备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题23 阅读综合演练(4)(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题23 阅读综合演练4含解析 备战 2021 高考 英语 二轮 专题 复习 阅读 实战 23 综合 演练 解析
- 资源描述:
-
1、专题20 阅读综合演练(4)1The number of American young students using vaping(电子烟)fell sharply this year, according to a 2020 survey.The 2020 survey was carried out by the Centers for Disease Control and Prevention(CDC) and the U.S. Food and Drug Administration(FDA). About 20,000 American students took part in
2、the survey from mid-January to mid-March. They were asked about the use of any vaping or tobacco products during the past month. Under 20 % of high school students said they were recent users of e-cigarettes and other vaping products. Just 5 % of middle school students said they had recently used th
3、em.That marked a big decrease from a similar survey in 2019. The earlier survey found nearly 28% of high school students and 11% of middle school students had recently vaped.Health experts believe that the drop comes after last years sudden increase in vaping-related illnesses and death. An investig
4、ation showed that last year, more than 2,600 cases of lung injuries, including 60 deaths, were connected with vaping. Most of those who got sick said they had vaped mixtures containing THC.Earlier this year,the FDA banned some flavors(味道) from vaping devices mainly used by teens. And the federal law
5、 now bans(禁止) sales of all tobacco products and e-cigarettes to anyone under the age of 21.Matt Myers of the Campaign for Tobacco-Free Kids said the survey showed a meaningful drop” in teen vaping. But he felt disappointed that the Trump government didnt follow through a promise to ban all flavored
6、e-cigarettes.As long as any flavored e-cigarettes are left on the market, kids will get their hands on them and we will not solve the crisis,Myers said.1.Which of the following statement is true?A.Vaping rates among young students in the U.S went up last year.B.The vaping increase was not linked to
7、popular e-cigarettes.C.Most patients surveyed blamed their disease on mixtures containing THC.D.The Trump government said no to all flavored e-cigarettes.2.What is mainly talked about in paragraph 4?A.what causes the drop in vaping among teensB.what effects vaping has on teensC.why vaping enjoys pop
8、ularity among teensD.how vaping becomes popular among teens3.Whats Matt Myers attitude towards the Trump governments efforts to ban cigarettes?A.PositiveB.NegativeC.ObjectiveD.Doubtful4.In which section can the passage be found?A.EntertainmentB.PoliticsC.EducationD.Health【答案】1.C2.A3.B4.D【分析】这是一篇说明文。
9、根据2020年的一项调查,今年使用电子烟的美国年轻学生数量急剧下降。文章详细介绍了调查结果以及导致这一结果的原因,政府为了禁止学生吸烟所采取的措施。1.细节理解题。根据第四段最后一句“Most of those who got sick said they had vaped mixtures containing THC.(大多数染病的人说他们吸入了含有四氢大麻酚的混合物。)”可知,大部分患者都把他们患病的原因归咎于含有THC的混合物。blame on 意为:把责任归到身上;归咎于。故选C项。2.主旨大意题。第四段第一句“Health experts believe that the dro
10、p comes after last years sudden increase in vaping-related illnesses and death.(健康专家认为,在去年与吸电子烟有关的疾病和死亡突然增加之后,这一数字出现了下降。)”是全段的中心句,表明全段主要介绍了导致青少年使用电子烟的比例急剧下降的原因是什么。故选A项。3.推理判断题。A. Positive积极的;B. Negative消极的;C. Objective客观的;D. Doubtful可疑的。根据最后一段中“But he felt disappointed that the Trump government didn
11、t follow through a promise to ban all flavored e-cigarettes.(但他对特朗普政府没有把禁止所有调味电子烟的承诺履行到底感到失望。)”可知特朗普政府并没有打算从根本上禁止所有调味电子烟,由此推断对于此事的态度是消极的。故选B项。4.推理判断题。根据文章中的“Health experts(健康专家)”、“vaping-related illnesses and death(与电子烟有关的疾病和死亡)”、“Most of those who got sick said they had vaped mixtures containing TH
12、C.(大多数染病的人说他们吸入了含有四氢大麻酚的混合物。)”可总结出,全文是关于电子烟对青少年的身体健康的危害的。故选D项。2Texas has been one of the most restrictive gun-rights states in America.Thanks to a new law,however,the state will be one of the most relaxed,to the degree that police are discouraged from even asking about someones guns. And if they do,
