2021届高考英语二轮复习好题 专题02 阅读填空(第04期)(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习好题 专题02 阅读填空第04期含解析 2021 高考 英语 二轮 复习 专题 02 阅读 填空 04 解析
- 资源描述:
-
1、阅读填空阅读填空【2021届安徽省六校教育研究会高三第一次素质测试】Wearing a mask for confidenceYou may often see young people in Asian countries wear their masks in public. 16 Asians often wear face masks to prevent ones own germs (微生物) or sickness from spreading in public places. 17This means they will try their best to make cont
2、ributions to their group. During the novel coronavirus outbreak, Asians will wear masks to prevent both themselves and others from being infected, which will eventually benefit the whole group.Apart from physical protection, masks have evolved into social firewalls among young people in Asian countr
3、ies as well. 18They often want to keep a safe distance from strangers. But when they cant achieve it in public such as on a crowded subway, hiding their faces with masks can sometimes help them gain some privacy. 19For example, they can avoid the embarrassment when they dont have enough time to do m
4、akeup.20They wear them, along with audio headsets, to signal a lack of desire to communicate with those around them, according to Quartz.Not only are masks used to prevent the spread of disease, they have indeed made their way into the mainstream and are here to stay in Asian countries.AWhat makes t
5、hem do so?BAsians are subject to Confucianism (儒教).CIn many Asian countries, people value collectivism.DThey think wearing masks is not related to their freedom.E.For this reason, wearing masks has become a fashion trend among young people.F.For some young girls, wearing masks can give them confiden
6、ce and a sense of security.G.Young people are more concerned about their privacy than their parents and grandparents.【答案】16A17C18G19F20E【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了戴口罩在亚洲年轻人中流行的原因。16上文You may often see young people in Asian countries wear their masks in public.(你可以看到亚洲国家的年轻人在公共场合戴口罩。)与A. What makes them do s
7、o?(是什么让他们这样做?)承接自然,选项中的so就是上文提到的wear their masks in public,故选A项。17下文This means they will try their best to make contributions to their group. (这意味着他们会尽全力为他们的集体做贡献。)与C. In many Asian countries, people value collectivism.(在很多亚洲国家,人们都珍惜集体主义。)承接自然,因为珍惜集体主义,所以会尽全力为集体做贡献,此外collectivism和group是关键词,故选C项。18下文
8、They often want to keep a safe distance from strangers. (他们总是想和陌生人保持安全距离。)与G. Young people are more concerned about their privacy than their parents and grandparents.(比起他们的父母和祖父母,年轻人更加关心他们的隐私。)承接自然,下文是年轻人关注自己隐私的做法之一,且下文的they就是上文的young people,故选G项。19下文For example, they can avoid the embarrassment whe
9、n they dont have enough time to do makeup.(例如,当没有足够的时间化妆时,他们可以(通过戴口罩)来避免尴尬。)与F. For some young girls, wearing masks can give them confidence and a sense of security.(对于一些年轻女孩来说,戴口罩可以给她们自信和安全感。)承接自然,下文所述内容是戴口罩给年轻女孩安全感的一个方面,故选F项。20下文They wear them, along with audio headsets, to signal a lack of desire
10、 to communicate with those around them, according to Quartz.(根据Quartz的说法,他们戴着口罩和音频耳机来表明他们不愿意与周围的人交流)与E. For this reason, wearing masks has become a fashion trend among young people.(因此,戴口罩在年轻人中已经成为了一种时尚趋势。)承接自然,下文是对trend的进一步说明,且they就是上文所提到的young people,故选E项。阅读填空【2021届湖南省邵阳市高三上学期第一次联考】Forgetfulness c
11、an be a normal part of aging. 16 As a result, some people may notice that it takes longer to learn new things; they dont remember information as well as they did, or they lose things like their glasses, cellphones or other small items. These are usually signs of mild forgetfulness, not serious memor
12、y problems.17 For example, medication side effects, vitamin B12 shortage, alcoholism, tumors(肿瘤) or infections in the brain can cause memory loss. A doctor should treat serious medical conditions like these as soon as possible.Emotional problems, such as stress, anxiety or depression, can make a per
