备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题22 阅读综合演练(3)(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 届 2021高考英语 高考英语二轮 高考英语阅读 2021届高考英语二轮复习 含解析2021届高考英语二轮复习
- 资源描述:
-
1、专题20 阅读综合演练(3)1The worlds richest man might seem to have it all, but Bill Gates has one regret. The self - made billionaire said he felt stupid for not knowing any foreign languages.Speaking in his third Ask Me Anything question and answer session for online programe Reddit, the Microsoft founder re
2、vealed that he wished he spoke French, Arabic or Chinese. He said: I took Latin and Greek in high school and got As and I guess it helps my vocabulary. I keep hoping to study one of theseprobably French because it is the easiest. I did Duolingo ( 免费语言学习工具)for a while but didnt keep it up.Gates, who
3、is worth $ 79. 3 billion, praised Facebook founder Mark Zuckerberg for making an audience surprising in Beijing when he spoke fluent Putonghua. He said : ” Mark Zuckerberg amazingly learned Putonghua and did a Q&A with Chinese students - incredible. Owner of a building worth more than $ 120 million
4、in his hometown of Medina, Washington, Gates admission over language is not the first time he has given insight into his family habits and personal insights.Last February, Gates said he likes to do the dishes himself to his own exacting standards every night and shared the surprising revelation that
5、 his wife, Melinda, would likely want Samuel L Jackson to play her husband in a biopic (传记电影). He also admitted that he would pick up a $ 100 bill if he found it on the street.As he took the top spot on Forbes 28th Annual Billionaires list last year for the fourth time, he said he is pretty basic wh
6、en it comes to spending on clothes and food, but that he enjoys investing in shoes and racquets(网球拍)for when he plays tennis.When asked a life lesson he had to learn the hard way, the generous philanthropist (慈善家) said staying up too late is a habit he is still trying to break, Dont stay up too late
7、 even if the book is really exciting. You will regret it in the morning. I am still working on this problem, he said.1.Why cant Bill Gates speak foreign languages?A.Because he was slow at language learning.B.Because he has no time to study them.C.Because he has no determination to study them.D.Becau
8、se he didnt study foreign languages at school.2.From the passage we can learn that_.A.Gates admires Zuckerberg for speaking Putonghua fluently.B.Mark Zuckerberg earned much more money than Bill Gates.C.Bill Gates once did well in learning Chinese in high school.D.Bill Gates seldom tell other people
9、about his personal affairs.3.Whats the main idea of the 5th paragraph?A.Gates likes to make films.B.Gates loves to do housework.C.Gates is a common person in life.D.Gates wife is unsatisfied with him.4.How can we describe Gates?A.DeterminedB.SimpleC.ExtraordinaryD.Reliable【答案】1.C2.A3.C4.B【分析】这是一篇记叙文
10、。文章讲述讲述了比尔盖茨的简单生活和他对不能说外语的遗憾。1.细节理解题。根据第二段“I did Duolingo ( 免费语言学习工具)for a while but didnt keep it up.(我用了一段时间的Duolingo(免费学习语言的工具),但没有坚持下去。)可知,因为比尔盖茨没有学习外语的决心,所以他不会说外语。故选C。2.细节理解题。根据第三段“Gates, who is worth $ 79. 3 billion, praised Facebook founder Mark Zuckerberg for making an audience surprising in
11、 Beijing when he spoke fluent Putonghua. (身价79. 30亿美元的盖茨称赞Facebook创始人马克扎克伯格在北京讲流利的普通话时令观众感到惊讶。)”可知,盖茨钦佩扎克伯格说一口流利的普通话。故选A。3.主旨大意题。根据第五段“ Gates said he likes to do the dishes himself (盖茨说他喜欢自己洗碗)”和“He also admitted that he would pick up a $ 100 bill if he found it on the street.(他还承认,如果他在街上发现了一张一百美元的钞
12、票,他会捡起它。)”可知,第五段主要讲述盖茨是生活中的普通人。故选C。4.推理判断题。根据第五段“ Gates said he likes to do the dishes himself (盖茨说他喜欢自己洗碗)”,“He also admitted that he would pick up a $ 100 bill if he found it on the street.(他还承认,如果他在街上发现了一张一百美元的钞票,他会拿起它。)”以及第六段“he said he is pretty basic when it comes to spending on clothes and fo
