江西省南昌市三校2022-2023学年高三英语上学期11月期中试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 南昌市 2022 2023 学年 英语 上学 11 期中 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、南昌市三校(一中、十中、铁一中)高三上学期第一次联考英语试题考试时长:120分钟 试卷总分:150分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题; 每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What kind of life is the man expecting this weekend?A. A busy one. B. A colorful one. C. A relaxing one.2. Where does th
2、e conversation probably take place?A. In a restaurant. B. In a clothing shop. C. In the womans house.3. What is the woman worried about?A. She wont go back until midnight.B. Her son might be caught in the storm.C. Her friend cant receive her message.4. What does the man suggest the woman do?A. Balan
3、ce study and voluntary work.B. Work at the community part-time.C. Stick to her weekly schedule.5. When did the woman get off work yesterday?A. At 6:00 pm. B. At 8:00 pm. C. At 9:00 pm.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟
4、的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man say about Vivians car?A. Its dangerous to drive. B. It wont cost much to repair. C. Its a bit small for her.7. What does the man offer to do for Vivian?A. Give her a ride home. B. Lend her some money. C. Help fix her car.听第7段材料,回答第8至10题。8. What do
5、es the man plan to do tomorrow?A. Go fishing. B. Attend a party. C. Do some shopping.9. What will the speakers buy for their grandfather?A. A fishing pole. B. A camera. C. A bag.10. How soon will the sporting goods store open?A. In 10 minutes. B. In half an hour. C. In an hour.听第8段材料,回答第11至13题。11. H
6、ow many people will have dinner together?A. Three. B. Four. C. Six.12. What does the man complain about?A. Its unable to sit together. B. Its hard to see the band. C. Its too noisy near the stage.13. Who is the woman?A. A manager. B. A musician. C. A waitress.听第9段材料,回答第 14 至17 题。14. What did Kayla h
7、elp Megan with?A. A presentation. B. Last months schedule. C. An important project.15. Why does the man talk to Kayla?A. To give her a promotion. B. To discuss a new project. C. To criticize her performance.16. What is Garys plan?A. Taking early retirement. B. Starting his own business. C. Joining a
8、nother company.17. How does Kayla feel at the end of the conversation?A. Disappointed. B. Nervous. C. Happy.听第10段材料,回答第18至20题。18. What does the speaker remind people to do?A. Buy extra food and water. B. Work from home for two weeks.C. Leave the area as soon as possible.19. What season is it now pro
9、bably?A Spring. B. Summer. C. Winter.20. What is the main topic of the talk?A. The change of the seasons. B. The course of the hurricane.C. The measures to cope with bad weather.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AScholarships for the Class of 2022Applying for
10、 scholarships in your senior year is a number game, and the more scholarships you apply for, the better your chance of winning.O Wines Opportunity for Success ScholarshipDeadline: Varied.Award Amount: $1,000 for each winnerO Wines Opportunity for Success Scholarship is available to female high schoo
11、l seniors who plan to enroll full-time in a four-year undergraduate program. You must have a minimum GPA of 3.2 and demonstrate your financial need.Paradigm ChallengeDeadline: 5/01/2022Award Amount: $1,000 for five winnersParadigm Challenge is open to students up to the age of 18. You may work in a
12、team or alone in creating an original and creative way to help solve real-life problems in homes schools, communities, or around the world. Entries may come in the form of posters, videos, inventions, messages, community events, websites, mobile apps, or anything else that will help save lives.Addit
13、ionally, you must submit a brief statement of your idea (no more than 140 characters).Dont Text & Drive ScholarshipDeadline: 3/01/22Award Amount: $5,000 for two winnersDont Text & Drive Scholarship is available to high school, undergraduate or graduate students. You must be a U.S. citizen or a legal
14、 resident and complete a short statement about your choice in order to qualify for this award.“A Voice for Cats” Essay Contest ScholarshipDeadline: 7/01/2022Award Amount: $1,000 for each winner“A Voice for Cats” Essay Contest Scholarship is open to students who are entering college or currently enro
