广东省珠海市第二中学2021-2022学年高三年级上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省珠海市第二中学2021-2022学年高三年级上学期10月月考英语试题 WORD版含解析 广东省 珠海市 第二 中学 2021 2022 学年 三年级 上学 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届高三英语学科十月月考试卷卷面满分 120分,考试用时 120分钟注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2. 选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上相对应题目选项的答案信息点涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案。答案不能答在试卷上。3. 非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相 应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新答案;不准使用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。4. 考生必须保持答题卡的整沽。考试结束后,答题卡交回。第一部分 阅读 (共两节
2、, 满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分, 满分 37.5 分)阅读下列短文, 从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AYou can either travel or read, but either your body or soul must be on the way. The popular saying has inspired many people to read or go sightseeing. Traveling just like reading, is a refreshing journey from the busy wo
3、rld. Books, brain food, can keep you company on your travel.On the Road, 1957, by Jack KerouacThe book is a globally popular spiritual guide book about youth. The main character in the book drives across the US continent with several young people and finally reaches Mexico. After the exhausting and
4、exciting trip, the characters in the book begin to realize the meaning of life. The book can be a good partner with you to explore the United States.Life is Elsewhere, 1975, by Milan KunderaJean-Jacques Rousseau once said, “Man is born free, and everywhere he is in chains.” The book tells a young ar
5、tists romantic but miserable life, about how he reads, dreams, and has a relationship. Experience the artists passionate life in the book during a trip to Central Europe. The book invites you to deeply reflect on your current life.The Stories of Sahara, 1967, by SanmaoThe book narrates the authors s
6、imple but adventurous life in the Sahara Desert, which seems a desolate and dull place. The fancy natural scenery and life there, along with the authors romantic and intensive emotion, will inspire you to explore the mysterious land. Reading the book is like participating in a dialogue with the auth
7、or, who is sincere and humorous.Lotus, 2006 by AnnbabyThis novel set in Tibet, tells three peoples stories, each with their unique characteristics. It reveals modern peoples emotions and inner life, their confusion about love, and exploration of Buddhism.The book is a good partner to bring you to th
8、e sacred land Tibet.1. Which book is about the exploration of life value through a journey?A. On the Road.B. Life is Elsewhere.C. The Stories of Sahara.D. Lotus.2. Whose book could be the most suitable for your trip to Germany?A. Jack Kerouacs.B. Sanmaos.C. Annbabys.D. Milan Kunderas.3. What can we
9、learn from the text?A. Lotus is a religious book exploring Tibetan Buddhist culture.B. On the road advises a classic route for driving across the US.C. The stories of Sahara records its authors own life in the desert.D. Life is Elsewhere demonstrates Jean-Jacques Rousseaus own life.【答案】1. A 2. D 3.
10、C【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要推荐了几本适合在旅行途中阅读的书。【1题详解】细节理解题。根据On the Road, 1957, by Jack Kerouac中的After the exhausting and exciting trip, the characters in the book begin to realize the meaning of life.可知,在那令人筋疲力尽的旅行之后,书中的人物开始意识到生命的意义,故选A项。【2题详解】细节理解题。根据第三段The Stories of the Sahara,1967, by Sanmao中的Experience
11、 the artists passionate life in the book during a trip to Central Europe可知,Germany(德国)是属于Central Europe(中欧)的,故选D项。【3题详解】推理判断题。根据标题Lotus, 2006, by Annbaby中内容可知,该书故事发生在西藏,反映三位人物的情感和内心生活、对爱的困惑以及对佛教的探索,但是并未说该书是宗教书籍,故A错。根据标题On the Road, 1957, by Jack Kerouac中内容可知,该书只提及主人公驱车穿越美国大陆到达墨西哥,但其目的并不是介绍一条经典的穿越美国的
12、路线,故B错。根据标题The Stories of the Sahara, 1976, by Sanmao中内容可知,阅读本书,就好像加入了与作者的对话,并未说本书记录了作者的生活,故D错。根据标题Life is Elsewhere, 1975, by Milan Kundera中内容“The book invites you to deeply reflect on your current life.”可知,本书引导人们对当前生活进行深刻地反思,故选C项。BHolly OBrien didnt know Meagan Hughes, another Korean American nurs
13、e working on the same floor at Doctors Hospital of Sarasota. After OBrien and Hughes finally met, they did begin to notice parallels in their lives. They were both certified (持证的) nursing assistants. They were both orphans who had been adopted by American families. And their reasons for ending up at
