广东省湛江市2019-2020学年高二英语下学期期末调研考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 湛江市 2019 2020 学年 英语 学期 期末 调研 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省湛江市2019-2020学年高二英语下学期期末调研考试试题(含解析)考生注意:1. 本试卷由三个部分组成。满分120分,考试时间120分钟。2.考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题 区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。3. 本卷命题范围:人教版Books 7-8第一部分阅读理解(共两节,满分45分)第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ANew
2、Zealand Car RentalCustomers who demand superior service and value hire Apex rental cars. With a wide section of over 15 different types of vehicles including small economical cars, medium-sized and full-size sedans(轿车),station wagons(旅行车),4WDs and people movers as well as 14 conveniently located bra
3、nches throughout New Zealand, you can be sure to find a vehicle that is perfect for your travel needs.Guaranteed No Hidden CostsWhen you hire a car from Apex Car Rentals, there are no hidden surprises. All rates include GST(消费税),comprehensive insurance and unlimited kilometers. Apex also offers a ve
4、ry affordable Collision Damage Waiver upgrade option which allows customers to reduce their legal responsibility for paying money for damage in the event of an accident to $ 0.With Apex there are no hidden costs, guaranteed:* No extra charges for one-way hires and free airport/hotel transfers* No bo
5、oking or administration fees* No credit card processing fees* No extra driver fees* No surcharges for seniors and drivers under 25* No hidden fees; all rates include GST, insurance and unlimited kilometersFree Ferry TicketsCrossing Cook Strait? Your vehicle ferry ticket could be free, and Apex can h
6、elp you book passenger tickets. Check vehicle availability for more information.Apex Car Rental Optional ExtrasGPS navigation hire$ 7.60/dayAffordable Roadside Assistance Cover$ 4.00/day4G portable wi-fi units hire$ 12.00/dayChild and booster seats(车载的儿童座椅)$ 12. 00 eachWinter ExtrasSki and snowboard
7、 racks(搁物架)hire$ 25. 00 eachSnow chains hire$ 25.00 each1. Which of the following is an advantage of Apex Car Rentals?A. It values private cars for free.B. It has 15 branches in New Zealand.C. It has more than 15 types of vehicles.D. It has a wide section of payment methods.2. On what condition will
8、 you be charged extra fees?A. Hiring a driver.B. Purchasing insurance.C. Paying by credit card.D. Renting a child seat.3. What can we learn from the text?A. Apex cant help you book passenger tickets.B. You neednt pay to rent Ski and snowboard racks or snow chains.C. There are extra charges for one-w
9、ay hires and airport/hotel transfers.D. Customers can pay no money for damage due to their legal responsibility.【答案】1. C 2. D 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了新西兰汽车租赁的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段中With a wide section of over 15 different types of vehicles(拥有超过15种不同类型的车辆)可知,Apex汽车租赁公司的优势是它拥有超过15种车型。故选C。【2题详解】细节
10、理解题。根据表格中Child and booster seats(车载的儿童座椅)$ 12. 00 each可知,租用儿童座位将收取额外费用。故选D。【3题详解】细节理解题。根据文章第二段中的to reduce their legal responsibility for paying money for damage in the event of an accident to $0(将他们在发生事故时支付损害赔偿金的法律责任降至零美元)可知,由于法律责任的关系,客户可以不支付任何费用。故选D。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这些细节对于理解全文内容至关重要,同时
11、也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、
12、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。(5)事实排序型。这是一类运用多项事实进行排序的事实细节题,要求根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出时间发生,发展的正确顺序。本文中第1小题和第2小题都属于一一对应型,第3小题属于语言转述型。BOne of my second graders, Debbie, had been unusually quiet in my Family Living class.
