分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 25

类型备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题23 阅读综合演练(4)(含解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:959558
  • 上传时间:2025-12-19
  • 格式:DOCX
  • 页数:25
  • 大小:31.61KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题23 阅读综合演练4含解析 备战 2021 高考 英语 二轮 专题 复习 阅读 实战 23 综合 演练 解析
    资源描述:

    1、专题20 阅读综合演练(4)1The number of American young students using vaping(电子烟)fell sharply this year, according to a 2020 survey.The 2020 survey was carried out by the Centers for Disease Control and Prevention(CDC) and the U.S. Food and Drug Administration(FDA). About 20,000 American students took part in

    2、the survey from mid-January to mid-March. They were asked about the use of any vaping or tobacco products during the past month. Under 20 % of high school students said they were recent users of e-cigarettes and other vaping products. Just 5 % of middle school students said they had recently used th

    3、em.That marked a big decrease from a similar survey in 2019. The earlier survey found nearly 28% of high school students and 11% of middle school students had recently vaped.Health experts believe that the drop comes after last years sudden increase in vaping-related illnesses and death. An investig

    4、ation showed that last year, more than 2,600 cases of lung injuries, including 60 deaths, were connected with vaping. Most of those who got sick said they had vaped mixtures containing THC.Earlier this year,the FDA banned some flavors(味道) from vaping devices mainly used by teens. And the federal law

    5、 now bans(禁止) sales of all tobacco products and e-cigarettes to anyone under the age of 21.Matt Myers of the Campaign for Tobacco-Free Kids said the survey showed a meaningful drop” in teen vaping. But he felt disappointed that the Trump government didnt follow through a promise to ban all flavored

    6、e-cigarettes.As long as any flavored e-cigarettes are left on the market, kids will get their hands on them and we will not solve the crisis,Myers said.1.Which of the following statement is true?A.Vaping rates among young students in the U.S went up last year.B.The vaping increase was not linked to

    7、popular e-cigarettes.C.Most patients surveyed blamed their disease on mixtures containing THC.D.The Trump government said no to all flavored e-cigarettes.2.What is mainly talked about in paragraph 4?A.what causes the drop in vaping among teensB.what effects vaping has on teensC.why vaping enjoys pop

    8、ularity among teensD.how vaping becomes popular among teens3.Whats Matt Myers attitude towards the Trump governments efforts to ban cigarettes?A.PositiveB.NegativeC.ObjectiveD.Doubtful4.In which section can the passage be found?A.EntertainmentB.PoliticsC.EducationD.Health【答案】1.C2.A3.B4.D【分析】这是一篇说明文。

    9、根据2020年的一项调查,今年使用电子烟的美国年轻学生数量急剧下降。文章详细介绍了调查结果以及导致这一结果的原因,政府为了禁止学生吸烟所采取的措施。1.细节理解题。根据第四段最后一句“Most of those who got sick said they had vaped mixtures containing THC.(大多数染病的人说他们吸入了含有四氢大麻酚的混合物。)”可知,大部分患者都把他们患病的原因归咎于含有THC的混合物。blame on 意为:把责任归到身上;归咎于。故选C项。2.主旨大意题。第四段第一句“Health experts believe that the dro

    10、p comes after last years sudden increase in vaping-related illnesses and death.(健康专家认为,在去年与吸电子烟有关的疾病和死亡突然增加之后,这一数字出现了下降。)”是全段的中心句,表明全段主要介绍了导致青少年使用电子烟的比例急剧下降的原因是什么。故选A项。3.推理判断题。A. Positive积极的;B. Negative消极的;C. Objective客观的;D. Doubtful可疑的。根据最后一段中“But he felt disappointed that the Trump government didn

    11、t follow through a promise to ban all flavored e-cigarettes.(但他对特朗普政府没有把禁止所有调味电子烟的承诺履行到底感到失望。)”可知特朗普政府并没有打算从根本上禁止所有调味电子烟,由此推断对于此事的态度是消极的。故选B项。4.推理判断题。根据文章中的“Health experts(健康专家)”、“vaping-related illnesses and death(与电子烟有关的疾病和死亡)”、“Most of those who got sick said they had vaped mixtures containing TH

    12、C.(大多数染病的人说他们吸入了含有四氢大麻酚的混合物。)”可总结出,全文是关于电子烟对青少年的身体健康的危害的。故选D项。2Texas has been one of the most restrictive gun-rights states in America.Thanks to a new law,however,the state will be one of the most relaxed,to the degree that police are discouraged from even asking about someones guns. And if they do,

    13、 they may not have much power to do anything if the person refuses to show a license.To be sure, the law is strict in its own way,offering a model for regulation. Under the law, open-carry citizens have to be licensed, a process that includes safety and shooting tests. They also have to show no prio

