专题21 阅读还原-备战2024年中考英语真题题源解密(江苏专用)(原卷版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题21 阅读还原-备战2024年中考英语真题题源解密江苏专用原卷版 专题 21 阅读 还原 备战 2024 年中 英语 真题题源 解密 江苏 专用 原卷版
- 资源描述:
-
1、专题21 阅读还原 阅读还原题综合考查学生对英语语言知识的运用,要求学生整体把握文章内容、文章结构及了解段落主旨大意的前提下还原选项,使语篇内容完整。本专题目的在于帮助学生提高阅读还原题的解题能力,以帮助同学们高效复习。 (2023江苏宿迁统考中考真题)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Life is full of unexpected (始料不及的) moments. Whether these moments are surprising or challenging, we all need to face them bravely.
2、1 Here are four simple ways. Take a deep breathBreathing exercise can help relax us in both mind and body. We can breathe deeply through our nose, then blow slowly through our mouth. 2 . Be creativeIf we fail to express ourselves, we can turn to artistic outlets (艺术表现途径). 3 These can help us share o
3、ur thoughts and feelings. 4 We can get good advice through reading. Good books are good friends. They can help us feel better after a busy day. They can also open up a whole new world to us. Practise positive (积极的) self-talkIf we often practise negative (负面的) self-talk, we will think negatively abou
4、t ourselves. 5 Shall we try these ways when we face the unexpected moments?ADo some readingBWe need to speak to someone we trust.CSo wed better talk to ourselves in a positive way.DThen, how can we students face these properly?EThis can be a great way to help us feel calm.FFor example, we can colour
5、, paint, or keep diaries.GTry different things to find out which one is right.【答案】1D 2E 3F 4A 5C【导语】本文就学生该如何面对生活中始料不及的时刻给出了一些简单的方法。1根据“Here are four simple ways.”可知此处问该如何面对,D项“那么,我们学生该如何正确面对这些呢?”符合语境。故选D。2根据“Breathing exercise can help relax us in both mind and body.”可知深呼吸使人平静,E项“这是帮助我们感到平静的好方法。”符合语
6、境。故选E。3根据“If we fail to express ourselves, we can turn to artistic outlets.”可知此处提到艺术表现途径,F项“例如,我们可以上色、画画或记日记。”符合语境。故选F。4根据“We can get good advice through reading.”可知建议读书,A项“读些书”符合语境。故选A。5根据“Practise positive self-talk”可知要积极与自己交谈,C项“所以我们最好用积极的方式与自己交谈。”符合语境。故选C。(2023江苏苏州统考中考真题)请认真阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空
7、白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。I once gave a lesson to a group of primary school students for a TV program.I suggested that we create small gardens.First, I asked the students to look for their favorite place in the school. 6 Then I had each of them describe their experiences of nature in a small g
8、arden.In a box of about one and a half by two feet, they were free to organizesoil, stones, leaves and grass. Even as an active garden designer, I was impressed with their imagination. 7 One child created “water” that flowed into a “lake”; another child put grass in a way to represent “wind”; and ye
9、t another child tried hard to create shade. 8 That was why they took great interest when they created their small gardens. They spent a wonderful time together with nature. 9 If you notice a stone lying on the ground, pick it up and hold it. When you see beautiful flowers by the side of the road, st
