分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 14

类型专题19 家人与亲人-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题 名校最新模拟题).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:833020
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:14
  • 大小:167.11KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题19 家人与亲人-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练中考真题 名校最新模拟题 专题 19 家人 亲人 备战 2023 年中 英语 阅读 理解 热点话题 分类 训练 中考 名校 最新
    资源描述:

    1、备战2023中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题+名校最新模拟真题)专题19 家人与亲人(2022山东济南中考真题)May 11, 2022Dear Grandma,I wanted to write you a note to say thank you for my presents. They came in the mail on May 10, the day before my 13th birthday. I love the books! How did you know that I was reading the stories on ancient China? D

    2、id my dad tell you that I was interested in that topic?I also loved the soccer clothes. My spring season starts in a few weeks, and I can wear these clothes for my soccer practice every Friday. I really hope I can score a few goals this season. Im going to work really hard to try to make that happen

    3、.When will you be able to visit me here? I miss you so much and hope we can see each other soon. I know the plane ride can be a long one, but I really hope to see you.I love you, Grandma. Thanks again for my birthday presents.Sincerely,Greta1What did Greta receive from her grandma before her birthda

    4、y?ASome presents.BSome flowers.CA model plane.DA letter.2How old is Greta?ASeven.BNine.CTen.DThirteen.3How often does Greta practice soccer?AOnce a week.BTwice a week.CThree times a week.DFour times a week.4Which of the following is NOT true?AGreta has very good manners.BGreta likes ancient China a

    5、lot.CGreta will visit her grandma soon.DGreta lives far from her grandma.5Why does Greta write this note?ATo say sorry to her grandma.BTo send thanks to her grandma.CTo show interest in travelling.DTo express pity to lose the game.(2022湖南娄底中考真题)A man named Jack came home from work and found his thre

    6、e children outside. They were still in their pajamas (睡衣), playing in the mud (泥). Toys were lying all over the garden. The front door to the house was wide open.Walking in the door, he found an even bigger mess. In the living room, the TV was turned up loud. There were toys and clothes all over the

    7、 places.In the kitchen, there was a broken glass under the table and dishes filled the sink(水槽). Breakfast food was still on the dining table. The door of the fridge was open. In the bathroom, the bathtub was full of water. Soap and toilet paper were on the floor. Toothpaste(牙膏)was all over the mirr

    8、or and walls.He quickly went upstairs, looking for his wife. He was worried that she was sick or that something bad happened.As he ran into the bedroom, he found his wife in bed. Still in her pajamas, she was reading a novel. She looked up at him, smiled and asked how his day went. He looked at her

    9、and asked, “What happened here today? ”She smiled again and answered, “You know every day when you come home from work and you ask me what on earth(究竟)I do all day.?” “Yes, ” he replied.She answered,“Well, I didnt do it only today.”6Where did the story take place in the passage?AIn a hotel.BAt Jacks

    10、 home.CIn a museum.7The underlined word “bathtub” means “ _” in the passage?A水槽B浴缸C厕所8How did Jack feel before he saw his wife?AAngry and tired.BHappy and excited.CSurprised and worried.9What did Jack see when he got back from work? The kids were playing in the mud.The house was in a big mess.His wi

    11、fe was sick and lying in bed.ABC10What can we infer(推断) from the passage?AThe wife is a lazy woman and does nothing every day.BThe wife is sick and she cant do anything for the family.CThe wife is hard-working and usually keeps her house tidy.(2022湖南株洲中考真题)My father was good at playing the guitar. H

    12、e was one of the best guitar players in our town. He could not read music, but if he heard a tune a few times, he could play it. When he was young, he was a member of a small country music band.Dad loved to take out his guitar and play for the family. We three children: Trisha, Monte and I, would of

    13、ten sing along. We often sang songs such as Tennessee Waltz, Harbor Lights and the well-known song Silver Bells. During every Christmas, “Silver Bells, Silver Bells, its Christmas time in the city.would ring throughout the house. Another song King of the Wild Frontier was a favorite song for the fam

    14、ily. It was a song in the Walt Disney program: Davey Crocket. Dad only had to hear the song twice before he learned it well enough to play it. He knew we enjoyed the song and the program and would often get out the guitar after the program was over. Our house was full of music and laughter.Dad loved