13、When I asked her if something was wrong, she replied, “I dont feel like talking today. Im sad. My best friends parents are going to get divorced(离婚). Her father moved out of the house. I told her I would share my dad with her, but I know it isnt the same. ”I was surprised to learn that almost every
14、child in my primary grade Family Living classes seemed to have some personal acquaintance (了解)with divorcethrough friends of the family, neighbors, relatives, or much closer to hometheir own parents. For many of them, divorce was just a normal part of life. Emily once said, “I want to be a doctor or
15、 nurse when I grow up, so after I get married and divorced, Ill be able to support myself. Then there was Billy, who stated, “When my mom gets married again next week, were all going on a honeymoon.Sometimes parents fight about the kids, said Kimberly. “My parents are divorced and my mom keeps pulli
16、ng on one of my arms and my dad pulls the other. ” How sad, I thought, that a child would feel like her parents were actually pulling her apart because they each wanted more of her than the other should. “I hate that my parents are divorced! exclaimed Greg. “Its all my fault, too. I bite my nails to
17、o much. ”Lori tried to look at things from a more positive perspective. “Your mother and father got mad at each other, but it doesnt mean they got mad at you, said Lori. “Lori is right, I said. Sometimes a husband and wife realize that they no longer love each other and decide it will be best for th
18、e whole family if they dont live together anymore. But that doesnt mean they stop loving their children, and it certainly doesnt mean that it is the childrens fault!“Maybe your mom and dad will change their minds and get undevoured,” Eric told Greg. “Then you can all be together again. ” Greg shook
19、his head. “No, that wont happen. ” And then, with a thoughtful expression on his face, he said, “You know something? Divorce is like a cake. You cut it in half and its separated forever. ”4. Why did Debbie feel sad?A. Debbies best friends parents were going to get divorced.B. Debbies parents were ge
20、tting divorced.C. Her father moved out of the house.D. She didnt want to share her dad with others.5. What can we learn from Paragraph 4?A. Its the childrens fault that leads to parents divorce.B. Its acceptable for parents to get divorced if they dont love each other.C. Parents usually get mad at t
21、he kid when they get mad with each otherD. Parents usually ignore their children when they plan to get divorced.6. According to the text, what is the author?A. A teacher.B. An officer.C. A writer.D. A doctor.7. Which of the following can be the best title for the text?A. Say Goodbye to DivorcesB. Ma
22、rried or DivorcedC. Whose Fault for a DivorceD. Divorces influence on children【答案】4. A 5. B 6. A 7. D【解析】【分析】这是一篇说明文。短文通过发生在学生身上的例子,说明了父母离婚对于孩子所产生的的影响。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段中I dont feel like talking today. Im sad. My best friends parents are going to get divorced(离婚的)(我伤心。我最好朋友的父母要离婚了。)可知,Debbie伤心的原因是她
23、最好的朋友的父母准备离婚。故选A。【5题详解】推理判断题。根据文章第四段Lori tried to look at things from a more positive perspective.(Lori试着从更积极的角度看问题。)和Sometimes a husband and wife realize that they no longer love each other and decide it will be best for the whole family if they dont live together anymore. (有时丈夫和妻子意识到他们不再爱对方,并且决定如果
24、他们不再住在一起对整个家庭来说是最好的。)由此判断出,如果父母不爱对方,离婚是可以接受的。故选B。【6题详解】推理判断题。根据文章第一段One of my second graders, Debbie, had been unusually quiet in my Family Living class.(我的一个二年级学生黛比,在我的家庭生活课上异常安静。)可推知,作者是一名教师。故选A。【7题详解】主旨大意题。短文通过发生在学生身上的例子,说明了父母离婚对于孩子所产生的的影响。所以短文的最佳标题为“离婚对于孩子的影响”。故选D。【点睛】推理判断试题属于高层次阅读理解题。这种题型包括判断题和
25、推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。做好该题型要从整体上把握语篇内容,在语篇的表面意义与隐含意义、已知信息与未知信息间架起桥梁,透过字里行间,去体会作者的“弦外之音”。推理判断题常常可以分为如下几类:(1)细节推断。如时间、地点、人物关系等;(2)逻辑推断。根据已知的结果推断导致结果产生的可能原因;(3)目的、意图、态度推断。根据文章的论述,推断作者的写作目的以及作者情感态度;(4)预测想象推断。文章没有明确说明,要求根据语篇对文章可能涉及的内容进行预测判断。(5)预测文章出处。根据文章主旨判断出文章可能出自什么地方。例如本文中的第2小题和