10、op and enjoy the pleasant smell.Then, inside your mind, create a small garden of your own. 10 AIt will relax you.BFlowers like these are all around you.CThe gardens were built many years ago.DTry spending time with nature yourself.EThe gardens they made were really creative.FOnce there, I let them t
11、ry hard to empty their minds.GThese children were often busy doing their schoolwork.【答案】6F 7E 8G 9D 10A【导语】本文讲述了作者曾经给一群小学生上课,让他们创建小花园,借此希望大家都可以去亲近大自然,放松自己。6根据“First, I asked the students to look for their favorite place in the school.Then I had each of them describe their experiences of nature in a
12、small garden.”可知此处是作者让学生们做的事情,选项F“一到那里,我就让他们努力清空他们的大脑。”符合语境,故选F。7根据“Even as an active garden designer, I was impressed with their imagination.”可知学生们创造的小花园给作者留下了很深的印象,选项E“他们做的花园真的很有创意。”符合语境,故选E。8根据“That was why they took great interest when they created their small gardens. They spent a wonderful tim
13、e together with nature.”可知应该介绍孩子们在创建自己的小花园时产生了极大的兴趣的原因,选项G“这些孩子经常忙着做功课。”符合语境,故选G。9根据“If you notice a stone lying on the ground, pick it up and hold it. When you see beautiful flowers by the side of the road, stop and enjoy the pleasant smell.”(如果你注意到地上有一块石头,就把它捡起来拿起来。当你在路边看到美丽的花朵时,停下来享受宜人的气味。)可知此处作者
14、建议大家要亲近自然,选项D“试着自己花点时间亲近大自然。”符合语境,故选D。10根据“Then, inside your mind, create a small garden of your own.”可知此处应介绍在自己的脑海里,创造一个属于自己的小花园的好处,选项“它会让你放松。”符合语境,故选A。(2023江苏连云港统考中考真题)“I feel my heart beating, my eyes widen and almost automatically (自动地), I start to smile,” Prayitno Goenarto said. This is how he
15、feels when he sees a new kind of bird.Goenarto is a birdwatcher and wildlife photographer from Indonesia. He is now 31 years old. When he became sick in college, his doctor asked him to go out more often for sunlight, exercise and fresh air. 11 A birdwatcher needs to know a lot and be brave and stro
16、ng. Goenarto spends most of his time working in the wild. He knows where and when to find different kinds of birds. Sometimes he has to go deep into the forest to find the shy birds. 12 He might get lost. He has to look out for snakes and some big animals. Once, Goenarto went to a faraway island to
17、look for some rare birds. 13 He worked in wet clothes for the whole trip.Goenarto loves his work. Birdwatching helps him stay healthy and he can make friends with other birdwatchers. 14 This helps more people learn about birds and take action to protect them. Thats the best part of the job! 15 They
18、study and protect the rare birds. Terry Townshend is a British birdwatcher in China. He has studied Beijing swifts for over ten years. Xu Zhuo protects red-crowned cranes in Heilongjiang. Her father, aunt and grandparents also spent their lifetime looking after the birds. Now the young girl has the
19、job.AIt can be dangerous.BIt rained heavily every day.CMost birds are active in the daytime.DThats when he started watching birds.EIf we do nothing, there may be none left soon.FMoreover, he catches wonderful moments of birds.GIn China, there are lots of birdwatchers like Goenarto.【答案】11D 12A 13B 14
20、F 15G【导语】本文介绍了Prayitno Goenarto作为一名观鸟者和野生动物摄影师的工作。11根据“When he became sick in college, his doctor asked him to go out more often for sunlight, exercise and fresh air.”可知,此处介绍Goenarto成为观鸟者的背景。选项D“从那时起,他开始观察鸟类。”符合语境。故选D。12根据“He might get lost. He has to look out for snakes and some big animals.”可知,此处介
