广东省茂名市五校联盟2020届高三英语第二次联考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 茂名市 联盟 2020 届高三 英语 第二次 联考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省茂名市五校联盟2020届高三英语第二次联考试题(含解析)本试题卷共8页。全卷满分120分。考试用时100分钟。注意事项:l. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。2. 选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3. 非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4. 考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分3
2、0分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWith summer break coming up for children across the United States,now it s time to plan a fantastic summer trip for your family.Her are a few of the best places you can take your family to this year and any year for that matter.Montgomery,AlabamaMontgomery is an
3、important site for learning about the history of the Civil Rights Move-ment. Children with their families can visit the Civil Rights Memorial Center to take a tour of the exhibits and learn about the hopes and dreams and the struggle for equality in the country.Kenai Peninsula,AlaskaIf you are looki
4、ng for a wonderful outdoor adventure,the Kenai Peninsula in Alaska is a fantastic trip. While visiting this region of Alaska,you can explore the Kenai Mountains in Kenai Fjords(峡湾)National Park,where your kids can see glaciers,fjords and especially the Harding Icefield Fishing is another wonderful a
5、ctivity to enjoy at this destination.Channel Islands,CaliforniaThe Channel Islands are an amazing archipelago (群岛)) off the coast of California. Here visitors can enjoy the Channel Islands National Park. The Channel Islands National Park protects five of the islands. Within the protection of the par
6、k there is a wide variety of wildlife,as well as natural and cultural resources. You should keep an eye out for seals,sea lions,dolphins,and many more.Memphis,TennesseeMemphis is a fantastic destination for families that enjoy music. This city played a great role in the evolution of Blues music. You
7、 certainly wont want to miss out on a trip to Graceland while exploring Memphis.The home of Elvis Presley is open to visitors for tours,where you can travel through the life and rise of Elvis.1. Where can you enjoy exhibitions during your trip?A. Montgomery.B. Kenai Peninsula.C. Channel Islands.D. M
8、emphis.2. What can you do in the Kenai Peninsula?A. Listen to some music.B. Explore various wildlife.C. Try risking outdoors.D. Watch all kinds of fishes.3. Whats the main purpose of the text?A. To give children some instructions.B. To introduce some trip sites for families.C. To advertise some famo
9、us attractions.D. To encourage children to learn in summer.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了几个适合有孩子的家庭去游玩的地方。【1题详解】细节理解题。根据Montgomery,Alabama部分 Children with their families can visit the Civil Rights Memorial Center to take a tour of the exhibits and learn about the hopes and dreams and the st
10、ruggle for equality in the country.(孩子们和他们的家人可以参观民权纪念中心,参观展览,了解这个国家的希望和梦想以及为平等所做的斗争。)可知Montgomery有一些展览供人们参观。可以推断出,你在Montgomery的旅途中可以欣赏各种展览。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据Kenai Peninsula,Alaska部分“If you are looking for a wonderful outdoor adventure, the Kenai Peninsula in Alaska is a fantastic trip”如果你正在寻找一个美妙的户
11、外冒险,Kenai Peninsula是一个美妙的旅行。可知,在Kenai Peninsula可以参加一些户外冒险活动。故选C项。【3题详解】推理判断题。第一段With summer break coming up for children across the United States,now it s time to plan a fantastic summer trip for your family.Here are a few of the best places you can take your family to this year and any year for tha
12、t matter.(美国各地孩子们即将迎来暑假,现在是时候为你的家人计划一次美妙的夏季旅行了。这里是一些最好的地方,你可以带你的家人在今年和任何一年来这里游玩。)是全文的主题句,结合全文内容可知,文章介绍了几个适合有孩子的家庭去游玩的地方。接下来分四个部分介绍了四个地方的特色。故文章的目的是,为有孩子的家庭介绍几个去游玩的地方。为故选B项。【点睛】细节理解题主要考查考生对某句话或某几句话的理解,同学们若能根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分析,便可确定最佳答案。多数情况下,作者不会明确的呈现一个事实,读者需要根据已有的信息进行处理,读出言外之意。还要特别注意文章的时间顺序、故事
