山东省枣庄市薛城区2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 枣庄市 城区 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省枣庄市薛城区2020-2021学年高一英语下学期期中试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。选择题部分第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题纸上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相
2、应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does Lisa want to drink?A. Coffee. B. Juice. C. Milk. 2. Who is interested in fashion designing? A. James. B. Michael. C. Lily. 3. Why does Susan go to the art school? A. To do part-time work. B. To take painting class. C. To pick up her grandma.
3、 4 What is the man doing?A. Renting a car. B. Buying a car. C. Booking tickets. 5. What are the speakers mainly talking about?A. Some photos. B. The forest in winter. C. Their favorite animals.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,
4、每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6 What are the speakers discussing?A. Buying books for Alice. B. Giving lessons to Alice. C. Helping Alice do projects.7. What is the man advised to do?A. Search for the book online. B. Go to the library for the book. C. Take Alice to visit a
5、bookstore. 听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. Where are the speakers most probably?A. In the classroom. B. In the computer club. C. In the womans apartment. 9. What relation is Kevin to the woman? A. Her brother. B. Her teacher. C. Her classmate. 听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. What kind of room would the woman like?
6、A. A double room. B. A single room. C. A suite. 11. How much should the woman pay in total?A. $150. B. $300. C. $450. 12. When will the woman check in?A. On May 26th. B. On May 28th. C. On May 29th. 听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. Why does David look a bit sad?A. He lost a match. B. He failed to pass a te
7、st. C. He cant play a game well. 14. How does Lisa usually go to work?A. By car. B. By bus. C. By subway. 15. What game does Lisa recommend to David?A. Pac-Man. B. Angry Birds. C. Super Mario Brothers. 16. What does David say about Super Mario Brothers?A. Its very easy. B. Its actually fun. C. Its r
8、ather difficult.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题 。17. When did Lindesay fall in love with China?A. When he saw China in a map.B. After he climbed the Great Wall.C. Since he received the Friendship Award.18. What did Lindesay do on the Great Wall?A. He handed out cloth bags. B. He picked up litter. C. He helped
9、 the old. 19. What award did Lindesay receive in 2006?A. The Friendship Award. B. The Order of the British Empire. C. The Great Wall Friendship Award. 20. Why does Lindesay do those things on the Great Wall?A. To call on other people to protect it.B. To do research on the places of interest.C. To sp
10、read Chinese culture around the world.第二部分阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AKids World Funs International Short Story Contest provides a platform for school students around the world to display their fiction writing skills, and be recognized worldwide for the
11、ir unique talents. The contest will be conducted from September 1st, 2021. We invite school students all over the world to join this contest. You can win attractive prize money, certificates and publication opportunities. Unleash (释放)the creative spirit in you!Contest Rules1. Deadline for the contes
12、t is September 15th.2. Winners will be announced on October 18th, on our website .3. The prizes for all categories are as follows:First prize: $500: a new camera; certificate, and publication on the website;Second prize: $300: a beautiful pen; certificate, and publication on the website;Third prize:
13、 $100 and a collection of stories by famous writers.4. There will be three winners in each category.5. The story has to be written in English.6. The theme of the short story is your choice.7. Drawings, photos, or any other graphics (图表)are not allowed.8. The contest will be in three categories:a. Su
