湖北省宜昌市夷陵中学2021届高三英语下学期第二次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 宜昌市 中学 2021 届高三 英语 下学 第二次 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、湖北省宜昌市夷陵中学2021届高三英语下学期第二次月考试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮檫干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在打题卡上,写在试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A
2、、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What are the speakers talking about?A. The womans job. B. The womans colleagues. C. The womans daily life.2. What does the man want to do?A. Reserve a cheap hotel.B. Go to Mexico on b
3、usiness.C. Relax and enjoy himself3. What does the woman think about the price of the mans motorcycle?A. Its very low. B. Its too high. C. Its quite reasonable.4. Whats the mans suggestion?A. Buying a birthday gift for Mary.B. Holding a surprise party for Mary.C. Asking Mary to choose a birthday gif
4、t.5. Why is the man unable to go back for the Spring Festiva1?A. He needs to stay in hospital.B. He has to go abroad.C. He needs to work overtime.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第
5、6、7题。6. Where did the man most probably lose his phone?A. On the underground. B. In a bank. C. In a restaurant7. What will the man do before five oclock?A Buy a new phone. B. Make a call to the woman. C. Meet the woman.听第7段材料,回答第8至10题。8. How did the woman book the movie tickets?A. On the Internet. B
6、. At the ticket office. C. On the phone.9. When did the speakers plan to meet the Smiths at first?A. At 11 :30. B. At 12 :00. C. At 2:00.10. What will the woman hope to do on the way back home?A. Order a book. B. Pick up the tickets. C. Meet with the Smiths.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the man dec
7、ide to do?A. Go on a strict diet. B. Go on an all-meat diet. C. Have a balanced diet.12. What vegetable food could the man have?A. Carrots. B. Tomatoes. C. Potatoes.13. What do we know about the woman?A. Shell go to the gym with the man.B. She doesnt agree with the man.C. She hates to live in cold p
8、laces.听第9段材料,回答第14至16题。14. Who is disabled in the dialogue?A. The man. B. The mans wife. C. The mans boss.15. What did the mans boss do?A. He fired the man.B. He moved the company.C. He disappeared with lots of money.16. What did the woman give the man?A. A job opportunity. B. Only some money. C. So
9、me food.听第10段材料,回答第17至20题。17. What are the speakers mainly talking about?A. Their graduation party. B. Their favorite classes. C. Their future plans.18. What does the woman want to be?A. A scientist. B. A doctor. C. A computer programmer.19. What did the woman do this morning?A. She failed to attend
10、 class.B. She went to buy a new car.C. She had her car repaired.20. How much is it to rent a Toyota each month?A. $ 290. B. $219. C. $209.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ALake Tahoe Helicopter Tours1901 Airport Rd. Suite 106South Lake Tahoe, CA 96150List
11、ing ID: A 771909Phone: 417-823-0981Toll-Free: 1-800-987-9852Head out to Lake Tahoe on an exciting helicopter tour where you and your loved ones can relax and create new memories!Meet your flight crew at the local airport before flying up into the sky. On this adventure, guests of all ages will enjoy
12、 a thrilling adventure combined with fantastic views.Your flight takes place on an impressive Robinson R44 Raven . The helicopter features bubble windows for some awesome views as well as air conditioning so you and your loved ones will remain comfortable. Visitors who wish to photograph the views c
13、an even request to have the door removed for the duration of the flight.There are several different tours available to choose from. Emerald Bay TourThis exciting tour allows visitors to see places such as Fallen Leaf Lake, Emerald Bay, Eagle Falls, and more. Visitors will enjoy a ten-minute helicopt
14、er tour to see these places as well as Taylor Creek and Pope Beach. Zephyr Cove TourThis tour features some of the most beautiful landmarks in the Lake Tahoe area. Guests will enjoy seeing Zephyr Cove, Fallen Leaf Lake, Cascade Lake, and Emerald Bay. The tour lasts approximately 20 minutes. Lakes &
