广东省汕头市金山中学2021届高三英语下学期模拟试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 汕头市 金山 中学 2021 届高三 英语 下学 模拟 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省汕头市金山中学2021届高三英语下学期模拟试题(含解析)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮檫干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在打题卡上,写在试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中
2、选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What will James do tomorrow?A. Watch a TV program. B. Give a talk. C. Write a report.2. What can we say about the woman?A. Shes generous. B. Shes curious. C. Shes helpful.3. When does the trai
3、n leave?A At 6:30. B. At 8:30. C. At 10:30.4. How does the woman go to work?A. By car. B. On foot. C. By bike.5. What is the probable relationship between the speakers?A. Classmates. B. Teacher and student. C. Doctor and patient.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。 每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B
4、、C 三个选项中选出最佳选项。 听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。 每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第 6、7 题。6. What does the woman regret?A. Giving up her research. B. Dropping out of college. C. Changing her major.7. What is the woman interested in studying now?A. Ecology. B. Education. C. Chemistry.听第7段材料,回答
5、第 8、9 题。8. What is the man?A. A hotel manager. B. A tour guide. C. A taxi driver.9. What is the man doing for the woman?A. Looking for some local foods. B. Showing her around the seaside.C. Offering information about a hotel.听第8段材料,回答第 10 至 12 题。10. Where does the conversation probably take place?A.
6、 In an office. B. At home. C. At a restaurant.11. What will the speakers do tomorrow evening?A. Go to a concert. B. Visit a friend. C. Work extra hours.12. Who is Alice going to call?A. Mike. B. Joan. C. Catherine.听第9段材料,回答第 13 至 16 题。13. Why does the woman meet the man?A To look at an apartment. B.
7、 To deliver some furniture. C. To have a meal together.14. What does the woman like about the carpet?A. Its color. B. Its design. C. Its quality.15. What does the man say about the kitchen?A. Its a good size. B. Its newly painted. C. Its adequately equipped.16. What will the woman probably do next?A
8、. Go downtown. B. Talk with her friend. C. Make payment.听第10段材料,回答第 17 至 20 题。17. Who is the speaker probably talking to?A. Movie fans. B. News reporters. C. College students.18. When did the speaker take English classes?A. Before he left his hometown. B. After he came to America. C. When he was 15
9、years old.19. How does the speaker feel about his teacher?A. Hes proud. B. Hes sympathetic. C. Hes grateful.20. What does the speaker mainly talk about?A. How education shaped his life. B. How his language skills improved.C. How he managed his business well.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.
10、5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APacific Science Center GuideVisit Pacific Science Centers StoreDont forget to stop by Pacific Science Centers Store while you are here to pick up a wonderful science activity or souvenir to remember your visit. The store is located (位于) upstairs in Building 3 rig
11、ht next to the Laser Dome.Hungry?Our exhibits will feed your mind, but what about your body? Our caf offers a complete menu of lunch and snack options, in addition to seasonal specials. The caf is located upstairs in Building 1 and is open daily until one hour Pacific Science Center closes.Rental In
12、formationLockers are available to store any belongs during your visit. The lockers are located in Building 1 near the Information Desk and in Building 3. Pushchairs and wheelchairs are available to rent at the Information Desk and Denny Way entrance. ID required.Support Pacific Science CenterSince 1
13、962, Pacific Science Center has been inspiring a passion (热情) for discovery and lifelong learning in science, math and technology. Today, Pacific Science Center serves more than 1.3 million people a year and brings inquiry-based science education to classrooms and community events all over Washingto
