分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 22

类型小升初专题突破 阅读理解-20篇 真题汇编 湘少版(三起)(含答案解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:994130
  • 上传时间:2025-12-22
  • 格式:DOCX
  • 页数:22
  • 大小:598.06KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    小升初专题突破 阅读理解-20篇 真题汇编 湘少版三起含答案解析 小升初 专题 突破 阅读 理解 20 汇编 湘少版 答案 解析
    资源描述:

    1、2023年小升初英语考试专题复习 阅读理解 湘少版(三起) 含答案解析一、阅读选择The Winter Olympics Games(冬奥会) are a sports event around the world, which are held (举办) every four years. The 24th Winter Olympics Games will be held in the cities of Beijing and Zhangjiakou from February 4 to 20, 2022. The theme of the Games is “Together for

    2、 a Shared Future”. Its amazing. Here is some information to buy a ticket.来源:Zxxk.ComTickets: Under 60 years old:¥120At 60 years old or above:¥70Children (317 years old):¥40Under 3 years old: free(免费)Opening time: 8:0020:001The winter Olympics Games are a _ sports event. ()AnearbyBinternationalCsmall

    3、2The 25th Winter Olympics Games will be held in _. ( )A2023B2024C20263Where will the 24th Winter Olympics Games be held? ( )AIn BeijingBIn Beijing and ZhangjiakouCIn Zhangjiakou4The Games will be held from _ in 2022. ()AFebruary 4th to February 20thBFebruary 4th to February 24thCEveryday 8:00-20:005

    4、Dongdong is two years old. His parents are under 60 years old. ()Their family want to watch the Games, they will cost _.A¥120B¥240C¥280Welcome to Yongzhou RestaurantAddress: 68 Xiaoshui RoadTel: 0746-6667777Opening time: 11:00 a.m2:00 p.m (From Monday to Saturday)If you want to book(预订) the table, p

    5、lease call us a day early(提早)! Free(免费) fruit on Monday!Lunch ALunch BLunch CBeef hamburger13.00Chicken Noodles15.00Pork sandwich14.00Tomato soup12.00Dumplings10.00Carrot Soup12.00Vegetable Salad15.00Fried egg2.00Moon coffee14.006We cant have lunch on _ in Yongzhou Restaurant. ()ASundayBMondayCThurs

    6、day7I want to book the table on August 6th, I should call the restaurant on _. ()AAugust 5thBAugust 6thCAugust 7th8Lunch _ have the same price(价格). ()AA and BBB and CCA and C9Can we have free fruit anytime? ()来源:学|科|网ANever.BNo, just on Monday.CYes, of course.10Mary likes drinking coffee. She will c

    7、hoose _. ()ALunch ABLunch BCLunch CMa Liang is a poor boy. He likes drawing. But he has no money to buy brushes, ink and paper. So he often draws on the sand with thin sticks or stone.One night, an old man comes into his dream and gives him a magic brush. Ma Liang uses the brush to help the poor peo

    8、ple.11Ma Liang is a _ boy.12Ma Liang likes _.13He is poor, so he often draws on _ with thin sticks and stones.14An old man gives Ma Liang _.15Ma Liang uses the brush to _.Tom: It will be sunny and cool tomorrow. Lets have a picnic together. Ben: Great. We can have a picnic at the beach. Amy: Good id

    9、ea. What are we going to bring for the picnic?Tom: My mother bought many nice cakes yesterday. I will bring a box of cakes. Ben: I will bring a few boxes of milk and a bottle of orange juice. Amy: My father picked up some oranges and pears from our garden yesterday. I will bring some tomorrow. And I

    10、 will bring a radio. We can listen to music at the beach. Tom: Thats great! Lets meet at the beach at 9:00 a. m. Ben & Amy: OK. See you tomorrow.16Tomorrow will be _. ()Asunny and coolBsunny and warmCcloudy and cool17Tom, Ben and Amy will have a picnic _. ()Ain the parkBat the beachCin the garden18_

    11、 will bring some oranges and pears. ()ATomBBenCAmy19Ben will bring some _. ()Amilk and fruitBcakes and orange juiceCmilk and orange juice20What time will they meet? ()AAt 9:00 a. m.BAt 9:00 p. m.CAt 7:00 a. m.Tom is a naughty (调皮的) boy. Its a fine day. He plays in the park. There are some flowers in

