山西省吕梁市汾阳中学、孝义中学、文水中学2020-2021学年高二英语上学期期中测评试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 吕梁 汾阳 中学 孝义 文水 2020 2021 学年 英语 学期 期中 测评 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省吕梁市汾阳中学、孝义中学、文水中学2020-2021学年高二英语上学期期中测评试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将答题卡交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题
2、。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How much is the shirt?A.19.15. B.9.18. C.9.15.答案是C。1. What does the woman think of Mr. Johnson as an employee?A Excellent. B. Humorous. C. Lazy.2. Who should the woman ask for help?A. The center worker. B. A policeman. C
3、. A tourist.3. How many classes does the man have today?A. Three. B. Four. C. Five.4. What do we know about the hotel?A. It offers excellent service.B. It lies far from the beach.C. It provides a wonderful night view.5. What grade is Liu Mei in?A. Grade Three. B. Grade Two. C. Grade One.第二节(共15小题,每小
4、题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Whats the mans favorite food?A. Beef, eggs and tomatoes. B. Noodles. C. Rice.7. Whats the relationship between the speakers?A. Father and daughter. B. Waitress a
5、nd customer. C. Mother and son.听第7段材料,回答第8、9题。8. Whats up with Tom?A. He bought a chicken farm. B. He failed in business. C. He sold his market garden.9. What is the womans advice?A. He should buy another farm.B. He shouldnt change his job.C. He should believe in himself.听第8段材料,回答第10至12题。10. When wi
6、ll the man need the reports?A. This evening. B. Tomorrow morning. C. Tomorrow evening.11. What kind of person is the company looking for?A. A typist. B. An accountant. C. A secretary.12. What is the main reason that the woman recommends Laura?A. Laura wants a new job. B. Laura is her schoolmate. C.
7、Laura has working experience.听第9段材料,回答第13至16题。13. How long is the womans holiday?A. About five days. B. About one week. C. About two weeks.14. Where is the womans second destination?A. Xian. B. Beijing. C. Chongqing.15. What does the man promise to do for the woman?A. Prepare rooms for her family.B.
8、 Show her family around the city.C. Find a local guide for her family.16. Which month is it probably?A. May. B. October. C. December.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the speaker satisfied with about the pool table?A. The package of it. B. The speed of delivery. C. The instruction booklet.18. Which lang
9、uage does the speaker know well?A. Spanish. B. Polish. C. English.19. What makes the speaker think the table is imperfect?A. There wasnt the white ball.B. The balls didnt roll properly.C. The diagrams were not clear.20. How can the shop assistant get in touch with the speaker?A. By calling 459-93841
10、. B. By calling 348-28841. C. By calling 312-12388.第二部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项。ADogs are mans best friend. If you plan on buying a dog, try to put in a little bit of research. You will find out that there are plenty of dog breeds(品种)to choose from, b
11、ut some are more expensive than others. Not just in terms of the purchase price, but also grooming(动物美容)and medical expenses.In this list, we will cover the most expensive dog breeds in the world that you can buy. Well even include the dogs price tag, grooming expenses, and average health care costs
12、.Kerry Blue TerrierWith a purchase price at $ 600 this dog might be inexpensive. However, due to their many health concerns, health care costs can reach up to $ 7, 000. If taken care of, they can live up to 15 years.Great DaneThe Great Dane breed is a big dog with an average price of $ 800. This bre
13、ed has a life expectancy of 7 to 10 years. The average health care costs are expected to be around $7, 100.Bernese Mountain DogThe purchase price for one of these huge 120-pound dogs is around $800. This breed has a life expectancy of 9 to 12 years. This breed has many health concerns like elbow and
14、 hip dysplasia(髓关节发育不良)which will cost you around $ 6, 500.German ShepherdKnown for their cleverness as a sheepherder the purchase price for one is around $ 800. Although they can live for up to 13 years, their health care costs up to $20, 500. What causes their health care to be expensive is treati
