四川省自贡市第一中学2023-2024学年高二上学期10月月考英语试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 自贡市 第一 中学 2023 2024 学年 上学 10 月月 英语试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、自贡一中20232024学年高二上学期10月月考英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段材料后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do right after she types the letter?A. Have a meal. B. Change her clothes. C. Take the car.2. How much will the wo
2、man pay for the T-shirt and the jeans?A. $10. B. $20. C. $30. 3. What do we know about the woman?A. She has a fever. B. She looks very tired now. C. She fell asleep in an outdoor chair. 4. What are the speakers mainly talking about?A. The weather this year. B. Water conservation. C. The importance o
3、f washing. 5. What is the man likely to do on Friday?A. See the new exhibition. B. Watch a baseball game. C. Finish a report. 第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读每个小题,听完后,每小题将给出5秒钟的作答时间,每段对话读两遍。听下面一段对话,回答第6至7题。6. Why does Mrs. Thompson want to see the sp
4、eakers according to the girl?A. The class leaders reported them to her. B. She will ask them to run for class monitor. C. They were not very active this morning. 7. What does the boy suggest they do?A. Go to the hallway. B. Share the responsibility. C. Continue the class discussion. 听第7段材料,回答第8、9题。8
5、. Whats the relationship between the speakers?A Boss and secretary. B. Director and customer. C. Husband and wife. 9. What does the man have to do at 2:00 p. m. tomorrow?A. Make a phone call. B. Send an email. C. Look at some samples. 听第8段材料,回答第10至12题。10. Where does the conversation take place?A. On
6、 top of a mountain. B. In a parking lot. C. At a ticket booth. 11. How far is the lake from the top?A. About 20 minutes walk. B. About 40 minutes walk. C About 3 hours walk. 12. What color will the lake be when the speakers arrive?A Orange B. Blue. C. Green. 听第9段材料,回答第13至16题。13. Where is the art exh
7、ibition taking place?A. At an art gallery. B. At a shopping mall. C. At an exhibition center. 14. What does the man think of the place of the exhibition now?A. It is strange. B. It is ordinary. C. It is cool. 15. What is being shown in the painting section of the exhibition?A. Mainly classical paint
8、ings. B. Largely contemporary paintings. C. An equal number of classical paintings and contemporary paintings. 16. Which section is the most popular?A. The video section. B. The sculpture section. C. The photography section. 听第10段材料,回答第17至20题。17. How old was Dave when his father passed away?A. 15. B
9、. 10. C. 5. 18. What did Dave do in the evenings?A. He earned some money. B. He did housework for the family.C. He drove his brother to some places. 19. Who introduced Andrew at the graduation ceremony?A. His soccer coach. B. The school headmaster. C. The head of the school district. 20. What happen
10、ed during Andrews speech?A. His mother started crying. B. Andrew thanked his father. C. Dave realized his hard work had paid off第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ABest Cheap Beach Vacations for Fun in the SunOlcottThis lively family destination located o
11、n the shores of Lake Ontario is a great destination for fishing, and its just a short drive to the beautiful waterfalls at Niagara Falls State Park. While in the area, dont miss the caramel corn from Byes Popcorn. There may be a line, but its worth the wait!Lake ChelanLake Chelan is an incredibly po
12、pular vacation destination in Washington, and for good reason. The 55-mile-long lake is a stunner surrounded by vineyards and mountains. One of the most beautiful lakes in America for swimming, its also a big destination for camping, fishing and wine tasting. Other standouts in the area include Lake
13、side Surf, a surfing facility thats home to the worlds largest standing wave.Corpus ChristiCorpus Christi stands out for having an incredible selection of truly terrific beaches, affordable lodging options, beautiful parks and lots of free activities. While youre there, explore the largest undevelop
14、ed barrier island in the world, the Pad re Island National Seashore. Local highlights include the free Texas Surf Museum, tours of the museum housed within the USS Lexington, and the South Texas Botanical Gardens and Nature Center.Daytona BeachDaytona Beach may be famous for racing, but its also hom
