2021版高考英语(北师大版)一轮复习课后达标检测:3 UNIT 12 CULTURE SHOCK WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021版高考英语北师大版一轮复习课后达标检测:3 UNIT 12CULTURE SHOCK WORD版含答案 2021 高考 英语 北
- 资源描述:
-
1、课时练12篇阅读1篇完形.阅读理解A(2020洛阳第二次统考)There is more of a connection between food and culture than you may think. On an individual level, we grow up eating the food of our culture. It becomes a part of who we are. Many associate food from our childhood with warm feelings and good memories and it ties us to
2、our families, holding a special and personal value for us. Food from our family often becomes the comfort food we seek as adults in times of frustration and stress.On a large scale, traditional food is an important part of culture. It also operates as an expression of culture identity. Immigrants br
3、ing it wherever they go, and it is a symbol of pride for their culture and means of coping with homesickness.Many immigrants open their own restaurants and serve traditional dishes. However, the food does not remain exactly the same. Some materials needed to make traditional dishes may not be readil
4、y available, so the taste and flavor can be different from what they would prepare in their home countries. Additionally, immigrants do not only sell dishes to people from the same countries as them, but to people from different countries. Therefore, they have to make small changes about the origina
5、l dishes to cater to a wider range of customers. Those changes can create new flavors that still keep the cultural significance of the dishes.We should embrace our heritage(传统) through our cultures food but also become more informed about other cultures by trying their food. It is important to remem
6、ber that each dish has a special place in the culture to which it belongs, and is special to those who prepare it. Food is a window into culture, and it should be treated as such.【解题导语】本文是一篇议论文,主要探讨了食物和文化之间的联系。1Whats the function of food mentioned in the text?ATo help motivate homesickness.BTo show
7、national identity.CTo reflect a countrys history.DTo show a communitys superiority.B解析:细节理解题。根据第一段的内容,尤其是第二、三句“On an individual level, we grow up eating the food of our culture. It becomes a part of who we are.”,再根据第二段的内容,尤其是第二句“It also operates as an expression of culture identity.”可知,文章中提到的食物的作用是显
8、示国家身份。2What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to?AThe specific traditional food.BThe national culture.CA traditional expression of food.DThe oldfashioned taste.A解析:代词指代题。通读第二段可知,传统食物是文化的一个重要部分,它显示了文化身份,移民不管去哪儿都带着它,它象征着对自己文化的骄傲,也是处理乡愁的方法。由此可推知,it指代传统食物。3Why do some immigrants have to
9、 change the original dishes in their restaurant?ATo attach cultural importance to their dishes.BTo announce the beginning of their life on foreign soil.CTo make the dishes popular among customers.DTo present their own food culture in a new way.C解析:细节理解题。根据第三段的内容,尤其是第四、五句“Additionally, immigrants do
10、not only sell dishes to people from the same countries as them, but to people from different countries. Therefore, they have to make small changes about the original dishes to cater to a wider range of customers.”可知,移民不仅把菜肴卖给来自相同国家的人,还卖给不同国家的人。为了使菜肴受到顾客的欢迎,一些移民不得不对传统的菜肴做一些小小的改变。4Whats the authors at
11、titude towards different food cultures?ANegative.BBalanced.CUnfair.DUnchangeable.B解析:观点态度题。根据最后一段的内容,尤其是第一句“We should embrace our heritage(传统) through our cultures food but also become more informed about other cultures by trying their food.”可知,我们应该通过我们文化的食物来接受我们的传统,但也应该通过尝试其他文化的食物来了解更多文化。由此可推知,作者对不
12、同的食物文化持客观公正的态度。B(2020河南六市高三联考)Traveling to a foreign country can make you frightened if you dont know the local language. Mr. Thibault has a number of tips to help travelers manage in a destination when they dont speak the native tongue, based on his own experience. Here are a few of them.Download a
13、 Language Translation AppMr. Thibault tends to rely on Google Translate and suggests that travelers find an app that works for them. Ideally, find one that specializes in the language you need to translate especially if the language uses a character set youre not familiar with, or have difficulty pr
14、onouncing.Speak with Your Hands and HeadPointing with your hands and nodding or shaking your head, Mr. Thibault said, are easy ways to communicate with locals in the country youre in. “Gestures are all universally understood,” he said.Learn a Few Key WordsKnowing basic words and phrases like “hello”
15、, “thank you” and “Im sorry. I dont speak your language. Do you speak English?” is a must, Mr. Thibault said. Showing that you care enough to learn some of the language before you go, and at least enough to acknowledge that you dont know more, is a form of respect and will go a long way to be liked
16、by locals.Work with a Local Travel AgentIf you feel particularly uncomfortable in the country youre headed to, and you have to go anyway, relying on a local travel agent who knows both your and your destinations languages can be incredibly useful.Hire a Local Tour GuideA tour guide can help you get
17、a better grasp of the local language and is a good person to practice words and phrases with. Whenever Mr. Thibault visits a new country, he books a sightseeing tour with a guide on the first day of his trip. “I use this day to learn about my destination and get familiar with the language,” he said.
