广东省深圳市2020届高三英语适应性考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 深圳市 2020 届高三 英语 适应性 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省深圳市2020届高三英语适应性考试试题(含解析)第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A1. According to the Code, visitors should act _ .A. with care and respectB. with relief and pleasureC. with caution and calmnessD. with attention and observation2. What are you encourag
2、ed to do when travelling in New Zealand?A. Take your own camping facilities.B. Bury glass far away from rivers.C. Follow the track for the sake of plants.D. Observe signs to approach nesting birds.3. Where is the code most likely read?A. A letter from your pen pal in New Zealand.B. An advertisement
3、put by a travel agency.C. A brochure handed out by New Zealand Tourism Bureau.D. A poster on the gate of the New Zealands national park.【答案】1. A 2. C 3. C【解析】这是一篇应用文,这是一篇关于去新西兰旅游的游客须知。【1题详解】推理判断题。根据标题“Arrive with nothing that can harm New Zealander”到达时,不要携带任何伤害新西兰的东西,“Protect plants and animals”保护植物
4、和动物。Get rid of rubblish”处理好垃圾。“ Be considerate with other waste” 对其他浪费要考虑周到。“Keep New Zealanders water clean” 保持新西兰的水干净。“Take care with fire”小心火。“Camp or picnic carefully”小心露营或野餐。“Keep to the track” 沿着路径走。“Be considerate”考虑周全。由此判断出,根据须知,游客必须小心谨慎,尊重自然。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Keep to the track “Keep to the
5、 track,where one exists, so you lessen the chance of damaging fragile plants.”沿着路径走,这样你就减少了破坏脆弱植物的机会。所以在新西兰旅行时,为了保护植物,游客被鼓励沿着路径走。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据标题Visitor Code“游客须知”以及“Arrive with nothing that can harm New Zealander”到达时,不要携带任何伤害新西兰的东西。以及下文的须知的具体介绍,由此判断出,这是新西兰旅游局发放的小册子。故选C项。BAging happens to all o
6、f us, and is widely thought of as a natural part of life. It would seem silly to call such a thing a “disease.”On the other hand, scientists are increasingly learning that aging and biological age are two different things, and that the former is a key risk factor for conditions such as heart disease
7、, cancer and many more. In that light, aging itself might be seen as something treatable, the way you would treat high blood pressure or a vitamin deficiency(不足).Biophysicist Alex Zhavoronkov believes that aging should be considered a disease. He said that describing aging as a disease creates incen
8、tives(动机) to develop treatments.“It unties the hands of the pharmaceutical (制药的) industry so that they can begin treating the disease and not just the side effects,” he said.“Right now, people think of aging as natural and something you cant control,” he said. “In academic circles, people take aging
9、 research as just an interest area where they can try to develop interventions(介入,参与). The medical community also takes aging for granted, and can do nothing about it except keep people within a certain health range.”But if aging were recognized as a disease, he said, “It would attract funding and c
10、hange the way we do health care. What matters is understand that aging is curable.”“It was always known that the body accumulates damage,” he added. “The only way to cure aging is to find ways to repair that damage. I think of it as preventive medicine for age-related conditions.”Leonard Hayflick, a
11、 professor at the University of California, San Francisco, said the idea that aging can be cured implies the human lifespan can be increased, which some researchers suggest is possible. Hayflick is not among them.“Therere many people who recover from cancer, stroke, or heart disease. But they contin
12、ue to age, because aging is separate from their disease,” Hayflick said. “Even if those causes of death were removed, life expectancy would still not go much beyond 92 years.”4. What do people generally believe about aging?A. It should cause no alarm whatsoever.B. They just cannot do anything about
13、it.C. It should be regarded as a kind of disease.D. They can delay it with advances in science.5. What does Alex Zhavoronkov think of “describing aging as a disease”?A. It will urge people to take aging more seriously.B. It will greatly help reduce the side effects of aging.C. It will free pharmacis
