江西省南昌市实验中学2022届高三上学期第一次模拟考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省南昌市实验中学2022届高三上学期第一次模拟考试英语试题 WORD版含解析 江西省 南昌市 实验 中学 2022 届高三 上学 第一次 模拟考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届江西省南昌市实验中学高三上学期第一次模拟考试英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号,回答非选择题时,将答案写在答题卡上。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选
2、项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What does the man want to do?A. Watch films. B. Visit his brother. C. Dine with the woman.2. How does the woman feel?A. Happy. B. Dissatisfied. CAngry.3. When does the man plan to reach the airport
3、?A. At 2:00 B. At 2:30 C. At 4:304. Why does the man talk to Dr. Simpson?A. To ask for help. B. To discuss his studies. C. To make an apology.5. Whats the probable relationship between the speakers? A. Husband and wife. B. Salesman and customer. C. Interviewer and interviewee.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22
4、.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the conversation mainly about?A. Weekend plans. B. Phone usage. C. Social apps.7. How many people does the man usually text?A. 5. B. 6. C. 60.听第7段材料,回答第8至10题。8. Wh
5、at does the woman plan to do?A. Rent an apartment. B. Have a business meeting. C. Meet her wedding organizer.9. How much time will the woman be late for her appointment?A. At least Five minutes. B. At least ten minutes. C. At least fifteen minutes.10. Where is the woman now?A. On Reindeer Way. B. In
6、 an apartment. C. At a police station.听第8段材料,回答第11至13题。11. What will the woman do? A. See a doctor. B. Post some letters. C. Withdraw some money.12. Where is the doctors office?A. Near the bank. B. Near the post office. C. Near the supermarket.13. What is the woman happy about?A. Finishing some task
7、s. B. Going downtown. C. Hanging out with the man.听第9段材料,回答第14至17题。14. Why did the man arrive late? A. He got stuck in traffic. B. He was unable to park. C. He had to take a different route.15. What was the weather like in the morning? A. It was raining. B. It was sunny. C. It was cloudy.16. What ev
8、ent did the man miss? A. A sports event. B. A food fair. C. A concert.17 Where will the dancing events happen? A. At a park. B. At a stadium. C. At a television station.听第10段材料,回答第18至20题。18. What is the main purpose of the loud noises?A. To warn people outdoors to get inside.B. To get peoples attent
9、ion inside their homes.C. To inform people without radios about danger.19. Who decides to turn on the system?A. Local media. B. Local officials. C. The national weather service.20. What is the main topic of the talk?A. A weather report. B. A warning system. C. The safety measures in bad weather. 第二部
10、分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AYou can either travel or read, but either your body or soul must be on the way. The popular saying has inspired many people to read or go sightseeing. Traveling just like reading, is a refreshing journey from the busy world. Bo
11、oks, brain food, can keep you company on your travel.On the Road, 1957, by Jack KerouacThe book is a globally popular spiritual guide book about youth. The main character in the book drives across the US continent with several young people and finally reaches Mexico. After the exhausting and excitin
12、g trip, the characters in the book begin to realize the meaning of life. The book can be a good partner with you to explore the United States.Life is Elsewhere, 1975, by Milan KunderaJean-Jacques Rousseau once said, “Man is born free, and everywhere he is in chains.” The book tells a young artists r
13、omantic but miserable life, about how he reads, dreams, and has a relationship. Experience the artists passionate life in the book during a trip to Central Europe. The book invites you to deeply reflect on your current life.The Stories of Sahara, 1967, by SanmaoThe book narrates the authors simple b
14、ut adventurous life in the Sahara Desert, which seems a desolate and dull place. The fancy natural scenery and life there, along with the authors romantic and intensive emotion, will inspire you to explore the mysterious land. Reading the book is like participating in a dialogue with the author, who