26、第3小题属于预测想象推断。CHoward Carter Finds King Tuts TombHoward Carter was only 17 years old when he first went to Egypt in 1891. His father was quite successful as a portrait painter in England. Howard had a great deal of artistic talent, but he did not want to become a portrait painter like his father. He
27、wanted adventure. With his fathers help, he got a job with an archaeologist who was on his way to Egypt. This was an exciting opportunity for young Howard Carter.In Egypt, Howard Carter worked as an artist for some of the best Egyptologists(埃及古 物学者)of his time. An Egyptologist is an archaeologist wh
28、ose focus is learning about ancient Egypt. It was not long before Howard Carter was quite well known among Egyptologists, not only as an artist but also for his knowledge about ancient Egypt and archaeology.Howard Carter wanted to hunt for King Tuts tomb, but that took men and money. Howard Carter f
29、inally got lucky. Lord Carnarvon was a very rich man. Lord Carnarvon allowed Howard Carter to hire 50 men to help him search for Tuts tomb.In November 1922, by the light of a candle, Howard Carter cut a hole in a secret door. Lord Carnarvon and Howard Carter carefully looked through the hole. What t
30、hey saw through the peephole(窥视孔) was amazing! They could not believe their eyes! The room was filled with treasurescouches shaped like animals, jeweled chests, vases, statues, and even chariots(二轮战车),all glittering with gold. It took months to move the treasures they found in the first room alone b
31、efore they could open the doors in that room that led to other rooms! In other rooms, they found the chair King Tut had used as a small child.The tomb was an incredible discovery, not only for its monetary value but also for its history. Historians learned so much about the people who lived over 3,0
32、00 years ago, about their culture and beliefs and daily life, from the objects found in King Tuts tomb. Howard Carter became world famous.8. What was Howard Carter interested in when he was young?A. Becoming a portrait painter.B. Taking adventures.C. Finding valuable jewelry.D. Becoming a famous man
33、.9. What made Howard Carter famous in Egypt?A. His father being a successful portrait painter.B. His gift for art and his rich knowledge about archaeology.C. Lord Carnarvons speaking highly of his adventure.D. A large amount of gold found by him in Tuts tomb.10. How old was Howard Carter when he fou
34、nd the King Tuts tomb?A. 17.B. 31.C. 48.D. 50.11. Whats the main idea of the last paragraph?A. The meaning of finding King Tuts tomb.B. The process of discovering King Tuts tomb.C. The history about King Tut.D. The treasures dug out from King Tuts tomb.【答案】8. B 9. B 10. C 11. A【解析】这是一篇记叙文。讲述了Howard
35、Carter 发现图坦卡蒙国王的坟墓的故事。【8题详解】细节理解题。根据“He wanted adventure.”可知,他年轻时对冒险感兴趣,故选B。【9题详解】细节理解题。根据“It was not long before Howard Carter was quite well known among Egyptologists, not only as an artist but also for his knowledge about ancient Egypt and archaeology.”可知Howard Carter不久之后变得很有名,不仅是作为一名艺术家,还因为他对古埃及
36、和考古学的知识,故选B。【10题详解】细节理解题。根据第1段“Howard Carter was only 17 years old when he first went to Egypt in1891”以及第4段“In November 1922, by the light of a candle, Howard Carter cut a hole in the secret door.”可知,Howard1891年的时候17岁,所以1922年发现国王墓地时是48岁,故选C。【11题详解】主旨大意题。根据“The tomb was an incredible discovery, not o
37、nly for its monetary value but also for its history.”可知,最后一段主要是讲这个坟墓是一次重大发现,不仅是因为它的金钱价值,还因为它的历史,所以最后一段主要讲述发现King Tut墓地的价值和意义,故选A。DResearchers at the University of Scotland have discovered a protein that can influence viruses developing and even can control cancer. Now the fight is on to fully unders