14、ts from the conventional beliefs about aging.D. It will motivate doctors and pharmacists to find ways to treat aging.6. What do we learn about the medical community?A. They now have a strong interest in research on aging.B. They differ from the academic circles in their view on aging.C. They can con
15、tribute to peoples health only to a limited extent.D. They have ways to intervene in peoples aging process.7. What does Professor Leonard Hayflick believe?A. The human lifespan cannot be lengthened.B. Aging is hardly separable from disease.C. Few people can live up to the age of 92.D. Heart disease
16、is the major cause of aging.【答案】4. B 5. D 6. C 7. A【解析】这是一篇说明文。本文主要是对人类的衰老过程是一种自然现象还是一种疾病的问题,引用了几个研究人员的观点来从不同的角度出发进行了讨论。【4题详解】细节理解题。根据第一句Aging happens to all of us, and is generally thought as a natural part of life. 可知衰老发生在我们每个人身上,通常被认为是生活中很自然的一部分。由此可知,人们通常认为他们对衰老无能为力。故选B。【5题详解】细节理解题。根据文章第三段中Biophy
17、sicist Alex Zhavoronkov believes that aging should be considered a disease. He said that describing aging as a disease creates incentives(动机) to develop treatments. 生物物理学家Alex Zhavoronkov认为衰老应该被视为一种疾病。他说,将衰老描述为一种疾病会刺激人们开发治疗方法。由此可知,Alex Zhavoronkov认为衰老应该被视为一种疾病将激励医生和药剂师寻找治疗衰老的方法。故选D。【6题详解】细节理解题。根据第五段
18、中In academic circles, people take aging research as just an interest area where they can try to develop interferences. The medical community also takes aging for granted, and can do nothing about it except keep people within a certain health range.可知在学术界,人们只是把衰老研究作为一个有趣的领域,在那里他们可以尝试开发干扰。医学界也认为衰老是理所当
19、然的,除了让人们保持在一定的健康范围内,他们无能为力。由此可知,关于医学界,我们了解到他们只能在有限的范围内对人们的健康做出贡献。故选C。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段Leonard Hayflick, a professor at the University of California, San Francisco, said the idea that aging can be cured implies the human lifespan can be increased, which some researchers suggest is possible. Hayflic
20、k is not among them.可知加州大学旧金山分校教授Leonard Hayflick表示,衰老可以治愈的观点意味着人类寿命可以延长,一些研究人员认为这是可能的。Hayflick不在其中。由此可知,Hayflick教授认为人类的寿命是不能延长的。故选A。CIts time to reevaluate how women handle conflict at work. Being overworked or over-committed at home and on the job will not get you where you want to be in life. It
21、will only slow you down and hinder(阻碍) your career goals.Did you know women are more likely than men to feel exhausted? Nearly twice as many women than men ages 18-44 reported feeling drained of energy, according to a recent study.This may not be surprising given that this is the age range when wome
22、n have children. Its also the age range when many women are trying to balance careers and home. One reason women may feel exhausted is that they have a hard time saying “no.” Women want to be able to do it allvolunteer for school parties or cook delicious mealsand so their answer to any request is o
23、ften “Yes, I can.”Women struggle to say “no” in the workplace for similar reasons, including the desire to be liked by their colleagues. Unfortunately, this inability to say “no” may be hurting womens health as well as their career.At the workplace, men use conflict as a way to position themselves,
24、while women often avoid conflict or strive to be the peacemaker, because they dont want to be viewed as aggressive at work. For example, theres a problem that needs to be addressed immediately, resulting in a dispute over who should be the one to fix it. Men are more likely to face that dispute from
25、 the perspective of what benefits them most, whereas women may approach the same dispute from the perspective of whats the easiest and quickest way to resolve the problemeven if that means doing the boring work themselves.This difference in handling conflict could be the deciding factor on who gets