21、绍了Goenarto在野外遇到的危险。选项A“这可能很危险。”符合语境。故选A。13根据“He worked in wet clothes for the whole trip.”可知,此处介绍Goenarto总是穿着湿衣服工作,说明天在下雨。选项B“每天都下大雨。”符合语境。故选B。14根据“This helps more people learn about birds and take action to protect them. Thats the best part of the job!”可知,此处介绍Goenarto的工作让人们更多地去了解鸟类。选项F“此外,他还捕捉到了鸟类的
22、精彩时刻。”符合语境。故选F。15根据“They study and protect the rare birds. Terry Townshend is a British birdwatcher in China.”可知,此处介绍一些其他观鸟者。选项G“在中国,有很多像 Goenarto这样的观鸟者。”符合语境。故选G。阅读还原题解题步骤:第一步:速读全文,理解文章大意和结构。阅读过程中要注意文章的开头与结尾。首段对快速把握文章主题具有重要意义,作者往往会在开篇提出话题,点明文章主要探讨的内容。如果首段没有提到文章主题,则应快速浏览各段首句和结尾句,从而把握文章主要内容。第二步:细读文章,
23、寻找解题线索。浏览全文,明确文章主题后,应仔细阅读全文,标记出空格前后句子中的解题线索,如语义逻辑线索、核心词汇线索、代词线索等,再从备选项中寻找相关联的线索。对于一时拿不准的空格,可暂时搁置一边,继续往下读,读完整篇文章,清楚文章的主旨、段落之间的逻辑关系之后,再回过头做剩下的题目。第三步:代入选项,检查上下文语义是否合乎逻辑。完成选项后,应通读全文,检查上下句语义是否连贯合理、各段落内容是否紧扣主题、语篇结构是否合乎逻辑。最后,还应注意分析排除的干扰项,确保排除的选项与文章主题和空格前后语句没有关联。解题策略:1. 根据空格位置解题。(1)当空格设在段首时,最可能存在以下两种情形:一是空格
24、处可能是段落主题句。此时,考生应仔细阅读段落内容,选择与段落大意一致的选项。二是空格处可能是过渡句,起承上启下的作用。这种情况下,考生需要瞻前顾后,即阅读上一段结尾部分及空格后面内容,寻找能将前后内容衔接起来的过渡句。(2)当空格设在段中时,空格处多应填入过渡性句子或细节句。这种情况下,空格处往往与上下文存在某种语义逻辑关系,如转折关系、因果关系、递进关系。这时应仔细阅读前后句子,根据文中关键词,在备选项中寻找语义、逻辑与之关联的选项。(3)当空格设在段尾时,空格处通常是为概括性的结论,这时应注意查找包含结论、总结的选项,如therefore、as a result、so等表达。2. 根据逻辑
25、线索解题。语篇是连贯的,换言之,语篇之所以不是一堆散乱的语言片段,是因为组成语篇的各部分(段落、句子、短语等)之间具有一定的逻辑语义关系。语篇中的各种逻辑关系通过一些标志词体现,牢牢抓住这些逻辑关系词,问题往往可迎刃而解。以下是一-些逻辑关系的标志词:(1) 转折让步关系:but、yet、however、although、instead、though、while、whereas despite等。(2) 并列递进关系:and、or、also、besides、even 、similarly、in the same way、meanwhile、furthermore、moreover等。(3) 因
26、果关系:therefore、thus、as a result、 for this reason 、of course等。(4) 解析、举例关系:for example、for instance、that is to say、in other words、that means等。3. 巧用代词线索。代词用于指代上文提及的人、事物或整句话。但凡空格前后、选项中出现代词时,应查找到具体代指的内容,代人选项后检查前后语义是否连贯、合乎逻辑。巧用代词线索,不仅有助提高解题速度,而且有助提高答题的准确率。(2023江苏宿迁统考二模)阅读下面短文,从短文后所给选项中选出可以填入空白处的最佳选项,选项中有两项
27、为多余项。Happiness is important for everyone. Most people want to be happy. 16 . Money and success alone do not bring lasting happiness. Happiness depends on ourselves. 17 Here are a few ways to help you be happier. The first secret of happiness is to enjoy the simple things in life. Too often, we spend
28、 so much time thinking about the future. 18 Therefore, we fail to enjoy the present. You should enjoy simple pleasures in life, such as spending time with close friends. 19 Many people experience this by dancing, or playing a sport. You can forget about your problems, and just think about the activi
29、ty. Finally, many people find happiness in helping others. According to studies, people feel good when they volunteer their time to do many meaningful things for others. 20 You can help your classmates with their studies, go shopping to get food for an old neighbor. Just try!AFor example, we want to
30、 make more money or get a better job.BHappiness is in your own hands.CThe second secret to leading a happy life is to be active.DHowever, few of them know how to find happiness.EEvery day is a new day. Forget unhappy moments.FSo if you want to feel happier, try to do something meaningful for people.
