四川省自贡市2021-2022学年高一英语上学期期末考试试卷(Word版含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 自贡市 2021 2022 学年 英语 学期 期末考试 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年高一年级上学期期末考试英语试题卷本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分,共150分。考试时间为120分钟。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,并在规定位置粘贴考试用条形码。答卷时,须将答案答在答题卡上,在本试题卷、草稿纸上答题无效。考试结束后,本试题卷由学生自己保留,只将答题卡交回。第I卷(选择题 满分100分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三
2、个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What color shirt does Mary prefer?A. Blue. B. White. C. Yellow.2. Who is the man?A. A student. B. A parent. C. A teacher.3. Where are the speakers?A. In a classroom. B. In a library. C. In a bookstore.4. What does the woman ask Bill
3、to do?A. Practice handwriting. B. Hand in his homework. C. Rewrite his homework.5. What is the relationship between the speakers?A. Classmates. B. Neighbors. C. Workmates.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白
4、读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How does the woman find cooking?A. Boring. B. Enjoyable. C. Tiring.7. What kind of food does the woman like?A. Fruits. B. Noodles. C. Vegetables.听第7段材料,回答第8、9题。8. What does the man want to drink?A. Water. B. Tea. C. Coffee.9. What is the man doing?A. Listening to the radio. B.
5、Writing some reports. C. Watching TV. 听第8段材料,回答第10至12题。10. Why does the man ask for leave?A. He had a cold. B. He hurt his head. C. He got up late.11. What was the man supposed to do this afternoon?A. Give a presentation. B. Visit Smith Technology.C. Prepare some meeting materials.12. Who will help
6、the man with his work?A. Daniel. B. Charlie. C. Carla.听第9段材料,回答第13至16题。13. What was the mans problem about learning French?A. Learning grammar rules.B. Remembering new words.C. Understanding native speakers.14. How long has the man been studying French?A. Three years. B. Four years. C. Five years.15
7、. How does the man learn French?A. By attending classes. B. By making French friends. C. By reading the BBC books.16. What does the woman advise the man to do?A. Use French often. B. Try different books. C. Watch some programs.听第10段材料,回答第17至20题。17. Which subject does David like best?A. English. B. M
8、ath. C. Science.18. How does David go to school?A. By bike. B. By bus. C. On foot.19. What does David usually do on Sunday?A. Give his uncle a hand.B. Work in his fathers store.C. Go to Young Farmer Group.20. What is Davids dream?A. To work in a college. B. To be a businessman. C. To have his own fa
9、rm.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、和D四个选项中,选出最佳选项。AMost gardeners spend the winter eagerly waiting for the return of warm weather when they can get back outside, digging in the dirt and growing things. Brighten the holidays for the gardeners in your life (yourself includ
10、ed!) by giving them the perfect garden gift. Best Gardening Gift for Houseplants: Brass Watering Can ($42)Make watering houseplants easier with this watering can that looks like an antique(古董) from grandmas house. It holds a liter of water and is small enough to reach beneath the leaves and put wate
11、r directly on the soil, avoiding waste of water. Best Outdoor Gardening Gift: Fiskars Pruning Shears ($13)Pruners(修剪工具) are important garden tools. Just as cooks need a range of knives for cutting different foods, gardeners need various pruning shears for cutting different sizes of branches and stem
12、s. Its perfect for harvesting tomatoes, cutting flowers, or deadheading faded blooms. Best Eco-Friendly Gardening Gift: Behrens Compost Can ($30)When you have a compost(堆肥) pile outside, its super handy to have a convenient container to keep food wastes inside. This steel compost can provides a styl
13、ish place to temporarily store those potato peels and eggshells. Best of all, it comes with a special design that will trap bad smell. Best Organizing Gardening Gift: Canvas Garden Utility Bag ($30)Give the gift of organization with this canvas bag that keeps a gardeners hand tools in one convenient
14、 place. The bag has lots of pockets, so your gardener friend has room for all their garden tools. They can carry it out to the garden and have their tools close at hand.1. Why is the Brass Watering Can a good gift for gardeners?A. It looks very attractive.B. It prevents leaves from dying.C. It enabl