15、e to 20 miles of beautiful white-sand beaches that rank as some of the best beaches in Florida. In fact, visitors can even buy a pass to spend the day driving on the beach. Of course, its hard to ignore the legacy of racing here, since Daytona Beach is home to Daytona International Speedway, host of
16、 the Daytona 500.1. What do Olcott and Lake Chelan have in common?A. They are close to the park.B. They are suitable for fishing.C. They have mountain s nearby.D. They provide visitors for camping.2. What can tourists do in Corpus Christi?A. Explore mountains bravely.B. Enjoy delicious food freely.C
17、. Take part in activities for free.D. Go surfing on the Padre Island.3. Which place will you choose if you are interested in the competition of speed?A. Olcott.B. Lake Chelan.C Corpus Christi.D. Daytona Beach.【答案】1. B 2. C 3. D【解析】【导语】本文是一篇应用文,文章主要介绍了几个好又便宜的沙滩度假目的地。【1题详解】细节理解题。根据“Olcott”下文详细介绍的第一句“T
18、his lively family destination located on the shores of Lake Ontario is a great destination for fishing, and its just a short drive to the beautiful waterfalls at Niagara Falls State Park.(这个热闹的家庭目的地位于安大略湖岸边,是钓鱼的好去处,距离尼亚加拉瀑布州立公园美丽的瀑布只有很短的车程。)可知Olcott是个适合钓鱼的地方;由“Lake Chelan”下文详细介绍中的第三句“One of the most
19、 beautiful lakes in America for swimming, its also a big destination for camping, fishing and wine tasting. (它是美国最美丽的湖泊之一,适合游泳,也是露营、钓鱼和品酒的好去处。)”可知,Lake Chelan适合游泳、露营、钓鱼和品酒;由此可知,Olcott和Lake Chelan的共同之处是都适合钓鱼。故选B。【2题详解】细节理解题。根据“Corpus Christi”下文详细介绍中的“Corpus Christi stands out for having an incredible
20、 selection of truly terrific beaches, affordable lodging options, beautiful parks and lots of free activities. While youre there, explore the largest undeveloped barrier island in the world, the Pad re Island National Seashore. (Corpus Christi因拥有令人难以置信的绝佳沙滩、经济实惠的住宿选择、美丽的公园和许多免费活动而脱颖而出。当你在那里的时候,探索世界上
21、最大的未开发的堰洲岛,帕德雷岛国家海岸。)”可知,在Corpus Christi 游客可以参加许多免费的活动,去探索世界上最大的未开发的堰洲岛。故选C。【3题详解】细节理解题。根据“Daytona Beach”下文详细介绍“Daytona Beach may be famous for racing, but its also home to 20 miles of beautiful white-sand beaches that rank as some of the best beaches in Florida. In fact, visitors can even buy a pas
22、s to spend the day driving on the beach. Of course, its hard to ignore the legacy of racing here, since Daytona Beach is home to Daytona International Speedway, host of the Daytona 500.(Daytona沙滩可能以赛车而闻名,但它也是20英里美丽的白色沙滩的所在地,这些沙滩是佛罗里达州最好的海滩之一。事实上,游客甚至可以购买通行证,在沙滩上开车一天。当然,很难忽视这里的赛车遗产,因为Daytona沙滩是Dayton
23、a国际赛车场的所在地,也是Daytona 500的举办地。)”可知,Daytona Beach因赛车出名,是Daytona国际赛车场的所在地,也是Daytona 500的举办地,游客购买通行证可以就在沙滩上开一天的车;由此可知,如果对速度竞赛感兴趣,可以选择去Daytona Beach度假。故选D。BThe day had started out as usual for Mrs. Ito until the late afternoon, when the news of the destructive tsunami (海啸) waves came over the radio.At la
24、st, 12:30 a.m. came as the radio warning had said and nothing happened. She could hear passing people say the tsunami waves must have missed the islands and they laughed as they were returning to their homes. Mrs. Ito went into her living room and looked down the street. It was calm.Then, a sudden f
25、lash-like lighting lit the sky over Hilo Bay and a deafening explosion broke the nights silence. The first large wave of the tsunami had burst Hilos electric power plant. Suddenly, all the lights in Hilo went out.Next thing Mrs. Ito heard was a trembling sound. Before she knew it, the wave broke int
26、o her house. She was knocked to the floor as her house began to spin and finally tore apart. Desperately, Mrs. Ito grasped for anything to stay above water. Suddenly, something heavy fell on her. The floorboards opened up and she became trapped. She used every bit of strength to struggle out of the
27、boards and managed to squeeze free. Then she blacked out.When she woke up, she found herself being washed back and forth as the water rose. There were no waves, so she figured she had to be floating over flooded land. Not knowing how to swim, she hung on tight to her tiny temporary raft (木排).At sunr
28、ise, she spotted two boats on the horizon (地平线). She saw in the distance a radio station tower light. She remained at peace and kept her head down. She thought that death was just a matter of time away. She thought the people on the boats hadnt seen her. Then the boats came closer and closer. Mrs. I
29、to was seen and saved.4. Whats peoples reaction to the radio warning according to Paragraph 2?A. Shocked.B. Anxious.C. Disappointed.D. Relaxed.5. What can be concluded about this tsunami?A. It felt like an obedient sheep.B. It struck the islands as expected.C. It had astonishing destructive power.D.