    15、 to give pleasure to his family. We enjoyed singing and hearing him play. He liked that.He was always there, sacrificing(付出)his time and efforts to see that his family had enough in their life. Nobody played the guitar like my father. He could touch your soul with his music. He wore big smiles on hi

    16、s kind face when we children sang along. You could see his pride in his ability to play the guitar so well for his family.11What was the writers father good at?AReading stories.BPlaying the guitar.CCooking delicious food.12How many songs does the writer mention?AThree.BFour.CFive.13In Paragraph 2, D

    17、avey Crockett is _.Aa toy shopBa storybookCa Walt Disney program14How did the father feel when the children sang along?AHappy.BSurprised.CSad.15The passage mainly tells us about _.Aa talented loving fatherBthree happy childrenCsome famous songs for kids(2022山东日照中考真题)This big-sister thing wasnt pleas

    18、ant. I was five, and my sister Lisa was two years younger. Every time we did something that we shouldnt do, I got into more trouble. It seemed everybody paid attention to her.One day I was playing with the kids next door, and found out that in other peoples houses, the older kids had later bedtime.

    19、Going back with my new-found information, I asked my mother to make a change and she said no.So I went to my room and started to pack. Into the suitcase (行李箱) went my books and some toys. Putting some more clothes into, I went downstairs. Mum looked up and asked if I was running away. As I told her

    20、yes, she wasnt nearly as upset as I expected.“Are you going to Grandma Sylvias?” I couldnt believe she would know this. She was like a witch (女巫).Without answering her, I went out, pulling the suitcase with great difficulty, not knowing Mum was following behind.Finally I got to Grandmas house about

    21、two kilometers away. Before I knocked, the door opened. Grandma told me she was happy to see me , and I realized Mum had already called ahead.Soon Mum came in; sat in my grandmothers chair, took my hot little face in her hands and said, “Sweet-heart, I dont want you to be so unhappy. If its hard for

    22、 you to live with Lisa, tomorrow Ill call the orphanage (孤儿院) and send her away.”Knowing what an orphanage was, I started to cry. “Dont send my sister away!” Mum unwillingly agreed that we would all go home and give it another try. That night, Mum fed us, gave us a bath and sent us to bed at the sam

    23、e time.In the following years, once in a while Lisa and I would have a fight, and to this day, if I turn over my shoulder and say, “Mum, Lisas being mean (坏) to me!” Mum always answers in the same way, “You had your chance.”16The girl ran away from home because she thought _.ALisa always made troubl

    24、eBLisa had later bedtimeCshe had to share love with LisaDshe was treated differently17Why did the girl think Mum was like a witch?AMum didnt care about her leaving.BMum refused to make a change.CMum knew where she was going.DMum knew Grandma was waiting for her.18What does the mother want to tell th

    25、e girl by saying “You had your chance”?AShe should try to fight back.BShe can run away from home again.CShe can still send Lisa to the orphanage.DShe should learn to get along well with Lisa.19Which of the following best describes the mother in the story?AMean.BWise.CStrict.DUnfair.(2022广西中考真题)Days

    26、ago, I made a skirt for a friends daughter. Today, I noticed a message on my phone on wechat (手机微信). It was my friend saying, “I know you worked hard on the skirt and it looks very nice, but Lingling doesnt like the pattern(图案)on the skirt. Could you change it?”I was angry and wanted to call her bac

    27、k. Then I suddenly thought of Grandma and what she had once done for me long ago.It was a summer when I was eight. One day, Grandma decided to dress up my hair with some flowers. She spent a long time on it, and she enjoyed doing that. When Grandma finished, she was so happy, and I stood on a chair

    28、to look at myself in the mirror. My heart went cold.“You can go out and play now,” Grandma said, smiling.I nodded and slowly walked towards the door. I looked out of the door and saw some kids playing outside. My best friend, Liu Mei, saw me and waved at me to go outside, but I couldnt move. I knew

    29、everyone would laugh at my hair, but I couldnt tell Grandma how I felt.Finally I went into Grandmas room and said in a scared voice, “Grandma, I dont think the flowers in my hair look nice.”Grandma looked sad, but didnt say a word, she stood me back on the chair in front of the mirror. While Grandma

    30、 was pulling out the flowers gently (轻柔地), I realized she loved me so deeply that she put my feelings before hers. And that is the kind of love I try to pass on today.I picked up my phone and replied to my friend on wechat, “I am glad to change it.”根据短文内容,选出最佳选项。20How did the writer feel when she no

