分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型2023新教材高考英语二轮专题复习 层级一 感悟价值引领 主题四 落实立德树人 情景2 家国情怀.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:346633
  • 上传时间:2025-11-27
  • 格式:DOCX
  • 页数:8
  • 大小:19.51KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2023新教材高考英语二轮专题复习 层级一 感悟价值引领 主题四 落实立德树人 情景2 家国情怀 2023 新教材 高考 英语 二轮 专题 复习 层级 感悟 价值 引领 主题 落实 树人 情景 国情
    资源描述:

    1、情景2家国情怀.阅读理解A2022潍坊市高中学科核心素养测评Seminole was far too accustomed to the business. Everyone sympathized with him depending on long hours, minimum wages, and illmannered customers. Although struggling to pay his rent,he still went all out to make those lucky enough to sit at his tables laugh. The day was

    2、 going quickly.He was exhausted when he arrived to work the next day, but he went about his daily duties, putting on a brave face as customers complained about the food or questioned the bill. Usually as he prepared to close for the night, a couple of customers would sit down and order drinks. Most

    3、of the crew had left by closing time, but Seminole stayed to serve. Eventually, the last round was ordered and he gave them the bill. The minimum tip was suggested on the receipt. “Tomorrow will be better,”murmured he.But luck wasnt on his side. Evening approaching, a group of teenagers stepped in.

    4、Thankfully, they were polite and respectful. Their cheerful behavior began to rub off on him. As always, he did his best to make their dining experience a pleasant one.Once they finished their dishes, he placed the bill on the table, accompanied with some candies. They placed their notes on the rece

    5、ipt and left smiling. When he returned to clear the table, he was shocked. The teenagers only left a tip of $3,but their total bill was more than $100. Hed gone above and beyond serving the tasty dishes. How could they be so rude?Later that week, he struggled to let go of the awkward memories. He ar

    6、rived at work and expected it to be like any other,but there was something left behind the desk for him a twopage handwritten letter from the teenagers with $18 attached, in which they explained they were unaware of the tipping practice due to it being their first time out alone. Everything suddenly

    7、 made sense.Seminole was so touched by their gesture that he uploaded a picture of the letter sharing their admirable efforts. The Web visitors voiced their opinions, and the reaction was more than positive.1Why did Seminole wear a brave face?ATo serve better.BTo relax himself.CTo sell more drinks.D

    8、To gain a reputation.2What made the teenagers only leave a tip of $3?AIgnorance of the tipping culture.BDissatisfaction with the meal.CGratitude for Seminoles service.DMisunderstanding of the tipping practice.3Which of the following best describes Seminole?APatient and innovative.BGenerous and toler

    9、ant.CPositive and committed.DConsiderate and ambitious.4What can we learn from the teenagers in the text?AOne good turn deserves another.BActions speak louder than words.CHonesty can turn into an opportunity.DIt is better to make things right than not.B2022石家庄市高三教学质量检测(二) A walk in the park may be j

    10、ust what the doctor orders. A new program launched in Canada gives some doctors the option of providing patients with a free annual pass to the countrys national parks as part of an effort to increase access to nature and the health benefits.PaRx, a health initiative launched by the BC Parks Foundat

    11、ion in 2019, partnered with Parks Canada to provide doctors across four provinces with an initial run of 100 passes that can be prescribed (开处方). The program allows doctors to write more general prescriptions for time spent out in nature; two hours a week, at least 20 minutes at a time, is what PaRx

    12、 director Dr. Melissa Lem suggests.“Given the growing body of evidence that indicates nature time can improve all kinds of different physical and mental health conditions, were hoping that our PaRx program not only improves patient health, but reduces costs to the healthcare system, and helps to gro

    13、w the number of people who are more engaged in environmental advocates,” said Prama Rahman, a coordinator for the BC Parks Foundation.Doctors have been catching on, instructing their patients to turn to nature to improve their health and theyre getting creative in how they do it. Robert Zarr, a doct

    14、or based in Washington, began prescribing accessible outdoor activities for his young patients and even created a searchable online database of local parks to make it easier.But getting outside isnt always as easy as it might sound. Income can affect ones access to nature, an issue that PaRx is tryi

    15、ng to address in Canada. Doctors utilizing the new national parks pass program are urged to prioritize patients who might not otherwise be able to afford these passes.While only 100 adult passes, which give holders access to more than 80 national parks, historic sites and nature reserves, have initi

    16、ally been made available, organizers plan to routinely reassess this number as the program grows, the BC Parks Foundation told NPR.5What is PaRx intended to do?AQualify doctors to give prescriptions.BGive patients free access to parks.CPromote free admission to parks.DAdvocate 20 minutes walk a day.