15、es gardeners to use water efficiently.D. It holds enough water for all garden plants.2. Why does the writer mention cooks and knives in the third paragraph?A. To stress the importance of pruning shears.B. To explain the use of pruners in helping cooks.C. To show the advantages of pruning shears over
16、 knives.D. To tell readers to choose pruning shears of the suitable size.3. Which is the best gift for a gardener who wants to keep his tools in an orderly way?A. Brass Watering Can.B. Fiskars Pruning Shears.C. Behrens Compost Can.D. Canvas Garden Utility Bag.【答案】1. C 2. A 3. D【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要向读
17、者介绍几款适合给园丁们的礼物。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段“ It holds a liter of water and is small enough to reach beneath the leaves and put water directly on the soil, avoiding waste of water.”(它能容纳一公升的水,足够小,可以伸到叶子下面,直接把水放在土壤上,避免浪费水。)可知,Brass Watering Can 可以避免水浪费,能更有效利用水。故选C项。【2题详解】推理判断题。由文章第三段“Pruners are important gard
18、en tools. Just as cooks need a range of knives for cutting different foods, gardeners need various pruning shears for cutting different sizes of branches and stems.”(修剪机是重要的园艺工具。正如厨师需要一系列刀具来切割不同的食物一样,园丁也需要各种修剪剪刀来切割不同大小的树枝和茎。)可知,作者举例厨师和刀是说明修剪机对园丁来说也很重要。故选A项。【3题详解】细节理解题。由文章最后一段“The bag has lots of poc
19、kets, so your gardener friend has room for all their garden tools. They can carry it out to the garden and have their tools close at hand.”(这个袋子有很多口袋,所以你的园艺朋友有地方放他们所有的园艺工具。他们可以把它带到花园里,把工具放在手边。)可知,Canvas Garden Utility Bag 有很多口袋让你有序地放你的园艺工具。故选D项。BChinas Yutu 2 Rover, which was crossing a crater (环形山)
20、 on the far side of the moon, discovered a mysterious, cube-like structure in November as it scanned the skyline. The unknown structure seemed to be located around 260 feet away from where the Rover crossed.Our Space, associated with the Chinese National Space Administration which controls Yutu 2, f
21、irst noted the object in a post on December 3rd; the story gave a nickname to the object “mystery hut”. Yutu 2 has since adjusted course to check out the cube, and will spend the next 2 to 3 lunar days investigating this mysterious moon feature.The Yutu 2 Rover launched with Chinas Change 4 mission
22、in 2018, and reached the moon in January 2019. The mission aimed to discover more about the far side of the moon, or as pop culture calls it, the “dark side” of the moon. Contrary to this nickname, the far side of the moon is not actually always dark, it just faces away from the Earth. The rover, so
23、lar powered, goes into a kind of hibernation (休眠) when the sun sets on the far side of the moon, and wakes up to work when the sun rises over the crater.Yutu 2 has seen plenty of interesting moon features in its travels already, including a strange gel (胶状物) that turned out to be some rocks melted t
24、ogether, and some pieces that were likely to be from the impact of a meteor (流星). The Change 4 mission has also brought forth some fascinating new discoveries like what could be pieces of the moons mantle (覆盖层).Whatever this structure turns out to be, Yutu 2 will continue uncovering other secrets th
25、e “dark side” of the moon is holding.4. What does “mystery hut” in paragraph 2 refer to?A. Yutu 2 Rover.B. A cube-like structure.C. A newly discovered crater.D. Chinese National Space Administration.5. Why was Yutu 2 sent onto the moon?A. To research into the dark side of the moon.B. To explore the
26、use of solar energy on the moon.C. To take pictures of the sun from the far side of the moon.D. To measure the distance between the earth and the moon.6. What can we learn from the discoveries made by Yutu 2?A. Sunshine cannot reach the far side of the moon.B. The temperature on the moon is always c
27、hanging.C. Many rocky mountains rise on the surface of the moon.D. The moon may have been crashed into by another planet.7. In which section of a website may this text appear?A. Health.B. Technology.C. Politics.D. Economy.【答案】4. B 5. A 6. D 7. B【解析】【导语】本文是一篇新闻报道,介绍了中国的玉兔2号探月车在月球暗面移动探测及其发现。【4题详解】词句猜测
28、题。根据划线词前的“the object”(这个物体)以及划线词后的“Yutu 2 has since adjusted course to check out the cube”(玉兔2号已经调整了路线以查看这个立方体)可知,划线词指的就是一个立方体状结构,故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段“The mission aimed to discover more about the far side of the moon, or as pop culture calls it, the dark side” of the moon.”(该任务旨在发现更多关于月球背面的信息,通俗的叫法
