分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 19

类型专题19 阅读与书籍-备战2022高考英语阅读七选五热点话题 体裁分类训练(高考模拟 名校真题).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:833058
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:19
  • 大小:196.35KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题19 阅读与书籍-备战2022高考英语阅读七选五热点话题 体裁分类训练高考模拟 名校真题 专题 19 阅读 书籍 备战 2022 高考 英语 七选五 热点话题 体裁 分类 训练 模拟 名校
    资源描述:

    1、备战2022高考英语七选五热点话题+体裁分类训练(高考模拟+名校真题)专题19 阅读与书籍Passage 1(2021全国高考真题) If the only reading you ever do is the novel or magazine, the speed at which you read -probably does not matter very much. But if you have to read a great deal for study, you will appreciate the benefits of being able to read more qu

    2、ickly. 1Before you open the book, make sure that you are comfortable. You need a seat which supports your back and the book should be at the right distance from your eyes. 23 Look at the table of contents, the preface, the chapter heading,etc.This will help you to decide whether you really need to r

    3、ead the whole book or only certain parts of it. Ten minutes spent in this way could save you quite a lot of time in the long run.If you decide that you need to read the whole book, decide how much you can read at a time. 4 A history book which may contain the facts in story form will be easier to re

    4、ad than one dealing with scientific subjects. In the former case you may be able to read a chapter. In the latter you may only be able to read one page.Always keep a pencil and paper beside you. 5Note also the facts important for your purpose as well as anything which leads you to further research.

    5、You dont have to write these things in detail. It is enough to put the page number and one or two words as a reminder .AStop to have a rest now and then.BSpend a few minutes looking through the book.CThis depends on the type of book you are reading.DHere are some tips to help improve your reading sp

    6、eed.E.Make a note of any page which is of special importance.F.You may find yourself having to learn something by heart.G.Keep the room cool rather than warm to avoid feeling sleepy.Passage 2(2021黑龙江大庆中学一模)Benefits of Reading: Why You Should Read Every DayWhen was the last time you read a book, or a

    7、 magazine article? Do your daily reading habits center around tweets, Facebook updates, or the directions on your instant oatmeal packet?Reading has a significant number of benefits, 6 .Mental StimulationStudies have shown that staying mentally stimulated can slow the progress of Alzheimers and Deme

    8、ntia, since keeping your brain active and engaged prevents it from losing power. Just like any other muscle in the body, 7 . Doing puzzles and playing games such as chess have also been found to be helpful with cognitive stimulation.8When you read a book, you have to remember an assortment of charac

    9、ters, their backgrounds, ambitions, history, and differences, as well as the various plots that weave their way through every story. Thats a bit difficult to remember, 9.Amazingly enough, every new memory you create forms new brain pathways and strengthens existing ones, which assists in short-term

    10、memory recall as well as stabilizing moods. How cool is that?Improved Focus and ConcentrationIn our internet-crazed world, attention is drawn in a million different directions at once as we multi-task through every day. 10-the rest of the world just falls away, and you can immerse yourself in every

    11、fine detail youre absorbing.Try reading for 15-20 minutes before work, and youll be surprised at how much more focused you are once you get to the office.ADo remember.BMemory Improvement.Cthe brain requires exercise to keep it strong and healthy.DWhen you read a book, all of your attention is focuse

    12、d on the story.E.and heres some benefits of reading to get you to start reading.F.Reading helps you enrich your knowledge.G.but brains are marvelous things and can remember these things with relative ease.Passage 3(2021安徽师范大学附属中学三模) Many people want to read books because they think books will improv

    13、e their health. Others find it rewarding to read books. Whatever your motivation, books just sit quietly and wait for us. 11Read more than one book at a time12 Sometimes I need something that helps me escape my world and at other times I want to dive deep into a subject I dont know much about. Havin

    14、g choices means Im less likely to pick up my phone or to reach for the TV remote.Schedule itMany people read in bed for 20 minutes before going to sleep. This is a great time to read, since you want to calm your mind from your day and a book can definitely help with that. 13 I love starting my day s