15、ng common health conditions such as hip dysplasia.1. How long can a Kerry Blue Terrier live?A. 7 years.B. 15 years.C. 10 years.D. 12 years.2. Of all the dogs introduced, which is the most expensive to raise?A. Kerry Blue Terrier.B. Great Dane.C. Bemese Mountain Dog.D. Geman Shepherd.3. What is the p
16、assage mainly about?A. Where to buy a great dog.B. How to take care of a dog.C. What to know in choosing a dogD. How to make friends with dogs.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】本文是应用文,文章介绍了四种世界上最昂贵的犬类,包括售卖价格、健康护理花费以及它们的寿命。【1题详解】细节理解题。根据Kerry Blue Terrier中的“If taken care of, they can live up to 15 years.”如果照顾的好的
17、话,它们可以活到15岁。所以凯利蓝梗可以活15年。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据German Shepherd中的“Although they can live for up to 13 years, their health care costs up to $20, 500.” 虽然可以活13年,但它们的医疗费用高达20500美元。对比其它狗,德国边牧抚养起来价格最高。故选D项。【3题详解】主旨大意题。根据第二段“In this list, we will cover the most expensive dog breeds in the world that you can b
18、uy. Well even include the dogs price tag, grooming expenses, and average health care costs.” 在这个列表中,我们将涵盖你能买到的世界上最昂贵的狗品种。我们甚至会包括狗的价格标签、梳洗费用和平均医疗费用。可知,本文是给买狗人士提供建议的,除了价格外,还需要知道养狗的其他开销。故选C项。BLast Monday, I decided to go into a superstore to prepare a picnic. It was a huge one, spread onto 2 stories. A
19、fter 45 minutes of shopping to just get some tomatoes, cheese and 3 toothpicks-yes, the ratio time/articles is ridiculous-I arrived to the cashier line, thoughtful and a bit frustrated by the time I spent to get 3 articles. I wondered why I did not go to a small local store.After 15 minutes of waiti
20、ng in the line, the woman in front of me called me, Hey you only have 3 articles? Pass before me. I have more articles than you! It wasnt the first time it had happened to me. She did not wear any mask, so I could see her smile. Not knowing what else to do, I accepted her offering. We chatted a bit
21、waiting for the customers ahead of us to finish-she was incredibly pleasant. Then I thanked her, giving her back my brightest smile (although I was wearing a mask).Getting back in my car, I rethought about that good moment, and realized that she made my day. In the meantime, I wondered how to give i
22、t back to her. No doubt it was quite impossible, so I considered how to pay-it-forward to someone else. While driving, I realized that she saved me 10 minutes. And while I was driving at 70mph, I reduced my speed to 55mph. My fuel consumption(消耗)strongly dropped down by 35%.Admittedly, I re-lost par
23、t of the 10 minutes that the woman offered me, but it was a way to repay her and do a small thing for the environment.4. Which can best describes the authors shopping experience based on Paragraph 1?A. Tiring.B. Challenging.C. Interesting.D. Annoying.5. What can we learn about the woman?A. She bough
24、t 5 articles.B. She knew the store well.C. She wanted to buy a mask.D. She saved the authors time.6. Why did the author slow down?A. To kill time.B. To get home safely.C. To repay the kindness.D. To make way for others.7. What can be a suitable title for the text?A. The Good Moment I GainB. A Specia
25、l Superstore I VisitC. A Delighted Talk with StrangersD. Ways of Protecting the Environment【答案】4. D 5. D 6. C 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者在超市排队买单时作者前面的女士主动让作者先买单,作者为此感到十分感激,并想到了以其他的方式来回馈他人和社会的故事。【4题详解】推理判断题。根据第一段“After 45 minutes of shopping to just get some tomatoes, cheese and 3 toothpicks-yes, the rat
26、io time/articles is ridiculous-I arrived to the cashier line, thoughtful and a bit frustrated by the time I spent to get 3 articles. I wondered why I did not go to a small local store.(我花了45分钟购物,只为了买一些西红柿、奶酪和3根牙签是的,时间和物品的比例真是荒谬我来到了收银台,深思熟虑,并有点沮丧,因为我买3件物品所用的时间。我不知道我为什么不去当地的小商店。)”可以推断,作者的购物经历是令人烦闷的。故选
27、D项。【5题详解】细节理解题。根据第三段“While driving, I realized that she saved me 10 minutes.(开车时,我意识到她为我节省了10分钟。)”可知,超市里的女人为作者节省了时间。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“Admittedly, I re-lost part of the 10 minutes that the woman offered me, but it was a way to repay her and do a small thing for the environment.(诚然,我重新失去了那位女士给我的
28、10分钟,但这是一种回报她的方式,也是为环境做一件小事。)”可知,作者放慢速度是为了报答恩情。故选C项。【7题详解】主旨大意题。根据文章作者在超市排队买单时作者前面的女士主动让作者先买单,作者为此感到十分感激,并想到了以其他的方式来回馈他人和社会,以及“Getting back in my car, I rethought about that good moment, and realized that she made my day.(回到我的车里,我重新回想起那个美好的时刻,意识到她让我这一天都很开心。)”可知,文章主要围绕作者得到的美好时刻展开叙述。A项“我得到的美好时刻”可以作为本文
