山东省泰安肥城市2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 泰安 肥城市 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省泰安肥城市2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的
2、时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is probably Sue now?A. At home.B. At Bills home.C. At the office.【答案】C【解析】【原文】M: Sue, that report on my desk has to be finished today. But Im sick and cant come to the office.W: I see the report, Bill. Ill finish it for you.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Wh
3、at does the woman want to do?A. Quit smoking.B. Change a seat.C. Buy a cake.【答案】B【解析】【原文】W: Can I change a seat with you? I dont like the man smoking beside me.M: Of course. Thats a piece of cake.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the man do last weekend?A. He took a trip.B. He watched a game.C. He playe
4、d basketball.【答案】A【解析】【原文】W: I saw you and Pat at the basketball game last weekend.M: You must be mistaken. We went to Paris for a holiday and just came back yesterday.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man need now?A. Ice cream.B. Milk.C. Water.【答案】C【解析】【原文】W: What kind of ice cream would you like,
5、 chocolate or milk?M: Neither. Thank you. I like them both but right now all I want is some water.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the woman want to go?A. The bus station.B. The train station.C. The police station.【答案】A【解析】【原文】W: Excuse me, driver. Are you sure were going the right way?M: You wanted
6、to go to the station, didnt you? W: Thats right. The city bus station. M: Oh, Im sorry. I thought you said the train station.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附
7、件查看】6. What does Jack have to do at 10:00 am?A. Attend a lecture.B. Catch a bus.C. Repair his bike.7. How does the boy usually go to school?A. By bus.B. By bike.C. By car.【答案】6. A 7. B【解析】【原文】W: I just saw Jack at the bus station. Why is he waiting for a bus?M: He has to go to a lecture at 10: 00 th
8、is morning. W: I know that. But why did he have to wait for a bus? You always go to school by bicycle together, dont you? M: Thats right. But his bicycle broke down, and he had it repaired this morning.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Whom is the party for?A. Lisa.B. Jane.C. Ted.9. What does th
9、e man advise the woman to do?A. Play some games.B. Bring Jane along.C. Watch a video.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】M: Hey, Lisa, wait up! Ive wanted to have a chance to talk to you.W: Hi! Whats up?M: This weekend Im having a birthday party for Ted. Id like you to come. W: Id love to. When is it?M: Were havin
10、g it this Saturday at 8 oclock at my house. Were going to order a pizza and play some games. Then whoever wants to stay longer can hang out and watch a video. W: It sounds like a lot of fun. But now that I think about it, I promised I would do something with Jane Saturday night. M: Well, why dont yo
11、u bring her along? It would be fun. Ted would really like that. Im sure. W: Really? That would be great. OK, Ill ask Jane to come along. What can I bring?M: Nothing. Just bring yourselves.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What does the woman think of the bedroom?A. Bright.B. New.C. Small.11. Wh
12、at does the woman like best?A. The kitchen.B. The view.C. The living room.12. What will the speakers do most probably?A. Have the shower repaired.B. Buy some furniture.C. Keep searching.【答案】10. C 11. A 12. B【解析】【原文】M: What do you think of this apartment?W: Its not very good. The bedroom is a little
13、small for us. M: It should be enough for our needs, I think. W: And theres no hot water after ten at night. Sometimes I like to have a shower before going to bed. M: Thats true. But I love the living room. Its large and filled with sunshine. W: I like the kitchen best. Its new. M: Look! From here we
14、 can get a view of the park. W: Oh, the view is great. But that bedroom is small. We cant get all of our things in it. M: Maybe we can get some new furniture. W: I agree.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What is the possible relationship between the speakers?A. Teacher and student.B. Classmates
15、.C. Colleagues.14. Where does the conversation probably take place?A. In the classroom.B. Over the phone.C. At the womans home.15. Why does Tom feel stressed out?A. He cant speak English well.B. He has known the exam result.C. He didnt do well in the English exam.16. What is the womans suggestion?A.
16、 Correcting the mistakes now.B. Paying more attention next time.C. Communicating with parents.【答案】13. A 14. B 15. C 16. B【解析】【原文】M: This is Tom. May I speak to Miss Li?W: Tom? Glad to hear your voice. M: Miss Li, I wonder if the result of the last English exam has come out. You know I do well in Eng
17、lish, but I was so careless that I made many mistakes this time. Now Im really stressed out. W: Just take it easy, Tom! The result hasnt come out yet. As soon as it comes out, Ill tell you. Maybe you didnt do so badly. M: I hope so. What if I get a bad grade? I feel nervous about it. W: Dont worry.
