2013届高三英语二轮复习课件:阅读理解故事类.ppt
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2013 届高三 英语 二轮 复习 课件 阅读 理解 故事
- 资源描述:
-
1、故事类专题导读专题 二 专题导读故事类阅读理解选材来源于日常生活,给人以似曾相识的感觉。体裁一般是记叙文,包含记叙文的时间、地点、人物、事件等要素。写作手法多采用时间、空间或逻辑线索贯穿文章始终。命题以细节为主,推理为辅。应特别注意对人物的外貌、语言、动作和思想的描写,从而把握人物性格特点和作者的情感态度。若是叙述性的文章,要读懂起因、经过、结果。若是故事性文章应读懂故事的发生、发展、高潮、结局。专题 二 专题导读阅读时应特别注意:(1)一般故事性文章,应读懂故事的发生,发展,高潮和结局;(2)哲理故事,要理解故事所蕴含的哲理意义;(3)逸闻趣事,应体会对话的风趣性,进而才能感受幽默的精髓。真
2、题再现专题 二 真题再现2010北京改编 Goldies Secret She turned up at the doorstep of my house in Cornwall.No way could I have sent her away.No way,not me anyway.Maybe someone had kicked her out of their car the night before.“Were moving house.”“No space for her any more with the baby coming.”“We never really wanted
3、 her,but what could we have done?She was a present.”专题 二 真题再现 People find all sorts of excuses for abandoning an animal.And she was one of the most beautiful dogs I had ever seen.专题 二 真题再现 I called her Goldie.If I had known what was going to happen I would have given her a more creative name.She was
4、 so unsettled during those first few days.She hardly ate anything and had such an air of sadness about her.There was nothing I could do to make her happy,it seemed.Heaven knows what had happened to her at her previous owners.But eventually at the end of the first week she calmed down.Always by my si
5、de,whether we were out on one of our long walks or sitting by the fire.专题 二 真题再现 Thats why it was such a shock when she pulled away from me one day when we were out for a walk.We were a long way from home,when she started barking and getting very restless.Eventually I couldnt hold her any longer and
6、 she raced off down the road towards a farmhouse in the distance as fast as she could.专题 二 真题再现 By the time I reached the farm I was very tired and upset with Goldie.But when I saw her licking(舔)the four puppies(幼犬)I started to feel sympathy towards them.“We didnt know what had happened to her,”said
7、 the woman at the door.“I took her for a walk one day,soon after the puppies were born,and she just disappeared.”“She must have tried to come back to them and got lost,”added a boy from behind her.专题 二 真题再现 I must admit I do miss Goldie,but Ive got Nugget now,and she looks just like her mother.And I
8、ve learnt a good lesson:not to judge people.()1.How did the author feel about Goldie when Goldie came to the house?A.Shocked.B.Sympathetic.C.Annoyed.D.Upset.专题 二 真题再现()2.In her first few days at the authors house,Goldie _.A.felt worried B.was angry C.ate a little D.sat by the fire()3.Goldie rushed o
9、ff to a farmhouse one day because she _.A.saw her puppies B.heard familiar barkings C.wanted to leave the author D.found her way to her old home专题 二 真题再现()4.The passage is organized in order of _.A.time B.effectiveness C.importance D.complexity()5.Which of the following is TRUE according to the pass
10、age?AGoldie was given to the author as a present by some kind friends.BGoldie didnt like the authors home so she went away in the end.专题 二 真题再现 CGoldie gave birth to the four puppies after she was taken out for a walk one day.DNugget was the only one which looked like her mother Goldie.【文章大意】文章讲述了一只
11、狗(Goldie)的故事:它从原先的家中走失,被作者收养。后来有一次和作者出去散步时找到了自己原来的家和小狗。1.B 细节理解题。根据第一段的描写,尤其是No way could I have sent her away.可以知道作者对Goldie非常同情。专题 二 真题再现2.A 细节理解题。根据第二段:She was so unsettled during those first few days.She hardly ate anything and had such an air of sadness about her.可知答案为A。3.D 推理判断题。根据第三段,尤其是最后一句Ev
12、entually I couldnt hold her any longer and she raced off down the road towards a farmhouse in the distance as fast as she could.推断答案为D。4.A 文章结构题。纵观全文,作者从Goldie的到来和离开,按时间顺序描写。专题 二 真题再现5C 细节理解题。根据第一段可知,并不是友人送的,而是被遗弃在作者门前,作者出于同情收养的,作者把它看成一件天赐的礼物而已。倒数第二段最后两句说明,Goldie可能是找不着家了才走丢的。由倒数第二段“We didnt know wha
13、t had happened to her,”said the woman at the door.“I took her for a walk one day,soon after the puppies were born,and she just disappeared.”可知C正确。由最后一段可知D不正确。专题预测专题 二 专题预测 (一)Angus MacLeod was fifty and he had spent his entire life as a shepherd in the remote mountainous region of northwest Scotland
14、.He had never owned a radio or television nor had he travelled further than forty kilometres from his birthplace.His knowledge of the world was gained only from his brief trips to the village to sell his sheep and buy food.However,he had lately come to rely on the growing number of hillwalkers in th
15、e region as sources of international news.专题 二 专题预测 In the spring of 1992,a Spanish student came across Angus high in the mountains.Eager to practise his English he engaged Angus in conversation.The student told Angus of the forthcoming Olympic Games in Barcelona.Excited by the students colourful de
16、scription of Spain and the Games,Angus decided to attend the event in person and two months later arrived in Barcelona.专题 二 专题预测 The ticketless Angus stood outside the stadium with his canny brain working overtime,watching a growing number of individuals entering the stadium through a small entrance
17、 at the side.He noticed that they all seemed to be carrying objects.Perhaps they were workmen,he thought.He moved closer and watched.专题 二 专题预测 Within minutes a thin young man came along carrying an extremely long pole.He approached the official at the door and said“Pole Vault”.The official moved to
18、the side and the man entered.Next came a heavyset man with a spear.Angus wondered how a man could carry such a dangerous weapon in a modern city.专题 二 专题预测 The man shouted“Javelin”and was presently admitted.Angus was puzzled.Perhaps they were all connected with security.His puzzlement grew when a hug
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
