吉林专版2020中考英语复习方案重难题型组合练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林 专版 2020 中考 英语 复习 方案 难题 组合
- 资源描述:
-
1、组合练一I.还原短文A few years ago, my husband Dawn and I were in Key West for a long weekend with our two daughters, who were three to four years old. 1 , our girls jumped in and exactly told us what they wanted to do. “We want to go to a museum of butterflies(蝴蝶).” said they. 2 , Dawn and I looked at the m
2、ap, and were sure enough where the museum was. We looked at each other and said, “Lets go” As soon as we walked into the main area, thousands and thousands of beautiful butterflies immediately circled around us. They all moved their colorful wings quickly up and down. 3 . They were jumping and laugh
3、ing happily. I knew we had made the right decision to come to the museum.I asked our museum tour guide, “How long do butterflies live?”“About ten days.” she said.I thought to myself, “Ten days. What can you do in ten days?” So I asked her, “What do butterflies do in ten days?”The guide stopped, look
4、ed at me, and said, “They make the world a more beautiful place.”“Wow,” I said, “I never thought about butterflies like that. Thank you.” 4 , I couldnt stop thinking about what the guide had said. She was right:We all have something to offer the world with the time we have. When we use our natural g
5、ifts to take care of each other every day, we make a difference. Like a butterfly, we all have our own way to make the world a little better for everyone. 5 . Your life matters. Make it a point in coming days to show the effect you have on others by offering a hand to people in need.A. After we said
6、 goodbyeB. As we have never been to a museum of butterfliesC. Catch the opportunity to do something for othersD. As we wondered what to do nextE. I looked down at our girlsII.阅读回答问题Alex turned his computer off and lay down on his bed. He grabbed the packet of chewing gum that was lying on the floor,
7、 popped (塞) one in his mouth and chewed it hard.He was bored. Today was Saturday and Steve, his best friend, was working as the newspaper boy again. Alex turned round and noticed the new skateboard under his desk that hed won at his last skate contest. He decided to ride it to the skate shop, becaus
8、e the kids there would buy it from him immediately. He got up, grabbed his skateboard, opened the front door and rode away. He began to think of what he could buy with the money from selling the skateboard. He thought of the rock CDs. After a while hed sell them to his friends, and with that money,
9、hed be able to buy skateboarding books. Hed sell those books back to Steve, and buy a few DVDs. Later hed sell the DVDs to his elder brothers girlfriend! He could then get the ice-skating video, sell it to his small sister and. He skated along, a smile on his face, thinking of all the good things wh
10、en he noticed a small bench on the side of the street. He just wanted to do one little trick on the skateboard, before selling it. He decided to do a kickflip boardslide. He didnt land on the bench and fell off the skateboard, hitting his knee on the curb (路缘). He tried to get up: It hurt. He looked
11、 at the skateboard. It was broken in half.根据短文内容,回答下列问题。1. Why was Alex bored that Saturday?_2. Did Alex want to play skateboard when he noticed it?_3. Do you think if Alex likes rock music? Why?_4. What happened when he did one trick on the skateboard?_5. Could Alexs dream come true? Why?_答案:I.15 D
12、BEACII.【主旨大意】Alex想卖他的滑板,并用所获得的钱买书和碟片。在他卖滑板之前,他想炫耀他玩滑板的技巧,结果不小心跌倒,渭板也被折成两半。1. Because his best friend Steve was busy working and he had nothing to do.2. No, he wanted to sell it.3. Yes, because he thought of buying the rock CDs with the money from selling the skateboard.4. He fell off the skateboard
13、and hurt his knee.5. No, because his skateboard was broken in half.组合练二I.还原短文Just as I got to the airport .I realized I had left my laptop in the hotel. Mr. Dean, the driver of the taxi, said, I “will go back for it .” Then he left.I went into the airport and though about what to do next. I should c
14、all the hotel first. But I didnt know the telephone number of the hotel. 1 As I was walking around, I saw a woman who was wearing a uniform. She was a clerk in the airport. I asked her for help. She then got online using her mobile phone, found what I wanted and also called the hotel using her mobil
15、e phone for me. 2 I told him that I had left my laptop in the hotel, but I didnt know exactly where it was. I told him to look for it in the room I had stayed in and the hotel restaurant. I also told him to hurry because I had to get on the plane by 7:55. 3 Ten minutes later, the man found my laptop
16、 and called me back. I was very happy and told him to wait for Mr. Dean, who would fetch it for me as soon as possible. Then I began to wait for Mr. Dean. I hope that there wouldnt be any traffic jams on his way to the hotel and back to the airport. Finally, Mr. Dean came back with my laptop. 4 I wa