14、n State. Its an amazing accomplishment and one we cannot achieve without generous support from individuals, corporations, and other social organizations. Visit pacificsciencecenter. org to find various ways you can support Pacific Science Center.1. Where can you buy a souvenir at Pacific Science Cen
15、ter?A. In Building 3.B. In Building l.C. At the Laser Dome.D. At the Denny Way entrance.2. Which of the following about the Pacific Science Center is NOT true?A. You can have lunch there.B. The exhibits there will feed your mind.C. There is no place to store your belongs.D. Pushchairs and wheelchair
16、s are available to rent.3. What is the purpose of the last part of the text?A. To tell about the Centers history.B. To advertise coming events.C. To introduce special exhibits.D. To encourage donations.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了太平洋博物馆的参观指南。【1题详解】细节理解题。根据Visit Pacific Science Centers Stor
17、e部分中的“Dont forget to stop by Pacific Science Centers Store while you are here to pick up a wonderful science activity or souvenir to remember your visit. The store is located upstairs in Building 3 right next to the Laser Dome.(不要忘记逛逛太平洋科学中心的商店,你可以在这里挑选一个精彩的科学活动或纪念品,以纪念你的参观。该商店位于3号楼楼上,紧挨着激光穹顶)”可知,你可
18、以在太平洋科学中心的3号楼里买纪念品。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Rental Information部分中的“Lockers are available to store any belongs during your visit.(在你参观期间,储物柜可以存放任何物品)”可知,C项“There is no place to store your belongs.(没有地方存放你的物品)”与文章不符。故选C。【3题详解】推理判断题。根据Support Pacific Science Center部分中的“Its an amazing accomplishment and one we
19、 cannot achieve without generous support from individuals, corporations, and other social organizations. Visit pacificsciencecenter. org to find various ways you can support Pacific Science Center. (这是一项了不起的成就,没有个人、企业和其他社会组织的慷慨支持,我们是无法取得这一成就的。访问pacificsciencecenter.org网站上可以找到各种支持太平洋科学中心的方法)”可知,这篇文章最
20、后一部分的目的是鼓励大家为太平洋科学中心捐赠。故选D。BDou Kou, a Chinese boy, is called “the youngest writer in the world”. He has written three books till now. Dou Kou was born in Jiangsu in 1994. When he was 7 months old, his parents started working in over 30 different cities, such as Xian and Shenzhen. This kind of life
21、gave him things to think and write about. When he was 9 months old, he could speak and at the age of one, he could say five to six hundred words. At three, he could look up words in the dictionary. At four, his father taught him how to learn by himself. His parents like reading very much. So does he
22、. At the age of 5, he began writing fairy tales. At the age of 6, he wrote a novel about his life in different cities with his parents. His fairy tales are all from his life. One day, he found many mice in the house. They not only ate their food but also hurt his mothers hand. So he thought, “If we
23、give mice the stomachs of cows, they will eat grass and they will be helpful to people.” This was his first fairy tale Change Stomachs for Mice. Now he studies well in a middle school. He has written his third book, the novel called Eyes of Children. He says,“I am not different from other children,
24、I just wrote several books.”4. How many books has Dou Kou written?A. Three.B. Four.C. Five.D. Six.5. Thanks to his_, Dou Kou could write his books.A. MotherB. fatherC. school lifeD. life in different cities6. When did Dou Kou begin to use a dictionary?A. When he wrote fairy tales.B. Before his fathe
25、r taught him how to learn by himself.C. After he went to school.D. After his mother taught him how to learn by himself.7. What does the underlined sentence mean?A. Dou Kou is different from other children.B. Dou Kou doesnt tell the truth.C. Dou Kou is the same as other children.D. Dou Kou likes his
26、books.【答案】4. A 5. D 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了世界上最年轻的作家Dou Kou与写作有关的经历。【4题详解】细节理解题。根据“He has written three books till now.”(目前为止,他已经写了三本书了。)可知,Dou Kou已经写了三本书。故选A。【5题详解】推理判断题。根据“When he was 7 months old, his parents started working in over 30 different cities, such as Xian and Shenzhen. This kind o
27、f life gave him things to think and write about.”(当他7个月大的时候,他的父母开始工作,去过超过30个不同的城市。这种生活给予了他可以思考和写作的东西。)可知,由于在不同城市的生活,Dou Kou能够写书。故选D。【6题详解】细节理解题。根据“At three, he could look up words in the dictionary. At four, his father taught him how to learn by himself.”(三岁的时候,他能够用字典查字。4岁的时候,他父亲教他如何自学。)可知,在父亲教他自学之前
