2021届高考英语一轮(新课标通用)训练检测:专题三阅读理解 考点十六 人物故事类 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语一轮新课标通用训练检测:专题三阅读理解 考点十六人物故事类 WORD版含解析 2021 高考 英语 一轮 新课 通用 训练 检测 专题 阅读 理解 考点 十六 人物 故事 WORD
- 资源描述:
-
1、考点十六人物故事类A限时10分钟Idema, a Dutch Sinologist (汉学家), has served as the director of the Chinese Languages and Cultures Department at Leiden University of the Netherlands and was also director of Harvards Fairbank Center for East Asian Research He has studied ancient Chinese plays, novels and literature,
2、and has authored or translated a number of influential books published in English and other languagesThe 70yearold Dutch Sinologist recalled his halfcenturylong romance with Chinese culture during a recent visit to Beijing As a child, the vivid descriptions of China in Nobel and Pulitzer Prizewinner
3、 Pearl S Bucks books sparked Idemas interest in the country He later read classic Chinese literature and spent whole days pouring through works at the National Library of ChinaWhile many other experts on China focused on the countrys economic transformation, Idema continued to study traditional Chin
4、ese literature “There were scholars studying law, religion and society, but not traditional Chinese literature, which was my personal interest,” Idema explainsFinding reference books for his research, especially regional publications, used to be a huge challenge, and Idema used to spend a lot of tim
5、e collecting books and other materials during visits to China Now it is much more convenient with the InternetIdema usually chooses lessknown subjects for his research and tries to get firsthand materials In recent years, he has devoted himself to translating Chinese folk tales and writing about Chi
6、nese folk society and folk culture“Traditional Chinese culture is a passion I have been studying it for 50 years and will continue to do so,” says the retired professor1What does the underlined word “sparked” in Paragraph 2 mean?AIncreased BBrokeCPerformed DAroused答案:D词义猜测题。根据第二段中的“He later read cla
7、ssic Chinese literature and spent whole days pouring through works at the National Library of China”后来他开始阅读中国古典文学,可推断前文的books引起了他对中国的兴趣。故选D。2Idema concentrated on traditional Chinese literature because _Ahe wanted to show he was different from othersBhe was interested in traditional Chinese literatu
8、reCtraditional Chinese literature is easier to study than other fieldsDhe could benefit a lot from the traditional Chinese literature答案:B细节理解题。根据第三段第二句中的“There were scholars studying law, religion and society, but not traditional Chinese literature, which was my personal interest”可知,他研究中国古典文学,是因为他的兴
9、趣。故选B。3What may be the best title for the text?AA Passion for Chinese Culture BThe Life of IdemaCIdemas Visit to China DThe Personal Hobby答案:A标题判断题。浏览全文,讲述的都是Idema对于中国古典文学的研究与热爱,结合第三段中的“While many other experts on China Idema explains”可知,他研究中国古典文学是带着很大的兴趣和热情的。故选A。B限时10分钟Many experts say that Billy W
10、ilder changed the history of American movies He is often called the best moviemaker Hollywood has ever had He was known for making movies that offered sharp social comment Wilder was one of the first directors to do thisBilly Wilder was born in 1906 in the former AustroHungarian Empire Billy Wilder
11、started law school in Vienna, Austria However, he began reporting for a Vienna newspaper after graduation By the 1920s, he was writing movies in Germany However, the Nazis had risen to power in the nation Wilder was Jewish, and he recognized that he had no future in Nazi Germany In 1933, he went to
12、Paris There he directed a movie for the first time It was called The Bad Seed Then he received word that producers in the United States had accepted one of his scripts Billy Wilder left Europe for AmericaIn America he formed a writing team with Charles Brackett The two writers created many films tog
13、ether Wilder and Brackett wrote several successful movies One was the nineteen thirtynine movie, Ninotchka, starring Greta Garbo Ernst Lubitsch directed the film Wilder always praised this man as a friend and teacher whose humor and expert direction greatly influenced his worksIn 1954, Billy Wilder
14、became an independent producer The next year, Wilders first movie as an independent filmmaker was a huge success It was The Seven Year Itch In 1959, Wilder made a funny movie that was very popular IAL Diamond joined Wilder in writing Some Like It HotBy the 1980s, Wilder no longer was considered the
