2021届高考英语二轮复习 题型突击 专题04 阅读理解之文化教育类(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习 题型突击 专题04 阅读理解之文化教育类含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 题型 突击 专题 04 阅读 理解 文化教育 解析
- 资源描述:
-
1、专题04 文化教育类序号内容Part 1题型总览题型综述 技巧点拨 读相关词Part 2真题感悟真题详解 强重难词 析长难句.Part 3专题强化真题自测 新题模拟Part 1题型总览【题型综述】文化教育主要指与文化学习相关的话题,指教育和学习中的困难、语言和交际的态度、学习方法和学习策略等方面。这些话题与学生的日常学习密切相关,通过这些话题的学习和考查,可以让学生了解学习方法和策略,激发学生学习语言、运用语言的热情。这类阅读材料的命题点往往落在细节理解及推断题或主旨大意题上。【技巧点拨】做推断题时,应该注意推断隐含意义的题干中常含infer(推断),suggest(暗示),imply(暗示)
2、,indicate(暗示),conclude(推断,得出结论)等词语。应该注意从以下几点做起:1. 透过文章表面文字信息推测文章隐含意思2. 注意对作者的态度、意图及文章细节的发展作正确的推理判断,力求从作者的角度去考虑,不要固守自己的看法或观点。3. 定位信息:通过寻读找到相关信息点。做主旨大意题时,应该注意弄清文章的大意, 关键是找到主题句。主题句通常在文首、文末或首尾呼应, 有时也在文中,或没有主题句,需根据文章所述内容进行归纳。各段的主题句也常在该段的首句或尾句。议论文和说明文一般有主题句,但记叙文通常没有主题句,需要归纳。【读相关词】1. major vi.主修2. scholars
3、hip n. 奖学金3. master vt. 精通;掌握4. lecture n. 演讲5. accumulate v. 积累;积聚6. encourage vt. 鼓励7. grasp vt. 掌握8. reward vt. 奖励9. develop vt. 发展10. stand out 脱颖而出11. earn . by heart 背诵,记住12. educational background教育背景13. form a habit of养成的习惯14. have a good knowledge of通晓15. campus 校园16. canteen 餐厅17. laborato
4、ry/lab 实验室18. dormitory 宿舍19. school dining hall 学生食堂20. teaching building 教学楼21. lecture theatre 阶梯教室22. the Students/student Union 学生会23. social practice 社会实践24. parttime jobs 兼职25. vacation jobs 假期工作26. prepare for lessons 预习功课27. put ones heart into 专心于28. concentrate on 全神贯注,专心于29. graduation c
5、eremony 毕业典礼30. afterschool activities 课外活动31. voluntary labor 义务劳动32. physical activities 体育活动33. hold a sports meeting 举行运动会34. learn .by heart /keep . in mind 记住35. keep a good mood in daily life在日常生活中保持良好的心态36. have a positive feeling 有积极的情感37. build up ones confidence 树立自信心38. a great challenge
6、 一个巨大的挑战39. catch up with 跟上,赶上40. be faced with various pressures 面对各种压力41. be at a loss 不知所措42. be in trouble 处境困难43. lend/give sb. a hand 帮助某人44. make sense 有意义45. regard money as everything 认为金钱万能46. the real meaning of life 生活的真谛47. warm sunshine 温暖的阳光48. promote friendship with . 增进同的友谊49. be
7、ready to help others 乐于助人50. help sb. out 帮助某人摆脱困境51. improve the relationship 改善关系52. cooperate vi. 合作;协力53. cherish vt. 珍惜54. accompany vt. 陪同;陪伴55. dilemma n. (进退两难的)窘境,困境56. develop ones interest培养某人的兴趣Part 2真题感悟Passage 1【真题详解】【2020全国新课标I】Returning to a book youve read many times can feel like d
8、rinks with an old friend. Theres a welcome familiarity - but also sometimes a slight suspicion that time has changed you both, and thus the relationship. But books dont change, people do. And thats what makes the act of rereading so rich and transformative.The beauty of rereading lies in the idea th
9、at our bond with the work is based on our present mental register. Its true, the older I get, the more I feel time has wings. But with reading, its all about the present. Its about the now and what one contributes to the now, because reading is a give and take between author and reader. Each has to
10、pull their own weight.There are three books I reread annually The first, which I take to reading every spring is Emest Hemningways A Moveable Feast. Published in 1964, its his classic memoir of 1920s Paris. The language is almost intoxicating (令人陶醉的),an aging writer looking back on an ambitious yet