    12、 the park. He picks some. A dog is sleeping under a tree. Tom throws waste paper to the dog. The dog is angry. It runs after him. Tom is afraid (害怕的). He says, “Help me!”21Tom is a _ boy. ()AgoodBfunnyCnaughty22Tom picks _ in the park. ()AflowersBapplesCpears23Tom throws waste paper _. ()Aon the flo

    13、orBto a dogCto a cat24The dog is _. ()AhappyBafraidCangryHi, I am Zhaoxin. There are three people in my family. My father, my mother and I. My birthday is on the 18th of October. I have a birthday party with my friends every year. Whens my fathers birthday? Its on the first of January. We often have

    14、 a big dinner together. My mothers birthday is in June next week. Im going to make a nice card for her. On the card, Ill write “Happy birthday!”. My father is going to buy some roses and cook a delicious dinner for her. I have a happy family.25There are _ people in Zhaoxins family. ()A2B3C426Zhaoxin

    15、 _ on his birthday every year. ()Ahas a partyBgoes to the cinemaCplays chess27Whens Zhaoxin mothers birthday? ()AIts in JulyBIts in JuneCIts in January28What is Zhaoxin going to do on his mothers birthday? ()ABuy some flowersBCook dinnerCMake a card29The family often have a big dinner on _ birthday.

    16、 ()AZhaoxinsBhis mothersChis fathersPeter is a smart boy. He looks active. Next Monday is his sisters birthday. Peter wants to buy some chocolate for his sister. But he doesnt know how to get to the shopping centre. Look, theres a woman near the bank. She is tall and has long black hair. She looks f

    17、riendly. Peter ask her the way to the shopping centre.Peter: Excuse me. Can you show me the way to the shopping centre? Woman: Sure. First, go straight along this street. Then, turn right at the second crossing. Youll see a bus stop. Next, you may take Bus No. 305 to the shopping centre. Peter: Wher

    18、e should I get off? Woman: You should get off at the fifth stop. The shopping centre is beside the bus stop. Peter: Oh, I see. Thank you very much. Woman: Youre welcome.30What does Peter want to buy for his sister? ()ARoses.BCakes.CChocolate.31What does the woman look like? ()ASmart and active.BTall

    19、 and friendly.CTall and smart.32Where should Peter get off? ()AAt the fourth stop.BAt the fifth stop.CAt the sixth stop.33Does Peter know the way to the shopping centre at last (最后)? ()AYes, he is.BYes, he does.CNo, he doesnt.34What do you know from this passage (文章)? ()APeters sister likes chocolat

    20、e very much.BThe woman is helpful.CThe woman shouldnt tell Peter the way.35Its 8 :00 p. m. Which play shall we watch? ()ASnow WhiteBThe Frog PrinceCThe Ugly Duckling36Can Dongdong take his pet to see the play? ()AYes, he can.BNo, he cant.CIt doesnt say.37Where are the plays on? ()AThe Sport Centre o

    21、f Yongzhou.BThe Shopping Centre of Yongzhou.CThe Star Theatre of Yongzhou.38Dongdong and I want to see the playThe Frog Prince. How much are the tickets? ()A¥30B¥60C¥5039I am going to see the playThe Ugly Duckling. Where is my seat? ()ANo. 41Row 16BNo. 41Row 20CNo. 32Row 20Do you know “Bing Dwen Dwe

    22、n” and “Shuey Rhon Rhon”? They are the mascots (吉祥物) of the 24th Beijing Winter Olympics(冬奥会).Look at the panda! It looks like an astronaut(宇航员).It wears an ice shell(冰壳) and looks fat, so we call it Bing Dwen Dwen. White is the colour of ice and snow. Bing Dwen Dwen likes ice sports very much and i

    23、s good at them.Shuey Rhon Rhon looks like a lantern(灯笼). It is red. Red is the colour of hope(希望) and good luck(好运). So Shuey Rhon Rhon can give players hope and help them do well in the 2022 Beijing Winter Paralympic Games(残奥会).Many people in different countries like the two mascots very much, and

    24、they show their love for them on the Internet.40What does Bing Dwen Dwen look like? ()AA childBA lanternCAn astronaut41_ is good at sports. ()ABing Dwen DwenBShuey Rhon RhonCAn astronaut42_ is the mascot of the 2022 Beijing Winter Paralympic Games. ()APandaBBing DwenDwenCShuey Rhon Rhon43What does t

    25、he colour red stand for(象征)? ()AHope and good luckBBeautifulCLove and money44Many people from _ like the two mascots very much. ()AChinaBthe worldCCanadaA crow (乌鸦) finds a piece of meat. She takes it and flies up into a big tree. She wants to have it for breakfast.A fox (狐狸) sees the crow. He comes