26、promoted to a leadership position and who does not. Leaders have to be able to assign tasks and manage resources wisely. Shouldering more of the workload may not earn you that promotion. Instead, it may highlight you inability to effectively make use of what you have.8. What does the author say is t
27、he problem with women?A. They are often unclear about the career goals to reach.B. They are usually more committed at home than on the job.C. They tend to be over-optimistic about how far they could go.D. They tend to push themselves beyond the limits of their ability.9. The underlined word s “drain
28、ed of energy” can be replaced by_A. weakB. unhappyC. stressfulD. tired10. What do we learn about the difference of men and women on the job?A. That women usually avoid conflict and strive to be the peacemaker is because their men colleagues are more aggressive.B. When there is an urgent problem to a
29、ddress, women are more likely to do the task as they usually respond quicker than man.C. Men and women differ in their approach to resolving workplace conflicts in that women are more ready to compromise.D. Men have more chances to be leaders because they are able take advantage of others and should
30、er less workload.11. Which of the following event will the author have most interest to take part in?A. A training course teaching women to say “no”.B. A campaign for more women rights.C. A debate on whether woman is capable of working on the job.D. A sharing on how woman can balance work and family
31、.【答案】8. D 9. D 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章论述了女性比男性更有可能感到“筋疲力尽”的原因,是因为女性倾向于将自己逼迫超出自身能力之外。文章还指出在面对工作中的冲突争端时,男性倾向于将个人利益放在第一位,而女性则可能会从解决问题的最简单和最快的方法的角度来处理同样的争议,即使这意味着她们自己要做枯燥的工作。【8题详解】推理判断题。根据文章第三段 Unfortunately, this inability to say “no” may be hurting womens health as well as their career.(不幸的是,不能说
32、“不”可能会损害女性的健康和她们的事业。)由此判断出,作者认为女性面临的问题是倾向于超越自己能力的极限。故选D。【9题详解】词句猜测题。根据文章第二段划线词所在地句子Did you know women are more likely than men to feel exhausted? Nearly twice as many women than men ages 18-44 reported feeling drained of energy, according to a recent study.(你知道女性比男性更容易感到疲惫吗?最近的一项研究表明,18-44岁的女性感到精力枯竭
33、的人数是男性的近两倍。)可知,drained of energy意为“疲惫的,筋疲力尽的”。故选D。【10题详解】推理判断题。根据文章第五段At the workplace, men use conflict as a way to position themselves, while women often avoid conflict or strive to be the peacemaker, because they dont want to be viewed as aggressive at work.(在工作场所,男性用冲突作为自己定位一种方式,而女性则经常避免冲突或努力成为调
34、解者,因为她们不想在工作中被视为好斗。)由此判断出,男性和女性解决职场冲突的方法不同,因为女性更愿意妥协。故选C。【11题详解】推理判断题。根据文章第三段One reason women may feel exhausted is that they have a hard time saying “no.”( 女性感到疲惫的一个原因是她们很难说“不”。)由此判断出,作者指出了女性在职场中感到疲惫的原因,因此推知,作者可能会对教导女性说“不”的培训课程最感兴趣。故选A。【点睛】推理判断试题属于高层次阅读理解题。这种题型包括判断题和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判
35、断又依赖于合乎逻辑的推理。做好该题型要从整体上把握语篇内容,在语篇的表面意义与隐含意义、已知信息与未知信息间架起桥梁,透过字里行间,去体会作者的“弦外之音”。推理判断题常常可以分为如下几类:(1)细节推断。如时间、地点、人物关系等;(2)逻辑推断。根据已知的结果推断导致结果产生的可能原因;(3)目的、意图、态度推断。根据文章的论述,推断作者的写作目的以及作者情感态度;(4)预测想象推断。文章没有明确说明,要求根据语篇对文章可能涉及的内容进行预测判断。(5)预测文章出处。根据文章主旨判断出文章可能出自什么地方。本文中第3小题和第4小题都是推理判断题。DNot so long ago, Shell
36、y Ann Francis Pryce was just an average high school athlete. There was every indication that she was just another American teenager without much of a future. However, Stephen Francis observed then eighteen-year-old Shelly Ann and was convinced that he had seen the beginning of true greatness. Her ti
37、me was not exactly impressive, but even so, he believed there was something the other coaches had overlooked when they had assessed her and found her lacking. He decided to offer Shelly Ann a place in his very strict training seasons. Their cooperation quickly produced results, and at Jamaicas Olymp
38、ic games in early 2008, Shelly Annbeat Jamaicas unchallenged queen of the sprint(短跑).Then, at the Beijing Olympic she became the first Jamaican woman ever to win the 100 meters Olympic gold. She did it again one year on at the World Championship in Briton, becoming world champion with a time of 10.7