    17、6What does the underlined word “utilizing” in Paragraph 5 probably mean?AFinancing. BSetting up.CEvaluating. DCarrying out.7What can we infer from the last paragraph?AThe BC Parks Foundation is expanding rapidly.BThe program has signed with 80 national parks.CMore people will benefit from the progra

    18、m.DThose living close to parks can gain priority.8Which is the best title of the text?APaRx, a Nature Prescription ProgramBThe BC Parks Foundation in CanadaCYearlong Passes to National ParksDA New Study on Benefits of Walking.完形填空2022武汉市高三调研考试 I am a single father with two young daughters. It had be

    19、en a(n) _1_ year: Being out of work _2_ me of a reliable income and thus I was always low on money. I hated to _3_ my girls. But as the New Year approached, with little choice, I was _4_ to tell the girls, “It looks like our gift will be the gift of our _5_ for each other.” Still, I couldnt stop fee

    20、ling _6_.Then, unexpectedly, a(n) _7_ occurred to me. I _8_ $1,000 in a contest. To give them a _9_, I kept it a secret and went shopping on my own. Back home I wrapped presents in the basement for my girls, all the time _10_, “How amazed they will be!” The next morning, to _11_ the gifts, I went to

    21、 the living room and _12_. There were already dozens of presents all with my name on them. My girls had felt _13_ that Dad wouldnt be getting any gifts, so theyd _14_ wrapped their favorite stuffed animals and other toys so that I would have a happy new year.As I stared at the gifts through _15_ eye

    22、s, I promised myself that this was the best New Year that I had ever had.,1A.ordinary BhappyCtypical Drough2A.reminded BrobbedCinformed Dconvinced3A.disappoint BwarnCpush Dcontrol4A.asked BchosenCexpected Dforced5A.love BrequestCrespect Dpity6A.responsible BpanicCguilty Dpleased7A.idea BmiracleCoppo

    23、rtunity Dfailure8A.lost BcollectedCdonated Dwon9A.gift BfavorCsurprise Dlesson10A.wondering BdoubtingCremembering Dthinking11A.lay out Bset upChand over Dget together12A.hesitated BfrozeCwaited Drested13A.thirsty BcoolCbad Dnatural14A.tightly BcarefullyCslightly Dnervously15A.burning BcharmingCwater

    24、y Dpicky情景2家国情怀.阅读理解A语篇类型:记叙文主题语境:人与自我做人与做事平凡的工作中收获感动【语篇解读】本文主要讲述了一位餐饮店老板Seminole尽管工作艰辛、顾客不礼貌,但他一直用自己的真心服务顾客,并最终收获感动的故事。1答案与解析:A推断。根据第一、二段中对Seminole生意的描述和第三段中的“As always, he did his best to make their dining experience a pleasant one”可以推断出,Seminole之所以摆出勇敢的面孔是为了给顾客提供更好的服务,故A项正确。2答案与解析:A理解具体信息。根据第五段中的

    25、“they explained they were unaware of the tipping practice due to it being their first time out alone”可知,青少年们只留下3美元小费是因为那是他们第一次外出吃饭,对小费习俗一无所知,故A项正确。3答案与解析:C推断。根据第二段中的“putting on a brave face.questioned the bill”和“Tomorrow will be better”可以看出,Seminole是一个乐观的人;根据第三段中的“As always,he did his best to make t

    26、heir dining experience a pleasant one”可以看出,Seminole工作一向尽心尽力,故C项正确。4答案与解析:D推断。根据第四段中的“Hed gone above and beyond serving the tasty dishes. How could they be so rude”可知,青少年们的行为有点伤害到Seminole,结合第五段和第六段内容可知,但那周稍晚的时候,他们弥补了自己的错误,这让Seminole非常感动。从青少年们的故事可以看出,纠正错误总比什么也不做要好,故D项正确。B语篇类型:新闻报道主题语境:人与社会社会服务“免费公园处方”

