分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 25

类型备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题22 阅读综合演练(3)(含解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:959557
  • 上传时间:2025-12-19
  • 格式:DOCX
  • 页数:25
  • 大小:33.40KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021 届 2021高考英语 高考英语二轮 高考英语阅读 2021届高考英语二轮复习 含解析2021届高考英语二轮复习
    资源描述:

    1、专题20 阅读综合演练(3)1The worlds richest man might seem to have it all, but Bill Gates has one regret. The self - made billionaire said he felt stupid for not knowing any foreign languages.Speaking in his third Ask Me Anything question and answer session for online programe Reddit, the Microsoft founder re

    2、vealed that he wished he spoke French, Arabic or Chinese. He said: I took Latin and Greek in high school and got As and I guess it helps my vocabulary. I keep hoping to study one of theseprobably French because it is the easiest. I did Duolingo ( 免费语言学习工具)for a while but didnt keep it up.Gates, who

    3、is worth $ 79. 3 billion, praised Facebook founder Mark Zuckerberg for making an audience surprising in Beijing when he spoke fluent Putonghua. He said : ” Mark Zuckerberg amazingly learned Putonghua and did a Q&A with Chinese students - incredible. Owner of a building worth more than $ 120 million

    4、in his hometown of Medina, Washington, Gates admission over language is not the first time he has given insight into his family habits and personal insights.Last February, Gates said he likes to do the dishes himself to his own exacting standards every night and shared the surprising revelation that

    5、 his wife, Melinda, would likely want Samuel L Jackson to play her husband in a biopic (传记电影). He also admitted that he would pick up a $ 100 bill if he found it on the street.As he took the top spot on Forbes 28th Annual Billionaires list last year for the fourth time, he said he is pretty basic wh

    6、en it comes to spending on clothes and food, but that he enjoys investing in shoes and racquets(网球拍)for when he plays tennis.When asked a life lesson he had to learn the hard way, the generous philanthropist (慈善家) said staying up too late is a habit he is still trying to break, Dont stay up too late

    7、 even if the book is really exciting. You will regret it in the morning. I am still working on this problem, he said.1.Why cant Bill Gates speak foreign languages?A.Because he was slow at language learning.B.Because he has no time to study them.C.Because he has no determination to study them.D.Becau

    8、se he didnt study foreign languages at school.2.From the passage we can learn that_.A.Gates admires Zuckerberg for speaking Putonghua fluently.B.Mark Zuckerberg earned much more money than Bill Gates.C.Bill Gates once did well in learning Chinese in high school.D.Bill Gates seldom tell other people

    9、about his personal affairs.3.Whats the main idea of the 5th paragraph?A.Gates likes to make films.B.Gates loves to do housework.C.Gates is a common person in life.D.Gates wife is unsatisfied with him.4.How can we describe Gates?A.DeterminedB.SimpleC.ExtraordinaryD.Reliable【答案】1.C2.A3.C4.B【分析】这是一篇记叙文

    10、。文章讲述讲述了比尔盖茨的简单生活和他对不能说外语的遗憾。1.细节理解题。根据第二段“I did Duolingo ( 免费语言学习工具)for a while but didnt keep it up.(我用了一段时间的Duolingo(免费学习语言的工具),但没有坚持下去。)可知,因为比尔盖茨没有学习外语的决心,所以他不会说外语。故选C。2.细节理解题。根据第三段“Gates, who is worth $ 79. 3 billion, praised Facebook founder Mark Zuckerberg for making an audience surprising in

    11、 Beijing when he spoke fluent Putonghua. (身价79. 30亿美元的盖茨称赞Facebook创始人马克扎克伯格在北京讲流利的普通话时令观众感到惊讶。)”可知,盖茨钦佩扎克伯格说一口流利的普通话。故选A。3.主旨大意题。根据第五段“ Gates said he likes to do the dishes himself (盖茨说他喜欢自己洗碗)”和“He also admitted that he would pick up a $ 100 bill if he found it on the street.(他还承认,如果他在街上发现了一张一百美元的钞

    12、票,他会捡起它。)”可知,第五段主要讲述盖茨是生活中的普通人。故选C。4.推理判断题。根据第五段“ Gates said he likes to do the dishes himself (盖茨说他喜欢自己洗碗)”,“He also admitted that he would pick up a $ 100 bill if he found it on the street.(他还承认,如果他在街上发现了一张一百美元的钞票,他会拿起它。)”以及第六段“he said he is pretty basic when it comes to spending on clothes and fo

    13、od(他说他在衣服和食物上的花费是很基本的花费。)由此判断出,盖茨是一个很朴素的人,也是一个生活很简单的人。故选B。2This story happened when I was in Saint Lucia with my family. My sister, Diana, who also happens to be my best friend and one of the funniest and kindest people I know, went blind in one eye about 9 years ago. Diana sometimes feels concerned