15、Waterfalls TourFor those who love sparkling lakes and cascading waterfalls, this Lakes & Waterfalls Tour is a great option. During this 30-minute adventure, guests will be treated to views of Glen Alpine Creek, Fallen Leaf Lake, Emerald Bay, and the nearly 10,000 foot Pyramid Peak. Circle The Lake T
16、ourThe Circle the Lake Tour takes approximately 45 minutes. During this adventure, guests will be treated to views of Lake Tahoes expansive 72-mile shoreline. See Emerald Bay, Lake Tahoe, and more.1. What can we learn about the helicopter tours?A. Its too thrilling for the old.B. The door is open du
17、ring the flight.C. Visitors need training before boarding.D. Bubble windows ensure a better view onboard.2. How long will it take to get a birds-eye view of Lake Tahoes shoreline?A. 10 minutes.B. 20 minutes.C. 30 minutes.D. 45 minutes.3. What else would tourists like to know about the helicopter tou
18、rs?A. Description.B. Location.C. Contact.D. Schedule.【答案】1. D 2. D 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了直升机旅行的事项。【1题详解】细节理解题。根据第三段中“The helicopter features bubble windows for some awesome views as well as air conditioning so you and your loved ones will remain comfortable. (这架直升机设有气泡窗,可以看到很棒的风景,还有空调,这样你和你的亲人就会感
19、到舒适。)”可知,气泡窗保证了机舱内更好的视野。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据 Circle The Lake Tour中“The Circle the Lake Tour takes approximately 45 minutes. During this adventure, guests will be treated to views of Lake Tahoes expansive 72-mile shoreline. (环湖游大约需要45分钟。在这次冒险中,客人将被带到太浩湖广阔的72英里海岸线观看景点。)”可知,鸟瞰太浩湖的海岸线需要45分钟。故选D项。【3题详解】推理
20、判断题。根据“There are several different tours available to choose from.(有几种不同的路线可供选择。)”可知提到了选项A直升机旅行的描述;和“South Lake Tahoe, CA 96150”可知提到了选项B位置;以及“Phone: 417-823-0981 Toll-Free: 1-800-987-9852”可知提到了选项C联系方式,除了选项D没提到,可知游客还会想了解时间表。故选D项。BJohn H. Johnson was born in a black family in Arkansas City in 1918. Hi
21、s father died in an accident when John was six. He was reaching high school age, but his hometown offered no high school for blacks.Fortunately he had a strong-willed, caring mother. John remembers that his mother told him many times, “Son, you can be anything you really want to be if you just belie
22、ve.” She told him not to be dependent on others, including his mother. “You have to earn success,” said she. “All the people who work hard dont succeed, but the only people who do succeed are those who work hard.”These words came from a woman less than a third grade education. She also knew that bel
23、ieving and hard work dont mean everything. So she worked hard as a cook for two years to save enough to take her son then 15 to Chicago.Chicago in 1933 was not the promised land that black southerners were looking for, Johns mother and stepfather could not find work. But there John could go to schoo
24、l, and there he learned the power of words as editor of the newspaper and yearbook of Du Stable High School. His wish was to publish a magazine for blacks.While others discouraged him, Johns mother offered him more words to live by: “Nothing beats a failure but a try.” She also let him pawn (典当) her
25、 furniture to get the $500 he needed to start the Negro magazine.It is natural the difficulties and failures followed John closely until he became very successful. He always keeps his mothers words in mind. “Son, failure is not in your vocabulary.”Now John H. Johnson is one of the 400 richest people
26、 in America worth $150 million.4. Why did Johns mother decide to move to Chicago? Because _.A. Johns father died in his hometown when he was very youngB. life was too hard for them to stay on in their hometown, while life in Chicago would be better for blacksC. there were no schools for blacks in th
27、eir hometownD. John needed more education and he could go to school there5. Which of the following is TRUE?A. Chicago was the promised land for black southerners in 1933.B. Johns mother worked hard as a cook to make their life better.C. With the help of his mother, John got the money to start the Ne
28、gro magazine.D. Now John is the richest man in America.6. What kind of woman was Johns mother? She was a _.A. strong woman with much knowledgeB. woman who would do anything for her sonC. woman with little school education but knew a lot about lifeD. loving mother with different kinds of experience i
