山东省济南市十一校2021届高三英语下学期4月阶段性联考检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济南市 十一 2021 届高三 英语 下学 阶段性 联考 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济南市十一校2021届高三英语下学期4月阶段性联考检测试题(含解析)注意事项: 1.答题前,考生务必将自己的姓名、座号、考号填写在答题卡和试卷指定位置上。 2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。 3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一部分阅读(共两节,满分50分) 第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。 AWhere to stay during an art h
2、oliday in St Ives, CornwallSt Ives, one of the most impressive locations in the world, has long been attracting artists. Since 1938 we have been running art classes in Cornwall in Porthmeor studios overlooking the ocean. There is a plentiful selection of places to stay, with the majority within walk
3、ing distance to St Ives School of Painting. NO RISK POLICY: Please reserve your place for a course and if you dont find suitable accommodation within 48 hours we will refund you in full. Cohort Hostel (旅社):Cool,contemporary hostel accommodation in the centre of St Ives. Beds from 20/night. WiFi, Cou
4、rtyard, Bar, Lounge, TV Room, Fully equipped kitchen, Safe dorms and Private rooms. Tel: 01736 791664 Beachside Guest House: 50 yards from the School and Porthmeor Beach. 4 Rooms, all ensuite rooms (浴室套房). Prices from 75/night for a double en-suite room. Tel: 07810 127812 West by Five: Impressive Ed
5、wardian townhouse built above Porthmeor Beach to take full advantage of the ocean views. Five minutes walk from the school. Offering four beautifully appointed en-suite rooms. Visit England 5-star guest accommodation award. Prices from 70 per night. Tel: 01736 794584 Tregony : A 4-star townhouse wit
6、h spectacular panoramic (全景的)sea-views, overlooking Porthmeor Beach and The Island. Offering 5 stylish rooms (4 en-suite), only 5 minutes walk from the School. Prices for single occupancy start from 60 per night. Tel: 01736 791851 The Sail Lofts : Self-catering apartments, a few steps to the beach a
7、nd just around the corner from the School. Tel: 01736 799175 Grannys: Self-catering fishermans holiday cottage,2 beds,situated in the heart of St Ives. Tel;01736 797139 Wallis Cottage: Stay in the home of the famous artist Alfred Wallis (1855 1942). Comfortable self-catering cottage, perfect for two
8、 and very close to the School. Tel:01252 7032721. Where would you most probably stay when traveling to St Ives on a tight budget?A. In Tregony.B. In West by Five.C. In Cohort Hostel.D. In Beachside Guest House.2. What do West by Five, Tregony and The Sail Lofts have in common?A. They all have comfor
9、table en-suites.B. They are all 4 or 5-star accommodation placesC. They are all close to St Ives School of Painting.D. They all provide spectacular panoramic sea-views.3. Which number will you call if you want to stay at a late artists home?A. 07810 127812.B. 01736 794584.C. 01736 799175.D. 01252 70
10、3272.【答案】1. C 2. C 3. D【解析】【分析】本文是应用文,介绍了到St Ives, Cornwall旅行时可选择的七家旅社,以及每家旅社的特色。【1题详解】细节理解题。根据Tregony部分的“single occupancy start from 60 per night”可知,单人房每晚60英镑起;West by Five部分的“Prices from 70 per night”可知,每晚70英镑起;Cohort Hostel部分的“Beds from 20/night”可知,床从每晚20英镑起;Beachside Guest House部分的“Prices from 7
11、5/night”可知,每晚75英镑起。对比四处的房价可知,Cohort Hostel最便宜,适合在预算紧张的情况下去St Ives。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据West by Five部分“.Five minutes walk from the school.”可知,从学校步行五分钟可以到West by Five;Tregony部分的“.only 5 minutes walk from the School.”可知,从学校步行到Tregony只需5分钟;The Sail Lofts部分的“.just around the corner from the School.”可知,The
12、Sail Lofts就在学校的拐角处。由此可知,可知三家旅社的共同之处是离St Ives绘画学校都不远。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据文中“Wallis Cottage: Stay in the home of the famous artist Alfred Wallis (18551942).Tel:01252 703272”( Wallis Cottage:待在著名艺术家阿尔弗雷德沃利斯(18551942)的家中。电话:01252 703272)可知如果想待在著名艺术家的家中,可以住在Wallis Cottage:,电话号码是01252 703272。故选D项。BThe pand
13、emic (流行病)has left a lot of families in financial difficulty. Not only have many found it difficult to pay bills, theyve also had to deal with huge unpaid debts. Thankfully, one very kind-hearted doctor, Omar Atiq, from Arkansas decided to forgive the $ 650,000 debt that his patients still had to pa