13、发生的地点、情节的发展和人物之间的关系。例如,第2题文章中如果你正在寻找一个美妙的户外冒险,Kenai Peninsula 是一个美妙的旅行。可知,在Kenai Peninsula可以参加一些户外冒险活动。BAbout 10 years ago,I sat in my office,struggling to write an annual progress report for my leader. I enjoy writing scientific papers that engage my creativity and further my research. But report w
14、riting doesnt come with any reward apart from the momentary satisfaction of finishing something. Like other routine paperwork,I find it hard to get through. So that day,I offered myself a reward : When I finished the report,Id give myself 2 hours to examine slides (载玻片)under the microscope a task Iv
15、e always loved but never had much time for as a staff member. It s a strategy I call just for fun,.The strategy was born out of challenges I experienced in graduate school. I usually delayed putting together reports for university administrators until threatening letters arrived. I never felt that p
16、aperwork was advancing my science, but rather sapping my energy and time for research. One of my committee members recognized and understood my difficulties. Then he told me about his strategy of rewarding himself with a fun project when he completed a task that he didnt particularly enjoy. He advis
17、ed me to think about doing something similar. I immediately liked the idea.Over the course of my career,this strategy helped me complete and move past the parts of my job that I didnt particularly enjoy. The rewards I gave myself provided a way to relax and reminded me why I love being a scientist.A
18、s for that annual report,I spent an ordinary morning on it but got it done. Then I hurried over to the microscope , eager to inspect a series of slides that my collaborators (合作者) had sent a couple of weeks earlier. To others, it may have looked like work. But to me,it was just for fun.4. Why does t
19、he author dislike report writing?A. He receives too little from it.B. It is extremely easy to finish.C. It needs too much creativity.D. He doesnt major in writing.5. What does the underlined word sapping in Paragraph 2 probably mean?A. Acquiring.B. Consuming.C. Lacking .D. Providing.6. How did the a
20、uthor get his strategy?A. Through the inspiration of his report writing.B. Through the reward of his collaborators.C. Through the instructions of university administrators.D. Through a committee members suggestion.7. What can we learn from the authors experience?A. Choose a career you really like.B.
21、 Seek fun when doing science research.C. Motivate yourself to finish boring tasks.D. Reward yourself with a new strategy.【答案】4. A 5. B 6. D 7. C【解析】本文是记叙文。作者是一名科学家, 在一位委员会成员的启发下学会了在做完乏味的任务时给自己一个奖赏,因而一直享受着自己的职业。【4题详解】细节理解题。根据首段中的But report writing doesnt come with any reward apart from the momentary
22、satisfaction of finishing something(但报告写作没有附带任何报酬除了瞬时完成的满足感)可知,报告写作除了给作者带来该任务完成的片刻满足外没有任何回报。因此,作者得到的东西很少。故此题选A。【5题详解】词义猜测题。本句意思为我感觉写报告这种文书工作不会促进我的科研,而是在消耗我的精力和时间。这和作者首段中表达不喜欢这种工作意思一致,所以此处sapping意为消耗。A. Acquiring.获得;B. Consuming.消费;C. Lacking.缺乏;D. Providing.提供。故此题选B。【6题详解】细节理解题。根据第二段中的He advised me
23、to think about doing something similar(他建议我考虑着做一些类似的事)及上下句可知,是作者的一位委员会成员看到作者这种情况建议作者完成这种任务时给自己一个奖赏。故选D项。【7题详解】推理判断题。通过文章最后一自然段To others, it may have looked like work. But to me, it was just for fun. (对别人来说是一份工作,但是我把它当成一种享受了)可知作者通过自己的经历告诉我们,在我们遇到没有多大意义并无趣的工作任务时,我们可以通过给自己一点儿奖赏来刺激自己完成该任务。作者从中受益匪浅。故此题选C
24、项。CLegos have been a kind of popular toys for children for more than 60 years. When children get older, boxes of plastic Lego bricks often end up unused and stored in out-of-the-way places around the homes. Parents sometimes end up throwing the Legos away.Now, the Lego Group toy company is testing a
25、 program to make sure the unwanted bricks do not go to waste. The program is called Lego Replay. It aims to make sure the unwanted building blocks continue to make children happy.Tim Brooks is the Lego companys vice president of environmental sustainability. He said, Nearly all Lego bricks we see th