29、n life7. The underlined sentence in the fifth paragraph means _.A. if you try, you will succeed in the endB. a failure is difficult to beat, even if you tryC. a try is always followed by a failureD. nothing but a try can help you out of failure【答案】4. D 5. C 6. C 7. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。本文讲述了John. Johns
30、on的成功之路主要是由于他的妈妈对他的精神支持。妈妈一直都在鼓励他尝试和努力。让他在成功的道路上走的更远。【4题详解】推理判断题。根据文章第四段“Chicago in 1933 was not the promised land that black southerners were looking for, Johns mother and stepfather could not find work. But there John could go to school, and there he learned the power of words as editor of the new
31、spaper and yearbook of Du Stable High School. (1933年的芝加哥并不是南方黑人寻找的乐土,约翰的母亲和继父都找不到工作。但在那里,约翰可以去上学,在那里他学会了语言的力量在杜斯塔布高中担任报纸和年鉴的编辑。)”可推断,约翰的妈妈决定到芝加哥是因为约翰需要更多的教育,他可以去那里上学。故选D。【5题详解】细节理解题。根据文章第五段“She also let him pawn (典当) her furniture to get the $500 he needed to start the Negro magazine.(她还让他把她的家具当掉,以获
32、得创办黑人杂志所需的500美元。)”可知,在母亲的帮助下,约翰得到了创办 the Negro杂志的钱。故选C。【6题详解】推理判断题。根据文章第二段“She told him not to be dependent on others, including his mother. “You have to earn success,” said she. “All the people who work hard dont succeed, but the only people who do succeed are those who work hard.”(她告诉他不要依赖别人,包括他的母
33、亲。“你必须赢得成功,”她说。“所有努力的人都不会成功,但真正成功的人是那些努力的人。”)”和第三段“These words came from a woman less than a third grade education. She also knew that believing and hard work dont mean everything.( 这些话出自一位未受过三年级教育的妇女之口。她也知道,信念和努力并不意味着切。)”可知,John的妈妈是一个几乎没有接受过学校教育的女人,但对生活却很了解。故选C。【7题详解】句意猜测题。根据本句“While others discour
34、aged him, Johns mother offered him more words to live by. Nothing beats a failure but a try.( 当其他人劝他放弃的时候,约翰的母亲给了他更多的活下去的话:“没有什么能打败失败,除了尝试。”)”可知,妈妈说“除了尝试,没有什么能打败失败。”的意思是“只有尝试才能帮助你摆脱失败”。故选D。CWe all know it is important for students to get a good nights sleep every night. They arent able to do their b
35、est unless they sleep well. Most experts agree that the proper number of hours is eight, and this has been accepted as common sense for as long as I can remember. However, I was young once and I know that most of you get much less sleep than that-and sometimes this affects your schoolwork.I read an
36、article in a teachers magazine recently. They did a study of 848 students in a senior school. Worryingly, the results suggested that teenagers are facing a new problem. They may go to bed and get up at proper times but a growing number wake up in the middle of the night, not to use the bathroom or h
37、ave a snack but because of FOMO-the fear of missing out!According to the article schoolchildren suffer because of an increasing trend to wake up during the night to check social media. Afraid of missing a message or chance to take part in a discussion, teens wake up at all times of the night to go o
38、nline and join up with social groups. All this happens when they should be sound asleep.The report gives some worrying numbers. 23% of 12-to 15-year-olds wake up nearly every night to use social media. Another 15% wake up at night once a week for the same reason. As a result, one in three students a
39、re constantly exhausted and unable to do well at school.So, Id like to ask you to be responsible when it comes to social media. Be brave and turn off your phones and computers at night. The world wont end and your social media will be waiting to greet you in the morning. I give you my word that you
40、wont have missed anything important.8. What is the new trend among teenagers?A. They get up too early in the morning.B. They wake up at midnight to go online.C. They wake up at night to get something to eat.D. They have difficulty in falling asleep again at night.9. According to the passage, what is
41、 FOMO?A. A fear of going online.B. A need to go out all the time.C. A fear of losing touch on social media.D. A need to use the latest technology.10. Which of the following best explains the underlined word in Paragraph 4?A. disappointedB. surprisedC. confusedD. tired11. Whats the author attitude to
42、wards this trend?A. UninterestedB. SupportiveC. ConcernedD. Doubtful【答案】8. B 9. C 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述中学生因半夜醒来检查社交媒体而影响睡眠的现象。【8题详解】细节理解题。由第三段中的“schoolchildren suffer because of an increasing trend to wake up during the night to check social media.(由于半夜醒来检查社交媒体增长的趋势使学生们也受影响。)”可知,这个新趋势是指青