    31、ticed the message on her phone on wechat?AUnhappy.BWorried.CExcited.DInterested.21What does the underlined sentence “My heart went cold” mean?AThe writer felt a little cold.BThe writer had a bad cold.CThe writer had a heart problem.DThe writer didnt like the flowers in her hair.22The writer didnt te

    32、ll her grandma how she felt at first because _.Aher grandma was busyBher grandma wasnt at homeCshe feared that her grandma would be angryDshe wanted to pull out the flowers by herself23From the passage we can infer (推断)_.Athe writers friend didnt like the pattern on the skirtBthe writer would change

    33、 the pattern on the skirtCthe writer was angry with her grandma from then onDthe writer didnt want to play with kids when she was eight24Whats the writers purpose of writing this passage?ATo tell us she was good at making skirts.BTo tell us she didnt like putting flowers in hair.CTo tell us she was

    34、afraid of her grandma.DTo tell us to put others first if we love them.(2022河南南阳模拟预测)My teenager son Karl became unsocial after his father died, always staying alone and being silent all day. As a single parent, I tried to do my best to talk to him. But the more I tried, the more he pulled away. When

    35、 his report card arrived, it said that he had been absent 95 times from classes and had six failing grades for the year. If he kept on like this, he would never graduate. I sent him to the school adviser, and I even begged him. Nothing worked.One night I was at work when I got a phone call. A man in

    36、troduced himself as the headmaster. “I want to talk to you about Karls absences.” Before he could say another word, I choked up(哽咽)and said sadly, “I love my son. Ive tried everything to get Karl back to school .but. its out of my hands.” For a moment there was silence on the other end of the line.

    37、The headmaster seriously said, “Thank you for your time”, and hung up.Karls next report card showed a marked improvement in his grades. He was even on the list of the most understanding students at school. In his fourth year, I went to a parent-teacher meeting. I noticed that his class teacher was s

    38、urprised at the way he had turned himself around. On our way home, he said, “Mom, remember that call from the headmaster last year?” I said yes.“That was me. I thought Id play a joke but when I heard what you said, it really hit me how much I was hurting you. Thats when I knew I had to make you prou

    39、d.”根据材料内容选择最佳答案。25What is the right order for the following items?Mom cried over the phone.Karls father died.Mom was told who actually was the caller.Karl did badly at school.ABCD26What did the mom mean by saying “its out of my hands.” in Para 2?AShe had no idea how to help the boy.BShe didnt care a

    40、bout her son any longer.CShe couldnt afford his school any more.DShe got her hand hurt during the fight with the boy.27How was the boy feeling about his moms words over the phone?AAngry.BSorry.CIndifferent.DProud.28Who actually helped Karl to be a good student?AThe headmaster.BHis class teacher.CHim

    41、self.DHis father.29Which of the following can be learned from the text?AA moms love has great influence on kids.BKids should always follow their moms.CSome mistakes can never be fixed up.DPhone talks can make a family closer.(2022河南师大附中三模)Ryan had a lot of friends. After school they always played to

    42、gether. But Ryan had one big headache. It was his sister, Allie. Somehow, Allie just didnt understand that Ryan and his friends didnt want her around.Ryan asked his mom, “Why does Allie have to come along? Troys sister doesnt. Jimmys sister doesnt.” His mother said, “Troys sister is only six months

    43、old, and Jimmy doesnt have a sister. Guess that makes you the unlucky one.”One day, Ryan wanted to play whiffle ball (空心棒球) with his friends. They used to play hardball, but one of them broke a window of Mr. McWhirters house. Mr. McWhirter wouldnt even give them their ball back. As usual, Allie caug

    44、ht up with the boys.Finally, the game started. It was Jimmys turn. He beat the ball hard, right into Mr. McWhirters yard. The boys ran over to Mr. McWhirtes fence (栅栏) and peered through the railings (围栏). The ball lay in the grass, just out of reach. Nobody knew what to do.Troy shouted, “Ryan, look

    45、 how small Allie is!”“Yeah,” said Jimmy, “She can fit through the fence!”Then Allie slipped (滑过) through the fence, picked up the ball, and came back. She handed the ball to Ryan.Troy said, “Thanks, Allie” “Nice job,” said Jimmy.Hearing these words, Ryans heart was filled with _ “Come on,” said Ryan

    46、. “Ill teach you how to swing the bat (挥棒).”根据材料内容选择最佳答案30What was Ryans big headache?AHis friend lost Ryans only ball.BHis neighbor refused to return his ball.CHis sister always went wherever he went.DHis mother thought he should be nicer to his sister.31The underlined word “peered” has the closest

    47、 meaning to “_”.AhurriedBlookedCtalkedDshowed32Why did the boys stop playing whiffle ball?AThey couldnt get their whiffle ball back from the neighbors yard.BRyans sister kept getting in the way of the game.CThey broke the neighbors window with the whiffle ball.DJimmy couldnt fit through the neighbor

    48、s fence.33Which of the following is the right order of the story?Ryan decided to teach Allie how to swing the bat.Ryan asked his mom why Allie always came along with him.Allie fit through the fence, picked up the ball and gave it to Ryan.They didnt know what to do with the ball lying in the grass.AB

    49、CD34Which of the following words can be put in _?AfearBdoubtCangerDpride(2022河南镇平县基础教育教学研究室模拟预测)The other day. I decided to teach my son about the power of small acts of kindness. He had won some candies in a prize machine in the local supcrmarket, so I asked him if he would like to share his winnin

    50、gs with others. He was hesitant because he is a shy little boy, but he said yes after encouraged him a bit. A father and his child passed by us. 1 went to the father and asked if my son could give his daughter some candies that he had won. The father looked at me in a strange way and was unsure what

    51、 to say. I explained that l was teaching my son about the power of kindness. At last, he said it was okay. We went to his daughter, but to my surprise, the little girl wouldnt accept the candies! My son was rather embarrassed(尴尬的)by the fact that she wouldnt accept his candies, and then he said slow

    52、ly to me, “We go to the same school, Mom. ”And I suddenly remembered I had seen the little girl before in my sons school. When we left the supermarket , I explained to my son that people in the world today are not so open to kindness because their thoughts and opinions have been shaped by the past,

    53、and I told him not to be embarrassed. “They may have been unfriendly, but Im sure we left them moved in some way. And the young girl will remember you as the boy with a kind heart when she meets you at school!” I said and he nodded. 根据材料内容选择最佳答案。35When the mother asked the boy to give his candies to

    54、 the little girl, the boy_. Adidnt want to do that at firstBwent to the little girl happilyCwanted to keep all the candiesDwas sure that the little girl wouldnt take them36How did the boy feel when the little girl refused his candies? _AAngry. BDisappointed. Csurprised. DEmbarrassed. 37What did we l

    55、earn after reading the text? _AThe little girl is very shy. BThe little girls father is very rude. CThe little boy and the little girl are schoolmates . DThe little girl felt sad because she didnt win any candies. 38What does the underlined word “hesitant” mean in Chinese? _A高兴的B犹豫的C生气的D害羞的39By sayi

    56、ng the words in the last paragraph, the writer mainly wants to _. Atell us that people are not friendly todayBtell us that its not good to live in the pastCtell her son not to be afraid to meet the little girl againDmake her son understand that his kindness will be remembered参考答案:1A2D3A4C5B【导语】本文是一封

    57、由Greta写给奶奶的信,Greta在信中表达了对奶奶的感谢和思念。1细节理解题。根据“I wanted to write you a note to say thank you for my presents. They came in the mail on May 10, the day before my 13th birthday.”可知,Greta在生日前收到了奶奶送的礼物。故选A。2细节理解题。根据“the day before my 13th birthday”可知,Greta13岁了。故选D。3细节理解题。根据“I can wear these clothes for my

    58、soccer practice every Friday.”可知,Greta每周五都会进行足球训练,所以她一周练习一次足球。故选A。4细节理解题。根据“When will you be able to visit me here? I miss you so much and hope we can see each other soon.”可知,奶奶有可能会来看Greta,文中没有提到Greta不久后会去看望奶奶。故选C。5细节理解题。根据“I wanted to write you a note to say thank you for my presents.”可知,Greta写这封信是

    59、为了向奶奶表达感谢。故选B。6B7B8C9A10C【导语】本文是一篇记叙文,主要讲爸爸下班回家时看到家里一片狼藉,这就是妈妈每天要做的工作,只是今天没做。6细节理解题。根据“A man named Jack came home from work and found his three children outside.”可知发生在家里。故选B。7词义猜测题。根据“In the bathroom, the bathtub was full of water.(在浴室里,装满了水。)可猜测出,下划线单词的意思应是“浴缸”。故选B。8细节理解题。根据“He quickly went upstair

    60、s, looking for his wife. He was worried that she was sick or that something bad happened.(他赶紧上楼去找他的妻子。他担心她生病了或发生了什么坏事。)”可知杰克见到妻子之前感觉惊讶和担忧。故选C。9细节理解题。根据“A man named Jack came home from work and found his three children outside. They were still in their pajamas (睡衣), playing in the mud (泥). Toys were

    61、lying all over the garden.The front door to the house was wide open.Walking in the door, he found an even bigger mess.In the living room, the TV was turned up loud.There were toys and clothes all over the places.”可知杰克下班回来时看到孩子们在泥地里玩。房子里乱七八糟。故选A。10推理判断题。根据“ She smiled again and answered, You know eve

    62、ry day when you come home from work and you ask me what on earth(究竟)I do all day.? Yes, he replied. She answered, Well, I didnt do it only today.”可推理出妻子工作很努力,经常保持家里整洁。故选C。11B12B13C14A15A【导语】本文主要讲述了一位有才华的慈爱的爸爸弹吉他给全家带来欢乐的事情。11细节理解题。根据“My father was good at playing the guitar”可知,作者的爸爸擅长弹吉他。故选B。12细节理解题。

    63、根据“We often sang songs such as Tennessee Waltz, Harbor Lights and the well-known song Silver Bells”和“Another song King of the Wild Frontier was a favorite song for the family”可知,作者提到了四首歌。故选B。13细节理解题。根据“It was a song in the Walt Disney program: Davey Crocket”可知,在第2段中,戴维克罗基特是一个沃尔特迪斯尼节目。故选C。14推理判断题。根据“

    64、He wore big smiles on his kind face when we children sang along”可推理出,当孩子们一起唱歌时,父亲感觉很高兴。故选A。15主旨大意题。通读全文可知,短文主要讲述了一位才华横溢的慈爱的爸爸弹吉他给全家带来欢乐的事情。故这篇文章主要告诉我们一个有才华的慈爱的父亲。故选A。16D17C18D19B【导语】本文主要讲述了作者有了一个小两岁的妹妹,两个人做了不应该做的事,总是作者背黑锅,因为一件小事作者离家出走,妈妈的一席话打消了作者的念头,从此即使与妹妹有小矛盾也能处理好。16推理判断题。根据“Every time we did some

    65、thing that we shouldnt do, I got into more trouble. It seemed everybody paid attention to her”及“Going back with my new-found information, I asked my mother to make a change and she said no”可知,作者因为受到不公平待遇所以离家出走,故选D。17细节理解题。根据“Are you going to Grandma Sylvias?” I couldnt believe she would know this. S

    66、he was like a witch”可知,妈妈知道作者要去祖母家,所以作者认为妈妈就像一个女巫一样,故选C。18推理判断题。根据“tomorrow Ill call the orphanage (孤儿院) and send her away”及“Mum always answers in the same way, “You had your chance.”可知,这里的“机会”说的是前文交代的作者的妈妈故意提议把妹妹送到孤儿院,其实妈妈这句话的含义是影射作者要友好地跟妹妹相处,故选D。19推理判断题。根据最后一段可知,妈妈故意提议把妹妹送到孤儿院,慢慢地打消了作者觉得自己受到不公平待遇的

    67、想法,并且能够学会友好地与妹妹相处,由此可见妈妈是一个明智的人,故选B。20A21D22C23A24D【导语】本文讲述了作者小时候与奶奶之间发生的一件事情,从而告诉我们:要把你爱的人的感受放在第一位。20细节理解题。根据“I was angry and wanted to call her back.”可知,当作者在微信上注意到手机上的信息时,她不高兴。故选A。21词句猜测题。根据“I nodded and slowly walked towards the door.”可猜测出,出去玩应该是非常开心且快速地,这里慢慢地出去,应该是作者家不喜欢她头发上的花。故选D。22细节理解题。根据“I k