    14、r psychological problems, and they have to be at least 21 years old.It is true that gun violence dropped sharply after restrictive laws were put in place in countries like Great Britain and Australia. However,the US public seems more interested than ever in weapons and the power they convey,despite

    15、gun control groups concern over the increase of violence. Most states in America have steadily expanded gun rights since the end of a 10-year assault(攻击)weapons ban in 2004. Black Friday this year saw the biggest gun cache(贮存)ever purchased in one day.Considering those trends,theres a heated debate

    16、about whether the new Texas law is a model piece of legislation(立法)for a changing America,or a walking disaster just begging for trouble. As the law doesnt provide any punishment for those who refuse to show a license to a police officer, critics fear that officers may find it tough to handle potent

    17、ially deadly situations. After all, armed citizens will no longer be considered suspicious, even though a lot of people might be alarmed by the sight. Most police in Texas have been told to not engage gun carriers unless they are doing something questionable or appear drunk.For sure,New Years Day wi

    18、ll be an exciting one for Texas gun owners. Whats not yet known is how the rest of Texas will respond.5.All of the following are required in the new Texas law for open carry EXCEPTA.age limitB.mental conditionC.online registrationD.gun-operating skills6.What is mainly talked about in Paragraph 3?A.T

    19、he reason for putting forward the new Texas law.B.The present situation of gun possession in America.C.The impact of the assault weapons ban in 2004.D.The inaction of the US government as to gun control.7.What do critics think the new Texas law will probably lead to?A.Heavier workload for policemen.

    20、B.Disrespect for officers.C.Lack of trust among citizens.D.Difficulty in crime prevention.8.What is the authors attitude towards the new Texas law?A.Negative.B.Cautious.C.Indifferent.D.Approving.【答案】5.C6.B7.D8.B【分析】这是一篇说明文。美国民众比较热衷于持枪,文章就德克萨斯州关于枪支管理的新法律进行了介绍。5.细节理解题。根据第二段的“Under the law, open-carry

    21、citizens have to be licensed, a process that includes safety and shooting tests. They also have to show no prior psychological problems, and they have to be at least 21 years old.根据法律,公开携带武器的公民必须获得许可,这一过程包括安全和射击测试。他们之前必须没有心理问题,而且必须年满21岁”可知,新法律对年龄,心理问题和射击技能都提出了要求,没有提及网上注册。故选C。6.主旨大意题。根据第三段“However,th

    22、e US public seems more interested than ever in weapons and the power they convey,despite gun control groups concern over the increase of violence. Most states in America have steadily expanded gun rights since the end of a 10-year assault(攻击)weapons ban in 2004. ”可知,然而,美国公众似乎比以往任何时候都对武器及其所传递的力量更感兴趣,

    23、尽管枪支管制组织担心暴力事件的增加。自2004年为期10年的攻击性武器禁令结束以来,美国大多数州都在稳步扩大枪支权利。由此可知,第三段主要讲了美国持枪现状。故选B项。7.细节理解题。根据第四段的“As the law doesnt provide any punishment for those who refuse to show a license to a police officer, critics fear that officers may find it tough to handle potentially deadly situations.由于该法律没有规定对那些拒绝向警

    24、察出示驾照的人进行任何惩罚,批评人士担心,警察可能会发现很难处理潜在的致命情况。”可知,批评者认为新的德克萨斯州法律可能会导致预防犯罪的困难。故选D。8.推理判断题。根据最后一段内容“or sure,New Years Day will be an exciting one for Texas gun owners. Whats not yet known is how the rest of Texas will respond.”可以肯定的是,新年对德州的枪支拥有者来说将是令人兴奋的一天。目前尚不清楚德州其他地区将如何回应。”作者对待新法律是小心,谨慎的。故选B。3My two sons

    25、are all grown up now. Yet they both still have the minds of children. Autism has limited their intellectual growth over the years, and they still need to be looked after 24 hours a day, 7 days a week. When I was a boy, the term used for people like my sons was Mentally Retarded. By the time I was an

    26、 adult, the term had switched to Mentally Handicapped. Later, this was changed again to Mentally Challenged. However, none of these terms truly defined them. Their humanity is much richer than these personality labels.These days, the newest term is people with Special Needs. My sons do have Special

    27、Needs but they also have Special Gifts. My oldest boy may only be able to talk about certain things. Autism has limited his learning and interests. But when he greets people by name. He gives out love and hugs far more freely than I do. My youngest boy doesnt speak much at all, he is lost in his own

    28、 world most of the time. But he also has an ability for laughter and joy that is far beyond anything I possess. Often after he finishes crying his happiness will immediately return. In truth, my two Special Needs sons have taught me more about how to live and how to love than I could have ever learn

    29、ed on my own. The fact is all of us in this life have Special Needs. All of us also have Special Gifts. It is up to us to share our Gifts. It is up to us to meet each others Needs. It is up to us to treat each other with kindness and love. Remember, we are all one family here. We are all Children of