29、标题。故选A项。COn the 1st of March Bulgarian people celebrate a traditional holiday called Baba Marta and it is related to welcoming the approaching spring. People all over the world meet spring with joy and new hopes but in Bulgaria it is saved as an ancient tradition.On that day, Bulgarians exchange so-
30、called Martenitsa and tell each other, Chestita Baba Marta!(Happy Grandma Marta! ). This custom is essentially to wish great health, good luck, and happiness to family and friends. The name Martenitsa is taken from the Bulgarian word for March, or, as a legend tells, an angry old lady called Grandma
31、 Marta-Baba Marta in Bulgarian.In Bulgarian folklore Baba Marta is a grumpy old woman who changes her mood very rapidly and it reflects in the changeable March weather. When she is smiling the weather is sunny and warm, but if she gets angry the cold will stay for longer and it may even snow. By wea
32、ring the red and white colors of the Martenitsa, they hoped that it will make winter pass faster and bring spring.The Martenitsa is made of twined red and white threads-woollen, silk, or cotton. The white is a symbol of strength, purity and happiness. The red is associated with health and blood.When
33、 someone gives you a Martenitsa you should wear it either pinned on your clothes, on the hand tied around the wrist, or around your neck until you see, or a fruit tree in blossom for the first time in the season. After that you can tie it on a blossoming tree for fertility. Like kind of amulet, Mart
34、enitsa was regarded as a magic power believed to protect folks from ill fortune, diseases and an evil eye.The custom of wearing Martenitsa is probably one of the most interesting Bulgarian traditions and it is considered to be unique to Bulgaria. According to one of the many legends, this tradition
35、is also related to the founding of the Bulgarian state in 681 AD.8. What do we know about Martenitsa?A. It marks a huge improvement on agriculture.B. It is celebrated by Bulgarian people on May 1st.C. It lasts from March 1st until around the end of May.D. It is a traditional holiday connected with w
36、elcoming spring.9. What does the underlined word grumpy in Paragraph 3 mean?A. Open-minded.B. Ill-tempered.C. Easy-going.D. Cold-blooded.10. How should a Martenitsa be worn correctly?A. By pinning it on the head.B. By drawing it on the body.C. By tying it around the wrist.D. By sticking it on the tr
37、ousers.11. What is the authors purpose in writing the text?A. To promote cultural research.B. To tell people what to do in spring.C. To introduce a Bulgarian tradition.D. To show how to make the Martenitsa.【答案】8. D 9. B 10. C 11. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了保加利亚一个传统节日Baba Marta,它与迎接即将到来的春天有关。在节日当天,保加利亚人会交换Mar
38、tenitsa,并告诉彼此“Chestita Baba Marta!”,文章主要介绍了这个节日的一些节日活动和传说。【8题详解】细节理解题。根据第一段“On the 1st of March Bulgarian people celebrate a traditional holiday called Baba Marta and it is related to welcoming the approaching spring. People all over the world meet spring with joy and new hopes but in Bulgaria it is
39、 saved as an ancient tradition.( 3月1日,保加利亚人庆祝一个传统节日,叫做Baba Marta,它与迎接即将到来的春天有关。世界各地的人们带着欢乐和新的希望迎接春天,但在保加利亚,这是一项古老的传统)”可知,Martenitsa是一个与迎春有关的传统节日。故选D。【9题详解】词句猜测题。根据划线词后文“old woman who changes her mood very rapidly and it reflects in the changeable March weather”以及“When she is smiling the weather is s
40、unny and warm, but if she gets angry the cold will stay for longer and it may even snow.(当她微笑的时候,天气是阳光和温暖的,但如果她生气,寒冷会持续更久,甚至可能下雪)”可知,巴巴玛尔塔的情绪变化很快,这反映在三月多变的天气中,即她是一个脾气不好的老妇人。故划线词意思为“脾气不好的”。A. Open-minded.思想开明的;B. Ill-tempered.脾气不好的;C. Easy-going.随和的;D. Cold-blooded.残酷的。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“When
41、someone gives you a Martenitsa you should wear it either pinned on your clothes, on the hand tied around the wrist, or around your neck(当有人送给你Martenitsa时,你应该把它别在衣服上,系在手腕上,或者系在脖子上)”可知,Martenitsa的正确佩戴方式是把它系在手腕上。故选C。【11题详解】推理判断题。根据第一段“On the 1st of March Bulgarian people celebrate a traditional holiday
42、 called Baba Marta and it is related to welcoming the approaching spring. People all over the world meet spring with joy and new hopes but in Bulgaria it is saved as an ancient tradition.( 3月1日,保加利亚人庆祝一个传统节日,叫做Baba Marta,它与迎接即将到来的春天有关。世界各地的人们带着欢乐和新的希望迎接春天,但在保加利亚,这是一项古老的传统)”结合文章介绍了保加利亚一个传统节日Baba Mart