28、,他开始使用字典。故选B。【7题详解】词句猜测题。根据“I am not different from other children, I just wrote several books.”(我和其他小孩没有什么不同,我只是写了几本书。)可知,这句话的意思与C选项(Dou Kou和其他小孩一样)相同。故选C。CMarco Springmann and his colleagues, at the Oxford Martin Schools Future of Food Programme, built computer models that predicted what would hap
29、pen if everyone became vegetarian by 2050. The results indicate that if the world went vegan, the greenhouse gas emissions declines would be around 70%. In the US, for example, an average family of four emits more greenhouse gases because of the meal they eat than from driving two carsbut it is cars
30、, not steaks, that regularly come up in discussions about global warming. Food, especially livestock, also takes up a lot of room. 68% of agricultural land in the world is used for livestock. When these lands become grasslands and forests, they would capture carbon dioxide and further ease climate c
31、hange. However, if the whole world went vegan, there would be negative effects too. First, it is necessary to keep livestock for environmental purposes. Im sitting here in Scotland where the Highlands environment is very man-made and based largely on grazing by sheep, says Peter Alexander, a researc
32、her in socio-ecological systems modeling at the University of Edinburgh. If we took all the sheep away, the environment would look different and there would be a potential negative impact on biodiversity. Plus, meat is an important part of history , tradition and cultural identity. Numerous groups a
33、round the world give livestock gifts at weddings, celebratory dinners such as Christmas with turkey or roast beef. And nowadays, moderation in meal-eatings frequency and portion size is key to solving these conflicts. Certain changes would encourage us to make healthier and more environmentally frie
34、ndly dietary decisions, says Springmann, like putting a higher price lag on meat and making fresh fruits and vegetables cheaper. In fact, clear solutions already exist for reducing greenhouse gas emissions from the livestock industry. What is lacking is the will to implement those changes.8. What ca
35、n we infer from the underlined sentence in the second paragraph?A. Driving cars is more dangerous than eating steaks in the US.B. Our dietary choices affecting climate change is often underestimated.C. People compare the greenhouse gas emissions of the cars and steaks.D. Cars affect the global warmi
36、ng more seriously than the steaks.9. Why does Peter Alexander mention the sheep?A. To show the important impact of livestock on the environment.B. To show his work as a researcher in the socio-ecological systems.C. To encourage people to take all the sheep back for environmental purpose.D. To point
37、out the negative impact of the sheep on the biodiversity.10. Which saying can best show the authors attitude to livestock?A. It is hard to please all.B. Dont put all your eggs in one basket.C. One cannnot see the wood for the trees.D. Everything is a double-edged sword.11. Where is this text most li
38、kely from?A. A biology textbook.B. A health magazine.C. A scientific journal.D. An educational review.【答案】8. B 9. A 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了一项有关素食的科学预测结果并讨论了畜牧业对环境的影响,以及解决方案。【8题详解】推理判断题。根据划线部分前文“In the US, for example, an average family of four emits more greenhouse gases because of the meal
39、 they eat than from driving two cars”(例如,在美国,一个四口之家平均每餐所排放的温室气体比开两辆车排放的还要多,)可知,饭餐所排放的温室气体比汽车还要严重,从而推断出划线部分“but it is cars, not steaks, that regularly come up in discussions about global warming. ”(但在有关全球变暖的讨论中经常出现的是汽车,而不是牛排。)是指我们的饮食选择对气候变化的影响常常被低估。故选B项。【9题详解】推理判断题。根据第四段中“First, it is necessary to ke
40、ep livestock for environmental purposes.”(首先,为了保护环境,有必要饲养牲畜。)可知,饲养牲畜是为了保护环境,再根据Peter Alexander所说“If we took all the sheep away, the environment would look different and there would be a potential negative impact on biodiversity.”(如果我们把所有的羊都拿走,环境看起来就会不同,对生物多样性也会有潜在的负面影响。)可知,Peter Alexander提到羊,是为了说明牲畜
41、对环境的重要影响。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据第三段中“Food, especially livestock, also takes up a lot of room. 68% of agricultural land in the world is used for livestock.”(食物,尤其是牲畜,也占据了很大的空间。世界上68%的农业用地被用于饲养牲畜。)可知,牲畜饲养占用很大空间,造成对环境的不利方面,再根据第四段中“First, it is necessary to keep livestock for environmental purposes.”(首先,为了