15、lled in college. You must have a background of volunteering or working at an animal rescue organization for at least 20 hours and submit an essay of between 300 and 500 words on feline (猫科动物的) welfare and the humane treatment of cats.1. Who is O Wines Opportunity for Success Scholarship intended for
16、?A. Undergraduate exchange students.B. Part-time graduate students.C. Female high school seniors.D. Poor pupils failing to afford education.2. What will result in disqualification for the Paradigm Challenge?A. Having no teammates.B. Showing less interest in charity activities.C. Being inactive in co
17、mmunity events.D. Submitting the statement on May 3rd, 2022.3. Which of the following offers an individual the highest scholarship?A. Paradigm Challenge.B. O Wines Opportunity for Success Scholarship.C. Dont Text & Drive Scholarship.D. “A Voice for Cats” Essay Contest Scholarship.【答案】1. C 2. D 3. C【
18、解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个申请奖学金的项目的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据O Wines Opportunity for Success Scholarship部分中“O Wines Opportunity for Success Scholarship is available to female high school seniors who plan to enroll full-time in a four-year undergraduate program.(O Wines for Success奖学金提供给计划全日制读四年制本科的高中三年级女生)”可
19、知,O Wines for Success奖学金的对象是女高中生。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Paradigm Challenge部分中“Deadline: 5/01/22(截止日期:2022年5月1日)”可知,在2022年5月3日提交声明会导致Paradigm Challenge被取消资格。故选D。【3题详解】细节理解题。根据文章内容可知,O Wines Opportunity for Success Scholarship每位获奖者1000美元;Paradigm Challenge五位获奖者1000美元;Dont Text & Drive Scholarship两位获奖者5000美
20、元;“A Voice for Cats” Essay Contest Scholarship每位获奖者1000美元。故Dont Text & Drive Scholarship提供个人最高奖学金。故选C。BMost boyhood dreams are never realized, particularly if you grew up in the 1960s and desired to become Tarzan of the Apes. But that is not the case for young Fred Bercovitch. His dream of swinging
21、from jungle vines (藤蔓) and communicating with chimps and elephants began when he read Edgar Rice Burroughs Tarzan books. These books attracted him to the jungles of Africa and eventually brought him before a United Nations conference where he advocated helping save giraffes.Bercovitch answered the c
22、all of the wild in 1978. He flew to Kenya to live close to a group of olive baboons (狒狒), which he hoped would result in a doctoral paper about their reproduction. Denise, his classmate, accompanied him. Their two-year adventure in the wild resulted in a Ph.D. in biological anthropology (人类学) from U
23、C, Los Angeles for Bercovitch and some astonishing stories.It was his time at the San Diego Zoo Wildlife Alliance that brought him worldwide recognition when a study he conducted was featured as one of the Top 100 Science Stories of 2002 by the magazine Discover. As head of the San Diego Zoo Wildlif
24、e Alliances Behavioral Biology Division, he documented the social habits of giraffes. “We found giraffes behaved pretty much like people who attend parties. Some talked to a few friends, some enjoyed communicating with strangers, and others were looking for pleasure together,” said Bercovitch.To con
25、firm that giraffes behave in the same way in the wild, Bercovitch flew to Zambia and consulted with a researcher with 30 years of data on giraffes. He ran the researchers data through a complex computer program and confirmed giraffes social preferences are the same in the wild as they are kept in a
26、limited space.As a professor at Kyoto University since 2010, Bercovitch has published more than 150 scientific papers in an effort to advance the understanding of animals. He wishes for a better world for humans and animals to live in, which is far less violent.4. What was young Fred Bercovitchs dre
27、am?A. Saving giraffes.B. Working for the UN.C. Exploring the wildlife in the jungle.D. Writing books about animals.5. How did Fred Bercovitch complete his doctoral paper?A. By conducting a field study.B. By performing lab experiments.C. By referring to previous documents.D. By turning to biological
28、anthropology professors.6. What can be known about giraffes from Bercovitchs research?A. They are socially active.B. They show a gift for self-defense.C. They prefer to live in a limited space.D. They are strict followers of social rules.7. What would be the best title for the text?A. The charm of t
29、he jungles of AfricaB. The key to amazing academic successC. Fred Bercovitchs adventure in the wildD. Fred Bercovitchs devotion to his childhood dream【答案】4. C 5. A 6. A 7. D【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了Fred Bercovitch坚持少时的梦想,致力于研究野生动物并取得了不错的成就。【4题详解】细节理解题。根据第一段“His dream of swinging from jungle vines (藤蔓)