31、GIn other words, we make our own happiness.(2023江苏宿迁校联考三模)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Have you ever regretted what you did in the past? Anyone around you will have no difficulty in telling his regrets. As we get older, we look back and wish that we had made better choices. 21 Make bett
32、er plansIf you begin to do something, you need to make a plan before doing it. The earlier, the better. You will know what comes first and what comes last. Youll also know what you should do and what you shouldnt do. 22 Live a more active life 23 More outdoor activities can keep you relaxed. You als
33、o need to be kind. “Thank you” can bring a smile to someones face. Learn to say “sorry” and dont be angry with others. 24 A friend may make your life and he or she can break your life as well. So you need to think twice when you choose a friend. Good friends will always better your ideas.When you ha
34、ve problems, ask others for help. That little help may get you good results.Never fear failureEverybody fails. 25 We should not fear failure, because failure is not the end of the road. We must take failure as a chance to learn and improve ourselves.Life is good. We dont have to live in our past, bu
35、t we do hope that we can plan better, life better, and work better when we have the chance to do so.AFind the right friendBYou can go around more often.CEven the greatest person failed.DWhat can we do to avoid future regrets?ECan making better choices make you a better person?FAnd if something goes
36、wrong, you can deal with it better.GIts comfortable for some people to keep staying at home all day long.(2023江苏宿迁统考一模)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。We all avoid failure(失败), and most of us fear it. However, without failure, progress would be impossible. What does success usually come af
37、ter? 26 Accepting failure is not easy for many, though. We are often unwilling to accept failure because our professional fame depends on success. 27 In the past ten years, for example, some scientific magazines have published reports of failed tests. It is believed that scientists can learn from “n
38、egative(负面的)” results and that this can finally lead to positive results. 28 The ABN AMRO bank started an Institute(机构) of Brilliant Failures to learn more about what works and what doesnt in banking. Similarly, Eli Lilly and Company had failure parties to study the drugs(药物) that dont work.In fact,
39、 one of the business worlds most famous failures became one of its biggest successes, in part because the products makers learned from their mistakes. In the early 1990s, Apple created a phone called the Apple Newton. The product, though unique(独特的) at the time, was expensive and heavy; besides, som
40、e of its most important features(特点) didnt work properly. 29 and in 1998, the company stopped selling it. However. Apples CEO, Steve Jobs, believe in the product and he began to find out ways of improving it. In time, this led to the production of the iPhone and the iPad, two of the companys most su
41、ccessful products.The story of the Apple Newton can teach us an important lesson about failure. 30 if we want to succeed, but also be persistent(执着的). Though Apple stopped selling the Newton in 1998, the first iPhone wasnt available until 2007. It took a lot of research and hard work to go from the
42、Apple Newton to iPhone, but in the end, the effort became successful.All in all, there is a lot we can learn by studying mistakes. Perhaps the most important lesson is that failure and success are two sides of the same coin. One truly cannot exist without the other.ANot only should we try to learn f
43、rom it;BWe are brave enough to face difficulties.CThe business world already understands the value of negative results.DHowever, things are slowly changing, especially in business and science.EThe Apple Newton has won popularity with people all over the world.FFailure. It seems that one cannot exist
44、(存在) without the other.GAs a result, it became one of Apples biggest failures,(2023江苏连云港统考二模)The duty(职责)of doctors is simple: go where the patients are. But in the past, it was not easy to achieve this because national borders got in the way. 31 Doctors Without Borders is also known by its French n
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-833642.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