18、It doesnt matter. You know the mistakes you made. Pay more attention next time. M: Thanks a lot, Miss Li. You always give us much encouragement. W: Im glad to hear that. Cheer up. M: I will. See you next week. W: Have a nice day! Please give my regards to your parents. See you. M: Thank you so much.
19、听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. How many foreign students are visiting in the speakers school now?A. About 13.B. About 20.C. Over 30.18. Why does the school organize the music week?A. To attract more foreign students.B. To exchange ideas about culture.C. To help foreign students enjoy their tim
20、e.19. When should students sign up for the activities?A. Before September 15th.B. In the last week of September.C. In the first week of December.20. Where will the music week be held?A. In the library.B. In the garden.C. On the playground.【答案】17. C 18. C 19. A 20. B【解析】【原文】M: Hello, everyone. I have
21、 an announcement to make. As you know, we have more than thirty students from America, England, Canada and France visiting our school. In order to help them enjoy their time here, the Students Union has decided to organize a European music week. It will be held the last week of September. You can si
22、ng pop songs and play musical instruments, so dont forget to bring along your musical instrument if you have any. There will also be an interesting music contest. During the competition, the visiting students will sing the first sentence of a song and you will be required to guess where the song com
23、es from and whats the name of the song. Please come to the Students Union office to sign up before September 15th if you want to take part in any of the activities. The music week will be held in the garden to the left of the library. I hope all of you will have a great time. Thats all!第二部分 阅读 (共两节,
24、满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACountry WalksHope villageA leisurely (悠闲的) way to spend an hour or two is by visiting the busy village of Hope with its lovely country gardens. A gentle walk towards the hills will soon bring you to excellent views.Country ParkThe Lim
25、e House here attracts thousands of visitors, but this is a pleasant walk away from the crowds, through parkland, woods and up onto the hills. Popular with bird-watchers. Allow three hours. The house was built in 1570.CornfordThis is an easy walk through a little-known valley. See the 200-year-old bu
26、ildings from the cloth-making industry which now stand empty.Devonshire ParkAllow at least half a day, or make it a full day by visiting the adventure playground and farmyard. Stop at the cafe (open all day) or enjoy the fantastic gardens. Guided walks are available (可获得的) for small groups.Howden la
27、keThis two-hour walk attracts thousands of visitors. Children can go sailing on the lake with trainers.StantonThis walk is certainly for very fit walkers onlythe paths get very slippery (滑的) after rain. Allow six hours and start early! Youre unlikely to meet another person all day. Be sure to pack f
28、oodyoull be up on the hilltops all day.StrinesYou need to be used to walking to successfully complete this seven-hour walk through the wildest scenery in the area. Follow a little-known footpath to the highest point for miles.LangsettThis is an exciting walk along easy paths, which are crowded at we
29、ekend. And it s a popular place for family picnics. Guided walks start from the near village (10am Sundays) and visit 800-year-old woodland.21. What is special about Country Park?A. It is in a little-known valley.B. It includes a house for making cloth.C. It should be booked ahead of time.D. It enjo
30、ys popularity among bird-watchers.22. What do Devonshire Park and Langsett have in common?A. They offer guided walks.B. They are open for half a day.C. They are for small groups.D. They have adventure playgrounds.23. Which of the following is only suitable for very strong walkers?A. Cornford.B. Stan
31、ton.C. Hope Village.D. Howden Lake.【答案】21. D 22. A 23. B【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了一些步行景点,包括它们各自特色和对参与者的要求等。【21题详解】细节理解题。根据小标题County Park中的“Popular with bird-watchers.” (受观鸟者欢迎。)可知,Country Park的特殊之处就在于它在观鸟者中很受欢迎。故选D。【22题详解】细节理解题。根据小标题Devonshire Park中“Guided walks are available (可获得的) for small groups.”