39、3the fourth record ever.Shelly-Anners journey to becoming the fastest woman on earth has been anything but smooth and effortless. She grew up in one of Jamaicas toughest inner-city communities known as Waterhouse, where she lived in a one-room apartment, sleeping four in a bed with her mother and tw
40、o brothers. Waterhouse, one of the poorest communities in Jamaica, is a really violent and overpopulated place. Her mother Maxime, one of a family of fourteen, had been an athlete herself as a young girl but had to stop after she had her first baby. However, Maxime determined to ensure that her kids
41、 would not end up in Waterhouses poverty. One of the first things Maxime used to do was taking Shelly-Ann to the track.Shelly-Anns victory was far greater than personal glory. The night she won Olympic gold, the routine murders in Waterhouse and the drug wars in the neighbouring streets stopped. The
42、 dark cloud above one of the worlds toughest criminal neighbourhoods simply disappeared for a few days. “I have so much fire burning for my country,” Shelly said. She plans to start a foundation for homeless children and wants to build a community centre in Waterhouse. She hopes to inspire the Jamai
43、cans to lay down their weapons. She intends to fight to make it a womans as well as a mans world.12. Why did Stephen Francis decide to coach Shelly-Ann?A. He had a strong desire to free her family from trouble.B. He sensed a great potential in her despite her weaknesses.C. She had big problems maint
44、aining her performance.D. She suffered a lot of defeats at the previous track meets.13. What made Maxime decide to train her daughter on the track?A. Her success and lessons in her career.B. Her wish to get Shelly-Ann out of poverty.C. Her interest in Shelly-Anns quick profit.D. Her early entrance i
45、nto the sprinting world.14. What can we infer from Shelly-Anns statement underlined in Paragraph 4?A. She was highly rewarded for her efforts.B. She was eager to do more for her country.C. She became an athletic star in her country.D. She was the envy of the whole community.15. What is the best titl
46、e for the passage?A. The Making of a Great AthleteB. The Dream for ChampionshipC. The Key to High PerformanceD. The Power of Full Responsibility【答案】12. B 13. B 14. B 15. A【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了牙买加著名女飞人Shelly-Ann的故事。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段“Her time was not exactly impressive, but even so, he believed there
47、 was something the other coaches had overlooked when they had assessed her and found her lacking.”可知,Stephen Francis相信Shelly-Ann有一些其他教练忽视的能力,所以尽管Shelly-Ann的表现不令人印象深刻,但是他认为是有潜能的。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段“Waterhouse, one of the poorest communities in Jamaica, is a really violent and overpopulated plac
48、e.However, Maxime determined to ensure that her kids would not end up in Waterhouses poverty.”可知,Maxime一家生活在牙买加最贫穷的地区之一Waterhouse,出于母亲责任感她下定决心,确保她的孩子不会在这个贫困的城市度过一辈子,所以她这么做就是想让Shelly-Ann能够脱离贫穷。故选B项。【14题详解】词句猜测题。根据第四段“She plans to start a foundation for homeless children and wants to build a community
49、 centre in Waterhouse.”可知她计划在Waterhouse为无家可归孩子建立基金会并想要建立社区中心,所以她是渴望为国家做很多事情。故选B项。【15题详解】主旨大意题。结合文章内容可知,本文主要介绍了著名女飞人Shelly-Ann从成绩平庸到成为奥运冠军,再到最后成为世界上跑的最快的女性的故事。故选A项。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Do Man-on-the-Street InterviewsThe man-on-the-street interview is a
50、n interview in which a reporter hits the streets with a cameraman to interview people on the spot. _16_ But with these tips, your first man-on-the-street interview experience can be easy.When your boss or professor sends you out to do man-on-the-street interviews for a story, think about the topic a
51、nd develop a list of about ten general questions relating to it. For example, if your topic is about environmental problems in America, you might ask, “Why do you think environmental protection is important in America?” _17_Hit the streets with confidence. _18_ Say, “Excuse me, I work for XYZ News,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