    14、 about the way her eye looks now. The pupil(瞳孔) is no longer black; its sort of “glows” in photos. Diana recently purchased a special contact lens(隐形镜片) that makes her eye look like it did before it changed color, but she doesnt wear this lens often because it becomes quite painful after about an ho

    15、ur.One night during our holiday, a hotel photographer was taking pictures of the guests as they entered the area set up for dinner. Diana casually said if she had known there were going to be pictures taken to capture this special memory, she would have worn her contact lens so her eye wouldnt be so

    16、 shiny in the picture.The next day, I was sitting with Diana and her husband Ted. While we were talking, the photographer who had been at the dinner the night before, handed her a photo, leaned in and quietly said, “I matched the color of your eyes in the picture.”As he walked away, my sister happil

    17、y said to me and Ted, “Look! He fixed my eye!” The photographer stopped. He turned around and walked back to our table. He put his hand on Dianas shoulder, leaned in again and gently said, “Just to be clear:I didnt fix your eye. There isnt anything wrong with your eye. I simply matched the color.” H

    18、er eyes filled up with tears. It was very healing for her heart to hear these beautiful words. It didnt take much time but made so much difference. It helped her change the way she feels about herself.I have always loved the quote:“The world is full of good people. If you cant find one, be one!” You

    19、r acts of kindness can impact the world in profound ways!5.My sister bought a contact lens in order to .A.keep the pupil comfortableB.show off the beautiful color of her pupilC.protect her eye from the strong sunlightD.avoid the pupil being too bright and shiny6.Diana felt when she knew there was a

    20、photo taken for the dinner.A.excitedB.proudC.regretfulD.shocked7.Whats the best title of the passage?A.A Shiny PupilB.A Considerate PhotographerC.The Act of Kindness CountsD.The Contact Lens Makes a Difference【答案】5.D6.C7.C【分析】本文是一篇夹叙夹议文。作者的姐姐是一个盲人,为了让眼睛看起来正常,买了一副特殊的隐形眼镜,但戴上却很痛苦。直到一天遇到一个贴心的摄影师。文章通过宾馆

    21、摄影师给客人拍照的故事,启迪我们“世界上到处都是好人。如果你找不到,就做一个!你的善举可以对世界产生深远的影响!”5.推理判断题。根据第一段中的“The pupil(瞳孔) is no longer black;its sort of glows in photos. Diana recently purchased a special contact lens(隐形镜片) that makes her eye look like it did before it changed color”(瞳孔不再是黑色的,它有点像照片里的“发光”。戴安娜最近买了一副特殊的,可以让她的眼睛看起来和没有改变

    22、前一样的隐形眼镜)可知,作者姐姐买隐形眼镜的目的是以免瞳孔太大太亮。故选D。6.推理判断题。根据第二段中“Diana casually said if she had known there was going to be pictures taken to capture this special memory, she would have worn her contact lens so her eye wouldnt be so shiny in the picture.”(戴安娜漫不经心地说,如果她知道会有照片来捕捉这段特殊的记忆,她就会戴上隐形眼镜,这样她的眼睛就不会在照片里那么闪

    23、亮了。)由此推断,当Diana知道有人为晚宴拍了照片时,感到很遗憾。C项“遗憾的”符合以上推测。故选C。7.主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其最后一段的“I have always loved the quote:“The world is full of good people. If you cant find one, be one!” Your acts of kindness can impact the world in profound ways!”(我总是喜欢引用这样的话“世界上好人很多,如果你找不到,那么就自己做一个好人。你的善举可以对世界产生深远的影响!”)可知,文章通过

    24、宾馆摄影师给客人拍照的故事,启迪我们“世界上到处都是好人。如果你找不到,就做一个好人!你的善举可以对世界产生深远的影响!”。由此可知, C项“善举是无价的”可作为本篇最佳标题,概括文章主旨。故选C。3For sports fans, nothing could be better than watching a live event on TV or at a sports field. But theres nothing worse than that event being called off because of bad weather. Bad light, a water-log

    25、ged court or too much heat can cause matches to be postponed. But according to the latest research, extreme weather might be disturbing the sporting calendar more than ever in the future.In one sport, golf, major tournaments like The Open, are already predicted to be victims of our changing climate.

    26、 In the UK, an organization called The Climate Coalition says that golf courses such as St Andrews could be under water by the end of the century if sea levels rise even slightly. It told the BBC that its research predicts cancelled football matches, flooded cricket grounds and golf courses sinking

    27、into the sea.The threat to sporting events from climate change has been further highlighted in a new report, officially approved and licensed by the Rapid Transition Alliance. Writing about this for the BBC, Matt McGrath says that By 2050, its estimated that almost one in four English football leagu

    28、e grounds can expect flooding every year. This will mean fewer matches played, less opportunity to watch the beautiful game and reduced government taxation from ticket sales.Cricket also faces huge challenges globally as temperatures rise in places like India, Australia and the West Indies. The repo

    29、rt says that stadiums in Adelaide and Perth will see a 60% increase in days with temperatures over 40 degrees centigrade over the next decade.Of course, we know that the solution lies with reducing our carbon footprint. We could travel less to attend sports events, and reduce our waste when we do go

    30、. But this latest report finds that sports leaders are generally failing to address the issue seriously. However, because sport is universally popular and can be very influential, maybe it should be players, teams and their sponsors as well as fans who should promote a wide low carbon message to hel

    31、p protect sporting fieldsbefore its game over.8.What is the latest research above mainly concerned with?A.the forbidden sporting eventsB.the influential climate changeC.the severe environmental pollutionD.the rising sea level9.What influence will the extreme weather have on the sports?A.Football fan

    32、s cannot afford the entrance fee.B.Overheat will largely affect the cricket calendar.C.The golf games will thoroughly disappear due to rising sea level.D.Sports leaders will face bigger challenges to lead their teams to win.10.What does the underlined part “the issue” refer to in the last paragraph?

    33、A.the constant increase in sea levelB.the fading popularity of sport eventsC.the changing attitude of sponsors.D.the effective reduction of carbon footprint11.The research is introduced to us mainly to _.A.inform the readers of the worsening global climate changeB.require governments protection of s

    34、porting fieldsC.promote awareness of low carbon life on sportsD.urge financial support from sponsors【答案】8.B9.B10.D11.C【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了如今气候变化已经响应到了体育领域,气候变化对体育赛事的威胁在一份新的报告中得到了进一步强调,这份报告得到了快速过渡联盟的正式批准和许可。文章列举了一些受到气候变化影响的体育项目,指出解决方案在于人们有效减少碳足迹。8.细节理解题。根据第一段中“But according to the latest research, ext

    35、reme weather might be disturbing the sporting calendar more than ever in the future.(但根据最新研究,极端天气可能会比以往任何时候更多地扰乱体育日程)”以及第二段中“In one sport, golf, major tournaments like The Open, are already predicted to be victims of our changing climate.(有一项运动,高尔夫,像The Open这样的大型比赛,已经被预测为气候变化的受害者)”可知,最新研究主要涉及对体育产生重要

    36、影响的气候变化。故选B。9.细节理解题。根据第四段中“Cricket also faces huge challenges globally as temperatures rise in places like India, Australia and the West Indies.(随着印度、澳大利亚和西印度群岛等地气温上升,板球也面临着全球范围内的巨大挑战)”可知,高温将在很大程度上影响板球的比赛日程。故选B。10.词义猜测题。根据画线词上文“Of course, we know that the solution lies with reducing our carbon footp

    37、rint. We could travel less to attend sports events, and reduce our waste when we do go.(当然,我们知道解决办法在于减少我们的碳足迹。我们可以减少去参加体育赛事的旅行,并在去的时候减少浪费)以及“But this latest report finds that sports leaders are generally failing to address”可知,but表示转折,说明虽然我们都知道解决办法在于减少碳足迹,但这份最新报告发现,体育领袖普遍没有认真对待有效减少碳足迹这个问题。故画线词指的是“有效减

    38、少碳足迹”。故选D。11.推理判断题。根据最后一段中“However, because sport is universally popular and can be very influential, maybe it should be players, teams and their sponsors as well as fans who should promote a wide low carbon message to help protect sporting fieldsbefore its game over.(然而,由于体育普遍流行,而且影响力很大,也许应该由运动员、球队

    39、及其赞助商和球迷来广泛宣传低碳信息,以便在“比赛结束”之前保护体育领域)”可推知,文章向读者介绍研究情况,主要是为了宣传体育方面低碳生活的意识。故选C。4Its good to share, right? Growing up as kids we are told to share our toys and not be selfish. We also live in an age where discussing our feelings is encouraged. But when does it all become too much? With new fashion trend

    40、ing all the time, such as dance challenges and wearing a pillow as a dress, the question is: when can sharing become oversharing on social media?What is oversharing? The term has become associated with social media, but it doesnt only belong to this platform. Imagine you head to a party and you meet

    41、 someone. Within five minutes they have given away details about their personal life. While some of us may try to escape these people, according to marriage therapist Carolyn Cole, this form of oversharing could come from a strong desire to connect with someone. But how does this translate to social

    42、 media?Dr. Christopher Hand, a lecturer in internet psychology, says the more details people disclose, the less sympathy we express when things go wrong. This could be due to a belief that we attract our own negative experiences the more we share them. It seems that the idea of searching for sympath

    43、y by oversharing, is generally viewed as negative rather than the cry for help it could actually be.However, Dr Hands research also seems to suggest that the more positive posts we share on a platform, the more socially attractive we become. Even back in 2015, Gwendolyn Seidman PhD, said that we sho

    44、uld avoid complaining and being negative online. We are supposed not to show off, as its now knownespecially about our love lives. It makes senseif your date is going that well, would you really have time to share a photo with text?So, how can you know if you are oversharing? Well, why not ask your

    45、friends in real life. They would probably be more than happy to tell you if your posts about your breakfast or your complaint about your lack of money really are too much.12.Why do some people try to overshare at parties?A.Because they want to catch others attention.B.Because they just want to show

    46、off something.C.Because they have a strong desire to pour out their emotions.D.Because they may expect to make a connection with someone.13.What does the underlined word in Para.3 mean?A.exploreB.exposeC.displayD.discuss14.What can we know from the passage?A.We will become more socially attractive i

    47、f we post more on a platform.B.We tend to show sympathy when things go wrong.C.We may be considered negative when seeking for sympathy by oversharing.D.We can show off something positive especially about our love lives.15.What is the purpose of the text?A.To inform.B.To inspire.C.To advertise.D.To c

    48、ondemn.【答案】12.D13.B14.C15.A【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了如今社交媒体上的“过度分享”现象,有人指出有些人在聚会上过度分享,是因为他们可能期望与某人建立联系。但是通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的。早在2015年,Gwendolyn Seidman博士就说过,我们应该避免在网上抱怨和消极,也不应该炫耀,尤其是我们的爱情生活。12.细节理解题。根据第二段中“While some of us may try to escape these people, according to marriage therapist Carolyn Cole,

    49、this form of oversharing could come from a strong desire to connect with someone.(根据婚姻治疗师Carolyn Cole的说法,虽然我们中的一些人可能试图逃离这些人,但这种形式的过度分享可能来自与某人建立联系的强烈愿望)”可知,有些人在聚会上过度分享,是因为他们可能期望与某人建立联系。故选D。13.词义猜测题。根据画线词后文“the less sympathy we express when things go wrong”以及“It seems that the idea of searching for sy

    50、mpathy by oversharing, is generally viewed as negative rather than the cry for help it could actually be.”可知,通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的,所以人们暴露给他人的细节越多,越不容易得到同情。画线词意思为“暴露”。A. explore探索;B. expose暴露;C. display显示;D. discuss讨论。故选B。14.细节理解题。根据第三段中“It seems that the idea of searching for sympathy by oversh

    51、aring, is generally viewed as negative rather than the cry for help it could actually be.(通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的,而不是被认为是在求助)”可知,当我们通过过度分享来寻求同情时,可能会被认为是消极的。故选C。15.推理判断题。根据第一段中“With new fashion trending all the time, such as dance challenges and wearing a pillow as a dress, the question is: when c

    52、an sharing become oversharing on social media?( 随着新时尚的不断流行,比如舞蹈挑战和穿枕头当裙子,问题是中:什么时候在社交媒体上分享会变成过度分享?)”结合文章主要说明了如今社交媒体上的“过度分享”现象,有人指出有些人在聚会上过度分享,是因为他们可能期望与某人建立联系。但是通过过度分享来寻求同情的想法,似乎通常被认为是消极的。早在2015年,Gwendolyn Seidman博士就说过,我们应该避免在网上抱怨和消极,也不应该炫耀,尤其是我们的爱情生活。可推知,这篇文章的目的是告知有关“过度分享”的信息。故选A。5As we all know, b

    53、irds do not have teeth. However, according to a new study, this was not always the case. About 116 million years ago, the ancient birds had teeth and used them for eating, just like what they do today. The new study was conducted by a team of researchers that analyzed the remains of the tooth gene i

    54、n modern birds and tried to find out why the teeth suddenly disappeared in birds during the process of evolution (进化).Because the fossils of ancient birds, buried deeply in the earth, are either broken or not preserved well, their use in determining this evolutionary change has not been helpful. Res

    55、earchers have instead focused on analyzing the DNA of modern birds. The aim of the study is to search for clues in the genes of birds that explain the loss of teeth during evolution.In the absence of teeth, birds heavily depend on their beaks (鸟嘴) to process food. They also have an excellent ability

    56、 to digest the food properly. However, at some point in history, birds used to depend on their teeth for chewing food just like us.The earliest known clue in this regard was found in Germany in 1862. The fossil of an ancient bird found there, suggested that birds had teeth in the past. Today, scient

    57、ists have confirmed that birds evolved from dinosaurs that were known for their sharp and pointed teeth.Until now, there has been no definite explanation of the significant evolutionary change in birds. In the ongoing study, researchers analyzed the genes of modern birds that are responsible for too

    58、th production. They searched for any kind of genetic mutation (基因突变) that may have made the gene to become inactive. The gene mutation first happened about 116 million years ago.16.What does the underlined word fossils mean in Paragraph 2?A.A kind of bodies which are still full of life now.B.A kind

    59、of stones which were from ancient animals.C.A kind of animals which were relatives to modern birds.D.A kind of ancient dinosaurs which hid deeply in the earth.17.How did the researchers do the study?A.By studying the DNA of modern birds.B.By studying the functions of birds mouth.C.By comparing the d

    60、inosaurs and the birds together.D.By visiting Germany to get the newest information.18.What is the researchers attitude to the conclusion?A.Positive.B.Objective.C.Satisfied.D.Disappointed.19.What is the best title for the text?A.The Ancient BirdsB.The Birds Dont Have the Teeth NowC.The Modern Birds

