking. Youre too old? Remember that Thomas Costain was 57 when he published his first novel, and that Grandma M

    82、oses showed her first pictures when she was 78.However you start, remember there is no better time to start than right now, for youll never be more alive than you are at this moment.51. In writing Paragraph 1, the author aims to _.A. propose a definitionB. make a comparisonC. reach a conclusionD. pr

    83、esent an argument52. What does the example of Galileo tell us?A. Trial and error leads to the finding of truth.B. Scientists tend to be curious and ambitious.C. Creativity results from challenging authority.D. Greatness comes from a lasting desire to explore.53. What can you do to recapture curiosit

    84、y and discontent?A. Observe the unknown around you.B. Develop a questioning mind.C. Lead a life of adventure.D. Follow the fashion.54. What can we learn from Paragraphs 6 and 7?A. Gaining success helps you become an expert.B. The genius tends to get things done creatively.C. Lack of talent and time

    85、is no reason for taking no action.D. You should remain modest when approaching perfection.55. What could be the best tile or the passage?A. Curious Minds Never Feel ContentedB. Reflections on Human NatureC. The Keys to AchievementD. Never Too Late to Learn【答案】51. D 52. D 53. B 54. C 55. C【解析】本文是一篇议论

    86、文。文章论述了获得成就的两个关键因素好奇心和不满足。51.推理判断题。根据第一段内容After years of observing human nature, I have decided that two qualities make the difference between men of great achievement and men of average performance curiosity and discontent. I have never known an outstanding man who lacked either. And I have never k

    87、nown an average man who had both. The two belong together.可知,作者经过多年对人性的观察,认为成就非凡的人和平庸的人的区别在于好奇心和不满足,而且两者是相辅相成的。由此推知,作者写第一段的目的是提出一个论点。故选D。52.推理判断题。根据第二段中的Like Galileo, all the great names in history were curious and asked in discontent, “Why? Why? Why?”可知,像伽利略一样,历史上所有的伟人都感到好奇,并不满地问:“为什么?为什么?为什么?”由此推知

    88、,伽利略的例子告诉我们,伟大来自于持久的探索欲望。故选D。53.细节理解题。根据第二段中的Like Galileo, all the great names in history were curious and asked in discontent, “Why? Why? Why?”及第四段中的“The great man,” said Mencius (孟子), “is he who does not lose his childs heart.” Yet most of us do lose it. We stop asking questions. We stop challengi

    89、ng custom. We just follow the crowd.可知,历史上所有的伟人都感到好奇,并不满地问:“为什么?为什么?为什么?”孟子认为“不失去孩子的心,就是伟大的人。”然而,我们大多数人确实失去了它。我们不再问问题。我们不再挑战习俗。我们只是随大流。由此可知,你可以通过培养了一个善于提问的头脑,来重新获得好奇心和不满。故选B。54.推理判断题。根据第六段中的How she is one of the experts, writing books on flower arrangement.及第七段中的You havent any special ability? Most

    90、people dont; there are only a few geniuses. You havent any time? Thats good, because its always the people with no time who get things done.以及列举了Thomas Costain在57岁时出版了他的第一部小说,Grandma Moses在78岁时展示了她的第一批照片。由此可知,这两段想告诉我们“缺乏天赋和时间不是不采取行动的理由”。故选C。55.主旨大意题。根据第一段内容After years of observing human nature, I ha

    91、ve decided that two qualities make the difference between men of great achievement and men of average performance curiosity and discontent. I have never known an outstanding man who lacked either. And I have never known an average man who had both. The two belong together.及下文论述可知,本文主要论述了获得成就的两个关键因素好

    92、奇心和不满足。由此可知,C项The Keys to Achievement(成就的关键)适合做本文最佳标题。故选C。五、 2019年高考真题(七) 2019年全国卷III之B篇For Western designers, China and its rich culture have long been an inspiration for Western creative.Its no secret that China has always been a source(来源)of inspiration for designers, says Amanda Hill, chief crea

    93、tive officer at A+E Networks, a global media company and home to some of the biggest fashion(时尚)shows.Earlier this year, the China Through A Looking Glass exhibition in New York exhibited 140 pieces of China-inspired fashionable clothing alongside Chinese works of art, with the aim of exploring the