14、 the orphanages (孤儿院) were the same: abandonment.Suddenly, the coincidences seemed more than merely interesting. In fact, for years, OBrien sensed that shed had a half-sister in Republic of Korea. Though her mother had disappeared when she was an infant and she was only five when her father was kill
15、ed by a train, she had a memory of her and her father living, briefly, with his second wife and a baby girl. OBrien was ultimately adopted by a loving couple from Alexandria, Virginia, but her Korean childhood never left her. She remembered one night, when she was about nine years old, she woke up f
16、rom a dream and screamed, “My daddy died. I have a sister. I need to find her.” OBriens adoptive family contacted the orphanage in Korea for information, but there was no record of a sibling.Hughes wasnt troubled by lingering memories; instead, she was haunted because she didnt have any. Adopted whe
17、n she was four by a family in Kingston, New York, she couldnt remember either of her biological parents. “My whole life has been a question in my mind, and emptiness,” she said.Now the coincidence of meeting OBrien offered the chance to fill in the blanks. A year ago, the urses decided to take at-ho
18、me DNA tests and mailed the samples away to be analyzed. Less than two weeks later, OBrien got an e-mail. Their DNA matched - they were half-sisters.“Is this really happening?” said Hughes. OBrien was shocked but also relieved. “In my heart, I knew,” she said I knew she was out there somewhere.” Aft
19、er more than for long decades OBrien had finally found the missing piece of her pest, working just a few feet away from her.Today, the sisters wear special necklaces, each with a heart-shaped charm, as a symbol of their bond. “She will always be in my heart,” said OBrien.4. Which is true about Holly
20、 OBrien and Meagan Hughes according to the passage?A. They ended up in the same orphanage for the same reason.B. They were adopted by the same American family.C. They worked on the same floor in the same hospital.D. They were both qualified nurses.5. What can we learn from the second paragraph?A. Th
21、eir parents were both killed in a traffic accidentB. OBriens adoptive family treated her in earnest.C. OBrien was upset by unpleasant memories but Hughes wasnt.D. OBrien remembered she had had a half-sister in another American family.6. Which of the following is the best to replace the underlined wo
22、rd “lingering” in Paragraph 3?A. existingB. miserableC. unfadingD. earliest7. What is the best title of the passage?A. Half-sistersB. Special necklacesC. Two orphansD. Tight bonds【答案】4. C 5. B 6. C 7. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是奥布莱恩和休斯在一家医院的同一楼层工作,在她们意识到彼此有很多共同点后她们做了DNA测试,证实了她们是同父异母姐妹。【4题详解】细节理解题。根据第一段的
23、“Holly OBrien didnt know Meagan Hughes, another Korean American nurse working on the same floor at Doctors Hospital of Sarasota”(霍莉奥布莱恩不认识在萨拉索塔医生医院同一楼层工作的另一名韩裔美国护士梅根休斯)可知,霍莉奥布莱恩和梅根休斯在同一家医院的同一楼层工作,故选C。【5题详解】细节理解题。根据第二段的“OBrien was ultimately adopted by a loving couple from Alexandria”(奥布莱恩最终被弗吉尼亚州亚历山
24、大市的一对相爱的夫妇收养)和de“OBriens adoptive family contacted the orphanage in Korea for information”(奥布莱恩的收养家庭联系了韩国的孤儿院)可知,养父母还帮她联系孤儿院,说明养父母不介意她寻找自己的姐妹,由此可知,奥布莱恩的收养家庭对她很认真,故选B。【6题详解】词句猜测题。由划线处的句子“Hughes wasnt troubled by lingering memories”(休斯并不为挥之不去的记忆所困扰)可知,本句是和上一段讲的OBrien的情况相反,由上一段的“but her Korean childhoo
25、d never left her”(但她的韩国童年从未离开过她)可知,划线词所在句的意思是“休斯并不为挥之不去的记忆所困扰”,因此lingering意为“挥之不去的”,即unfading,故选C。【7题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是倒数第三段的“Their DNA matched - they were half-sisters.”(她们的DNA匹配,她们是同父异母姐妹)可知,本文主要讲的是奥布莱恩和休斯做了DNA测试,证实了她们是同父异母姐妹,因此最好的题目是A选项Half-sisters(同母异父的姐妹),故选A。CEarths longest artificial structure
26、 is usually said to be the Great Wall of China while the second-longest is not a wall, but a fence. It stretches for 5,614km across eastern Australia and is intended to stop the countrys wild dogs, the dingoes (野犬), from hunting sheep.Australias dingo fence does not stand alone. Millions of kilometr
27、es of fences wrap the world.Some are intended to limit the movement of animals, some the movement of people, and some merely to mark the boundary.Until recently, data on the effects of fences on wildlife have been inadequate. That has changed with the publication of a report by Professor Alex Mclntu
28、rff. One discovery he has made is that more than half of published fence research focuses on just five countries America, Australia, Botswana, China and South Africa. A second is that only a third of these studies examined the impact of fences on anything other than the target species involved, mean
