2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练(十)阅读理解提能练(含解析)新人教版.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021版高考英语一轮复习 高考题型抢分练十阅读理解提能练含解析新人教版 2021 高考 英语 一轮 复习 题型 抢分练 阅读 理解 提能练 解析 新人
- 资源描述:
-
1、高考题型抢分练(十)阅读理解提能练(限时35分钟). 阅读理解ASmart Kids Festival EventsSmart Kids is a collection of one hundred events scheduled in October. This year, it is experimenting with Pay What You Decide (PWYD). That is, you can decide to pay what you want to or can afford, after you have attended an event. You can pr
2、e-book events without paying for a ticket in advance. Here are some of the directors picks. Walk on the Wild SideNot ticketed, FreeJoin storyteller Sarah Law to hear science stories about animals. Along the way youll meet all sorts of beautiful creatures and discover life cycles and food chains. Bes
3、t suited to children aged 5-9. Children under 8 must be accompanied by an adult. Introduction to WavesPre-book, PWYDSubjects range from sound waves to gravity waves, and from waves of light to crashing waves on the ocean. Mike Goldsmith explores the fundamental features shared by all waves in the na
4、tural world. Science in the FieldNot ticketed, FreeThis storytelling night features a scientist sharing his favourite memories of gathering first-hand data on various field trips. Come along for inspiring and informative stories straight from the scientists mouth. Join Mark Samuels to find out more
5、in this fun-filled workshop. Festival DinnerPre-book, 25 per personWhether you want to explore more about food, or just fancy a talk over a meal, join us to mark the first science festival in London. Which foods should you eat to trick your brain into thinking that you are full? Find out more from T
6、om Crawford. 【文章大意】本文是一篇说明文。文章介绍了Smart Kids Festival Events的四个活动, 以及每个活动的内容和特色。1. In which event can you decide the payment?A. Walk on the Wild Side. B. Introduction to Waves. C. Science in the Field. D. Festival Dinner. 【解析】选B。细节理解题。根据四个活动的介绍可知, 四项活动中只有Introduction to Waves有PWYD, 故选B。2. Who will ta
7、lk about experiences of collecting direct data?A. Sarah Law. B. Mike Goldsmith. C. Mark Samuels. D. Tom Crawford. 【解析】选C。细节理解题。根据Science in the Field 活动中的This storytelling night features a scientist sharing his favourite memories of gathering first-hand data on various field trips. 可知Mark Samuels会分享
8、他到各种实地考察第一手数据的记忆。故选C。3. What do the four events have in common?A. Family-based. B. Science-themed. C. Picked by children. D. Filled with adventures. 【解析】选B。细节理解题。根据四个活动的内容, 可知四项活动的共同点都是以科学为主题的, 故选B。【知识拓展】佳词积累1. accompany vt. 陪伴2. fundamental adj. 基本的3. informative adj. 提供信息的BI have three kids and a
9、great husband and Im enjoying a career that I find challenging and fun. To the outside world, this feels like“Success”. But there is still a voice in my heart asking if this is who I truly am. Only in silence do I hear the self and wonder who that person might be. So I booked a trip to find out. I t
10、ravelled, for the first time, without my husband or kids. I went to Iceland with a friend, who shares an appreciation for wilderness and silence. For six days, we were immersed(沉浸)in wild, raw scenery and real weatherall kinds of weather. Climbing a mountain against rain and returning to a tent for
11、a simple meal remind you how little you actually need, and how strong it feels to be uncomfortable sometimes. I found silence in Iceland, and time to consider the me outside of career and the me outside of kids as I shared stories with strangers. When I stopped talking and just listened, I became mo
12、re generous. I learned that choosing to be generous can create more space, more food and more warmth. But I didnt really gain any better appreciation of what I want from life or my job. I suspect the anxiety that drove me to seek silence in Iceland was losing sight of my ability to choose gratitude
13、and joy, and to be present in the challenges I set in my career and my family. I came home to noise, rush and love, with no less confusion on who I want to be. I know the answer isnt waiting out there on the top of a mountain in Iceland. The answer is in front of me with every step on my own lifes p