    26、 to the tree. He stands under it and says,“Miss Crow, you are a beautiful bird. I think your voice (嗓音) is very nice, too. Can you sing a song for me?”The crow is very happy. She opens her mouth and begins to sing. And the meat drops from her mouth.45_ has a piece of meat. ()AA dogBA foxCA crow46Whe

    27、re is the crow? ()She is _.Aon the landBin the treeCat home47The fox wants to _. ()Aeat the crowBeat the meatCsing a song48The fox is _. ()AafraidBsadCclever49Does the crow lose (丢失) her meat? ()AYes.BNo.CI dont know.二、阅读判断Peter is drawing a picture of the street. There is a bus on the road. Theres

    28、a clothes shop over there. And theres a taxi behind the bus. Theres a car at the corner. Theres a cinema at the end of the street. Is there anyone near the cinema? Yes, theres a policeman near the cinema. You can see a movie at weekends there.50Lingling is drawing a picture. ( )51There is a bus on t

    29、he road. ( )52There is a taxi behind the bus. ( )53Is there any car at the corner? No, there isnt. ( )54Theres a policeman near the cinema. ( )Diana, Frank, Tony and Sarah are talking about their favourite months in a year. Diana loves December, because she loves Christmas, and she can get lots of p

    30、resents. Frank likes June best, because he likes Childrens Day. Tony thinks August is good. He can go on a trip. He likes traveling with his families. Sarah says she likes every month. She is a lovely girl.55Frank loves June. ( )56Sarah likes December best. ( )57Tony likes August because he likes tr

    31、aveling. ( )58Diana loves Childrens Day because she can get lots of presents. ( )59There are four children mentioned(被提到) in the passage(短文). ( )Every year there are many accidents (事故) on the road. They are mainly because of the children and the old people. Some of the people even die(死亡) in accide

    32、nts. Children have accidents because they are not very careful. They sometimes play on the road and forget to look and listen before they cross the road. Old people can not see or hear very well. It is not safe for them to cross the road alone(单独的). To cross the road safely, we should look for a zeb

    33、ra crossing(斑马线). We must see left and right to make sure (确保) there are no cars on the road. We can cross the road only when the green light is on. The right way to cross the road is to walk quickly. Its dangerous to run.60Many children and old people have accidents when they cross the road. ( )61O

    34、ld people can not see or hear very well on the road. ( )62We can cross the road when the red light is on. ( )63It is safe for old people to cross the road alone. ( )64Its dangerous to run across the road. ( )A tiger lived in the forest. He didnt want to look for food. He often asked other animals to

    35、 bring him something to eat.One day, he saw a monkey and said, “I am hungry, Monkey. Go and get me something to eat.” “Oh, Mr tiger.” said the monkey, “Im afraid. Now there is a big tiger in the forest. He is stronger than you. He doesnt let me get anything for you.” The tiger was angry. “What?” he

    36、said. “Show me the way. Ill eat him.” “Mr tiger, please come with me.” said the monkey.The monkey and the tiger got to a bridge over the river. “Mr tiger, now look down in the water. Can you see the big head, the long teeth and the big eyes?” “Yes, I can. Ill eat him.” The tiger jumped into the wate

    37、r.65The monkey was clever. ( )66The tiger was strong. ( )67There were two tigers in the forest. ( )68The monkey was afraid of the tiger. ( )69The tiger jumped into the water. ( )Tom: Tomorrow will be Tree Planting Day. Are you going to plant trees?Amy: Yes. I like flowers. Im going to plant trees wi

    38、th flowers.Tom: Great! Where are you going to plant trees?Amy: Near my house.Tom: And when are you going to do that?Amy: Tomorrow afternoon.Tom: Can I plant trees with you? I want to plant fruit trees.Amy:Sure.70Today is 12th March. ( )71Amy is going to plant trees at the park. ( )72Tom wants to pla

    39、nt fruit trees. ( )73Theyre going to plant trees tomorrow afternoon. ( )阅读短文,判断正(T)误(F)。I was born(出生) in a small river. When I was young, the river was my home. I did not know my father or mother, but I had many, many brothers and sisters. I swam and played with them. I had no legs, but I had a lon

    40、g tail(尾巴). So I looked like a fish. Then my tail became shorter and shorter(变得越来越越短). And now I have four legs and I can jump very high. Im going to jump out of the water. Im going to live on the land(陆地)and in the water too. Im going to eat a lot of insects(昆虫)just bad insects.74I was born on the

