全国2021年高考英语冲刺压轴卷(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 全国 2021 年高 英语 冲刺 压轴 解析
- 资源描述:
-
1、2021年最新高考冲刺压轴卷英语 第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15.B. 9.18.C. 9.15.答案是C。1. Why does Cindy know much about animals?A. She has a fa
2、rm.B. She really likes animals.C. She once lived on the farm.2. What are the speakers mainly talking about?A. A painting.B. The countryside.C. A cup of tea.3. What will the speakers do next?A. Make a phone call. B. Continue to wait. C. Pick up a friend.4. Who is Mike?A. The womans husband. B. The wo
3、mans father C. The womans son.5. What does the woman mean?A. She doesnt know the right way.B. She will go together with the man.C. She will go to the health center first.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读
4、两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the conversation probably take place?A. In the street. B. Over the phone. C. At the womans house.7. Where will the woman probably go tonight?A. To the park. B. To the restaurant. C. To the hospital.听第7段材料,回答第8至10题。8. When does the woman plan to return?A. On Wednesday.
5、 B. On Friday. C. On Saturday.9. What can the woman do on the plane?A. Have a breakfast.B. Watch a movie.C. Deal with business.10. How does the woman feel finally?A. Satisfied.B. Worried.C. Unhappy.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the man need?A. A washing machine.B. A shirt.C. A stove.12. What does t
6、he woman suggest the man do?A. Take some cash.B. Buy some tools.C. Go with her.13. What is the probable relationship between the two speakers?A. Husband and wife.B. Mother and son.C. Salesman and customer.听第9段材料,回答第14至16题。14. Where did the idea of the book come from?A. A bird-shooting trip.B. A visi
7、t to the company.C. A TV talk show.15. When did Sir Hughs first book of records appear?A. In 1950.B. In 1951C. In 1955.16. What are the speakers going to talk about next?A. The founder of the company.B. More records of unusual facts.C. The fastest bird in the world.听第10段材料,回答第17至20题。17. How much sho
8、uld a 15-year-old girl pay per week?A. 105.B. 95.C. 85.18. What should children bring?A. Their clothes.B. Their lunch.C. Their books.19. What are children asked to do on Friday?A. Wear special shoes.B. Play with family.C. Give a show.20. What can children do today?A. Asking for a booking form.B. Att
9、end the summer course.C. Visit the Silver Star Theater School.【答案】1-5 CABCA6-10 BCBBA11-15 BCAAC16-20 BCBCA第二部分 阅读理解(共两节,20小题,满分40分)第一节(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳答案。AAmid the coronavirus outbreak, the U.S. Department of Homeland Security recommends having at least a two-week
10、supply of water and food.Potatoes Shelf life: 2 to 5 weeks if stored in a cool, dry, dark placeYukon Gold, red, and fingerling potatoes will last from two to three weeks. Larger white potatoes can last for three to five weeks. Sweet potatoes have about the same shelf life. Dont store them next to on
11、ions, however. The two might go together well in cooking, but raw, each gives off gases and moisture that might cause the other to spoil faster.Tea Shelf life: 6 to 12 months past “sell-by” dateDried tea leaves, whether loose(in a sealed container) or in teabags(in an unopened box) can easily last a
