广东省珠海市2020-2021学年高一第一学期期末监测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省珠海市2020-2021学年高一第一学期期末监测英语试题 WORD版含解析 广东省 珠海市 2020 2021 学年 第一 学期 期末 监测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、珠海市2020-2021学年度第一学期期末普通高中学生学业质量监测高一英语卷面满分120分,考试时间120分钟注意事项:1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、试室号、座位号填写在答题卡上。2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再填写新的答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将答题卡交回。
2、第一部分 单项选择(共10小题;每小题1分,满分10分)根据句意,在每题所给的四个选项中选出一个最佳选项,并把答题卡上的相应位置涂黑。1. Well never forget the Zhong Nanshan has made to the fight against COVID-19.A. progressB. donationsC. contributionsD. efforts【答案】C【解析】【分析】【详解】考查名词辨析。句意:我们永远也不会忘记钟南山在抗击新冠肺炎中所作出的巨大贡献。A. progress进步;B. donations捐赠;C. contributions贡献;D.
3、 efforts努力。根据句意,此处是短语 make contributions to“对做贡献”。故选C。2. When I was a child I would play with my friends in the place used to be an old park.A. whereB. whoC. whichD. when【答案】C【解析】【详解】考查定语从句。句意:当我还是个孩子的时候,我会和我的朋友们在曾经是一个老公园的地方玩。此处为定语从句修饰先行词place,先行词在从句中作主语,指物,故应用that或which引导。故选C。3. Tom had to pack his
4、 things up quickly, because he was told that his taxi in 2 minutes.A. was leavingB. will leaveC. leftD. is leaving【答案】A【解析】【分析】【详解】考查时态。句意:汤姆必须赶快收拾东西,因为他被告知他的出租车两分钟后就要离开了。根据“was told”和 “in 2 minutes”可知,出租车开走为过去将要发生的事,所以应该用过去进行时表过去将来。故选A。4. in reading, Mike didnt notice the bus approaching.A. To abso
5、rbB. To be absorbedC. AbsorbingD. Absorbed【答案】D【解析】【分析】【详解】考查非谓语动词。句意:Mike全神贯注地看书,没有注意到公共汽车开来了。动词absorb“吸收,吸引”和主语Mike之间是被动关系,所以应用其过去分词(已转化为形容词)作状语,表原因,故用Absorbed。故选D项。5. Kate will never forget the years _ she lived with her home-stay family in China.A. thatB. whichC. whereD. when【答案】D【解析】【分析】【详解】考查定
6、语从句。句意:Kate永远不会忘记她和寄宿家庭在中国生活的那些年。分析句子结构,“_ she lived with her home-stay family in China.”为定语从句,关系词指代先行词the years并在从句中作时间状语,需用关系副词when引导。故选D。6. his devotion and reliability, he was put of the whole department.A. As well as; in reliefB. Because of; in chargeC. Because; in troubleD. In addition to; in
7、search【答案】B【解析】【分析】【详解】考查固定搭配。句意:由于他的忠诚和可靠,他被任命为整个部门的负责人。分析句子可知,his devotion and reliability是原因状语,使用引导原因状语的固定搭配Because of意为“由于”。in charge of是固定搭配意为“负责”,符合本句语境。故选B项。【点睛】7. James eventually made it home after a long journey, ?A. was heB. did heC. didnt heD. wasnt he【答案】C【解析】【分析】【详解】考查反义疑问句。句意:詹姆斯经过漫长的
8、旅程终于回到家了,不是吗?分析句子可知,这是一个反义疑问句,陈述句部分存在实义动词made,且主语为James,因此反义疑问句部分使用助动词否定形式提前后接指代主语的代词he。故选C项。【点睛】8. Going from junior high school to senior high school is really a big challenge.句子的 主语 是:A. junior high schoolB. senior high schoolC. a big challengeD. Going from junior high school to senior high schoo
9、l【答案】D【解析】【分析】【详解】考查句子分析。句意:从初中到高中真的是一个巨大的挑战。分析句子可知,句子的主语是动名词短语Going from junior high school to senior high school,句子是主系表句型,a big challenge为表语。故选D项。9. Inspired, he asked his fans to make videos, which he then joined together into one performance.主句中的谓语是:A. inspiredB. askedC. makeD. joined【答案】B【解析】【详
10、解】考查定语从句。句意:受到启发,他让他的粉丝们制作视频,然后他把这些视频组合成一个表演。A.inspired 启发,过去分词作状语;B.asked 让,要求,主句谓语动词;C.make 做,动词不定式 to make videos作asked的宾语补足语;D.joined 加入,短语join together 组合,作从句谓语动词。分析句子结构可知,这是一个关系代词whih引导的非限制性定语从句,主句是he asked his fans to make videos,主句中的主语是he,谓语动词是asked。故选B项。10. 下列句子中有从句的是:A. Its beautiful count
11、ryside excites and inspires all, offering something for each of the senses.B. But the Internet has done much more for people than simply make life more convenient.C. It is hard work, but the young people working at the shelter think it worthwhile.D. Snow-covered mountains disappear into clouds that
12、seem almost close enough to touch.【答案】D【解析】【分析】【详解】考查定语从句。分析选项可知,D项句意为:雪覆盖的山消失在云里,似乎触手可及。关系词that引导定语从句,that在从句中作主语,指代主句中的clouds,构成从句结构。其他三项均没有从句。故选D。第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ALondon is a real treat for museum lovers and museums are a popular
13、destination among Londons many attractions. Below is a list of Londons top museums.London Transport MuseumTravel through the museum, which hosts exhibitions (展品展示)about transport with the social and cultural history of London. Inside, youll find more than 80 vehicles covering 200 years of Londons hi