    94、influence of Chinese aesthetics(美学)on Western fashion and how China has fueled the fashionable imagination for centuries. The exhibition had record attendance, showing that there is huge interest in Chinese influences.China is impossible to overlook, says Hill. Chinese models are the faces of beauty

    95、 and fashion campaigns that sell dreams to women all over the world, which means Chinese women are not just consumers of fashion they are central to its movement. Of course, only are todays top Western designers being influenced by China-some of the best designers of contemporary fashion are themsel

    96、ves Chinese. Vera Wang, Alexander Wang, Jason Wu are taking on Galiano, Albaz, Marc Jacobs-and beating them hands down in design and sales, adds Hil.For Hill, it is impossible not to talk about China as the leading player when discussing fashion. The most famous designers are Chinese, so are the mod

    97、els, and so are the consumers, she says. China is no longer just another market; in many senses it has become the market. If you talk about fashion today, you are talking about China-its influences, its direction, its breathtaking clothes, and how young designers and models are finally acknowledging

    98、 that in many ways.24. What can we learn about the exhibition in New York?A. It promoted the sales of artworks.B. It attracted a large number of visitors.C. It showed ancient Chinese clothes.D. It aimed to introduce Chinese models.25. What does Hill say about Chinese women?A. They are setting the fa

    99、shion.B. They start many fashion campaigns.C. They admire super models.D. They do business all over the world.26. What do the underlined words taking on in paragraph 4 mean?A. learning fromB. looking down onC. working withD. competing against27. What can be a suitable title for the text?A. Young Mod

    100、els Selling Dreams to the WorldB. A Chinese Art Exhibition Held in New YorkC. Differences Between Eastern and Western AestheticsD. Chinese Culture Fueling International Fashion Trends【语篇解读】这是一篇议论文。文章主要讲了中国文化对世界时尚届的影响,中国年轻的设计师和模特如何最终在许多方面被认可。中国成了世界时尚的风向标。24.B 【解析】细节理解题。答案定位在第三段The exhibition had reco

    101、rd attendance, showing that there is huge interest in Chinese influences.(此次展览吸引的参观者人数创下了记录,显示出人们对中国影响的浓厚兴趣。)由此可知,纽约的展览吸引了许多参观者,故选B。25.A 【解析】细节理解题。答案定位在第四段Chinese models are the faces of beauty and fashion campaigns that sell dreams to women all over the world, which means Chinese women are not just

    102、 consumers of fashion-they are central to its movement . (中国模特是向全世界女性推销梦想的美和时尚活动的代言人,这意味着中国女性不仅仅是时尚的消费者她们是这场运动的核心。)由此可知,Hill说中国女性开创了新时尚,故选A。26.D 【解析】词义猜测题。下文and beating them hands down in design and sales说并在设计和销售上击败他们。由此推断出上文Vera Wang, Alexander Wang, Jason Wu are taking on Galliano, Albaz, Mare Jac

    103、obs的意思是Vera Wang、Alexander Wang和Jason Wu正在与Galliano、Albaz和 Mare Jacobs竞争。taking on意思是“竞争”,故选D。27.D 【解析】主旨大意题。根据文章第一段china and its culture have long been an inspiration for western creations.以及最后一段If you talk about fashion today , you are talking about China - its influences , its direction, its brea

    104、thtaking clothes, and how young designers and models are finally acknowledging that in many ways.(如果你今天谈论时尚,你谈论的是中国它的影响,它的方向,它令人惊叹的服装,以及年轻的设计师和模特如何最终在许多方面被认可。),结合全文内容,可知这篇文章最恰当的题目是“中国文化助力国际时尚潮流”,故选D。(八) 2019年天津卷之D篇Would you BET on the future of this man?He is 53 years old. Most of his adult life has

    105、 been a losing struggle against debt and misfortune. A war injury has made his left hand stop functioning,and he has often been in prison. Driven by heaven-knows-what motives,he determines to write a book.The book turns out to be one that has appealed to the world for more than 350 years. That forme

    106、r prisoner was Cervantes,and the book was Don Quixote(堂吉诃德). And the story poses an interesting question: why do some people discover new vitality and creativity to the end of their days,while others go to seed long before?Weve all known people who run out of steam before they reach lifes halfway ma

