专题13 阅读理解议论文(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题13 阅读理解议论文解析版 专题 13 阅读 理解 议论文 解析
- 资源描述:
-
1、专题13 阅读理解议论文(解析版)全国各地历年高考真题全收录一、 2023年高考真题(一) 2023全国乙卷DIf you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the world has ever had texts, while most of the world, for most of the time, h
2、as not. Writing is one of humanitys later achievements, and until fairly recently even many literate (有文字的) societies recorded their concerns not only in writing but in things.Ideally a history would bring together texts and objects, and some chapters of this book are able to do just that, but in ma
3、ny cases we simply cant. The clearest example of this between literate and non-literate history is perhaps the first conflict, at Botany Bay, between Captain Cooks voyage and the Australian Aboriginals. From the English side, we have scientific reports and the captains record of that terrible day. F
4、rom the Australian side, we have only a wooden shield (盾) dropped by a man in flight after his first experience of gunshot. If we want to reconstruct what was actually going on that day, the shield must be questioned and interpreted as deeply and strictly as the written reports.In addition to the pr
5、oblem of miscomprehension from both sides, there are victories accidentally or deliberately twisted, especially when only the victors know how to write. Those who are on the losing side often have only their things to tell their stories. The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the African p
6、eople of Benin and the Incas, all of whom appear in this book, can speak to us now of their past achievements most powerfully through the objects they made: a history told through things gives them back a voice. When we consider contact (联系) between literate and non-literate societies such as these,
7、 all our first-hand accounts are necessarily twisted, only one half of a dialogue. If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects.12. What is the first paragraph mainly about?A. How past events should be presented.B. What humanity is concer
8、ned about.C. Whether facts speak louder than words.D. Why written language is reliable.13. What does the author indicate by mentioning Captain Cook in paragraph 2?A. His report was scientific.B. He represented the local people.C. He ruled over Botany Bay.D. His record was one-sided.14. What does the
9、 underlined word “conversation” in paragraph 3 refer to?A. Problem.B. History.C. Voice.D. Society.15. Which of the following books is the text most likely selected from?A. How Maps Tell Stories of the World B. A Short History of Australia C. A History of the World in 100 Objects D. How Art Works Tel
10、l Stories 【答案】12. A 13. D 14. B 15. C【解析】【导语】本文是一篇议论文。本文讨论了仅仅依靠书面文本来讲述世界历史的局限性,并强调了将物品纳入历史叙事以更好地理解无文字社会的重要性。【12题详解】主旨大意题。根据文章第一段“If you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the
11、world has ever had texts, while most of the world, for most of the time, has not. Writing is one of humanitys later achievements, and until fairly recently even many literate (有文字的) societies recorded their concerns not only in writing but in things. (如果你想讲述整个世界的历史,一段不以人类某一部分为特权的历史,你不能仅仅通过文本来讲述,因为世界
12、上只有一部分人曾经有过文本,而世界上大多数人,在大多数时间里,都没有。写作是人类较晚的成就之一,直到最近,甚至许多有文字的社会也不仅用文字,而且用物件来记录他们所关心的事情。)”可推知,第一段主要讲述的是历史应该如何呈现给我们。故选A。【13题详解】推理判断题。根据文章第二段首句“Ideally a history would bring together texts and objects, and some chapters of this book are able to do just that, but in many cases we simply cant. (理想情况下,历史应
13、该将文本和物品结合在一起,本书的某些章节能够做到这一点,但在许多情况下,我们根本做不到。)”可推断,作者认为历史应该是文本和物品相结合的产物,但是很多情况下,我们做不到。再根据所举例子的下文“From the English side, we have scientific reports and the captains record of that terrible day. From the Australian side, we have only a wooden shield (盾) dropped by a man in flight after his first experi
14、ence of gunshot. (在英国方面,我们有科学报告和船长对那可怕的一天的记录。从澳大利亚方面来看,我们只有一个木制盾牌,这是一名男子在第一次经历枪击后在飞行中扔下的。)”可知,作者举这个例子是为了说明船长的记录是片面的,只从自己的角度描述了问题。故选D。【14题详解】词句猜测题。根据划线单词上文“The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the African people of Benin and the Incas, all of whom appear in this book, can speak to us now
15、of their past achievements most powerfully through the objects they made: a history told through things gives them back a voice. When we consider contact (联系) between literate and non-literate societies such as these, all our first-hand accounts are necessarily twisted, only one half of a dialogue.