32、 (小团体可参加有导游的步行活动。),和小标题Langsett中“Guided walks start from the near village (10am Sundays) and visit 800-year-old woodland.” (在导游的带领下,游客可以从附近的村庄出发(周日上午10点),参观拥有800年历史的林地。)可知,它们的共同之处是都提供导游,故选A。【23题详解】细节理解题。根据小标题Stanton中 “This walk is certainly for very fit walkers onlythe paths get very slippery (滑的) a
33、fter rain. Allow six hours and start early!” (这条路只适合身体健康的人走雨后路很滑。允许6个小时并且早开始!)可知,到这里步行需要身体强壮的,故选B。【点睛】应用文多是细节理解题。一般定位关键词适用于解答细节理解题。通过定位关键词解题,考生在阅读题干时,把题干中有标记意义的词或词组标记出来,或者选项中的关键词,然后用这个词回到原文当中定位。如小题1题干中的Country Park,再如小题2题干中的Devonshire Park和Langsett,可以帮助快速找出答案。BLike any new ninth-grader on the first
34、day of school, Joemar Class had ninth-grader feeling. Hes not used to school in Hartford. Hes used to going to school in his home town of Florida, used to seeing his friends, used to having class in Spanish.“Nervioso,” he said in Spanish.We first met Joemar in mid-October in the San Juan Airport. Hi
35、s father, Guillermo Class, had sold his car to buy plane tickets to get his kids and fly them up from Puerto Rico. The island was almost destroyed by the deadly stormHurricane Maria.Now, they are settling into their new home in Hartfords South End. A week later, and, using his wifes car, Class drove
36、 16-year-old Joemar to his first day at Bulkeley High School. After a short ride, he got out in front of his new school. Inside, he met Gretchen Levitzthe schools program director.“I see you have new uniform,” Levitz said. “You look great. Are you ready for a good first day?”Then he met couple of te
37、achers.“Hello,” they each said in Spanish. They asked where hes from, and told him they were happy to see him. Then Levitz took him on a quick tour of the school before classes beganto her office, the school store, the library, and the dining hall.A total of 19 languages are spoken in Bulkeley High
38、School. “We have so many new students coming here from other countries every single day,” Levitz said. “So its not like hes the only one who has that feeling.”“You could tell hes little worried,” Guillermo said as we left. “But, at the same time, hes looking forward to it.”24. What does the underlin
39、ed word “Nervioso” in paragraph 2 probably mean?A. Frightened.B. Excited.C. Relaxed.D. Nervous.25. Why did Joemar leave Florida?A. His old school closed down.B. His town was hit by a terrible storm.C. He wanted to see his mother.D. He expected to have a new life.26 What did Joemar do before he walke
40、d into his new classroom?A. He had a short look around his new school.B. He learned some simple Spanish words.C. He said hello to some of his classmates.D. He had a long talk with his father.27. What can we learn about Bulkeley High School?A. It has no library.B. It plans to open Spanish classes.C.
41、It is an international school.D. It requires all students to wear uniforms.【答案】24. D 25. B 26. A 27. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了一名十六岁的男孩转校上学第一天的经历。【24题详解】词义猜测题。根据第一段中“Hes not used to school in Hartford.(他不习惯在哈特福德上学)”以及最后一段中“You could tell hes little worried(你可以看出他还是有点担忧)”可知,Joemar不习惯哈特福德的学校,他有点担心。所以到新学校的第一
42、天 Joemar感到紧张不安。即画线词意思为“紧张的”。A. Frightened.害怕的;B. Excited.激动的;C. Relaxed.放松的;D. Nervous.紧张的。故选D。【25题详解】细节理解题。根据第一段中“his hometown of Florida(他的家乡佛罗里达州)”以及第三段中“His father, Guillermo Class, had sold his car to buy plane tickets to get his kids and fly them up from Puerto Rico. The island was almost dest
43、royed by the deadly stormHurricane Maria.(他的父亲Guillermo Class卖掉了汽车,买了机票接孩子们从波多黎各飞到这里。这个岛屿几乎被致命的飓风玛利亚摧毁)”可知,Joemar离开佛罗里达是因为他的家乡遭遇了飓风的袭击。故选B。【26题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“Then Levitz took him on a quick tour of the school before classes beganto her office, the school store, the library, and the dining hall.(然
44、后,Levitz带着他在课前匆匆参观了一下学校她的办公室、学校商店、图书馆和餐厅)”可知,Joemar走进教室之前在 Levitz的指引下简单参观了一下学校。故选A。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“A total of 19 languages are spoken in Bulkeley High School. We have so many new students coming here from other countries every single day, Levitz said.( Bulkeley高中的学生说的语言一共有19种。Levitz说:每天都有很多来自其
45、他国家的新生来到这里。)”可推知,Bulkeley高中是一所国际学校。故选C。CTeenagers have their own TV channels, websites and magazines. So what about books?Last year one publisher, Martins, started publishing a series called Waves. We spoke to the director Julia Smith. She explained, Teenage fiction has been published since the 1970