11、simpler time. Another is Annie Dillards Holy the Firm, her poetic 1975 ramble (随笔) about everything and nothing. The third book is Julio Cortazars Save Twilight: Selected Poems, because poetry. And because Cortazar.While I tend to buy a lot of books, these three were given to me as gifs, which might
12、 add to the meaning I attach to them. But I imagine that, while money is indeed wonderful and necessary, rereading an authors work is the highest currency a reader can pay them. The best books are the ones that open further as time passes. But remember, its you that has to grow and read and reread i
13、n order to better understand your friends.24Why does the author like rereading?AIt evaluates the writer-reader relationship.BIts a window to a whole new world.CIts a substitute for drinking with a friend.DIt extends the understanding of oneself.25What do we know about the book A Moveable Feas!?AIts
14、a brief account of a trip.BIts about Hemingways life as a young man.CIts a record of a historic event.DIts about Hemingways friends in Paris.26What does the underlined word currency in paragraph 4 refer to?ADebt BReward.CAllowance. DFace value.27What can we infer about the author from the text?AHe l
15、oves poetry. BHes an editor.CHes very ambitious. DHe teaches reading.【答案】24D25B26B27A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了重新阅读的意义和益处并向读者介绍了作者每年重读的三本书。作者鼓励读者去重新阅读书籍。24推理判断题。根据第一段最后两句“But books dont change, people do. And thats what makes the act of rereading so rich and transformative.(但是书没变,人变了。那就是使重新阅读行为如此丰富和富于变化之处)”
16、和第二段“The beauty of rereading lies in that our bond with the work is based on our present register. It is true, the older I get, the more I feel time has wings.(重新阅读的美妙之处在于我们与作品的联系是基于我们现在的心理状态。真的,我年纪越大,就越觉得时光飞逝。)”可推知,作者喜欢重新阅读是因为重新阅读可以扩展对自己的理解。故选D项。25推理判断题。根据倒数第二段“Published in 1964, its his classic me
17、moir of 1920s Paris.”及“an aging writer looking back on an ambitious yet simpler time”可知,这本书出版于1964年,这是他关于20世纪20年代在巴黎的经典回忆录,是他老年时对那些野心勃勃却更简单的日子的回顾。由此可判断出A Movable Feast是关于海明威年轻时的生活。故选B项。26词义猜测题。根据最后一段中“while money is indeed wonderful and necessary,(虽然金钱确实是美妙而必要的)”可知,前后句为转折关系,根据上下文的语境可推知,“rereading an
18、 authors work is the highest currency a reader can pay them.”意为“但是但重新阅读作品是读者能支付给他们的最高回报”,由此判断出划线词的意思是“回报”。故选B项。27推理判断题。根据倒数第二段“The third book is Julio Cortzars Save Twilight: selected poems, because poetry.(第三本书是胡里奥科塔扎的拯救暮光之城: 诗歌精选,因为诗歌)”可知,作者是由于喜欢诗歌而喜欢这本书。故选A项。【强重难词】1. familiarity n. 熟悉,精通;亲密;随便2.
19、suspicion n. 怀疑;嫌疑;疑心;一点儿3. transformative adj. 变化的,变形的;有改革能力的 4. register v. 登记;(旅馆)登记住宿;挂号邮寄 n. 登记表;学校点名册;(老师对学生的)点名登记;登记注册;套准5. currency n. 货币;通货6. annually adv. 每年;一年一次7. memoir n. 回忆录;研究报告;自传;实录8. intoxicating adj. 醉人的;令人陶醉的;使兴奋的9. ambitious adj. 野心勃勃的;有雄心的;热望的;炫耀的10. poetic adj. 诗的,诗歌的;诗意的;诗人的
20、11. ramble v. (在乡间)漫步,闲逛;漫谈,闲聊;n. (在乡间的)漫步,闲逛;12. look back on回顾;回忆13. contributes to 贡献;有助于【析长难句】1. Returning to a book youve read many times can feel like drinks with an old friend. 【解析】本句中的Returning to a book是动名词做主语,book后面又跟了一个省略了that的定语从句youve read many times。【译文】重读一本读了很多遍的书,感觉就像和老朋友喝酒一样。【仿句】_2.