13、son more forgetful. For instance, someone who has recently retired or who is coping with the death of a relative or a friend may feel sad, lonely or worried. 18The confusion and forgetfulness caused by emotions are usually temporary and go away when the feelings fade. The emotional problems can be e
14、ased by supportive friends and family. 19 Treatment may include counseling, medication or both.If youre concerned that you or someone you know has a serious memory problem, talk with your doctor. 20 Health care professionals can recommend ways to manage the problem or make suggestions on treatment o
15、r services that might help you out. AConsider participating in clinical trials or studies.BIts advisable to have health issues treated in time.CHe or she can diagnose the problem or refer you to a specialist.DBut if they last for a long time, it is necessary to get help from a doctor.E.Some memory p
16、roblems are related to health issues that may be treatable.F.As people get older, changes occur in all parts of the body, including the brain.G.Trying to deal with these life changes leaves some people confused or forgetful.【答案】16F17E18G19D20C【解析】这是一篇说明文。健忘是衰老的正常表现。随着年龄的增长,身体的各个部位都会发生变化,包括大脑。一些记忆问题与
17、健康问题有关,而这些健康问题是可以治疗的。文章介绍了应对之法。16根据前文Forgetfulness can be a normal part of aging.可知,健忘是衰老的正常表现。再根据下文As a result, some people may notice that it takes longer to learn new things; they dont remember information as well as they did, or they lose things like their glasses, cellphones or other small item
18、s.(因此,一些人可能会注意到学习新事物需要更长的时间;他们记信息的能力不如以前,或者他们丢失了眼镜、手机或其他小东西。),F项:As people get older, changes occur in all parts of the body, including the brain.(随着年龄的增长,身体的各个部位都会发生变化,包括大脑。)承上启下。故选F。17根据后文For example, medication side effects, vitamin B12 shortage, alcoholism, tumors(肿瘤) or infections in the brain
19、can cause memory loss.(例如,药物副作用、维生素B12缺乏、酗酒、肿瘤或脑部感染都会导致记忆丧失。),E项:Some memory problems are related to health issues that may be treatable.(一些记忆问题与健康问题有关,而这些健康问题是可以治疗的。)符合文意。故选E。18根据前文For instance, someone who has recently retired or who is coping with the death of a relative or a friend may feel sad,
20、 lonely or worried.(例如,一个最近退休的人,或者一个正在应对亲人或朋友死亡的人,可能会感到悲伤、孤独或担忧。),G项:Trying to deal with these life changes leaves some people confused or forgetful.(试图应对这些生活变化会让一些人感到困惑或健忘。)符合文意。故选G项。19根据前文The emotional problems can be eased by supportive friends and family.(支持你的朋友和家人可以缓解你的情绪问题。),再根据下文Treatment may
21、 include counseling, medication or both.(治疗可能包括咨询、药物治疗或两者兼而有之。),D项:But if they last for a long time, it is necessary to get help from a doctor.(但是如果它们持续很长时间,有必要从医生那里得到帮助。)承接上下文。故选D。20根据前文If youre concerned that you or someone you know has a serious memory problem, talk with your doctor.(如果你担心你或你认识的人
22、有严重的记忆问题,和你的医生谈谈。),C项:He or she can diagnose the problem or refer you to a specialist.(他或她可以诊断出这个问题,或者把你介绍给专家。)符合文意。故选C。阅读填空【2021届广东省仲元中学、中山一中等七校联合体高三上学期第一次联考】Much of the work in todays world is accomplished(完成) in teams. Most people believe the best way to build a great team is to gather a group of
23、 the most talented individuals. 11Companies spend millions hiring top business people. Is their money well spent?12They focused on football, basketball and baseball. The results are mixed. For football and basketball, adding talented players to a team proves a good method, but only up to the point w
24、here 70% of the players are top talent; above that level, the teams performance begins to decline. Interestingly, this trend isnt evident in baseball, where additional individual talent keeps improving the teams performance.To explain this phenomenon, the researchers explored the degree to which a g
