2021届高考英语二轮创新复习 专题强化练(三)-(四)—阅读理解之推理判断题练习(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮创新复习 专题强化练三-四阅读理解之推理判断题练习含解析 2021 高考 英语 二轮 创新 复习 专题 强化 阅读 理解 推理 判断 练习 解析
- 资源描述:
-
1、专题强化练(三)阅读理解之推理判断题(限时25分钟)对应学生用书(单独成册)第109页A(2020山东省第二次模考)One might expect that the evergrowing demands of the tourist trade would bring nothing but good for the countries that receive the holidaymakers.Indeed,a rosy picture is painted for the longterm future of the holiday industry.Every month sees
2、 the building of a new hotel somewhere,and every month another rockbound Pacific island is advertised as the “last paradise(天堂)on earth”However,the scale and speed of this growth seem set to destroy the very things tourists want to enjoy.In those countries where there was a rush to make quick money
3、out of seaside holidays,overcrowded beaches and the concrete jungles of endless hotels have begun to lose their appeal.Those countries with little experience of tourism can suffer most.In recent years,Nepal set out to attract foreign visitors to fund developments in health and education.Its forests,
4、full of wildlife and rare flowers,were offered to tourists as one more untouched paradise.In fact,the nature all too soon felt the effects of thousands of holidaymakers traveling through the forest land.Ancient tracks became major routes for the walkers,with the consequent exploitation(开发,开采)of prec
5、ious trees and plants.Not only can the environment of a country suffer from the sudden growth of tourism,but the people as well rapidly feel its effects.Farmland makes way for hotels,roads and airports;the old way of life goes.The onetime farmer is now the servant of some multinational organization:
6、he is no longer his own master.Once it was his back that bore the pain;now it is his smile that is exploited.No doubt he wonders whether he wasnt happier in his village working his own land.Thankfully,the tourist industry is waking up to the responsibilities it has towards those countries that recei
7、ve its customers.The protection of wildlife and the creation of national parks go hand in hand with tourist development and in fact obtain financial support from tourist companies. At the same time,tourists are being encouraged to respect not only the countryside they visit but also its people.The w
8、ay tourism is handled in the next ten years will decide its fate and that of the countries we all want to visit.Their needs and problems are more important than those of the tourist companies.Increased understanding in planning worldwide tourism can preserve the market for these companies.If not,in
9、a few years time the very things that attract tourists now may well have been destroyed.语篇解读本文是一篇说明文。主要介绍了现在一些地区旅游业的大力发展所带来的负面影响。众所周知,旅游业可以给当地经济发展带来无限商机,尤其是一些欠发达国家和地区,但是盲目无序地发展旅游业也会破坏当地的环境,改变人们的生活方式,所以要合理发展旅游业。1What does the author indicate in the last sentence of Paragraph 1?AThe Pacific island is
10、a paradise.BThe Pacific island is worth visiting.CThe advertisement is not convincing.DThe advertisement is not impressive.解析:推理判断题。根据第一段“Every month sees the building of a new hotel somewhere,and every month another rockbound Pacific island is advertised as the last paradise on earth(每个月都会在某个地方新建一家
11、酒店,每个月都会有一座被岩石环绕的太平洋岛屿被宣传为地球上最后的天堂)”可知,由作者的语气可以推知,这样的广告是不可信的,另外据第二段首句的内容可知,这些广告已经没有什么说服力了。故选C。答案:C2The example of Nepal is used to suggest _Aits natural resources are untouchedBits forests are exploited for farmlandCit develops well in health and educationDit suffers from the heavy flow of tourists解
12、析:推理判断题。根据第三段中的“In fact,the nature all too soon felt the effects of thousands of holidaymakers traveling through the forest land.(事实上,大自然很快就感受到了成千上万的度假者穿越森林的影响)”可知,尼泊尔为了发展旅游业,对外开放了森林,然而大自然很快就受到了旅游业带来的负面影响,所以用尼泊尔的例子说明这个国家正经受着旅游业带来的痛苦。故选D。答案:D3Which of the following determines the future of tourism?AT
13、he number of tourists.BThe improvement of services.CThe promotion of new products.DThe management of tourism.解析:细节理解题。根据最后一段中的“The way tourism is handled in the next ten years will decide its fate and that of the countries we all want to visit.(未来十年旅游业的经营方式将决定其命运,也将决定我们都想去的国家的命运)”可知,未来十年,旅游业的管理方式将决定