    30、 the same mother nature.9.Which term does the author agree with most to define his sons?A.Autism.B.People with Special Needs.C.Mentally RetardedD.Mentally Handicapped.10.Which of the following is right according to Paragraph 2?A.The writers oldest son taught him how to live.B.The writers oldest son

    31、taught him how to love.C.The writers youngest son taught him how to loveD.The writer taught his two sons how to live and love.11.What writing technique does the author use in the last paragraph?A.Comparing.B.Listing facts.C.Giving examples.D.Expressing his mind directly.【答案】9.B10.B11.D【分析】这是一篇记叙文。作者

    32、的两个儿子患有自闭症,虽然有很多术语曾描述过这样的人,但是作者最喜欢用“有特殊需要的人”来定义他们。作者认为患有孤独症的人不仅有特殊的需要,也有特殊的天赋,作者从两个孩子身上也学会了如何生活和如何去爱,作者认为我们都应该善待彼此。9.细节理解题。根据第二段中“These days, the newest term is people with Special Needs. My sons do have Special Needs but they also have Special Gifts.(现在,最新的术语说他们是有特殊需求的人。我的儿子们确实有特殊的需要,但他们也有特殊的天赋)”以及

    33、“In truth, my two Special Needs sons have taught me more about how to live and how to love than I could have ever learned on my own. (事实上,我的两个有特殊需要的儿子教会了我更多关于如何生活和如何去爱的知识,这是我无法独自学会的)”可知,作者最同意用“有特殊需要的人”来定义他的儿子。故选B。10.细节理解题。根据第二段中“My oldest boy may only be able to talk about certain things. Autism has

    34、 limited his learning and interests. But when he greets people by name, he gives out love and hugs far more freely than I do. (我最大的儿子可能只能谈论某些事情。孤独症限制了他的学习和兴趣。但当他叫出别人的名字来问候时,他给予的爱和拥抱比我要自由得多)”可知,B选项“作者的大儿子教会了作者如何去爱别人”正确。故选B。11.推理判断题。根据最后一段“The fact is all of us in this life have Special Needs. All of

    35、us also have Special Gifts. It is up to us to share our Gifts. It is up to us to meet each others Needs. It is up to us to treat each other with kindness and love. Remember, we are all one family here. We are all Children of the same mother nature. (事实上,我们在这一生中都有特殊的需要。我们每个人都有特殊的天赋。分享我们的天赋是我们的责任。应该由我

    36、们来满足彼此的需要。这取决于我们如何善待彼此。记住,在这里我们都是一家人。我们都是同一个大自然的孩子)”可推知,作者在最后一段使用了“直抒胸臆”的写作技巧。故选D。4My father gave me a copy when I was 18, and its been with me ever since; its a beautiful book by Alice. In it, there is a dish of mussels. It is simple and delicious. It was probably the first dish I cooked from the b

    37、ook and I still have it on the menu at my restaurant today.Mussels are really beautiful in the autumn. When you cook seasonally, you use whatever you have at hand, and each time a food material comes back in season, you are so happy to see it. Its like going back to old friends, like going home. I d

    38、o feel the dish with mussels is so. It is the same with a dish made by my mother. Its my mums chicken with cherries. When I was a child, cherries would mark the end of the school year. Wed always get a box of each when school was out for the summer. I remember sitting in the garden hanging cherries

    39、in pairs on my ears like earrings and spitting out the pips, hoping a tree would grow. Food should take you somewhere special like that-not in a confusing way, but in a nurturing way, for both your body and your soul. It should take you to a happy place, which is linked to memory. Someone I work wit

    40、h says all my recipes are memory-bound.No cook has influenced me more than Alice: valuing farmers, pushing for organics and clean soil. She has made me think about food waste, and about how food can contribute to a solution to wider problems. Alice takes me back to that moment when I fell in love wi

    41、th cooking. Thirty-five years on, I still feel the same.12.What can we learn about the writers first dish in Paragraph 1?A.It is difficult to cook.B.It is especially popular.C.He is confident about itD.He got it from his father.13.Why did the writer mention his mothers dish in Paragraph 2?A.To expre

    42、ss thanks to his motherB.To let Alice have a comparison at cookingC.To show how good his mother was at cookingD.To show a special dish can be a sweet memory.14.What kind of restaurant does the writer want his restaurant to be?A.A green one.B.A special one.C.A cheap one.D.A famous one.15.Whats the wr

    43、iters purpose in writing the passage?A.To tell about his business experience.B.To express the memory of his mother.C.To tell about the dish that changed his lifeD.To introduce a cook book written by Alice【答案】12.D13.D14.A15.C【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者做的第一道菜来自于一本爱丽丝写的书,这是一道贻贝制成的菜。作者也由此引发了对食物的思考,作者认为食物能够将