13、 they may not have much power to do anything if the person refuses to show a license.To be sure, the law is strict in its own way,offering a model for regulation. Under the law, open-carry citizens have to be licensed, a process that includes safety and shooting tests. They also have to show no prio
14、r psychological problems, and they have to be at least 21 years old.It is true that gun violence dropped sharply after restrictive laws were put in place in countries like Great Britain and Australia. However,the US public seems more interested than ever in weapons and the power they convey,despite
15、gun control groups concern over the increase of violence. Most states in America have steadily expanded gun rights since the end of a 10-year assault(攻击)weapons ban in 2004. Black Friday this year saw the biggest gun cache(贮存)ever purchased in one day.Considering those trends,theres a heated debate
16、about whether the new Texas law is a model piece of legislation(立法)for a changing America,or a walking disaster just begging for trouble. As the law doesnt provide any punishment for those who refuse to show a license to a police officer, critics fear that officers may find it tough to handle potent
17、ially deadly situations. After all, armed citizens will no longer be considered suspicious, even though a lot of people might be alarmed by the sight. Most police in Texas have been told to not engage gun carriers unless they are doing something questionable or appear drunk.For sure,New Years Day wi
18、ll be an exciting one for Texas gun owners. Whats not yet known is how the rest of Texas will respond.5.All of the following are required in the new Texas law for open carry EXCEPTA.age limitB.mental conditionC.online registrationD.gun-operating skills6.What is mainly talked about in Paragraph 3?A.T
19、he reason for putting forward the new Texas law.B.The present situation of gun possession in America.C.The impact of the assault weapons ban in 2004.D.The inaction of the US government as to gun control.7.What do critics think the new Texas law will probably lead to?A.Heavier workload for policemen.
20、B.Disrespect for officers.C.Lack of trust among citizens.D.Difficulty in crime prevention.8.What is the authors attitude towards the new Texas law?A.Negative.B.Cautious.C.Indifferent.D.Approving.【答案】5.C6.B7.D8.B【分析】这是一篇说明文。美国民众比较热衷于持枪,文章就德克萨斯州关于枪支管理的新法律进行了介绍。5.细节理解题。根据第二段的“Under the law, open-carry
21、citizens have to be licensed, a process that includes safety and shooting tests. They also have to show no prior psychological problems, and they have to be at least 21 years old.根据法律,公开携带武器的公民必须获得许可,这一过程包括安全和射击测试。他们之前必须没有心理问题,而且必须年满21岁”可知,新法律对年龄,心理问题和射击技能都提出了要求,没有提及网上注册。故选C。6.主旨大意题。根据第三段“However,th
22、e US public seems more interested than ever in weapons and the power they convey,despite gun control groups concern over the increase of violence. Most states in America have steadily expanded gun rights since the end of a 10-year assault(攻击)weapons ban in 2004. ”可知,然而,美国公众似乎比以往任何时候都对武器及其所传递的力量更感兴趣,
23、尽管枪支管制组织担心暴力事件的增加。自2004年为期10年的攻击性武器禁令结束以来,美国大多数州都在稳步扩大枪支权利。由此可知,第三段主要讲了美国持枪现状。故选B项。7.细节理解题。根据第四段的“As the law doesnt provide any punishment for those who refuse to show a license to a police officer, critics fear that officers may find it tough to handle potentially deadly situations.由于该法律没有规定对那些拒绝向警
24、察出示驾照的人进行任何惩罚,批评人士担心,警察可能会发现很难处理潜在的致命情况。”可知,批评者认为新的德克萨斯州法律可能会导致预防犯罪的困难。故选D。8.推理判断题。根据最后一段内容“or sure,New Years Day will be an exciting one for Texas gun owners. Whats not yet known is how the rest of Texas will respond.”可以肯定的是,新年对德州的枪支拥有者来说将是令人兴奋的一天。目前尚不清楚德州其他地区将如何回应。”作者对待新法律是小心,谨慎的。故选B。3My two sons
25、are all grown up now. Yet they both still have the minds of children. Autism has limited their intellectual growth over the years, and they still need to be looked after 24 hours a day, 7 days a week. When I was a boy, the term used for people like my sons was Mentally Retarded. By the time I was an