25、ood performance by a team requires its members to coordinate(协调) their actions. 13In baseball, the performance of individual players is less dependent on teammates. They conclude that when task interdependence is high, team performance will suffer when there is too much talent, while individual tale
26、nt will have positive effects on team performance when task interdependence is lower. If a basketball star is, for example, trying to gain a high personal point total, he may take a shot himself when it would be better to pass the ball to a teammate, affecting the teams performance. Young children l
27、earning to play team sports are often told, “There is no I in TEAM.” 14Another possibility is that when there is a lot of talent on a team, some players may make less effort. Just as in a game of tug-of-war(拔河比赛), whenever a person is added, everyone else pulls the rope with less force.15 An A-team
28、may require a balance-not just A players, but a few generous B players as well.AIts not a simple matter to determine the nature of talent.BSports team owners spend millions of dollars attracting top talent.CThe group interaction and its effect drew the researchers attention.DStars apparently do not
29、follow this basic principle of sportsmanship.E.Several recent studies examined the role of talent in the sports world.F.Building up a dream team is more complex than simply hiring the best talent.G.This task interdependence distinguishes baseball from football and basketball.【答案】11B12E13G14D15F【解析】这
30、是一篇夹叙夹议的文章。文章主要讲了建立一支最佳阵容球队比简单地雇佣最优秀的人才要复杂得多。一支一流球队可能需要一种平衡不仅仅是最好球员,也需要一些有雅量的普通球员。11上文说“大多数人相信建立一个伟大团队的最好方法就是聚集一群最有天赋的个人”。下文说“公司花费数百万雇佣顶级商业人士。”该空承上启下,也是在举例,B选项“运动队老板花费数百万美元吸引顶尖人才。”切题,故选B。12下文说“他们专注于足球、篮球和棒球。结果有好有坏。”这些都属于体育方面,该空引出下文,E选项“最近的几项研究调查了体育世界中人才的作用。”切题,故选E。13上文说“为了解释这一现象,研究人员探索了一场好的表现要求队员们协调
31、他们行动的程度”,下文说明了研究结果,该空承上启下,G选项“这项任务的相互依赖性使棒球区别于足球和篮球。”切题,故选G。14上文说了“一个球星为了个人得分,而影响团队的表现”,该空承接上文,D选项“球星显然没有遵守运动员精神的基本原则”切题,故选D。15下文说“一支一流球队可能需要一种平衡不仅仅是最好球员,也需要一些有雅量的普通球员。”该空引出下文,F选项“建立一支最佳阵容球队比简单地雇佣最优秀的人才要复杂得多。”切题,故选F。阅读填空【2021届广西钦州市第一中学高三8月月】We all go through times when we feel we are not good enough
32、. We might feel that way at work or in school or even as a parent. Here are some things to remember when you feel like that.16 When I started my Ph.Dprogram, I felt like the dumbest person in every class. I couldnt believe how many smart people were there. I didnt know if I could measure up to their
33、 intelligence or compete in the same league with them. Years later, I found out that almost everyone felt this way, too.Youare unique and have special talents. If you can barely make Hamburger Helper, dont compare yourself to your sister who is a chef(厨师). Im sure you can do many things that she can
34、t.17You are you. You are not your sister.Youneed to stop chasing perfection. It doesnt exist. Whats perfect to me is not perfect to you. So if you think that there is some objective measurement of perfection and that the rest of the world is judging you against, then you are wrong.1819 Our sense of
35、self-worth is based in our thoughts. We have been programmed for many years with thoughts about ourselves. Messages come from our parents, our peers, teachers, the media and our own labels. But guess what? They are only thoughts. Just because you think these thoughts, it doesnt make them true.20AYou
36、 have the power to change your future.BSo focus on your own passions and talents.CYou are not the only one who feels this way.DIf you love yourself for who you are, other people will notice.E.You need to change your thought patterns.F.One of my favorite sayings is, “Dont believe a negative thought y
37、ou think!”G.Most people are too worried about their own lack of perfection to judge you.【答案】16C17B18G19E20F【解析】本文为说明文,文章主要介绍了每个人都认为自己不够完美,都会因此而产生负面情绪或压力。同时还给出了一些避免这些压力的建议。16根据本段最后一句Years later, I found out that almost everyone felt this way, too.可知几年后,我发现几乎每个人都有这样的感觉。由此可知,你并不是唯一有这种感觉的人。故C选项“你不是唯一有这种