    44、人带到一个快乐的地方,爱丽丝也让作者思考食物浪费,思考食物如何有助于解决更广泛的问题,对作者产生了很大的影响。12.细节理解题。根据第一段“My father gave me a copy when I was 18, and its been with me ever since; its a beautiful book by Alice. In it, there is a dish of mussels. It is simple and delicious. It was probably the first dish I cooked from the book and I sti

    45、ll have it on the menu at my restaurant today.(我18岁的时候,我父亲给了我一本书,从那时起它就一直陪伴着我;这是爱丽丝写的一本漂亮的书。里面有一道贻贝制成菜。它简单而美味。这可能是我根据这本书做的第一道菜,现在我的餐厅的菜单上还保留着这道菜)”可知,作者的第一道菜是从他父亲那里得到的。故选D。13.推理判断题。根据第二段中“Its like going back to old friends, like going home. I do feel the dish with mussels is so. It is the same with a

    46、 dish made by my mother. Its my mums chicken with cherries. When I was a child, cherries would mark the end of the school year. Wed always get a box of each when school was out for the summer. I remember sitting in the garden hanging cherries in pairs on my ears like earrings and spitting out the pi

    47、ps, hoping a tree would grow.(就像回到老朋友身边,就像回家一样。我觉得这道菜贻贝做的菜是这样,我妈妈做的菜也是这样的。比如我妈妈做的樱桃鸡。当我还是个孩子的时候,樱桃标志着学年的结束。学校放暑假的时候,我们每个人都会收到一盒。我记得我坐在花园里,把一对对的樱桃像耳环一样挂在耳朵上,把樱桃核吐出来,希望能长出樱桃树来)”以及第三段中“Food should take you somewhere special like that-not in a confusing way, but in a nurturing way, for both your body an

    48、d your soul. It should take you to a happy place, which is linked to memory.(食物应该带你去一个特别的地方不是以一种令人困惑的方式,而是一种对你的身体和灵魂都有益的方式。它应该把你带到一个快乐的地方,这是与记忆相连的)”可推知,作者在第二段提到了他妈妈做的菜,是为了表明一道特别的菜会是一段甜蜜的回忆。故选D。14.推理判断题。根据最后一段中“No cook has influenced me more than Alice: valuing farmers, pushing for organics and clean

    49、 soil. She has made me think about food waste, and about how food can contribute to a solution to wider problems.(没有哪个厨师比爱丽丝对我的影响更大:重视农民,提倡有机食品和干净的土壤。她让我思考食物浪费,思考食物如何有助于解决更广泛的问题)”可推知,作者想让他的餐厅成为一个绿色环保的餐厅。故选A。15.推理判断题。根据第一段“My father gave me a copy when I was 18, and its been with me ever since; its a

    50、 beautiful book by Alice. In it, there is a dish of mussels. It is simple and delicious. It was probably the first dish I cooked from the book and I still have it on the menu at my restaurant today.(我18岁的时候,我父亲给了我一本书,从那时起它就一直陪伴着我;这是爱丽丝写的一本漂亮的书。里面有一道贻贝制成菜。它简单而美味。这可能是我根据这本书做的第一道菜,现在我的餐厅的菜单上还保留着这道菜)”以及

    51、最后一段中“No cook has influenced me more than Alice: valuing farmers, pushing for organics and clean soil. She has made me think about food waste, and about how food can contribute to a solution to wider problems.(没有哪个厨师比爱丽丝对我的影响更大:重视农民,提倡有机食品和干净的土壤)”结合主要讲述了作者做的第一道菜来自于一本爱丽丝写的书,这是一道贻贝制成的菜。作者也由此引发了对食物的思考,

    52、作者认为食物能够将人带到一个快乐的地方,爱丽丝也让作者思考食物浪费,思考食物如何有助于解决更广泛的问题,对作者产生了很大影响。可推知,作者写这篇文章的目的是讲述改变他生活的那道菜。故选C。5A boy was dying of terminal leukemia (白血病). His mother took his hand and asked, “Bopsy, did you ever think about what you wanted to be when you grew up?”“Mommy, I always wanted to be a fireman when I grew

    53、up.”Later that day she went to the fire department, where she met Fireman Bob. She explained her sons final wish and asked if it might be possible to give her six-year-old son a ride around the block on a fire engine. Fireman Bob said, “Look, we can do better than that. Well make him an honorary fir

    54、eman for the whole day. He can come down to the fire station, eat with us, go out on all the fire calls, the whole nine yards! And, well get a real fire uniform made for him.”Three days later Fireman Bob picked up Bopsy, dressed him in his fire uniform and escorted (护送) him from his hospital bed to

    55、the waiting hook and ladder truck. Bopsy was in heaven. Having his dream come true, with all the love and attention that was lavished (慷慨给予) upon him, Bopsy lived three months longer than any doctor thought possible.One night all of his vital signs began to drop and the head nurse called the fire ch