26、 adult, the term had switched to Mentally Handicapped. Later, this was changed again to Mentally Challenged. However, none of these terms truly defined them. Their humanity is much richer than these personality labels.These days, the newest term is people with Special Needs. My sons do have Special
27、Needs but they also have Special Gifts. My oldest boy may only be able to talk about certain things. Autism has limited his learning and interests. But when he greets people by name. He gives out love and hugs far more freely than I do. My youngest boy doesnt speak much at all, he is lost in his own
28、 world most of the time. But he also has an ability for laughter and joy that is far beyond anything I possess. Often after he finishes crying his happiness will immediately return. In truth, my two Special Needs sons have taught me more about how to live and how to love than I could have ever learn
29、ed on my own. The fact is all of us in this life have Special Needs. All of us also have Special Gifts. It is up to us to share our Gifts. It is up to us to meet each others Needs. It is up to us to treat each other with kindness and love. Remember, we are all one family here. We are all Children of
30、 the same mother nature.9.Which term does the author agree with most to define his sons?A.Autism.B.People with Special Needs.C.Mentally RetardedD.Mentally Handicapped.10.Which of the following is right according to Paragraph 2?A.The writers oldest son taught him how to live.B.The writers oldest son
31、taught him how to love.C.The writers youngest son taught him how to loveD.The writer taught his two sons how to live and love.11.What writing technique does the author use in the last paragraph?A.Comparing.B.Listing facts.C.Giving examples.D.Expressing his mind directly.【答案】9.B10.B11.D【分析】这是一篇记叙文。作者
32、的两个儿子患有自闭症,虽然有很多术语曾描述过这样的人,但是作者最喜欢用“有特殊需要的人”来定义他们。作者认为患有孤独症的人不仅有特殊的需要,也有特殊的天赋,作者从两个孩子身上也学会了如何生活和如何去爱,作者认为我们都应该善待彼此。9.细节理解题。根据第二段中“These days, the newest term is people with Special Needs. My sons do have Special Needs but they also have Special Gifts.(现在,最新的术语说他们是有特殊需求的人。我的儿子们确实有特殊的需要,但他们也有特殊的天赋)”以及
33、“In truth, my two Special Needs sons have taught me more about how to live and how to love than I could have ever learned on my own. (事实上,我的两个有特殊需要的儿子教会了我更多关于如何生活和如何去爱的知识,这是我无法独自学会的)”可知,作者最同意用“有特殊需要的人”来定义他的儿子。故选B。10.细节理解题。根据第二段中“My oldest boy may only be able to talk about certain things. Autism has
34、 limited his learning and interests. But when he greets people by name, he gives out love and hugs far more freely than I do. (我最大的儿子可能只能谈论某些事情。孤独症限制了他的学习和兴趣。但当他叫出别人的名字来问候时,他给予的爱和拥抱比我要自由得多)”可知,B选项“作者的大儿子教会了作者如何去爱别人”正确。故选B。11.推理判断题。根据最后一段“The fact is all of us in this life have Special Needs. All of
35、us also have Special Gifts. It is up to us to share our Gifts. It is up to us to meet each others Needs. It is up to us to treat each other with kindness and love. Remember, we are all one family here. We are all Children of the same mother nature. (事实上,我们在这一生中都有特殊的需要。我们每个人都有特殊的天赋。分享我们的天赋是我们的责任。应该由我
36、们来满足彼此的需要。这取决于我们如何善待彼此。记住,在这里我们都是一家人。我们都是同一个大自然的孩子)”可推知,作者在最后一段使用了“直抒胸臆”的写作技巧。故选D。4My father gave me a copy when I was 18, and its been with me ever since; its a beautiful book by Alice. In it, there is a dish of mussels. It is simple and delicious. It was probably the first dish I cooked from the b
37、ook and I still have it on the menu at my restaurant today.Mussels are really beautiful in the autumn. When you cook seasonally, you use whatever you have at hand, and each time a food material comes back in season, you are so happy to see it. Its like going back to old friends, like going home. I d
38、o feel the dish with mussels is so. It is the same with a dish made by my mother. Its my mums chicken with cherries. When I was a child, cherries would mark the end of the school year. Wed always get a box of each when school was out for the summer. I remember sitting in the garden hanging cherries