14、旅游业未来的命运。故选D。答案:D4The authors attitude towards the development of the tourist industry is _AoptimisticBdoubtfulCobjective Dnegative解析:观点态度题。综观全文可知,作者既讲了旅游产业的负面影响,也讲了旅游业的发展优势,所以,作者对旅游产业的发展持客观的(objective)态度。故选C。答案:CB(2020九师联盟5月联考)A young lawyer named Gabriel Massote,from Uberlandia,a city in southeast
15、ern Brazil,was diagnosed with blood cancer at age 26.He had chemotherapy(化疗)for almost a year.However,his cancer returned in a worse form,so he had to receive a bone marrow transplant(骨髓移植)Brazilian news medium Sempre Familia shared his story.It said how over 1,000 miles away,in a small town in the
16、state of Rondnia,an unemployed hairdresser named Elza dos Santos came across a series of posters near a supermarket in the city of Ariquemes and went to see what they were about.After learning about the whole thing,Elza signed up as a donor.Just,when the possibility of Gabriels finding a match in th
17、e Bone Marrow Donor Registry in Brazil was about 1 in 100,000,he was blessed.In Rondnia,Elza was informed her marrow was a match for that of a person in need of a transplant and she didnt say no.She traveled to Rio Grande do Norte,on the opposite side of Brazil,for the transplant.The first attempt d
18、idnt work.Elza was called again and she immediately made a second trip in order to repeat the process.Gabriel,now 35,concludes.“She saved me twice,and today my blood cells are Elzas.”Deeply grateful,Gabriel wanted to find the donor.“When I met Elza and found out that she and her husband were unemplo
19、yed and living in borrowed space,I was sure I should help them.” The lawyer started a campaign online and soon 465 people donated about $28,500.Thanks to this generosity,Elza and her family bought a house.“I was just a drop of water in the life of this young man,but today hes the whole ocean in my l
20、ife,” Elza told Sempre Familia.语篇解读本文是一篇记叙文。一位年轻的血癌患者接受骨髓捐赠之后得以治愈,并在了解到捐赠者的困境后给予帮助以作为回报。5What can we infer from the first two paragraphs?ABlood cancer is very common in Brazil.BElza learnt Gabriels story accidentally.CIts impossible to find a donor who matches.DElza hoped to get a great job in Uberl
21、andia.解析:推理判断题。根据第二段中的“It said how over 1,000 miles away,in a small town in the state of Rondnia,an unemployed hairdresser named Elza dos Santos came across a series of posters near a supermarket in the city of Ariquemes and went to see what they were about.After learning about the whole thing,Elza
22、signed up as a donor.”可推断,Elza是偶然知道Gabriel的故事的。答案:B6Why did Gabriel want to discover the identity of Elza?ATo start an online campaign.BTo do something in return.CTo ask her to do another favor.DTo buy a house for her family.解析:推理判断题。根据第五段中的“Deeply grateful,Gabriel wanted to find the donor.When I me
23、t Elza and found out that she and her husband were unemployed and living in borrowed space,I was sure I should help them.”可推断,Gabriel想要了解Elza的身份是为了回报她。答案:B7Which of the following words can best describe Elza?AHelpful and outgoing.BKind and hardworking.CDetermined and confident.DWarmhearted and grate
24、ful.解析:推理判断题。根据第三段中的“In Rondnia,Elza was informed her marrow was a match for that of a person in need of a transplant and she didnt say no.”及第四段中的“Elza was called again and she immediately made a second trip in order to repeat the process.”可推断,Elza是一个热心肠的人;根据最后一段她说的话可推断,她心怀感激。答案:D8What is the best t
25、itle for the text?AOne Good Turn Deserves AnotherBWhere There Is Hope,There Is LoveCIts Never too Late to Spread KindnessDGod Helps Those Who Help Themselves解析:标题归纳题。通读全文可知,本文的主要内容是:一位年轻的血癌患者接受骨髓捐献之后得以痊愈,在了解到捐赠者的困境后给予帮助以作为回报。由此可知,A项“善有善报”是最佳标题。答案:AC(2020深圳高三年级统测)Rivers are the veins of the Earth,tra
26、nsporting the water and nutrients(营养物)needed to support the planets ecosystems,including human life.While many nutrients are essential to the survival of life,there is one element transported by water in rivers that holds the key to life and to the future of our planetcarbon.Carbon is everywhere and