12、 year or more if theyre not subjected to damp or humidity. However, the tea does tend to lose flavor over time.PeanutsShelf life: 1 to 2 monthsPeanuts in their shell, especially when kept cool and dry, are perfectly happy in the cupboard for as long as two months.Canned fruits and vegetables Shelf l
13、ife: 1 to 2 years past “sell-by” dateCanning is an extremely efficient means of preserving food. Generally speaking, if canned foods arent subjected to extreme heat, their contents should stay good for two years or more. Be aware, however, of dented cans or those with swollen tops, which may indicat
14、e the presence of bacteria inside.21. Which can go bad faster if stored with onions?A. Potatoes.B. Tea.C. Peanuts.D. Canned fruits and vegetables.22. What is special about tea?A. The flavor of tea can always remain the same.B. Tea leaves are better to be preserved in an open jar.C. Tea leaves should
15、 be kept away from the state of being wet.D. The maximum length of time that tea can be stored is 6 months.23. What may shorten the “sell - by” date of canned foods ?A. Shapes of cans.B. Categories of foods.C. Decline of the temperature.D. Exposure to high temperature.【答案】21-23 ACD【解析】本文是一篇应用文。文章主要介
16、绍了一些食物的保质期以及保存方法。21.细节理解题。根据小标题Potatoes中的“Sweet potatoes have about the same shelf life. Dont store them next to onions, however. The two might go together well in cooking, but raw, each gives off gases and moisture that might cause the other to spoil faster.”(红薯的保质期也差不多。但是,不要把它们放在洋葱旁边。这两种食物在烹饪时可能是很
17、好的搭档,但处于生食的状态时,它们会释放出气体和水分,可能会让另一种食物更快变质。)可知,土豆和洋葱放一起会更快变质,故选A。22.细节理解题。根据小标题Tea下的内容可知,干茶叶,无论是散装的(在密封的容器中)还是茶包(在未开封的盒子中),只要不受潮或潮湿,都可以保存一年或更长时间。然而,随着时间的推移,这种茶确实会失去味道。由此可知茶叶不能受潮,故选C。23.细节理解题。根据小标题Canned fruits and vegetables中的“Generally speaking, if canned foods arent subjected to extreme heat, their
18、contents should stay good for two years or more.”(一般来说,如果罐头食品不经受极端高温,其里面的食品应能保持良好两年或更久。)可知,罐头食品如果经受高温,保质期可能会缩短,故选D。BFauja Singh, 109, who broke marathon records and was called the “Superman” before hanging up his running shoes six years ago, will be the subject of a Bollywood film, Fauja, tracing hi
19、s remarkable career. Mr. Singh, born in India in 1911, was a keen amateur runner in his youth, but gave it up. Getting over a series of personal tragedies including the deaths of his wife and two of his children, he returned to his former passion in his eighties. He moved to the UK soon after and no
20、w lives in Ilford, east London. He arrived for his first training session in Redbridge in a three-piece suit, and his first race was the London marathon in 2000. Three years later in Toronto, he broke the world record for the 90-plus. In the early 2011, when he turned 100, Mr. Singh set eight world
21、records in a day. He ran the 100m in 23.14 seconds, then added the 200m, 400m, 800m, 1,500m, the mile, the 3000m and 5,000m world records. Three of the events had never been attempted by anyone over the age of 100 before. Days later, he became the first centenarian(百岁老人) to complete a marathon, agai
22、n in Toronto, with a time of 8:25:27. Mr. Singh retired from competitive running in 2013 but continued jogging for pleasure. He owed his extraordinary longevity to a vegetarian diet and avoiding smoking, alcohol and fried food. Of marathon running he has said: “The first 20 miles are not difficult.