    56、ief and asked if it would be possible to send a fireman in uniform to the hospital to be with Bopsy as he made his transition. The chief replied, “We can do better than that. Well be there in five minutes. Will you please do me a favor? When you hear the sirens (警报器) screaming and see the lights fla

    57、shing, will you announce over the PA system that its just the fire department coming to see one of its finest members one more time? And will you open the window to his room?”About five minutes later a hook and ladder truck arrived at the hospital, extended its ladder up to Bopsys third floor open w

    58、indow and 14 firemen and two fire-women climbed up the ladder into Bopsys room. They hugged him and held him and told him how much they loved him. With his dying breath, Bopsy looked up at the fire chief and said, “Chief, am I really a fireman now?”With those words, Bopsy smiled and closed his eyes

    59、for the last time.16.Why did Bopsys mother go to the fire department?A.Her son wanted to get a fire uniform.B.Her son wanted to ride on a fire engine.C.She wanted her son to become a real fireman.D.She wanted to help her son to realize his dream.17.What did Fireman Bob probably mean by saying “the w

    60、hole nine yards” in the third paragraph?A.The fire engine was nine yards long.B.The whole journey that day was very upsetting.C.Bopsy could experience everything as a fireman.D.All the sirens of the fire engines would scream that day.18.Why did the head nurse want a fireman in uniform to be sent to

    61、the hospital?A.Because Bopsy begged her to do so.B.Because Bopsy saw the firemen as his family members.C.Because she wanted Bopsy to be approved as a real fireman.D.Because she wanted to do something for Bopsy before he died.19.Which of the following statements best shows the theme of the passage?A.

    62、Where there is a will, there is a way.B.Sometimes there are miracles because of love.C.Great things may be done by painstaking efforts.D.A mother understands what a child does not say.【答案】16.D17.C18.D19.B【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了身患晚期白血病的男孩Bopsy梦想长大后成为一名消防员,最后在大家的帮助下,让Bopsy在临终前体验了做消防员的感觉。16.细节理解题。根据第二段及第三段中

    63、的“Mommy, I always wanted to be a fireman when I grew up.” Later that day she went to the fire department, where she met Fireman Bob. She explained her sons final wish and asked if it might be possible to give her six-year-old son a ride around the block on a fire engine.”可知,“妈妈,我一直想长大后当一名消防员。”那天晚些时候

    64、,她去了消防队,遇到了消防员鲍勃。她解释了儿子的遗愿,问能否让她六岁的儿子坐消防车绕着街区转一圈。由此可知,Bopsy的妈妈去了消防队,因为她想帮助她的儿子实现他的梦想。故选D。17.词句猜测题。根据第二段中的“Well make him an honorary fireman for the whole day. He can come down to the fire station, eat with us, go out on all the fire calls, the whole nine yards!”可知,我们要让他做一整天的荣誉消防员。他可以去消防站,和我们一起吃饭,去接所

    65、有的火警电话,整九码!由此可知,消防员鲍勃在第三段说的“整九码”可能意思是“Bopsy可以体验作为一名消防员的一切”。故选C。18.推理判断题。根据第五段中的“One night all of his vital signs began to drop and the head nurse called the fire chief and asked if it would be possible to send a fireman in uniform to the hospital to be with Bopsy as he made his transition.”可知,一天晚上,B

    66、opsy的生命体征开始下降,护士长打电话给消防队长,问他是否可以派一名穿制服的消防员去医院陪他渡过最后的时间。由此可知,护士长请求一个穿制服的消防员去医院,因为她想在Bopsy死前为他做点什么。故选D。19.主旨大意题。根据全文内容及第四段中的“Having his dream come true, with all the love and attention that was lavished (慷慨给予) upon him, Bopsy lived three months longer than any doctor thought possible.”可知,在大家的爱护和关怀下,Bo

    67、psy的梦想实现了,他比任何医生都多活了三个月。由此可知,“有时候,因为爱,才会有奇迹”可以最好地展示这篇文章的主题。故选B。6If you are aiming to master anything quickly, you can learn from Albert Einstein and Richard Feynman. They offer practical advice you can use to improve your learning.According to Einstein, improving your intellectual capacity should be

    68、 fun and enjoyable happy learners are quick learners. In 1915, he wrote a letter to his 11-year-old son (Hans Albert)who was learning the piano and said:“I am very pleased that you find joy with the piano. This and carpentry are in my opinion for your age the best pursuits, better even than school,

    69、because those are things which fit a youngperson such as you very well. Mainly play the things on the piano which please you, even if theteacher does not assign those. That is the way to learn the most when you are doing somethingwith such enjoyment that you dont notice that the time passes.”To lear

    70、n anything faster or better, choose topics you will enjoy if you have control over what you are learning. Make the learning relevant. You should be able to answer the question“Why am I learning this?” at any point.Richard Feynman won a Nobel Prize and always wanted to know more and to learn more. Kn