    68、new everyone would laugh at my hair, but I couldnt tell Grandma how I felt.”结合前面奶奶很努力地为作者做头发可知,作者起初没有告诉奶奶她的感受,是因为她害怕奶奶会生气。故选C。23 细节理解题。根据“I know you worked hard on the skirt and it looks very nice, but Lingling doesnt like the pattern(图案)on the skirt.”可知,作者的朋友不喜欢裙子上的图案。故选A。24主旨大意题。根据“While Grandma w

    69、as pulling out the flowers gently (轻柔地), I realized she loved me so deeply that she put my feelings before hers. And that is the kind of love I try to pass on today.”可知,作者是想告诉大家如果我们爱他们,就要把他们放在第一位。故选D。25C26A27B28C29A【导语】本文主要讲述了母爱感动了一个顽童,使他成为一个非常优秀的学生的故事。25细节理解题。根据“My teenager son Karl became unsocial

    70、 after his father die” “When his report card arrived, it said that he had been absent 95 times from classes and had six failing grades for the year.” “One night I was at work when I got a phone call.” “That was me. I thought Id play a joke but when I heard what you said.”可知,正确的顺序是:父亲去世在学校表现很差妈妈在电话里哭

    71、了妈妈被告知打电话的人是谁。故选C。26推理判断题。根据“I love my son. Ive tried everything to get Karl back to school.but.”可推断,她不知道如何帮助那个男孩,故选A。27细节理解题。根据“”I thought Id play a joke but when I heard what you said, it really hit me how much I was hurting you.”可知,男孩对他妈妈在电话里说的话而感到抱歉,故选B。28细节理解题。根据“That was me. I thought Id play

    72、a joke but when I heard what you said, it really hit me how much I was hurting you. Thats when I knew I had to make you proud.”可知,是他自己决定要做一个好学生,故选C。29推理判断题。通读全文,尤其是最后一段,可知是母亲的爱触动了孩子,引起改变。故选A。30C31B32A33B34D【导语】文章大意:本文讲述了Ryan的妹妹老是跟着他走,他觉得很烦恼,当Ryan与朋友们玩时,妹妹也爱跟着他,但男孩们一般不理她,一次Ryan与朋友们玩空心球,球打到了Mr. McWhir

    73、te的院子里,当他们不知道怎么办时,想到妹妹比较小,可以进到院子里拿出球,妹妹帮他们拿出球后,Ryan的朋友感谢了她,在此之后Ryan觉得很自豪,开始教妹妹打球。30细节理解题。根据第一段“But Ryan had one big headache. It was his sister, Allie. Somehow, Allie just didnt understand that Ryan and his friends didnt want her around.”可知,Ryan的妹妹不论他去哪里,老是跟着他走,他觉得很烦恼。故选C。31词义猜测题。根据前半句“The boys ran

    74、over to Mr. McWhirtes fence”可知,男孩们跑向麦克沃特先生的围栏。根据下一句“The ball lay in the grass, just out of reach”可知,球在草地上,刚刚够不着。所以可以推测“peered through the railings”意思是:透过栏杆窥视。所以“peered”的同义词是looked。故选B。32细节理解题。根据“They used to play hardball, but one of them broke a window of Mr. McWhirters house. Mr. McWhirter wouldnt

    75、 even give them their ball back.”可知,Ryan与朋友们玩空心球,球打到了Mr. McWhirte的院子里,它们够不着,所以停止打空心球。故选A。33细节理解题。通读全文,可知,首先是Ryan问他的妈妈妹妹老是跟着他走,然后他们不知道该如何处理在草地上的球。Allie穿过篱笆,捡起球给了Ryan。最后Ryan决定教Allie如何挥拍。故选B。34细节理解题。根据文章最后一段“Hearing these words, Allie slipped (滑过) through the fence, picked up the ball, and came back. S

    76、he handed the ball to Ryan.”可知,Allie穿过篱笆,捡起球给了Ryan,Ryan和其他男孩当然很高兴,Ryan也感到很骄傲。他觉得妹妹在帮助捡球上起了很大的作用。故选D。35A36D37C38B39D【导语】本文讲述了作者试图让儿子学会分享的快乐,他让儿子把棒棒糖与别人分享,没想到遭到拒绝。作者仍然告知儿子自己的一个善举可以影响别人。35细节理解题。根据“He was hesitant because he is a shy little boy, but he said yes after encouraged him a bit. ”可知,一开始男孩因害羞而犹