14、b-junior(7-9 years);b. Junior(10-12 years);c. Senior(13-16years)9. The minimum required length of the story is as follows:a. Sub-junior-300 words;b. Junior-500 words;c. Senior-700 words10. The upper limit can only be up to 1,000 words in all categories.11. Any entry that is not accompanied by proof
15、(证明)of age will be automatically disqualified (取消资格).12. The story should be the original, unpublished contribution of the person who is participating in the competition. Any story that is fully or partially copied from any other source will not be accepted. 1. When can participants know the result
16、of the contest? A. On September 1st.B. On September 15th.C. On October 15th.D. On October 18th.2. What prize will the third place get?A. $100 and a story book.B. $500 and a certificate.C. A pen and a certificate.D. A story book and a camera.3. What do we know about the contest?A. The number of words
17、 should be over 500.B. Stories can be shown in different forms.C. The theme of the story is limited.D. Proof of age is required.【答案】1. D 2. A 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了儿童世界趣味国际短篇小说大赛的比赛规则。【1题详解】细节理解题。根据Contest Rules中第二条“Winners will be announced on October 18th, on our website .( 获奖者将于10月18日在我们的网站上公布
18、。)”可知,获奖者在10月18日会知道获奖结果。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Contest Rules中第三条中“Third prize: $100 and a collection of stories by famous writers.( 三等奖:100美元和一本著名作家的故事集。)”可知,三等奖获奖者会得到100美元和一本故事书。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Contest Rules中第十一条中“Any entry that is not accompanied by proof (证明) of age will be automatically disqualifie
19、d (取消资格).( 任何未附年龄证明的参赛作品将被自动取消参赛资格。)”可知,比赛中参赛者需提供参赛年龄证明。故选D。BWhen he first rose to stardom in the NBA, Yao Ming could not possibly have known the influence he would have on the American understanding of China.In the eyes of many Americans, Chinese are short, bookish, and not especially athletic. Yao
20、, 26, has turned that image on its head. A giant at 2.26 metres, he has been the most talked-about player in the league since he topped the NBA draft(选秀)in 2002.When Yao first joined the Rockets and struggled with an American style of basketball, many were quick to label(标记)Yao “a failure”. But Yao
21、played on. He did not let the criticism affect his performance. Even when former NBA star Charles Barkley bet that Yao could not score more than 19 points in a single game, Yao kept his self-respect. The same cannot be said for Barkley, who was forced to kiss a real donkeys ass(屁股)when Yao passed th
22、e 19-point mark early in his first season.For Americans, Yaos polite and friendly personality is a welcome contrast to the rude behaviour of the NBAs bad boys. Compared with most other NBA players, Yao Ming is a true gentleman. He respects all of his opponents(对手), even those who are not friendly to
23、 him.“He is so wise and humourous that he seems like a diplomat(外交家)rather than a basketball player sometimes,” said Ron Burke, an NBA TV reporter.In addition, Yaos witty answers have changed the opinion that Chinese people are boring. When asked what were his favourite English words, Yao told the p
24、ress that the five words were “This is the last question.” Yao is winning supporters within the league as well. After a Rockets-Lakers game that Shaquille ONeal had to sit out with an injury, ONeal said, “You played pretty good, Yao Ming.” Yao replied, “Thats because you werent there.”4. What attitu
25、de do many people take with Yao Ming when he first joined the Rockets?A. Friendly.B. Doubtful.C. Sincere.D. Angry.5. Yao Ming was liked by Americans mainly because he _.A. proved that he was athleticB. passed the 19-point mark earlyC. showed his politeness and friendlinessD. beat former NBA star Cha
26、rles Barkley6. By sharing the story between Yao Ming and ONeal in the last paragraph the writer shows us _.A. Yao Ming was respectful and smartB. Yao Ming was boring and proudC. Yao Ming topped the NBA draftD. Yao Ming wasnt a failure any more7. Whats the main idea of the text?A. Yao Mings road to s