    71、own as the “Great Explainer”,he was famous for his ability to explain complex topics insimple ways.The Feynman Technique, his approach to improving learning, features explaining or teaching what you learn to others. It can help you learn better and keep more of what you learn.According to Feynman, i

    72、t is significant to have the ability to explain things simply so simple, in fact, that you could explain it to an eight-year-old. Einstein agrees. He once said, “If you cantexplain it simply, you dont understand it well enough.”For thousands of years, people have known that the best way to understan

    73、d a concept is to explain it to someone else. “While we teach, we learn,” said the Roman philosopher Seneca.Learners keep a greater percentage of what they learn when they explain or teach the concept tosomeone else, or use it immediately. Your ideas will never be more effective than your ability to

    74、make others grasp them. When you share, you remember better.20.Einstein wrote the letter to his son in order to _.A.encourage Hans to play the piano wellB.share some useful advice on how to play the pianoC.support Hans learning the piano with enjoymentD.suggest Hans taking teachers* assignment serio

    75、usly21.Which of the following is the characteristic of the Feynman Technique?A.Teaching what you learn to others.B.Explaining your things thoroughly.C.Choosing enjoyable topics.D.Understanding things well enough.22.Why is the Roman philosopher Seneca mentioned in the last paragraph?A.To provide advi

    76、ce on how to teach concepts.B.To illustrate the significance of teaching others.C.To impress the readers with his meaningful quotes.D.To show peoples exploration of concepts in history.23.Which of the following might be the best title for the text?A.Secrets of Learning Faster.B.Benefits of Teaching

    77、Others.C.Contribution of Great Explainers.D.Importance of Learning with Enjoyment.【答案】20.C21.A22.B23.A【分析】这是一篇说明文。文章是要介绍快速学习的秘诀。【详解】1.细节理解题。根据第三段第一句“I am very pleased that you find joy with the piano.”(我很高兴你能从钢琴中找到乐趣。)可知,爱因斯坦给他儿子写这封信是为了以愉快的心情支持汉斯学习钢琴。故选C。2.细节理解题。根据第六段第一句“The Feynman Technique, his a

    78、pproach to improving learning, features explaining or teaching what you learn to others. ”(费曼技巧是他改进学习的方法,其特点是向他人解释或传授你所学到的知识。)可知,费曼技巧的特点是向他人解释或传授你所学到的知识。故选A。3.推理判断题。根据最后一段“For thousands of years, people have known that the best way to understand a concept is to explain it to someone else. “While we

    79、teach, we learn,” said the Roman philosopher Seneca.”可知,几千年来,人们都知道,理解一个概念的最好方法,就是把概念交给别人。罗马哲学家塞内卡说过: “我们在教学的同时也在学习”。由此判断出,最后一段中提到Seneca是为了说明教导他人的重要性。故选B。4.主旨大意题。根据第一段第一句和第二句“If you are aiming to master anything quickly, you can learn from Albert Einstein and Richard Feynman. They offer practical adv

    80、ice you can use to improve your learning.”(如果你的目标是快速掌握任何东西,你可以向阿尔伯特爱因斯坦和理查德费曼学习。他们提供实用的建议,你可以用来提高你的学习。)可知,短文的最佳标题为“快速学习的秘诀”。故选A。7Life is filled with challenges. As we get older, we come to realize that those challenges are the very things that shape us and make us who we are. It is the same with the

    81、 challenges that come with friendship. When we are faced with a challenge, we usually have two choices. We can try to challenge it, or we can decide that the thing isnt worth the trouble and call it quits. Although there are certainly times when calling it quits is the right thing to do, in most cas

    82、e what we needed is commitment (投入) and communication.When we are committed to something, it means that no matter how painful or how uncomfortable something is, we will always choose to face it instead of running away from it. Communication is making space for discussion and talking about how you fe

    83、el instead of just saying what the other person did wrong. If you can say to a friend, “I got my feelings hurt.” rather than “You hurt my feelings.” you are going to be able to solve the problem much faster.In dealing with many challenges that friendship will bring to you, try to see them for what t

    84、hey are: small hurdles (栏杆) you need to jump or get through on your way through life. Nothing is so big that it is impossible to get over, and hurt only serves to make us stronger. Its all part of growing up. It happens to everyone, and some day you will look back on all of this and say, “Hard as it

    85、 was, it made me who I am today. And that is a good thing,”24.What can we infer from the text?A.Friendship needs challenges.B.Challenges shape our challenges.C.Small hurdles arent worth the trouble.D.Commitment can form friendship.25.What did the writer suggest when faced with a challenge?A.One shou

    86、ld call it quits.B.One should temporarily run away from it.C.One should be committed and communicable.D.One should lay jt aside for a while and ask for others help.26.What does the underlined phrase “call it quits” in Paragraph 1 mean?A.Let go of it.B.Get over it,C.Forget about it.D.Put it aside.27.