30、 It occurred at noon without any warning.6. What happened to Mrs. Ito during the tsunami?A. She got stuck in the flooded land for days.B. She was rescued by people on the boats luckily.C. She lost her dearest family members in the tsunami.D. She was struck by a heavy object and lost memories.7. What
31、 is the text mainly about?A. Mrs. Itos story of surviving the tsunami.B. The recovery of the islands after the tsunami.C. The damage caused by a destructive tsunami.D. The effects of the tsunami on local peoples life.【答案】4. D 5. C 6. B 7. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了伊藤太太在一次毁灭性极强的海啸中惊险逃生的故事。【4题详解】推理判断题。
32、根据第二段“She could hear passing people say the tsunami waves must have missed the islands and they laughed as they were returning to their homes.(她能听到过路的人说海啸肯定绕过了我们这些岛屿,他们在回家的路上有说有笑)”可知,人们对广播里的海啸预警显然不以为然,没有感到丝毫的惊慌,仍然悠然自得。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段“The first large wave of the tsunami had burst Hilos electric
33、 power plant.(海啸的第一波巨浪摧毁了希洛的发电厂)”和第四段中“Next thing Mrs. Ito heard was a trembling sound. Before she knew it, the wave broke into her house. She was knocked to the floor as her house began to spin and finally tore apart.(接下来伊藤太太听到的是一种颤抖的声音。她还没反应过来,大浪就冲进了她的房子。当她的房子开始旋转并最终被撕裂时,她被撞倒在地)”可知,海啸极具破坏力,故选 C。【6
34、题详解】细节理解题。根据最后一段“She thought that death was just a matter of time away. She thought the people on the boats hadnt seen her. Then the boats came closer and closer. Mrs. Ito was seen and saved.(她以为船上的人没看见她。然后小船越靠越近。伊藤太太被发现并得救了)”可知,落入水中,靠一个“临时木筏”苦苦支撑的伊藤太太,最终被驾船的人救了上来,故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“The day had s
35、tarted out as usual for Mrs. Ito until the late afternoon, when the news of the destructive tsunami (海啸) waves came over the radio. (对伊藤太太来说,这一天照常开始,直到下午晚些时候,广播里传来毁灭性海啸的消息)”和第四段“Next thing Mrs. Ito heard was a trembling sound. Before she knew it, the wave broke into her house.(接下来伊藤太太听到了隆隆的声音。她还没反应过
36、来,海浪就呼啸着冲进了她的房子)”和倒数第二段“Not knowing how to swim, she hung on tight to her tiny temporary raft(木排).(她不会游泳,于是紧紧地抓着她的临时小筏子)”以及最后一段“She thought the people on the boats hadnt seen her. Then the boats came closer and closer. Mrs. Ito was seen and saved.(她以为船上的人没看见她。然后小船越靠越近。伊藤太太被发现并得救了)”可知,本文介绍了伊藤太太在一次汹涌的
37、海啸中死里逃生的故事,故选A。CA zoo in Memphis, Tennessee, is returning two giant pandas that had been on loan from China for 20 years, prompting celebrations by animal advocates who said the health of the animals had worsened due to neglect.The announcement on Wednesday came after months of criticism by In Defen
38、se of Animals and other advocacy groups that have accused the zoo of providing inadequate care to the pandas, Ya Ya and Le Le. Critics called on the zoo to provide them with better food, more uncaged time and ultimately a transfer to a panda refuge.IDA posted a video on Twitter in February that show
39、ed the pandas pacing in circles around their enclosure as proof they were suffering from “physical, mental, and emotional deprivation.” It received thousands of likes and was retweeted by singer Billie Eilish.A spokesperson for the zoo said the decision to return the pandas to China had nothing to d
40、o with pressure from animal advocates. China requires foreign zoos that host pandas on loan to allow older animals to spend their final days on Chinese soil. At 24 and 22, respectively, Le Le and Ya Ya have exceeded the giant panda life expectancy in the wild by almost 10 years, according to the spo
41、kesperson.Giant pandas, whose black and white faces have made them beloved around the world, are considered a vulnerable species, with much of their mountainous natural habitat in southwest China under threat from deforestation.According to the World Wildlife Fund, about 1,800 pandas are left in the
42、 wild and another 500 in zoos around the world. With the return of Ya Ya and Le Le to China, U.S. zoos will have a total of 10 giant pandas.8. What is the purpose of the video posted by IDA?A. To reveal the unknown habits of the pandas.B. To demand the release of the ill-treated pandas.C. To attract
43、 public attention and receive more likesD. To appeal for improvement in the care of the pandas9. Why did the zoo decide to return the pandas?A. The pandas have reached a ripe old age.B. The zoo was in financial difficulties.C. Visitors have lost interest in the pandas.D. Animal advocates put pressur
44、e on the zoo.10. What is the current status of giant pandas in the wild?A. They have short life expectancy.B. They are critically endangered.C. They are losing their natural habitat.D. Their population is dramatically increasing.11. Which can be a suitable title for the text?A. IDA Calling for Relea
45、se of Abused PandasB. Memphis Pandas to Be Returned to ChinaC. Ya Ya and Le Le Dying for a HomeD. A Video of Pandas Drawing Criticism【答案】8. D 9. A 10. C 11. B【解析】【导语】这是一篇新闻报道。田纳西州孟菲斯的一家动物园将归还从中国租借了20年的两只大熊猫,动物保护人士对此表示庆祝,他们表示,由于被忽视,大熊猫的健康状况已经恶化。文章主要介绍了孟菲斯动物园熊猫乐乐和丫丫的情况以及野生大熊猫的生存情况。【8题详解】推理判断题。根据第二段“Th
46、e announcement on Wednesday came after months of criticism by In Defense of Animals and other advocacy groups that have accused the zoo of providing inadequate care to the pandas, Ya Ya and Le Le. (在周三宣布这一消息之前,动物保护组织和其他倡导组织几个月来一直在批评该动物园对大熊猫丫丫和乐乐照顾不足)”以及第三段“IDA posted a video on Twitter in February t
47、hat showed the pandas pacing in circles around their enclosure as proof they were suffering from “physical, mental, and emotional deprivation.” It received thousands of likes and was retweeted by singer Billie Eilish.(今年2月,国际开发协会在推特上发布了一段视频,显示大熊猫在它们的围栏周围绕圈踱步,证明它们正遭受“身体、精神和情感上的剥夺”。这条微博收到了数千个赞,歌手比莉艾利什
48、转发了这条微博)”可推知,动物保护组织发布这段视频的目的是呼吁改善对熊猫的照顾。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第四段“China requires foreign zoos that host pandas on loan to allow older animals to spend their final days on Chinese soil. At 24 and 22, respectively, Le Le and Ya Ya have exceeded the giant panda life expectancy in the wild by almost 10 year
49、s, according to the spokesperson.(中国要求租借大熊猫的外国动物园允许年老的大熊猫在中国土地上度过最后的日子。据发言人介绍,乐乐和丫丫分别是24岁和22岁,已经超过了野生大熊猫的预期寿命近10年)”可知,动物园决定归还熊猫是因为熊猫已经很老了。故选A。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Giant pandas, whose black and white faces have made them beloved around the world, are considered a vulnerable species, with much of thei
50、r mountainous natural habitat in southwest China under threat from deforestation.(大熊猫黑白相间的脸使它们受到全世界的喜爱,但它们被认为是一种脆弱的物种,它们在中国西南部山区的大部分自然栖息地正受到森林砍伐的威胁)”可知,野生大熊猫正在失去它们的自然栖息地。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据第一段“A zoo in Memphis, Tennessee, is returning two giant pandas that had been on loan from China for 20 years, p
51、rompting celebrations by animal advocates who said the health of the animals had worsened due to neglect.(田纳西州孟菲斯的一家动物园将归还从中国租借了20年的两只大熊猫,动物保护人士对此表示庆祝,他们表示,由于被忽视,大熊猫的健康状况已经恶化。)”结合文章主要介绍了孟菲斯动物园熊猫乐乐和丫丫的情况以及野生大熊猫的生存情况。可知,B选项“孟斐斯熊猫将返回中国”最符合文章标题。故选B。DThough the COVID-19 pandemic has badly affected the fo
52、od industry, the prefabricated food (预制菜) market has witnessed a fast growth.“I bought some prefabricated food in late April when my community was locked down due to the coronavirus outbreak,” a Beijing-based resident Yu told Global Times. “It was then that I realized there were so many different so