17、s the last person to get on the plane. 5 It was important to me as I had to attend an important meeting the next day. A. A man working in the hotel answered the phone.B. I appreciated those who had helped me find my laptop so that I could return to my home country on time.C. So I went to look for th
18、e “Information Desk. ”D. I was so happy that I gave him a big hug.E. He agreed to help me look for it . II.阅读回答问题“May we all blessed with longevity. Though miles apart, we are still able to share the beauty of the moon together(但愿能长久,千里共婵娟)”,wrote Su Shi, a poet during the Song Dynasty, in his well-
19、know poem to his younger brother Su Zhe. The moon is at its brightest on the 15th day of the eight month of the lunar calendar (阴历). On this day , people celebrate Mid-Autumn Festival. It has been enjoying great popularity all over the country.In ancient China, that day was a harvest (收获)festival be
20、cause crops(庄稼)were harvested during that period. It was a time for relaxation and celebration. Just like Thanksgiving in Western countries, families also try to get together for the Mid-Autumn Festival in China. Usually, no matter how far away or how busy they are , people will try to return home f
21、or the celebration.The Mid-Autumn has its own special food just as other traditional Chinese holidays. People eat moon cakes with filings such as sugar and eggs. The round shape of the cake makes it look like the full moon. The full moon and moon cakes stand for family reunion(团聚).With the beautiful
22、 moon up in the sky, people sit together, enjoy the full moon, eat moon cakes and fruits, share the stories, and express the best wishes for the family members and friends who live afar.1. Who did Su Shi wrote the poem for in Paragraph One?_2. Why was the Mid-Autumn Festival a harvest festival in an
23、cient China?_3. Do Thanksgiving and the Mid-Autumn Festival have anything in common?_4. What do the full moon and moon cakes stand for?_5. How do people spend the night of the Mid-Autumn Festival? (List at least three activities) _答案:I.1. C. 句意:但是我不知道旅馆的电话,所以我去寻找服务台。 故选C.2. A. 句意:在旅馆工作的一位男士接的电话,我告诉他
24、我把手提电脑忘在旅馆里了。故选A。3. E. 句意:他同意帮我找,10分钟后他找到了我的手提电脑,并给我回了电话。 故选E. 4. D. 句意: 最后Dean 先生拿着我的手提电脑回来了,我是如此的高兴以至于给了他一个大大拥抱。 故选D.5. B. 句意:我很感激那些帮助我找到手提电脑的人们,以便于我能准时回到我的祖国。这对我来说很重要,因为第二天我必须参加一个重要的会议。 故选B.II.【文章大意】本文是一篇介绍中秋节的文章。开头引用苏轼的诗词,从而引出主题。通过介绍中秋节的时间、由来,并和西方的感恩节进行比较,讲述家人团聚的传统。最后介绍中秋节的传统食物和赏月等习俗。1.His young
25、er brother Su Zhe. 2.Because crops were harvested during that period. 3.Yes. /Yes, they do. 4.Family reunion. 5.People sit together, eat moon cakes and fruit and share the stories. 组合练三I.还原短文Teenage life better now,or in the past?Does this situation sound familiar (熟悉)?You are complaining (抱怨)to you
26、r parents about something. Maybe your computer isnt powerful enough to play the latest games. 1 Then you hear.When I was your age, there werent any computers or video games. And I didnt get a bike until I was sixteen. And it was second-hand. 2 ”So, is it really true that life is better for teenagers
27、 now? It is certainly true that many teenagers have got more things nowadays. 3 So parents have got more money to spend on each child. And many things are cheaper than they were when our parents were children.4 Forty years ago, no one could imagine a world with tiny computers and amazing smartphones
28、. And now these things are necessary we cant imagine living without them!However, technology often means we spend more time at home. And often its just us, with our computer or television. Teenagers dont do enough exercise. 5 And, although young people still get on well with their friends,some peopl
29、e think teenagers today dont have so many social activities as they did in the past. What do you think? How is teenage life better these days?A. And it was too big for me.B. A typical family is smaller now.C. Or your friends bikes are better than yours. D. So they arent as healthy as they were in th
30、e past.E. Technology is probably the greatest change in our life.II.阅读回答问题Different countries have different ideas about how to be polite. In Britain, table manners are important. But how do you show good table manners in Britain? Here is some advice: How to sit You should sit up straight in your ch
31、air. When you eat, dont pick up the bowl. This is called very bad manners. Noises at table It is never a good idea to make a noise at table. Using your fingersUsually we dont pick up food with your fingers when you are eating main dishes. But there are some foods such as pizza, sandwiches, chips (or
32、 fries) and fruit we can eat with fingers. Passing thingsIf someone asks you to pass something like the salt, only get it if you are the closest person to it. Never lean across someone elses food. Its more polite not to use it yourself first pass it directly to the person who asked, and then use it
33、later. Its best to taste your food before you put salt in it. Your mouth It is not polite to talk with your mouth full of food, nor to eat with your mouth open. How much to eat It is polite to eat everything that you have been offered, so a clear plate is a good plate. It shows that you have enjoyed