26、at are out there have lots more play value in them multi-generation of play value. Its a waste of energy and resources to grind them up (碾碎)and make new bricks. ”Brooks said the idea came from parents who do not know what to do with the old bricks. Placing old Legos in waste containers is not a good
27、 answer. Birds and other wildlife may try to eat what looks like Colorful food with deadly results.With the Lego Replay program, parents load unwanted Legos of all shapes and colors into boxes. Then, they go to the program website and print out a mailing label. The boxes are sent to processing cente
28、rs, where the bricks are sorted, cleaned and shipped to aid groups and donation centers.The Lego Replay test program is set to last through March. If it is successful, the program may be expanded to include other Lego products.The Lego Group is also looking at other materials to use in their toys. W
29、hile plastic has proved to be the strongest material, Lego has begun making some bricks out of sugar cane(甘蔗).8. Whats the main purpose of Lego Replay?A. To entertain those children without toys.B. To make unwanted Lego bricks reused.C. To prevent parents to throw the Legos away.D. To avoid using un
30、wanted bricks by storing them.9. Where are unwanted Lego bricks sorted and cleaned according to Lego Replay?A. At processing centers.B. At donation centers.C. On the program website.D. In the owners homes.10. What does Brooks probably agree with?A. Lego bricks waste too many resources.B. Unwanted Le
31、go bricks still have value.C. We should store old Legos in waste containers.D. Lego bricks are favorite food of some birds.11. What does the Lego Group explore according to the last paragraph?A. More other Lego products.B. Proper use of plastics.C. Similar products to sugar cane.D. New materials of
32、producing bricks.【答案】8. B 9. A 10. B 11. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了乐高公司正在研发一个项目,旨在确保不需要的积木继续使孩子开心。【8题详解】细节理解题。由第二段中的“It aims to make sure the unwanted building blocks continue to make children happy”(它旨在确保不需要的积木继续让孩子们快乐。)可知这个计划旨在让不需要的积木再次被使用,让孩子们快乐。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据倒数第三段中的“The boxes are sent to processing
33、 centers, where the bricks are sorted, cleaned and shipped to aid groups and donation centers.”(这些盒子被送到加工中心,在那里,积木被分类、清理,然后被运送到援助团体和捐赠中心。)可知这些积木是在加工处理中心被分类和清洗的。故选A项。【10题详解】细节理解题。由第三段中“Nearly all Lego bricks we see that are out there have lots more play value in them multi-generation of play value. I
34、t s a waste of energy and resources to grind them up (碾碎)and make new bricks. ”(“几乎所有我们看到的乐高积木都有更多的游戏价值,多代游戏价值。把它们磨碎并制造新的刹车片是浪费能源和资源的。”)可知Brooks可能会同意“不需要的乐高积木还会有价值”这个观点。故选B项。【11题详解】细节理解题。由最后一段首句“The Lego Group is also looking at other materials to use in their toys.”(乐高集团也在寻找其他材料用于他们的玩具。)可知乐高集团公司在寻找
35、制造乐高玩具的新材料。故选D项。DEngineers at the University of California San Diego have developed a new method that doesnt require any special equipment and works in just minutes to create soft, flexible,3D-prnted robots.The innovation comes from rethinking the way soft robots are built : instead of figuring out
36、how to add soft materials to a rigid robot body, the UC San Diego researcher started with a soft body and added rigid features to key components. The strictures were inspired by insect exoskeletons,which have both soft and rigid parts the researchers called their creations“flexoskeletons (柔性外骨骼)”.Th
37、e new method allows for the construction of soft components for robots in a small bit of the time previously needed and for a small bit of the cost.“We hope that these flexoskeletons will lead to the creation of a new class of soft robots, ” said Nick Gravish, a mechanical engineering professor at t