    77、豫,不想去。故选A。36细节理解题。根据“My son was rather embarrassed by the fact that she wouldnt accept his candies. ”可知,小女孩拒绝小男孩的糖果时,小男孩感到尴尬。故选D。37推理判断题。根据“And I suddenly remembered I had seen the little girl before in my sons school. ”可知,作者突然想起来在儿子学校见过这个小女孩,可推断出小男孩和小女孩是同学。故选C。38词义猜测题。根据“he is a shy little boy, but

    78、 he said yes after encouraged him a bit. ”可知,他是一个害羞的小男孩,但在我鼓励了他一点后,他答应了。联系后句可猜测出下划线单词“hesitant”的意思是“犹豫的”。故选B。39推理判断题。根据“They may have been unfriendly, but Im sure we left them moved in some way. And the young girl will remember you as the boy with a kind heart when she meets you at school!” 可知,作者想通过说出这段话,让她的儿子明白他的善良会被铭记。故选D。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题19 家人与亲人-备战2023年中考英语阅读理解热点话题分类训练(中考真题 名校最新模拟题).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-833020.html
    相关资源 更多
  • 人教版九年级化学:“有关化学之最”知识归纳练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“有关化学之最”知识归纳练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“实验室常见的仪器及使用”质量检测练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“实验室常见的仪器及使用”质量检测练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“地壳中元素的分布与含量”能力提升练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“地壳中元素的分布与含量”能力提升练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“地壳中元素的分布与含量”知识拓展练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“地壳中元素的分布与含量”知识拓展练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“反应类型的判定”能力提升练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“反应类型的判定”能力提升练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“反应类型的判定”知识拓展练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“反应类型的判定”知识拓展练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学相关人物及贡献”质量检测练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学相关人物及贡献”质量检测练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学相关人物及贡献”能力提升检测练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学相关人物及贡献”能力提升检测练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学相关人物及贡献”知识拓展练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学相关人物及贡献”知识拓展练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学相关人物及贡献”知识归纳练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学相关人物及贡献”知识归纳练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学的研究领域和用途”过关练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学的研究领域和用途”过关练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学的研究领域和用途”过关检测题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学的研究领域和用途”过关检测题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学的研究领域和用途”练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学的研究领域和用途”练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学的基本知识”应用练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学的基本知识”应用练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学的基本常识”应用达标练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学的基本常识”应用达标练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学性质与物理性质的差别及应用”过关检测练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学性质与物理性质的差别及应用”过关检测练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学性质与物理性质的差别及应用”知识拓展练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学性质与物理性质的差别及应用”知识拓展练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学性质与物理性质的差别及应用”知识归纳练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学性质与物理性质的差别及应用”知识归纳练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“化学性质与物理性质差别及应用”能力提升练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“化学性质与物理性质差别及应用”能力提升练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“几种常见的与化学有关的图标”达标检测练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“几种常见的与化学有关的图标”达标检测练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学:“几种常见的与化学有关的图标”知识拓展练习题(无答案).docx人教版九年级化学:“几种常见的与化学有关的图标”知识拓展练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学(上)专题化学用语练习题(无答案).docx人教版九年级化学(上)专题化学用语练习题(无答案).docx
  • 人教版九年级化学(上册)说课--氧气的实验室制取与性1.docx人教版九年级化学(上册)说课--氧气的实验室制取与性1.docx
  • 人教版九年级化学(上册)氧气的性质探究实验说课设计.docx人教版九年级化学(上册)氧气的性质探究实验说课设计.docx
  • 人教版九年级化学第四单元课题4《化学式与化合价》.docx人教版九年级化学第四单元课题4《化学式与化合价》.docx
  • 人教版九年级化学第四单元课题3《水的组成》.docx人教版九年级化学第四单元课题3《水的组成》.docx
  • 人教版九年级化学第四单元课题2《水的净化》.docx人教版九年级化学第四单元课题2《水的净化》.docx
  • 人教版九年级化学第四单元课题1《爱护水资源》.docx人教版九年级化学第四单元课题1《爱护水资源》.docx
  • 人教版九年级化学第六单元课题3《二氧化碳和一氧化碳》.docx人教版九年级化学第六单元课题3《二氧化碳和一氧化碳》.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1