43、少年半夜醒来上网使用社交媒体。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第三段“Afraid of missing a message or chance to take part in a discussion, teens wake up at all times of the night to go online and join up with social groups.(害怕错过消息或加入讨论的机会,青少年整晚醒着上网,加入社会小组。)”可知,FOMO指害怕错过社交媒体消息或错失参与网上讨论的机会,即害怕在社交媒体上失去联系,故选C项。【10题详解】词义猜测题。根据第四段“The re
44、port gives some worrying numbers. 23% of 12-to 15-year-olds wake up nearly every night to use social media. Another 15% wake up at night once a week for the same reason.(报告给出了一些令人担心的数字。23%的12岁到15岁的学生几乎每晚都醒来使用社交媒体。另外15%的学生因为同样的原因,在晚上,一周醒一次。)”可知,学生们在该睡觉的时间上网,影响了学生的睡觉时间。可推测学生会感到累。故exhausted意为“疲惫的,累的”,故
45、选D项。【11题详解】观点态度题。第二段“Worryingly, the results suggested that teenagers are facing a new problem.(令人担心的是,这些结果暗示青少年正面临一个新问题。)”表达作者对青少年的担心。及第四段“The report gives some worrying numbers.(报告给出了一些令人担心的数字。)”可知,作者对于青少年半夜醒来使用社交媒体这个趋势感到担心,故选C项。DWhen I was young, my mother didnt have the money to send me to schoo
46、l, but she thought it was important for me to keep up with education.So she decided to teach me extra lessons herself.But because she had to go to work, the only time she could do it was at 4:30 in the morning.We need every one of you to develop your talents and your skills so that you can help us o
47、ld folks solve our most difficult problems. If you quit on schoolyoure not just quitting on yourself, but youre quitting on your country. No ones written your destiny(命运) for you, because you write your own destiny. You make your own future.Thats why today Im calling on each of you to set your own g
48、oals for your education and do everything you can to meet them.Your goal can be something as simple as doing all your homework, paying attention in class, or spending some time reading a book.But whatever you decide to do, I want you to commit to it.I want you to really work at it.I know that someti
49、mes you get that sense from TV that you can be rich and successful without any hard workthat your ticket to success is through rapping or basketball or being a reality TV star.No ones born being good at all things. You become good at things through hard work.Youre not a good athlete the first time y
50、ou play a new sport.You dont hit every note the first time you sing a song.Youve got to practise.12. What can we learn from the first paragraph?A. The writers home was very rich.B. The writers mother was a teacher.C. The writer was born in a poor family.D. The writer didnt like reading books.13. Wha
51、t does the writer want everyone to do by improving their talents and skills?A. To quit on their country to earn more money.B. To help solve the most difficult problems.C. To write their own new destiny by working as a TV star.D. To spend some time writing books about their own life.14. Why does the
52、writer call on everyone to set his/her own goal?A. Because everyones future is determined by themselves.B. Because eyeryones future is to do simple work.C Because everyone should do their homework.D. Because everyone should pay attention in class.15. How can people realise their great dreams?A. By r
53、apping.B. By playing basketball.C. By being a reality star.D. By working hard.【答案】12. C 13. B 14. A 15. D【解析】【分析】本文为议论文。在这个喧嚣浮躁的时代,我们经常会问:上学到底有什么用,读书又有什么用?今天来看看作者是如何看待这个问题的。【12题详解】细节理解题。根据第一段第一句“When I was young, my mother didnt have the money to send me to school(当我小的时候,我妈妈没有钱送我上学)”可知,作者出生在一个贫穷的家庭,
54、故选C项。【13题详解】细节理解题。第二段第一句“We need every one of you to develop your talents and your skills so that you can help us old folks solve our most difficult problems.( 我们需要你们每一个人发展你们的才能和技能,以便你们能够帮助我们老年人解决我们最困难的问题。) ”可知,作者想通过提高每一个人的才能和技能来帮助有困难的老人。故选B。【14题详解】细节理解题。根据第二段第四和五句“You make your own future.Thats why
55、 today Im calling on each of you to set your own goals for your education and do everything you can to meet them.( 你创造自己的未来。这就是为什么今天我呼吁你们每个人都为自己的教育设定目标,并尽一切努力实现这些目标。)”可知,作者号召大家设立自己的目标,是因为命运掌握在自己手中。故选A。【15题详解】细节理解题。根据最后一段中的“No ones born being good at all things. You become good at things through hard
56、 work”可知没有人天生擅长做任何事情。通过努力工作,你会变得很好。人们必须通过自己的努力工作实现梦想。分析选项可知D项符合题意。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项.Our mind is a powerful thing, which can either improve or crush our mood. Many of us have problems with negative thoughts playing on the channel of our minds, but if y
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
