2021版高考英语一轮复习 核心素养测评二十一 必修5 Unit 1 Great scientists(含解析)新人教版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021版高考英语一轮复习 核心素养测评二十一 必修5 Unit Great scientists含解析新人教版 2021 高考 英语 一轮 复习 核心 素养 测评 十一 必修 scientists
- 资源描述:
-
1、核心素养测评 二十一必修5 Unit 1Great scientists(限时35分钟). 阅读理解AA biologist once criticized for stealing eggs from the nests of the rarest bird in the world has been awarded the “Nobel Prize” of conservation after his methods saved nine species from extinction. Professor Carl Jones won the 2016 Indianapolis Priz
2、ethe highest accolade in the field of animal conservationfor his 40 years of work in Mauritius, where he saved an endangered kestrel from becoming the next Great Auk. When the 61-year-old first travelled to the east African island in the 1970s, he was told to close down a project to save the Mauriti
3、us kestrel. At the time there were just four left in the wild, making it the rarest bird on Earth. However, he stayed, using the techniques of captive breeding (人工繁殖), which involved snatching eggs from the birds nests and hatching(孵化)them under incubators, prompting the mothers to lay another set o
4、f eggs in the wild. A decade later, the number of Mauritius kestrels had soared to over 300 and today there are around 400 in the wild. The biologist has also been necessary in efforts to bring other rare species back from the edge of extinction, including the pink pigeon, echo parakeet and Rodrigue
5、s warbler. Prof. Jones was awarded the $250, 000 (172, 000) prize at a ceremony in London. “As a young man in my 20s, I certainly didnt enjoy the stress and the tension of the criticism I received, ” reflecting on the start of his career, he said the Mauritius kestrel project had been seen as a “dea
6、d loss” at the time. In the 1970s there was fierce opposition to the captive breeding techniques, with critics arguing that they were too risky and took the emphasis off breeding in the wild. Prof. Jones has devoted his whole life to his work, only becoming a father for the first time eight years ag
7、o, at 53. He said receiving the prize was particularly important to him, because it proved that his work to save birds was right. 【文章大意】本文是一篇记叙文。文章介绍了生物学家Carl Jones通过人工繁殖的方式使濒临灭绝的鸟类的数量逐渐增加, 并且因此获得了2016年的印第安纳波利斯奖。1. What does the underlined word “accolade” mean in Paragraph 2?A. Return. B. Level. C.
8、Honor. D. Research. 【解析】选C。词义猜测题。由于破折号后面的句子是对前面句子的补充说明, 故由“won the 2016 Indianapolis Prize”可推知, 这里的“accolade”与获奖有关, 所以C项“荣誉”符合题意。2. According to the passage, Great Auk is _. A. an endangered birdB. an extinct birdC. a popular birdD. a fierce bird【解析】选B。细节理解题。根据文章第二段最后一句中的“he saved an endangered kest
9、rel from becoming the next Great Auk. ”可知, 他拯救了濒临灭绝的红隼, 使它免于遭受Great Auk的情况, 所以推测, Great Auk是已经灭绝的一种鸟类。故选B。3. What can we know from the figures in Paragraph 4?A. Taking eggs from the nests has worked well. B. The wild environment for kestrel has changed a lot. C. Kestrel has adapted to the life in th
10、e wild. D. Its difficult to protect kestrel. 【解析】选A。推理判断题。根据文章第四段第一句中的“. . . had soared to over 300 and today there are around 400 in the wild. ”可知, 红隼的数量已经开始增加了, 所以可推断人工繁殖的方法很有效, 与第三段中的“人工繁殖”相对应。故选A。4. Prof. Jones idea of taking eggs from the birds nests _. A. was proved of no useB. was widely acce
11、ptedC. was promoted officiallyD. was criticized by some people【解析】选D。细节理解题。根据文章第一段第一句中的“A biologist once criticized. . . the rarest bird”及文章倒数第二段“As a young man in my 20s, I certainly didnt enjoy the stress and the tension of the criticism I received, ” 和最后一句中的“In the 1970s there was. . . that they
12、were too risky. . . ”可知琼斯教授从稀有鸟类的巢穴中取出鸟蛋的行为被一些人批评。故选D。【知识拓展】佳词积累1. criticizevt. 批评2. conservationn. 保护3. tensionn. 紧张4. oppositionn. 反对5. captiveadj. 被监禁的;被困住的6. breedvt. 饲养;培育7. emphasisn. 重要性长难句分析In the 1970s there was fierce opposition to the captive breeding techniques, with critics arguing that
