山东省济南市历城第二中学2022届高三上学期开学考试(B)英语试卷(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省济南市历城第二中学2022届高三上学期开学考试B英语试卷含听力 WORD版含解析 山东省 济南市 第二 中学 2022 届高三 上学 开学 考试 英语 试卷 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021 年高三上学期开学考试英语试题(B版)考试时间:120分钟 满分:150分第一部分 听力 (共两节,20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分)听下面五段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does the mans wife want to go?A. Italy.B. Brazil.C. Egypt.【答案】C【解析】【原文】W: Where are yo
2、u going to spend your holiday this year?M: I want to go to Italy or Brazil, but my wife wants to go to Egypt.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers talking about?A. Time.B. A pencil.C. Luck.【答案】B【解析】【原文】W: Bad luck! I broke my pencil.M: Oh, wait a minute! That pencil is mine.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看
3、】Why could the woman finish the work on time?A. Joan helped her.B. The man helped her.C. She worked very hard.【答案】A【解析】【原文】M: How did you manage to get the work finished on time?W: It was easy with Joans help.4. 此处可播放相关音频,请去附件查看】When will the man pick up the woman?A. At 7: 20B. At 7: 40.C. At 8:00.【
4、答案】A【解析】【原文】W: The film starts at eight so you can pick me up at twenty to eight.M: How about making it twenty past seven? We need time to park the car.W: OK. See you then.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which dress does the woman want to wear today?A. The black one.B. The red one.C. The blue one.【答案】B【解析】【原文】
5、W: Honey, could you go and fetch my new dress?M: You bought three new dresses last week. Which one do you want to wear today?W: Ive already worn the black one and the blue one, so Ill wear the red one today.第二节(共 15 小题,每小题 1.5 分)听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 6. What kind of food is the man lea
6、rning to cook?A. Japanese food.B. Chinese food.C. Italian food.7. What does the woman decide to do?A. Take cooking classes.B. Learn from cookbooks.C. Buy some fruit and vegetables.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: Hi! What a surprise to see you here!M:Oh, hello. I always come here to buy some fruit and vegeta
7、bles. I am taking cooking classes in Beijing. I have learned some tips on how to cook Chinese food. And I am lucky to have good teachers teach me how to make nice food.W: I didnt know that you are a good cook. I like cooking very much too but Im not that good.M: Then come with me! We can learn from
8、each other in cooking classes.W: OK. Ill join you.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 8. Whats the woman looking for?A. An expensive hotel.B. A modern hotel.C. A cheap hotel.9. Where does the conversation probably take place?A. In a bank.B. In a hotel.C. In a restaurant.【答案】8. C 9. C【解析】【原文】M: Good
9、morning. Sir, madam. A table for two?W: Yes, please. And we have a small problem. Can you help us?M: Sure. What can I do for you?W: We are looking for a hotel. Are there any cheap ones near here?M: Yes. Drive west for about two minutes and you will find a grey building on the left. Its a family hote
10、l, very comfortable and the price isnt very high.W: It sounds nice. Thank you very much for your help.M: Thats all right.听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】 10. How does the woman feel?A. Angry.B. Puzzled.C. Worried.11. What kind of program does Ann want to watch?A. A fashion show.B. A football match
11、.C. A basketball match.12. What does the woman suggest to the man?A. Making friends with Charlie.B. Taking care of the baby with his wife.C. Watching the football match at her home.【答案】10. A 11. A 12. C【解析】【原文】M: Who made you so mad?W: I just had a quarrel with Charlie.M: Was it because of the footb
12、all match? W: How do you know?M: Well, I came out for the same reason. I wanted to watch the football match while Ann wanted to watch a fashion show.W: Ann is lucky. At least she can watch the fashion show. Charlie never gives in.M: What else can I do then? Ann is having a baby now. I cant make her
13、angry. But I do want to watch the football match.W: I have a good idea. Why dont you go to my home and watch the football match with Charlie? I can watch the fashion show with Ann.M: Thats great!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 13. Where did the woman go on the second day of her tour?A. The Putuo
14、 Temple.B. The Gulangyu Island.C. The Xiamen University14. On which day did the woman go to the Huandao Sightseeing Avenue?A. The third day.B. The fourth dayC. The fifth day.15. How did the woman come back from Xiamen?A. By train.B. By plane.C. By bus.16. What does the woman like best of Xiamen ?A.
15、The beach.B. The weather.C. The food.【答案】13. B 14. B 15. A 16. C【解析】【原文】M: Hi, