江西省重点中学盟校2023届高三英语第二次联考试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 重点中学 2023 届高三 英语 第二次 联考 试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、江西省重点中学盟校2023届高三第二次联考试卷英语考试时间:120分钟 试卷分值:150分注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。.3.回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。4.考试结束后,将答题卡上交。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回
2、答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How did the woman plan to get to work today?A. By bus. B. By taxi. C. By car.2. What is the man doing?A. Asking for information. B. Making a complaint. C. Do some cleaning.3. What will the man do first?A. Fetch his clothes. B. Visit Jims house. C. Canceling a tour.4. How muc
3、h profit did the man earn per sale last year?A. 20%. B. 15%. C. 10%.5. Why is the man making so much noise?A. He is fixing the furniture. B. He is decorating the room. C. He is moving the furniture.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅
4、读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6和7题。6. What is the womans problem?A. She has a toothache. B. She has a headache. C. She has a stomachache.7. What does the man offer to do for the woman?A. Get her some medicine. B. Prepare some food for her. C. Drive her to the hospital.听第7段材料,回
5、答第8至9题。8. How does the man sound at first?A. Frightened B. Exhausted. C. Impatient.9. What is the woman likely to do next?A. Return to the hotel. B. Sunbathe on the beach. C. Go surfing.听第8段材料,回答第10至12题。10. How many vacation days does the woman have?A. Three days. B. Five days. C. Seven days.11. Whe
6、re are the speakers going first?A. To Mount Kilimanjaro. B. To Victoria Falls. C. To the Great Rift Valley.12. Which transportation is the woman probably unwilling to take?A. The plane. B. The ship. C. The train.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where did the girl probably take her class this morning?A. In the c
7、lassroom. B. In the playground. C. On the farm.14. What did the girl do in Mr. Garcias class?A. She picked fruits. B. She removed weeds. C. She planted crops.15. Why did the girl feel unhappy?A. The man blamed her for wasting food.B. She felt ashamed of her bad habits.C. Some students neglected the
8、labor class.16. Which word can best describe Mr. Garcia?A. Principled. B. Modest. C. Easy-going.听第10段材料,回答第17至20题。17. What percentage of the people surveyed ate light food 2 to 4 times a week?A. 94.9%. B. 60.0%. C. 55.7%.18. Why does Lu often eat light meals?A. To save time. B. To lose weight. C. To
9、 get adequate nutrition.19. Which Chinese university started selling light meals in its canteen?A. Sichuan Normal University. B. Yunnan University. C. Peking University.20. Where does Zhang Jie work?A. In an investment company. B. In a famous restaurant. C. In a food company.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(
10、共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑。AOne of the most beautiful and fantastic destinations to visit is a beach. The tranquility and comfort at the beach are unmatched. It is hard to list the top beaches in the world because tourists have diverse tastes. This article high
11、lights some of the most gorgeous beaches to visit in the world.Nungwi Beach, Tanzania:Nungwi is a popular beach location on the Tanzanian island of Zanzibar, located at the islands northwestern tip. Nungwi Beach has beautiful features such as lovely clean waves from something like the Indian Ocean a
12、nd smooth whites and. It is also known for its crystal blue waters and exotic flora and fauna. It has amazing sunset views, and all restaurants and clubs on the beach are open until late hours. On the powdery sand, you can take in the ocean scenery while participating in other beach activities.White
13、-haven Beach, Queensland, Australia:The largest beach in the Whitsundays is White-haven; this gorgeous beach is incomparable in Australia. This beach has beautiful whites and that is 98 percent pure silica. It makes the sand incredibly smooth and delicate. Even on days when the weather is very hot,
14、walking barefoot is comfortable because it doesnt absorb heat like other types of sand beaches do. Travelers really do need to take the opportunity to visit this beach. Pink Sand Beach, Harbour Island, The Bahamas:On Harbour Island in the Bahamas is the pinks and beach. Because of its pink sands, th
15、is beach is very attractive and unique. A microscopic organism with a reddish-pink shell known as a foraminifera (有孔虫类) is the source of the pinks and beachs color on Harbour Island in the Bahamas. Swimming in this beach is slightly safer because the blue water in this area is usually calm and shall
16、ow due to the protection provided by the surrounding beaches.1. What can we learn about the three beaches?A. Nungwi Beach is famous only for its clean waves.B. You can enjoy late night activities on White-haven Beach.C. Among the three beaches, Pink Sand Beach is the most attractive.D. It still feel
17、s good to walk barefoot on White-haven Beach even on hot days.2. What made the Pink Sand Beach special?A. Its pink sands and cooling weather.B. Its pink and smooth sands.C. Its pink sands and less dangerous water.D. Its pink sands and blue water.3. Where can the text be found?A. In an advertisement.