29、是月球的“暗面”。)可知,发送玉兔2号探月车的目的是研究月球的暗面,故选A。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Yutu 2 has seen plenty of interesting moon features in its travels already, including a strange gel that turned out to be some rocks melted together, and some pieces that were likely to be from the impact of a meteor.”(玉兔2号在它的旅行中已经看到了许多有趣的月球特
30、征,包括一种奇怪的凝胶,它被证明是一些岩石融化在一起,还有一些碎片可能是流星撞击的结果。)可知,玉兔2号的发现表明月球可能被另一颗行星撞击过,故选D。【7题详解】推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍的是中国的玉兔2号探月车在月球暗面移动探测及其发现,这属于科技范畴,因此文章最有可能出现在科技版块,故选B。CAfter the birth of her second child in 2019, Keet was motivated to make changes by the thought of what kind of world her children were going to h
31、ave. “I was totally awake in the middle of the night having climate anxiety,” she said. “I just brought this person into the worldwhat does her future look like? What does my sons future look like?”Keet started the seeds of Planetarian Life based on her experiences doing Meatless Monday, but with fe
32、wer restrictions and a larger sense of purpose. “Theres vegetarianism(素食主义), but these things dont describe my why,” she said. “Im eating this way for the planet.”Thats the most basic definition of who a planetarian is, according to Keet: someone who is changing the way they eat and live for the goo
33、d of the Earth.With Planetarian Life, Keet decided to take a small-steps approach. Instead of cutting out meat entirely or working with unfamiliar ingredients, planetarian eating works around making small replacements in your usual meals on your own schedule and to your own preferred tastes.This can
34、 be as simple as using chickpeas instead of rotisserie chicken to make chickpea “chicken” salad or cooking a big batch of quinoa to keep on hand for quick skillet vegetable bowls throughout the week.Like compound interest, the minor changes made to familiar meals add up to a bigger lifestyle change
35、over timeand they are easier to stick with than drastic cuts. Because no foods are banned from the planetarian way of eating, its up to every individual to take it as far as they want to go.8. Why did Keet want to make changes in 2019?A. She could not sleep well at night.B. Her childrens future care
36、er worried her.C. Her second child was not healthy enough.D. She wanted to make the world a better place.9. What does being a planetarian mean according to Keet?A. Removing meat from daily meals.B. Changing ones usual meals completely.C. Taking on a job about protecting the Earth.D. Adopting an envi
37、ronmental-friendly way of eating.10. What is the advantage of Planetarian Life according to the last paragraph?A. It is healthier.B. It saves more time.C. It provides more choices.D. It helps shape good character.11. Which of the following words can best describe Keet?A. Anxious and selfish.B. Respo
38、nsible and considerate.C. Hardworking and independent.D. Knowledgeable and quick-thinking.【答案】8. D 9. D 10. C 11. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章讲述Keet在第二个孩子出生后,成为了Planetarian,开始改变自己的饮食为全球气候做出自己贡献。【8题详解】推理判断题。由文章第一段“After the birth of her second child in 2019, Keet was motivated to make changes by the thought o
39、f what kind of world her children were going to have. I was totally awake in the middle of the night having climate anxiety, she said. I just brought this person into the worldwhat does her future look like? What does my sons future look like?”(2019年生下第二个孩子后,Keet想到孩子们将拥有一个什么样的世界,就有了改变的动力。她说:“我在半夜完全清
40、醒,有着气候焦虑症。我只是把这个人带到这个世界上,她的未来是什么样子的?我儿子的未来是什么样子的?”)可知,Keet做出改变的目的是想让她的孩子生活的世界变得更好一些。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段“Thats the most basic definition of who a planetarian is, according to Keet: someone who is changing the way they eat and live for the good of the Earth.”(根据Keet的说法,这是planetarian最基本的定义:为了地球的利益
41、而改变他们的饮食和生活方式的人。)可知,planetarian是为地球环境而改变自己饮食生活的人。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Like compound interest, the minor changes made to familiar meals add up to a bigger lifestyle change over timeand they are easier to stick with than drastic cuts. Because no foods are banned from the planetarian way of eatin