30、 and communicating with chimps and elephants began when he read Edgar Rice Burroughs Tarzan books. These books attracted him to the jungles of Africa and eventually brought him before a United Nations conference where he advocated helping save giraffes.(当他读了埃德加赖斯巴勒斯的人猿泰山之后,他开始梦想在丛林藤蔓上荡秋千,与黑猩猩和大象交流。这
31、些书把他吸引到非洲的丛林,并最终使他参加了一个联合国会议,在那里他倡导帮助拯救长颈鹿)”可知,年轻的弗雷德伯科维奇的梦想是探索丛林中的野生动物。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段“Their two-year adventure in the wild resulted in a Ph.D. in biological anthropology (人类学) from UC, Los Angeles for Bercovitch and some astonishing stories.(他们在野外的两年探险让Bercovitch获得了加州大学洛杉矶分校的生物人类学博士学位,并讲述了一些
32、令人震惊的故事)”可知,弗雷德伯科维奇通过实地考察完成他的博士论文。故选A。【6题详解】细节理解题。根据倒数第三段“We found giraffes behaved pretty much like people who attend parties. Some talked to a few friends, some enjoyed communicating with strangers, and others were looking for pleasure together(我们发现长颈鹿的行为和参加派对的人很像。一些人和几个朋友聊天,一些人喜欢和陌生人交流,还有一些人在一起寻找
33、乐趣)”可知,从Bercovitch的研究中我们可以了解到长颈鹿在社交上很活跃。故选A。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“Most boyhood dreams are never realized, particularly if you grew up in the 1960s and desired to become Tarzan of the Apes. But that is not the case for young Fred Bercovitch.(大多数童年的梦想永远不会实现,尤其是如果你成长在20世纪60年代,渴望成为人猿泰山。但年轻的弗雷德伯科维奇却不是这样)”结合文
34、章主要讲述了Fred Bercovitch坚持年少时的梦想,致力于研究野生动物并取得了不错的成就。故D选项“弗雷德伯科维奇对童年梦想的执着”最符合文章标题。故选D。CThe “butterfly effect” may have it all wrong. Instead of a single insects wing flap setting off a distant tornado weeks later, rain in sub-Saharan Africa can lead to more wing-flapping butterflies in southern Europe t
35、he next spring, a new study finds.Orange with black and white wing tips, the painted lady is one of the planets most widespread butterflies, living on every continent except Antarctica and South America. Populations reach tens of millions in Europe alone. Like the monarch butterfly, the painted lady
36、 undertakes impressive annual migrations; its round-trip journeys of some 12,000 to 14,000 kilometers reach from sub-Saharan Africa to Scandinavia and back again. It is one of the longest known annual insect migrations. “But this migration is strange, with the number of immigrant insects arriving in
37、 Europe sometimes varying greatly year over year, which has confused naturalists for generations,” says ecologist Richard Fox.Adult painted ladies only live about 2 weeks, so the butterflies migrations are multi-generational affairs. Experts have long suspected variations in spring numbers in the Me
38、diterranean occur because conditions farther south have affected the breeding success of an earlier generation. To see whether thats true, Jason Chapman and his colleagues collected 21 years worth of butterfly observations from West Africa to Western Europe. The researchers found that the butterflie
39、s spring numbers in Europe are heavily influenced by the amount of monsoon (雨季) rainfall in western sub-Saharan Africa in the previous summer and fall.More rain there, they found, leads to flooding, which fuels plants that emerging larvae(幼虫) feast on in the winter. Wet years appear to have produced
40、 European butterfly booms in 2009, 2015, and this year. Spring plants amount in northwestern Africa can also affect the numbers of the painted ladies; the butterflies make some stops in the region on the way to Europe.The findings help scientists know what a changing climate could mean to the insect
41、s, according to ecologist Constanti Stefanescu. “Now that researchers have taken some mystery out of the insects northward migration, one remaining puzzle is how they manage to survive their return journey southward at the end of the summer,” says another ecologist, Chris Thomas.8. Which of the foll
42、owing agrees with painted ladies living habits?A. They have a long annual migration route.B. They are equally distributed around the world.C. They flap their wings more frequently than other butterflies.D. They share a migration time similar to the monarch butterflies.9. What drove the naturalists t
43、o carry out the study?A. Short lifespan of the butterflies.B. Migration route of the butterflies.C. Returning time of the butterflies after the migration.D. Changing populations of the immigrant butterflies in Europe.10. How does more rain increase the population of European butterflies?A. By making