18、B. In a travel brochure.C. In a geography book.D. In a fashion magazine【答案】1. D 2. C 3. B【解析】【导语】这是一篇应用文,文章主要介绍了世界上一些最美丽的海滩。【1题详解】细节理解题。根据White-haven Beach, Queensland, Australia:部分中“Even on days when the weather is very hot, walking barefoot is comfortable because it doesnt absorb heat like other t
19、ypes of sand beaches do.(即使在天气很热的日子里,赤脚走路也很舒服,因为它不像其他类型的沙滩那样吸收热量)”可知,即使在大热天赤脚走在白天堂海滩上也感觉很好。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Pink Sand Beach, Harbour Island, The Bahamas:部分中“Because of its pink sands, this beach is very attractive and unique.(因为它的粉色沙子,这个海滩非常有吸引力和独特)”和“Swimming in this beach is slightly safer becaus
20、e the blue water in this area is usually calm and shallow due to the protection provided by the surrounding beaches.(在这个海滩游泳稍微安全一些,因为由于周围海滩的保护,这个地区的蓝色海水通常是平静而浅的)”可知,粉红沙滩的特殊之处在于其粉色的沙子和相对安全的水域,故选C。【3题详解】推理判断题。根据全文内容,结合第一段中“This article highlights some of the most gorgeous beaches to visit in the world
21、.(这篇文章重点介绍了世界上最美丽的海滩)”可知,文章主要介绍了一些世界上最美丽的海滩,是有关旅游的,应是出自一本旅游手册,故选B。BIn 2018, Su Yiming, a 14-year-old native of north easter China, was faced with a difficult decision: Pursue a promising career as an actor, or cast it aside and go all in on snowboarding, in a country where most people had never seen
22、 a snowboard. At the time, Su was fast becoming an established name in Chinas film industry. He had starred as a village boy seeking revenge for his fathers death in a critically acclaimed war movie, and appeared in several more television dramas.But with the 2022 Winter Olympics approaching, the te
23、enager saw an opportunity. “Snowboarding was something I enjoyed the most, and this was a chance to take part in my own home country,” said Su, then 17. Sus gamble (冒险) paid off. Three days short of his 18th birthday, Su took gold in the big air snowboarding event, writing history for the Olympic ho
24、st nation by winning the countrys first gold medal in the event. “Its my happiest moment when I stand on the snowboard. No matter how long I train, even for seven or eight hours in a row, joy to me. Love is what has been supporting me all the time.” Su said.“I had always dreamed about what it would
25、be like to stand on the podium (领奖台) of the Olympics, and today, I did it,” Su said. Together with the freestyle skier Gu Ailing, who is one year his senior, Su is among the most popular athletes for the Olympic host nation.In an interview with media, Sus father said his son always had an affinity w
26、ith snow, a connection that began the day his son was born in February 2004. “There was a heavy snowstorm that day. Cars couldnt move on the streets,” the father recalled. Sus father said his son loved snowboarding so much that, even in elementary school, the younger Su would set aside three days a
27、week to train.4. What do we know about Su Yiming?A. He used to be a famous child actor.B. He had a miserable childhood.C. He took gold on his eighteenth birthday.D. He is senior to Gu Ailing by one year.5. Which of the following best describes Su Yiming?A. Smart and sensitiveB. Diligent and honestC
28、Enthusiastic and determinedD. Adventurous and stubborn6. What can we infer from Sus fathers words?A. Su was born to be associated with snow.B. Su was caught in a snowstorm when he was born.C. Su trained four days a week in elementary school.D. Su was influenced by his fathers connection with snow.7.