13、od(他说他在衣服和食物上的花费是很基本的花费。)由此判断出,盖茨是一个很朴素的人,也是一个生活很简单的人。故选B。2This story happened when I was in Saint Lucia with my family. My sister, Diana, who also happens to be my best friend and one of the funniest and kindest people I know, went blind in one eye about 9 years ago. Diana sometimes feels concerned
14、 about the way her eye looks now. The pupil(瞳孔) is no longer black; its sort of “glows” in photos. Diana recently purchased a special contact lens(隐形镜片) that makes her eye look like it did before it changed color, but she doesnt wear this lens often because it becomes quite painful after about an ho
15、ur.One night during our holiday, a hotel photographer was taking pictures of the guests as they entered the area set up for dinner. Diana casually said if she had known there were going to be pictures taken to capture this special memory, she would have worn her contact lens so her eye wouldnt be so
16、 shiny in the picture.The next day, I was sitting with Diana and her husband Ted. While we were talking, the photographer who had been at the dinner the night before, handed her a photo, leaned in and quietly said, “I matched the color of your eyes in the picture.”As he walked away, my sister happil
17、y said to me and Ted, “Look! He fixed my eye!” The photographer stopped. He turned around and walked back to our table. He put his hand on Dianas shoulder, leaned in again and gently said, “Just to be clear:I didnt fix your eye. There isnt anything wrong with your eye. I simply matched the color.” H
18、er eyes filled up with tears. It was very healing for her heart to hear these beautiful words. It didnt take much time but made so much difference. It helped her change the way she feels about herself.I have always loved the quote:“The world is full of good people. If you cant find one, be one!” You
19、r acts of kindness can impact the world in profound ways!5.My sister bought a contact lens in order to .A.keep the pupil comfortableB.show off the beautiful color of her pupilC.protect her eye from the strong sunlightD.avoid the pupil being too bright and shiny6.Diana felt when she knew there was a
20、photo taken for the dinner.A.excitedB.proudC.regretfulD.shocked7.Whats the best title of the passage?A.A Shiny PupilB.A Considerate PhotographerC.The Act of Kindness CountsD.The Contact Lens Makes a Difference【答案】5.D6.C7.C【分析】本文是一篇夹叙夹议文。作者的姐姐是一个盲人,为了让眼睛看起来正常,买了一副特殊的隐形眼镜,但戴上却很痛苦。直到一天遇到一个贴心的摄影师。文章通过宾馆
21、摄影师给客人拍照的故事,启迪我们“世界上到处都是好人。如果你找不到,就做一个!你的善举可以对世界产生深远的影响!”5.推理判断题。根据第一段中的“The pupil(瞳孔) is no longer black;its sort of glows in photos. Diana recently purchased a special contact lens(隐形镜片) that makes her eye look like it did before it changed color”(瞳孔不再是黑色的,它有点像照片里的“发光”。戴安娜最近买了一副特殊的,可以让她的眼睛看起来和没有改变
22、前一样的隐形眼镜)可知,作者姐姐买隐形眼镜的目的是以免瞳孔太大太亮。故选D。6.推理判断题。根据第二段中“Diana casually said if she had known there was going to be pictures taken to capture this special memory, she would have worn her contact lens so her eye wouldnt be so shiny in the picture.”(戴安娜漫不经心地说,如果她知道会有照片来捕捉这段特殊的记忆,她就会戴上隐形眼镜,这样她的眼睛就不会在照片里那么闪
23、亮了。)由此推断,当Diana知道有人为晚宴拍了照片时,感到很遗憾。C项“遗憾的”符合以上推测。故选C。7.主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其最后一段的“I have always loved the quote:“The world is full of good people. If you cant find one, be one!” Your acts of kindness can impact the world in profound ways!”(我总是喜欢引用这样的话“世界上好人很多,如果你找不到,那么就自己做一个好人。你的善举可以对世界产生深远的影响!”)可知,文章通过
24、宾馆摄影师给客人拍照的故事,启迪我们“世界上到处都是好人。如果你找不到,就做一个好人!你的善举可以对世界产生深远的影响!”。由此可知, C项“善举是无价的”可作为本篇最佳标题,概括文章主旨。故选C。3For sports fans, nothing could be better than watching a live event on TV or at a sports field. But theres nothing worse than that event being called off because of bad weather. Bad light, a water-log
25、ged court or too much heat can cause matches to be postponed. But according to the latest research, extreme weather might be disturbing the sporting calendar more than ever in the future.In one sport, golf, major tournaments like The Open, are already predicted to be victims of our changing climate.