    87、The whole passage is centered on the relationship between _.A.friendship and challengesB.communication and friendshipC.commitment and communicationD.challenges and the ways to get through【答案】24.A25.C26.A27.A【分析】本文是一篇议论文,告诉我们友谊中的挑战有助于我们成长,我们应该正确对待友谊中的挑战。24.推理判断题。根据第一段“As we get older, we come to real

    88、ize that those challenges are the very things that shape us and make us who we are. It is the same with the challenges that come with friendship.”(随着年龄的增长,我们逐渐意识到,正是这些挑战塑造了我们,让我们成为了现在的自己。友谊带来的挑战也是如此)可知,友谊带来的挑战有助于我们的成长,因此友谊中也需要挑战,故选A。25.推理判断题。根据第一段“Although there are certainly times when calling it q

    89、uits is the right thing to do, in most case what we needed is commitment and communication.”(虽然有时放弃是正确的,但在大多数情况下,我们需要的是投入和沟通)可知,作者认为面对友谊中的挑战时,我们需要投入和沟通,故选C。26.词句猜测题。根据画线短语前的“When we are faced with a challenge, we usually have two choices. We can try to challenge it, or we can decide that the thing i

    90、snt worth the trouble”可知,当面对挑战时,我们通常有两种选择。一种是我们可以试着挑战它,另一种是我们认定这件事不值得我们费心去做,接下来自然是放弃它,由此可知画线短语的意思是“放手、放弃”,故选A。27.主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段“As we get older, we come to realize that those challenges are the very things that shape us and make us who we are. It is the same with the challenges that come with f

    91、riendship.”(随着年龄的增长,我们逐渐意识到,正是这些挑战塑造了我们,让我们成为了现在的自己。友谊带来的挑战也是如此)可知,本文主要讨论的是友谊和挑战的关系,故选A。8When I went off to college in the fall of 1991, I was an 18-year-old man whose favorite letters were the ones on the sports sweater. Four years later, I was crazy about the letters of the poet Keats, but one aut

    92、hors penned letters stood out above the rest. You see, my father wrote me one letter per week from the time I left home.In an age before email, these letters seemed too ordinary. But they arrived. Each week. One after another. Again and again. In snowstorms. On holidays. From foreign countries. They

    93、 detailed what Dad referred to as “the week that was”a day-by-day description of my fathers life.In 1995, I graduated from college, like many 22-year olds, with plenty of uncertainty. Some of my questions were pretty typical: What was I going to do? Where was I going to live? When was I going to app

    94、ly for graduate school? But one question was more vital than any other thing. What would happen to the weekly letters? Would they continue? To my surprise, the letters kept coming, more heartfelt and emotional than before and always on time. I mean the guy never missed.As much as I enjoyed my father

    95、s weekly letters, I didnt fully appreciate them all those years when they arrived like clockwork. And I never fully understood why my dad would always ask if Id received the letter when we spoke.But now, as I pen my first official letters to my own sons Jackson and Cassius, it all seems clear. Altho

    96、ugh our boys have yet to leave for college, I have to accept that day will soon come. Just the idea of their leaving from our home makes me ache with sadness only a parent can know.I am writing about “the week that was” with my daily details. With a box of over 500 of Dads letters nearby and his pen

    97、 in hand, I write a letter, fighting back the tears I make it to the end and sign it just as he did. All my love, Dad.28.What were the letters from the authors father mainly about?A.Daily details.B.Keats poems.C.College and family.D.Weather and holidays.29.What does the underlined word “vital” in pa

    98、ragraph 3 refer to?A.Professional.B.Interesting.C.Difficult.D.Important.30.What leads the author to fully understand his fathers letters?A.Entering college.B.Writing to his own sons.C.Graduating from college.D.Sending his sons to college.31.Which of the following can be the best title for the text?A

    99、.What We Can Learn from Graduate SchoolB.How I Communicated with My Sons by LetterC.How I Came to Appreciate My Fathers LettersD.What We Know About Kids After Being Parents【答案】28.A29.D30.B31.C【分析】这是一篇记叙文。文章主要记叙了作者父亲在作者上大学后每周都会给作者写一封信,信里都是日常的一些琐事。甚至作者大学毕业后,这些信也没有中断过,一开始作者不理解父亲的行为,直到作者自己成为了一名父亲,开始给自己的

    100、儿子们写信,才开始感受到只有父母才能体会到的心痛,开始欣赏起父亲的信。28.细节理解题。根据第二段中“They detailed what Dad referred to as the week that wasa day-by-day description of my fathers life.(他们详细描述了父亲所说的“那一周”对父亲生活的一天又一天的描述)”可知,作者父亲的信主要讲了日常的细节。故选A。29.词义猜测题。根据画线词上文“Some of my questions were pretty typical: What was I going to do? Where was