14、story, including a red Routemaster bus and the worlds first underground steam train. There are great posters and artworks too!Price: Adult ticket: 18.50 per ticket, child ticket: Free. Save 1.50 when purchasing tickets online in advance.Opening time: 10:00 -18:00 daily.British MuseumSpend hours wand
15、ering the world-famous British Museum, which exhibits the works of man from prehistoric to modem times, collected from around the world. Dont miss the Rosetta Stone and the mummies in the Ancient Egypt collection.Price: Free. A donation of 5 is recommended. Entrance fee for special exhibitions and s
16、ome events.Opening time: 10:00 - 17:30 daily. Open late on Fridays until 20:00.Natural History MuseumAs well as the dinosaur exhibition, the Natural History Museum keeps a collection of the biggest, tallest and rarest animals in the world. See a life-sized blue whale and a 40-million-year-old spider
17、.Price: Free. Entrance fee for some of the special exhibitions and events.Opening time: 10:00 - 17:50 daily. Open late on the last Friday of each month. Closed 24 - 26 December.The Design MuseumThe Design Museum is the worlds leading museum devoted to contemporary design in every form. Check out the
18、 regular exhibitions showcasing the rich creativity found in all forms of design, and its importance to our world.Price: Adult ticket: 10.00, child ticket: 5.00 (children under 6 go free).Opening time: 10:00 - 18:00. Open except Christmas Day and Boxing Day.11. Which museum attracts fans of Ancient
19、Egypt most?A. British MuseumB. Natural History MuseumC. London Transport MuseumD. The Design Museum12. What is special about the Natural History Museum?A. It is free of charge.B. It closes on Christmas Day.C. It collects special animals in the world.D. It exhibits rarest mummies in the world.13. How
20、 much do tickets of the Design Museum cost for children aged 3 and 7?A. FreeB. 5C. 10D. 15【答案】11. A 12. C 13. B【解析】这是一篇应用文。文章介绍了几家伦敦的博物馆。【11题详解】细节理解题。根据British Museum标题下段落中“Dont miss the Rosetta Stone and the mummies in the Ancient Egypt collection.”( 不要错过罗塞塔石碑和古埃及收藏中的木乃伊。)可知,大英博物馆最吸引古埃及的爱好者。故选A项。【1
21、2题详解】推理判断题。根据Natural History Museum标题下段落中“As well as the dinosaur exhibition, the Natural History Museum keeps a collection of the biggest, tallest and rarest animals in the world. See a life-sized blue whale and a 40-million-year-old spider.”(除了恐龙展览,自然历史博物馆还收藏了世界上最大、最高、最稀有的动物。看一只真人大小的蓝鲸和一只4000万岁的蜘蛛
22、。)可以推断,在自然历史博物馆能看到特殊的动物。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据The Design Museum标题下段落中“Price: Adult ticket: 10.00, child ticket: 5.00 (children under 6 go free).”(票价:成人票:10.00,儿童票:5.00 (6岁以下儿童免费)。)可知,因为6岁以下儿童免费,所以3岁和7岁的孩子共计5.00。故选B项。BA 15-year-old Indian girl, Kumari, who pedalled her injured father more than a thousa
23、nd kilometres across India, has been invited to try out for the national cycling team.In January, a motor-bike driver, Mohan Paswan, who made a living by carrying passengers in New Delhi, was injured in a traffic accident. After the accident, Paswan couldnt drive. So his daughter, Kumari took a trai
24、n across the country to take care of him. But without income, Paswan could no longer afford the rent and they were running out of food. They decided to go home. With the last $20, the 15-year-old girl bought an old bicycle, and planned to take her father to their home village across India - in a her
25、oic, life-saving ride.Kumari rode a bicycle with her father, sitting on the pillion(后座)and holding their belongings from Gurugram city, near New Delhi, to their village in the northeastern state of Bihar. They arrived home on May 16 after covering 1,200 kilometres (745 miles) in seven days.The fathe
26、r and daughters arduous journey on a second-hand bike bought with their remaining funds made headlines. It also caught the attention of the Cycling Federation of India, which offered Kumari the chance to try out for the countrys team. She covered this long and difficult distance in seven days with h
27、er father and some luggage too. I thought she has something in her endurance level. We can try her, chairman Onkar Singh told the journalist.“She said she only wants to pursue her studies. We told her that we also take care of studies at our academies. Singh said the federation would test Kumari to