14、y. Dr. Omar Atiq closed his clinic in Pine Bluff after 30 years of offering patients radiation therapy (治疗),and CAT scans. While putting his affairs in order,with the help of a debt collection agency, Dr. Atiq realized that his patients were really struggling to pay off their debts. “So my wife and
15、I,as a family,thought about it andlooked at forgiving all the debts. We saw that we could do it and then just went ahead and did it.”The reasoning behind the decision comes from his understanding toward those hes seen suffer throughout his years as a doctor: “Since I started practicing,Ive always be
16、en rather uncomfortable with sick patients not only having to worry about their own health, quality of life, their longevity,their families and their jobs but also money. Thats always concerned me.” Atiqs wife, Mehreen, shares his caring nature and supported her husband in his decision. So Omar sent
17、 the following letter at Christmas to around 200 of his patients: Although various health insurances pay most of the bills for the majority of patients,the deductibles (自负额) and co-pays can be burdensome. Unfortunately, that is the way our health care system currently works. My clinic has decided to
18、 forgive all the debts owed to theclinic by its patients. Omar, the father of four children who are also doctors or becoming doctors, seems to have always put the patients first. “I have never refused to see a patient,not for lack of health insurance or funds nor for any other reason. Tve always con
19、sidered it a high honor and privilege to be someones physician more important than anything else, Omar shared with the local media.4. When did Atiq realize his patients inability to pay off their debts?A. As the debt collection agency helped him.B. When he was collecting the debt in person.C. After
20、he clearly knew the details of the debt.D. After he found out the pandemic was serious.5. What mainly results in Dr. Atiqs generous decision?A. His responsibility.B. His wifes support.C. His sympathy.D. His medical practice.6. What can we learn about Dr. Atiq?A. He values his patients and his job.B.
21、 He works together with his children.C. He will start another clinic in the future.D. He thinks that being a doctor is profitable.7. What is the main idea of the text?A. Dr. Atiq has made a very important decision.B. Dr. Atiq removes his patients financial burden.C. Dr. Atiq has contributed a lot to
22、 the medical field.D. Dr. Atiq has set a good example for all the doctors.【答案】4. A 5. C 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了一个名为Omar Atiq的医生在得知病人无力还款的情况后,免除了病人的医药费用。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“with the help of a debt collection agency, Dr. Atiq realized that his patients were really struggling to pay off their deb
23、ts.”可知,在债务公司的帮助下(债务公司帮助他要钱的时候),Dr. Atiq意识到他的病人们苦苦挣扎还不起债务了,故选A。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“The reasoning behind the decision comes from his understanding toward those hes seen suffer throughout his years as a doctor”可知,是因为他对病人的理解(同情),所以做了这样的决定,故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中“Omar, the father of four children who are
24、also doctors or becoming doctors, seems to have always put the patients first. ”(奥马尔是四个孩子的父亲,他们都是医生或即将成为医生,他似乎总是把病人放在第一位。)可知,Dr. Atiq是一个重视病人,重视工作的医生,故选A。【7题详解】主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段“Thankfully, one very kind-hearted doctor, Omar Atiq, from Arkansas decided to forgive the $ 650,000 debt that his patient
25、s still had to pay.”(谢天谢地,来自阿肯色州的一位非常善良的医生奥马尔阿提克决定免除病人需要偿还的65万美元的债务)可知,文章介绍了奥马尔阿提克医生免除了病人的巨额债务,故选B。CThe Indian government declared an “emergency situation” in New Delhi on Sunday as air pollution hit dangerous new highs and people had the selfies(自拍) to prove it. Officials announced a series of meas
26、ures to fight against smog in the capital city, including halting construction projects, closing a coal-fired power factory for 10 days and washing the dusty roads. The citizens,meanwhile,took “smog selfies” as they walked through dirty air which could taste and smell. Some selfie photographers join