38、tand how it works in the hope of turning the laboratory research into a treatment.The protein is called Hira. Technically it is a histone(组蛋白)complex, but it is easier to understand in terms of what it can do. Three years ago Dr Taranjit Singh Rai and colleagues at the Beatson Cancer Institute and G
39、lasgow University reported that Hira could possibly suppress the division of cells that causes cancer. In the course of that research, Dr Rai found out something unusual. In the lab they have established that the Hira protein has a role to play in the anti-viral fight, thus, making it have a fundame
40、ntal role to play in fighting against cancer.The trick in using it to fight diseases may lie in increasing Hira levels in our cells. “I think what researchers might be interested in is how we can increase levels of this protein to deal with the viruses better, Dr Rai said.Dr Rai has led an internati
41、onal study and support has come from Cancer Research UK and the results are published in the journal Nucleic Acids Research. But there is a major concern that the research is still limited to the laboratory.It is going to take some time, probably years, before this work can move out of the lab and i
42、nto clinics and hospitals. But the researchers are excited Hira will one day be the basis of a new approach in medicine.12. What does the underlined word “suppress in Paragraph 2 probably mean?A. Motivate.B. Monitor.C. Control.D. Improve.13. What can be known from the text?A. Hira has been used in t
43、he medical treatment.B. More studies should be done on Hira.C. The levels of Hira in cells are unchangeable.D. Hira can bring about side effects.14. What is the researchers attitude to the future of Hira?A. Cautious.B. Optimistic.C. Disapproving.D. Doubtful.15. Whats the text mainly about?A. A new w
44、ay to use the protein.B. A new approach to improving the division of cells.C. A new medicine that can fight diseases.D. A protein that can stop viruses developing.【答案】12. C 13. B 14. B 15. D【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了苏格兰大学研究人员发现了一种可以抑制病毒复制,甚至控制癌症的蛋白质。【12题详解】词义猜测题。根据文章第二段“Hira could possibly suppress the div
45、ision of cells that causes cancer. the Hira protein has a role to play in the anti-viral fight, thus, making it have a fundamental role to play in fighting against cancer.”可知hira在对抗癌症的过程中起基础性作用,因为hira能够控制引发癌症的细胞分裂。故选C项。【13题详解】推理判断题。根据文章最后一段“It is going to take some time, probably years, before this
46、work can move out of the lab and into clinics and hospitals.”可知,hira用于临床实践还需要很长时间,甚至很多年,所以hira目前仍需要进行试验研究。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据文章最后一段“But the researchers are excited Hira will one day be the basis of a new approach in medicine.”可知,作者认为在医疗上,hira将来会成为一种新的基础医疗方法。所以,作者对此持乐观态度。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Re
47、searchers at the University of Scotland have discovered a protein that can influence viruses developing and even can control cancer.”可知苏格兰大学的研究人员发现了一种抑制病毒传播和控制癌症的蛋白质。故选D项。第二节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。We all know that exercise is great for you. But lets be honest
48、._16_ Here I am going to share my top reasons for working out.Exercise can completely change your feeling. When you work out, your body produces endorphins(内啡肽)._17_You will feel better after a workout than you did before it. Next time youre having a bad day, try going for a fast-paced run or taking
49、 a spinning class(单车课 程),and the day wont seem so bad after all._18_ Whenever I move to a new city or work, I look for exercise classes, where you can always meet like-minded people. You can support each other during a difficult workout. And you all share a collective feeling of happiness when the h
50、ard class finishes!Exercise makes you feel confident. We all know the physical effects of exercise on our bodies but we dont always talk about the mental effects._19_This new feeling might even help in your work or social life.Exercise makes you feel strong and fit. Running 30 minutes every day help