    41、land. ( )75When I was young, the river was my home. ( )76Now,I have four legs but I cant jump very high. ( )77Im going to jump out of the water. ( )78I will eat a lot of bad insects. ( )Jim is an English boy. He comes to China with his father and mother. They come here to work. Jim comes here to stu

    42、dy. He is in No. 5 Middle School. He gets up early every day. He isnt late for school. He studies hard. He can read English well. He often helps us with our English, and we often help him with his Chinese. After class he likes playing football, swimming, running, jumping and riding. He makes many fr

    43、iends here. We are glad to stay with him. On Sunday he often helps his mother clean the house, mend something or do the shopping. He likes Chinese food very much. He likes living here. He likes Chinese students very much. We all like him, too.79He gets up late every day. ( )80He often teaches us Eng

    44、lish. ( )81After class, he likes singing and playing basketball. ( )82On Sunday he often helps his mother clean the house. ( )83He doesnt like Chinese food. ( )短文阅读。Dear Peter,Im very happy to receive your email. Yesterday, I went to Nanjiao Park with my friends. In the park, the trees are green and

    45、 flowers are blooming. Some birds are singing and dancing in the trees. We played many games in the park. We had a happy time all day.来源:学科网Now Im going to answer some of your questions. You asked me about the weather in Changsha in summer. Its very hot in summer. Most people in Changsha usually go

    46、to the swimming pool to swim. I like swimming, too. And Im a good swimmer. Ill eat ice cream every day in summer. I like summer best.You asked me when the best time to come to Changsha is. I think the best time to come to Changsha is spring or autumn. Its often too hot in summer and its too cold in

    47、winter. I have to finish this email now.Welcome to Changsha soon.Yours,Liping84判断下列句子正“T”误“F”。1. The letter is from Peter. ( )2. I went to Lieshi Park with my friends yesterday. ( )3.We had happy time all day. ( )4. Its not hot in summer in Changsha. ( )5. I dont like summer. ( )85根据短文回答问题。1. How is

    48、 the weather in summer in Changsha?_2. What do the people usually do in summer in Changsha?_3. What do I eat every day in summer?_4. When is the best time to come to Changsha?_5. Does the writer (作者) hope Peter comes to Changsha?_阅读短文,判断对错,对的打,错的打。I am going to have a busy weekend. On Saturday, I am

    49、 going to do my homework in the morning. On Saturday afternoon, I am going to read a magazine (杂志). I am going to see a film on Sunday morning. On Sunday afternoon, I will go shopping with my mother. I think that will be fun.86I am going to do my homework on Saturday morning. ( )87I am going to read

    50、 stories on Saturday afternoon. ( )88I am going to see a film with my mother. ( )89My weekend will be fun. ( )Hi, Im Lisa. My family lives in different countries. Do you want to see my family pictures? This is me. I live in London. I like to visit Big Ben. Its very tall. This is my sister Amy. She s

    51、aw the Eiffel Tower last year. Now she lives in France. And these are my parents. They are in Beijing, China. They sometimes go to Tiananmen Square (天安门广场). Its very big.90Lisa lives in France. ( )91Amy visited Big Ben last year. ( )92Lisas parents are in China. ( )93Tiananmen Square is big. ( )参考答案

    52、:1B2C3B4A5B【导语】本文介绍了冬奥会的相关信息,包括举办时间、地点以及票价等。1句意:冬奥会是一场_运动赛事。A附近的,B国际的,C小的,根据文中“The Winter Olympics Games are a sports event around the world, which are held every four years.”可知,冬奥会是一场国际的运动赛事。故选B。2句意:第25届冬奥会将会在_举行。A2023年,B2024年,C2026年,根据文中“The Winter Olympics Games are a sports event around the worl

    53、d, which are held every four years. The 24th Winter Olympics Games will be held in the cities of Beijing and Zhangjiakou from February 4 to 20, 2022.”可知第25届冬奥会将会在2026年举办,故选C。3句意:第24届冬奥会将会在哪里举办?A在北京。B在北京和张家口。C在张家口。根据文中“The 24th Winter Olympics Games will be held in the cities of Beijing and Zhangjiak

    54、ou from February 4 to 20, 2022.”可知第24届冬奥会将会在北京和张家口举办,故选B。4句意:冬奥会将会在2022年_举办。A2月4日至2月20日,B2月4日至2月24日,C每天8:00至20:00,根据文中“The 24th Winter Olympics Games will be held in the cities of Beijing and Zhangjiakou from February 4 to 20, 2022.”可知冬奥会将会在2022年2月4日至20日举办,故选A。5句意:冬冬2岁。他的父母60岁以下。他们家想要看比赛,需要付_。A120元,

