广东省汕头市第一中学 2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省汕头市第一中学 2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 广东省 汕头市 第一 中学 2020 2021 学年 高一上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广东省汕头一中2020至2021学年度高一第一学期期末考试高一级 英语科 试题试卷共8页,满分150分,考试时间120分钟第I卷 选择题(95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What will the woman do this coming weekend?A. Call on his classmates. B. Direct traffic.
2、 C. Go hiking. 2.Where is the woman going?A. To her new flat. B. To the shop. C. To her company.3.When did the woman buy her own car?A. Last week. B. Last month. C. Last year.4.What does the woman do now?A.A school teacher. B.A tourist guide. C.A university student.5.How does John look?A. Excited. B
3、. Satisfied. C. Worried.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第六段材料,回答第6至7题。6.What will the weather be like the day after tomorrow?A. It is rainy. B. It is sunny. C. It is windy.7.What has the
4、man being doing these days?A. Reading books. B. Playing football. C. Going cycling.听第七段材料,回答第8至10题。8.What do the speakers want to do?A. Go around the city. B. Find something to eat. C. Find a hotel.9What can we learn about the speakers?A. They live in this city. B. They are strange to the city. C. T
5、hey know the city well.10.What do the speakers want to buy?A. A bike. B. A car. C. A map.听第八段材料,回答第11至13题。11.What is the womans attitude toward joining the Spanish club?A. Confident. B. Nervous. C. Excited.12.Why did the woman join the Spanish club?A. To improve her college applications. B. To be in
6、 a club with the boy.C. To prepare for her vacation in Spain.13.What is one of the activities that the man mentions?A. Going to South America. B. Learning Spanish cooking. C. Watching Spanish television shows.听第九段材料,回答第14至17题。14.Where did Sam leave the dictionary?A. At home. B. At school. C. On the
7、bus.15.What does the man probably think of Sam?A. Nice. B. Careless. C. Poor.16.What will the woman do in the afternoon?A. Go downtown. B. Play table tennis. C. Buy a dictionary.17.How will the speakers go downtown?A. By car. B. By bus. C. By underground.听第十段材料,回答第18至20题。18.What did John enjoy doing
8、 in his childhood?A. Touring France. B. Playing outdoors. C. Painting pictures.19.What did John do after he moved to the US?A. He did business. B. He studied biology. C. He worked on a farm.20.What is the subject of Johns works?A. American birds. B. Natural scenery. C. Family life.第二部分 阅读理解(共两节,满分40
9、分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ALooking for work?Tutors Wanted: Math / Science / Humanities + Test Preparation Job Posted: 2 days ago Wage: $27 30 per hour Job Type: Part-time Schedule: Afternoons, evenings, weekdays, weekends Job description: Were looking for tutors to joi
10、n us before the next school year starts. Our suitable candidate will be able to assist middle and high school students with test preparation and academic work in Math, Science and or Humanities. Well pay for your training before this fall and can also offer flexible summer tutoring chances, includin
11、g teaching group classes. Once our fall semester starts on August 21, well have even higher demand for tutoring sessions on Sundays from 1 p.m. to 8 p.m. as well as from 3 p.m. to 9 p.m. Monday-Thursday. What we offer: Flexible scheduling. Tutors work from 15 to 30 hours per week depending on availa
12、bility and student demand. Free Sunday dinners during the academic year. Fun staff gatherings Health insurance reimbursement (补偿) for staff working over 30 hours per week. We are 5 minutes walking distance from the Menlo Park Caltrain Station. Applicants must: Have a good command of the subjects the
13、y tutor. Be willing to tutor students through the full academic year. Application instructions: Email us your resume (简历) Tell us why you want to join Academic Trainers and describe your experience of tutoring students if you have any. Let us know your scheduling preferences and potential start date
14、. Tell us which of the subjects you are able to tutor-Math, Science and or Humanities.1. Which period of time needs the most tutors during the academic year?A. Saturday and Sunday mornings.B. Friday afternoons and evenings.C. Monday and Thursday mornings.D. Sunday afternoons and evenings.2. What can
15、 a tutor enjoy who works more than 30 hours per week?A. Comfortable accommodation.B. Free job training every month.C. Health insurance reimbursement.D. Free meals during the academic year.3. According to the text, the ideal candidate_.A. is good at one or more academic subjectsB. will work every eve
16、ning throughout the academic yearC. has the opportunity to become a full-time tutorD. must have previous tutoring experience【答案】1. D 2. C 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章是一则招聘辅导老师的招聘广告,文中介绍了薪资、福利和申请说明等信息。【1题详解】细节理解题。根据Job Description部分中的“Once our fall semester starts on August 21, well have even higher demand
17、 for tutoring sessions on Sundays from 12-8 pm as well as from 3-9 pm Monday-Thursday. (我们的秋季学期在8月21日开始时,学生对辅导课程的需求是很大的,周日从中午12点到晚上8点,周一到周四从下午3点到晚上9点。)”可知,周日下午和晚上最需要辅导老师。故选D。【2题详解】细节理解题。根据What we offer部分中“ Health insurance reimbursement (补偿) for staff working over 30 hours per week.(为每周工作超过30小时的员工报销
18、医疗保险)”可知,每周工作超过30小时的家庭教师可以享受医保报销。故选C。【3题详解】推理判断题。根据Application must部分中“Tell us which of the subjects you are able to tutor-Mathematics, Sciences, Humanities. (告诉我们你能辅导哪些科目,例如数学、科学、人文学科。)”可知,理想的应征者应至少擅长一门或多门学科。故选A。BMy family lived in Triumph, Idaho, the USA an old mining town with a population of 33.