51、s you keep healthy and makes you feel a sense of achievement. Its a great feeling doing something you couldnt do before and knowing its a result of your hard work.So, next time youre feeling down, put your trainers on and get sweating. It might not be easy in the beginning for most people. _20_A. Ex
52、ercise helps you become sociable.B. Exercise helps you reduce stress and anxiety.C. That will give you a rush of happiness.D. You can get to know each other well and make close friends.E. But I promise you will feel much better once youve finished.F. Sometimes finding that motivation to work out can
53、 be a little difficult.G. Exercise might give you belief in yourself from being comfortable with your body and appearance.【答案】16. F 17. C 18. A 19. G 20. E【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍跑步锻炼的好处以及锻炼时注意的问题。【16题详解】根据上文提示“我们都知道运动对你有好处。但是让我们诚实点。”由上文中的转折连词but可知,F项Sometimes finding that motivation to work out can be a
54、little difficult.(有时候,找到锻炼的动力可能有点困难。)切题。也就是说“运动对人有好处,但找到锻炼的动力有时困难”,故选F。【17题详解】根据上文提示“当你锻炼时,你的身体会产生内啡肽。”再根据下文提示“锻炼后你会比锻炼前感觉更好。”由此可知,C项That will give you a rush of happiness.(这会给你带来快乐。)切题。该项中的this指代的就是上文的endorphins,且该项中的a rush of happiness与下文中的feel better相吻合。故选C。【18题详解】根据下文提示“每当我搬到一个新的城市或工作时,我都会去找一些健身
55、班,在那里你总能遇到志同道合的人。”由此可知,A项Exercise helps you become sociable.(锻炼有助于你变得善于交际。)切题。该项中的sociable与下文的like-minded people相吻合。故选A。【19题详解】根据下文提示“这种新感觉甚至可能对你的工作或社交生活有所帮助。”由此可知,G项Exercise might give you belief in yourself from being comfortable with your body and appearance.(锻炼可以让你对自己的身体和外表感到舒适,从而相信自己。)切题。该项中的be
56、lief in yourself from being comfortable与下文中的help in your work or social life相吻合。故选G。【20题详解】根据上文提示“对于大多数人来说,一开始可能并不容易。”由此可知,E项But I promise you will feel much better once youve finished.(但我保证做完后你会感觉好多了。)切题。该项中的but与上文构成一种转折关系,故选E。第二部分 语言知识运用(共两节,满分25分)第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、
57、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最 佳选项。Its common for homeless people to pick up recyclable(可回收利用的)things to sell and make a living. However, its not so common to see them sit in a restaurant where the average meal costs $ 150. But thats _21_what happened when a man walked into Benvindo, a _22_restaurant in Belo H
58、orizonte.According to the staff, a homeless man_23_the waiters at the front door and wanted a meal. He also insisted on paying for it with the money he made by_24_ the cans: a single $ 50 bill.“I thought this was something_25_,” said Fontes, a 21-year-old waiter. But he continued providing_26_for th
59、e man as he served other guests. The man_27_an executive(行政)lunch, including a main dish and dessert, which _28_$ 121. 80. However, when the man asked for the bill, the restaurants owner told Fontes to waive (放弃)the charge. Instead of accepting the free meal, the man politely turned it _29_ and insi
60、sted on paying.When it became _30_ that the man wasnt ready to change his _31_, the waiter decided to charge him $ 10. Fontes said, “I then had to lie, saying customers could get a(n) _32_ on the lunch for there was an ongoing_33_, because the man had $ 50 and refused to get the $ 40. ”A customer th
61、ere took a picture of them and shared it online? saying? “I just _34_ a great example of consideration. ” The photo gained hundreds of _35_, praising Fontes and the man. Fontes said he simply wanted to perform an act of kindness for an honest hardworking man.21. A. preciselyB. probablyC. illegallyD.
62、 frequently22. A. newly-builtB. high-endC. self-serviceD. non-profit23. A. blamedB. praisedC. approachedD. urged24. A. collectingB. breakingC. producingD. preserving25. A. complexB. plainC. painfulD. strange26. A. serviceB. informationC. comfortD. support27. A. declinedB. preparedC. choseD. recommen
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022一年级语文下册 第1单元 识字3 小青蛙习题课件 新人教版.ppt