16、(加勒比海的泰诺人、澳大利亚的土著人、贝宁的非洲人以及印加人,所有这些人都出现在这本书中,他们现在都可以通过他们制造的物品向我们讲述他们过去最强大的成就:通过物品讲述的历史给了他们一个声音。当我们考虑诸如此类的有文化社会和无文化社会之间的接触时,我们所有的第一手资料都必然是扭曲的,只有对话的一半。)”结合划线句“If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects. (如果我们要找到对话的另一半,我们不仅要读文本,还要读物体。)”可知,
17、我们对过去历史的了解,只是书写历史的人所想要让我们了解的历史,如果我们想要了解历史的另一半,我们不仅仅要读文本也要读对象。所以conversation指的是“历史”。故选B。【15题详解】推理判断题。根据文章第一段“If you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the world has ever had te
18、xts, while most of the world, for most of the time, has not.(如果你想讲述整个世界的历史,一段不以人类某一部分为特权的历史,你不能仅仅通过文本来讲述,因为世界上只有一部分人的历史曾经被文字记录过,而世界上大多数人,在大多数时间里,都没有。)”结合最后一段的“ If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects. (如果我们要找到对话的另一半,我们不仅要读文本,还要读物体。)”
19、可知,本文讲述仅仅依靠书面文本来讲述世界历史有局限性,想要更好的了解历史就要将文本和物品结合在一起。从而推断文章最有可能选自100件物品中的世界史。故选C。二、 2022年高考真题(二) 【2022全国乙卷】 BIn 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N. Y. Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood traveled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse
20、. The girls had gone to Smith College. They wore expensive clothes. So for them to move to Elkhead, Colo. to instruct the children whose shoes were held together with string was a surprise. Their stay in Elkhead is the subject of Nothing Daunted: The Unexpected Education of Two Society Girls in the
21、West by Dorothy Wickenden, who is a magazine editor and Dorothy Woodruffs granddaughter. Why did they go then? Well, they wanted to do something useful. Soon, however, they realized what they had undertaken.They moved in with a local family, the Harrisons, and, like them, had little privacy, rare ba
22、ths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning. Some mornings, Rosamond and Dorothy would arrive at the schoolhouse to find the children weeping from the cold. In spring, the snow was replaced by mud over ice. In Wickendens book, she expanded on the history of the West an
23、d also on feminism, which of course influenced the girls decision to go to Elkhead. A hair-raising section concerns the building of the railroads, which entailed (牵涉) drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms. The book ends with Rosamond and Dorothys return to Auburn.Wickenden is a
24、very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism (坚忍) of the people move her to some beautiful writing. Here is a picture of Dorothy Woodruff, on her horse, looking down from a hill top: “When the sun slipped behind the mountains, it shed a rosy glow all around them. Then a full moon ro
25、se. The snow was marked only by small animals: foxes, coyotes, mice, and varying hares, which turned white in the winter.” 24. Why did Dorothy and Rosamond go to the Rocky Mountains?A. To teach in a school.B. To study American history.C. To write a book.D. To do sightseeing.25. What can we learn abo
26、ut the girls from paragraph 3?A. They enjoyed much respect.B. They had a room with a bathtub.C. They lived with the local kids.D. They suffered severe hardships.26. Which part of Wickendens writing is hair-raising?A. The extreme climate of Auburn.B. The living conditions in Elkhead.C. The railroad b
27、uilding in the Rockies.D. The natural beauty of the West.27. What is the text?A. A news report.B. A book review.C. A childrens story.D. A diary entry.【答案】24. A 25. D 26. C 27. B【解析】【文章大意】这是一篇书评。本文简要介绍了Dorothy Wickenden的书籍并对其进行了评价。【24题详解】细节理解题。根据第一段“In 1916, two girls of wealthy families, best friend
28、s from Auburn, N.Y.-Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood -traveled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse. (1916年,来自纽约奥本市的两个富裕家庭的女孩Dorothy Woodruff和Rosamond Underwood来到落基山脉的一个定居点,在一间只有一个房间的学校教书。)”可知,Dorothy和Rosamond去落基山脉是为了去学校里教书。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据第三段“They mov
29、ed in with a local family, the Harrisons, and like them, had little privacy, rare baths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning.(他们和一个当地家庭,哈里森一家一起搬进去,和他们一样,几乎没有隐私,很少洗澡,早上醒来时被子上覆盖着一层雪。)”以及“In spring, the snow was replaced by mud over ice.(在春天,雪被泥替代覆盖在冰上。)”可知,女孩们的生活条件非常艰
30、苦,她们饱受磨难。故选D项。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段“A hair-raising section concerns the building of the railroads, which entailed drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms.(令人毛骨悚然的一段与铁路建设有关,这涉及到在令人眩目的暴风雪中钻穿落基山脉。)”可知,Wickenden的作品中涉及落基山脉的铁路建设这一部分是令人毛骨悚然的。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The book ends with Ro
31、samond and Dorothys return to Auburn.(这本书以Rosamond和Dorothy回到奥本结束。)”以及最后一段“Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism of the people move her to some beautiful writing.( Wickenden是个很好的讲故事的人。大地的辽阔和人们的坚忍使她创作出了一些美丽的作品。)”可知,本文简要介绍了Wickenden的书籍内容,并对其进行了评价,所以文本是一篇书评。故选B项。(三
32、) 【2022全国乙卷】 BIn 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N. Y. Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood traveled to a settlement in the Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse. The girls had gone to Smith College. They wore expensive clothes. So for them to move to E
33、lkhead, Colo. to instruct the children whose shoes were held together with string was a surprise. Their stay in Elkhead is the subject of Nothing Daunted: The Unexpected Education of Two Society Girls in the West by Dorothy Wickenden, who is a magazine editor and Dorothy Woodruffs granddaughter. Why
34、 did they go then? Well, they wanted to do something useful. Soon, however, they realized what they had undertaken.They moved in with a local family, the Harrisons, and, like them, had little privacy, rare baths, and a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning. Some mornings, R
35、osamond and Dorothy would arrive at the schoolhouse to find the children weeping from the cold. In spring, the snow was replaced by mud over ice. In Wickendens book, she expanded on the history of the West and also on feminism, which of course influenced the girls decision to go to Elkhead. A hair-r
36、aising section concerns the building of the railroads, which entailed (牵涉) drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms. The book ends with Rosamond and Dorothys return to Auburn.Wickenden is a very good storyteller. The sweep of the land and the stoicism (坚忍) of the people move her to
37、 some beautiful writing. Here is a picture of Dorothy Woodruff, on her horse, looking down from a hill top: “When the sun slipped behind the mountains, it shed a rosy glow all around them. Then a full moon rose. The snow was marked only by small animals: foxes, coyotes, mice, and varying hares, whic
38、h turned white in the winter.” 24. Why did Dorothy and Rosamond go to the Rocky Mountains?A. To teach in a school.B. To study American history.C. To write a book.D. To do sightseeing.25. What can we learn about the girls from paragraph 3?A. They enjoyed much respect.B. They had a room with a bathtub
39、.C. They lived with the local kids.D. They suffered severe hardships.26. Which part of Wickendens writing is hair-raising?A. The extreme climate of Auburn.B. The living conditions in Elkhead.C. The railroad building in the Rockies.D. The natural beauty of the West.27. What is the text?A. A news repo
40、rt.B. A book review.C. A childrens story.D. A diary entry.【答案】24. A 25. D 26. C 27. B【解析】【文章大意】这是一篇书评。本文简要介绍了Dorothy Wickenden的书籍并对其进行了评价。【24题详解】细节理解题。根据第一段“In 1916, two girls of wealthy families, best friends from Auburn, N.Y.-Dorothy Woodruff and Rosamond Underwood -traveled to a settlement in the
41、 Rocky Mountains to teach in a one-room schoolhouse. (1916年,来自纽约奥本市的两个富裕家庭的女孩Dorothy Woodruff和Rosamond Underwood来到落基山脉的一个定居点,在一间只有一个房间的学校教书。)”可知,Dorothy和Rosamond去落基山脉是为了去学校里教书。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据第三段“They moved in with a local family, the Harrisons, and like them, had little privacy, rare baths, and
