湖北省新高考联考协作体2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 湖北省 新高 联考 协作 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、湖北省新高考联考协作体2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)第I卷第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A. 19.15 B. 9.18 C. 9.15答案是C。1. How much was the TV
2、 set?A. $60. B. $120. C. $90.2. What does the man mean?A. Tom was talking with the postman.B. Tom was running around the corner.C. Tom was helping the postman with his work.3. What does the man want to do?A. Buy a fan. B. Use electricity. C. Cool himself down.4. Why did the boss criticize Joseph?A.
3、He was late for work.B. He quarreled with the man speaker.C. He criticized the man speaker too seriously.5. Who is Fiona?A. The woman speaker. B. Thompsons sister. C. Daisys sister.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22.5分)听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的
4、作答时间。每段对话读两遍。听第6段材料,回答第6至8题。6. What was the weather like last week?A. Nice and sunny. B. Too warm. C. Neither hot nor cold.7. What season is it now?A. Summer. B. Winter. C. Autumn.8. What does the man think the weather will be like this weekend?A. He thinks itll rain.B. He doesnt think itll rain.C.
5、He thinks itll be cloudy.听第7段材料,回答第9至11题。9. What can we know about the singing group?A. Its made up of 15 girls.B. It practices once every other week.C. Every member comes on time for each practice.10. What is the singing group doing these days?A. Practicing eight songs.B Performing a new song.C. Pr
6、acticing for a school show.11. What can we know about the new song?A. Its name is Sundays.B. Its written by a famous musician.C. Its written by a singer of the group.听第8段材料,回答第12至14题。12. What is the father reading at the beginning of the conversation?A. A novel. B. A magazine. C. A newspaper.13. Wha
7、t kind of book does the girl want to read?A. A book about animals. B. A book on dolls. C. A book about candy and cookies.14. What does the girls teacher say about reading?A. The girl can borrow books from the library.B. The girl should read books every day.C. The girl ought to read at least ten book
8、s a night.听第9段材料,回答第15至17题。15. Where are they planning to go in the morning?A. To a zoo. B. To an art museum. C. To the seashore.16. Why does the woman want to go shopping instead?A. To buy some clothes. B. To meet her friend there. C. To buy a gift for her friend.17. What are they talking about?A.
9、A city guide. B. A shopping center. C. A travel plan.听第10段材料,回答第18至20题。18. What is the main idea of this passage?A. How you decide what you are going to buy in a supermarketB. Who decides what you should buy in a supermarketC. How a supermarket makes people spend more money19. Why does the food that
10、 everybody must buy spread all over the store?A. To lead customers to all sections of the store.B. To make it easy for customers to locate the food.C. To provide a good service.20. How much do people spend after they have been in a store for 30 minutes?A. 40 cents each minute. B.1500 cents in total.
11、 C. Five dollars each minute.第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AEdinburgh is the worlds festival city. There are 12 festivals throughout the year, half of which are celebrated during the months of July and August.Hundreds of thousands of people visit the
12、 Scottish capital during the summer. Here are some of the events they can enjoy:The Edinburgh International FestivalThis is the original Edinburgh festival, which began in 1947. actors, musicians, dancers and opera singers from all over the world perform to huge audiences. You need tickets for most
13、events which take place in theaters around the city.The Edinburgh Festival FringeThis is the largest arts festival in the world with thousands of show taking place across the city. More than 20,000 artists take part, as the festival is open to anyone. Visitors can choose from a huge variety of acts.