    15、lowly, and reading a book rather than the news is more enjoyable for me.Make full use of reading timeThere are a lot of 10- to 20-minute gaps in the day that you could use to read or listen to an audio book. I read when Im waiting at the bank or when Im taking the train. 14 I always carry a book wit

    16、h me, so I never waste time on my phone when I could be reading.Become a browserIm always on the hunt for new books even if I have a few Im enjoying. Ill randomly stop by the library or the book store for a quick look to see if theres anything new. This way theres always something new in my reading

    17、queue. 15AHow do you know what you want to read?BHere is how to give them more of your time.CKeep books that youll always pick up close at hand.DIm not always in the mood for the same kind of books.E.I listen when I clean up the kitchen at the end of the night.F.I actually read first thing in the mo

    18、rning in bed for 15 minutes.G.Finding books hurriedly when you are out can lead to bad choices.Passage 4(2021河南一模) SQRRR or SQ3R introduced by Francis P. Robinson is a reading comprehension method named for its five steps: survey, question, read, recite, and review.SurveyThe first step, survey or sk

    19、im, advises that one should go through a chapter and note headings, sub-headings and other outstanding features. 16, but it provides an outline or framework for what will be presented. The reader should identify ideas and formulate questions about the content of the chapter.Question17. For example,

    20、change headings and sub-headings into questions, and then look for answers in the content of the text.Read (R)Use the background work done with “S” and “Q” in order to begin reading actively. 18. Passive reading, in contrast, results in merely reading without engaging with the study material.Recite

    21、(R)The second “R” refers to the part known as “Recite”. The reader should try to retrieve (取回) from memory what was learned in the same manner as telling someone else about the information. It is important that the reader use his/her own words in order to formulate and conceptualize the material. Tr

    22、y recalling and identifying major points (heading/ sub-headings) and answers to questions from the “Q step. 19.Review (R)The final “R” is “Review”. Once you reach the end of the passage, say back to yourself what the point of the whole passage is again, using your own words. 20 Classrooms all over t

    23、he world have begun using this method to better understand what they are reading.AMaking meaning with time managementBThis survey step only takes 3-5 minutesCArise questions about the content of the readingDThis process suggests better understanding a topicE.This recital step may be done either in a

    24、n oral or written formatF.This means reading in order to answer the questions raised under “QG.The method offers a more efficient and active approach to reading comprehensionPassage 5(2021福建三明三模) Children who read often have bigger vocabularies and stronger comprehension skills. And a Pew Research s

    25、urvey reported that reading is considered the second most important skill kids need to get ahead. 21 .Start EarlyStudies show that reading to babies, even before theyre born, can boost vocabulary and give them a head start to reading 22 . Beginning readers, however, need engagement through adorable

    26、photos, exciting stories, and rhyming text.Read VideosWhen children follow along while a book is read aloud, theyre improving spelling skills and comprehension. 23 . Try this trick by turning on the closed captioning(字幕)on some silly animal music videos.Game it UpGot a reluctant reader in your house

    27、? Make reading and writing fun with our silly story generator and word games. Then reward their efforts with printable door hangers, trading cards, and bookmarks.Find Fun FactsWhether your children are into space, animals, science, or dinosaurs, they probably love learning and sharing strange facts.

    28、 You neednt care about the theme. 24 . Kids have so much fun, even though they dont know theyre also practicing reading skills.Read Together25 . For instance, start a family book club and take turns choosing what to read. Advanced readers can help the younger ones, and everyone can take part in the

    29、conversation.AWatch videos while reading books.BVocabulary is important to babies reading comprehension.CJust wow them with surprise so theyll want to read more1.DModel good reading behavior by sharing your love of books.E.The same is true with following along with captions on a video.F.So start a n

    30、ew chapter in your childs reading life with these tips.G.Luckily infants show bad judgement and will listen to whatever you read.Passage 6(2021河南洛阳二模) Many people like reading books for fun. Actually reading is good for more than just entertainment. 26Reading can improve intelligence. People who exh

    31、ibit strong reading skills early in life grow up to be more intelligent. That was the finding of a study that measured the cognitive(认知的)development of many sets of twins. 27Therefore, the study authors concluded that more stress should be placed on teaching strong reading skills to young children.

    32、Reading helps increase empathy(共鸣). Reading can make you a kinder person. According to a study, people who consume literary fiction have an easier time sensing and relating to emotions(情感)in other people. 28Great literature forces readers to step outside themselves and empathize with the characters

    33、theyre reading about. Reading lets you fall asleep more quickly. Reading a physical book before going to bed is a great alternative to looking at your phone. Smartphone use at night makes it harder for people to fall asleep and leads to an overall decline in sleep quality. On the contrary, reading b

    34、ooks can improve sleep quality. 29Research shows when reading, people can better wind down after a busy stressful day. 30Reading doesnt have to be a solitary(独自)activity. When parents read out loud to their children,they can not only pass on the benefits of reading but also encourage meaningful inte

    35、ractions. A recent study found that reading can promote the deepest connections between caretakers and children.AReading lets parents and kids have fun.BReading can help families bond together.CThey have the same family environment.DThats because reading can have relaxing effects.E.Sticking to readi

    36、ng can have many other positive effects.F.This effect has something to do with the way such books are written.G.In the tests twins with early reading skills were better at reasoning and imagining.Passage 7(2021河南郑州二模) A man may usually be known by the books he reads as well as by the company he keep

    37、s, for there is the companionship of books as well as of men.31A good book may be among the best of friends. Is the same today that it always was, and it will never change. It is the most patient and cheerful of companions.32It always receives us with the same kindness, amusing and instructing us in

    38、 youth, and comforting and supporting us in age.33They do so just as two persons sometimes discover a friend by the admiration which they both have for a third. Theres a proverb, “Love me, love my dog.” But there is more wisdom in this: “Love me, love my book.” The book is a truer and higher bond of

    39、 union. Men can think , feel , and sympathize with each other through their favorite author.Books introduce us into the best society.34We hear what they said and did; we see them as if they were really alive; we sympathize with them, enjoy with them; their experience becomes ours, and we feel as if

    40、we were actors or actresses with them in the scenes which they describe.There is a story of two men: one was a king, who dreamed every night that he was a beggar; the other was a beggar, who dreamed every night that he was a prince , and lived in a palace.35But when we read, we : may not only be kin

    41、gs and live in palaces, but, what is far better, we may transport ourselves to the mountains or the seashore, and visit the most beautiful parts of the world, without tiredness ,inconvenience or expense.AImagination is sometimes more vivid than reality.BBooks are to mankind what memory is to a man.C

    42、Nothing in books can long survive but what is really good.DIt doesnt turn its back upon us in times of difficulty or hardship.E.They bring us into the presence of the greatest minds that have ever lived.F.And one should live in the best company whether it may be of books or men.G.Men discover their

    43、liking for each other by the love they each have for a book.Passage 8(2021宁夏银川一中三模) Reading poetry can be challenging, but learning how to carefully move through a poem is also very rewarding,36 But, by following the tips below, anyone can have the deeply rewarding experience of connecting to a grea

    44、t poem. Sound abounds (有许多). Poetry is made to be heard. Youre probably familiar with rhyming poems:roses are red, violets are blue. . . but there are many sound elements that poets use not only to make the poem sound beautiful, but to enhance the meaning or intention of a poem. 37What do you notice

    45、 about how it sounds? How does the sound enhance an overall theme, mood, or message?38Many poems may use words or reference places or times in history that may be unfamiliar to you. Be curious enough to look up all the words and references that youre unfamiliar with. You should also gather informati

    46、on about the poet, what was happening in their lives, and what was going on in the world around them. All of these can offer essential context to bring the poem to life. Analyze the figurative (比喻的) language in the poem. Figurative language could be words that are repeated often in the poem or words

    47、 that rhyme in each stanza (节). To get more into the figurative meaning of the poem, you should look at how the poet use literary devices like metaphor, simile, and imagery. 39Finally, you dont have to understand it to engage with it and enjoy it If you like the way a poem sounds when you read it al

    48、oud, but dont know what it “means, thats OK! 40The great thing about art is that it can have lots of different meanings or seemingly no meaning at all and can still be enjoyed. The same goes for poetry.ACuriosity kills the confusion.BLook up the words you do not understand.CThey are often used to ad

    49、d deeper meaning to the poem.DMaybe it makes sense in a way that you cant necessarily express.E.Once you find a poem that interests you, read it out loud several times.F.You should also pay attention to how the poet opens and closes the poem.G.Unlike painting and music, poetry requires a little extr

    50、a effort to harvest its full effects. 参考答案1D2G3B4C5E【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些帮助提高阅读速度的建议。1根据上文“If the only reading you ever do is the novel or magazine, the speed at which you read -probably does not matter very much. But if you have to read a great deal for study, you will appreciate the benefits of be

    51、ing able to read more quickly.(如果你唯一的阅读是小说或杂志,那么你阅读的速度可能并不重要。但是,如果你必须大量阅读来学习,你就会感激能够更快地阅读的好处。)”可知,接下来要介绍提高阅读速度的方法。D项:Here are some tips to help improve your reading speed.(这里有一些帮助提高阅读速度的建议。)符合语境。故选D。2根据本段主题句“Before you open the book, make sure that you are comfortable.(在你打开书之前,确保你感到舒服。)”可知,本段主要说明要给自

    52、己创造舒适的阅读环境。G项:Keep the room cool rather than warm to avoid feeling sleepy.(保持房间凉爽而不是温暖以避免困倦。)符合语境。故选G。3空处为段落主题句。根据下文“Look at the table of contents, the preface, the chapter heading,etc(查看目录、前言、章节标题等。)”可知,本段主要讲述在阅读一本书之前要先浏览一下大致内容。B项:Spend a few minutes looking through the book.(花几分钟浏览一下这本书。)符合语境。故选B。

    53、4根据上文“If you decide that you need to read the whole book, decide how much you can read at a time.(如果你决定要读完整本书,决定一下你一次能读多少。)”和下文“A history book which may contain the facts in story form will be easier to read than one dealing with scientific subjects.(以故事形式包含事实的历史书比科学题材的书更容易阅读。)”可知,看书时间的长短取决于书的类型。C项:

    54、This depends on the type of book you are reading.(这取决于你读的书的类型。)符合语境。故选C。5根据段落主题句“Always keep a pencil and paper beside you.(总是在身边放一支铅笔和一张纸。)”可知,本段强调要随时注意记笔记。E项:Make a note of any page which is of special importance.(把任何有特别重要的一页都记下来。)符合语境。故选E。6E7C8B9G10D【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述阅读的好处。6根据上文“Reading has a si

    55、gnificant number of benefits”(阅读有很多好处),结合下文介绍阅读的好处,可知,此处句子应起到开启下文的作用。E选项“下面是阅读的一些好处,让你开始阅读。”符合语境,故选E。7上文“Studies have shown that staying mentally stimulated can slow the progress of Alzheimers and Dementia, since keeping your brain active and engaged prevents it from losing power. Just like any othe

    56、r muscle in the body”( 研究表明,保持精神刺激可以减缓阿尔茨海默氏症和痴呆症的发展,因为保持大脑活跃和专注可以防止它失去动力。就像身体的其他肌肉一样)与C选项“大脑需要锻炼来保持强壮和健康”承接自然,且紧扣本段主题,故选C。8设空出为本段小标题。根据下文“When you read a book, you have to remember an assortment of characters, their backgrounds, ambitions, history, and differences, as well as the various plots that