28、see if she is suitable for competitive cycling.There were also other people who praised Kumaris efforts, describing it as a beautiful model of endurance and love.14. What made Kumari have to ride a bike back home?A. That her father was injured.B. That she could only afford a bike.C. That her home vi
29、llage was far away.D. That she wanted to join in the cycling race.15. Which can best explain the underlined word arduous in paragraph 4?A. dangerousB. lovelyC. pleasantD. tough16. Why did Onkar Singh invite Kumari to try out for the national cycling team?A. Because she has extraordinary physical abi
30、lity.B. Because he didnt have anyone better than her.C. Because she only wants to pursue her studies.D. Because she is suitable for competitive cycling.17. What can best describe Kumari according to the passage?A. strong and caringB. positive and confidentC. warm-hearted and braveD. hard-working and
31、 beautiful【答案】14. B 15. D 16. A 17. A【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了一个15岁的女孩Kumari用一辆旧自行车带着受过伤的父亲和行李穿越印度回到家乡的故事。【14题详解】推理判断题。根据第二段中“But without income, Paswan could no longer afford the rent and they were running out of food. They decided to go home. With the last $20, the 15-year-old girl bought an old bicycle,
32、and planned to take her father to their home village across India - in a heroic, life-saving ride.”(但没有收入,Paswan无力支付房租,他们的食物也快吃完了。他们决定回家。这个15岁的女孩用最后的20美元买了一辆旧自行车,打算带着她的父亲穿越印度回到他们的家乡这是一次英勇的、拯救生命的旅程。)可知,Kumari不得不骑自行车回家,是因为家里剩的钱只能买得起一辆自行车了。故选B项。【15题详解】词句猜测题。根据划线词句上一段“Kumari rode a bicycle with her fath
33、er, sitting on the pillion(后座)and holding their belongings from Gurugram city, near New Delhi, to their village in the northeastern state of Bihar. They arrived home on May 16 after covering 1,200 kilometres (745 miles) in seven days.”( Kumari带着她的父亲骑着自行车,父亲坐在后座上,拿着他们的东西从新德里附近的Gurugram市前往他们位于印度东北部Bih
34、ar的村庄。他们在7天内行驶了1200公里(745英里)后,于5月16日回到家中。)可知,Kumari他们的旅途是多么艰辛,从而推断划线词句“The father and daughters arduous journey on a second-hand bike bought with their remaining funds made headlines.”(这对父女骑着一辆用剩下的钱买的二手自行车arduous旅行成了头条新闻。)中的arduous应该是“艰辛的”意思,选项中D“艰难的”与之意义最为接近。故选D项。【16题详解】推理判断题。根据第四段中Onkar Singh说的话“她
35、带着父亲以及行李,用了七天的时间走完了这段又远又难的路程。我觉得她的耐力还算不错。”可知,Onkar Singh之所以邀请 Kumari 参加国家自行车队的选拔,是因为她有非凡的体能。故选A项。17题详解】推理判断题。通读全文,尤其根据第二段中“With the last $20, the 15-year-old girl bought an old bicycle, and planned to take her father to their home village across India - in a heroic, life-saving ride.”(这个15岁的女孩用最后的20
36、美元买了一辆旧自行车,打算带着她的父亲穿越印度回到他们的家乡这是一次英勇的、拯救生命的旅程。)以及第三段中“They arrived home on May 16 after covering 1,200 kilometres (745 miles) in seven days.”(他们在7天内行驶了1200公里(745英里)后,于5月16日回到家中。)可知,Kumari孝敬父亲有爱心,并且体力强壮完成了这么远的骑车旅行。故选A项。CIf there were an app on your phone that could improve your memory, would you try
37、it? Who wouldnt want a better memory? After all, our memory can be easily damaged by diseases, injuries, mental health conditions and, most particularly for all of us, aging.Nowadays, there are a large number of apps that provide memory training on our phones. Can they help you remember to take medi
38、cine, do better on a school exam, remember the name of the person whom you met yesterday? Some scientists question whether this is possible. Undoubtedly, many of the brain training companies today exaggerate the potential benefits of using their apps.Scientists have provided evidence that brain trai
39、ning does not benefit everyone in the same way. It is suggested that little consideration has been given to who would benefit most from those brain training apps. Will it only be those who have some form of memory impairment(缺陷),or can it also help those eager for self-improvement even though they a
40、re already functioning very well?To overcome these limitations, our team has started a new study aiming to find 30,000 volunteers to help us determine which form of training may be best for individuals. Our goal is to avoid a one size fits all approach. Instead of focusing on the simple question of