27、tardom.B. The skills Ming showed in NBA.C. Yao Mings competition with other NBA players.D. The impact of Yao Ming on Americans attitudes towards Chinese.【答案】4. B 5. C 6. A 7. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要讲述的是姚明进入NBA的心路历程,从不被看好,到赢得美国球员的尊重,姚明最终改变了美国人对中国人的看法。【4题详解】推理判断题。根据第三段第一句“When Yao first joined the Rocket
28、s and struggled with an American style of basketball, many were quick to label(标记)Yao “a failure”.( 当姚明第一次加入火箭队并与美式篮球风格作斗争时,许多人很快就给他贴上了“失败者”的标签。)”可知许多人并不看好姚明,由此可推知,许多人对姚明持怀疑态度。结合选项:A. Friendly有好的;B. Doubtful.怀疑的;C. Sincere真诚的;D. Angry生气的。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第四段第一句“For Americans, Yaos polite and friend
29、ly personality is a welcome contrast to the rude behaviour of the NBAs bad boys.( 对于美国人来说,姚明礼貌友好的个性与NBA坏小子的粗鲁行为形成了鲜明的对比。)”可知,美国人喜欢姚明的礼貌和友好,即姚明因礼貌和友好而给美国人留下了好印象。故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“In addition, Yaos witty answers have changed the opinion that Chinese people are boring.( 此外,姚明机智的回答也改变了美国人认为中国人很无
30、聊的看法。)”及“Yao is winning supporters within the league as well. After a Rockets-Lakers game that Shaquille ONeal had to sit out with an injury, ONeal said, “You played pretty good, Yao Ming.” Yao replied, “Thats because you werent there.”(姚明在联盟中也赢得了不少支持者。在一场火箭队与湖人队的比赛后,奥尼尔因伤缺席比赛,奥尼尔说:“姚明,你打得很好。”姚明说:“那
31、是因为你不在那里。”)”可知姚明对别人很友好,也很聪明(情商高)。故选A。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲了姚明进入NBA的心路历程,从不被看好,到赢得美国球员的尊重,最终改变了美国人对中国人的看法。结合选项可知选项D. The impact of Yao Ming on Americans attitudes towards Chinese. (姚明对美国人对待中国人的态度的影响)概括较为全面准确。故选D。CStanding on the ruins(废墟)after the fire where his house had been, Peter Ruprecht admi
32、tted that he was not sure how or when to rebuild. He was still shocked by what Australias increasingly changeable climate had already delivered: first a drought, then a destructive bush fire, then a foot of rain from a storm.Its unstoppable, said Mr. Ruprecht, a former dairy farmer. We speak about t
33、he warmth of Mother Nature, but nature can also be vicious and wild and unforgiving.Australias hellish(地狱的)fire season has eased(缓和), but its people are facing more than a single disaster. With floods destroying homes not far from where fires recently spread, they are facing a cycle of what scientis
34、ts call compound extremes: one climate disaster strengthening the next.Warmer temperatures do more than just dry out the land. They also heat up the atmosphere, which means clouds hold more moisture(水汽)for longer periods of time. So droughts get worse, giving way to fires, then to heavy rains that t
35、he land is too dry to absorb.Many Australians in disaster zones complain that their government, after ignoring climate change for years, has not yet to draw up recovery plans that are clear and that take future threats into account.At the same time, the economic costs of a changing climate are risin
36、g quickly. Philip Lowe, the governor of the Reserve Bank of Australia, warned recently that Australia was already paying a price, and that it would only go up.8. Why Peter Ruprecht is mentioned in the beginning?A. To arouse readers pity.B. To introduce the topic.C. To stress the problem.D. To call o
37、n readers to help.9. Which word can replace the underlined word vicious in Paragraph 1?A. gratefulB. advancedC. responsibleD. forcible10. What is the main cause of compound extremes in Australia?A. Government inaction.B. Warmer temperature.C. The lack of money.D. No recovery plans.11. Where is the t
38、ext probably from?A. guidebook.B. A travel journal.C. A news report.D. A book review.【答案】8. B 9. D 10. B 11. C【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了澳大利亚一系列极端气候灾害,包括它的成因,灾害及造成的经济成本等。【8题详解】推理判断题。由第一段的“Standing on the ruins(废墟)after the fire where his house had been, Peter Ruprecht admitted that he was not sure how