19、 All of the kids at my age were boys. People of all ages always looked out for me, but they also brought me some embarrassment.I was born at home. The doctor overseeing my arrival was a family friend. Dad had then been a soldier serving in the navy and figured we should save some money.At first, my
20、parents didnt have a name for me. My name on my birth certificate still read Baby Girl. And thats what they called me until was almost 4. When they planned our first train trip to Mexico for vacation, we needed passports which made it easier to come up with a name. My father liked the sound of Picab
21、o, an old Native American settlement in the south. My mother and father agreed on Pieabo.As child, was afraid of the dark, but it was manageable. Another fear was the Rhode Island Red Each time I went out to the hen house to get eggs, he always pecked(啄) me as if I had stolen the eggs laid by his lo
22、ver. I began carrying a stick to keep him away. However, he was always following me. Later we became good friends. I also liked playing hide-and-seek with him.Our house was one of four that stood next to each other on an upper street in town. It was a one- story white cottage with no basement and no
23、 foundation, but Dad dug cellar地窖). All of our heat came from a wood-burning stove, where our food was cooked over an open flame. Both of my parents were great cooks.4. Why did people in the town take care of the author?A. she was the only girl of the same age.B. She was the daughter of a miner.C. H
24、er father was a doctors friend.D. Her parents were living in the town.5. Why did the parents decide to name the author?A. To have the sound of Picabo.B. To go on foreign trip.C. To make an agreement with each otherD. To realize the authors wish.6. What do we know about the Rhode Island Red?A. He alw
25、ays stole the eggsB. He loved following the authors parents.C. He was a rooster friend of the authors.D. He played hide-and-seek with his lover.7. What might the author think of her childhood life?A. BoringB. InspiringC. EmbarrassingD. Pleasing【答案】4. A 5. B 6. C 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者童年时生活的小镇总人口33人,
26、而作者那时是全镇同龄人中唯一的女孩。于是,作者处处受到关照。出生以来,作者一直没有名字,直到4岁时,作者父母要带我去坐火车,才为作者取名。文章还讲述到作者的好朋友(一只公鸡),还有作者家的房子。【4题详解】细节理解题。由第一段“All of the kids at my age were boys.”及第三段“My name on my birth certificate still read Baby Girl.”可知,作者是小女孩,而作者生活的小镇上同龄人都是男孩,因此镇上的人都很照顾作者。结合选项可知,故选A项。【5题详解】细节理解题。由第三段“When they planned our
27、 first train trip to Mexico for vacation, we needed passports which made it easier to come up with a name.”可知,父母决定为作者取名是因为他们要为作者办护照以便坐火车去墨西哥。结合选项可知,故选B项。【6题详解】细节理解题。根据第四段中的“Each time I went out to the hen house to get eggs, he always pecked me as if I had stolen the eggs laid by his lover.”可判断,文中的 R
28、hode Island Red 是一只公鸡,再根据“Later we became good friends. I also liked playing hide-and-seek with him.”可知,这只公鸡后来变成作者的好朋友了。故选C项。【7题详解】推理判断题。根据文中的描述第一段中的“People of all ages always looked out for me.(各个年龄段的人都很关心我。)”,第四段中“Later we became good friends. I also liked playing hide-and-seek with him.(后来我们成了好朋友
29、。我也喜欢和它捉迷藏。)”,第五段中“Both of my parents were great cooks(我父母都是很棒的厨师。)”,可知作者小时候有别人的照顾,有公鸡做作者的好朋友,有做饭好吃的爸妈,由此可以推断出,作者回忆中的童年是快乐又美好的,pleasing 符合作者的态度。故选D项。【点睛】推理判断题着重考查考生归纳概括、逻辑推理等综合能力。考生要透过现象看本质,领悟作者思想倾向、观点、立场、语气及态度等。要以原文内容为前提,据作者的观点理论(非考生观点)客观地对文中未明显说明的现象或事例给予合理的逻辑推断,做出一定解释。如第4小题,判断作者对童年的态度,需要考生从文章的字里行间