    107、rk. Im not talking about those who fail to get to the top. We cant all get there. Im talking about people who have stopped learning on growing because they have adopted the fixed attitudes and opinions that all too often come with passing years.Most of us,in fact,progressively narrow the variety of

    108、our lives. We succeed in our field of specialization and then become trapped in it. Nothing surprises us. We lose our sense of wonder. But,if we are willing to lean,the opportunities are everywhere.The things we learn in maturity seldom involve information and skills. We learn to bear with the thing

    109、s we cant change. We learn to avoid self-pity. We learn that however much we try to please,some people are never going to love us-an idea that troubles at first but is eventually relaxing.With high motivation and enthusiasm,we can keep on learning. Then we will know how important it is to have meani

    110、ng in our life. However,we can achieve meaning only if we have made a commitment to something larger than our own little egos(自我),whether to loved ones,to fellow humans,to work,or to some moral concept.Many of us equate(视等同于)“commitment” with such “caring” occupations as teaching and nursing. But do

    111、ing any ordinary job as well as one can is in itself an admirable commitment. People who work toward such excellence whether they are driving a truck,or running a store-make the world better just by being the kind of people they are. Theyve learned lifes most valuable lesson.51. The passage starts w

    112、ith the story of Cervantes to show that_.A. loss of freedom stimulates ones creativityB. age is not a barrier to achieving ones goalC. misery inspires a man to fight against his fateD. disability cannot stop a mans pursuit of success52. What does the underlined part in Paragraph 3 probably mean?A. E

    113、nd ones struggle for liberty.B. Waste ones energy taking risks.C. Miss the opportunity to succeed.D. Lose the interest to continue learning.53. What could be inferred from Paragraph 4?A. Those who dare to try often get themselves trapped.B. Those who tend to think back can hardly go ahead.C. Opportu

    114、nity favors those with a curious mind.D. Opportunity awaits those with a cautious mind.54. What does the author intend to tell us in Paragraph 5?A. A tough man can tolerate suffering.B. A wise man can live without self-pityC. A man should try to satisfy people around him.D. A man should learn suitab

    115、le ways to deal with life55. What is the authors purpose in writing the passage?A. To provide guidance on leading a meaningful adult life.B. To stress the need of shouldering responsibilities at work.C. To state the importance of generating motivation for learning.D. To suggest a way of pursuing exc

    116、ellence in our lifelong career.【语篇解读】本文属于议论文,讲述要成功,就需要不断的学习,这样的生活才会有意义。51.B 【解析】推理判断题。第一段讲述塞万提斯一生不幸,负债累累,因为战争受伤左手残疾,同时还身陷囹圄,在53岁的时候决定写书,最终写出成名作唐吉柯德,根据后文可知,所有的困境都没有阻挡他的成功,年龄也是如此,故选B。52.D【解析】词义猜测题。根据第三段Im talking about people who have stopped learning on growing because they have adopted the fixed att

    117、itudes and opinions that all too often come with passing years.故可知,作者谈论的不是那些没有到达巅峰的人,而是谈论那些不再学习成长的人,故可知run out of steam可知,停止学习,故选D。53.C【解析】推理判断题。根据第四段we lose the sense of wonder. But, if we are willing to learn, the opportunities are everywhere.可知,我们失去了好奇感,但是如果我们愿意学习,机会无处不在,故可知,机会总是留给那些好奇心的人,故选C。54.

    118、 D【解析】推理判断题。根据第五段we learn to bear with the things we cant change. We learn to avoid self-pity. We learn that however much we try to please, some people are never going to love usan idea that troubles at first but is eventually relaxing.可知,我们学会承受那些无法改变的事情,学会避免自怜,也学会了无论我们怎么去取悦别人,有些人是无法喜欢我们的,这个观点起初让我们苦

    119、恼,但是之后会让我们释怀,故可知,本段作者告诉我们要学会使用恰当的方式来对待生活,故选D。55.A 【解析】主旨大意题。本文讲述要成功,就需要不断的学习,这样的生活才会有意义,故本文作者的目的是为了指导我们过一个有意义的成年人生活,故选A。(九) 2019年江苏卷之C篇Who cares if people think wrongly that the Internet has had more important influences than the washing machine? Why does it matter that people are more impressed by