39、in pairs on my ears like earrings and spitting out the pips, hoping a tree would grow. Food should take you somewhere special like that-not in a confusing way, but in a nurturing way, for both your body and your soul. It should take you to a happy place, which is linked to memory. Someone I work wit
40、h says all my recipes are memory-bound.No cook has influenced me more than Alice: valuing farmers, pushing for organics and clean soil. She has made me think about food waste, and about how food can contribute to a solution to wider problems. Alice takes me back to that moment when I fell in love wi
41、th cooking. Thirty-five years on, I still feel the same.12.What can we learn about the writers first dish in Paragraph 1?A.It is difficult to cook.B.It is especially popular.C.He is confident about itD.He got it from his father.13.Why did the writer mention his mothers dish in Paragraph 2?A.To expre
42、ss thanks to his motherB.To let Alice have a comparison at cookingC.To show how good his mother was at cookingD.To show a special dish can be a sweet memory.14.What kind of restaurant does the writer want his restaurant to be?A.A green one.B.A special one.C.A cheap one.D.A famous one.15.Whats the wr
43、iters purpose in writing the passage?A.To tell about his business experience.B.To express the memory of his mother.C.To tell about the dish that changed his lifeD.To introduce a cook book written by Alice【答案】12.D13.D14.A15.C【分析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要讲述了作者做的第一道菜来自于一本爱丽丝写的书,这是一道贻贝制成的菜。作者也由此引发了对食物的思考,作者认为食物能够将
44、人带到一个快乐的地方,爱丽丝也让作者思考食物浪费,思考食物如何有助于解决更广泛的问题,对作者产生了很大的影响。12.细节理解题。根据第一段“My father gave me a copy when I was 18, and its been with me ever since; its a beautiful book by Alice. In it, there is a dish of mussels. It is simple and delicious. It was probably the first dish I cooked from the book and I sti
45、ll have it on the menu at my restaurant today.(我18岁的时候,我父亲给了我一本书,从那时起它就一直陪伴着我;这是爱丽丝写的一本漂亮的书。里面有一道贻贝制成菜。它简单而美味。这可能是我根据这本书做的第一道菜,现在我的餐厅的菜单上还保留着这道菜)”可知,作者的第一道菜是从他父亲那里得到的。故选D。13.推理判断题。根据第二段中“Its like going back to old friends, like going home. I do feel the dish with mussels is so. It is the same with a
46、 dish made by my mother. Its my mums chicken with cherries. When I was a child, cherries would mark the end of the school year. Wed always get a box of each when school was out for the summer. I remember sitting in the garden hanging cherries in pairs on my ears like earrings and spitting out the pi
47、ps, hoping a tree would grow.(就像回到老朋友身边,就像回家一样。我觉得这道菜贻贝做的菜是这样,我妈妈做的菜也是这样的。比如我妈妈做的樱桃鸡。当我还是个孩子的时候,樱桃标志着学年的结束。学校放暑假的时候,我们每个人都会收到一盒。我记得我坐在花园里,把一对对的樱桃像耳环一样挂在耳朵上,把樱桃核吐出来,希望能长出樱桃树来)”以及第三段中“Food should take you somewhere special like that-not in a confusing way, but in a nurturing way, for both your body an
48、d your soul. It should take you to a happy place, which is linked to memory.(食物应该带你去一个特别的地方不是以一种令人困惑的方式,而是一种对你的身体和灵魂都有益的方式。它应该把你带到一个快乐的地方,这是与记忆相连的)”可推知,作者在第二段提到了他妈妈做的菜,是为了表明一道特别的菜会是一段甜蜜的回忆。故选D。14.推理判断题。根据最后一段中“No cook has influenced me more than Alice: valuing farmers, pushing for organics and clean
49、 soil. She has made me think about food waste, and about how food can contribute to a solution to wider problems.(没有哪个厨师比爱丽丝对我的影响更大:重视农民,提倡有机食品和干净的土壤。她让我思考食物浪费,思考食物如何有助于解决更广泛的问题)”可推知,作者想让他的餐厅成为一个绿色环保的餐厅。故选A。15.推理判断题。根据第一段“My father gave me a copy when I was 18, and its been with me ever since; its a
50、 beautiful book by Alice. In it, there is a dish of mussels. It is simple and delicious. It was probably the first dish I cooked from the book and I still have it on the menu at my restaurant today.(我18岁的时候,我父亲给了我一本书,从那时起它就一直陪伴着我;这是爱丽丝写的一本漂亮的书。里面有一道贻贝制成菜。它简单而美味。这可能是我根据这本书做的第一道菜,现在我的餐厅的菜单上还保留着这道菜)”以及
51、最后一段中“No cook has influenced me more than Alice: valuing farmers, pushing for organics and clean soil. She has made me think about food waste, and about how food can contribute to a solution to wider problems.(没有哪个厨师比爱丽丝对我的影响更大:重视农民,提倡有机食品和干净的土壤)”结合主要讲述了作者做的第一道菜来自于一本爱丽丝写的书,这是一道贻贝制成的菜。作者也由此引发了对食物的思考,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-959558.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