    55、B240元,C280元,根据文中“Under 60 years old:¥120. Under 3 years old: free.”可知他父母需要每人120元门票,冬冬免费,共240元,故选B。6A7A8C9B10C【导语】本文讲述了永州酒家的地址,电话,开放时间及午餐。6句意:在_我们不能在永州酒家吃午饭。A星期日,B星期一,C星期四,根据“Opening time: 11:00 a.m2:00 p.m (From Monday to Saturday)”可知是星期日。故选A。7句意:我想订8月6日的桌位,我应该在_给餐厅打电话。A8月5日,B8月6日,C8月7日,根据“If you wa

    56、nt to book(预订) the table, please call us a day early(提早)!”可知要提前一天预定。故选A。8句意:午饭_价格相同。根据表格内容可知Lunch A是40元,Lunch C是40元。故选C。9句意:我们可以随时免费吃水果吗?根据“Free(免费) fruit on Monday!”可知星期一水果是免费的。故选B。10句意:玛丽喜欢喝咖啡。她会选择_。根据表格内容可知Lunch C有咖啡,故选C。11poor12drawing13sand14a magic brush15help the poor people【分析】略11从文章第一句话:Ma

    57、Liang is a poor boy.可以看出第1题Ma Liang 是一个什么样的男孩,是一个poor穷的孩子,所以此空应该填poor。12从第一段这两句话Ma Liang is a poor boy. He likes drawing.可以看出Ma Liang 喜欢drawing 画画,所以这里应该填 drawing。13从文章第二行So he often draws on the sand with thin sticks or stone.可以看出他经常在沙子上画画,所以这里应该填sand。14根据第二段第一句话知道答案。15从最后一句话知道答案。来源:学_科_网Z_X_X_K【点睛

    58、】略16A17B18C19C20A【导语】本文是汤姆,本,艾米之间的对话,他们在谈论明天野餐要带的食物并约定见面的时间。16句意:明天天气将_。A晴朗又凉爽,B晴朗又温暖,C多云又凉爽,根据“Tom: It will be sunny and cool tomorrow.”可知是晴朗又凉爽。故选A。17句意:汤姆,本和艾米将_野餐。A在公园里,B在海滩,C在花园里,根据“Ben: Great. We can have a picnic at the beach.”可知是在海滩。故选B。18句意:_将带来一些橘子和梨。根据“Amy: My father picked up some orange

    59、s and pears from our garden yesterday. I will bring some tomorrow.”可知是艾米。故选C。19句意:本将带来一些_。A牛奶和水果,B蛋糕和橙汁,C牛奶和橙汁,根据“Ben: I will bring a few boxes of milk and a bottle of orange juice.”可知是牛奶和橙汁。故选C。20句意:他们什么时间见面?根据“Tom: Thats great! Lets meet at the beach at 9:00 a. m.”可知是上午九点。故选A。21C22A23B24C【导语】本题讲述了

    60、调皮的汤姆一天去公园里玩发生的故事。21句意:汤姆是一个_男孩。A好的,B有趣的,C淘气的,根据“Tom is a naughty (调皮的) boy. ”可知他是个调皮的男孩。故选C。22句意:汤姆在公园里摘_。A花,B苹果,C梨,根据“There are some flowers in the park. He picks some.”可知是花。故选A。23句意:汤姆把废纸_扔。A在地板上,B朝一只狗,C朝一只猫,根据“Tom throws waste paper to the dog.”可知是朝一只狗扔。故选B。24句意:那只狗很_。A高兴的,B害怕的,C生气的,根据“The dog i

    61、s angry.”可知它很生气。故选C。25B26A27B28C29C【导语】本文介绍了赵鑫一家人的生日日期及生日活动。25句意:赵鑫家有_口人。根据“There are three people in my family.”,可知赵鑫家有3口人,故选B。26句意:赵鑫每年生日都_。A举行聚会,B去看电影,C下棋,根据“My birthday is on the 18th of October. I have a birthday party with my friends every year.”,可知赵鑫每年生日都举行聚会,故选A。27句意:赵鑫妈妈的生日是什么时候?A在七月。B在六月。C