15、most unusual, creative filmmaker in Hollywood In recent years, however, Billy Wilder received many more awards and honors Critics praised his gifts to movie making In 1987, the Academy of Motion Picture Arts and Sciences gave him the Irving G Thalberg Memorial Award It is the highest award a produce
16、r can receive4Which is Wilders first successful movie as an independent filmmaker?ANinotchka BThe Bad SeedCSome Like It Hot DThe Seven Year Itch答案:D细节理解题。根据倒数第二段中的“In 1954, Billy Wilder became an independent producer The next year, Wilders first movie as an independent filmmaker was a huge success I
17、t was The Seven Year Itch”可知,Wilder作为独立的电影制片人,制作的第一部成功的电影是The Seven Year Itch。故选D。5What can we know about Wilder according to the text?AHe intended to be a lawyer at firstBHe starred a movie for the first time in ParisCHe is the first director to make realistic moviesDHe has been accepted as the mos
18、t creative moviemaker答案:A推理判断题。根据第二段第二句“Billy Wilder started law school in Vienna, Austria”可推断,一开始Wilder想要成为一名律师。故选A。6Why did Wilder leave Germany?AHe was Jewish and couldnt develop thereBThe Nazis were searching for him everywhereCHe was invited to produce his script in AmericaDHe expected to go to
19、 Paris to form a writing team答案:A细节理解题。根据第二段中提到的“However, the Nazis had risen to power in the nation Wilder was Jewish, and he recognized that he had no future in Nazi Germany In 1933, he went to Paris”可知,纳粹开始在当时的德国执政,而Wilder是犹太人,他认识到自己在德国没有未来,因此他离开了德国。故选A。7What would be the best title for the text?
20、AThe Maker of History of American MoviesBBilly Wildera Best FilmmakerCAn Autobiography of a DirectorDThe Best Director and Producer答案:B标题判断题。纵观全文可知,第一段第一句是文章的主旨,主要讲述Billy Wilder对于美国电影的贡献。因此推断B项“Billy Wilder一位最好的电影制作者”为最佳标题。故选B。C限时7分钟Writers used to approach publishers to have their work read by the
21、public Now they can simply post their work and find millions of instant audienceAfter breaking up with her boyfriend, Bao Jingjing started “making up” a love story simply to distract (转移) her attention Her story of a girl suffering the pain like hers progressed quickly, attracting many readersWhen B
22、ao stopped writing as she was reunited with her boyfriend, she was urged to continue, as readers wanted to know what happened next Bao finished it soon It became so popular that it was turned into a bestseller To_cap_it_all_off,_Baos novel was later adapted into a successful movieBaos story is only
23、one of many Internet novels that have landed deals for physical books, TV shows and films Unlike traditional writers who buried themselves in their books for years, some young writers like Bao have got readers rapidly online and find overnight successBao admits her success was unexpected She still r
24、emembers how surprised her parents were when she proudly gave them her copyright earnings Online literature forums (论坛) are platforms for grass roots writers to succeedIn recent years, Zhang Wei, known as “Tangjiasanshao”, has earned 177 million yuan by his fingers though working as an author was be
25、yond his dreams He topped the list of wealthiest Chinese Internet novelists twice and was the only online writer to be listed on the 2014 Forbes “Chinese Celebrity List”He admits that he is one of the few writers at the top of the pyramid while most online writers remain unknown However, he urges th
26、at his success can be achieved by others, as long as “they write hard enough” 8According to the passage, we know that _ABao Jingjings parents didnt want her to be a writerBBao Jingjing didnt really expect her success overnightCBao Jingjing didnt finish her first online love storyDBao Jingjings first
27、 online story was turned into a TV show答案:B细节理解题。根据第五段第一句“Bao admits her success was unexpected”可知,鲍鲸鲸承认她的成功是意想不到的。故选B。9The underlined phrase “To cap it all off” in Paragraph 3 probably means “_”Ain conclusion Bin turn Cin time Din addition答案:D词义猜测题。根据第三段倒数第二句“It became so popular that it was turned
28、 into a bestseller”和最后一句中的“Baos novel was later adapted into a successful movie”可知,鲍鲸鲸的作品如此受欢迎以至于它后来被出版,并成了畅销书。她的小说后来又被改编成一部成功的电影。由此推断,To cap it all off在此处表递进关系。故选D。10The author mentioned Zhang Weis example mainly to _Aintroduce another online writer to the readersBshow the example of another online
29、 writers success Cencourage readers to become online writers Dexpress his admiration for online writer Zhang Wei答案:B推理判断题。通读全文可知,本文主要讲述一些现代网络作家获得了成功的故事,张威的经历只是其中一例。故选B。11What can we infer from what Zhang Wei says in the last paragraph?AFew words, many deeds BFirst try, and then trustCHarm set, harm