    27、项目PaRx【语篇解读】加拿大发布了一个新的项目,该项目允许医生为需要户外治疗的病人开免费去公园的处方。5答案与解析:B理解具体信息。根据第二段的描述可知,第一段中提到的“A new program”即PaRx。根据第一段中的“A new program.countrys national parks”可知,PaRx旨在给病人提供免费去国家公园的机会,故B项正确。6答案与解析:D理解词汇。分析句子结构可知,画线词为现在分词。此处表示医生被敦促优先考虑那些可能负担不起这些公园通行证的病人,由此可以推测出,此处讲的医生应该是负责这些项目运营的医生,故D项“实施,执行”与画线词意义最为接近。7答案与

    28、解析:C推断。根据最后一段中的“organizers plan to routinely reassess this number as the program grows”可以看出,随着项目的发展,组织者计划重新评估(开放的公园)数量,由此可以推断,未来会有更多的病人因此受益,故C项正确。8答案与解析:A理解文章主旨要义。本文是一篇新闻报道,根据第一段中的“A new program launched in Canada.increase access to nature and the health benefits”可知,本文主要讲述了加拿大发布的“免费公园处方”项目PaRx,故A项适合

    29、作本文的标题。.完形填空语篇类型:记叙文主题语境:人与自我家庭生活新年惊喜【语篇解读】作者是一个有两个女儿的单亲爸爸,但是失业让作者失去了稳定的收入。新年来临之际,作者不得不告诉孩子们,今年的礼物只能是彼此的爱了。没想到作者后来在竞赛中得了奖金,于是,他偷偷地买了礼物想要给孩子们一个惊喜。而孩子们也精心给父亲准备了新年礼物精心包装的玩具。1答案与解析:D根据下文中的“Being out of work.was always low on money”可知,作者这一年过得很艰难。2答案与解析:B根据句意可知,失业让作者失去了稳定的收入。rob sb. of sth.“剥夺某人某物”,故B项符合语

    30、境。remind sb. of sth.“使想起(类似的事物)”;inform sb. of sth.“通知某人某事”;convince sb. of sth.“使某人相信某事”。3答案与解析:A结合常识和语境可知,作者不愿意让孩子们失望。4答案与解析:D根据上文中的“But as the New Year approached,with little choice”可知,随着新年的临近,作者几乎没有别的选择,只得被迫告诉孩子们真相。5答案与解析:A根据上文中的“Being out of work.with little choice”可知,作者没有钱买礼物,所以只能让一家人分享彼此的爱。6答

    31、案与解析:C根据上文可知,尽管作者很爱孩子们,但是没钱给孩子们买礼物仍然让作者感到很内疚。7答案与解析:B结合语境和常识可知,作者在竞赛中赢得了1 000美元,这真是一个奇迹。8答案与解析:D参见上题解析。9答案与解析:C根据下文中的“I kept it a secret and went shopping on my own”再结合常识可知,作者将自己中奖的消息保密,自己去购物了,故此处是指作者想要给孩子们一个惊喜。10答案与解析:D结合上文可知,作者想要给孩子们一个惊喜,因此在包礼物的时候一直在想“她们将会多么惊讶”。11答案与解析:A根据语境和常识可知,第二天早上作者去客厅摆放礼物。la