53、rts of prefabricated food. All you need to do is to put some water into the heating package and a fair meal would be ready in minutes.”Prefabricated food has become increasingly popular over the last two years, with plenty of companies entering the business and different kinds of productions keeping
54、 hitting the shelves. The total market scale for prefabricated food reached 345.9 billion yuan in 2021. It is expected that Chinas prefabricated food market will stay a high growth rate in the near future, with a market scale estimated to reach 1.07 trillion yuan in 2026.Many investors have started
55、to pour money into it. From 2013 to 2021, a total of 71 investments were conducted in the prefabricated food sector(行业). Even so there are problems linked to the growth of the industry. For instance, the prefabricated food industry is made up of a long value chain from production, cold-chain logisti
56、cs(冷链物流) to delivery, which requires companies to realize smooth operation.In addition, the sectors product quality problem has also begun to come under the spotlight, becoming one of the most common complaints by consumers, according to an analysis released by China Consumer Association(CCA). “Ther
57、e are prefabricated food products with no detailed labels and many restaurants do not inform customers when offering them prefabricated food.” CCAs analysis said.CCA emphasized that with the rapid development of the prefabricated food market, relevant rules need to be rolled out to promote the stand
58、ardized development of the industry and to guide the industrys healthy growth.12. What can we infer from the Beijing-based resident Yus description?A. She suffered a lot during the period when her community was locked down.B. She had known prefabricated food quite a lot before the pandemic broke out
59、.C. The pandemic to some extent increased the popularity of prefabricated food.D. Numerous cooking skills are needed to prepare prefabricated food at home.13. What is the current situation of prefabricated food sector?A. Promising but worthless.B. Profitable but insecure.C. Popular but unsuccessful.
60、D. Well-received but challenging.14. What does the underlined phrase “come under the spotlight” mean in paragraph 5?A. Draw peoples great concern.B. Disappear from peoples sight.C. Have the potential to get settled.D. Have a positive effect on customers.15. What did CCA suggest to promote the health
61、y growth of the prefabricated food market?A. Canceling some rules.B. Making some regulations.C. Promoting the sales.D. Enriching the production varieties.【答案】12. C 13. D 14. A 15. B【解析】【导语】本文是说明文。本文讲述了疫情在某种程度上推动预制食品市场快速增长。文章分析了预制食品市场的现状,中国食品协会给出了建议,制定相关规定,规范预制食品市场。【12题详解】推理判断题。根据第二段内容“I bought some
62、prefabricated food in late April when my community was locked down due to the coronavirus outbreak, a Beijing-based resident Yu told Global Times. It was then that I realized there were so many different sorts of prefabricated food. All you need to do is to put some water into the heating package an
63、d a fair meal would be ready in minutes.(北京居民于某告诉环球时报:“4月底我们社区因冠状病毒爆发而被封锁时,我买了一些预制食品。就在那时,我意识到有这么多不同种类的预制食物。你所需要做的就是往加热包里放一些水,几分钟内一顿丰盛的饭菜就做好了。”)”可知,于在冠状病毒爆发时注意到有多种不同种类的预制食物,因此可推断,疫情在某种程度上提高了预制食物的受欢迎度。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第三段的“Prefabricated food has become increasingly popular over the last two years,
64、with plenty of companies entering the business and different kinds of productions keeping hitting the shelves.( 在过去的两年里,随着大量公司进入这一行业,各种各样的产品不断上架,预制食品变得越来越受欢迎。)”和第四段首句“Many investors have started to pour money into it.( 许多投资者已经开始将资金投入其中。)”可推断预制食品行业很受欢迎,根据第四段的“Even so there are problems linked to the
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-949273.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
建设工程可行性研究合同模板.pdf