21、 And thats what makes the act of rereading so rich and transformative.【解析】本句中的what makes the act of rereading so rich and transformative是一个表语从句,且what担任表语从句的主语。【译文】这就是为什么重读的行为如此丰富和具有变化性。【仿句】_3.The beauty of rereading lies in the idea that our bond with the work is based on our present mental register
22、. 【解析】本句中的the idea 后的that our bond with the work是同位语从句,同位语中的主语是our bond with the work ,其谓语is based on ,意思是以为基础。【译文】重读的美妙之处在于,我们与作品的联系是建立在我们当前的心理区域之上的。【仿句】_4.But remember, its you that has to grow and read and reread in order to better understand your friends.【解析】本句中的含有一个强调you的强调句型,reread是重新读。【译文】但是记
23、住,为了更好地理解朋友,你自己,需要成长、阅读、再阅读。【仿句】_Passage 2【真题详解】【2020全国新课标II】Some parents will buy any high-tech toy if they think it will help their child, but researchers said puzzles help children with math-related skills.Psychologist Susan Levine, an expert on mathematics development in young children the Unive
24、rsity of Chicago, found children who play with puzzles between ages 2 and 4 later develop better spatial skills. Puzzle play was found to be a significant predictor of cognition(认知) after controlling for differences in parents income, education and the amount of parent talk, Levine said.The research
25、ers analyzed video recordings of 53 child-parent pairs during everyday activities at home and found children who play with puzzles between 26 and 46 months of age have better spatial skills when assessed at 54 months of age.“The children who played with puzzles performed better than those who did no
26、t, on tasks that assessed their ability to rotate(旋转)and translate shapes,” Levine said in a statement.The parents were asked to interact with their children as they normally would, and about half of children in the study played with puzzles at one time. Higher-income parents tended to have children
27、 play with puzzles more frequently, and both boys and girls who played with puzzles had better spatial skills. However, boys tended to play with more complex puzzles than girls, and the parents of boys provided more spatial language and were more active during puzzle play than parents of girls.The f
28、indings were published in the journal Developmental Science.24In which aspect do children benefit from puzzle play?ABuilding confidence.BDeveloping spatial skills.CLearning self-control.DGaining high-tech knowledge.25What did Levine take into consideration when designing her experiment?AParents age.
29、BChildrens imagination.CParents education.DChild-parent relationship.26How do boy differ from girls in puzzle play?AThey play with puzzles more often.BThey tend to talk less during the game.CThey prefer to use more spatial language.DThey are likely to play with tougher puzzles.27What is the text mai
30、nly about?AA mathematical method.BA scientific study.CA woman psychologistDA teaching program.【答案】24B25C26D27B【解析】本文是说明文。是关于孩子们玩智力游戏的研究,介绍了研究考虑的因素,研究过程和结果。24细节理解题。根据第二段中found children who play with puzzles between ages 2 and 4 develop better spatial skill(在2岁到4岁之间玩智力游戏的儿童在空间能力方面更好)可知,孩子们可以从智力游戏中发展更好
31、的空间技能。B. Developing spatial skills(发展空间能力)符合以上说法,故选B项。25细节理解题。根据第二段中Puzzle play was found to be a significant predictor of cognition after controlling for difference in parents income, education and the amount of parent talk, Levine said.( Levine说,在控制了不同父母的收入、教育和父母谈话次数后,拼图游戏被发现是一个重要的认知预测)可知Levine在设计
32、这个试验时考虑了父母的收入、教育程度和父母谈话的次数。C. Parents education.(父母的教育)符合以上说法,故选C项。26细节理解题。根据倒数第二段中However, boys tended to play with more complex puzzles than girls,可知男孩比女孩更喜欢玩复杂的谜题,即他们可能会玩难度更大的谜题。D. They are likely to play with tougher puzzles.(他们有可能玩更复杂的谜题)符合以上说法,故选D项。27主旨大意题。本文是关于孩子们玩智力游戏的研究,介绍了研究考虑的因素,研究过程和结果。所
33、以是关于科学研究的。B. A scientific study(一项科学研究)符合以上说法,故选B项。【强重难词】1. high-tech adj. 高科技的,高技术的;仿真技术的2. psychologist n. 心理学家,心理学者3. significant adj. 重大的;有效的;有意义的;值得注意的;意味深长的4. predictor n. 气象 预报器;预言者5. cognition n. 认识;知识;认识能力6. assess vt. 评定;估价;对征税7. rotate vi. 旋转;循环8. frequently adv. 频繁地,经常地;时常,屡次9. math-rela
34、ted skills数学有关的技能10. interact with与相互作用11. patial skills可技能12. 【析长难句】1. Some parents will buy any high-tech toy if they think it will help their child, but researchers said puzzles help children with math-related skills.【解析】此句是一个由but连接的并列复合句。第一个是if引导的条件状语从句;第二个分句中的puzzles help children with math-rel
35、ated skills是宾语从句,做said的宾语。【译文】如果一些父母亲认为高科技玩具对孩子有帮助,他们会购买任何高科技玩具,但研究人员称,智力游戏能帮助孩子提高数学技能。【仿写】_2. The parents were asked to interact with their children as they normally would, and about half of children in the study played with puzzles at one time. 【解析】句中含有一个as引导的方式状语从句,interact with与互动,还含有一个and about