    101、I going to live? When was I going to apply for graduate school? But one question was more”以及后文“What would happen to the weekly letters? Would they continue?”可知作者有一些问题是关于自己要做什么?要住在哪里?打算什么时候申请研究生?但有一个问题比其他任何事情都重要,那就是每周的信件会怎么样呢?他们会继续吗?故画线词意思为“重要的”。A. Professional.专业的;B. Interesting.有趣的;C. Difficult.困难的

    102、;D. Important.重要的。故选D。30.细节理解题。根据第四段中“And I never fully understood why my dad would always ask if Id received the letter when we spoke.(我一直不能完全理解为什么我父亲总是在我们谈话的时候问我是否收到了那封信)”以及倒数第二段中“But now, as I pen my first official letters to my own sons Jackson and Cassius, it all seems clear.(但现在,当我给我自己的儿子杰克逊和卡

    103、修斯写第一封正式信件时,一切似乎都清楚了)”可知,作者给自己的儿子们写信,才让作者完全理解了他父亲的书信。故选B。31.主旨大意题。根据倒数第二段中“Although our boys have yet to leave for college, I have to accept that day will soon come. Just the idea of their leaving from our home makes me ache with sadness only a parent can know.(虽然我们的孩子们还没有去上大学,但我不得不接受这一天很快就会到来的事实。一想到他们要离开我们的家,我就感到只有父母才能体会到的心痛)”结合文章主要记叙了作者父亲在作者上大学后每周都会给作者写一封信,信里都是日常的一些琐事。甚至作者大学毕业后,这些信也没有中断过,一开始作者不理解父亲的行为,直到作者自己成为了一名父亲,开始给自己的儿子们写信,才开始感受到只有父母才能体会到的心痛,开始欣赏起父亲的信。故C选项“我是如何开始欣赏父亲的来信的”最符合文章标题。故选C。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题23 阅读综合演练(4)(含解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-959558.html
    相关资源 更多
  • 2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第四章第三节第1课时实验:探究动能定理 .ppt2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第四章第三节第1课时实验:探究动能定理 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【重点班】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【重点班】.docx
  • 2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第三章第二节万有引力定律的应用 .ppt2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第三章第二节万有引力定律的应用 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【重点】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【重点】.docx
  • 2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第三章第一节万有引力定律 .ppt2016-2017年高中物理粤教版必修2课件:第三章第一节万有引力定律 .ppt
  • 2016-2017年高中学业水平测试.ppt2016-2017年高中学业水平测试.ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【达标题】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【达标题】.docx
  • 2016-2017年高中地理人教版必修2课件:第六章第二节中国的可持续发展 含解析.ppt2016-2017年高中地理人教版必修2课件:第六章第二节中国的可持续发展 含解析.ppt
  • 2016-2017年高中地理人教版必修2课件:第五章第二节交通运输方式和布局变化的影响 含解析.ppt2016-2017年高中地理人教版必修2课件:第五章第二节交通运输方式和布局变化的影响 含解析.ppt
  • 2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第四章第三节通向可持续发展的道路 .ppt2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第四章第三节通向可持续发展的道路 .ppt
  • 2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第二章第一节城市的空间结构 .ppt2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第二章第一节城市的空间结构 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考试直接用】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考试直接用】.docx
  • 2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第一章第二节人口的迁移 .ppt2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第一章第二节人口的迁移 .ppt
  • 2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第一章第三节环境承载力与人口合理容量 .ppt2016-2017年高中地理中图版必修2课件:第一章第三节环境承载力与人口合理容量 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点精练】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点精练】.docx
  • 2016-2017年高中历史人民版必修2课件:专题三二伟大的历史性转折 .PPT2016-2017年高中历史人民版必修2课件:专题三二伟大的历史性转折 .PPT
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点梳理】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点梳理】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点提分】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【考点提分】.docx
  • 2016-2017年高中历史人教版必修2课件:第五单元第14课物质生活与习俗的变迁 .PPT2016-2017年高中历史人教版必修2课件:第五单元第14课物质生活与习俗的变迁 .PPT
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【综合题】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【综合题】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【综合卷】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【综合卷】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精选题】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精选题】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精练】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精练】.docx
  • 2016-2017年生物高中学业水平测试课件:专题八遗传的基本规律 .ppt2016-2017年生物高中学业水平测试课件:专题八遗传的基本规律 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精品】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精品】.docx
  • 2016-2017年物理粤教版选修3-2 课件:第二章第六节变压器 .ppt2016-2017年物理粤教版选修3-2 课件:第二章第六节变压器 .ppt
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精华版】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【精华版】.docx
  • 小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【突破训练】.docx小学二年级数学 1--9的乘法 专项练习题【突破训练】.docx
  • 2016-2017年数学选修1-2人教A版课件:4.ppt2016-2017年数学选修1-2人教A版课件:4.ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1