26、 In the UK, an organization called The Climate Coalition says that golf courses such as St Andrews could be under water by the end of the century if sea levels rise even slightly. It told the BBC that its research predicts cancelled football matches, flooded cricket grounds and golf courses sinking
27、into the sea.The threat to sporting events from climate change has been further highlighted in a new report, officially approved and licensed by the Rapid Transition Alliance. Writing about this for the BBC, Matt McGrath says that By 2050, its estimated that almost one in four English football leagu
28、e grounds can expect flooding every year. This will mean fewer matches played, less opportunity to watch the beautiful game and reduced government taxation from ticket sales.Cricket also faces huge challenges globally as temperatures rise in places like India, Australia and the West Indies. The repo
29、rt says that stadiums in Adelaide and Perth will see a 60% increase in days with temperatures over 40 degrees centigrade over the next decade.Of course, we know that the solution lies with reducing our carbon footprint. We could travel less to attend sports events, and reduce our waste when we do go
30、. But this latest report finds that sports leaders are generally failing to address the issue seriously. However, because sport is universally popular and can be very influential, maybe it should be players, teams and their sponsors as well as fans who should promote a wide low carbon message to hel
31、p protect sporting fieldsbefore its game over.8.What is the latest research above mainly concerned with?A.the forbidden sporting eventsB.the influential climate changeC.the severe environmental pollutionD.the rising sea level9.What influence will the extreme weather have on the sports?A.Football fan
32、s cannot afford the entrance fee.B.Overheat will largely affect the cricket calendar.C.The golf games will thoroughly disappear due to rising sea level.D.Sports leaders will face bigger challenges to lead their teams to win.10.What does the underlined part “the issue” refer to in the last paragraph?
33、A.the constant increase in sea levelB.the fading popularity of sport eventsC.the changing attitude of sponsors.D.the effective reduction of carbon footprint11.The research is introduced to us mainly to _.A.inform the readers of the worsening global climate changeB.require governments protection of s
34、porting fieldsC.promote awareness of low carbon life on sportsD.urge financial support from sponsors【答案】8.B9.B10.D11.C【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了如今气候变化已经响应到了体育领域,气候变化对体育赛事的威胁在一份新的报告中得到了进一步强调,这份报告得到了快速过渡联盟的正式批准和许可。文章列举了一些受到气候变化影响的体育项目,指出解决方案在于人们有效减少碳足迹。8.细节理解题。根据第一段中“But according to the latest research, ext
35、reme weather might be disturbing the sporting calendar more than ever in the future.(但根据最新研究,极端天气可能会比以往任何时候更多地扰乱体育日程)”以及第二段中“In one sport, golf, major tournaments like The Open, are already predicted to be victims of our changing climate.(有一项运动,高尔夫,像The Open这样的大型比赛,已经被预测为气候变化的受害者)”可知,最新研究主要涉及对体育产生重要
36、影响的气候变化。故选B。9.细节理解题。根据第四段中“Cricket also faces huge challenges globally as temperatures rise in places like India, Australia and the West Indies.(随着印度、澳大利亚和西印度群岛等地气温上升,板球也面临着全球范围内的巨大挑战)”可知,高温将在很大程度上影响板球的比赛日程。故选B。10.词义猜测题。根据画线词上文“Of course, we know that the solution lies with reducing our carbon footp
37、rint. We could travel less to attend sports events, and reduce our waste when we do go.(当然,我们知道解决办法在于减少我们的碳足迹。我们可以减少去参加体育赛事的旅行,并在去的时候减少浪费)以及“But this latest report finds that sports leaders are generally failing to address”可知,but表示转折,说明虽然我们都知道解决办法在于减少碳足迹,但这份最新报告发现,体育领袖普遍没有认真对待有效减少碳足迹这个问题。故画线词指的是“有效减
38、少碳足迹”。故选D。11.推理判断题。根据最后一段中“However, because sport is universally popular and can be very influential, maybe it should be players, teams and their sponsors as well as fans who should promote a wide low carbon message to help protect sporting fieldsbefore its game over.(然而,由于体育普遍流行,而且影响力很大,也许应该由运动员、球队
39、及其赞助商和球迷来广泛宣传低碳信息,以便在“比赛结束”之前保护体育领域)”可推知,文章向读者介绍研究情况,主要是为了宣传体育方面低碳生活的意识。故选C。4Its good to share, right? Growing up as kids we are told to share our toys and not be selfish. We also live in an age where discussing our feelings is encouraged. But when does it all become too much? With new fashion trend