36、 half of children in the study played with puzzles at one time.的并列句。【译文】父母被要求像往常一样与孩子互动,研究中大约一半的孩子同时玩拼图。【仿写】_3. The researchers analyzed video recordings of 53 child-parent pairs during everyday activities at home and found children who play with puzzles between 26 and 46 months of age have better s
37、patial skills when assessed at 54 months of age.【解析】这是一个复合句。Found后面跟的是省略了that的宾语从句,宾语从句中的who play with puzzles between 26 and 46 months of age是定语从句,修饰children;when assessed at 54 months of age是省略了主语和be动词的时间状语从句,完整句子是when they are assessed at 54 months of age。【译文】研究人员分析了53对儿童与父母在家中日常活动的录像,发现年龄在26个月至4
38、6个月之间玩拼图的孩子在54个月时的空间能力更强。【仿写】_Part 3专题强化Passage 1【真题自测】【2018全国卷2】Teens and younger children are reading a lot less for fun, according to a Common Sense Media report published Monday.While the decline over the past decade is steep for teen readers, some data in the report shows that reading remains a
39、 big part of many childrens lives, and indicates how parents might help encourage more reading.According to the reports key findings, “the proportion (比例) who say they hardly ever read for fun has gone from 8 per cent of 13-year-olds and 9 per cent of 17-year-olds in 1984 to 22 p
40、er cent and 27 per cent respectively today.”The report data shows that pleasure reading levels for younger children,ages 28,remain largely the same.But the amount of time spent in reading each session has declined,from closer to an hour or more to closer to a half hour per session.When it comes to t
41、echnology and reading, the report does little to counsel(建议) parents looking for data about the effect of e-readers and tablets on reading. It does point out that many parents still limit electronic reading, mainly due to concerns about increased screen time.The most hopeful data shared in the repor
42、t shows clear evidence of parents serving as examples and important guides for their kids when it comes to reading. Data shows that kids and teens who do read frequently, compared to infrequent readers, have more books in the home, more books purchased for them,parents who read more often,and parent
43、s who set aside time for them to read.As the end of school approaches, and school vacation reading lists loom(逼近) ahead,parents might take this chance to step in and make their own summer reading list and plan a family trip to the library or bookstore.1.What is the Common Sense Media report probably
44、 about?A. Childrens reading habits.B. Quality of childrens books.C. Childrens after-class activities.D. Parent-child relationships.2.Where can you find the data that best supports “children are reading a lot less for fun”?A. In Paragraph 2. B. In Paragraph 3.C. In Paragraph 4. D. In Paragraph 5.3.Wh
45、y do many parents limit electronic reading?A.E-books are of poor quality.B. It could be a waste of time.C. It may harm childrens health.D.E-readers are expensive.4. How should parents encourage their children to read more?A. Act as role models for them.B. Ask them to write book reports.C. Set up rea
46、ding groups for them.D. Talk with their reading class teachers.【答案】1-4ABCA【文章大意】 本文是一篇说明文。文章主要介绍了通过研究发现,现在孩子们为了乐趣而进行阅读占比降低,并且告诉父母们应该给孩子们树立阅读的榜样,促使孩子们快乐地阅读等。1.A推理判断题。根据第一段的“Teens and younger children are reading a lot less for fun”和第三段、第四段以及第五段的内容,可知这个报告主要说明了孩子们的阅读习惯的情况。2.B细节理解题。结合第三段的“According to t
47、he reports key findings22 per cent and 27 per cent respectively today.”可知,本段中出现的from 8 per cent of 13-year-olds and 9 per cent of 17-year-olds in 1984 to 22 per cent and 27 per cent这些数据证明了孩子们现在从阅读中获得的乐趣少了。3.C细节理解题。根据第五段的“It does point out that many parents still limit electronic reading, m
48、ainly due to concerns about increased screen time.”可知,父母们限制孩子们使用电子设备阅读,主要是因为日益增加的屏幕时间会影响孩子们的健康。4.A细节理解题。根据倒数第二段的“The most hopeful data shared in the report shows clear evidence of parents serving as examples and important guides for their kids when it comes to reading.”可知,父母们给孩子们树立榜样会促使孩子们阅读。Passage
49、 2【真题自测】【2016浙江卷】A scientist working at her lab bench and a six-month-old baby playing with his food might seem to have little in common. After all, the scientist is engaged in serious research to uncover the very nature of the physical world,and the baby is, well, just playing.right? Perhaps, but s
50、ome developmental psychologists (心理学家)have argued that this play is more like a scientific investigation than one might think.Take a closer look at the baby playing at the table. Each time the bowl of rice is pushed over the table edge, it falls to the ground and, in the process, it brings out impor
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-362288.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
一年级下册语文课件-识字2 合在一起成新字|语文S版(2018) (共30张PPT).ppt