42、g, its up to every individual to take it as far as they want to go.”(和复利一样,随着时间的推移,对熟悉的膳食所做的微小改变会导致更大的生活方式改变,而且它们比大幅削减更容易坚持。因为以planetarian方式进食没有任何食物被禁止,所以每个人都可以随心所欲。)可知,planetarian在食物方面选择没有任何限制,有更广的选择。故选C项。【11题详解】推理判断题。由文章第一段“After the birth of her second child in 2019, Keet was motivated to make ch
43、anges by the thought of what kind of world her children were going to have. ”(2019年生下第二个孩子后,Keet想到孩子们将拥有一个什么样的世界,就有了改变的动力。)可知,Keet在孩子出生后就为孩子考虑,所以她是考虑周到的,由第一段“I was totally awake in the middle of the night having climate anxiety,” she said. I just brought this person into the worldwhat does her futur
44、e look like? What does my sons future look like?”(我在半夜完全清醒,有着气候焦虑。我只是把这个人带到这个世界上,她的未来是什么样子的?我儿子的未来是什么样子的?”)以及后文可知,Keet为了她孩子成为了planetarian,说明她是一个非常为孩子负责的母亲。故选B项。DThe history of the flying car is almost as old as that of powered flight itself. It started with the Curtiss Autoplane of 1917 awkward-look
45、ing equipment with separable wings. It never left the ground. Later machines made it into the skies but failed to take off commercially. Money is now pouring into flying taxis. On March 30th Lilium, a German company that develops them, announced cooperation with a special-purpose acquisition company
46、 (SPAC) that values it at $3.3 billion a sign that investors think the business will fly.Thanks to better batteries and lightweight materials the vehicles, some of them ten years in the making, are ready to carry passengers. Up to 300 firms are working on short-range battery-powered craft that take
47、off and land vertically, estimates Natasha Santha of LEK, a consultancy.Midway between a cab and a helicopter, flying taxis have obvious advantages over both. Quiet electric motors allow them to operate frequent services. They require only a small area to land, unlike noisy helicopters, which face s
48、evere operating restrictions in most cities. They can fly four or five times faster than a cab can drive and do not get stuck in traffic. Prices can be kept low by ride-sharing. Joby, based in California, says its five-seater machine will enter commercial service in 2024. The firm calculates the ini
49、tial cost of around $4 per person per mile may soon fall by 25%. It plans to start service soon afterwards.The real change will come when full autonomy (自动驾驶) takes out the cost of a pilot. Archer hopes to run such aircraft by 2028. They face fewer obstacles in the air than earth-bound cars do on th
50、e road; airliners mostly fly on autopilot as it is. Still, as one industry insider puts it, it is probably best to adapt passengers and regulators to airborne taxis before laying off the driver.12. What do investors think of the business of flying cars?A. Unpredictable.B. Challenging.C. Promising.D.
51、 Rough.13. What is the advantage of flying taxis over cabs?A. Fewer noises.B. Faster rides.C. Lower prices.D. Smaller parking spaces.14. What can we infer from the last paragraph?A. There will be many traffic jams in the air.B. Flying taxis will soon take the place of cars.C. Flying taxis without dr
52、ivers are not widely accepted.D. The current planes are equipped with no human pilots.15. What is the best title for the text?A. Flying Taxis Take Off at LastB. Long History of Flying TaxisC. Life in the Future with Flying TaxisD. High-tech Brings Flying Taxis into Reality【答案】12. C 13. B 14. C 15. A
53、【解析】【导语】这是一篇新闻报道。文章主要讲述飞车的各项准备工作已完善并即将投入市场当中。【12题详解】细节理解题。由文章第一段“Money is now pouring into flying taxis. On March 30th Lilium, a German company that develops them, announced cooperation with a special-purpose acquisition company(SPAC) that values it at $3.3 billion a sign that investors think the bu
54、siness will fly.( 现在,资金正涌入飞车。3月30日,开发它们的德国公司Lilium宣布与一家特殊目的收购公司(SPAC)合作,该公司的估值为33亿美元这表明投资者认为这项业务将腾飞)”可知,投资者认为这项业务很有钱途。故选C项。【13题详解】细节理解题。由文章第三段“They can fly four or five times faster than a cab can drive and do not get stuck in traffic.(它们的飞行速度是出租车的四到五倍,而且不会被困在车流中)”可知,飞车比出租车速度快。故选B项。【14题详解】推理判断题。由文章最
55、后一段“Still, as one industry insider puts it, it is probably best to adapt passengers and regulators to airborne taxis before laying off the driver.(不过,正如一位业内人士所说,在解雇司机之前,最好让乘客和监管机构适应空中出租车)”可知,现在乘客和监管机构还没有完全接受没有司机的自动化飞车。故选C项。【15题详解】主旨大意题。由文章第二段“Thanks to better batteries and lightweight materials the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-949199.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
高考英语二轮复习精品课件:完形填空分类解析2.ppt