29、 What lesson can we get from Sus story?A. Rome is not built in a day.B. Constant dripping wears away a stone.C. Nothing is impossible if you put your heart into it.D. Passion and desire can pave the way for dream realization.【答案】4. A 5. C 6. A 7. D【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。文章介绍中国单板滑雪运动员苏翊鸣的成长经历。【4题详解】细节理解题。
30、根据第一段“At the time, Su was fast becoming an established name in Chinas film industry. He had starred as a village boy seeking revenge for his fathers death in a critically acclaimed war movie, and appeared in several more television dramas. (当时,苏很快成为中国电影界的知名人物。他曾在一部广受好评的战争电影中饰演一个为父亲复仇的乡村男孩,还出演了几部电视剧。
31、)”可知苏翊鸣曾经是个著名的童星。故选A。【5题详解】推理判断题。根据第二段“But with the 2022 Winter Olympics approaching, the teenager saw an opportunity. “Snowboarding was something I enjoyed the most, and this was a chance to take part in my own home country,” said Su, then 17. Sus gamble (冒险) paid off. (当时17岁的苏说:“单板滑雪是我最喜欢的运动,这是一个在
32、我自己的祖国参加冬奥会的机会。”苏赌赢了。)”可知苏是有决心的,以及下文“Its my happiest moment when I stand on the snowboard. No matter how long I train, even for seven or eight hours in a row, joy to me. Love is what has been supporting me all the time.” Su said. (“站在滑雪板上是我最开心的时刻。无论我训练多长时间,即使是连续七八个小时,我都很高兴。对这项运动的热爱一直支持着我。”苏说。)”可知苏非常
33、热爱单板滑雪这项运动,故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段“In an interview with media, Sus father said his son always had an affinity with snow, a connection that began the day his son was born in February 2004. “There was a heavy snowstorm that day. Cars couldnt move on the streets,” the father recalled. Sus father said hi
34、s son loved snowboarding so much that, even in elementary school, the younger Su would set aside three days a week to train. (在接受媒体采访时,苏的父亲表示,他的儿子一直与雪有着密切的联系,这种联系始于2004年2月他儿子出生的那一天。“那天下了一场暴风雪。汽车不能在街上行驶,”父亲回忆道。苏的父亲说,他的儿子非常喜欢单板滑雪,甚至在小学的时候,小苏每周都会抽出三天的时间来训练。)”可推断苏一出生就和雪联系在一起。故选A。【7题详解】推理判断题。通读全文,尤其第二段“B
35、ut with the 2022 Winter Olympics approaching, the teenager saw an opportunity. “Snowboarding was something I enjoyed the most, and this was a chance to take part in my own home country,” said Su, then 17. Sus gamble (冒险) paid off. Three days short of his 18th birthday, Su took gold in the big air sn
36、owboarding event, writing history for the Olympic host nation by winning the countrys first gold medal in the event. “Its my happiest moment when I stand on the snowboard. No matter how long I train, even for seven or eight hours in a row, joy to me. Love is what has been supporting me all the time.