38、感觉的人”符合语境,故选C。17根据本段第一句You are unique and have special talents.可知你是独一无二的,你有你自己特殊的才能。由此可知,本段强调的是要关注的是自己而不是他人,尤其是专注于你自己的激情和才能。故B选项“所以专注于你自己的激情和才能”符合语境,故选B。18根据上文You need to stop chasing perfection. It doesnt exist. Whats perfect to me is not perfect to you. So if you think that there is some objective
39、 measurement of perfection and that the rest of the world is judging you against, then you are wrong.可知你需要停止追求完美。它不存在。对我来说完美的,对你来说并不完美。所以,如果你认为对完美有某种客观的衡量,而世界上的其他人都在反对你,那么你就错了。由此可知,因为完美的标准是不一样的,完美也没有客观的标准来衡量,很多人都担心自己不完美,这样就会带来很多的压力。故G选项“大多数人都太担心自己的不完美,所以不会评判你”符合语境,故选G。19根据后文Our sense of self-worth i
40、s based in our thoughts.可知我们的自我价值感是基于我们的思想。由此可知,我们的自我价值感根植于我们自己的思想,所以我们要改变自己的思维模式,那样我们才不会认为自己不完美而产生压力。故E选项“你需要改变你的思维模式”符合语境,故选E。20根据上文We have been programmed for many years with thoughts about ourselves. Messages come from our parents, our peers, teachers, the media and our own labels. But guess wha
41、t? They are only thoughts. Just because you think these thoughts, it doesnt make them true.可知多年来,我们一直被设定为反思我们自己。信息来自我们的父母、同龄人、老师、媒体和我们自己的标签。但你猜怎么着?它们只是思想。仅仅因为你有这些想法,并不会使它们成真。由此可知,想法并不会成真,所以本句强调不要相信我们心里的那些消极的想法。故F选项“我最喜欢说的一句话是:不要相信你所想的消极想法!”符合语境,故选F。阅读填空【2021届河南省郑州市第一中学高三上学期开学测试】Once,I had an America
42、n friend.After she went back home,I never heard from her again.I cant help but wonder if there can ever be real friendship between Westerners and us Chinese.What is friendship?The Oxford English Dictionary says,The emotions or conduct of friends.In both Western and Chinese culture,we have similar pr
43、overbs when it comes to friendship,such asa friend in need is a friend indeed.16Chinese people value friendship highly.As you know,Chinese people are known to be extremely hospitable and open-hearted.17 However,there are different types of friend ship and they treat them differently.One type of frie
44、nd in China is aclose acquaintancewho only occasionally eats and drinks and hangs out with you.In the West,they are calleda fair-weather(不可共患难的)friend.Nikki was that kind of friend.Despite our language barrier,we had a lot of fun together.18 Only real friends can enter your inner circle,where assist
45、ance and special care are always provided.19 They tend to make friends with those who share the same values or interests.When foreign friend of mine asks for favors on behalf of his or her friend,I often have to clarify whether that person is aclose friendor just a friend,and then I will decide how
46、much I will help.20 But the depth of that friendship is different.So how will you know how l feel ab out you?Well,the moment I stop being polite around you,you are my real friend.AThey refer to anyone they know as afriend.BFriendship in the West is mostly pursued for fun.CHowever,there is a cultural
47、 gap between the two sides.DOf course,Westerners and Chinese people can be good friends.E.Real friends can share all our sorrows and double all our joys.F.The second type of friend in China is areal friendwho is practically your family.G.Theyll take turns with you in picking up the bill,because that
48、s what good friends do.【答案】16C17A18F19B20D【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中西方在友谊文化上的差距。16根据前一句“In both Western and Chinese culture, we have similar proverbs when it comes to friendship, such as a friend in need is a friend indeed.”可知,在中西方文化中,我们在友谊方面有类似的谚语,比如“患难与共”。C项“然而,双方在文化上存在差距”承上启下,C项中的“the two sides”和上文“In
49、 both Western and Chinese culture”相呼应,符合语境。故选C项。17根据前一句“As you know, Chinese people are known to be extremely hospitable and open-hearted.”可知,众所周知,中国人非常好客,心胸开阔。A项“他们把认识的人称为朋友”承上启下,符合语境。故选A项。18根据上文的“One type of friend in China is a close acquaintance who only occasionally eats and drinks and hangs ou
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