29、ing the animals purposely intended to be kept in or out.Non-target species, however, are often those that have their fortunes most greatly reshaped by the appearance of poles and wire. Australian fences intended to keep out dingoes are also barriers to long-necked turtles, which travel great distanc
30、es over land when moving between nesting sites. In Botswana fences built to spare cattle from wildlife-borne disease result in serious interference with wildebeest (角马) migrations.Not every creature fares badly. Hawks (鹰) in Montana gladly sit on newly built livestock fences to hunt small animals, w
31、hile fence-based spiders in South Africa outperform their tree-based cousins when it comes to catching insects.Often, though, the winners are creatures that cause trouble for existing ecosystems. Keeping dingoes out of large parts of Australia has allowed aggressive red foxes to multiply. Native rod
32、ents (啮齿类动物) have suffered as a result. Some have been brought to the edge of extinction.8. Which is a purpose of building fences?A. To expand the boundary of a country.B. To protect livestock like sheep and cattle.C. To stop wild animals from being hunted.D. To help people move around freely.9. Wha
33、t can we learn about the studies on fences?A. Data on the impact of fences have been proved.B. Previous researches were complete and systematic.C. About two-thirds of the studies focus on the target animals.D. Not all studies examined the effect of fences on wildlife.10. Which animals unexpectedly b
34、enefit from fences?A. Long-necked turtles in Australia.B. Cattle in Botswana.C. Tree-based spiders in South Africa.D. Red foxes in Australia.11. What is the writers attitude to the fences around the world?A. Disapproving.B. Favorable.C. Objective.D. Cautious.【答案】8. B 9. C 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文
35、,主要讲的是修建动物围栏的利弊。【8题详解】推理判断题。根据第一段的“It stretches for 5,614km across eastern Australia and is intended to stop the countrys wild dogs, the dingoes (野犬), from hunting sheep.( 它横跨澳大利亚东部,全长5614公里,旨在阻止澳大利亚的野狗捕猎羊群)”可推知,建栅栏的目的之一是保护牲畜,如羊和牛,故选B。【9题详解】细节理解题。根据第四段的“A second is that only a third of these studies
36、 examined the impact of fences on anything other than the target species involved, meaning the animals purposely intended to be kept in or out.(第二,这些研究中只有三分之一的研究考察了围栏对目标物种以外的其他物种的影响,也就是说,这些动物是有意被关在室内或室外的)”可知,大约三分之二的研究集中在目标动物身上,故选C。【10题详解】推理判断题。根据最后一段的“Keeping dingoes out of large parts of Australia
37、has allowed aggressive red foxes to multiply.(澳大利亚大部分地区都不让野狗进入,这使得好斗的红狐得以繁衍)”可推知,澳大利亚的红狐意外地受益于围栏,故选D。11题详解】推理判断题。通读全文,尤其是倒数第二段的“Not every creature fares badly.(并不是所有的生物都很糟糕)”和最后一段的“Often, though, the winners are creatures that cause trouble for existing ecosystems.(然而,通常赢家是那些给现有生态系统带来麻烦的生物)”可推知,作者对修
38、建动物围栏的态度是客观的,并没有表达个人观点,故选C。DDo you ever pull your phone out of your pocket, thinking it is vibrating (振动), only to find that it isnt?This phenomenon, which scientists call “phantom (幻觉的) phone vibration”, is very common.Around 80% of people surveyed say they have imagined their phones vibrating when
39、 they were actually still.So, what leads to this universal behavior? According to the BBC, the explanation lies in your brains ability to discover signals from the outside world.When your phone is in your pocket, there are two possible states: It is either vibrating or not. Meanwhile, you also have
40、two possible states of mind: the judgment that the phone is brating, or that it isnt. Ideally, you match the four states correctly. However, sometimes your brain decides that the consequences of missing a call are more serious than a “false alarm”. Therefore, you become more sensitive to vibrations
41、so that you dont miss anything.This is just like the fire alarm in your homeit can be annoying when it goes off in response to just a tiny bit of smoke. But thats a small price to pay compared to a fire really breaking out because the alarm fails to alert you. Now, you might still ask, why cant our
42、brains just make every judgment correctly without being too sensitive to false signals? The answer is that your brain bears a heavy burden every day. “You get a large amount of sensory information thats coining from your eyes, ears and skin, and you cant deal with all that information all the time,”
43、 Michael Rothberg, a researcher at Baystate Medical Center in Springfield, US, told Live Science.For example, the rustling (沙沙声) of clothing or the growling (咕咕声youre your stomach may both lead your brain to believe that they come from the vibration of your phoneit is like trying to hear your name b