38、he Jacobs School of Engineering at the UC San Diego and the paper s senior author. “ We want to make soft robots easier to build for researchers all over the world. ”The new method makes it possible to build large groups of flexoskeleton robots with little hand assembly (装配)as well as assemble a lib
39、rary of Lego-like components so that robot parts can be easily swapped.Researchers detail their work in the April 7 issue of the journal Soft Robotics. The team plans to make their designs available to researchers at other institutions as well as high schools.One flexoskeleton component takes 10 min
40、utes to print and costs less than $1. Flexokeleton printing can be done on most low-cost commercially available printers. Printing and assembling a whole robot takes under two hours.The final goal is to create an assembly line that prints whole flexoskeleton robots without any need for hand assembly
41、. These small robots could do as much work as one massive robot on its own or more.12. What does Paragraph 2 mainly talk about?A. The origin of the new method.B. The function of the new method.C. The advantages of the new method.D. The cost of the new method.13. Whats Nicks attitude towards flexoske
42、letons?A. Indifferent.B. Skeptical.C. Curious.D. Hopeful.14. What will researchers intend to do with flexoskeletons?A. Benefit moss students.B. Produce a lot of flexoskeleton robots.C. Build robots by hand.D. Create many larger ones.15. What can be the best title for the text?A. New Robos Made of Sp
43、ecial Equipment and MaterialsB. A New Method of Building Giant,Soft and Flexible RobotsC. Flexoskeletons Make Soft Robots Faster and Cheaper to MakeD. Flexoskeletons Create Lots of Soft Robots with Hand Assembly【答案】12. A 13. D 14. B 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。圣地亚哥加利福尼亚大学的研究人员最近研发了一种新工艺,能够快速、方便地制造出刚柔性兼有的混合
44、机器人。【12题详解】细节理解题。根据第二段中的“The innovation comes from rethinking the way soft robots are built 以及 The structures were inspired by insect exoskeletons”创新来自于反思软机器人的建造方式以及昆虫的外骨骼结构受可知,本段主要叙述这场革新来自重新思考柔性机器人的制造方式,受到了昆虫外骨骼的启发。因此本段主要是介绍这项新方法的由来。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第三段中Nick说的话“We hope that these flexoskeletons
45、will lead to the creation of a new class of soft robots” 我们希望这些柔性外骨骼机器人能够创造出一种新型的软机器人。以及“We want to make soft robots easier to build for researchers all over the world”我们想让全世界的研究人员更容易建造软机器人。可知,作者希望柔性外骨骼能够更多的应用到实际中,使其得到进一步的发展,可以推断,他对柔性外骨骼是充满希望和期待的。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中的“The final goal is to creat
46、e an assembly line that prints whole fexoskeleton robots without any need for hand assembly”最终的目标是创建一条不需要手工装配就能打印整个柔性外骨骼机器人的装配线,和倒数第二段中的“Flexoskeleton printing can be done on most low-cost commercially available printers” 柔性外骨骼打印可以在大多数低成本的商用打印机上完成。可知,研究人员的目标是创建生产线大量生产这种柔机器人。故研究人员打算用柔性外骨骼来生产很多柔性外骨骼机器
47、人。故选B项。【15题详解】主旨大意题。文章开篇就介绍主题:研究人员研发出一种新方法,可以快速创造出柔性的3D打印机器人。该项技术使得柔性机器人的研发更快捷、便宜。可以推断文章的主题为,柔性外骨骼使机器人的制作速度更快,成本也更低。故选C项。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。如小题4文章开篇就介绍主题:研究人员研发出一种新方法,可以快速创造出柔性的3D打印机器人。
48、该项技术使得柔性机器人的研发更快捷、便宜。可以推断文章的主题为,柔性外骨骼使机器人的制作速度更快,成本也更低。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。At times it can be difficult to maintain a healthy lifestyle while traveling. Here are some healthy habits to help you maintain a healthy lifestyle while enjoying your travels.Take dr
49、iving breaksWhen you are taking a long-distance trip, you may want to get to your destination as fast as possible. _16_. You will feel healthier and happier if you take advantage of your ability to stop wherever you want, and take a few breaks. Make sure you take time to get appropriate rest, for ev
50、eryone needs adequate sleep._17_Everyone needs to get some exercise, and fortunately you have the opportunity to travel to some extremely beautiful and fascinating destinations. You will find that you get the opportunity to explore the real beauty of your destination by hiking and walking. Take adva
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
二年级上册语文课件-树_人教(部编).ppt