34、 the food. Its OK to leave a little, if you cant finish everything. You could say something like “That was very nice” or “Thank you” after the dinner.根据短文内容,回答下列问题。 1.How should you sit when you eat in Britain?_2.What do you think of making a noise at the table?_3.What food can we eat with our finge
35、rs?_4.Is it polite to talk with your mouth full of food?_5.What shows that you like the food?_答案:I. 1-5 CABEDII.1. We should sit up straight in our chairs.2. Its rude.3. Some certain foods such as pizza, sandwiches, chips and fruit.4. No, it isnt.5. Eating everything that you have been offered.组合练四I
36、.还原短文Jan Hargrave is a body language expert in America. I was very pleased to hear Jan Hargraves speak the other day. 1 For the most part, we all have the ability to tell when people are lying to us by reading their tone (音调) of voice and body signals.It was Professor Albert Mehrabian who discovered
37、 that we express our feelings and attitudes with 55 percent body language, 38 percent tone of voice and only 7 percent actual words. In other words, if I asked you how you were doing and you said “fine”, that word wouldnt mean anything by itself. 2 So, can you tell when people are lying to you? Jan
38、Hargrave says we lie with the right side of our brains, so it is our left hand that tips us off. A person touching his nose, pulling at his ear or rubbing his eyes with his left hand might be lying to you. 3 Here are some things we do to shut people out. We continually look at our watch. We fail to
39、make eye contact. We fail to look up from the paper or away from the TV. 4 By paying attention, we can open these important lines of communication (沟通渠道) and see the truth more clearly. 5 We need to realize the signals we are giving so we can show people that they really matter to us.A. Our body is
40、leaning (倾斜) away from them.B. She explained that although our mouths may lie, our bodies do not.C. I think it would be a mistake to use these tools to control or lie to people.D. Also, a person who, in a way crosses fingers might just be lying.E. It would be your body signals and how you said it th
41、at would let me know how you were really doing.II.阅读回答问题If the eyes are the windows of the heart, then the body is the mirror of our feelings. If we are feeling great, we may give our body signals(信号). If we look at someone elses body, we can often tell how they are feeling by their body signals. So
42、 reading body language signals is a great tool for daily communication.Someone doesnt think that learning how to read and use body language is important. In fact, 7% of the information we receive is from what people actually say and 38% of the information we receive is from the tone(语气) and the spee
43、d of their voice, while 55% of the information we receive is from their body language.Facial expression is one of the body languages. Scientists say that humans have 80 muscles(肌肉) on their faces. These muscles can make 7000 different facial expressions. They can be divided into six kinds: happiness
44、, sadness, anger, surprise, fear and disgust(厌恶).For example, when people think a certain food tastes disgusting, they usually make a funny face. When people are surprised ,they often raise their eyebrows and open their eyes wide.If people can read body language correctly, they may be better at know
45、ing other peoples feelings. However, be careful not to stare at others for a long time because it is not polite.根据短文内容,回答下列问题。 1. What is a great tool for daily communication?_2. Can we receive information form the speed of peoples voice?_3. How many kinds are there in the facial expressions?_4. How
46、 do people show their surprise through facial expression?_5.Why shouldnt people stare at people for a long time?_答案:I.1. B 空格后的句子(当人们撒谎时,我们能通过他们的语调和身体信号判断出来。)是对选项B(虽然我们的嘴会撒谎,我们的身体不会)的补充,拓展,选项B填入此空正好。2. E 选项E(let me know how you were really doing.)中的与空前的I asked you how you were doing相响应,所以答案为E。3. D 这
47、一段通举例讲人们撒谎时经常做的一些动作,选项D也是撒谎时的动作,是举例之一,故答案为D。4. A 这一段讲逐客的一些办法,身体倾斜远离客人,也是办法之一,选项A填入该正合适。5. C 根据空格后的句子“我们需要认识到我们所发出的身体信号,以便向人们表明他们对我们很重要。”和选项C是转折关系。即,我们不应该把这些工具用来控制别人或向别人撒谎。我们需要认识到我们所发出的身体信号,以便向人们表明他们对我们很重要。”答案为C。II. 1. Reading body language signals (is a great tool for daily communication).2.Yes, we
48、can./Yes.3.6./Six.4.They often raise their eyebrows and open their eyes wide.5.Because it is not polite./Because it is impolite. 组合练五I.还原短文Food in China and western countries is different. China has about five thousand years history. They may spend half of their time on food. _1_ They can cook a chi
49、cken in over ten ways. Thats why Chinese food is so popular around the world.Western countries, like England or America, dont have fresh food because they buy their food from supermarkets which only sell stored materials. _2_They mostly only boiland bake the food. By the way, western people are very
50、 good at making desserts and chocolate. They can make very good cakes and chocolate. _3_Western people also prefer fast food like hamburgers and chips.In China, the person who invites other people for meal would pay for the meal, but its not the same way in western countries. _4_They can afford it.