40、ing all the time, such as dance challenges and wearing a pillow as a dress, the question is: when can sharing become oversharing on social media?What is oversharing? The term has become associated with social media, but it doesnt only belong to this platform. Imagine you head to a party and you meet
41、 someone. Within five minutes they have given away details about their personal life. While some of us may try to escape these people, according to marriage therapist Carolyn Cole, this form of oversharing could come from a strong desire to connect with someone. But how does this translate to social
42、 media?Dr. Christopher Hand, a lecturer in internet psychology, says the more details people disclose, the less sympathy we express when things go wrong. This could be due to a belief that we attract our own negative experiences the more we share them. It seems that the idea of searching for sympath
43、y by oversharing, is generally viewed as negative rather than the cry for help it could actually be.However, Dr Hands research also seems to suggest that the more positive posts we share on a platform, the more socially attractive we become. Even back in 2015, Gwendolyn Seidman PhD, said that we sho
44、uld avoid complaining and being negative online. We are supposed not to show off, as its now knownespecially about our love lives. It makes senseif your date is going that well, would you really have time to share a photo with text?So, how can you know if you are oversharing? Well, why not ask your
45、friends in real life. They would probably be more than happy to tell you if your posts about your breakfast or your complaint about your lack of money really are too much.12.Why do some people try to overshare at parties?A.Because they want to catch others attention.B.Because they just want to show
46、off something.C.Because they have a strong desire to pour out their emotions.D.Because they may expect to make a connection with someone.13.What does the underlined word in Para.3 mean?A.exploreB.exposeC.displayD.discuss14.What can we know from the passage?A.We will become more socially attractive i
47、f we post more on a platform.B.We tend to show sympathy when things go wrong.C.We may be considered negative when seeking for sympathy by oversharing.D.We can show off something positive especially about our love lives.15.What is the purpose of the text?A.To inform.B.To inspire.C.To advertise.D.To c
48、ondemn.【答案】12.D13.B14.C15.A【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了如今社交媒体上的“过度分享”现象,有人指出有些人在聚会上过度分享,是因为他们可能期望与某人建立联系。但是通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的。早在2015年,Gwendolyn Seidman博士就说过,我们应该避免在网上抱怨和消极,也不应该炫耀,尤其是我们的爱情生活。12.细节理解题。根据第二段中“While some of us may try to escape these people, according to marriage therapist Carolyn Cole,
49、this form of oversharing could come from a strong desire to connect with someone.(根据婚姻治疗师Carolyn Cole的说法,虽然我们中的一些人可能试图逃离这些人,但这种形式的过度分享可能来自与某人建立联系的强烈愿望)”可知,有些人在聚会上过度分享,是因为他们可能期望与某人建立联系。故选D。13.词义猜测题。根据画线词后文“the less sympathy we express when things go wrong”以及“It seems that the idea of searching for sy
50、mpathy by oversharing, is generally viewed as negative rather than the cry for help it could actually be.”可知,通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的,所以人们暴露给他人的细节越多,越不容易得到同情。画线词意思为“暴露”。A. explore探索;B. expose暴露;C. display显示;D. discuss讨论。故选B。14.细节理解题。根据第三段中“It seems that the idea of searching for sympathy by oversh
51、aring, is generally viewed as negative rather than the cry for help it could actually be.(通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的,而不是被认为是在求助)”可知,当我们通过过度分享来寻求同情时,可能会被认为是消极的。故选C。15.推理判断题。根据第一段中“With new fashion trending all the time, such as dance challenges and wearing a pillow as a dress, the question is: when c
52、an sharing become oversharing on social media?( 随着新时尚的不断流行,比如舞蹈挑战和穿枕头当裙子,问题是中:什么时候在社交媒体上分享会变成过度分享?)”结合文章主要说明了如今社交媒体上的“过度分享”现象,有人指出有些人在聚会上过度分享,是因为他们可能期望与某人建立联系。但是通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的。早在2015年,Gwendolyn Seidman博士就说过,我们应该避免在网上抱怨和消极,也不应该炫耀,尤其是我们的爱情生活。可推知,这篇文章的目的是告知有关“过度分享”的信息。故选A。5As we all know, b
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-959557.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