    61、Are like HumanD.The Ancient Birds Have Teeth【答案】16.B17.A18.B19.D【分析】这是一篇说明文。文章阐述了科学家经研究发现,古代鸟类有牙齿。16.词义猜测题。根据上一段“The new study was conducted by a team of researchers that analyzed the remains of the tooth gene in modern birds and tried to find out why the teeth suddenly disappeared in birds during t

    62、he process of evolution(这项新的研究是由一组研究人员进行的,他们分析了现代鸟类牙齿基因的残留,并试图找出鸟类牙齿在进化过程中突然消失的原因)”以及该句中的“buried deeply in the earth(埋藏在地球深处的)”可知,研究人员试图找出鸟类牙齿在进化过程中突然消失的原因,寻找埋藏在地球深处的鸟类研究,可推知,划线词所在句子的意思为“因为埋藏在地球深处的远古鸟类的化石要么是破碎的,要么是保存得不好,所以用它们来确定这种进化变化并没有什么帮助”,即第2段中带下划线的“fossils” 意为“化石”,与B项“A kind of stones which wer

    63、e from ancient animals.(一种来自古代动物的石头)”意思接近。故选B项。17.细节理解题。根据第二段“Because the fossils of ancient birds, buried deeply in the earth, are either broken or not preserved well, their use in determining this evolutionary change has not been helpful. Researchers have instead focused on analyzing the DNA of mo

    64、dern birds.(因为埋藏在地球深处的远古鸟类的化石要么是破碎的,要么是保存得不好,所以用它们来确定这种进化变化并没有什么帮助。研究人员转而把重点放在分析现代鸟类的DNA上)”可知,因为鸟类的化石要么是破碎的,要么是保存得不好,无法拿来研究古代鸟类是否有牙齿,研究人员转而把重点放在分析现代鸟类的DNA上。因此,研究人员做这项研究是通过A项“By studying the DNA of modern birds.(通过研究现代鸟类的DNA)”符合题意,故选A项。18.推理判断题。根据第三段“The earliest known clue in this regard was found i

    65、n Germany in 1862. The fossil of an ancient bird found there, suggested that birds had teeth in the past. Today, scientists have confirmed that birds evolved from dinosaurs that were known for their sharp and pointed teeth. (这方面已知的最早线索是1862年在德国发现的。在那里发现的一个古代鸟类的化石表明,过去鸟类有牙齿。今天,科学家已经证实鸟类是由以尖利牙齿著称的恐龙进化

    66、而来的)”可知,对于过去的鸟类有牙齿这个结论,最早线索是1862年在德国发现的古代鸟类的化石,今天的科学家们也已经证实鸟类是由以尖利牙齿著称的恐龙进化而来的。可见,科学家们通过科学研究客观的证实了这个结论。因此,研究人员对这个结论持的态度是B 项“Objective.(客观的)”。19.主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“The new study was conducted by a team of researchers that analyzed the remains of the tooth gene in modern birds and tried to find out why

    67、 the teeth suddenly disappeared in birds during the process of evolution (这项新的研究是由一组研究人员进行的,他们分析了现代鸟类牙齿基因的残留,并试图找出鸟类牙齿在进化过程中突然消失的原因)”可知,本文主要阐述了科学家们,通过分析现代鸟类牙齿基因的残留,确定古代鸟类有牙齿。因此,本文文的最佳标题是D项“The Ancient Birds Have Teeth(古代的鸟有牙齿)”。 故选D项。6Barcelonas opera house has celebrated its reopening to the public

    68、 since the coronavirus pandemic (新冠疫情) put the world into a huge horror, but their opening night had an unusual audience. For its first concert, the theater refused the usual crowd of people and instead packed the house with plants. Yes, thats correct. All 2,292 seats at the Gran Teatre Liceu were o

    69、ccupied by leafy green plants.The idea was put forward by conceptual artist Eugeno Ampudia and was broadcast live on the theaters website. These lucky ficus trees, palms, and Swiss cheese plantswhich were brought in by local nurseries (苗圃) got the pleasure of hearing Puccinis Crisantemi performed by

    70、 the UceLi Quartet string musical group.Ampudia hopes that his idea and the work will inspire people to think more deeply about their relationship with nature and the concept of sustainability (持续性). “We are at the end of an era and that means that we have to change certain patterns,” he shares. “We

    71、 dont live in the same world as 90 days ago, and this means we have to reflect on everything that we do.”As plants can respond to different vibrations (震动) caused by music, they certainly werent a passive audienceeven if they werent able to give applause. Now that the concert is over, each plant wil

    72、l be given to a different frontline healthcare worker who helped guide the country through its battle with the coronavirus.The moving concert is a continuation of the Liceus mission to create a dialogue between music and the visual arts. Pictures and a video of the performance taken by Ampudia will

    73、now become part of La Caixa contemporary (当代的) art collection.20.What was the special part of the concert?A.It had only 2,292 seats.B.It made the world fall in horror.C.It gave plants opportunities to enjoy music.D.It welcomed audience with plants to come.21.Who gave the idea that the seats were occ

    74、upied by leafy green plants?A.BarcelonaB.Eugeno AmpudiaC.the Gran TeatreLiceuD.the Uceli Quartet22.Which statement may Eugeno Ampudia agree with?A.We didnt do very well in dealing with nature.B.The healthcare workers were more important.C.The plants should have the equal rights.D.We did everything i

    75、n a wrong way.23.In which part of a magazine can this text be read?A.Daily Hero.B.Teens Life.C.Art Around the World.D.Animals and Plants.【答案】20.C21.B22.A23.C【分析】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了冠状病毒大流行以来,巴塞罗那歌剧院重新对公众开放,但其首演之夜是给不寻常的观众绿叶植物演奏的。20.细节理解题。根据文章第一段“For its first concert, the theater refused the usual crowd

    76、 of people and instead packed the house with plants.(剧院的第一场音乐会没有像往常一样挤满了人,而是用植物挤满了房间。)”和第二段“These lucky ficus trees, palms, and Swiss cheese plantswhich were brought in by local nurseries (苗圃) got the pleasure of hearing Puccinis Crisantemi performed by the UceLi Quartet string musical group.(这些幸运的榕

    77、树、棕榈树和瑞士奶酪植物都是由当地的苗圃引进的有幸聆听了由乌塞利四重奏乐团演奏普契尼的基督曲。)”可知,音乐会听众是植物,所以音乐会最特别的部分是给了植物享受音乐的机会。故选C。21.细节理解题。根据文章第二段“The idea was put forward by conceptual artist Eugeno Ampudia and was broadcast live on the theaters website. (这个想法是由概念艺术家Eugeno Ampudia提出的,并在剧院网站上进行了现场直播。)”可知,概念艺术家Eugeno Ampudia提出绿叶植物作观众的想法。故选B

    78、。22.推理判断题。根据文章第三段“Ampudia hopes that his idea and the work will inspire people to think more deeply about their relationship with nature and the concept of sustainability (持续性). (Ampudia希望他的想法和工作能激发人们更深入地思考他们与自然的关系和可持续性的概念。)”可知,Eugeno Ampudia认为人们要深入地思考人与自然的关系,从而推断出Ampudia认为我们在与自然相处方面做得不是很好。故选A。23.推理

    79、判断题。根据全文内容,特别是文章最后一段“The moving concert is a continuation of the Liceus mission to create a dialogue between music and the visual arts. Pictures and a video of the performance taken by Ampudia will now become part of La Caixa contemporary (当代的) art collection.( 这场动人的音乐会延续了Liceu的使命,即创造音乐与视觉艺术之间的对话。由A

    80、mpudia拍摄的表演图片和视频现在将成为La Caixa当代艺术收藏的一部分。)”可知,文章主要介绍的是音乐与艺术。从而推断出,该文章可能选自杂志世界各地的艺术。故选C。7Different from most women in their 20s, Zhang Wanting chose to work with farmers instead of taking a position as a college lecturer after gaining her masters degree in finance from overseas. Now her ecofarm has be

    81、come one of the most famous agricultural tourist attractions in the city of Shenyang, Liaoning province, showing the nations efforts to improve farmers incomes.Zhangs ecofarm, Paddy Art Dream Park, which covers 20 million square meters, is fueled by paddy (稻田)planting,food processing and tourism. La

    82、st year,it attracted over 200,000 visitors, provided over 200 jobs and benefited over 2,000 local villagers. I love this land and hope to build it into a modem farmland that could provide people with natural beauty and prosperity,” Zhang said. Because everyone dreams of returning to the countryside

    83、to enjoy a comfortable environment and refreshment.”Experts suggest that the key is to make use of the unique advantage of the countryside instead of moving farmers into cities. ”An ecofarm is not only a new attempt to modernize agriculture, but also a new form of agricultural industrialization. It

    84、could fundamentally transform traditional agriculture,said Li Hongbiao, a senior researcher at the China Academy of Northeast Revitalization. “The ecofarm is of great significance to help improve farmers incomes and promote the sustainable and healthy growth of the rural economy.”Furthermore,the eco

    85、farm provides financing services as well as rice sales services two major challenges for farmers 一 so farmers can focus on green ecological planting and improving food quality.So far, more than 400 farmers have joined Zhang Wanting, and their combined incomes increased to over 5 million yuan last ye

    86、ar. “With more partners, we could explore the new food processing industry, which includes rice noodles, brown rice ice cream and rice pudding,M she explained. “Tourism is the major driving force for my farm because it can help the farm attract attention and drive consumption.”After six years of ope

    87、ration, her ecofarm has won the title of national 3A-level scenic area, and more college graduates have joined her to find their dreams. The new countryside should not be dirty and messy, but a place that people long for, she said.24.The author explains the success of Paddy Art Dream Park byA.descri

    88、bing the processB.making a comparisonC.presenting research findingsD.using figures and quotes25.According to the passage, which of the following is NOT an advantage of the ecofarm?A.To attract more college graduates.B.To modernize agriculture.C.To improve farmers incomes.D.To promote the rural econo

    89、my.26.Where is this passage probably taken from?A.A celebrity biography.B.A research paper.C.A newspaper report.D.A travel brochure.【答案】24.D25.A26.C【分析】这是一篇新闻报道。短文介绍了张婉婷的生态农场。如今,她的生态农场已成为辽宁省沈阳市最著名的农业旅游景点之一。她的生态农场获得了成功。【详解】1.推理判断题。根据第二段第二句“Last year,it attracted over 200,000 visitors, provided over 2

    90、00 jobs and benefited over 2,000 local villagers”(去年,它吸引了20多万游客,提供了200多个就业岗位,使2000多名当地村民受益)可知,文章通过列数据来说明其成功,并且在第三句和第四句中直接引用了Zhang的话,所以文章是通过列数据和引用来说明其成功。故选D。2.细节理解题。根据第三段第二句“An ecofarm is not only a new attempt to modernize agriculture, but also a new form of agricultural industrialization.”(生态农业是农业现

    91、代化的新尝试,也是农业产业化的新形式。)可知,农业现代化是生态农业的优点,所以排除选项B;根据第三段第四句“The ecofarm is of great significance to help improve farmers incomes and promote the sustainable and healthy growth of the rural economy.”(生态农业对于帮助提高农民收入,促进农村经济持续健康发展具有重要意义。)可知,生态农业有助于提高农民收入,所以排除选项C和选项D。故选A。3.推理判断题。短文介绍了张婉婷的生态农场。如今,她的生态农场已成为辽宁省沈阳

    92、市最著名的农业旅游景点之一。她的生态农场获得了成功。由此可判断出,短文是关于人物和经济类的短文。所以短文来自于新闻报道。故选C。8My teacher held up a piece of broken glass and asked, “Who broke this window?”Thirty boys tried to think about not only what they had done, but also what our teacher may have found out. She seldom became angry, but she was this time.“O

    93、h,” I thought. I was the one who broke the window. But I didnt mean to. It was caused by a throw of a baseball. If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that? I didnt even get an allowance. “My father is going to have a fit.” I thought. I

    94、didnt want to raise my hand, but some force much stronger than I was pulled it skyward. I told the truth. “ I did it.” It was hard enough to say what I had. My teacher took down a book from one of our library shelves and I had never known my teacher to strike a student, but I feared she was going to

    95、 start with me.“I know how you like birds,” she said as she stood looking down at my guilt-ridden face. “Here is that field guide about birds that you are constantly checking out. It is yours now. Its time we got a new one for the school anyway. You will not be punished as long as you remember that

    96、I am not rewarding you for your misdeed, I am rewarding you for your truthfulness.”I couldnt believe it! I wasnt being punished and I was getting my own bird field guide the very one that I had been saving up money to buy. All that remains of that day is my memory and the lesson my teacher taught me

    97、. That lesson stays with me every day, and it will echo forever.27.From the second paragraph, we can learn that the boy _.A.didnt break the window on purpose.B.too frightened to admit his guilt.C.was able to pay for the big window.D.didnt know what the teacher would find out.28.If the boy admitted g

    98、uilt, he thought he would NOT _.A.be punished by the teacher.B.make his father angry.C.pay for the broken window.D.get a bird field guide.29.Which of the following best describes the changes in the boys feelings?A.Afraid-Surprised-ThankfulB.Frightened-Amazed-ProudC.Regretful-Guilty-ExcitedD.Nervous-

    99、Afraid-Satisfied30.What is the lesson the boys teacher taught him?A.Every coin has two sides.B.Honesty is always valued.C.Bad luck never comes alone.D.Its never too late to be careful.【答案】27.A28.D29.A30.B【分析】这是一篇记叙文。一个男孩无意打破了窗户,本以为自己闯了祸会受到老师的惩罚,结果因为诚实承认过错,老师奖励了他最想要的观鸟指南的故事。老师教会了男孩要永远诚实。27.推理判断题。根据第三

    100、段中“I was the one who broke the window. It was caused by a naughty throw of a baseball. If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that”(是我打破了窗户。这是由于淘气扔出了一个棒球造成的。如果我承认有罪,我就会有很多麻烦。我怎么能买得起那样大的窗户呢?)以及第五段第一句“I know how you like bird, she said as

    101、she stood looking down at my guilt-ridden face.”(我知道你有多喜欢小鸟,她站在那里看着我那充满内疚的脸说。)男孩内心的想法以及愧疚的表情,可推知那个男孩并不是故意打破窗户的。故选A。28.细节理解题。根据第三段中“If I admitted guilt, I would be in a lot of trouble. How would I be able to pay for a big window like that? I didnt even get an allowance. “My father is going to have a

