山东省潍坊市五县市2021届高三10月联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省潍坊市五县市2021届高三10月联考英语试题 WORD版含解析 山东省 潍坊市 五县市 2021 届高三 10 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高三年级阶段性监测英语试题考试时间:120分钟 试卷满分:150分注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂 黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写 在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上 的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项
2、 中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下 一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why did the man go to see a doctor?A. He can only see things up close.B. His glasses no longer work.C. He is going blind.【答案】A【解析】【原文】W: How was your appointment, dear?M: Well, unfortunately, the doctor thinks I need to start w
3、earing glasses.W: Thats no surprise. You hold the newspaper right up to your face when you read it. Ive been saying that you need glasses for years!2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. Basketball practice.B. The mans new ball.C. Training games.【答案】B【解析】【原文】W: What kind
4、of basketball is that?M: Its a Wilson X Connected Basketball. It can track the shots I make. It lasts up to 100,000 shots, and it has training games to help me improve my skills. Basketball tryouts are next month, so I want to get good!3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How many people are probably eating with th
5、e man?A. Two.B. Three.C. Four.【答案】A【解析】【原文】W: Can I bring you anything else to drink? Your coffee will be right out.M: My wife would like a glass of orange juice, please. And my daughter will have lemonade.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. At a gym.B. At a health store.C. In a doctors o
6、ffice.【答案】B【解析】【原文】M: What kind of vitamins are you looking for?W: Id just like some vitamin C. My doctor says that I should be taking more vitamins and exercising every day.M: Hes right. Those can be found at the end of Row 4.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman describe her dog?A. Hes good at p
7、rotecting her.B. Hes not very nice sometimes.C. Hes too small to do any harm.【答案】C【解析】【原文】M: Maam, your dog just attacked me! You need to keep him on a chain. Hes very mean.W: My dog weighs only two pounds. He couldnt attack you even if he wanted to.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题
8、,从题中所给的A、B、 C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每 小题5秒钟;听完后,各小题将给岀5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What are the speakers mainly discussing?A. A computer museum.B. Advances in computer technology.C. A library with examples of old technology.7. What is the PowerBook 100?A. A
9、$700,000 computer.B. A machine from 1976.C. The original portable computer.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】W: So, get this. Theres now a Mac Museum.M: What do you mean?W: This boy and his father are showing 200 Apple computers in an old library that they turned into the Maine Technology Museum. Theres a comput
10、er from 1976 that still works.M: I didnt even know that computers were made before 1980.W: There are fewer than 70 of those ones left, and theyre selling for around $900,000 on the Internet.M: What else do they have?W: Something called an Apple Lisa 2/5. Lisa is the daughter of Steve Jobs, the found
11、er of Apple. Theres also a PowerBook 100, which is said to be the first laptop. M: Wow, Id love to go to see them all.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Who will be on the face of the $20 bill?A. Susan AnthonyB. Harriet Tubman.C. Alice Paul.9. What did Susan B. Anthony do?A. She saved many slaves
12、.B. She helped pass a new law.C. She started an important conversation.10. Why are the speakers excited?A. The 19th Amendment just passed.B. Women will be featured on U.S. money.C. Alexander Hamilton wont be on the $10 bill.【答案】8. B 9. C 10. B【解析】【原文】W: Did you hear? Harriet Tubman, the famous Afric
13、an-American woman who helped rescue about 70 slaves, is going to be on the new $20 bill. Shell replace Andrew Jackson.M: Wow! Thats fantastic. Its about time a woman was on the face of our money. W: I know. Its really exciting news. Susan B. Anthony, Alice Paul, and a few other women will also be on
14、 the back of the $10 bill, although Alexander Hamiltons image will still appear on the front.M: Remind me what those women are known forW: Susan B. Anthony began the conversation that women should be allowed to vote, and Alice Paul helped pass the 19th Amendment(修正案) to the U.S. Constitution, which
15、gave women the right to vote. M: Im glad that we are able to appreciate women like them by putting them on our money.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. How did the speakers find out the restaurant?A. From a friend.B. From a website.C. From the newspaper.12. What does the woman want to do after t