27、ed hundreds of protesters in downtown New Delhi to demand that the government deal with the deadly smog. New Delhi, already one of the worlds dirtiest cities, is experiencing its worst smog in nearly two decades. The city saw levels of PM2.5 of more than 900 micrograms per cubic meter on Saturday. T
28、hats more than 90 times the level that the World Health Organization considers safe and is 15 times higher than the Indian governments standards. Particulate(微粒的) matter comes from vehicles, coal factories, burning trash piles, dust and other sources. New Delhis severe pollution was initially blamed
29、 on the widespread bursting of firecrackers during the festival Diwali. But images published by NASA last week suggested that crop burning in the neighboring states of Punjab and Haryana could be the reason for the increasing levels of PM2.5. New Delhis chief minister, Arvind Kejriwal, said that far
30、mers in those states begin burning straw at the start of every winter to clear their plants for planting wheat. The pollution can lead to lung cancer, heart disease and related illnesses, particularly in growing children. Kejriwal said people should avoid going outdoors until the pollution levels dr
31、op and should work at home as much as possible. Of course, they should put down the selfie sticks, too.8. What does the underlined word “halting” in Paragraph 2 meap?A. Stopping.B. Encouraging.C. Protecting.D. Changing.9. What can we know from the text?A. The poor condition in New Delhi has led to a
32、 strike.B. New Delhi is one of the most polluted cities in the world.C. A lot of people especially children died of smog in New Delhi.D. Kejriwal suggested that people stop working to deal with smog.10. What is the fourth paragraph mainly about?A. Images of people living in New Delhi.B. Levels of PM
33、25 in most cities of India.C. Sources of particulate matter in New Delhi.D. Measures taken by the New Delhi government.11. Whats Kejriwals attitude towards smog sefies?A. Doubtful.B. Supportive.C. Uncaring.D. Opposed.【答案】8. A 9. B 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章讲述印度新德里空气污染值创下新高,市民纷纷自拍记录空气质量,印度政府宣布新德里
34、进入“紧急状态”。【8题详解】词义猜测题。根据划线词前“Officials announced a series of measures to fight against smog in the capital city”可知,官员宣布了一系列措施来对抗首都的雾霾,由此可推知“halting construction projects”是对抗雾霾采取的措施,所以是“暂停施工项目”,划线词“halting”意为“停止”。故选A项。【9题详解】细节理解题。根据第三段首句“New Delhi, already one of the worlds dirtiest cities, is experie
35、ncing its worst smog in nearly two decades.(新德里已然是世界上最脏的城市之一,正经历着近20年来最严重的雾霾。)”可知,新德里是世界上污染最严重的城市之一。故选B项。【10题详解】主旨大意题。根据第四段中“New Delhis severe pollution was initially blamed on the widespread bursting of firecrackers during the festival Diwali. But images published by NASA last week suggested that c
36、rop burning in the neighboring states of Punjab and Haryana could be the reason for the increasing levels of PM2.5.(新德里的严重污染最初被归咎于排灯节期间大范围燃放鞭炮。但美国宇航局上周公布的图像显示,临近的旁遮普邦和哈里亚纳邦的焚烧庄稼可能是PM2.5水平上升的原因。)”可知,本段主要讲述新德里颗粒物的来源。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“Kejriwal said people should avoid going outdoors until the p
37、ollution levels drop and should work at home as much as possible. Of course, they should put down the selfie sticks, too.( Kejriwal说,在大气污染水平降下来之前,人们最好避免外出,尽可能在家工作。当然,他们也应该把自拍杆收起来。)”可知,Kejriwal对雾霾自拍持反对态度。故选D项。DAfter Scott Kelly spent a year in space, his genetic expression changed, according to a NAS
38、A study that compared the bodily changes between the astronaut and his identical twin, who stayed on Earth while Kelly was aboard the International Space Station. About 7 percent of Kellys gene activity has yet to “return to normal” almost two years after his yearlong spaceflight mission came to an
39、end. Kelly has since retired from NASA. The Twins Study,as its been called,looked at what happened to Kelly both physiologically and psychologically : before,during and after his trip in space,and then compared that data to Kellys twin brother,Mark Kelly,also a retired NASA astronaut. Unlike his bro
40、ther who spent months at a time in space,Marks missions were on the shorter side. His last and longest mission,which took place in 2011,lasted 15 days. “By measuring large numbers of the brothers metabolites,cytokines (代谢物、细胞活素)and proteins,researchers learned that spaceflight is associated with oxy