    57、 weave their way through every story. ”( 当你阅读一本书时,你必须记住各种人物,他们的背景、野心、历史和差异,以及他们贯穿每个故事的不同情节。)可知本段和记忆有关,B选项“改善记忆”,符合本段主题,故选B。9根据上文“Thats a bit difficult to remember”(这有点难记住)和本段主题“改善记忆”,可知下文还是与记忆有关,G选项“但大脑是了不起的东西,可以相对容易地记住这些东西。”符合语境,与上文构成明显的转折关系。故选G。10根据下文“-the rest of the world just falls away, and yo

    58、u can immerse yourself in every fine detail youre absorbing. ”( 剩下的世界都消失了,你可以沉浸在你所专注的每个细节中。)可知,上文应是读书可以集中注意力,D选项“当你阅读一本书时,你所有的注意力都集中在故事上。”切题,故选D。11B12D13F14E15G【分析】本文是说明文。主要介绍了一些如何多花时间阅读的建议。11根据总分式的文章结构可知,首段段尾句空格处填写的句子,是承上启下,引出下文介绍的关于多花时间阅读的建议。故选B项。12根据后文“Sometimes I need something that helps me esc

    59、ape my world and at other times I want to dive deep into a subject I dont know much about. ”(有时候我需要一些东西来帮助我逃离我的世界,有时我想深入到一个我不太了解的话题。)可知,本段主要建议读者不要执着于一种类型的书籍阅读,选择阅读的书籍主题应当广泛。故选D项。13根据后文“I love starting my day slowly, and reading a book rather than the news is more enjoyable for me.(我喜欢慢慢地开启我的一天。令我愉快的

    60、是读书而不是读报)”可知,该处语句主要介绍作者长久以来早晨读书的习惯。故选F项。14根据前文“I read when Im waiting at the bank or when Im taking the train.(乘火车或排队办理银行业务的时候,我都会阅读)”可知,空格承接上文,表明自己利用生活中的边角时间,见缝插针地阅读学习。故选E项。15根据上文“Ill randomly stop by the library or the book store for a quick look to see if theres anything new. This way theres alwa

    61、ys something new in my reading queue.(我会随机地进入一个图书馆或书店,快速浏览一下是否有什么有趣的新书。这样我总会发现一些值得一读的新书)”可知,匆匆忙忙地选择要读的书籍并不一定适合自己,只有专门腾出一些时间浏览一些书籍才能与一本好书结缘。故选G项。16B17C18F19E20G【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了由Francis P. Robinson提出的SQRRR或SQ3R阅读理解方法,这种方法由调查、提问、阅读、背诵和复习五个步骤组成。16根据本段主题为“Survey(调查)”,由此可知,B. This survey step only takes

    62、 3-5 minutes(这个调查步骤只需要3-5分钟)符合题意,其中survey是关键词。故选B。17根据本段主题“Question(问题)”及下文“For example, change headings and sub-headings into questions, and then look for answers in the content of the text.(比如把标题和副标题改成问题,然后在文章的内容中寻找答案)”可知,此处举例说明如何提问问题。由此可知,C. Arise questions about the content of the reading(提出关于阅读

    63、内容的问题)符合题意,其中questions是关键词。故选C。18根据上文“Use the background work done with “S” and “Q” in order to begin reading actively.(利用“S”和“Q”完成的背景工作来开始积极地阅读)”可知,F. This means reading in order to answer the questions raised under “Q”(这意味着阅读以回答“Q”下提出的问题)正是利用了“Q”完成的背景工作来开始积极地阅读,能够承接上文,符合题意。故选F。19根据本段主题“Recite (R)(

    64、背诵)”可知,本段主要介绍背诵步骤。由此可知,E. This recital step may be done either in an oral or written format(这一背诵步骤可以以口头或书面形式完成)符合本段主题,其中recital是关键词。故填E。20根据上文“The final “R” is “Review”. Once you reach the end of the passage, say back to yourself what the point of the whole passage is again, using your own words.(最后

    65、一个“R”是“Review”。当你读到文章的结尾时,再用自己的话回想一下文章的重点是什么)”可知,此处介绍了最后一个步骤,并对此步骤的总结。由此可知,G. The method offers a more efficient and active approach to reading comprehension(这种方法为阅读理解提供了一种更有效和积极的方法)符合题意。故选G。21F22G23E24C25D【分析】本文是说明文,说明了阅读的重要性,提供了帮助孩子阅读的建议。21根据前文“And a Pew Research survey reported that reading is co

    66、nsidered the second most important skill kids need to get ahead.” 皮尤研究中心(Pew Research)的一项调查显示,阅读被认为是孩子们获得成功所需要的第二重要技能。前文说明了阅读的重要性。后面每个段落的标题都是关于阅读的建议,所以空处应该是提供阅读的建议。F项说“所以,用这些建议开启孩子阅读生活的新篇章吧”,选项连接了上下文,故选F项。22根据下文“Beginning readers, however, need engagement through adorable photos, exciting stories, a

    67、nd rhyming text.” 然而,初学者需要通过可爱的照片、激动人心的故事和押韵的文字来吸引读者。后文进行了转折,说明了初学者需要被人带动着去阅读。G项说“幸运的是,婴儿的判断力很差,他们会听你读的任何东西。”选项的婴儿阅读和后文的初学者阅读形成对比,后者进行转折,故选G项。23根据上文“When children follow along while a book is read aloud, theyre improving spelling skills and comprehension.” 当孩子们跟着朗读时,他们会提高拼写能力和理解能力。此处提到了孩子们跟读的能力。选项E说

    68、“同样的道理也适用于随附字幕的视频”,选项也提到了following along,故选E项。24根据上文“You neednt care about the theme”你不需要关心主题。选项C说“给他们惊喜,这样他们就会想要阅读更多”,前后都提到了大人带孩子阅读时不需要关注阅读的内容,多给孩子惊喜,让他们读的更多,故选C项。25根据下文“start a family book club and take turns choosing what to read.” 成立一个家庭读书俱乐部,轮流选择阅读内容。此处提到了和家庭一起读书。选项D说“Model good reading behavio

    69、r by sharing your love of books” 分享你对书籍的热爱,树立良好的阅读习惯。选项提到了分享书籍,和上文和家庭一起读书照应,故选D项。26E27G28F29D30B【分析】本文是一篇说明文,主要讲述了阅读对于我们的影响。【详解】1. 根据上一句“Many people like reading books for fun. Actually reading is good for more than just e ntertainment.”(许多人喜欢读书消遣。实际上,阅读不仅仅是娱乐。)提到了阅读的作用。结合more than“不仅仅 ”,所以空白处讲述的为阅读

    70、还有其它的好处。选项E.“Sticking to reading can have many other positive effects.”(坚持阅读还有许多其他的积极作用。)符合语境。故选E。2. 根据上一句“That was the finding of a study that measured the cognitive (认知的)development of many sets of twins”(这是一项研究的发现,这项研究测量了许多双胞胎的认知发展。)可知此处说的是测量了许多双胞胎的认知发展,那么后面可能会说测试的结果。选项G.“In the tests twins with

    71、early reading sk ills were better at reasoning and imagining.”(在测试中,具有早期阅读能力的双胞胎更擅长推理和想象。)符合语境。故选G。3. 根据上一句“According to a study,people who consume literary fiction have an easier time sensing and relating to emotions(情感)in other people.”(一项研究表明,阅读文学小说的人更容易感知他人的时间并与他人的情感联系起来。)可知此处说的是读书的影响。因而空白处应讲述的是

    72、这种影响产生的原因。选项F. “This effect has something to do witht he way such books are written.”(这种影响与这些书的写作方式有关。)符合语境。故选F。4. 根据下一句“Research shows when reading, people can better wind down after a busy stressful day.”(研究表明,在忙碌紧张的一天之后,人们在读书时可以更好地放松下来。)可知此处说的是读书使人放松。选项D.“Thats because reading can have relax ing