    62、在一月。根据“My mothers birthday is in June next week.”,可知赵鑫妈妈的生日在六月,故选B。28句意:赵鑫在他母亲生日那天打算做什么?A买一些花。B做晚饭。C做一张卡片。根据“My mothers birthday is in June next week. Im going to make a nice card for her.”,可知赵鑫在他母亲生日那天打算做一张卡片,故选C。29句意:这家人经常在_生日那天吃一顿丰盛的晚餐。A赵鑫的,B他母亲的,C他父亲的,根据“Whens my fathers birthday? Its on the fir

    63、st of January. We often have a big dinner together.”,可知这家人经常在他父亲生日那天吃一顿丰盛的晚餐,故选C。30C31B32B33B34B【导语】本文讲了彼得想给妹妹买生日礼物,但不知道去购物中心的路,问路的事情。30句意:彼得想给他妹妹买什么?A玫瑰。B蛋糕。C巧克力。根据“Peter wants to buy some chocolate for his sister.”,可知彼得想给他妹妹买巧克力,故选C。31句意:那个女人长什么样?A聪明、活跃。B又高又友好。C又高又聪明。根据“She is tall and has long bl

    64、ack hair. She looks friendly.”,可知那个女人又高又友好,故选B。32句意:彼得应该在哪下车?A在第四站。B在第五站。C在第六站。根据“You should get off at the fifth stop.”,可知彼得应该在第五站下车,故选B。33句意:彼得最后知道去购物中心的路吗?根据“Oh, I see.”,可知彼得最后知道去购物中心的路,答语为肯定回答,does提问用does回答,故选B。34句意:从这篇文章你知道了什么?A彼得的妹妹非常喜欢巧克力。B那个女人很有帮助。C那个女人不应该告诉彼得路。根据文章可知那个女人很有帮助,故选B。35C36B37A38

    65、B39C【导语】本文是两张戏剧票,分别介绍了青蛙王子丑小鸭两部戏剧的演出时间地点等内容。35句意:现在是晚上8点。我们看哪部戏?根据下图可知,The Ugly Duckling这部戏演出时间是8:30p.m.10:00p.m.故选C。36句意:东东能带他的宠物去看戏吗?根据图意可知,标志意思为“禁止携带宠物”,故选B。37句意:戏剧在哪里上演?根据图意“Where: The Sport Centre of Yongzhou”可知,演出地点在永州体育中心,故选A。38句意:我和东东想去看青蛙王子这出戏。票价是多少?根据上图“Price: ¥30”可知,一个人票价30元,两个人60元,故选B。39

    66、句意:我要去看丑小鸭这出戏。我的座位在哪里?根据下图“Seat: No.32 Row 20”可知,座位在32号20排,故选C。40C41A42C43A44B【导语】本文讲述了冬奥会的吉祥物冰墩墩和雪融融。40句意:冰墩墩看上去像什么?A一个孩子。B一个灯。C一名宇航员。根据“Look at the panda! It looks like an astronaut(宇航员).”可知像宇航员。故选C。41句意:_擅长运动。A冰墩墩。B雪融融。C宇航员。根据“Bing Dwen Dwen likes ice sports very much and is good at them.”可知是冰墩墩。

    67、故选A。42句意:_是2022年北京冬奥会的吉祥物。A熊猫,B冰墩墩,C雪融融,根据“So Shuey Rhon Rhon can give players hope and help them do well in the 2022 Beijing Winter Paralympic Games(残奥会).”可知是雪融融。故选C。43句意:红色象征什么?A希望和好运,B美丽的,C爱和金钱,根据“Red is the colour of hope(希望) and good luck(好运). ”可知是希望和好运。故选A。44句意:来自_很多人非常喜欢这两个吉祥物。A中国,B世界,C加拿大,根据

    68、“Many people in different countries like the two mascots very much, and they show their love for them on the Internet.”可知是世界。故选B。45C46B47B48C49A【导语】本文讲了狐狸和乌鸦的故事。45(1)句意:_有一块肉。A一只狗,B一只狐狸,C一只乌鸦,根据“A crow (乌鸦) finds a piece of meat.”,可知乌鸦有一块肉,故选C。46句意:乌鸦在哪?她_。A在陆地上,B在树上,C在家,根据“She takes it and flies up

    69、 into a big tree.”,可知乌鸦在树上,故选B。47句意:狐狸想_。A吃乌鸦,B吃肉,C唱歌,根据短文内容可知狐狸想吃肉,故选B。48句意:狐狸很_。A害怕的,B伤心的,C聪明的,根据全文可知狐狸很聪明,故选C。49句意:乌鸦丢了肉吗?根据“And the meat drops from her mouth.”,可知狐狸丢了肉,答语为肯定回答,故选A。50F51T52T53F54T【导语】本文讲了街上的景象。50句意:玲玲正在画画。根据“Peter is drawing a picture of the street.”,可知彼得正在画画,故答案为F。来源:学科网ZXXK51句意