41、gen deprivation (匮乏)stress, increased inflammation (炎症),and nutrient changes that affect gene expression,” NASA said. Although most of the biological changes Kelly experienced in space disappeared in the hours and days (and in some cases? weeks) after his return to Earthy, NASA said some changes app
42、ear to have continued. While 93 percent of his genetic expression has returned to normal, several hundred “space genes” still have changed activity levels,the data suggests, which, NASA said, could indicate “longer-term changes” in genetic expression caused by the stresses of spaceflight. NASA said
43、the research could provide important knowledge of the effects of long-term spaceflight on the human body, and that it will influence its planning for a mission to Mars, which would see astronauts spending some three years in space. Reacting to the news of the study results, Kelly expressed amazement
44、 at his bodys changes, and also used the opportunity to make fun of his brother. “This could be good news,” he joked on Twitter. “I no longer have to call Mark my identical twin brother anymore.”12. What can be learnt about Mark Kelly?A. Hes still working for NASA.B. He has only been to space once.C
45、. He hasnt gone on a spaceflight mission yet.D. He never stayed in space for a whole month.13. What does NASAs research show about genetic expression changes?A. Theyre dangerous to astronaunts.B. Most of them wont last very long.C. Theyre mainly caused by psychological stress.D. Some can occur durin
46、g short-term spaceflight.14. What can we know about the Twins Study?A. It involved many twin participants.B. It ended soon after Scott Kellys last spaceflight.C. It only studied Scott Kellys physical changes.D. It will be valuable to NASAs Mars mission.15. What can be inferred from the last paragrap
47、h?A. Mark Kelly will lose his twin brother soon.B. Scott Kelly always looks on the bright side.C. Scott Kelly doesnt like his twin brother.D. Scott Kelly seems to have a sense of humor.【答案】12. D 13. B 14. D 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了美国国家航空航天局(NASA)的一项研究比较了Scott Kelly和他的同卵双胞胎之间的身体变化。【12题详解】细节理解题。根据第二
48、段“and then compared that data to Kellys twin brother,Mark Kelly,also a retired NASA astronaut.”(然后将这些数据与凯利的双胞胎兄弟马克凯利(Mark Kelly)进行了比较,他也是一名退休的美国宇航局宇航员。)可知,马克已经退休了。再根据第三段 “Unlike his brother who spent months at a time in space,Marks missions were on the shorter side. His last and longest mission,whic
49、h took place in 2011,lasted 15 days.”(不像他的兄弟每次在太空中呆上几个月,马克的任务比较短。他最后一次也是最长的一次任务发生在2011年,历时15天。)可知,马克在太空中只待了15填,他从未在太空呆过整整一个月。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第五段第一句“Although most of the biological changes Kelly experienced in space disappeared in the hours and days after his return to Earthy, NASA said some chan
50、ges appear to have continued.”(尽管凯利在太空中经历的大部分生物变化在他返回地球后的几小时或几天内就消失了,但美国宇航局表示,一些变化似乎还在继续。)可知,大部分很快就会消失,持续不了多久。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据第六段“NASA said the research could provide important knowledge of the effects of long-term spaceflight on the human body, and that it will influence its planning for a miss
51、ion to Mars, which would see astronauts spending some three years in space.”(美国国家航空航天局表示,这项研究可以提供有关长期太空飞行对人体影响的重要知识,并将影响到其火星任务的计划,届时宇航员将在太空中度过三年左右的时间。)可知,此次对双胞胎兄弟的研究对美国宇航局的火星任务很有价值。故选D项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“Reacting to the news of the study results, Kelly expressed amazement at his bodys changes, and
52、 also used the opportunity to make fun of his brother. “This could be good news,” he joked on Twitter. “I no longer have to call Mark my identical twin brother anymore.”(对于研究结果的消息,凯利表达了对自己身体变化的惊讶,并利用这个机会取笑他的弟弟。“这可能是个好消息,”他在Twitter上开玩笑说。“我再也不用管马克叫我的双胞胎兄弟了。”)可知,凯利借此研究结果发现兄弟二人太空回来后基因略有不同,说的只是玩笑话,可见这是幽默
53、的表现。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Its polite of you to say thank you when you are given something, and this is particularly important when you receive an award at a ceremony. _16_, thank you is just the start of the most important acceptance speech of your
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