    73、effects.”(那是因为阅读可以起到放松的作用。)符合语境。故选D。5. 空白处为本段的主题句。根据下文“Reading doesnt have to be a solitary (独自)activity. between caretakers and children.”(阅读不一定是一种孤独的活动。当父母大声朗读给孩子听时,他们不仅能传递阅读的好处,还能鼓励有意义的互动。 最近的一项研究发现,阅读可以促进看护者和孩子之间最深层的联系。)可知此处说的是阅读对于家庭和父母之间的影响。选项B. “Reading can help families bond toget her.”(阅读可以帮

    74、助家庭团结在一起。)符合语境。故选B。31F32D33G34E35A【分析】本文是议论文。文章介绍了书籍和人类的各种关系,以及阅读所带来的好处。31上文“A man may usually be known by the books he reads as well as by the company he keeps, for there is the companionship of books as well as of men. (通常看一个人读些什么书就可知道他的为人,就像看他同什么人交往就可知道他的为人一样,因为有人以人为伴,也有人以书为伴)”说明可以通过一个人读的书籍或是同伴来了

    75、解一个人的为人。与F选项And one should live in the best company whether it may be of books or men.(无论是书还是人,我们都应该以最好的为伴)意思一致。故选F。32上文“It is the most patient and cheerful of companions. (它是最有耐心、最令人愉快的伴侣)”说明书籍对人的陪伴的作用。与D选项It doesnt turn its back upon us in times of difficulty or hardship.(在我们遇到困难的时候,它也不会抛弃我们)语义一致。

    76、故选D项。33下文“They do so just as two persons sometimes discover a friend by the admiration which they both have for a third. (就像有时两个人因为敬慕同一个人而交了朋友一样)”句中的so为关键词,与上文为指代关系,指代G选项Men discover their liking for each other by the love they each have for a book.(人们通过彼此喜爱一本书而发现彼此的喜爱),并与之形成并列关系。故选G项。34下文“We hear w

    77、hat they said and did; we see them as if they were really alive; we sympathize with them, enjoy with them; their experience becomes ours, and we feel as if we were actors or actresses with them in the scenes which they describe. (我们能听到他们说了什么,做了什么;我们看到他们,就好像他们真的活着;我们同情他们,与他们一起享受生活;他们的经历变成了我们自己的,我们觉得自

    78、己仿佛是他们所描述的场景中的演员)”句中的they为关键词,指的是E选项中的the greatest minds that have ever lived(有史以来最富有才智的人)。故选E项。35上文“There is a story of two men: one was a king, who dreamed every night that he was a beggar; the other was a beggar, who dreamed every night that he was a prince , and lived in a palace. (有一个关于两个人的故事:一

    79、个是国王,他每天晚上都梦见自己是一个乞丐;另一个是乞丐,他每天晚上都梦见自己是一位王子,住在宫殿里)”句中的dreamed与A选项的Imagination相对应。同时,A选项中又与下文“But when we read, we may not only be kings and live in palaces, but, what is far better, we may transport ourselves to the mountains or the seashore, and visit the most beautiful parts of the world, without

    80、tiredness ,inconvenience or expense. (但是,当我们读书时,我们不仅可以成为国王,住在宫殿里,而且,更妙的是,我们可以神驰群山,或畅游海滨,我们也可遍访世界上最美丽的地方,而无需劳累,也没有什么不方便,更无须花费分文)”形成转折关系。故选A项。36G37E38A39C40D【分析】本文是一篇议论文。文章讲述了如何来体验阅读诗歌带来的好处。36结合前文“Reading poetry can be challenging, but learning how to carefully move through a poem is also very rewardi

    81、ng.”(阅读诗歌是一种挑战,但学习如何仔细阅读诗歌也是非常有益的。)后文“by following the tips below, anyone can have the deeply rewarding experience of connecting to a great poem.”(按照下面的提示,任何人都可以拥有与一首伟大诗歌联系在一起的深刻体验。)可知,要体会到诗歌的益处是需要一些技巧的,所以空白处要填的为要体会到诗歌带来的好处是需要努力,才能获得它的全部效果。选项G.“Unlike painting and music, poetry requires a little ext