    120、the most recent changes?It would not matter if these misjudgments were just a matter of peoples opinions. However, they have real impacts, as they result in misguided use of scarce resources.The fascination with the ICT(Information and Communication Technology) revolution, represented by the Interne

    121、t, has made some rich countries wrongly conclude that making things is so yesterday that they should try to live on ideas. This belief in post-industrial society has led those countries to neglect their manufacturing sector(制造业) with negative consequences for their economies.Even more worryingly, th

    122、e fascination with the Internet by people in rich countries has moved the international community to worry about the digital divide between the rich countries and the poor countries. This has led companies and individuals to donate money to developing countries to buy computer equipment and Internet

    123、 facilities. The question, however, is whether this is what the developing countries need the most. Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networks and making more affordable washing machines would have improved peoples lives more than giv

    124、ing every child a laptop computer or setting up Internet centres in rural villages, I am not saying that those things are necessarily more important, but many donators have rushed into fancy programmes without carefully assessing the relative long-term costs and benefits of alternative uses of their

    125、 money.In yet another example, a fascination with the new has led people to believe that the recent changes in the technologies of communications and transportation are so revolutionary that now we live in a borderless world. As a result, in the last twenty years or so, many people have come to beli

    126、eve that whatever change is happening today is the result of great technological progress, going against which will be like trying to turn the clock back. Believing in such a world, many governments have put an end to some of the very necessary regulations on cross-border flows of capital, labour an

    127、d goods, with poor results.Understanding technological trends is very important for correctly designing economic policies, both at the national and the international levels, and for making the right career choices at the individual level. However, our fascination with the latest, and our under valua

    128、tion of what has already become common, can, and has, led us in all sorts of wrong directions.61. Misjudgments on the influences of new technology can lead to _.A. a lack of confidence in technologyB. a slow progress in technologyC. a conflict of public opinionsD. a waste of limited resources62. The

    129、 example in Paragraph 4 suggests that donators should _.A. take peoples essential needs into accountB. make their programmes attractive to peopleC. ensure that each child gets financial supportD. provide more affordable internet facilities63. What has led many governments to remove necessary regulat

    130、ions?A. Neglecting the impacts of technological advances.B. Believing that the world has become borderless.C. Ignoring the power of economic development.D. Over-emphasizing the role of international communication.64. What can we learn from the passage?A. People should be encouraged to make more dona

    131、tions.B. Traditional technology still has a place nowadays.C. Making right career choices is crucial to personal success.D. Economic policies should follow technological trends.【语篇解读】本文属于议论文,讲述对信息技术的过分迷恋对国家,对个人,对慈善事业都会有不利的影响。61.D【解析】细节理解题。根据第二段However, they have reak impacts, as they result in misgu

    132、ided use of scarce resources. 可知,对信息技术的错误判断会导致有限资源的错误使用,也就是资源的浪费,故选D。62.A 【解析】推理判断题。根据第四段Perhaps giving money for those less fashionable things such as digging wells, extending electricity networks and making more affordable washing machines would have improved peoples lives more than giving every c

    133、hild a laptop computer or setting up Internet centres in rural villages, I am not saying that those things are necessarily more important, but many donators have rushed into fancy programmes without carefully assessing the relative long-term costs and benefits of alternative uses of their money.可知,与

    134、其给那些贫困地区孩子笔记本电脑或者建网络中心,还不如给钱打井,铺电网或者生产他们买得起的洗衣机,这些东西更能改善他们的生活。作者不是说这些东西一定更重要,但是很多捐赠者没有仔细考虑捐赠的东西的长期成本,因此作者建议捐赠者要考虑接受捐赠的人的实际情况,而不是一味地追求信息化,故选A。63.B 【解析】推理判断题。根据第五段In yet another example, a fascination with the new has led people to believe that the recent changes in the technologies of communications

    135、and transportation are so revolutionary that now we live in a borderless world. 以及Believing in such a world, many governments have put an end to some of the very necessary regulations on cross-border flows of capital, labour and goods, with poor results.可知,对新东西的迷恋让人们认为如今通讯技术和交通的变革让我们生活在一个无国界的世界。正是认为