30、来推测作者的观点,通过文中多处描述可推断出,作者回忆中的童年是快乐又美好的。故选D项。CAs Internet users become more dependent on the Internet to store information, are people remember less? If you know your computer will save information, why store it in your own personal memory, your brain? Experts are wondering if the Internet is changing
31、 what we remember and how.In a recent study, Professor Betsy Sparrow conducted some experiments. She and her research team wanted to know the Internet is changing memory. In the first experiment, they gave people 40 unimportant facts to type into a computer. The first group of people understood that
32、 the computer would save the information. The second group understood that the computer would not save it. Later, the second group remembered the information better. People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.In another experiment, the re
33、searchers gave people facts to remember, and told them where to find the information on the Internet. The information was in a specific computer folder (文件夹). Surprisingly, people later remember the folder location (位置) better than the facts. When people use the Internet, they do not remember the in
34、formation. Rather, they remember how to find it. This is called “transactive memory (交互记忆)”According to Sparrow, we are not becoming people with poor memories as a result of the Internet. Instead, computer users are developing stronger transactive memories; that is, people are learning how to organi
35、ze huge quantities of information so that they are able to access it at a later date. This doesnt mean we are becoming either more or less intelligent, but there is no doubt that the way we use memory is changing.8. The passage begins with two questions to _.A. introduce the main topicB. show the au
36、thors attitudeC. describe how to use the InternetD. explain how to store information9. What can we learn about the first experiment?A. Sparrows team typed the information into a computer.B. The two groups remembered the information equally well.C. The first group did not try to remember the formatio
37、n.D. The second group did not understand the information.10. In transactive memory, people _.A. keep the information in mindB. change the quantity of informationC. organize information like a computerD. remember how to find the information11. What is the effect of the Internet according to Sparrows
38、research?A. We are using memory differently.B. We are becoming more intelligent.C. We have poorer memories than before.D. We need a better way to access information.【答案】8. A 9. C 10. D 11. A【解析】【分析】本文是议论文。文章主要讲的是互联网给人类的记忆带来的影响。互联网使用者越来越依赖互联网来储存信息,人们这样做是否会丧失记忆事物的能力呢?专家怀疑互联网可能正在改变人们的记忆内容和方式。【8题详解】推理判断
39、题。根据第一段“Experts are wondering if the Internet is changing what we remember and how.”专家们想知道,互联网是否正在改变我们的记忆,以及如何改变我们的记忆?这是本文的中心话题。因此推断,作者使用两个问句是为了引出要讨论的话题。故选A。【9题详解】 细节理解题。根据第二段“People in the first group knew they could find the information again, so they did not try to remember it.”可知第一组没有试着记住信息。故选C。
40、【10题详解】 细节理解题。根据倒数第二段“Rather, they remember how to find it. This is called transactive memory (交互记忆)”可知,在交互记忆里,人们记得怎样找到信息。故选D。【11题详解】 细节理解题。根据最后一段“but there is no doubt that the way we use memory is changing”可知,互联网对人们的记忆产生的影响是它改变了我们使用记忆力的方式。DA star athlete at the college where I work recently stoppe
41、d by my office. After committing a few unforced errors during a weekend match, she suffered severely by self-criticism.This student, like many I teach, strongly believes she should be able to control the outcomes of her life by virtue of her hard work. In her mind, “Nothing can stop me but myself”.