23、As for the last six miles, I keep talking to myself, Keep it up, old boy!”24. Which title is suitable for the text?A. Fauja Singh turns 109 this year.B. A professional runner.C. Fauja Singh hangs up his shoes.D. A centenarian runner.25. What do you know about Fauja Singh?A. He lost his running shoes
24、 in 2015.B. He starred in the Indian film, Fauja.C. He set nine world records in 2011.D. He got stuck in the personal tragedies.26. Whats the third paragraph mainly about?A. Mr. Singhs race achievements.B. Mr. Singhs practice in the U.K.C. Mr. Singhs training experience.D. Mr. Singhs attempts at spo
25、rts.27. What contributes to Mr. Singhs long life?A. His healthy lifestyle.B. Smoking and drinking.C. Competitive running.D. His passion for marathon.【答案】24-27 DCAA【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了现年109岁的Fauja Singh曾打破马拉松纪录,在6年前他挂上跑鞋之前就被称为“超人”,他将成为宝莱坞电影华嘉的主角,主要追溯他非凡的职业生涯。文章介绍了他的个人经历和长寿原因。24.主旨大意题。根据第一段可知,现年109岁的Fa
26、uja Singh曾打破马拉松纪录,在6年前他挂上跑鞋之前就被称为“超人”,而且他将成为宝莱坞电影华嘉的主角,追溯他非凡的职业生涯。结合文章介绍了他的个人经历和长寿原因。可知,D选项(一个百岁跑步者)最符合文章标题。故选D。25.细节理解题。根据第三段的“In the early 2011, when he turned 100, Mr. Singh set eight world records in a day.”(在2011年初,他刚100岁时,Singh在1天内创造了8个世界纪录。)和“Days later, he became the first centenarian to com
27、plete a marathon, again in Toronto, with a time of 8:25:27.”(几天之后,他成为第一个完成马拉松的百岁老人,也是在多伦多,耗时8:25:27。)可知,在2011年Singh打破了9项世界纪录。故选C。26.主旨大意题。根据第三段可知,他的第一次跑步是2000年的伦敦马拉松。在2011年初,他刚100岁时,Singh在1天内创造了8个世界纪录。他在23.14秒内跑完了100米,然后又打破了200米,400米,800米,1500米,3000米和5000米的世界纪录。其中三项之前从来没有任何100以上的人参加过。几天之后,他成为第一个完成马拉
28、松的百岁老人,也在多伦多,耗时8:25:27。本段主要讲述Singh在跑步方面的成就。故选A。27.细节理解题。根据倒数第二段的“He owed his extraordinary longevity to a vegetarian diet and avoiding smoking, alcohol and fried food.”(他把他的长寿归功于素食,不抽烟,不喝酒,不吃油炸食品。)可知,Singh的长寿主要是因为健康的生活习惯。故选A。CLack of sleep among children and teenagers in China has worsened in the pa
29、st decade, with more than 80 percent getting insufficient sleep on school days, a new report has found.Chinese youngsters snooze 7.8 hours a night on average on school days, down 0.3 hours from 2009, according to the report released on Monday by the Chinese Academy of Sciences Institute of Psycholog
30、y.Researchers surveyed more than 15,800 students from Henan, Hebei and Guangdong provinces from April to July, asking what time they go to bed and wake up on days they take offline classes on campus.Only 46.4 percent of them sleep for at least 8 hours, compared with 47.4 percent in 2009.According to
31、 an action plan laying out measures to be taken from 2019 to 2030 to promote the health of citizens, primary school students are recommended to get a minimum of 10 hours of sleep a night. For junior high school and senior high school students, the recommended sleep durations per night are 9 and 8 ho
32、urs respectively.By this set of standards, more than 95 percent of students from primary schools, nearly 91 percent at junior high and 84 percent at senior high, did not get enough sleep on school days, heightening the risk of them developing cognitive, mental and physical health problems, the repor
33、t said.Hou Jinqin, a researcher at the National Institute of Education Sciences who co-authored the study, suggested local authorities implement measures instructed by the Ministry of Education, such as lessening academic burdens, postponing start times at school and encouraging children to be enrol
34、led at institutions closer to home, in order to prolong sleeping hours.In terms of the COVID-19 outbreaks impact on sleep, she said available research overseas shows school closures forced by the COVID-19 epidemic have added two hours of sleep to young students studying at home.In China, some studie
35、s have revealed no marked differences in sleeping patterns of students before and after school reopened, she added.28. What does the underlined word “insufficient” in Paragraph 1 mean?A. Unconditional.B. Inadequate.C. Untypical.D. Incalculable.29. How many hours of sleep are recommended for pupils?A