18、【解题导语】本文是一篇应用文。文章针对不会说外语的旅行者到国外旅游提出了几条建议,包括下载翻译软件、使用肢体语言、出发前学习关键词、利用当地旅行社的帮助以及雇用当地导游。5In what situation should a language translation app be applied while traveling abroad?AWhen you have trouble pronouncing the words.BWhen you want to acknowledge your ignorance.CWhen you want to practice the local l
19、anguage.DWhen you feel uncomfortable in the country.A解析:细节理解题。根据题干中的关键词“a language translation app”定位至第二段,根据该段第二句“Ideally, find one that specializes in the language you need to translate especially if the language uses a character set youre not familiar with, or have difficulty pronouncing.”可知,在该语言使
20、用你不熟悉的字符集或者你发音有困难时,你应当下载翻译软件,故A项正确。6What is the easiest way to communicate with foreigners according to the text?ADownloading a language translation app.BLearning a few key words.CUsing body language.DWorking with a guide.C解析:推理判断题。根据第三段第一句“Pointing with your hands and nodding or shaking your head,
21、Mr. Thibault said, are easy ways to communicate with locals in the country youre in.”可知,使用双手、点头或摇头,是你和当地人交流的简单的方式;据此可推知,使用肢体语言是与当地人交流最简单的方式,故C项正确。7How can you better understand the local language?ABy speaking with your hands and head.BBy learning a few key words.CBy downloading a language translatio
22、n app.DBy hiring a local tour guide.D解析:细节理解题。根据尾段第一句“A tour guide can help you get a better grasp of the local language and is a good person to practice words and phrases with.”可知,导游可以帮助你更好地掌握当地的语言,而且导游是你与其练习单词和短语的最佳人选,故D项正确。.完形填空(2020重庆调研)In a remote village, selling chestnuts was the main source
23、of livelihood for local villagers. In late autumn, the hills were covered by the trees and chestnuts were _1_ from the branches of the trees, which _2_ with the wind attracting local villagers to _3_ them at this time of year.The villagers took the chestnuts, carried them home and _4_ them out. The
24、whole family sifted(筛) and sorted them according to their _5_, and then transported them to the city for wholesale or retail. Every villager knew that if they wanted to sell for a good price, what really _6_ was to send the selected chestnuts to the market first. Many families, which were short of _
25、7_, would go to the nearby villages to hire workers with high _8_Still, to many peoples _9_, there was a young man in the village who could never need help, _10_ he had limited hands. He lived with his blind and old mother. He always arrived at the market one step ahead of the other ones _11_ he cou
26、ld sell out of all the chestnuts and then happily drove back with his truck _12_The secret of the young man was: after picking chestnuts, he put them _13_ into a sack(麻袋) and carried them to the truck. When he set out, he chose the road, _14_ and bumpy(不平的), to go, _15_ the small ones would jump to
27、the _16_ of the bag and the larger ones would stay on the top of the bag. It would save time for classification and selection. When inquired how he found the way, the young man _17_:“If you put your heart into it, you will find the right way. This is not an accident but a(n) _18_ result.”There will
28、always be people who get _19_ or complain when they hear bad news. As a matter of fact, if you use your head, you will be _20_ to the people and things in the environment. When you turn your mind into action to move forward step by step, you can also create a new world for yourself.【解题导语】本文是一篇夹叙夹议文,
29、主要讲述了一个年轻人用便捷的方法筛选栗子的故事,进而启迪读者世上无难事,只怕有心人。1A.holdingBfillingCplantingDhangingD解析:根据语境及常识可知,山丘上遍布树木,栗子从树枝上垂下来(hanging),故选D。2A.fellBshookCjumpedDfoldedB解析:根据空后的“with the wind”可推知,栗子随风摇动(shook),吸引当地的村民们在一年中的这个时候来采摘(pick),故选B。3A.enjoyBviewCseekDpickD解析:参见上题解析。4A.pouredBtookCthoughtDfiguredA解析:根据下文中的“The
30、 whole family sifted(筛) and sorted them”可推知,村民们把采摘的栗子带回家,倒(poured)出来,然后才能进行筛选和分类,故选A。5A.shapeBsizeCtasteDcolorB解析:根据下文中的“the small ones would jump to the _ of the bag and the larger ones would stay on the top of the bag”可推知,整个家庭根据栗子的大小(size)进行筛选和分类,故选B。6A.matteredBcaredCinterestedDmindedA解析:根据语境可推知,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-358020.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