    102、fit.”I thought.” (如果我承认了过错,我就会有很多麻烦。我怎么能买得起那样大的窗户呢?我甚至连零用钱都没有。“我父亲要大发脾气”。我想。)以及第四段“My teacher took down a book from one of our library shelves and I had never known my teacher to strike a student, but I feared she was going to start with me.”(我的老师从图书馆的书架上取下了一本书,我从未见过我的老师打学生,但我担心她会先打我。)可知如果男孩承认了过错,他想

    103、自己可能会赔偿打破的窗户、让父亲生气以及被老师惩罚,但是他没有想过会得到一本观鸟指南。故D选项不是男孩的想法。故选D。29.推理判断题。根据第三、四段男孩内心的想法,担心自己承认了过错会被要求赔偿打破的窗户、让父亲生气和被老师惩罚可知,男孩一开始内心很害怕担心;再倒数第二段“I couldnt believe it! I wasnt being punished and I was getting my own bird field guide-the very one that I had been saving up money to buy.”(我简直不敢相信!我没有受到惩罚,我有了自己

    104、的观鸟指南就是我一直攒钱想买的那本。)可知男孩得知老师将观鸟指南送给了自己后,男孩感到非常惊讶,不敢相信。最后一段“All that remains of that day is my memory and the lesson my teacher taught me. That lesson stays with me every day, and it will echo forever.”(那天留给的只有我的记忆和老师给我的教训。这个教训每天都伴随着我,而且将永远回响。)可知男孩最后非常感谢老师的这种教育方式,这让他终身受益,由此可知男孩的内心对老师是感谢的。故害怕惊讶感恩最能描述男孩的感情变化。故选A。30.细节理解题。根据倒数第三段中“You will not be punished as long as you remember that I am not rewarding you for your misdeed, I am rewarding you for your truthfulness.”(只要你记住我奖励你不是因为你做了坏事,而是因为你诚实,你就不会受到惩罚。)可知那个男孩的老师教了他要诚实。B项“诚实是最重要的”符合题意。故选B。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题22 阅读综合演练(3)(含解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-959557.html
    相关资源 更多
  • 2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第四章第三节第1课时实验:探究动能定理 .ppt2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第四章第三节第1课时实验:探究动能定理 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【重点班】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【重点班】.docx
  • 2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第三章第二节万有引力定律的应用 .ppt2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第三章第二节万有引力定律的应用 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【重点】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【重点】.docx
  • 2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第三章第一节万有引力定律 .ppt2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第三章第一节万有引力定律 .ppt
  • 2016-2017年高中学业水平测试.ppt2016-2017年高中学业水平测试.ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【达标题】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【达标题】.docx
  • 2016-2017年高中地理人教版必修2课件:第六章第二节中国的可持续发展 含解析.ppt2016-2017年高中地理人教版必修2课件:第六章第二节中国的可持续发展 含解析.ppt
  • 2016-2017年高中地理人教版必修2课件:第五章第二节交通运输方式和布局变化的影响 含解析.ppt2016-2017年高中地理人教版必修2课件:第五章第二节交通运输方式和布局变化的影响 含解析.ppt
  • 2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第四章第三节通向可持续发展的道路 .ppt2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第四章第三节通向可持续发展的道路 .ppt
  • 2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第二章第一节城市的空间结构 .ppt2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第二章第一节城市的空间结构 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考试直接用】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考试直接用】.docx
  • 2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第一章第二节人口的迁移 .ppt2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第一章第二节人口的迁移 .ppt
  • 2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第一章第三节环境承载力与人口合理容量 .ppt2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第一章第三节环境承载力与人口合理容量 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点精练】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点精练】.docx
  • 2016-2017年高中历史人民版必修2课件:专题三二伟大的历史性转折 .PPT2016-2017年高中历史人民版必修2课件:专题三二伟大的历史性转折 .PPT
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点梳理】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点梳理】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点提分】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点提分】.docx
  • 2016-2017年高中历史人教版必修2课件:第五单元第14课物质生活与习俗的变迁 .PPT2016-2017年高中历史人教版必修2课件:第五单元第14课物质生活与习俗的变迁 .PPT
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【综合题】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【综合题】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【综合卷】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【综合卷】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精选题】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精选题】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精练】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精练】.docx
  • 2016-2017年生物高中学业水平测试课件:专题八遗传的基本规律 .ppt2016-2017年生物高中学业水平测试课件:专题八遗传的基本规律 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精品】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精品】.docx
  • 2016-2017年物理粤教版选修3-2 课件:第二章第六节变压器 .ppt2016-2017年物理粤教版选修3-2 课件:第二章第六节变压器 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精华版】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精华版】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【突破训练】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【突破训练】.docx
  • 2016-2017年数学选修1-2人教A版课件:4.ppt2016-2017年数学选修1-2人教A版课件:4.ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1