37、” Su said. (但随着2022年冬奥会的临近,这位少年看到了一个机会。当时17岁的苏说:“单板滑雪是我最喜欢的运动,这是一个在我自己的祖国参加冬奥会的机会。”苏赌赢了。离他18岁生日还有三天,苏在大型空中单板滑雪项目中获得金牌,为奥运主办国赢得了该国在该项目上的第一枚金牌,创造了历史。“站在滑雪板上是我最开心的时刻。无论我训练多长时间,即使是连续七八个小时,我都很高兴。对这项运动的热爱一直支持着我。”苏说。) ”可知对滑雪板的激情和热爱是他实现奥运会冠军梦想的基础,故选D。CThe last Wednesday in August marks Spains messiest festi
38、val. Held in Buol, 40km west of Valencia, La Tomatina is a tomato-throwing spectacle that draws more than 20, 000 tourists each year.There are a number of stories related to its beginning of this festival but no one knows for sure the exact origin. One story states a fight between the locals and the
39、 city councilmen over an issue, forced the locals to throw tomatoes at the councilmen. The event somehow transformed from a method to display anger to one of fun and entertainment and year after year, the “tomato fight” began to attract the public of Buol.On the day of the festival, trucks arrive at
40、 the center of town, carrying truckloads of tomatoes belonging to the relatively cheaper kind. The trucks then empty the tomatoes on the streets to be picked up by the participants. The tomato-throwing often starts at about 11 a. m. People pick up the tomatoes on the streets, throwing tomatoes at ea
41、ch other. Certain rules apply during this period. People are expected to squash the tomatoes before throwing to minimize the chances of injury and no other objects except for tomatoes can be used in the play. After the tomato throwing ends, cleaning operations begin. The town authorities get busy cl
42、eaning the streets while local residents often help the tourists clean themselves with water from pipes. Many take dips in locals pools and rivers to clean themselves.Over the past years tourists in Buol have heavily increased due to the increasing popularity of La Tomatina. However, such a huge gat
43、hering in a small town center is believed to be a risk to people. This has forced the government to regulate the number of participants at the festival to 20,000. An entry fee has also been charged while free passes are kept for the locals. Safety officials, police forces and ambulance services are
44、also kept ready to meet any emergency needs during the festival.8. Which of the following is true about La Tomatina?A. It is an international event celebrated each year.B. It originates from a fight among the councilmen.C. There are various ways to celebrate it nowadays.D. No one knows when and why
45、it was celebrated first.9. What rule are the participants supposed to follow?A. Using other objects besides tomatoes.B. Emptying the tomatoes from the trucks.C. Squashing the tomatoes before throwing.D. Cleaning the streets after the tomato fight.10. Why did the government control the number of the
46、participants?A. To reduce the waste of fresh tomatoes.B. To ensure the safety of people present.C. To meet increasing emergency needs.D. To respond to the request from local residents.11. What is the best title for the text?A. La Tomatina a unique annual festival.B. Buol, Spain an appealing travel d
47、estination.C. Tomato Fight a special cultural phenomenon.D. Tomato-throwing away of displaying anger.【答案】8. D 9. C 10. B 11. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍西班牙一年一度的番茄大战的相关情况。【8题详解】细节理解题。由第二段中的“There are a number of stories related to its beginning of this festival but no one knows for sure the exact origin.
48、 One story states a fight between the locals and the city councilmen over an issue, forced the locals to throw tomatoes at the councilmen. (有很多故事与这个节日的开始有关,但没有人确切知道它确切的起源。有一个故事说,当地人和市议员之间因为一个问题发生了争执,迫使当地人向市议员扔西红柿)”可知,关于番茄大战,没有人知道它是何时以及为什么首先被庆祝的。故选D项。【9题详解】细节理解题。由第三段中的“People are expected to squash t
49、he tomatoes before throwing to minimize the chances of injury and no other objects except for tomatoes can be used in the play. (人们应该在投掷前将西红柿压扁,以最大限度地减少受伤的机会,除西红柿外,游戏中不得使用其他物体)”可知,参与者应该遵守“扔西红柿之前先把西红柿压扁”的规则。故选C项。【10题详解】细节理解题。由最后一段中的“However, such a huge gathering in a small town center is believed to
50、 be a risk to people. This has forced the government to regulate the number of participants at the festival to 20,000. (然而,在一个小镇中心举行如此大规模的集会被认为对人们来说是一种风险。这迫使政府将节日的参与者人数限制在2万人以内)”和“Safety officials, police forces and ambulance services are also kept ready to meet any emergency needs during the festiv