42、So when these students fall short of what they imagine they should accomplish, they are filled with self-blame, reasoning, “If my accomplishments are mine to control, my failures must be entirely my faults, too”, which makes it extremely difficult for them to move on.We often owe young adults strugg
43、ling with failure to their parents overprotection of them from discomfort. But there is another factor at play: a message transmitted by indulging (纵容的) parents who have falsely promised them that they can achieve anything if they are willing to work for it. However, the cruel reality of life is tha
44、t you can do everything in your power and still fail. Then what should be done to help?Psychologists Luthar and Kumar urge parents and teachers to spend time helping students find purpose, or goals they genuinely love to pursue and that make an impact on the world, which may help them gain greater l
45、ife satisfaction and become more psychologically mature. Besides, instead of allowing our kids to beat themselves up when things dont go their way, we might all question a culture where one is considered lazy without full devotion. The point is to remind them that life has a way of sucker-punching (
46、出其不意) us when we least expect it. Its often the people who learn to say “stuff happens” who get up the fastest.12. What does the underlined phrase “by virtue of” in paragraph 2 mean?A. in addition toB. in spite ofC. by means ofD. for fear of13. The author believes that young adults find it hard to s
47、truggle with failure because _.A. they are not taught how to deal with difficultiesB. they are short of the ability to handle failureC. they are under the protection of their parentsD. they are misled by their parents false message14. What did psychologists Luthar and Kumar urge parents and teachers
48、 to do?A. To teach students how to avoid faults.B. To lead students to set their truly loved goals.C. To help students to discover a path to success.D. To allow kids to blame themselves.15. What can be inferred from the passage?A. Students dont care about failure at all.B. Students are sure to succe
49、ed if they try their best.C. Students should bear all the failures on their own.D. Students with positive attitudes can move on more easily.【答案】12. C 13. D 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章阐述了很多学生因为一些失败而自我批评,但现在年轻人很难与失败作斗争是因为其父母对他们的过度保护。心理学家认为老师和家长应该帮助他们找到自身的目标,对世界造成影响,这样可以提高他们生活的满意度并使得他们心理上变得更成熟。【12题详解
50、】词义猜测题。第二段第2句提到“In her mind, “Nothing can stop me but myself”.”这名学生认为没有什么能够阻止自己除了她自己之外。换句话说,这名学生觉得自己可以通过自己的努力掌握自己的结果。由此推知,划线词组by virtue of 意为“通过”。A. in addition to除之外;B. in spite of尽管,不顾;C. by means of通过;D. for fear of以免,以防。故选C。【13题详解】细节理解题。第三段第1、2句提到“We often owe young adults struggling with failur
51、e to their parents overprotection of them from discomfort. But there is another factor at play: a message transmitted by indulging (纵容的) parents who have falsely promised them that they can achieve anything if they are willing to work for it.”通常情况下我们把年轻人和失败作斗争归因为父母对他们的过度保护,更主要的原因是因为父母的纵容让年轻人以为只要愿意为之
52、奋斗就能取得成就。由此可知,现在的年轻人很难与失败作斗争,因为他们被父母的错误信息误导了。故选D。【14题详解】细节理解题。第四段第一句提到“Psychologists Luthar and Kumar urge parents and teachers to spend time helping students find purpose, or goals they genuinely love to pursue and that make an impact on the world, which may help them gain greater life satisfaction
53、 and become more psychologically mature.”心理学家提出家长和老师可以帮助学生找到自己的目的,或者他们想要追求的目标,这样可以帮助他们提高生活的满意度,使得他们心理上变得更加成熟。由此可知,心理学家建议要指引学生设置他们真正热爱的目标。故选B。【15题详解】推理判断题。第一段第二句提到“After committing a few unforced errors during a weekend match, she suffered severely by self-criticism.”当她在周末的比赛中犯了错误后,她进行了严格的自我批评,故A项错误。
54、第三段第二句提到“But there is another factor at play: a message transmitted by indulging (纵容的) parents who have falsely promised them that they can achieve anything if they are willing to work for it.”纵容的父母给孩子错误的信息是只要努力就能成功,而事实并不如此,故B项错误。最后一段心理学家提到老师和家长要帮助学生们找到自己的目标,说明学生不能只靠自己的努力承受所有的失败,故C项错误。最后一段最后一句提到“Its
55、 often the people who learn to say “stuff happens” who get up the fastest.”那些说着“事情就是这样”的人能够更快的站起来,说明心态更好的人能恢复的更快,D项符合文意,故选D。【点睛】依据逻辑推理猜测词义:运用逻辑推理猜测词义是使用最广考查最多也最易失分的猜词方式。要求考生具备整合分散、复杂信息的能力,充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系,进而达到猜词的目的。在第1小题中,可以根据该划线词所在的上下文语境来推测其意义。第二段第2句提到“In her min
56、d, “Nothing can stop me but myself”.”这名学生认为没有什么能够阻止自己除了她自己之外。换句话说,这名学生觉得自己可以通过自己的努力掌握自己的结果。由此推知,划线词组by virtue of 意为“通过”。A. in addition to除之外;B. in spite of尽管,不顾;C. by means of通过;D. for fear of以免,以防。故选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Live Every Day Like Its A HolidayWe
57、 feel great on holiday because we let go of everyday stresses and strains. _16_ So whether or not youre going away this summer, theres plenty you can do to make sure you benefit from that holiday feeling.Sleep like a holidaymakerSleep like a baby when youre on your holidays but stay awake when youre
58、 in your usual routine? _17_ To reset your sleep pattern, avoid bringing problems to bed. That includes your phone, TV or laptop. Make sure the room is dark and cool. Aim for at least seven hours just as you would on holiday.Get moving_18_ Given that exercise is cheap, healthy and reduces stress, it
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-367310.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