    70、:路上有一辆公共汽车。根据“There is a bus on the road.”,可知路上有一辆公共汽车,故答案为T。52句意:公共汽车后面有一辆出租车。根据“And theres a taxi behind the bus.”,可知公共汽车后面有一辆出租车,故答案为T。53句意:拐角处有车吗?不,没有。根据“Theres a car at the corner.”,可知拐角处有车,故答案为F。54句意:电影院附近有一名警察。根据“Yes, theres a policeman near the cinema.”,可知电影院附近有一名警察,故答案为T。55T56F57T58F59T【分析】

    71、短文大意:戴安娜、弗兰克、托尼和莎拉谈论他们一年中最喜欢的几个月。55句意:弗兰克喜欢六月。根据Frank likes June best, because he likes Childrens Day. 弗兰克最喜欢六月,因为他喜欢儿童节。可知题干与原文相符,故答案为T。56句意:莎拉最喜欢十二月。根据Sarah says she likes every month. 莎拉说她喜欢每个月。可知题干与原文不相符,故答案为F。57句意:托尼喜欢八月,因为他喜欢旅游。根据Tony thinks August is good. He can go on a trip. 托尼认为八月很好。他可以去旅行

    72、。可知题干与原文相符,故答案为T。58句意:戴安娜喜欢儿童节,因为她可以得到很多礼物。根据Diana loves December, because she loves Christmas, and she can get lots of presents. 戴安娜喜欢十二月,因为她喜欢圣诞节,她可以得到很多礼物。可知题干与原文不相符,故答案为F。59句意:文章中提到了四个孩子。根据Diana, Frank, Tony and Sarah are talking about their favourite months in a year. 戴安娜、弗兰克、托尼和莎拉正在谈论他们一年中最喜欢的

    73、几个月。可知文章中提到了四个孩子。题干与原文相符,故答案为T。【点睛】60T61T62F63F64T【导语】本文主要讲述每年都会有很多交通事故,主要发生在老人和孩子身上。同时讲述了如何安全地过马路。60句意:许多小孩和老人过马路时发生事故。 根据文中“They are mainly because of the children and the old people. ”他们主要是因为孩子和老人。 题干表述正确,故答案为T。61句意:老年人在路上看不清楚,听不清楚。 根据文中“Old people can not see or hear very well. ”可知题干表述正确,故答案为T。6

    74、2句意:我们可以在红灯亮的时候过马路。 根据文中“e can cross the road only when the green light is on.”可知只有绿灯的时候可以过马路。题干表述错误,故答案为F。63句意:老人独自过马路是安全的。“ It is not safe for them to cross the road alone(单独的). ”可知老人独自过马路是不安全的。题干表述错误,故答案为F。64句意:跑过马路是危险的。根据文中“Its dangerous to run.”可知题干表述正确,故答案为T。65T66T67F68F69T【导语】本文讲的是一只聪明的猴子把一只老

    75、虎骗到了河边,最后老虎跳进水里,淹死的故事。65句意:猴子很聪明。从整篇文章可知道猴子把老虎骗到了河边,最后老虎跳进水里,淹死了。可推出猴子是很聪明的。题干与原文相符合,故答案为T。66句意:老虎很强壮。根据文中句子“Im afraid. Now there is a big tiger in the forest. He is stronger than you.”,得知老虎很强壮。题干与原文相符合,故答案为T。67句意:森林里有两只老虎。根据文章内容,没有两只老虎,猴子口中的另一只老虎是老虎自己的影子。题干与原文不符合,故答案为F。68句意:猴子害怕老虎。根据文中句子“Mr tiger,

    76、please come with me.” said the monkey.”,可推出猴子不怕老虎。题干与原文不符合,故答案为F。69句意:老虎跳入水中。根据文中句子“The tiger jumped into the water.”,得知最后老虎跳入水中。题干与原文相符合,故答案为T。70F71T72T73T【导语】本文是汤姆和艾米之间的对话,两人在谈论明天的植树计划。70句意:今天是3月12日。根据“Tom: Tomorrow will be Tree Planting Day. ”可知明天是植树节3月12日。故答案为F。71句意:艾米打算在公园里种树。根据“Are you going t