51、al. (安全官员、警察部队和救护车服务部门也随时准备满足节日期间的任何紧急需求)”可知,政府要控制参与者的数量是因为要确保在场人员的安全。故选B项。【11题详解】主旨大意题。由第一段中的“Held in Buol, 40km west of Valencia, La Tomatina is a tomato-throwing spectacle that draws more than 20, 000 tourists each year. (番茄大战在巴伦西亚以西40公里的布尼奥尔举行,是一场投掷番茄的奇观,每年吸引超过2万名游客)”和下文关于番茄大战的活动内容可知,文章主要介绍西班牙一年
52、一度的番茄大战的相关情况。由此可知,A项“番茄大战一个独特的年度节日”适合作本文最佳标题。故选A项。DIf you consider yourself reasonably intelligent and educated, you might assume that you have a fair grasp on the core ways the world works. Now, think about the following questions: How are rainbows formed? Why can sunny days be colder than cloudy d
53、ays? How does a helicopter fly? When it comes to giving a detailed answer to these questions, most people are completely stumped just as you maybe, too.This bias is known as an “illusion (幻觉) of knowledge”. You may think that these specific examples are the kinds of questions, after all, that a chil
54、d might ask you, where the worst consequence maybe a red face in front of your family. But illusions of knowledge can affect our judgement in many domains. Further research has shown that having online resources at our fingertips may feed our overconfidence, as we mistake the wealth of knowledge on
55、the Internet for our own memories.These illusions of knowledge can have important consequences. Overconfidence in your knowledge may mean that you prepare less for an interview or presentation. Overconfidence maybe a particular problem when you are aiming for promotion. When observing people from a
56、far, you might assume you know what the job takes, and that you have already absorbed the necessary skills. Once you have started the job, however, you may discover that there was much more to the role than met the eye.What can people do to avoid these traps? One solution is simple: Test yourself. I
57、f you are appraising your capacity to perform an unfamiliar task, for instance, dont just rely on a vague idea of what it would involve Instead, take a bit more time to think carefully through the steps that you would have to take to achieve the goal. You may find that there are huge gaps in your kn
58、owledge that you need to fill before you put yourself forward.Given the potential of technological crutches to inflate confidence in your knowledge, you could also check your online habits. You could briefly pause and try your hardest to remember a fact before starting an Internet search. It require
59、s a willingness to be puzzled. You have to feel your ignorance, which can be uncomfortable.12. What does the underlined word “stumped” in paragraph 1 probably mean?A. frightenedB. confusedC. thrilledD. astonished13. According to further study, why do we feel too confident?A. We take the online infor
60、mation as our own knowledge.B. We consider the online information specific.C. We acknowledge the Internet to be convenient.D. We assume the Internet to be rich in knowledge.14. What is the main idea of the third paragraph?A. The preparation for an interview.B. Necessary skills in hunting a job.C. A
61、special problem of promotion.D. Results of “illusion of knowledge”15. What is the purpose of the passage?A. To entertain readers with interesting questions.B. To show readers how to test their own capacity.C. To introduce the “illusion of knowledge” to readers.D. To convince readers of the importanc
62、e of confidence.【答案】12. B 13. A 14. D 15. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了知识幻觉以及它的后果和如何避免这样的问题。【12题详解】词义猜测题。根据第二段“This bias is known as an “illusion (幻觉) of knowledge”. You may think that these specific examples are the kinds of questions, after all, that a child might ask you, where the worst consequence ma
63、ybe a red face in front of your family. (这种偏见被称为“知识幻觉”。你可能会认为这些具体的例子是孩子可能会问你的问题,而最糟糕的后果可能是在你的家人面前脸红。)”可推断上文意思是大多数人都会被那些问题难住了就像你一样,所以可推测 “stumped” 意为“难住”,A. frightened使害怕;B. confused使困惑;C. thrilled激动;D. astonished使惊讶,故选B。【13题详解】细节理解题。 根据第二段“Further research has shown that having online resources at o
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