    136、我们生活在这样一个世界,很多政府取消了关于跨国界的资本、劳动力以及商品流动的法律法规,故选B。64.B 【解析】推理判断题。根据第三段The fascination with the ICT(Information and Communication Technology) revolution, represented by the Internet, has made some rich countries wrongly conclude that making things is so yesterday that they should try to live on ideas. T

    137、his belief in post-industrial society has led those countries to neglect their manufacturing sector(制造业) with negative consequences for their economies.可知,对互联网呈现的通讯技术变革的迷恋让很多富裕国家做出一个错误的结论,制造产品已经过时了,他们应该靠创意生活,因而忽略了制造业,从而对经济造成不利影响,故可知传统的技术依然传统的技术依然有它的地位,不能新兴的信息技术取代,故选B。四、2018年高考真题(十) 【2018浙江卷,B】Steven

    138、 Stein likes to follow garbage trucks. His strange habit makes sense when you consider that hes an environmental scientist who studies how to reduce litter, including things that fall off garbage trucks as they drive down the road. What is even more interesting is that one ofSteins jobs is defending

    139、 an industry behind the plastic shopping bags. Americans use more than 100 billion thin film plastic bags every year. So many end up in tree branches or along highways that a growing number of cities do not allow them at checkouts(收银台) . The bags are prohibited in some 90 cities in California, inclu

    140、ding Los Angeles. Eyeing these headwinds, plastic-bag makers are hiring scientists likeSteintomake the case that their products are not as bad for the planet as most people assume.Among the bag makers argument: many cities with bans still allow shopperstopurchase paper bags, which are easily recycle

    141、d but require more energytoproduce and transport. And while plastic bags may be uglytolook at, they represent a small percentage of allgarbageon the ground today. The industry has also taken aim at the product that has appeared as its replacement: reusable shopping bags. The stronger a reusable bag

    142、is, the longer its life and the more plastic-bag use it cancels out. However, longer-lasting reusable bags often require more energytomake. One study found that a cotton bag must be used at least 131 times to be better for the planet than plastic.Environmentalists dont dispute(质疑) these points. They

    143、 hope paper bags will be banned someday too and want shopperstouse the same reusable bags for years.24. What has Steven Stein been hired to do?A. Help increase grocery sales.B. Recycle the waste material.C. Stop things falling off trucks.D. Argue for the use of plastic bags.25. What does the word “h

    144、eadwinds”in paragraph 2 refer to?A. Bans on plastic bags.B. Effects of city development.C. Headaches caused by garbage.D. Plastic bags hung in trees.26. What is a disadvantage of reusable bags according to plastic-bag makers?A. They are quite expensive.B. Replacing them can be difficult.C. They are

    145、less strong than plastic bags.D. Producing them requires more energy.27. What is the best title for the text?A. Plastic, Paper or NeitherB. Industry, Pollution and EnvironmentC. Recycle or Throw AwayD. Garbage Collection and Waste Control【文章大意】文章分析了几种购物袋的使用情况,塑料袋造成了环境问题,尽管纸袋容易回收,但生产和运输需要更多的能源,希望消费者使

    146、用耐用可重复使用的袋子。24.D 【解析】细节理解题。根据第一段one ofSteins jobs is defending an industry behind the plastic shopping bags.和第二段plastic-bag makers are hiring scientists likeSteintomake the case that their products are not as bad for the planet as most people assume.可知塑料袋生产商雇用Steven Stein是为了证明他们的产品并不像大多数人想象的那样对地球有害,

    147、是对塑料袋被禁用的解释和争论。故选D。25.A 【解析】词义猜测题。上文介绍在许多美国大城市塑料袋被禁用,看到这种现状,塑料袋生产商雇用Steven Stein等科学家是为了证明他们的产品并不像大多数人想象的那样对地球有害。headwinds“逆风”,此处指塑料袋被禁用的现状,即Bans on plastic bags,故选A。26.D 【解析】细节理解题。根据第四段However, longer-lasting reusable bags often require more energytomake.可知塑料袋生产商认为生产耐用且能重复使用的袋子需要更多的能量,故选D。27.A 【解析】标

