山东省莱芜一中2020届高三英语开学考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 莱芜 一中 2020 届高三 英语 开学 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省莱芜一中2020届高三英语开学考试试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。选择题部分第一部分 阅读理解(共两节 每小题2.5分,满分50分)第一节 (共15小题;每题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALearning English Video Project1. Encounters
2、in the UK (17 minutes)Watch CommentsEncounters in the UK is the first film in this documentary mini-series. It tells the story of four girls from different countries who travel to Cambridge in England to study English and stay with local families in what is called a “homestay” arrangement. For the f
3、our girls the homestay arrangement is a positive experience. As one of the homestay hosts explains: “Its going to be a great experience, not only in terms of learning English, but in learning about life.”Watch with Subtitles Watch without Subtitles Comments2. Insights from China (18 minutes)Watch Co
4、mmentsNever say dieBased in the busy, cosmopolitan city of Shanghai, Daniel Emmersons latest film Insights from China takes us inside the worlds of English language learning and teaching and the airline industry in China. “Insights from China” focuses largely on the staff and management of a Chinese
5、 airline company that has recently committed to learning English. Spring Airlines is the first low-cost airline in China.Watch with Subtitles Watch without Subtitles Comments3. Stories from Morocco (16 minutes)Watch CommentsSet in Casablanca, Morocco, this film features footage and interviews focusi
6、ng on key questions such as “Why are people learning English?” and “What tips and advice can learners offer?” Staff and learners discuss the advantages and challenges of English language learning in Morocco. Interviewees touch on a variety of topics including British vs. American accents, multi-leve
7、l classrooms, and the similarities of English to French and Spanish.Watch with Subtitles Watch without Subtitles Comments4. Thoughts from Brazil (17 minutes)Watch CommentsLike Insights from China, Thoughts from Brazil also looks at modern trends in learning English, especially for children and teens
8、. It will be of particular interest to all those who long for a learning experience that is more interactive and communicative. Teens and young adults will find new ideas for combining personal interests such as music, gaming and social media with self-study. As Daniel Emmerson talks to learners and
9、 teachers of English in Sao Paulo, Brazil, he discovers that many of them have found for themselves the principle of learning by doing and have readily adapted it to the Internet era.Watch with Subtitles Watch without Subtitles Comments1. From the passage we can conclude that “Learning English Video
10、 Project” is most probably_.A. an online course focusing on language and cultureB. audio documents on language learningC. a series of English learning video programsD. a set of films on English-speaking countries2. If someone is interested in the comparison between English and other languages, he mi
11、ght be interested to watch _.A. Encounters in the UKB. Stories from MoroccoC. Thoughts from BrazilD. Insights from China3. What can we know about English learning in Sao Paulo, Brazil?A. Classroom teaching is more interactive and communicative.B. Homestay arrangement provides positive experience for
12、 learners.C. The Internet and games plays a major role in language learning.D. The principle of learning by doing is widely accepted by learners.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】本文属于说明文阅读,主要向我们介绍了几个英语短视频,它们是学习英语的视频项目,向不同需求的读者提供了不同的学习视频。【1题详解】细节理解题。根据Encounters in the UK (17 minutes)中的最后一句“Its going to be a
13、 great experience, not only in terms of learning English, but in learning about life.”、Insights from China中的“Insights from China” committed to learning English”; Stories from Morocco 中的“Staff and learners discuss the advantages and challenges of English language learning in Morocco. the similarities
14、 of English to French and Spanish.”和Thoughts from Brazil (17 minutes)中的“Thoughts from Brazil also looks at modern trends in learning English”可知学习英语视频节目是一系列短的视频节目,故选C。【2题详解】细节理解题。根据Stories from Morocco (16 minutes )中的最后“Interviewees touch on a variety of topics including British vs. American accents,
15、 multi-level classrooms, and the similarities of English to French and Spanish.”可知“被采访者涉及各种话题,包括英国口音与美国口音、多层次教室以及英语与法语和西班牙语的相似之处。”,由此可知,可知Stories from Morocco中介绍了英国和美国口音和英语,法语和西班牙语的相似性,故选B。【3题详解】细节理解题。根据Thoughts from Brazil 中的“As Daniel Emmerson talks to learners and teachers of English in Sao Paulo
16、,Brazil,he discovers that many of them have found for themselves the principle of learning by doing and have readily adapted it to the Internet era”可知在圣保罗通过做来学习的原则被学习者广泛接受,分析选项可知,D项符合题意,故选D。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。细节理解是指原文提到了某事,某种现象或理论,题干一般针对原文具体叙述的事情本身提问。命题
17、人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另一种表达。如第3小题。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有
18、一项不符合原文内容或“三误一正”。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。细节理解题有时考查的并不是单一的信息,而是多处信息的整合。如第1小题,根据Encounters in the UK (17 minutes)中的最后一句“Its going to be a great experience, not only in terms of learning English, but in learning about life.”;Insights from China中的“Insig
19、hts from China” committed to learning English”; Stories from Morocco 中的“Staff and learners discuss the advantages and challenges of English language learning in Morocco. the similarities of English to French and Spanish.”和Thoughts from Brazil (17 minutes)中的“Thoughts from Brazil also looks at modern
20、trends in learning English”可知学习英语视频节目是一系列短的视频节目,故选C。解答此类“综合”信息细节题时,一定要全面捕捉相关信息,进行综合分析、归纳,切忌根据“一面之词”草率地作出结论。BMaybe its because it was our first purchase as homeowners. The salesman must have spotted just how green we were, so he began persuading. And soon he led us to a classic leather chair. All the
21、se years later, I remember he used words like rich and handsome, the thing every living room needed.We believed him. So we bought that chair just less than $100, a great deal in the 1970s for a young couple!How we loved that chair! It always occupied a place of honor in our various living rooms, mov
22、ing with us from our first tiny house to our beloved new house.Somehow, conversations were better on that chair, and life was more fun around it. Three daughters spilled their secrets on it. Old friends seemed to be attracted by it on those wonderful occasions. Crazy as it sounds, that leather chair
23、 seemed to have well, powers. All for good.At first, we didnt really care that the leather was showing signs of wear or that it had lost its sheen (光泽). But in our most recent move, when the chair was moved in our new living room, it suddenly looked terribly lonely sitting close to newly painted wal
24、ls and a couple of shiny new tables.My husband and I tried but still we couldnt ignore the rough spots. Our chair had a skin disease. Even our adult kids raised eyebrows, urging us to at least remove the chair to some dark comer of the room. Neither of us could imagine such a retirement for it.So we
25、 had an inspired idea. Wed call in an upholsterer (修理工) to give our old chair a whole new life. Our friend Joe studied the chair and then took out a simple leather conditioner. He explained that although it wouldnt work miracles, it would definitely get our weary chair looking younger again. It cert
26、ainly doesnt look new, but its seat and back are shining, and some of its deeper wrinkles have lightened.Best of all, its back in the living room, looking like a wise old friend to the furniture around it. And, yes, there it will stay.Because some things, like some people, just deserve a happy old a
27、ge.4. How did the salesman persuade the author into buying the chair?A. By thinking highly of the author.B. By saying that the author was green.C. By describing how great the chair was.D. By comparing the chair with others.5. What is the fourth paragraph mainly about?A. Sweet memories with the chair
28、.B. Various functions of the chair.C. Peoples comments on the chair.D. Family activities and parties of friends.6 Why did the author finally decide to repair the chair?A. Because he was persuaded by Joe.B. Because he didnt have enough money.C. Because it showed signs of hardness.D. Because it couldn
29、t match his new house.7. What can we learn from the text?A. East or west, home is best.B. From saving comes having.C. It is never too late to mend.D. Old friends and wine are best.【答案】4. C 5. A 6. D 7. D【解析】文是一篇记叙文。文章讲述的是一把一直跟随作者一家的椅子,它从崭新变得老旧,从小房子里到大房子里,再到他们决定翻修它的经过。由此感叹,一些东西,就像一些人,值得拥有一个快乐的晚年。【4题详
30、解】细节理解题。由第一段And soon he led us to a classic leather chair. All these years later, I remember he used words like rich and handsome, the thing every living room needed.可知,销售员把我们带到一把经典的皮革椅子那儿。这些年,作者一直记得他用得的词语,比如富贵、帅气、每个歌厅都需要等。所以销售员是用通过描述椅子的出众来劝作者够买的。故选C。【5题详解】主旨大意题。由第四段conversations were better on that
31、 chair, and life was more fun around it.可知,那把椅子上的对话都是快乐围绕的,所以与椅子有关的一切都是甜蜜的回忆。故选A。【6题详解】推理判断题。由第五段But in our most recent move, when the chair was moved in our new living room, it suddenly looked terribly lonely sitting close to newly painted walls and a couple of shiny new tables.可知,在最近一次搬家后,当椅子被搬到新的
32、起居室后,在新墙壁和闪亮的新家具中,它看起来非常孤单。由第六段Even our adult kids raised eyebrows, urging us to at least remove the chair to some dark comer of the room. Neither of us could imagine such a retirement for it.可知,作者成年的孩子都皱眉了,督促他至少把椅子搬到黑暗的角落去,而他们都不想椅子就这样退休。由此可知,因为椅子老旧不合时宜了,他们才最终决定要修理它。故选D。【7题详解】推理判断题。由最后一段Because some
33、 things, like some people, just deserve a happy old age.可知,一些东西,就像一些人,值得拥有一个快乐的晚年。由此可知,陈酒味醇,老友情深。故选D。CInternet firms should help deal with the threat of terrorism or face terror tax , the security minister has said. Ben Wallace said such profiteers as Facebook and Google were failing to play their p
34、art, forcing the government to spend hundreds of millions to police internet extremism. The minister added, “If they continue to be less than co-operative, we should look at things like tax as a way compensating for their inaction. Because content is not taken down as quickly as they could do, we ha
35、ve to spend millions. WhatsApp, owned by Facebook, was turning the internet into a violent space.”Mr Wallace did not give more details about a possible terror tax, but it would probably take the form of a windfall tax. The minister also accused internet companies of putting profit before public safe
36、ty.Simon Milner, Facebooks UK policy director, said: “Mr Wallace is wrong to say that we put profit before safety, especially in the fight against terrorism. Weve invested millions of pounds in people and technology to identify and remove terrorist content.” YouTube, which is owned by Alphabet, Goog
37、les parent company, said: “Violent extremism is a complex problem and addressing it is a critical challenge for us all. We are committed to being part of the solution and we are doing more every day to deal with these issues. “Over the course of 2017 we have made significant progress through investi
38、ng in machine learning technology, recruiting more reviewers, building partnerships with experts and collaboration with other companies”.Anthony Glees, an intelligence expert at Buckingham University, told The Times: “What the government is proposing makes excellent theoretical sense when it comes t
39、o making us more secure from the appalling things that are broadcast by the service providers.” He added: “But in practice it may not be enough, because we are dealing with Goliaths here and the United Kingdom is increasingly becoming a lone David.”8. What do we know from Ben Wallaces words?A. The i
40、nternet firms have been put on a terror tax.B. The internet companies only concentrate on profit.C. The profit of the Internet firms should be cut down.D. The internet companies are not cooperative enough.9. What did “they” in the first paragraph refer to?A. internet firmsB. internet extremismC. vio
41、lent spacesD. terror taxes10. Anthony Glees thought the governments behavior was _.A. unpracticalB. positiveC unexpectedD. disapproving11. Whats the best title of the passage?A. Profit or Safety?B. Policing Internet Extremism.C. Internet Giants Threatened with Tax.D. Demonstrating the Government Det
42、ermination.【答案】8. D 9. A 10. A 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。互联网公司应该帮助应对恐怖主义的威胁或面临恐怖主义税,否则互联网巨头面临被征税。【8题详解】细节理解题。根据第一段中Ben Wallace said such profiteers as Facebook and Google were failing to play their part, forcing the government to spend hundreds of millions to police internet extremism. “Ben Wallace表示,像Fa
43、cebook和谷歌这样的暴利者未能发挥他们的作用,迫使政府花费数亿美元来监管互联网极端主义。”根据Ben Wallace 的话可知,互联网公司不够合作。故选D。【9题详解】词义指代题。根据第一段中Internet firms should help deal with the threat of terrorism or face terror tax , the security minister has said. Ben Wallace said such profiteers as Facebook and Google were failing to play their part,