42、 a blanket of snow on their quilt when they woke up in the morning.(他们和一个当地家庭,哈里森一家一起搬进去,和他们一样,几乎没有隐私,很少洗澡,早上醒来时被子上覆盖着一层雪。)”以及“In spring, the snow was replaced by mud over ice.(在春天,雪被泥替代覆盖在冰上。)”可知,女孩们的生活条件非常艰苦,她们饱受磨难。故选D项。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段“A hair-raising section concerns the building of the railr
43、oads, which entailed drilling through the Rockies, often in blinding snowstorms.(令人毛骨悚然的一段与铁路建设有关,这涉及到在令人眩目的暴风雪中钻穿落基山脉。)”可知,Wickenden的作品中涉及落基山脉的铁路建设这一部分是令人毛骨悚然的。故选C项。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The book ends with Rosamond and Dorothys return to Auburn.(这本书以Rosamond和Dorothy回到奥本结束。)”以及最后一段“Wickenden is a ver
44、y good storyteller. The sweep of the land and the stoicism of the people move her to some beautiful writing.( Wickenden是个很好的讲故事的人。大地的辽阔和人们的坚忍使她创作出了一些美丽的作品。)”可知,本文简要介绍了Wickenden的书籍内容,并对其进行了评价,所以文本是一篇书评。故选B项。三、 2021年高考真题(四) 2021年全国甲卷之D篇Who is a genius? This question has greatly interested humankind fo
45、r centuries.Lets state clearly: Einstein was a genius. His face is almost the international symbol for genius. But we want to go beyond one man and explore the nature of genius itself. Why is it that some people are so much more intelligent or creative than the rest of us? And who are they? In the s
46、ciences and arts, those praised as geniuses were most often white men, of European origin. Perhaps this is not a surprise. Its said that history is written by the victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the clubw
47、omen, or people of a different color or beliefthey were unacknowledged and rejected by others.A study recently published by Science found that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender(性别)are “really, really smart.” Even worse, the study found that girl
48、s act on that belief: Around age six they start to avoid activities said to be for children who are “really, really smart.” Can our planet afford to have any great thinkers become discouraged and give up? It doesnt take a genius to know the answer: absolutely not.Heres the good news. In a wired worl
49、d with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they appear. And the more we look, the more we will see that social factors(因素)like gender, race, and class do not determine the appearance of genius. As a writer says, future geniuses come from those with “i
50、ntelligence, creativity, perseverance(毅力), and simple good fortune, who are able to change the world.”12. What does the author think of victors standards for joining the genius club?A. Theyre unfair.B. Theyre conservative.C. Theyre objective.D. Theyre strict.13. What can we infer about girls from th
51、e study in Science?A. They think themselves smart.B. They look up to great thinkers.C They see gender differences earlier than boys.D. They are likely to be influenced by social beliefs14. Why are more geniuses known to the public?A. Improved global communication.B. Less discrimination against women
52、.C. Acceptance of victors concepts.D. Changes in peoples social positions.15. What is the best title for the text?A. Geniuses Think AlikeB. Genius Takes Many FormsC. Genius and IntelligenceD. Genius and Luck【答案】12. A 13. D 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇议论文。文章由问题“谁是天才?”引入,论述了世人对天才的狭隘定义,提出事实上“天才”有很多种形式,不要让思维
53、限制了我们的“天才”能力。【12题详解】推理判断题。根据第三段的“It is said that history is written by victors, and those victors set the standards for admission to the genius club. When contributions were made by geniuses outside the club-women, or people of a different color or belief-they were unacknowledged and rejected by oth