16、he meal?A. Talk to the owner of the restaurant.B. Get another drink.C. Eat some pizza.13. What will the woman probably do this week?A. Get some money from Brian.B. Go back to the restaurant.C. Talk to Susan.【答案】11. B 12. C 13. C【解析】【原文】M: This food tastes terrible! I cant believe this restaurant is
17、so highly recommended on Yelp.W: I know. Were going to pay an arm and a leg for this meal, too. I wish we had gone somewhere else. We should have known not to trust a website when picking out a restaurant. My best luck with places to eat has always been from talking to friends.M: Oh, well. Even thou
18、gh the food is bad, were here now, so we might as well enjoy ourselves. My drink is pretty good. I think Ill order another one.W: We can always just leave our food and grab a piece of pizza on the way home. M: Thats a good idea. Lets finish our drinks first.W: Okay. Hey, did Brian ever pay you back
19、the money he owed you? M: Yeah, he finally did. Hes a good friend, but hes very forgetful sometimes. We should invite him and Susan over for dinner soon. I havent seen them in ages.W: Ill give Susan a call this week.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. When does the man need to turn in his applica
20、tion?A. By January 2nd.B. By May 1st.C. By September 3rd.15. How many people applied last year?A Fifty.B. Twenty.C. Seventeen.16. Who might the woman be?A. A professor.B. A current student.C. An administration assistant.【答案】14. B 15. A 16. C【解析】【原文】W: This is the admissions office. How can I help yo
21、u?M: Im looking for information about applying to school for the fall semester. When is the application deadline?W: Your application should be in no later than May 1st. We review applications in the month of May, and then invite people to have interviews in June. After the interview, you should know
22、 within two weeks if you have been accepted. The program start date is September 3rd.M: Okay. How many people usually apply for the program, and how many are accepted each year?W: It really depends. Some years, we have a large number of applicants, and some years, we hardly have anyone apply. Last y
23、ear, we had fifty applicants, and we accepted twenty. Of those twenty, seventeen decided to come to our school.M: And do you offer financial aid?W: We do. We have a scholarship program, which you can find out about on our website. You can also apply for federal student loans. Were having an open hou
24、se at the beginning of the month, if youd like to join us. Its on January 2nd at 7:30 p.m. M: I will definitely be there.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What did Milton do?A. He caught a thiefB. He went to a theme park.C. He traveled across the country.18. What happened on Monday?A. Some cars w
25、ere stolen.B. A roller coaster stopped working.C. The Johnson family moved to New York.19. Where is Six Flags located?A. In Orange County.B. In Union City.C. In New York.20. What will viewers see next?A. An advertisement.B. An interview.C. A weather report.【答案】17. C 18. A 19. B 20. A【解析】【原文】M:Good m
26、orning. This is Michael Jones here with the 10:00 News Report. Earlier this week, we heard about Milton, the dog that traveled over 3000 miles to reunite with his family. When the Johnson family moved from California to New York, they couldnt find their dog and they were sad to leave him behind. Abo
27、ut a month later, Milton showed up at their doorstep in New York. We cannot believe how far this dog traveled! The family will be doing an interview in the studio tomorrow morning. In other news, theres been an outbreak of car thefts in Orange County this week. About ten cars have been stolen from o
28、utside their owners homes since Monday. If you see or hear anything, please call 911. About ten people found themselves stuck on a roller coaster after it broke down at the Six Flags theme park on Tuesday in Union City. The victims swung upside down for around three minutes as staff worked to restar
29、t the roller coaster. Fortunately, no one was hurt. Six Flags has said that they check their rides very seriously, and that this was simply an unfortunate accident. Thats it for the news. When we come back from a commercial break, Michelle Smith will be here with the weather report.第二部分 阅读理解(共两节,满分5
30、0分) 第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AEarlier this year, we asked our readers to vote for their favorite childrens museums. Shortly after announcing the winners, these museums had to close their doors to help protect their communities from the spread of COVID-19. But they a
31、lso bring some of their programming online.The Magic House | St. Louis, MissouriThe folks at The Magic House in St. Louis are sharing their expertise through their Magic at Home series. Each edition features a project that kids and their parents can do with household materials, like making a banjo o
32、r animal figures.City Museum | St. Louis, MissouriWhile the City Museum is closed to visitors, the museum staff, artists and historians have launched City Museum on Air. This series takes place each weekday with an eclectic lineup of programming - everything from free art classes, storytelling sessi
33、ons and museum tours at upcoming exhibits.Kohl Childrens Museum | Glenview, IllinoisThis winning childrens museum calls itself The place where awesome lives, and would-be visitors can bring that awesome into the home through its library of online teaching resources, story time sessions and Home Zone
34、 projects. Kids can learn how to fold paper airplanes, learn about the physics of wheels or make their own recycled paper.21. What results in the closing of childrens museums?A. The spreading of a disease.B. The decrease of would-be visitors.C. The readers votes on museums.D. The development of digi
35、tal programming.22. When is online programming of City Museum accessible?A. At weekends.B. At any time.C. On weekdays.D. On holidays.23. What do The Magic House and Kohl Childrens Museum have in common?A. Stressing hands-on experience.B. Demonstrating how 4 wheel works.C. Offering story-telling cour
36、ses.D. Teaching how to copy animal figures.【答案】21. A 22. C 23. A【解析】这是一篇应用文。文章讲述了三个网络博物馆项目。【21题详解】细节理解题。根据第一段“Shortly after announcing the winners, these museums had to close their doors to help protect their communities from the spread of COVID-19.”可知,在宣布获奖者后不久,这些博物馆不得不关闭它们的大门,以帮助保护其社区免受COVID-19传播的
37、影响。由此可知,新冠疫情的传播导致儿童博物馆不得不关门。故选A。【22题详解】细节理解题。根据City Museum | St. Louis, Missouri中“This series takes place each weekday with an eclectic lineup of programming - everything from free art classes, storytelling sessions and museum tours at upcoming exhibits.”可知,这个系列在每个工作日都有各种各样的程序安排从免费的艺术课程,故事会和即将到来的展览的
38、博物馆参观。由此可知,City Museum在工作日有课程安排。故选C。【23题详解】推理判断题。根据The Magic House | St. Louis, Missouri中“Each edition features a project that kids and their parents can do with household materials, like making a banjo or animal figures.(每个版本都有一个项目,孩子和他们的父母可以用家庭材料来做,比如制作班卓琴或动物模型。)和Kohl Childrens Museum | Glenview,
39、Illinois中“ Kids can learn how to fold paper airplanes, learn about the physics of wheels or make their own recycled paper.(孩子们可以学习如何折叠纸飞机,学习轮子的物理原理,或者自己制作再生纸。)”可知,这两个博物馆都注重强调实践经验。故选A。BMy parents owned a neighborhood bar called the M Ninety-Seven, named for a nearby highway, on the comer of State Fai
40、r and Hoover Avenues in Detroit. Built in the 30s, it had a long wooden bar that was on the right as you walked in. I grew up in the bar. When most kids my age were at the park playing ball or riding bikes, I was watching old men shoot pool and play shuffleboard (沙狐球).My father spent his entire life
41、 serving drinks and bringing cheer to customers. There were the white-collars who would stop in to unwind from the days stress. They would bend elbows with the blue-collars and day laborers on either side of them. It always surprised me that they were able to mingle(交往).I would sit at the last table
42、 by the kitchen, sipping Cokes and eating a bag of Better Made potato chips with my twin sister, watching it all.It was the 1960s version of a reality show. There was Big Bill, the tough talking policeman who stood six and a half feet tall and weighed just shy of the beer truck he drank daily. His v
43、iews on society could be hard to listen to at times. But one night, he showed that he was all talk. While Bill was on patrol (巡逻),a call came over the radio about an apartment fire. He raced scout car to the scene, beating even the fire crew. The building was ablaze. He ran up three flights of stair
44、s through smoke and flames to rescue two frightened children. Bill carried them out in his arms like each was a carton of eggs. The man with an explosive mouth but a keg-sized heart had saved the day.Years passed, my father died, and the bar was sold. Like secondhand smoke, the words and the scenes
45、from that bar stayed with me.24. What did the author want to tell us by the underlined sentence in paragraph 1?A. His family built a wooden bar.B. He didnt play with kids at the park.C. He liked making friends with old men.D. He was familiar with everything in the bar.25. Whats the purpose for the w
46、hite-collars to go to the bar?A. To drink beer.B. To watch others.C. To communicate.D. To relax themselves.26. Which of the following can best describe Bill?A. Rude and careless.B. lough but a little bit shy.C. Complaining but responsible.D. Talkative and narrow-hearted.27. What can we infer from th
47、e last paragraph?A. The bar impressed the writer a lot.B The father didnt manage the bar well.C. Secondhand smoke is similar to the bar.D. The writer has nothing to do with the bar.【答案】24. D 25. D 26. C 27. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述的是作者从小在父母经营的酒吧里长大,在酒吧里的所见所闻对作者的影响很深。【24题详解】词句猜测题。句意:我在酒吧里长大。根据画线句子下一句内容“