42、保护环境,有必要饲养牲畜。)可知,饲养牲畜又有利于保护环境,从而推知,作者对于牲畜的态度是:事物都有两面性,一切都是一把双刃剑。故选D项。【11题详解】推理判断题。通读全文,根据第一段中“Marco Springmann and his colleagues, at the Oxford Martin Schools Future of Food Programme, built computer models that predicted what would happen if everyone became vegetarian by 2050.”( 在牛津大学马丁学院食品未来项目工作的
43、Marco Springmann和他的同事们建立了计算机模型,预测如果到2050年所有人都成为素食主义者,将会发生什么。结果表明,如果全世界都成为素食主义者,温室气体排放将减少70%左右。)可知,文章介绍了大学科学工作者利用科学的计算机模型对未来假设的预测结果,从而推测出,该文来自于科学杂志。故选C项。DIts common knowledge that the woman in Leonardo da Vincis most famous painting seems to look back at observers, following them with her eyes no mat
44、ter where they stand in the room. But this common knowledge turns out wrong.A new study finds that the woman in the painting is actually looking out at an angle thats 15.4 degrees off to the observers rightwell outside of the range that people normally believe when they think someone is looking righ
45、t at them. In other words, said the study author, Horstmann, Shes not looking at you. This is somewhat ironic, because the entire phenomenon of a persons gaze (凝视) in a photograph or painting seeming to follow the viewer is called the Mona Lisa effect. That effect is absolutely real, Horstmann said.
46、 If a person is illustrated or photographed looking straight ahead, even people viewing the portrait from an angle will feel they are being looked at. As long as the angle of the persons gaze is no more than about 5 degrees off to either side, the Mona Lisa effect occurs.Horstmann and his co-author
47、were studying this effect for its application in the creation of artificial-intelligence avatars(虚拟头像) when Horstmann took a long look at the Mona Lisa and realized she wasnt looking at him. To make sure it wasnt just him, the researchers asked 24 people to view images of the Mona Lisa on a computer
48、 screen.So why do people repeat the belief that her eyes seem to follow the viewer? Horstmann isnt sure. Its possible, he said, that people have the desire to be looked at, so they think the woman is looking straight at them. Or maybe the people who first coined the term Mona Lisa effect just though
49、t it was a cool name.12. What is generally believed about the woman in the painting Mona Lisa?A. She attracts the viewers to look back.B. She seems mysterious because of her eyes.C. She fixes her eyes on the back of the viewers.D. She looks at the viewers wherever they stand.13. What gaze range in a
50、 painting will cause the Mona Lisa effect?A. B. C. D. 14. Why was the experiment involving 24 people conducted?A. To confirm Horstmanns belief.B. To create artificial-intelligence avatars.C. To calculate the angle of Mona Lisas gaze.D. To explain how the Mona Lisa effect can be applied.15. What can
51、we learn from the text?A. Horstmann thinks its cool to coin the term “Mona Lisa effect”.B The Mona Lisa effect contributes to the creation of artificial intelligence.C. Feeling being gazed at by Mona Lisa may be caused by the desire for attention.D. The position of the ruler in the experiment will i
52、nfluence the viewers judgment.【答案】12. D 13. B 14. A 15. C【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主要讲述人们看着“蒙娜丽莎”时都觉得她在看着自己,这是所谓的“蒙娜丽莎效应”。但,Horstmann和他的同事经过研究得出结论:“蒙娜丽莎效应”的产生可能是因为观看者渴望被关注。【12题详解】细节理解题。根据第一段的Its common knowledge that the woman in Leonardo da Vincis most famous painting seems to look back at observers, follo
53、wing them with her eyes no matter where they stand in the room.(众所周知,在莱昂纳多.达芬奇最著名的画作中的这位女性似乎在回望观察者,无论他们站在房间的什么地方,她的眼睛都会跟着他们)可知,无论观察者站在什么地方,她都在看着观察者。D. She looks at the viewers wherever they stand.(无论观察者站在什么地方,她都看着他们)符合以上说法,故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第二段的As long as the angle of the persons gaze is no more t
54、han about 5 degrees off to either side, the Mona Lisa effect occurs.可知,只要这个人的凝视角度两边不超过5度左右,就会出现“蒙娜丽莎”效应。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据第三段的when Horstmann took a long look at the Mona Lisa and realized she wasnt looking at him. To make sure it wasnt just him, the researchers asked 24 people to view images of th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