14、 Join thousands of visitors and locals at the Royal Mile, Edinburghs main street, to watch all kinds of performers and shows.The Edinburgh International Book FestivalThe largest book festival in the world began in 1983 and take place every year in Charlotte Square Gardens, in the centre of Edinburgh
15、. There are more than 700 events for children and adults who love books. You can meet many authors, talk to them, ask them to sign a book or listen to them talk about their stories. Children can listen to stories and watch painters draw pictures.The Edinburgh Jazz and Blues FestivalMusic lovers come
16、 to this festival to enjoy music shows around the city. One of the highlights of this musical event is the street carnival, which is free to all. Artists perform street theatre, dance and circus shows in amazing costumes, and everyone can join in the dancing.1. Which of the festivals is the most att
17、ractive to the bookworms around the world?A. The Edinburgh International FestivalB. The Edinburgh Festival FringeC. The Edinburgh International Book FestivalD. The Edinburgh Jazz and Blues Festival2. According to the passage, what can visitors do at The Edinburgh Festival Fringe?A. They can take par
18、t in a street carnival.B. They can enjoy the performances of a great many performers.C. They communicate with some famous authors from all over the world.D. They can join the locals at Charlotte Square Gardens to watch all kinds of shows.3. Where can we probably read the passage?A. In a history book
19、.B. In a tourist brochureC. In an encyclopediaD. In an art magazine.【答案】1. C 2. B 3. B【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了爱丁堡的四个节日以及各自的特色活动。【1题详解】细节理解题。根据The Edinburgh International Book Festival部分中“The largest book festival in the world began in 1983 and take place every year in Charlotte Square Gardens, in the cen
20、tre of Edinburgh. There are more than 700 events for children and adults who love books. You can meet many authors, talk to them, ask them to sign a book or listen to them talk about their stories.(这项世界上最大的图书节始于1983年,每年在爱丁堡中心的夏洛特广场花园举行。有超过700个活动是为喜爱书籍的儿童和成人举办的。你可以见到许多作家,与他们交谈,请他们签名或听他们谈论他们的故事)”可推知,爱
21、丁堡国际图书节最吸引读书爱好者。故选C。【2题详解】细节理解题。根据The Edinburgh Festival Fringe部分中“More than 20,000 artists take part, as the festival is open to anyone. Visitors can choose from a huge variety of acts. Join thousands of visitors and locals at the Royal Mile, Edinburghs main street, to watch all kinds of performers
22、 and shows. (两万多名艺术家参加,因为音乐节对任何人都开放。游客可以从各种各样的表演中进行选择。在爱丁堡的主干道Royal Mile上,加入成千上万的游客和当地人,观看各种各样的表演者和表演)”可知,游客在爱丁堡艺穗节可以欣赏许多表演者的表演。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第一段“Edinburgh is the worlds festival city. There are 12 festivals throughout the year, half of which are celebrated during the months of July and August.(
23、爱丁堡是世界的节日之都。一年中有12个节日,其中一半在7月和8月庆祝)”以及本文主要在介绍爱丁堡的四大节日,可推知,文章出自旅游手册。故选B。BI am a part of the Windward Robotics team known as the Omnicats, one of the many clubs offered at my school. My eight teammates and I started out by watching the robotics qualifiers and finals of Chinese teams. We used these rob
24、otics videos for inspiration and drew up mind maps of what our team wanted to do.We meet everyday for two hours after school in order to build our robots. Typically, adults oversee what students are building, but my school lets teens take control. It leaves room for more errors, but were prouder of
25、our final product.Before our first real match, a practice one was offered at the actual site. My sub-team had been further along than other teams but quickly fell behind. When we arrived on that big day, I immediately felt my teammates tension. Our first match was in three minutes. All of us glanced
26、 around at each other since we were not prepared at all. Our robot was still sitting in a box. Two of our teammates rushed to take the robot for an official examination as the rest of us discussed our strategy.Our team captain explained that we all should try driving the robot now, while it was earl
27、y in the season. She gave me the remote. I had only driven for a limited amount of time in practice so I was extremely nervous. Our autonomous code began to run almost immediately after our short discussion. Despite all the drama, we ended up winning the match. Not too bad for the first match! I was
28、 so proud. I did not enjoy the pressure of driving but liked building the robot behind the scenes instead.We have transferred to a different type of robotics at the end of the semester, which involves the whole team designing one giant robot with large tools. I am a part of the electrical team now,
29、so I make sure the motherboard(母板) can supply the robots energy needs. We have all enjoyed the rest of the season and learned that robotics is never dull!4. What does the underlined word in paragraph 2 probably mean?A. InspectB. ReviseC. OverlookD. request5. Why did her teammates feel so nervous bef
30、ore first match?A. Because it was really too difficult for them.B. Because they didnt prepare for it at all.C. Because they didnt know what the match would be like.D Because they didnt make full preparations before the match.6. How did the author think about their first robotics match?A. It was tiri
31、ng but exciting.B. It was stressful but wonderful.C. It was terrible but delightful.D. It was boring but rewarding.7. What is the best title for the text?A. A Girl Who Loves RobotsB. My First Robotics MatchC. Teamwork for RobotsD. Robotics Is Never Dull【答案】4. A 5. D 6. B 7. C【解析】这是一篇记叙文。主要记叙了作者和队友参加
32、一次机器人比赛的事情,介绍了他们比赛前后所做的工作,比赛时的情况以及作者在比赛中的体会。【4题详解】词义猜测题。根据画线词后文“what students are building, but my school lets teens take control. It leaves room for more errors, but were prouder of our final product.”可知but表示转折,说明一般来说,是成年人监督学生建造机器人,但作者的学校让青少年来操作。它更容易导致学生犯错,但作者他们对最终的产品更加自豪。故画线词意思为“监督”。A. Inspect监督;B
33、. Revise修订;C. Overlook忽略;D. request要求。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“When we arrived on that big day, I immediately felt my teammates tension. Our first match was in three minutes. All of us glanced around at each other since we were not prepared at all. Our robot was still sitting in a box. Two of our team
34、mates rushed to take the robot for an official examination as the rest of us discussed our strategy.(当那个重要的日子终于到来,我立刻感觉到我的队友很紧张。我们的第一场比赛在三分钟后开始。我们都面面相觑,因为我们还没有充分准备好。我们的机器人还在一个盒子里。我们的两名队友冲过去拿着机器人去参加正式的比赛,其余的人则在讨论我们的策略)”可知,她的队友在第一场比赛前感到如此紧张,因为他们在比赛前没有做好充分的准备。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第四段中“I had only driven fo
35、r a limited amount of time in practice so I was extremely nervous. Our autonomous code began to run almost immediately after our short discussion. Despite all the drama, we ended up winning the match. Not too bad for the first match! I was so proud.(我在练习中只操作了很有限的时间,所以我非常紧张。在简短的讨论之后,我们的自动代码几乎立即开始运行。尽
36、管闹得不可开交,我们还是赢得了比赛。对第一场比赛来说还不错!我很自豪)”可知,作者认为他们的第一次机器人比赛很紧张,但是还不错。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“I am a part of the Windward Robotics team known as the Omnicats, one of the many clubs offered at my school. My eight teammates and I started out by watching the robotics qualifiers and finals of Chinese teams. We
37、used these robotics videos for inspiration and drew up mind maps of what our team wanted to do. (我是被称为Omnicats的迎风机器人团队的一员,这是我们学校开设的众多俱乐部之一。我和我的八名队友开始观看中国队的机器人资格赛和决赛。我们利用这些机器人视频来获得灵感,并绘制了团队想要做什么的思维图)”结合本文主要在讲作者和她的团队如何准备机器人比赛以及比赛前前后后的情况,贯穿全文的是团队的合作。故C选项“为机器人比赛的团队合作”最符合文章标题。故选C。CKermit the Frog, a popu
38、lar puppet character from US kids show Sesame Street is probably most well-known for saying, “Its not easy being green.” Well, our famous frog friend wont have to worry much longer! It seems that the color green is coming back in style in 2020.Based on fashion collections made for spring/summer 2020
39、, it is clear that major brands have been inspired by natures beauty. The new designs include a variety of leaf prints and flower fashion. Models wore dresses covered in a leafy-green print. These elegant dresses were perfectly paired with shoes and accessories inspired by tropical flowers. At Versa
40、ces fashion show in Milan, US actress Jennifer Lopez closed the show in a remake of the jungle print dress she wore to the Grammy Awards 20 years ago. The dress certainly amazed the crowd.This new trend in seeing the color green as fashionable shouldnt come as a surprise, though. The popularity of t
41、he color has actually been growing for a while now. In 2017, Pantone named green its color of the year as a symbol of new beginnings. Also, with an increased focus on the environment, designers and fashion brands are trying to make their clothes more eco-friendly and sustainable.Green is a strong fa
42、shion trend for 2020 and it seems that it is here to stay. According to the famous Dutch trend forecaster, Li Edelkoort, green will be a major color of the decade. She believes the new “Green Wave” is linked to a hunger for nature. “The need for green is so powerful that it will turn around fashion
43、and design without any doubt, it is impossible to ignore,” Edelkoort writes on her company website describing the new trend.There is much more to green than it being just a color. Edelkoort continues, “But maybe the most important thing about green is its power to bring joy.” Maybe its easier to be
44、green than Kermit originally thought.8. Why does the author mention Kermit the Frog in Paragraph 1?A. To introduce the new trend in 2020.B. To draw readers attention to the topic.C. To show that green is not welcomed in the past.D. To show that Kermit the Frog will be popular in 2020.9. What does Pa
45、ragraph 3 mainly tell us?A. Green has been popular since 2017.B. Green was once the fashionable color in 2017.C. Green, as a new trend in 2020, isnt unexpected at all.D. Green was recognized as a symbol of new beginnings.10. Which statement is Li Edelkoort most likely to agree with?A. Green is just
46、the strong fashion in 2020.B. Green is so powerful that it can bring happiness.C. Green is the symbol of new beginnings.D. Green is a fashion trend rather than anything else.11. How will the new trend probably influence peoples daily life?A. They will prefer a more eco-friendly and sustainable life.