48、When most kids my age were at the park playing ball or riding bikes, I was watching old men shoot pool and play shuffleboard.(当我这个年纪的孩子在公园打球或骑自行车时,我却在看老人打台球和玩沙狐球。)”可知,作者从小不像其他的孩子一样在玩乐中度过童年,而是在酒吧里看客人,可以推出,作者对酒吧里的一切十分熟悉。故选D。【25题详解】细节理解题。根据文章第二段第二句“There were the white-collars who would stop in to unwi
49、nd from the days stress. (有很多白领,他们会停下来放松一天的压力。)”可知,白领们到这里是为了放松自己。故选D。【26题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“But one night, he showed that he was all talk. (但有一天晚上,他一直在说。)”可知他在抱怨,结合他当晚讲话的内容“While Bill was on patrol (巡逻),a call came over the radio about an apartment fire. He raced scout car to the scene, beating even
50、 the fire crew.(Bill在巡逻时,收音机里传来公寓失火的消息。他驾驶巡逻车冲向现场,甚至和消防队员一起灭火)”可知他是负责任的。故选C。【27题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句“Like secondhand smoke, the words and the scenes from that bar stayed with me.(酒吧里的那些话和场景就像二手烟一样萦绕在我的脑海里。)可知酒吧给作者留下的印象非常深刻。故选A。【点睛】阅读理解中推测人物性格特征题型的解题方法需要注重原文对人物性格,特点和事迹的描述,根据描述的特点推测出适合的形容词。如第三题,首先对警察Bi
51、ll的描述是“tough talking”不爱说话,到下文的转折“But one night, he showed that he was all talk. (但有一天晚上,他一直在说。)”可知他在抱怨;结合他当晚讲话的内容“While Bill was on patrol (巡逻),a call came over the radio about an apartment fire. He raced scout car to the scene, beating even the fire crew.(Bill在巡逻时,收音机里传来公寓失火的消息。他驾驶巡逻车冲向现场,甚至和消防队员一起
52、灭火)”可知他是负责任的。故可选C。CThe food delivery industry now is a hotly competitive business, attracting the worlds biggest moneybags such as Amazon, Alibaba and Soft-Bank. Balancing the needs of diners, cooks and couriers(快递员)is complicated. Most new companies lose money. Yet they have received more than $30b
53、n from venture capitalists (投资家)in the past five years. And they are likely to get more.The food-delivery business can be divided into two camps: mostly profitable veterans(老牌公司)and loss-making newcomers. The veterans, founded at the start of the century, are led by publicly traded Grubhub in Americ
54、a, and Just Eat and Takeaway in Europe. They account for the largest share of the market, offering customers online access to restaurants. Their relatively simple business model, in which they take a cut of the bill from the restaurants, has enabled Grubhub and Just Eat to turn a profit for years. T
55、akeaway makes money in its home market of the Netherlands.The newbies, born more recently, have turned a once-tidy business into a food fight. For most of them, delivery is their core business, so they share their cut of the bill with riders as well as restaurants. This substantially broadens the ma
56、rket to restaurants but profit suffers.The only mouthwatering aspect of the delivery business is its potential size. According to Bernstein, a brokerage(经济公司),almost a third of the global restaurant industry is made up of home delivery, takeaway and drive-throughs, which could be worth $l tm by 2023
57、. In 2019 delivery amounted to $161bn, leaving plenty of room for online firms to expand.Yet it is by no means clear if anyone can make money by delivering meals. In fact, the economics may be even worse. Delivery businesses have ways to cut their losses. One is to diversify further, by delivering g
58、roceries, flowers, booze, and even people, as well as meals. Another is to provide cheaper meals by centrally supplying ingredients to restaurants. In the dog eat dog world of food delivery, it will still be hard.28. How can the veterans make a profit?A. They get lots of support from capitalists.B.
59、They offer customers great convenience.C. They draw a part of profit from restaurants.D. They balance the complicated needs successfully.29. What makes the delivery business attractive?A. Massive profits.B. Development prospect.C. Satisfying service.D. Efficient management.30. What is the authors at
60、titude towards making money by delivering meals?A. Positive.B. Definite.C. Uncertain.D. Confident.31. Which can be a suitable title for the text?A. Delivery businesses balance some complicated needs.B. Meal delivery attracts the worlds biggest moneybags.C. The two camps of delivery businesses compet
61、e fiercely.D. The food-delivery business is anything but a tasty business.【答案】28. C 29. B 30. C 31. D【解析】这是一篇说明文。本文作者结合具体的实例告诉我们外卖送餐绝不是个香饽饽。【28题详解】细节理解题。根据第二段“Their relatively simple business model, in which they take a cut of the bill from the restaurants, has enabled Grubhub and Just Eat to turn a
62、 profit for years. ”可知,他们相对简单的商业模式,即从餐馆收取一定的费用,使得Grubhub和Just Eat多年来都能盈利。由此可知,老牌公司从餐馆收取一部分费用获取利润。故选C。【29题详解】细节理解题。根据倒数第二段“The only mouthwatering aspect of the delivery business is its potential size. ”可知,快递业务唯一让人垂涎欲滴的是它的潜在规模。由此可知,快递业的发展前景让快递业很吸引人。故选B。【30题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“Yet it is by no means clea
63、r if anyone can make money by delivering meals.”可知,然而,目前还不清楚是否有人能通过送餐来赚钱。由此可推知,作者对于通过送餐挣钱的态度是不确定的。故选C。【31题详解】主旨大意题。阅读文章,并结合第一段第一句“The food delivery industry now is a hotly competitive business, attracting the worlds biggest moneybags such as Amazon, Alibaba and Soft-Bank.(外卖行业现在是一个竞争激烈的行业,吸引了亚马逊(Ama
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
人教部编版语文七年级上册单元清4课件.pptx