    82、ra effort to harvest its full effects.”(与绘画和音乐不同,诗歌需要一点额外的努力,来获得它的全部效果。)符合题意,故选G。37根据前文“Poetry is made to be heard. ”(诗歌就是为了被人听见而创作的。)后文“What do you notice about how it sounds? How does the sound enhance an overall theme, mood, or message?”(你注意到它听起来怎么样了吗? 声音是如何增强整个主题、情绪或信息的?)可知,此处是指你把诗歌读出来,这样你才能注意到它

    83、听起来怎么样。选项E.“Once you find a poem that interests you, read it out loud several times.”(一旦你发现一首你感兴趣的诗,大声读几遍。)符合题意,故选E。38根据下文“Be curious enough to look up all the words and references that youre unfamiliar with.”(有足够的好奇心去查阅所有你不熟悉的单词和参考资料。)可知,谈到了好奇心对查阅不熟悉的单词和参考资料的意义。因而本段应围绕好奇心展开。选项A.“Curiosity kills the

    84、 confusion.”(好奇心消除困惑。)选项中Curiosity 与段中的curious 相一致,故选A。39根据前文“To get more into the figurative meaning of the poem, you should look at how the poet use literary devices like metaphor, simile, and imagery. ”(为了进一步了解这首诗的比喻意义,你应该看看诗人如何运用文学手法,比如隐喻,明喻和意象。)可知,接下来可以描述的为使用这些文学手法的意义。选项C.“They are often used t

    85、o add deeper meaning to the poem.”(它们经常被用来为诗歌增添更深层的意义。)选项中they指代上文提到的文学手法,符合题意,故选C。40根据前文“Finally, you dont have to understand it to engage with it and enjoy it If you like the way a poem sounds when you read it aloud, but dont know what it “means, thats OK!”(最后,如果你大声朗读一首诗时喜欢它的发音,但是不知道它的“意思”,没关系!)后文

    86、“The great thing about art is that it can have lots of different meanings or seemingly no meaning at all and can still be enjoyed. The same goes for poetry.”(艺术的伟大之处在于,它可以有很多不同的意义,或者看起来根本没有意义,而且仍然可以被欣赏。诗歌也是一样。)可知,你不理解诗歌,也可以享受它。诗歌的意义是欣赏,在于享受。因此空白处填的内容为诗歌的意义也许在某种程度上,你无法表达出来。选项D.“Maybe it makes sense in a way that you cant necessarily express.”(也许在某种程度上,你无法表达出来。)符合题意,故选D。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题19 阅读与书籍-备战2022高考英语阅读七选五热点话题 体裁分类训练(高考模拟 名校真题).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-833058.html
    相关资源 更多
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(能力提升).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(能力提升).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(考点梳理).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(考点梳理).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(网校专用).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(网校专用).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(精选题).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(精选题).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(精练).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(精练).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(精品).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(精品).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(突破训练).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(突破训练).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(研优卷).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(研优卷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(满分必刷).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(满分必刷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(有一套).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(有一套).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(易错题).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(易错题).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(实用).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(实用).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(夺分金卷).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(夺分金卷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(夺冠).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(夺冠).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(夺冠系列).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(夺冠系列).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(培优).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(培优).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(培优B卷).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(培优B卷).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(名师系列).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(名师系列).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(名师推荐).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(名师推荐).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(各地真题).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(各地真题).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(历年真题).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(历年真题).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(典型题).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(典型题).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(全优).docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷加答案(全优).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷【重点班】.docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷【重点班】.docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷【中心小学】.docx人教版小学一年级下册数学期末综合检测测试试卷【中心小学】.docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末测试卷(重点班).docx人教版小学一年级下册数学期末测试卷(重点班).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末测试卷(达标题).docx人教版小学一年级下册数学期末测试卷(达标题).docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末测试卷(能力提升)word版.docx人教版小学一年级下册数学期末测试卷(能力提升)word版.docx
  • 人教版小学一年级下册数学期末测试卷(考试直接用).docx人教版小学一年级下册数学期末测试卷(考试直接用).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1