54、ers.( 据说历史是由胜利者书写的,而那些胜利者为进入天才俱乐部设定了标准。当俱乐部以外的天才女性或不同肤色或信仰的人做出贡献时,他们不会被承认并且被其他人拒绝)”可推知,作者认为那些“胜利者”对进入“天才俱乐部”设置的标准是不公平的,因为女性或者不同肤色或信仰的人做出的成就是得不到承认的。故选A。【13题详解】推理判断题。根据第四段的“Even worse, the study found that girls act on that belief. Around age six they start to avoid activities said to be for children
55、who are “really, really smart.”(更糟糕的是,研究发现女孩们是按照这个信念行事的。六岁左右,她们开始避免那些据说是“非常非常聪明”的孩子参加的活动)”可推知,女孩容易受到社会信仰的影响,认为自己在六岁左右就不适合做“聪明孩子”做的事情。故选D。【14题详解】细节理解题。根据最后一段的“In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they appear.( 在一个全球通讯不断的有线世界里,我们随时随
56、地都能看到天才的闪现)”可知,进步的全球通讯让更多的天才被公众所知道。故选A。【15题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,结合文章第一段提出问题“Who is a genius?(谁是天才)”和最后一段的“As a writer says, future geniuses come from those with “intelligence, creativity, perseverance, and simple geniuses, who are able to change the world.”(正如一位作家所说,未来的天才来自那些具有“智慧、创造力、毅力和那些能够改变世界的简单天才
57、。”)”可知,天才不一定是那些有巨大贡献的人,他们也可以是某一方面比较突出的普通人。由此可知B项“天才有多种形式”可以作为本文最佳标题。故选B。(五) 2021年3月天津卷之D篇There is something to be said for being a generalist, even if you are a specialist. Knowing a little about a lot of things that interest you can add to the richness of a whole, well-lived life.Society pushes us
58、to specialize, to become experts. This requires commitment to a particular occupation, branch of study or research. The drawback to being specialists is we often come to know more and more about less and less. There is a great deal of pressure to master ones field. You may pursue training, degrees,
59、or increasing levels of responsibility at work. Then you discover the pressure of having to keep up.Some people seem willing to work around the clock in their narrow specialty. But such commitment can also weaken a sense of freedom. These specialists could work at the office until ten each night, th
60、en look back and realize they would have loved to have gone home and enjoyed the sweetness of their family and friends, or traveled to exciting places, meeting interesting people. Mastering one thing to the exclusion (排 除)of others can hold back your true spirit.Generalists, on the other hand, know
61、a lot about a wide range of subjects and view the whole with all its connections. They are people of ability, talent, and enthusiasm who can bring their broad perspective (视角)into specific fields of expertise (专长).The doctor who is also a poet and philosopher is a superior doctor, one who can give s
62、o much more to his patients than just good medical skills.Things are connected. Let your expertise in one field fuel your passions in all related areas. Some of your interests may not appear to be connected but, once you explore their depths, you discover that they are. My editor Toni, who is also a
63、 writer, has edited several history books. She has decided to study Chinese history. Fascinated by the structural beauty of the Forbidden City as a painter, she is equally interested to learn more about Chinese philosophy. I dont know where it will lead, but Im excited Im on this pursuit.These expan
64、sions into new worlds help us by giving us new perspectives. We begin to see the interconnectedness of one thing to another in all aspects of our life, of ourselves and the universe. Develop broad, general knowledge and experience. The universe is all yours to explore and enjoy.51. To become a speci
65、alist, one may have to_.A. narrow his range of knowledgeB. avoid responsibilities at workC. know more about the societyD. broaden his perspective on life52. The specialists mentioned in Paragraph 3 tend to_.A. treasure their freedomB. travel around the worldC. spend most time workingD. enjoy meeting
66、 funny people53. According to the author, a superior doctor is one who_.A. is fully aware of his talent and abilityB. is a pure specialist in medicineC. should love poetry and philosophyD. brings knowledge of other fields to work54. What does the author intend to show with the example of Toni?A. Pas