13、 they were too risky and took the emphasis off breeding in the wild. 分析: 本句是一个复合句。本句是there be句型, arguing后是that引导的宾语从句。译文: 在20世纪70年代, 有人强烈反对人工繁殖的方法, 批评家们争论说: 这些方法有风险, 不重视在野外的繁殖。B (2020年山东新高考模拟)Heads up!Across the country, sports injuries are a safety concern for young athletes. Now, the American Medi
14、cal Association(AMA)has a new set of guidelines aimed at protecting players from the danger of concussionsserious injuries caused by a blow to the head. “By raising awareness of the serious risks associated with concussions and ensuring that the appropriate guidelines are in place, we can reduce the
15、 number of young athletes who may return to the game too soon, which can put their health at further risk, ”said AMA Board Member Jack Resneck Jr. , M. D. , in a statement. The policy recommends that young athletes who may have a concussion be taken off the field as soon as possible. Then, they are
16、only to return to their sport with a doctors written approval. The policy also sets age-specific rules for health care professionals and athletic organizations in evaluating and caring for concussions. According to the Center for Disease Control and Prevention(CDC), a concussion is a type of traumat
17、ic(创伤)brain injury caused by a bump, blow, or jolt to the head or hit to the body that causes the head and brain to move rapidly back and forth. This type of movement can cause the brain to bounce around or twist inside the skull(颅骨). It can damage brain cells and create chemical changes in the brai
18、n. The CDC says that between 1. 6 million and 3. 8 million traumatic brain injuries caused by sports and recreation-related activities occur in the U. S. every year. A study from the Center for Injury Research and Policy showed that as many as 40% of high school athletes return to playing before the
19、y should. The AMAs new guidelines should help to bring those numbers down. 【文章大意】本文是一篇说明文。介绍了美国医学会出台了针对运动损伤问题的指导方针, 来保护运动员避免脑震荡。5. Why does the AMA set the new guidelines?A. To raise safety standards of sports. B. To protect athletes from concussions. C. To set rules for health care evaluation. D. T
20、o help players return to the game quickly. 【解析】选B。细节理解题。根据文章第一段中的“Now, the American Medical Association(AMA) has a new set of guidelines aimed at protecting players from the danger of concussions. . . ”可知, 美国医学会出台了新的指导方针, 旨在保护运动员避免脑震荡的危险。故选B。6. What should young athletes who may have a concussion do
21、?A. Avoid using the head. B. Leave the field forever. C. Get treatment in time. D. Switch to another sport. 【解析】选C。细节理解题。根据文章第三段的内容可知, 患脑震荡的运动员应尽快离开赛场, 并进行治疗, 医生同意后再返回赛场。故选C。7. What is paragraph 4 mainly about?A. What a concussion is. B. What causes damage to brain cells. C. How the CDC works. D. Ho
22、w a concussion can be prevented. 【解析】选A。主旨大意题。根据第四段的内容可知, 该段介绍了什么是脑震荡及其危害。故选A。8. Which of the following is the best title for the text?A. Rules for Safer PlayB. Sports Injuries in the USC. Advice to AthletesD. New Policies for Doctors【解析】选A。主旨大意题。根据文章主题句: 第一段的第三句“Now, the American Medical Associatio
23、n(AMA) has a new set of guidelines aimed at protecting players from the danger of concussions. . . ”和文章其他内容可知, 本文主要介绍了保护运动员避免脑震荡的指导方针。故选A。. 阅读填句Films and computer gamesIn just a few decades the gaming industry has become much bigger than the film business. What is called “interactive entertainment”
24、makes more money than Hollywood cinema. Is there any way of making films more appealing to people who like to play computer games?Making a film out of a best-selling computer game can guarantee a large audience. 1 Nowadays films are made with similar ones. They have attractive action scenes relying
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357436.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2017-2018学年高中新课标语文必修一课件:第5课 荆轲刺秦王 .ppt