47、B. They will be dressed in green.C. They will get close to nature to have a picnic.D. They will decorate their houses with green things.【答案】8. B 9. C 10. B 11. A【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了2020年的流行色是绿色,且从2020年春夏时装系列可以看出,各大品牌的灵感都来自于大自然的美。文章介绍了绿色成为新趋势的流行过程,以及人们对于绿色是流行趋势的一些看法。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Kermit the Frog,
48、a popular puppet character from US kids show Sesame Street is probably most well-known for saying, “Its not easy being green.” Well, our famous frog friend wont have to worry much longer! It seems that the color green is coming back in style in 2020.(美国儿童节目芝麻街中一个很受欢迎的木偶角色青蛙Kermit可能因为说过一句“浑身是绿色真不容易”而
49、广为人知。好吧,我们著名的青蛙朋友不用担心太久了!看来绿色在2020年又流行起来了)”以及第二段中“Based on fashion collections made for spring/summer 2020, it is clear that major brands have been inspired by natures beauty.(从2020年春夏时装系列可以看出,各大品牌的灵感都来自于大自然的美)”可推知,作者在第一段提到Kermit the Frog是为了将读者的注意力吸引到关于绿色成为2020年流行色的文章主题上来。故选B。【9题详解】主旨大意题。根据第三段“This
50、new trend in seeing the color green as fashionable shouldnt come as a surprise, though. The popularity of the color has actually been growing for a while now. In 2017, Pantone named green its color of the year as a symbol of new beginnings. Also, with an increased focus on the environment, designers
51、 and fashion brands are trying to make their clothes more eco-friendly and sustainable. (不过,这种把绿色视为时尚的新趋势不应该让人感到惊讶。事实上,这种颜色的流行已经持续了一段时间。2017年,Pantone将绿色列为年度流行色,象征着新的开始。此外,随着人们越来越关注环境问题,设计师和时尚品牌都在努力使他们的服装更加环保和可持续)”可知,第3段主要告诉我们2020年的新趋势是绿色一点也不让人意外。故选C。【10题详解】推理判断题。根据最后一段中“But maybe the most important
52、thing about green is its power to bring joy.( 但也许关于绿色最重要的事情是它有带来欢乐的力量)”可推断出,B选项“绿色的力量很强大,它可以带来幸福快乐”是Li Edelkoort可能同意的说法。故选B。【11题详解】推理判断题。根据第三段中“Also, with an increased focus on the environment, designers and fashion brands are trying to make their clothes more eco-friendly and sustainable.(此外,随着人们越来
53、越关注环境问题,设计师和时尚品牌都在努力使他们的服装更加环保和可持续)”;第四段中“According to the famous Dutch trend forecaster, Li Edelkoort, green will be a major color of the decade.(根据著名的荷兰潮流预测家Li Edelkoort的预测,绿色将是这个十年的主要颜色)”以及最后一段中“But maybe the most important thing about green is its power to bring joy.(但也许关于绿色最重要的事情是它有带来欢乐的力量)”可推知
54、,这种新趋势将影响人们更喜欢环保和可持续的生活方式。故选A。DHowever exciting space travel sounds, astronauts must still suffer with bad food. Now, food in space has to be dehydrated (使脱水) or precooked and stored. This means astronauts arent really eating fresh food.New technology may change this. Scientific American reports tha
55、t a specially-designed oven will be sent into space this autumn with NASAs NG-12 cargo mission. Far from the common vacuum-packed meals, astronauts may get to enjoy freshly baked cookies before the end of 2020.Why arent they baking cookies in space already? For one thing, theres the risk of a fire.
56、Engineers also have to overcome the challenge of micro-gravity(微重力), which prevents heat from circling inside ovens the same way it does on Earth.Astronauts will still have to wait a while before they can have their cookies, though. After baking, the results will be sent back to Earth for safety tes
57、ting. If successful, this will be the first oven to bake food in space.“ I believe. that will be game-changing for both science and astronauts,” food technology researcher Maeena Naman Shafiee told Scientific American.One of the main diving forces behind this project has been NASAs 2018 research int
58、o the effects of “confinement and isolation”. Unlike on the International Space Station (ISS), astronauts traveling out of Earths orbit may not be able to speak to their loved ones on future missions, which could lead to negative feelings.Its hoped that the chance to bake and sense familiar smells c
59、an bring joy to astronauts.“Is the ISS going to smell like fresh-baked cookies? We dont know,” said NanoRacks communications manager Abby Dickes. “But thats feeling we all know and love. that will make someone feel at home.”Baking cookies in space would mark an important step, offering a small comfo
60、rt in the difficult and unfamiliar environment of space travel. Astronauts have already grown plants aboard the ISS.With commercial space travel now being planned, who knows what other developments may surprise us in the future?12. What can astronauts do with the new oven in space in the future?A Th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344469.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018年小升初语文总复习精练课件-第7章 现代文阅读-第20课时 童话、寓言类文章的阅读|语文S版.ppt