67、sion alone does not ensure a persons success.B. In-depth exploration makes discoveries possible.C. Everyone has a chance to succeed in their pursuit.D. Seemingly unrelated interests are in a way connected.55. What could be the best title for the passage?A. Be More a Generalist Than a SpecialistB. Sp
68、ecialist or Generalist: Hard to DecideC. Turn a Generalist into a SpecialistD. Ways to Become a Generalist【答案】51. A 52. C 53. D 54. D 55. A【解析】【分析】本文是议论文。文章论述了要当一个多面手,而不是当某方面的专家。【51题详解】推理判断题。文章第二段中提到“This requires commitment to a particular occupation, branch of study or research. The drawback to be
69、ing specialists is we often come to know more and more about less and less.(成为专家需要对特定的职业、研究领域的投入。成为专家的缺点是我们常常对越来越少的知识领域了解得越来越多。)”根据“know about less and less”可知,要成为一名专家,了解到的知识领域会越来越少,会缩小他的知识范围。故选A。【52题详解】细节理解题。第三段中提到“Some people seem willing to work around the clock in their narrow specialty. These s
70、pecialists could work at the office until ten each night (有些人似乎愿意在他们狭隘的专业领域夜以继日地工作。 这些专家可以每天晚上在办公室工作到十点。)”由此可知,这些专家往往花大部分的时间在工作上。故选C。【53题详解】细节理解题。根据文章第四段中“The doctor who is also a poet and philosopher is a superior doctor, one who can give so much more to his patients than just good medical skills.
71、(这位既是诗人又是哲学家的医生是一位优秀的医生,他能给他的病人提供比良好的医术更多的东西。)”可知,作者认为一名优秀的医生可以将其他领域的知识带到工作中。故选D。【54题详解】推理判断题。文章第五段中提到“Things are connected. Let your expertise in one field fuel your passions in all related areas. Some of your interests may not appear to be connected but, once you explore their depths, you discover
72、 that they are.(事物之间是有联系的。让你在一个领域的专长激发你在所有相关领域的热情。你的一些兴趣可能看起来没有联系,但一旦你深入探索,你就会发现它们是有联系的。)”;下文举出Toni的例子“My editor Toni, who is also a writer, has edited several history books. She has decided to study Chinese history. Fascinated by the structural beauty of the Forbidden City as a painter, she is equa
73、lly interested to learn more about Chinese philosophy.(我的编辑Toni也是一位作家,她编辑过几本历史书。她已决定学习中国历史。作为一名画家,她痴迷于紫禁城的建筑之美,同时也对更多地了解中国哲学感兴趣。)”由此可以推断,作者想通过Toni的例子说明看似不相关的兴趣,如果深入探索的话,在某种程度上是有联系的。故选D。【55题详解】主旨大意题。文章第一段提出观点“There is something to be said for being a generalist, even if you are a specialist.”作者提出即使你是
74、一个专家,也应该当一个通才;文章第二段提出“The drawback to being specialists is we often come to know more and more about less and less. ”说明成为专家的不足之处是我们常常对越来越少的知识领域了解得越来越深;第四段中提到“Generalists, , know a lot about a wide range of subjects and view the whole with all its connections.”说明当通才的优点往往对广泛的学科了解得很多,并从整体上来看其中的所有的联系。作者
75、的观点是应该当一个通才。因此文章的标题应为“Be More a Generalist Than a Specialist(做一个通才,而不是专家)”。故选A。四、 2020年高考真题(六) 2020年天津卷之D篇After years of observing human nature, I have decided that two qualities make the difference between men of great achievement and men of average performance curiosity and discontent. I have neve
76、r known an outstanding man who lacked either. And I have never known an average man who had both. The two belong together.Together, these deep human urges (驱策力) count for much more that ambition. Galileo was not merely ambitious when he dropped objects of varying weights from the Leaning Tower at Pi
77、sa and timed their fall to the ground. Like Galileo, all the great names in history were curious and asked in discontent, “Why? Why? Why?”Fortunately, curiosity and discontent dont have to be learned. We are born with them and need only recapture them.“The great man,” said Mencius (孟子), “is he who d
78、oes not lose his childs heart.” Yet most of us do lose it. We stop asking questions. We stop challenging custom. We just follow the crowd. And the crowd desires restful average. It encourages us to occupy our own little corner, to avoid foolish leaps into the dark, to be satisfied.Most of us meet ne
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