44、 the air fresh.B. By providing enough food.C. By providing safe habitats.D. By lowering the local temperature.11. What can be inferred from the last paragraph?A. Theres more to be learned about the painted lady.B. It is a mystery how the painted lady survives summers.C. Its necessary to help the pai
45、nted lady find its way home.D. Its hard for the painted lady to survive in its return migration.【答案】8. A 9. D 10. B 11. A【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了彩蝶的生活习性以及对这种昆虫的一些研究发现。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Like the monarch butterfly, the painted lady undertakes impressive annual migrations; its round-trip journeys of some
46、12,000 to 14,000 kilometers reach from sub-Saharan Africa to Scandinavia and back again. It is one of the longest known annual insect migrations.(和黑脉金斑蝶一样,彩蝶每年都要进行令人印象深刻的迁徙;从撒哈拉以南非洲到斯堪的纳维亚半岛再返回的往返行程约为1.2万至1.4万公里。这是已知的最长的昆虫年度迁徙之一)”可知,彩蝶的迁徙路线很长。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第二段“But this migration is strange, with
47、 the number of immigrant insects arriving in Europe sometimes varying greatly year over year, which has confused naturalists for generations,” says ecologist Richard Fox.(生态学家理查德福克斯说:“但是这种迁徙很奇怪,到达欧洲迁徙昆虫的数量有时每年都有很大的变化,这让几代博物学家感到困惑。”)”可知,欧洲迁徙蝴蝶数量的变化促使博物学家进行这项研究。故选D。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“More rain there
48、, they found, leads to flooding, which fuels plants that emerging larvae(幼虫) feast on in the winter.(他们发现,那里的雨水越多,就会导致洪水泛滥,而洪水会为植物提供燃料,这些植物会在冬季为新出现的幼虫提供食物)”可知,更多的雨水提供足够的食物,从而增加欧洲蝴蝶的数量。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“Now that researchers have taken some mystery out of the insects northward migration, one rem
49、aining puzzle is how they manage to survive their return journey southward at the end of the summer,” says another ecologist, Chris Thomas.( 另一位生态学家Chris Thomas说:“现在,研究人员已经揭开了昆虫向北迁徙的一些谜团,剩下的一个谜团是,它们是如何在夏末返回南方的旅程中幸存下来的。”)”可推知,关于彩蝶还有很多需要了解的。故选A。DWhen we want to communicate with another person, we gene
50、rally use our voice, such as speaking or shouting. They are great ways to communicate, but they have some drawbacks.For instance, if you live on a mountainside and your friend lives on another mountainside, shouting to each other isnt always that effective. Shouting creates lots of echoes (回声) among
51、 the corners and holes of mountains, and the average outdoor range of an understandable human voice is only about 180 meters. Unless you walk over to where your friend lives to carry on a conversation at a reasonable speaking distance, or communicate by some sort of visual technique like smoke signa
52、ls, theres not much to be done except whistle (吹口哨).Whistling is the product of air being forced through a small hole made by your lips. A whistle is different from your voice because its clear, and the frequency is high. The sound of a whistle can carry for over 8 kilometers and it holds its form,
53、while a shout can become a mess because of the echoes.For thousands of years, humans have relied on spoken language to accomplish daily, face-to-face communication most of the time. And in recent years, the coming of text messaging has also made whistled languages take a dive worldwide. Luckily, the
54、re are still over 70 groups around the world that engage in special whistled languages.Theyre most commonly found in mountainous regions where farmers need to pass messages around without walking up and down hills, and whistles are also used to communicate through the thick Amazon rainforest and are
55、 useful to Inuit at sea as well. Hunters can use whistling to communicate with each other in a way that doesnt alarm their targets as the voice-produced language might.Whistled languages are unique to a certain area and they are not distinct from spoken language. However, whistled language speakers
56、around the world are found to be able to understand about 90 percent of whats communicated. When whistled languages are still present, it signals that traditional activities are still commonly practiced and therefore the cultures behind them have been maintained.12. What does the author want to expr
57、ess in the first two paragraphs?A. Reasons for producing echoes outdoors.B. The difficulty of living on the mountainside.C. The necessity of adopting face-to-face communication.D. Limitations of communicating by speaking or shouting.13. What does the underlined part in Paragraph 4 probably mean?A. S
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-343510.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