15、 is sincere and humorous.Lotus, 2006 by AnnbabyThis novel set in Tibet, tells three peoples stories, each with their unique characteristics. It reveals modern peoples emotions and inner life, their confusion about love, and exploration of Buddhism.The book is a good partner to bring you to the sacre
16、d land Tibet.1. Which book is about the exploration of life value through a journey?A. On the Road.B. Life is Elsewhere.C. The Stories of Sahara.D. Lotus.2. Whose book could be the most suitable for your trip to Germany?A. Jack Kerouacs.B. Sanmaos.C. Annbabys.D. Milan Kunderas.3. What can we learn f
17、rom the text?A. Lotus is a religious book exploring Tibetan Buddhist culture.B. On the road advises a classic route for driving across the US.C. The stories of Sahara records its authors own life in the desert.D. Life is Elsewhere demonstrates Jean-Jacques Rousseaus own life.【答案】1. A 2. D 3. C【解析】【分
18、析】这是一篇说明文。本文主要推荐了几本适合在旅行途中阅读的书。【1题详解】细节理解题。根据On the Road, 1957, by Jack Kerouac中的After the exhausting and exciting trip, the characters in the book begin to realize the meaning of life.可知,在那令人筋疲力尽的旅行之后,书中的人物开始意识到生命的意义,故选A项。【2题详解】细节理解题。根据第三段The Stories of the Sahara,1967, by Sanmao中的Experience the ar
19、tists passionate life in the book during a trip to Central Europe可知,Germany(德国)是属于Central Europe(中欧)的,故选D项。【3题详解】推理判断题。根据标题Lotus, 2006, by Annbaby中内容可知,该书故事发生在西藏,反映三位人物的情感和内心生活、对爱的困惑以及对佛教的探索,但是并未说该书是宗教书籍,故A错。根据标题On the Road, 1957, by Jack Kerouac中内容可知,该书只提及主人公驱车穿越美国大陆到达墨西哥,但其目的并不是介绍一条经典的穿越美国的路线,故B错。
20、根据标题The Stories of the Sahara, 1976, by Sanmao中内容可知,阅读本书,就好像加入了与作者的对话,并未说本书记录了作者的生活,故D错。根据标题Life is Elsewhere, 1975, by Milan Kundera中内容“The book invites you to deeply reflect on your current life.”可知,本书引导人们对当前生活进行深刻地反思,故选C项。BThe great-grandmother is learning English with the help of her family when
21、 she is at the age of 91. She hopes to use the language at next years Olympic Games in Tokyo. Takamizawa was one of the more than 200, 00 people who requested to volunteer for Tokyos 2020 Games. English is not required for service, but it is a useful skill for volunteers to have.But Takamizawa had n
22、ot been able to learn the language when she was young. Takamizawa said that she was in high school when World War Two started. She said, “In my second year there, English was banned because it was the enemy language.”Takamizawa said her grandchildren helped persuade her that she was not too old to l
23、earn. “When I talked to my grandchildren about my wish, they said, Its not too late. We will teach you one word a day ”. Natsuko is Takamizawas granddaughter and main English teacher. Natsuko sends a new English word to her grandmothers phone every day. They also often work together directly on phra
24、ses that Takamizawa will need for the Olympics. “Welcome to Tokyo, this is the Olympic stadium, how can I help you?” Takamizawa answers when asked to say an English phrase she has learned. Natsuko explains that she wanted to give her grandmother something to enjoy. “I can clearly see her English is
25、getting better. Its my joy now.”The EF English Proficiency Index is a measure of the level of English spoken in a country. Japan ranks 49th among countries where English is not the first language. This situation is slowly changing as younger generations welcome English. However, Takamizawa believes
26、real change will not happen unless Japanese people become more open to the rest of the world. With around 500 days to go until the games begin, the whole Takamizawa family is ready to welcome the world to Tokyo.4. Why couldnt Takamizawa learn English when she was young?A. Because English was useless
27、.B. Because she was too young to learn English.C. Because English was forbidden to learn.D. Because she was unwilling to learn English.5. What can we know from the third paragraph?A. Takamizawa gets strong support from her family.B. Takamizawas grandchildren love her a lot.C. Natsuko is Takamizawas