44、eing called in a noisy room.So, perhaps you should just check your phone whenever you think its vibrating, lt isnt too much trouble to do that, is it?12. According to this passage, phantom phone vibration _.A. is common among people with mental problemsB. happens when our brains react too sensitivel
45、yC. can measure peoples ability to collect informationD. helps our brains to make decisions quickly and accurately13. Why did the author use the example of fire alarm in this passage?A. To help us understand the cause of phantom phone vibration better.B. To tell us the phone vibration usually happen
46、s when a fire breaks out.C. To show us the fire alarm is as sensitive as the phone vibration.D. To convince us its important to check our phones like checking a fire alarm.14. According to Michael Rothberg, which mainly accounts for phantom phone vibration?A. A lack of much attention.B. A noisy back
47、ground.C. An overflow of sensory information.D. A heavy burden every day.15. What does the author suggest we do about phantom phone vibration?A. We should always fully believe our own sense of hearing.B. We should just check our phones when we think theyre vibrating.C. We should ignore the vibration
48、 bothering when our phones are actually still.D. We should think of the vibration carefully before we make correct judgments.【答案】12. B 13. A 14. C 15. B【解析】【分析】本文为说明文。文章介绍了人们产生手机振动的幻觉的原因,并给出了解决办法。【12题详解】细节理解题。根据第四段中的“However,sometimes your brain decides that the results of missing a call are more se
49、rious than a “false alarmTherefore,you become more sensitive(敏感的) to vibrations so that you dont miss anything(然而,有时你的大脑会认为错过一个电话的后果比“误报”更严重。所以,你对振动变得更加敏感,因此你不会错过任何事情)”可知,当我们的大脑对错误的信号做出敏感的反应时,电话振动幻觉就会发生。故选B项正确。【13题详解】推理判断题。根据第五段中的“This is just like the fire alarm in your homeit can be annoying when
50、it goes off in response to just a tiny bit of smoke.(这就像你家里的火警一样,一点点烟雾就会响,很烦人)”this指的电话振动幻觉,由此可推知,这个例子是为帮助我们更好地了解手机振动幻觉的原因。故选择A项。【14题详解】细节理解题。根据第五段中的“The answer is that your brain bears a heavy burden every dayYou get a large amount of sensory(感觉的) information thats coming from your eyes,ears and sk
51、in,and you cant deal with all that information all the time,(答案是你的大脑每天都承受着沉重的负担。你的眼睛、耳朵和皮肤会产生大量的感觉信息,你不可能一直处理所有这些信息)”可知,每天脑袋接受信息和处理信息的负荷很重,这是产生手机振动幻觉的主要原因。此题易误选D,D表达的是生活压力大。故选择C项。【15题详解】细节理解题。根据最后一段中的“So,perhaps you should just check your phone whenever you think its vibrating(所以,当你认为手机在振动的时候也许你应该检查
52、你的手机)”可知,当我们感觉手机在振动时,我们应该检查我们的手机。故选择B项。第二节 (共 5 小题;每小题 2. 5 分, 满分 12. 5 分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Three Steps to Help Someone Having a Panic Attack (惊恐发作)In the United States, 1 in 3 people will have an anxiety disorder at some point in their lives, according to the National Insti
53、tute of Mental Health. _16_ If your loved one is having a panic attack, there are several ways you can help. With a few research-backed techniques, youll be better equipped to provide support.Name it and stay calmGently name it, and tell your loved one that you believe they are having a panic attack
54、._17_You can let them know that it will pass. And one of the best ways to help your beloved ones is to remain calm themselves by taking deep breaths and reminding themselves that this is temporary, even if theyre feeling a little uneasy about whats happening.Give them spaceYour loved one may need so
55、me space during a panic attack. After reminding them that they can handle their symptoms, you can give your loved one space until their panic attack passes. _18_ If they do, improve their ability to independently experience their symptoms by offering the coping statement once or twice and letting th
56、em ride out their symptoms until they pass. _19_While someone is having a panic attack, we do want to be empathic (移情的), but we dont want to stress the idea that panic is dangerous, harmful, or needing to be reduced, minimized, or escaped.So, rather than giving your loved one lots of comfort and con
57、cern, it can help to remind them that they can cope with whats happening on their own. This gives them back their power to deal with the situation. You can do this by offering supportive statements like: “You can handle these symptoms.”“_20_”“This will pass.”A. Look after yourselfB. Offer a coping s
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370505.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022八年级语文上册 第五单元 18 中国石拱桥教学课件 新人教版.pptx