14、ath, and in every choice I make. 【文章大意】本文是一篇记叙文。为了寻找真正的自我, 作者踏上了冰岛之旅。回来后, 她意识到答案在自己日常工作与生活中。4. Why did the author take a trip to Iceland?A. To gain a new experience. B. To enjoy family happiness. C. To better understand herself. D. To appreciate natural beauty. 【解析】选C。细节理解题。根据第一段But there is still a
15、 voice in my heart asking if this is who I truly am. 可知作者想寻找真正的自我, 故选C项。5. What do we learn about the authors trip?A. Exciting. B. Difficult. C. Relaxing. D. Adventurous. 【解析】选B。推理判断题。根据第三段可知, 作者在冰岛期间遭遇各种恶劣天气、饮食简单, 并且体验到了种种不舒适。可知作者的旅途是“困难的”, 故选B项。6. What change happened to the author?A. She felt lon
16、elier. B. She felt more anxious. C. She became more caring. D. She became more confident. 【解析】选C。细节理解题。根据第五段可知, 作者变得更加慷慨, 她认为慷慨能创造更多的空间、食物和温暖。故变得关心他人。故选C项。7. What will the author do in the future?A. Go back to nature. B. Face reality bravely. C. Travel to Iceland more often. D. Pay less attention to
17、 her feelings. 【解析】选B。推理判断题。根据倒数第二段the anxiety that drove me to seek silence in Iceland was losing sight of my ability to choose gratitude and joy, and to be present in the challenges I set in my career and my family. 可知焦虑让我忽视了选择感恩和快乐的、面对事业和家庭挑战的能力。由此判断作者回来后要勇敢地面对现实。故选B项。【知识拓展】佳词积累1. gratitude n. 感激
18、2. confusion n. 困惑长难句分析I suspect the anxiety that drove me to seek silence in Iceland was losing sight of my ability to choose gratitude and joy, and to be present in the challenges I set in my career and my family. 分析: 本句是一个复合句。suspect后是宾语从句, 其中anxiety后是that引导的定语从句。challenges是先行词, 其后是定语从句。译文: 促使我到冰
19、岛寻找宁静的焦虑让我忽视了选择感恩和快乐的、面对事业和家庭挑战的能力。 C When athletes at the 2020 Tokyo Olympics collect their medals, theyll not only be wearing something that celebrates their sporting performance, but something that symbolizes lastingness. For both the 2020 Olympics and Paralympics, organizers aim to make all of t
20、he gold, silver, and bronze medals out of used electronics. This strong message about how to make use of e-waste has gotten a lot of Japanese involved. Starting in April 2017, the Japanese Olympic Committee began collecting old laptops, digital cameras, smartphones and other abandoned electronics. T
21、he initiative(倡议)has achieved great success. Already, the quantity needed for bronze medals has been met, and theyre in the homestretch for silver and gold medals, meaning the collection process can pack up at the end of March. When looking just at the number of cell phones collected, the amount of
22、waste is shocking. In a period of about 18 months, a little over 5 million smartphones were collected thanks to cooperation with NTT DOCOMO. Japans largest mobile phone operator allowed the public to turn in phones at their shops, which counted a lot in the projects success. After being taken apart
23、and sorted, the small electronics underwent a smelting process to extract(提炼) all the gold, silver, and bronze elements. Thanks to this initiative, the worldwide struggle with e-waste will have a global platform. According to a study published by the United Nations University44. 7 million metric ton
24、s of e-waste were made in 2016. Only 20% of that was actually recycled. Unfortunately, this figure is set to rise significantly in the coming years, moving to 52. 2 million metric tons by 2021. So while the Tokyo Olympics initiative might be just a drop in the bucket, its a good start in showing wha
25、t the public can do if theyre made more aware of the issue. 【文章大意】本文是一篇说明文, 介绍了日本将回收利用废弃的电子产品中的金属, 用于制作2020年奥运会奖牌。8. What can be learnt about Tokyo Olympics initiative from the passage?A. E-waste in the world is increasing significantly. B. Its easy to get elements needed from the used electronics.
26、C. Only producers of electronics participated in the project. D. NTT DOCOMO contributed to the success of the project. 【解析】选D。推理判断题。根据第三段中的“In a period of about 18 months, a little over 5 million smartphones were collected thanks to cooperation with NTT DOCOMO. ”在大约18个月的时间里, 通过与NTT DOCOMO的合作, 收集了500
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357488.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