44、 forcing the government to spend hundreds of millions to police internet extremism.“安全部长表示,互联网公司应该帮助应对恐怖主义威胁,否则将面临恐怖主义税。本华莱士表示,像Facebook和谷歌这样的暴利者未能发挥他们的作用,迫使政府花费数亿美元来监管互联网极端主义。”由此推知下文If they continue to be less than co-operative, we should look at things like tax as a way compensating for their inac
45、tion.“如果他们继续不合作,我们应该把税收等事情视为他们不作为的一种补偿。”中的they指的就是“Internet firms”,故选A。【10题详解】细节理解题。 根据最后一段中He added: “But in practice it may not be enough, because we are dealing with Goliaths here and the United Kingdom is increasingly becoming a lone David.” 他补充道:“但在实践中,这可能还不够,因为我们面对的是歌利亚,而英国正日益变成一个孤独的大卫。”可知,安东尼
46、格雷斯认为政府的行为是不切实际的。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据整篇文章,因特网公司被征税,尤其是第一段第一句Internet firms should help deal with the threat of terrorism or face terror tax , the security minister has said.“安全部长表示,互联网公司应该帮助应对恐怖主义威胁,否则将面临恐怖主义税。”由此可知,C项Internet Giants Threatened with Tax.“互联网巨头被威胁要征税。”为最佳主题。故选C。【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系
47、、判断画线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象,包括考查it(指动物,无生命的事物、特定的事件或人),they/them(指代人、物、事件的复数名词),he/she等人称代词的指代意义,以及指示代词this,that,these,those等在文章中的指代意义。本题第2小题,根据第一段中Internet firms should help deal with the threat of terrorism or face terror tax , the security minister has said. Ben Wallace said such profiteers as Faceb
48、ook and Google were failing to play their part, forcing the government to spend hundreds of millions to police internet extremism.“安全部长表示,互联网公司应该帮助应对恐怖主义威胁,否则将面临恐怖主义税。本华莱士表示,像Facebook和谷歌这样的暴利者未能发挥他们的作用,迫使政府花费数亿美元来监管互联网极端主义。”由此推知下文If they continue to be less than co-operative, we should look at thing
49、s like tax as a way compensating for their inaction.“如果他们继续不合作,我们应该把税收等事情视为他们不作为的一种补偿。”中的they指的就是“Internet firms”,故选A。DOne day, gardeners might not just hear the buzz of bees among their flowers, but the whirr of robots, too. Scientists have managed to turn an unassuming drone (无人机) into a remote-co
50、ntrolled pollinator (授粉媒介) by attaching horsehairs coated with a special, sticky gel to its underbelly.Animal pollinators are needed for the reproduction of 90% of flowering plants and one third of human food crops. Chief among those are bees but many bee populations in the United States have been i
51、n steep decline in recent decades. Thus, the decline of bees isnt just worrisome because it could disrupt ecosystems, but also because it could disrupt agriculture and economy. People have been trying to come up with replacement techniques, but none of them are especially effective yet.Scientists ha
52、ve thought about using drones, but they havent figured out how to make free-flying robot insects that can rely on their own power source without being attached to a wire. “Its very tough work,” said senior author Eijiro Miyako, a chemist at the National Institute of Advanced Industrial Science and T
53、echnology. His particular contribution to the field involves a gel, one hed considered a mistake 10 years before and stuck in a storage cabinet. When it was rediscovered a decade later, it hadnt dried up or degraded at all. “I was so surprised because it still had high viscosity,” Miyako said. The c
54、hemist noticed that when dropped, the gel absorbed an impressive amount of dust from the floor. Miyako realized this material could be very useful for picking up pollen (花粉). He and his colleagues chose a drone and attached horsehairs to its smooth surface to mimic a bees fuzzy body. They coated tho
55、se horsehairs in the gel, and then controlled the drones over lilies, where they would pick up the pollen from one flower and then deposit the pollen at another one, thus fertilizing it.The scientists looked at the hairs under a scanning electron microscope and counted up the pollen grains attached
56、to the surface and found that the drones whose horsehairs had been coated with the gel had about 10 times more pollen than those that had not been coated with the gel.Miyako does not think such drones would replace bees altogether, but could simply help bees with their pollinating duties. Theres a l
57、ot of work to be done before thats a reality, however. Small drones will need to become more controllable and energy efficient, as well as smarter, with better GPS and artificial intelligence.12. What does the underlined word “viscosity” in Para.3 probably mean?A. Hardness.B. Stickiness.C. Flexibili
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