39、or when to rebuild. He was still shocked by what Australias increasingly changeable climate had already delivered: first a drought, then a destructive bush fire, then a foot of rain from a storm.”( Peter Ruprecht的房子着火后,他站在废墟上承认,他不知道如何或何时进行重建。澳大利亚日益变化的气候已经造成了这样的后果,他仍然感到震惊: 先是干旱,然后是毁灭性的丛林大火,接着是一英尺的暴风雨
40、。)可知,关于Peter Ruprecht站在灾难后的废墟上以及说的话都是为了引出话题:澳大利亚的气候灾难。故选B项。【9题详解】词句猜测题。由第二段中的“We speak about the warmth of Mother Nature, but nature can also be vicious and wild and unforgiving.”( “我们谈论的是大自然的温暖,但大自然也可能是vicious、野蛮和无情的。”)中的warmth及转折连词but,wild及并列连词and可知,划线词vicious应为“残酷的,野蛮的”之意,forcible符合题意。故选D项。【10题详解
41、】细节理解题。第四段“Warmer temperatures do more than just dry out the land. They also heat up the atmosphere, which means clouds hold more moisture(水汽)for longer periods of time. So droughts get worse, giving way to fires, then to heavy rains that the land is too dry to absorb.”(温度升高不仅使土地干燥,还会让大气升温,这意味着云层锁水量
42、更大,时间更长。接下来,干旱情况加剧,火灾趁虚而入,继而暴雨泛滥之时,土地由于过于干燥而无法吸收雨水。)可知,是warmer temperatures(温度升高)导致了compound extremes (复合极端情况)。故选B项。【11题详解】推理判断题。全文描述了澳大利亚的极端气候灾难,它的成因,危害以及造成的经济成本等,属于实时报道。所以,该文章应出自一篇新闻报道。故选C项。DKiller whales, or orcas, are known for their severe attacks on sea animals but they have never posed a thre
43、at to humans. However, since late July, the normally social animals have been intentionally attacking sailboats off the coasts of Spain and Portugal. The strange behavior first surfaced on July 29, 2020, when a 46-foot boat was repeatedly attacked for almost an hour by nine orcas, causing the boat t
44、o rotate(旋转) 180 degrees and having its engine switched off. Since then, over 30 more similar incidents have been reported. On September 23, 2020, Spains government banned boats of less than 50 feet in length from sailing in the 60-mile stretch of the Atlantic coastline between Ferrol and the Estaca
45、 de Bares Cape, where the attacks have been occurring. Researchers across the world are trying to explain the orcas behavior. Some believe it could be a result of the overfishing of the bluefish tuna - the orcas primary food source -which has left the areas killer whales starving and unable to feed
46、their babies. I saw them look at boats carrying fish. I think they know humans are somehow related to food shortages, says Ken Balcomb, senior scientist at the Center for Whale Research in Washington, USA. The environmentalists believe the sudden increase in boat traffic and fishing activities, afte
47、r months of absence due to restrictions on human activity last spring, could also be contributing to the agitation. However, Alfredo Lpez, a biology professor in Galicia, Spain, thinks the attacks are defensive measures the orcas adopted to protect themselves against boat injuries. The researcher ca
48、me to this conclusion after looking at the of the videos of a few incidents and noticing that two of the young killer whales involved had serious injuries. Hopefully, the experts will be able to find a way to restore the harmony between the animals and the humans soon.12. What do we know about orcas
49、 in paragraph 1?A. They are friendly to humans.B. They have changed their behavior.C. They are famous for hunting skillsD. They have met tough living conditions.13. Who hold(s) the idea that fishing activities caused the incidents?A. Ken Balcomb.B. The environmentalists.C. Alfredo Lpez.D. Spains gov
50、ernment.14. What does the underlined word the agitation in Paragraph 3 refer to?A. The attacks.B. Food shortages.C. The overfishing.D. Human activities.15. What might be a suitable title for this text?A. How do killer whales attack humans?B. Why Are Killer Whales attacking Boats?C. How can we live i
51、n harmony with animals?D. Why are boats banned from sailing on the sea?【答案】12. B 13. A 14. A 15. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。报道了西班牙葡萄牙近海区多艘小型渔船遭遇杀人鲸袭击。【12题详解】推理判断题。由根据第一段第一句“Killer whales, or orcas, are known for their severe attacks on sea animals but they have never posed a threat to humans.”可知,以前虎鲸从未袭击人类。结
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