28、granddaughter and only English teacher.D. Natsuko teaches Takamizawa English mainly by talking with her.6. What does the underlined phrase “This situation” in Paragraph 4 refer to?A. English is not the first language in Japan.B. The level of English spoken in Japan is relatively low.C. Younger gener
29、ations in Japan welcome English.D. Japanese people become open to the rest of the world.7. What is the main idea of the passage?A. Where there is a will, there is a way.B. It is never too late to learn.C. The early bird catches the worm.D. Two heads are better than one.【答案】4. C 5. A 6. B 7. B【解析】【分析
30、】这是一篇记叙文。文章主要介绍了日本91岁的奶奶Takamizawa为了做好迎接在东京举行的2020奥运会的志愿工作,在孙辈的鼓励和帮助下学习英语的励志故事。【4题详解】细节理解题。根据第二段But Takamizawa had not been able to learn the language when she was young. Takamizawa said that she was in high school when World War Two started. She said, “In my second year there, English was banned be
31、cause it was the enemy language.”可知,是在她高中二年级时第二次世界大战大战爆发了,而英语因为是敌人的语言被禁止了,故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第三段Takamizawa said her grandchildren helped persuade her that she was not too old to learn. “When I talked to my grandchildren about my wish, they said, Its not too late. We will teach you one word a day ”.可
32、知她的孙辈说服并且帮助她学习英语,因此推断她从家人那里得到很大的支持。故选A项。【6题详解】词义猜测题。根据第四段Japan ranks 49th among countries where English is not the first language. 在英语不是第一语言的国家中,日本排名第49位。可知“This situation”指的是在日本人的英语水平相对较低,故选B项。【7题详解】主旨大意题。文章主要介绍了日本91岁的奶奶Takamizawa在孙辈的鼓励和帮助下学习英语,从她身上体现了“活到老,学到老”的精神,故选B项。CMove over, helicopter parent
33、s. “Snowplow (扫雪机) parents” are the newest reflection of an intensive (强化的) parenting style that can include parents booking their adult children haircuts, texting their college kids to wake them up so they dont sleep through a test, and even calling their kids employers.Helicopter parenting, the pr
34、actice of wandering anxiously near ones children, monitoring their every activity, is so 20th century. Some rich mothers and fathers now are more like snowplows: machines moving ahead, clearing any difficulties in their childrens path to success, so they dont have to suffer failure, frustration (挫折)
35、 or lose opportunities.It starts early, when parents get on wait lists for excellent preschools before their babies are born and try to make sure their kids never do anything that may frustrate them. It gets more intense when school starts: running forgotten homework to school or calling a coach to
36、request that their children make the team.Rich parents may have more time and money to devote to making sure their children dont ever meet with failure, but its not only rich parents practicing snowplow parenting. This intensive parenting has become the most welcome way to raise children, regardless
37、 of income, education, or race.Yes, its a parents job to support the children, and to use their adult wisdom to prepare for the future when their children arent mature enough to do so. Thats why parents hide certain toys from babies to avoid getting angry or take away a teenagers car keys until he f
38、inishes his college applications.But snowplow parents can take it too far, some experts say. If children have never faced a difficulty, what happens when they get into the real world?“Solving problems, taking risks and overcoming frustration are key life skills,” many child development experts say,
39、“and if parents dont let their children experience failure, the children dont acquire them.”8. What do we know about snowplow parenting?A. It appeared before helicopter parenting.B. It costs parents less than helicopter parenting.C. It was a typical phenomenon of the 20th century.D. It provides more
40、 than enough services for children.9. What is mainly discussed about snowplow parenting in Paragraph 4?A. Its cost.B. Its benefits.C. Its popularity.D. Its ending.10. Why does the author mention parents taking away car keys?A. To show teenagers are no better than babies.B. To advise teenagers not to