41、whether brain training works, we are looking to engage the whole population in a new challenge to test for whom brain training works, and under which conditions.18. What can affect our memory in particular?A. Getting ill.B. Getting old.C. Being upset.D. Being injured.19. Which word best describes th
42、e scientists attitude to memory training apps?A. Supportive.B. Doubtful.C. Neutral.D. Indifferent.20. Why did the authors team conduct the research?A. To test whether brain training works.B. To develop a training that suits all the people.C. To compete with other memory training organizations.D. To
43、find the best form of training for different people.21. Where is the article probably taken from?A. A fashion magazine.B. A tour guide.C. A science website.D. A personal blog.【答案】18. B 19. B 20. D 21. C【解析】【分析】这是一篇议论文。主要讨论了大脑训练的可行性。【18题详解】细节理解题。根据第一段中“After all, our memory can be easily damaged by d
44、iseases, injuries, mental health conditions and, most particularly for all of us, aging.”(毕竟,疾病,伤害,心理健康状况,尤其是对我们所有人而言,衰老很容易破坏我们的记忆。)可知衰老尤其能影响我们的记忆。故选B项。【19题详解】推理判断题。根据第二段中“Undoubtedly, many of the brain training companies today exaggerate the potential benefits of using their apps.”(无疑,当今许多大脑培训公司夸大了
45、使用其应用程序的潜在好处。)可推知科学家对记忆训练应用软件的态度质疑的。A.Supportive支持的;B.Doubtful怀疑的;C.Neutral中立的;D.Indifferent漠不关心的。结合选项翻译可知,B项怀疑的符合语境。故选B项。【20题详解】推理判断题。根据最后一段中“To overcome these limitations, our team has started a new study aiming to find 30,000 volunteers to help us determine which form of training may be best for
46、individuals.”(为克服这些限制,我们的团队开始了一项新研究,旨在寻找30,000名志愿者,以帮助我们确定哪种培训形式最适合个人。)可推知作者团队进行研究的原因是为了寻找适合不同人群的最佳培训形式。故选D项。【21题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Scientists have provided evidence that brain training does not benefit everyone in the same way.”(科学家提供的证据表明,大脑训练并不能使所有人受益。)并结合全文理解可知,这篇文章可能取材于科学网站。故选C项。【点睛】DWe know tha
47、t reading is good for children and for adults as well. Now a new study suggests that just being around books has its benefits even if you dont read them a lot. A team of researchers in Australia finds that growing up in a home with a sizable library improves literacy, number sense and even technolog
48、ical knowledge in later life.The researchers were interested in what is called the “Radiation Effect”. “Radiation Effect” is a situation where children grow up around books, even though they dont read them as much as their parents would like them to. But somehow books benefit them.Joanna Sikora, a s
49、ociologist at the Australian National University, and her colleagues studied data collected between 2011 and 2015. The survey tested more than 160,000 adults from 31 different societies, and it included a question about how many books testers had in their homes during adolescence (青春期的).“We found th
50、at people who grew up around books had better literacy, numeracy and digital problem-solving skills than people who had fewer books growing up but had similar education levels, similar jobs and even similar adult habits.” In fact, teens who only made it through high school but were raised in a booki
51、sh environment were successful as well in adulthood as college graduates who grew up in a house lacking books.“So if we grow up in a house, in a home where parents enjoy books, where books are given as birthday presents and cherished and valued, this is something that becomes a part of our identity
52、and gives us this lifelong influence to improve our reading and writing ability.” said Sikora.So keep those shelves filled with books. Your kids will not only be grateful, theyll be more likely to be able to spell grateful correctly as well.22. Which is the benefit for children being around books?A.
53、 They will work with numbers well.B. They will have a big library at home.C. They will fall in love with literature.D. They will form the habit of reading a lot.23. The “Radiation Effect” might work for_.A. a girl who doesnt read booksB. a boy who receives higher educationC. a girl who visits bookst
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-365900.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