46、s but publishers have never been very successful in getting teenagers to buy and read books. Now theyre realizing that teenagers are just older children, but are not adults either. They are often not interested in adult fiction. For this series we are looking for new writers who write especially for
47、 teenagers.Athene Gorrs novel was published in the series last year and is selling well. Its title is The Purple Ring. She says, The important thing is to encourage teenagers to pick up your book. Im a new writer. Although Ive got an unusual name which people might remember, nobody knows it yet! But
48、 my book has a fantastic cover which makes people want to look inside. Then they realize what an excellent story it is!And what do teenagers themselves think about the series? We talked to Sophie Clarke, aged 15. She said? Ive read a few books in the Waves series. They say they are for 14-19 year ol
49、ds and I agree with that. Were not interested in the same things as people in their twenties and thirties. I like them and I think they look really good too. The only thing is that because bookshops put them in the children section, lots of teenagers wont find them so they may not do very well. And
50、its a shame theres no such series as I think lots of teenagers, especially boys, might buy.28. What can we infer from Paragraph 2? _A. The Waves series are suitable for adults.B. It is necessary to publish books aimed at teenagers.C. Teenagers are more interested in reading nowadays.D. Teenagers sho
51、uld be encouraged to read.29. What makes The Purple Ring catch peoples eye? _A. Its writer.B. Its cover.C. Its price.D. Its title.30. What do we know about the Waves series? _A. They have attractive covers.B. They are about real facts.C. They are popular with teenage boys.D. They are wrongly placed
52、in the children section.31. What does the author intend to do with the passage? _A. To compare different series of teenage fiction.B. To give information about a new series of books.C. To encourage more writers to create fictions for teenagers.D. To explain why teenage fiction is easier to write tha
53、n adult fiction.【答案】28. B 29. B 30. D 31. C【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍现在青少年图书很少,the Waves系列专注于青少年书籍,受到青少年喜爱。【28题详解】推理判断题。根据第二段For this series we are looking for new writers who write especially for teenagers.“对于这个系列,我们正在寻找新的作家谁写特别为青少年。”可知,有必要出版一些适合青少年看的书。故选B。【29题详解】细节理解题。根据第三段的my book has a fantastic cover
54、 which makes people want to look inside. “我的书有一个很好的封面,让人想往里面看。”可知, The Purple Ring 的封面吸引人们的眼球。故选B。【30题详解】细节理解题。根据第四段的The only thing is that because bookshops put them in the children section,lots of teenagers wont find them so they may not do very well.“唯一的问题是,因为书店把它们放在儿童区,很多青少年找不到它们,所以他们可能做得不好。”可知,
55、the Waves被错误地放到儿童书籍中。故选D。31题详解】写作意图题。根据全文和第一段的Teenagers have their own TV channels, websites and magazines. So what about books?可知,这篇文章主要是鼓励更多作家为青少年创作小说。故选C。【点睛】推理判断题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的推理判断,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理判断题所涉及的内容可能是文中的某一句话,也可能是某几句话,所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写或综合。推理判断
56、题的题干中通常含infer,suggest,imply,conclude indicate等标志性词语。 这种题型主要包括细节判断题、态度观点推断题、写作意图推断题、文章出处判断题和猜测想象推断题。本题第4小题,根据全文和第一段的Teenagers have their own TV channels, websites and magazines. So what about books?可知,这篇文章主要是鼓励更多作家为青少年创作小说。故选C。DWhen you visit Kinderdijk, one of the most visited villages in the Nether
57、lands, you step right into the middle of Dutch history.Kinderdijk lies in the Alblasserwaard, where the Lek and Noord rivers meet together. Much of the village is near or even below sea level. Although there are canals and dykes (堤坝), the lowlands of the village are still at risk of flooding (洪灾). A
58、mong the most deadly floods was Saint Elisabeths flood in 1421, which killed thousands after the dykes broke in several places. To deal with this kind of problem, the Kinderdijk windmills (风车) were built around 1740 to move water from the lower areas to higher ground and into the river.Nineteen of t
59、he 20 Kinderdijk windmills remain and were named a UNESCO World Heritage (遗产) Site in 1997. Of the 19 windmills, 16 still have millers who live inside and control the huge sails (翼板) in the wind. These windmills continue to help manage the Netherlands ongoing fight to stay above water.For tourists,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