    32、y out“摆放”;set up“安排,创建”;hand over“(把某事)交给负责”;get together“开会,聚会”。12答案与解析:B根据语境和下文中的“There were already dozens of presents all with my name on them”可知,作者本来想给孩子们惊喜,却没想到孩子们给他准备了礼物,因此,作者惊呆了。freeze“惊呆”。13答案与解析:C根据下文中的“wrapped their favorite stuffed.a happy new year”可知,孩子们为了让爸爸度过一个快乐的新年便将她们最爱的玩具打包作为礼物送给爸爸。由此可推断,她们对于爸爸没有收到礼物感觉很糟糕。14答案与解析:B根据语境可知,作者一家相亲相爱,孩子们会认真地将自己的玩具打包好作礼物。15答案与解析:C根据语境和常识可知,面对如此懂事乖巧的女儿们,作者的眼眶湿润了。watery“含水的”;burning“强烈的,火辣辣的”;picky“挑剔的”。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2023新教材高考英语二轮专题复习 层级一 感悟价值引领 主题四 落实立德树人 情景2 家国情怀.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-346633.html
    相关资源 更多
  • 六年级上册英语素材Unit 3 说课稿1人教.doc六年级上册英语素材Unit 3 说课稿1人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects7_广东开心英语.ppt四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects7_广东开心英语.ppt
  • 六年级上册英语素材Unit 3 My weekend plan 知识详解 人教PEP.doc六年级上册英语素材Unit 3 My weekend plan 知识详解 人教PEP.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects6_广东开心英语.ppt四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects6_广东开心英语.ppt
  • 六年级上册英语素材Unit 3 My weekend plan 教学反思人教.doc六年级上册英语素材Unit 3 My weekend plan 教学反思人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects5_广东开心英语.ppt四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects5_广东开心英语.ppt
  • 六年级上册英语素材Unit 2 说课稿人教.doc六年级上册英语素材Unit 2 说课稿人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects3_广东开心英语.ppt四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects3_广东开心英语.ppt
  • 六年级上册英语素材Unit 2 Ways to go to school知识详解 人教.doc六年级上册英语素材Unit 2 Ways to go to school知识详解 人教.doc
  • 六年级上册英语素材Unit 1 第一课时 教案人教.doc六年级上册英语素材Unit 1 第一课时 教案人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects2_广东开心英语.ppt四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects2_广东开心英语.ppt
  • 六年级上册英语素材Unit 1 How can I get there 知识详解 人教.doc六年级上册英语素材Unit 1 How can I get there 知识详解 人教.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects1_广东开心英语.ppt四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects1_广东开心英语.ppt
  • 四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects10_广东开心英语.ppt四年级上册英语课件-Unit 1School Subjects10_广东开心英语.ppt
  • 六年级上册英语素材 一般过去时 牛津译林.doc六年级上册英语素材 一般过去时 牛津译林.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 1Nice to meet you4_湘少版.ppt四年级上册英语课件-Unit 1Nice to meet you4_湘少版.ppt
  • 六年级上册英语知识点及练习题Module 8丨外研版.doc六年级上册英语知识点及练习题Module 8丨外研版.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 1Nice to meet you2_湘少版.ppt四年级上册英语课件-Unit 1Nice to meet you2_湘少版.ppt
  • 六年级上册英语测试题第三单元_牛津译林(一起).doc六年级上册英语测试题第三单元_牛津译林(一起).doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 1Nice to meet you1_湘少版.ppt四年级上册英语课件-Unit 1Nice to meet you1_湘少版.ppt
  • 六年级上册英语模块试卷Module 13 外研版.doc六年级上册英语模块试卷Module 13 外研版.doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 12Peter can jump high_湘少版.ppt四年级上册英语课件-Unit 12Peter can jump high_湘少版.ppt
  • 六年级上册英语期末试题-质量检测2018- 人教.doc六年级上册英语期末试题-质量检测2018- 人教.doc
  • 2020-2021学年浙江省高二下学期期末考试英语模拟试卷分类汇编:应用文写作专题(含解析).docx2020-2021学年浙江省高二下学期期末考试英语模拟试卷分类汇编:应用文写作专题(含解析).docx
  • 四年级上册英语课件-Unit 12Peter can jump high4_湘少版.ppt四年级上册英语课件-Unit 12Peter can jump high4_湘少版.ppt
  • 六年级上册英语期末试题轻巧夺冠∣1718 牛津译林(一起)(含答案).doc六年级上册英语期末试题轻巧夺冠∣1718 牛津译林(一起)(含答案).doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 12Peter can jump high3_湘少版.ppt四年级上册英语课件-Unit 12Peter can jump high3_湘少版.ppt
  • 六年级上册英语期末试题轻巧夺冠_广州版(无答案).doc六年级上册英语期末试题轻巧夺冠_广州版(无答案).doc
  • 四年级上册英语课件-Unit 12Peter can jump high2_湘少版.ppt四年级上册英语课件-Unit 12Peter can jump high2_湘少版.ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1