    77、o plant trees?Amy: Yes. I like flowers. Im going to plant trees with flowers.”可知题干正确,故答案为T。72句意:汤姆想种果树。根据“Tom: Can I plant trees with you? I want to plant fruit trees.”可知题干正确,故答案为T。73句意:他们打算明天下午去种树。根据“Tom: And when are you going to do that?Amy: Tomorrow afternoon.Tom: Can I plant trees with you? I w

    78、ant to plant fruit trees.Amy: Sure.”可知题干描述正确,故答案为T。74F75T76F77T78T【解析】略79F80T81F82T83F【导语】本文用第三人称介绍了英国男孩吉姆在中国的学习和生活情况。79句意:他每天起得很晚。根据原文“ He gets up early every day.”可知吉姆每天起的很早,故答案为F。80句意:他经常教我们英语。根据原文“He often helps us with our English, and we often help him with his Chinese. ”可知他经常教我们英语,故答案为T。81句意:

    79、课后,他喜欢唱歌和打篮球。根据原文“After class he likes playing football, swimming, running, jumping and riding.”可知课后他喜欢各种体育运动,故答案为F。82句意:星期天他经常帮妈妈打扫房子。根据原文“On Sunday he often helps his mother clean the house, mend something or do the shopping.”可知星期天他经常帮妈妈打扫房子,故答案为T。83句意:他不喜欢中国菜。根据原文“He likes Chinese food very much.

    80、 ”可知他非常喜欢中国菜,故答案为F。84 F F T F F85 Its very hot. Most people in Changsha usually go to the swimming pool to swim. I eat ice cream every day in summer. The best time to come to Changsha is spring or autumn. Yes, she does.【解析】略86878889【解析】86略87略88略89略90F91F92T93T【导语】本文讲了丽萨一家人住在不同的国家。90句意:丽萨住在法国。根据“This

    81、 is me. I live in London.”,可知丽萨住在伦敦,故答案为F。91句意:艾米去年参观了大本钟。根据“This is my sister Amy. She saw the Eiffel Tower last year.”,可知艾米去年参观了埃菲尔铁塔,故答案为F。92句意:丽萨的父母在中国。根据“And these are my parents. They are in Beijing, China.”,可知题干描述正确,故答案为T。93句意:天安门广场很大。根据“They sometimes go to Tiananmen Square (天安门广场). Its very big.”,可知题干描述正确,故答案为T。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:小升初专题突破 阅读理解-20篇 真题汇编 湘少版(三起)(含答案解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-994130.html
    相关资源 更多
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【考试直接用】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【考试直接用】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2课件:复习课(一) 统计案例 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2课件:复习课(一) 统计案例 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第2课时 复数代数形式的乘除运算 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第2课时 复数代数形式的乘除运算 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【综合卷】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【综合卷】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第1课时 复数代数形式的加减运算及其几何意义 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-2 复数代数形式的四则运算 第1课时 复数代数形式的加减运算及其几何意义 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【最新】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【最新】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-1系数的扩充和复数的概念 第2课时 复数的几何意义 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-2创新应用课件:第三章 3-1系数的扩充和复数的概念 第2课时 复数的几何意义 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-3 第1课时 抛物线及其标准方程 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-3 第1课时 抛物线及其标准方程 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【培优b卷】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【培优b卷】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-2 第2课时 双曲线的简单几何性质 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第二章 2-2 第2课时 双曲线的简单几何性质 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【名师推荐】.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案【名师推荐】.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-4 第1课时变化率问题、导数的概念 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-4 第1课时变化率问题、导数的概念 .PPT
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-3 第2课时函数的极值与导数 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-3 第2课时函数的极值与导数 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案ab卷.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案ab卷.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-2 导数的计算 .PPT2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第三章 3-2 导数的计算 .PPT
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案1套.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案1套.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-3 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-3 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及参考答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-1 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第3章 导数及其应用3-3-1 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第2章 圆锥曲线与方程2-1-1 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第2章 圆锥曲线与方程2-1-1 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第17课时函数的极值与导数( 40张) .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第17课时函数的极值与导数( 40张) .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费下载答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及免费下载答案.docx
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及下载答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及下载答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第14课时变化率与导数( 37张) .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:第14课时变化率与导数( 37张) .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升2 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升2 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及一套答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》精选测试题及一套答案.docx
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升1 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:章末整合提升1 .ppt
  • 2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:1-1-2、1-1-3 .ppt2017-2018学年高中数学人教A版选修1-1课件:1-1-2、1-1-3 .ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1