51、They wont be happy if you pay for them. In western countries people will always give tipsto the waiter after they finish the meal in a restaurant. If you dont, the waiter will not be happy. Another difference in eating is that:_5_ Chinese people only have three meals during a day. But western people
52、 may have more. They usually have afternoon tea when they would have fruit, cakes or biscuits with cheese.A. Chinese have a lot of ideas for cooking.B. Western people do not have many skills for cooking.C. Chinese people use chopsticks but western people use knives and forks.D. These food are very s
53、weet and they can make you become fat quickly.E. In western countries, people will think you only invite them but dont need to pay for them.II.阅读回答问题Can you imagine a world without a writing system for your language? It may be hard to picture it now, but a man named Sequoyah lived in such a world. S
54、equoyah was a member of a native American tribe(部落), the Cherokee. Cherokee people speak their own language, but for hundreds of years they did not have a system of writing. Without a writing system, the Cherokee had no newspapers or books before 1809. Sequoyah was probably born around the year 1770
55、 and lived with his mother in a small village in the mountains of Tennessee. When he grew up, he became a blacksmith(铁匠). When he was doing business with those “English-speaking people”, he noticed that they used paper with marks to record their thoughts and ideas. Sequoyah called these pieces of pa
56、per with marks “talking leaves”. He began to wonder why people who spoke Cherokee did not have a way to write down their words. In 1809, Sequoyah decided to give the Cherokee their own “talking leaves”. At first he tried to make a different symbol for every word in the Cherokee language. But in that
57、 case, there would be so many symbols and too hard for people to remember, so he decided to make a picture for each syllable (音节). After much hard work, Sequoyah invented 85 symbols. In order to see whether it would work, he helped his six-year-old daughter Ayoka learn each symbol and found she coul
58、d learn to read and write very quickly. Sequoyahs invention was a success! Before long, Sequoyahs writing system had spread far and wide. Cherokee people living in all different parts of the country learned to read and write. In 1825, Sequoyahs system was made the official written language for Chero
59、kee people. To this day, Cherokee speakers still use Sequoyahs writing system. In some parts of the United States, you can see street signs and billboards written in both English and Cherokee. Sequoyah will always be remembered for his important contribution(贡献)to Cherokee people.根据短文内容,回答下列问题。 1. H
60、ow long did Cherokee people not have a system of writing? _2. What did Sequoyah call the pieces of paper with marks? _3. How many symbols did Sequoyah invent in the Cherokee language?_4. When was Sequoyahs system made the official written language?_5. Why will Sequoyah always be remembered?_答案:I.【主旨
61、大意】本文讲述的是中国与西方国家人们不同的饮食习惯,不同的饮食文化。1. A 考查句子理解、语境理解。根据下句“They can cook a chicken in over ten ways.他们可以用超过十种方式来烹饪鸡肉。”可推断出前句应该是关于烹饪方法的,故选A。2. B 考查句子理解、语境理解。根据下句“大部分情况下他们仅仅是煮和烘烤食物。”可以推出前句应该是西方人没有很多的烹饪技巧。故选B。3. D考查句子理解、语境理解。前句说:顺便说一下,西方人非常擅长做甜食和巧克力,他们做得非常好的蛋糕和巧克力。可以推断,本句接着说西方的甜品,这些食物很甜,人们吃了会很快长胖。故选D。4. E
62、 考查句子理解、语境理解。前句说:在中国,请客的人要付饭钱,但是西方不是这样的。后句接着讲西方人的就餐习俗,AA制。故选E。5. C 考查句子理解、语境理解。句意:吃东西另一个不同是什么?这里继续讲述中西饮食习惯的不同,可以从被选答案中看出是餐具不一样,故选C。II. 1. For hundreds of years.2. Talking leaves. 3.85.4.In 1825. 5. For his important contribution to Cherokee people.组合练六I.还原短文If you have a brother or a sister, you alr
63、eady know you are different from each other. You live together in the same house and have the same parents. 1 Why is this? One possible reason is the way your parents treat you.Firstborn children receive all the attention from their parents. Most families have much more photos of a firstborn than an
64、y other child. Parents give them more responsibility. 2 As a result, firstborns are often responsible, hardworking and serious. They often want to do well at school and work. 3 For example, Gorge Bush, George Washington, and Lyndon Baines Johnson are all firstborn.When a second child arrives, parent
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