36、. 7-8.B. 8-9.C. 9.D. 10.30. Which of the following may Hou Jinqin agree with?A. Reducing their course load.B. Starting school a bit earlier.C. Attending extra-curricular courses.D. Promoting a new sleeping pattern.31. What is the main purpose of the passage?A. To introduce a new study on sleep habit
37、s.B. To advise people to lengthen their sleeping hours.C. To analyse the reasons why youngsters lack sleep.D. To propose measures to handle student sleep shortfall.【答案】28-31 BDAD【解析】这是一篇说明文。文章讲述了一份最新报告发现,过去10年,我国儿童和青少年睡眠不足状况恶化,超过80%的儿童和青少年在校期间睡眠不足。28.词义猜测题。根据上文“Lack of sleep among children and teena
38、gers in China has worsened in the past decade”(一份最新报告发现,过去10年,我国儿童和青少年睡眠不足状况恶化)可推知,insufficient sleep意为“睡眠不足”,Inadequate意为“不足的”。故选B。29.细节理解题。根据文章第五段“According to an action plan laying out measures to be taken from 2019 to 2030 to promote the health of citizens, primary school students are recommende
39、d to get a minimum of 10 hours of sleep a night.”(根据2019年至2030年将采取的促进公民健康的行动计划,建议小学生每晚至少睡10小时。)可知,建议小学生每晚至少睡10小时。故选D。30.推理判断题。根据文章第七段,国家教育科学研究所研究员侯金勤是该研究的合著者之一,他建议地方政府实施教育部指示的措施,比如减轻学业负担,推迟上学时间,鼓励孩子到离家近的学校上学,以延长睡眠时间。因此可推知他可能会同意减少他们的课程负担。故选A。31.推理判断题。文章第一段介绍一份最新报告发现,过去10年,我国儿童和青少年睡眠不足状况恶化,超过80%的儿童和青少
40、年在校期间睡眠不足。再根据文章第七段,国家教育科学研究所研究员侯金勤是该研究的合著者之一,他建议地方政府实施教育部指示的措施,比如减轻学业负担,推迟上学时间,鼓励孩子到离家近的学校上学,以延长睡眠时间。因此文章主要目的是提出处理学生睡眠不足的措施。故选D。DIn 1998, people in Na Doi, a quiet village in northwest Thailand, noticed that their fish catches in the nearby Ngao River were declining. The fish they did manage to net
41、were also getting smaller. Together, Na Dois 75 households decided to try a new solution: they would set aside a small stretch of river to be strictly off-limits to fishing. The rules are usually simple: no fishing of any kind in an agreed-upon area marked by flags or signs. While freshwater reserve
42、s wont solve everything, in places where fish populations are under pressure, they can give species much-needed breathing room to rebuild their numbers, ultimately making them better able to weather other environmental problems. Na Doi was the second village in the Ngao River valley to adopt this pi
43、oneering approach to freshwater fisheries management. Since the late 1990s, at least 50 other villages there have done the same. As a whole, the entirely grassroots-led reserves have been surprisingly successful, according to findings recently published in Nature. Most importantly, the Thailand case
44、 provides probably the best real-world proof that fisheries reserves can benefit not just oceans, but freshwater, tooIn 2012, Aaron Koning, then a doctoral student at the University of Wisconsin, began investigating the Ngao River valley reserves to see how widespread and successful they truly were.
45、 Koning found, not surprisingly, that older and bigger reserves were more successful, because they offered more time and space including more kinds of habitat in which to rebuild fish populations and re-establish rare species. But even reserves established in the last couple of years showed clear be
46、nefits from being spared intense fishing pressure. “Reserves that were located closer to a village tended to have an advantage,” Koning says, “probably because villagers were better able to enforce the rules.”By comparing different systems and approaches around the world, Koning and his colleagues h
47、ope to identify common factors for success that could be tailored to diverse rivers and lakes.32. What drove Na Doi to create freshwater reserves?A. The declining of the freshwater.B. The success of the nearby villages.C. The increasing fish populations.D. The worsening of the fishing conditions.33.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