43、a,它与迎接即将到来的春天有关。在节日当天,保加利亚人会交换Martenitsa,并告诉彼此“Chestita Baba Marta!”,文章主要介绍了这个节日的一些节日活动和传说。可推知,作者写这篇文章的目的是介绍保加利亚的传统。故选C。DScientists from Imperial College London have found that using virtual reality(VR)headsets can reduce sensitivity to pain, by immersing(沉浸)people in icy Arctic scenery. In a study
44、published in Pain Reports, a team from Imperial used VR video to reduce peoples sensitivity to ongoing pain and sharp shooting pain.According to the researchers, the findings add to the growing evidence for the potential of VR technology to help patients with long-term pain. Beyond the distracting e
45、ffect, they think VR may actually cause the bodys own inbuilt pain-fighting systems to start working.Dr Sam Hughes, the first author on the paper, said Our work suggests that VR may be getting involved in processes in the key parts of our inbuilt pain-fighting systems and are helpful in regulating t
46、he spread of increased sensitivity to pain.To test their theory, researchers applied a cream containing capsaicin(辣椒素)-the chemical that makes your mouth bum-to 15 healthy volunteers. The capsaicin makes the skin more sensitive to painful stimuli(刺激)like a very small electric shock.In the first tria
47、l, participants were then asked to rate the pain caused by the capsaicin cream on a scale of 0-100 (from no pain to worst pain possible )while either watching a VR scene of Arctic exploration through a headset, or looking at a still image of an Arctic scene on a monitor. Under the same conditions, t
48、hey were also asked to say when a stimulus applied directly to the skin area is considered as painful.The team found that ongoing pain was reduced following VR immersion, and that sensitivity to painful stimuli was also reduced. However, the same effect was not seen in people who looked at still ima
49、ges of the polar environment.They explain that while the findings made at the beginning are encouraging, the study is limited by the small number of healthy participants, without long-term pain. However, the researchers believe VR could hold a bright future to treat patients with long-term pain who
50、have poor inbuilt pain fighting systems.12. How can VR possibly help long-term pain sufferers?A. By making their pain-fighting systems function.B. By drawing their attention to fighting pain.C. By controlling the spread of pain sensitivity.D. By slowing down their brains reaction to pain.13. Which s
51、tep comes first in their theory testing?A. Making a capsaicin cream.B. Putting on virtual reality headsets.C. Applying capsaicin cream to the skin.D. Looking at pictures on a computer screen.14. What conclusion can be drawn from the trial?A. Still images helped to ease peoples pain.B. VR immersion w
52、as the key factor in pain reduction.C. Healthy people were less sensitive to VR than pain sufferers.D. Capsaicin cream brought people more pain than electronic stimulus.15. What does the last paragraph imply?A. The team feels confident about future VR treatment.B. The researchers will work on the si
53、de effect of VR.C. VR treatment can be applied in other medical fields.D. The trial only has an effect on short-term pain patients.【答案】12. A 13. C 14. B 15. A【解析】本文是一篇说明文。伦敦帝国理工学院的科学家发现,使用虚拟现实(VR)耳机可以让人沉浸在冰冷的北极景色中,从而降低对疼痛的敏感度。虽然目前的研究不够完善,但研究团队认为VR可以为治疗长期疼痛且内置止痛系统不佳的患者带来光明的前景。【12题详解】推理判断题。根据第二段“Accor
54、ding to the researchers, the findings add to the growing evidence for the potential of VR technology to help patients with long-term pain. Beyond the distracting effect, they think VR may actually cause the bodys own inbuilt pain-fighting systems to start working.(研究人员表示,这一发现进一步证明了VR技术在帮助长期疼痛患者方面的潜力
55、。除了这种分散注意力的效果,他们认为VR实际上可能会导致人体自身内置的止痛系统开始工作。)”可知VR可能会导致人体自身内置的止痛系统开始工作,由此可推知VR是通过让止痛系统发挥作用来帮助长期疼痛患者。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第四段“To test their theory, researchers applied a cream containing capsaicin(辣椒素)-the chemical that makes your mouth bum-to 15 healthy volunteers. (为了验证他们的理论,研究人员对15名健康志愿者使用了一种含有辣椒素的
56、乳霜辣椒素是一种会让你的嘴巴变得不舒服的化学物质。)”可知在理论验证过程中的第一步是在皮肤上涂抹辣椒素霜。故选C项。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段“The team found that ongoing pain was reduced following VR immersion, and that sensitivity to painful stimuli was also reduced. However, the same effect was not seen in people who looked at still images of the polar enviro
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-349576.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