    148、题归纳题。文章讲述了使用塑料袋造成的环境问题,纸袋容易回收,但生产和运输需要更多的能源,希望消费者使用耐用可重复使用的袋子。对这三种方式进行了对比,Plastic, Paper or Neither既能概括全文,又能吸引读者,最适合作为标题。故选A。(十一) 【2018浙江卷,C】As cultural symbols go, the American car is quite young. The Model T Ford was built at the Piquette Plant in Michigan a century ago, with the first rolling off

    149、 the assembly line(装配线)on September 27, 1908. Only eleven cars were produced the next month. But eventually Henry Ford would build fifteen million of them. Modern America was born on the road, behind a wheel. The car shaped some of the most lasting aspects of American culture: the roadside diner, th

    150、e billboard, the motel, even the hamburger. For most of the last century, the car represented what it meant to be Americangoing forward at high speed to find new worlds. The road novel, the road movie, these are the most typical American ideas, born of abundant petrol, cheap cars and a never-ending

    151、interstate highway system, the largest public works project in history. In 1928 Herbert Hoover imagined an America with “a chicken in every pot and a car in every garage.” Since then, this society has moved onward, never looking back, as the car transformed America from a farm-based society into an

    152、industrial power. The cars that drove the American Dream have helped to create a global ecological disaster. In America the demand for oil has grown by 22 percent since 1990. The problems of excessive(过度的)energy consumption, climate change and population growth have been described in a book by the A

    153、merican writer Thomas L. Friedman. He fears the worst, but hopes for the best. Friedman points out that the green economy(经济)is a chance to keep American strength. “The ability to design, build and export green technologies for producing clean water, clean air and healthy and abundant food is going

    154、to be the currency of power in the new century.”28. Why is hamburger mentioned in paragraph 2? A. To explain Americans love for travelling by car. B. To show the influence of cars on American culture.C. To stress the popularity of fast food with Americans.D. To praise the effectiveness of Americas r

    155、oad system.29. What has the use of cars in America led to? A. Decline of economy. B. Environmental problems.C. A shortage of oil supply. D. A farm-based society.30. What is Friedmans attitude towards Americas future? A. Ambiguous. B. Doubtful. C. Hopeful. D. Tolerant.【文章大意】文章讲述了汽车在美国经济和文化上的重要作用,也指出了

    156、汽车带来的环境问题。28.B 【解析】推理判断题。根据第二段Modern America was born on the road, behind a wheel. The car shaped some of the most lasting aspects of American culture: the roadside diner, the billboard, the motel, even the hamburger.可知现代美国诞生于公路和汽车,汽车塑造了美国文化最持久的一些方面。Hamburger就是汽车塑造的美国文化的一个方面。用这个例子是在说明汽车对美国文化的影响,故选B。

    157、29.B 【解析】细节理解题。根据第四段The cars that drove the American Dream have helped to create a global ecological disaster.可知美国汽车的迅速发展,导致生态灾难。故选B。30.C 【解析】推理判断题。根据倒数第二段中的He fears the worst, but hopes for the best. 和最后一段中的Friedman points out that the green economy(经济)is a chance to keep American strength.可见Friedman虽然对未来担心,但抱有最好的希望,他指出了发展绿色积极的想法。可见Friedman对未来是充满希望的,故选C。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题13 阅读理解议论文(解析版).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-831993.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(夺分金卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(夺分金卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(培优b卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(培优b卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(各地真题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(各地真题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(原创题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(原创题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(历年真题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(历年真题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(a卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(a卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附解析答案.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附解析答案.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(黄金题型).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(黄金题型).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(达标题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(达标题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(轻巧夺冠).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(轻巧夺冠).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(综合题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(综合题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(满分必刷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(满分必刷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(巩固).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(巩固).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(完整版).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(完整版).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【轻巧夺冠】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【模拟题】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【模拟题】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【完整版】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【完整版】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【基础题】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【基础题】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【培优】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【培优】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【培优a卷】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【培优a卷】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(预热题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(预热题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(综合卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(综合卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(满分必刷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(满分必刷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(实用).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(实用).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(完整版).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(完整版).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(培优).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(培优).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(培优a卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(培优a卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(b卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(b卷).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1