41、 treat their cars as toys.C. To advise parents not to buy cars for their teenagers.D. To show its appropriate to help children when necessary.11. Whats the possible result of snowplow parenting according to the experts?A. Children lacking problem-solving ability in reality.B. Children mastering more
42、 key life skills than parents.C. Children gaining great success in every aspect of life.D. Children meeting no problems or frustration after growing up.【答案】8. D 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】这是一篇议论文。文章介绍了这样一个群体-“扫雪机父母”,这种父母就像扫雪机一样披荆斩棘,为孩子清除人生路上的一切障碍。但是专家表示,这种做法是不明智的,父母们预先给孩子解决所有问题会让孩子在现实世界中失去解决问题的能力。【8题详解
43、】细节理解题。由第一段“Snowplow(扫雪机) parents” are the newest reflection of an intensive(强化的) parenting style that can include parents booking their adult children haircuts, texting their college kids to wake them up so they dont sleep through a test, and even calling their kids employers.”(“扫雪机父母”是密集教育方式的最新反映,
44、这种教育方式还包括父母为成年子女预约理发,给上大学的孩子发短信叫他们起床,这样他们就不会在考试期间睡过头,甚至给孩子的雇主打电话)可知,如今是“扫雪机父母”的天下了。采取这种高强度育儿方式的“扫雪机父母”为孩子提供了足够的服务。故选D项。【9题详解】主旨大意题。由第四段“but its not only rich parents practicing snowplow parenting. This intensive parenting has become the most welcome way to raise children, regardless of income, educa
45、tion, or race.”(但不是只有富人才会做扫雪机父母。无论收入、教育或种族如何,这种高强度育儿方式已经成为最受欢迎的养育孩子的方式。)所以第四段主要讲“扫雪机父母”育儿方式的普及性。故选C项。【10题详解】推理判断题。由第五段“Yes, its a parents job to support the children, and to use their adult wisdom to prepare for the future when their children arent mature enough to do so”(是的,父母的工作是养育孩子,并在孩子还不够成熟的时候利
46、用他们的成人智慧为他们的未来做准备。)所以本段在肯定父母在养育孩子时所做出的努力以及正确性。故判断出作者提到父母拿走孩子的车钥匙的事例就是为了表明父母在必要时帮助孩子是正确的。故选D项。【11题详解】推理判断题。由最后一段“Solving problems, taking risks and overcoming frustration are key life skills,” many child development experts say, “and if parents dont let their children experience failure, the children
47、 dont acquire them.”(解决问题、去冒险和克服挫折是关键的生活技能,如果父母不让孩子经历失败,孩子就不会获得它们。)所以根据专家的说法,“扫雪机父母”的教育结果会让孩子在现实世界中失去解决问题的能力。故选A项。【点睛】DA robot created by Washington State University (WSU) scientists could help elderly people with dementia (痴呆) and other limitations live independently in their own homes.The Robot Ac
48、tivity Support System, or RAS, uses sensors installed in a WSU smart home to determine where its residents are, what they are doing and when they need assistance with daily activities. It navigates (定位) through rooms and around obstacles to find people on its own, provides video instructions on how
49、to do simple tasks and can even lead its owner to objects like their medication or a snack in the kitchen.“RAS combines the convenience of a mobile robot with the activity detection technology of a WSU smart home to provide assistance in the moment, as the need for help is detected,” said Bryan Mino
50、r, a postdoctoral researcher in the WSU School of Electrical Engineering and Computer Science.Currently, an estimated 50 percent of adults over the age of 85 need assistance with every day activities such as preparing meals and taking medication and the annual cost for this assistance in the US is n
51、early $2 trillion. With the number of adults over 85 expected to triple by 2050, researchers hope that technologies like RAS and the WSU smart home will relieve some of the financial strain on the healthcare system by making it easier for older adults to live alone.RAS is the first robot researchers
52、 have tried to incorporate into their smart home environment. They recently published a study in the journal Cognitive Systems Research that demonstrates how RAS could make life easier for older adults struggling to live independently.“While we are still in an early stage of development, our initial
53、 results with RAS have been promising,” Minor said. “The next step in the research will be to test RAS performance with a group of older adults to get a better idea of what prompts, video reminders and other preferences they have regarding the robot.”12. How does RAS serve elderly people?A. Through
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-343743.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