30、get DNo pain, no gain答案:D推理判断题。根据最后一段最后一句可知,张威认为只要够努力,就能像他一样成功。故选D。No pain, no gain“不劳,无获”;Few words, many deeds“少说多做”;Harm set, harm get“害人害己”;First try, and then trust“试过才信”。D限时8分钟Kenji Croman has broken his bones, his shoulder and elbow, and nearly drowned several times Hes also had three close e
31、ncounters with sharks over the years A 10foot wave landed directly on top of him five years ago, bending his body to the point that he actually kicked himself in the head “I literally heard every bone in my body crack,” he saidCroman has been photographing ocean waves since 2008, sometimes risking h
32、is life to get that perfect shot at the surf break Despite the risks and certain injuries that come with wave photography, the Hawaii resident, body surfer and former competitive swimmer wouldnt do anything else The 36yearold photographer loves the thrill of meeting breaking waves head on, shooting
33、waves as his interest and shooting surfers to pay the bills “The process of photographing waves requires more than just swimming out where the surf breaks and waiting,” he says The night before a photo shoot Croman checks Surflinecom, a website and the coastal camera network that provides live and p
34、redicted ocean weather information, to see what the winds, waves and tide will be like at certain times Croman has both a primary camera and a backup for emergencies He goes without a wetsuit and uses a heavy underwater housing to protect his camera There is no great way for him to protect himself H
35、e admits there are probably protective clothes he should be wearing, but there is little he could have done to decrease the impact of the 10foot wave that crashed on top of him The hardest part of Cromans job is staying calm in the face of breaking waves when his initial reaction is to panic and swi
36、m away At most, Croman will take two to three shots of a single wave “Ive shot waves for so many years now that I see the wave in slow movement,” he said12What do we know about Kenji Cromans job from the first paragraph?AIt is a game of death BIt is full of mysteries CIt requires patience DIt calls
37、for courage答案:D推理判断题。由第一段可知,为了拍摄海浪,Kenji Croman曾多次受伤,甚至几次面临着死亡。由此可推知,这份工作需要超常的勇气。故选D。13How does Kenji Croman make a living?ABy taking swimming racesBBy teaching photographyCBy shooting surfersDBy surfing waves答案:C细节理解题。根据第二段最后一句中的“shooting waves as his interest and shooting surfers to pay the bills”
38、可知,Kenji Croman 靠为冲浪者拍摄谋生,而抢拍海浪仅仅是个人兴趣。14Why does Kenji Croman check the websites like Surflinecom?ATo get better prepared for shootingBTo predict something about weatherCTo learn more about surfing wavesDTo buy better equipment for safety答案:A推理判断题。根据第三段第二句可知,Croman查看这个网站是想了解海洋的天气信息,以及了解在某些时刻风向、海浪和潮
39、汐的情况,以便更好地为拍摄海浪做准备。15What would be the best title of the text?ATaking Adventures Around the OceanBRisking His Life for the Perfect WaveCMaking Preparations for Life RisksDAppreciating Breaking Waves in Danger答案:B标题判断题。本文主要讲的是Croman冒着生命危险拍摄完美的海浪照片的故事,因此B项为最佳标题。A限时10分钟(浙江高考)In 1812, the year Charles D
40、ickens was born, there were 66 novels published in Britain People had been writing novels for a centurymost experts date the first novel to Robinson Crusoe in 1719but nobody wanted to do it professionally The steampowered printing press was still in its early stages; the literacy (识字) rate in Englan
41、d was under 50% Many works of fiction appeared without the names of the authors, often with something like “By a lady” Novels, for the most part, were looked upon as silly, immoral or just plain badIn 1870, when Dickens died, the world mourned him as its first professional writer and publisher, famo
42、us and beloved, who had led an explosion in both the publication of novels and their readership and whose charactersfrom Oliver Twist to Tiny Timwere held up as moral touchstones Today Dickens greatness is unchallenged Removing him from the pantheon (名人堂) of English literature would make about as mu
43、ch sense as the Louvre selling off the Mona LisaHow did Dickens get to the top? For all the feelings readers attach to stories, literature is a numbers game, and the test of time is extremely difficult to pass Some 60,000 novels were published during the Victorian age, from 1837 to 1901; today a cas
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361672.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