27、 understanding the way it moves and the way it is either released or stored by the Earth system is a complex science in itself.Carbon starts its journey downstream when natural acid rain,which contains carbon dioxide from the atmosphere,melts minerals in rocks.This helps transform carbon dioxide to
28、bicarbonate(碳酸氢盐)in the water that then flows in our rivers.This is a very long process,which is one of the main ways carbon dioxide is removed from the atmosphere.Carbon is transported by rivers to oceans and once that carbon reaches the ocean,it is stored naturally in deep sea sediments(沉淀物)for mi
29、llions of years.As carbon travels down a river,different processes may impact whether it continues to flow downstream or whether it is released into the atmosphere.For example,human engineering,like extensive dam construction,will result in dramatic changes to how water and sediments travel down the
30、 river.Some carbon that fails to reach the sea may return to the atmosphere in some way,which causes more warming.Earths climate is closely related to the carbon cycle.We all know about the essential role of plants in consuming carbon dioxide,but do we know enough about rivers?Changing the chemistry
31、 and the course of rivers may have significant impacts on how they transport carbon. Remember: wherever we live,we all live downstream.语篇解读本文主要介绍了河流在吸收和贮存大气中的碳的过程中的巨大作用它们能运输碳到海洋中从而使碳贮存在深海的沉淀物中,但是作者同时也指出,随意改变河流的本来样貌会影响其运输碳的方式,进而影响地球气候。9Where is the carbon in rivers originally from?AThe atmosphere.BTh
32、e rocks.CThe acid rain. DThe upstream areas.解析:细节理解题。根据第二段第二句“Carbon starts its journey downstream when natural acid rain,which contains carbon dioxide from the atmosphere,melts minerals in rocks.”可知,当含有来自大气中的二氧化碳的天然酸雨融化岩石中的矿物质时,碳就开始了它的下游之旅。再结合该段第三句可知,河流里的碳最初来自大气层,故选A。答案:A10Why is human engineering
33、mentioned in Paragraph 3?ATo show how important carbon is to life.BTo explain how necessary it is to build dams.CTo show how a natural process is interrupted.DTo explain how humans fight global warming.解析:推理判断题。根据第三段第二句中的“For example,human engineering,like extensive dam construction”可知,作者提到human eng
34、ineering是为了将其作为一个例子来佐证该段第一句中的“different processes may impact.into the atmosphere”,即碳的自然循环过程是怎样被人类的活动中断的,故选C。答案:C11What does the author want to convey in the last paragraph?AWed better move upstream to live.BWe should protect plants along rivers.CWed better seek more help from plants.DWe should be ca
35、utious about river management.解析:推理判断题。根据最后一段第一句“Earths climate is closely related to the carbon cycle.”以及第三句“Changing the chemistry and the course of rivers may have significant impacts on how they transport carbon.”可知,改变河流的化学成分和流向会对它们运输碳的方式产生重大影响,进而影响地球的气候。由此可以推断出,在最后一段作者意在表明,我们应该谨慎地对待河流管理问题。故选D。答
36、案:D12What is the best title for the text?AWhat Humans Do with RiversBHow Rivers Transporting Carbon CountsCWhat the Carbon Cycle Means to UsDHow Living Downstream Affects the Earth解析:标题归纳题。文章主要介绍了河流在吸收、贮存大气中的碳的过程中的巨大作用它们能运输碳到海洋中从而使碳贮存在深海的沉淀物中,但是同时作者也指出,随意改变河流的本来样貌会影响其运输碳的方式,进而影响地球。故B项最适合作本文标题。答案:B高级
37、句式:While many nutrients are essential to the survival of life,there is one element transported by water in rivers that holds the key to life and to the future of our planetcarbon. (Para.1)分析:while在本句中引导让步状语从句;transported by water in rivers为过去分词短语作定语修饰one element;“that holds the key to life and to th
38、e future of our planet”为定语从句,修饰先行词one element。译文:尽管许多养分对于生命的生存至关重要,但是在河流中水所输送的一种元素碳是维持生命和地球未来的关键。难句分析:As carbon travels down a river,different processes may impact whether it continues to flow downstream or whether it is released into the atmosphere.(Para.3)分析:本句为主从复合句。“As carbon travels down a rive
39、r”为时间状语从句;“whether it continues to flow downstream”与“whether it is released into the atmosphere”为or连接的两个宾语从句,作动词impact的宾语。译文:当碳沿着河流前进时,不同的过程会对它是继续顺流而下还是被释放到大气中产生影响。专题强化练(四)阅读理解之推理判断题(限时25分钟)对应学生用书(单独成册)第111页A(2020安徽部分重点高三联考)Online programs to fight depression are already commercially available.While
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361850.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
语文:苏教版必修一 《我的五样》 (1).ppt
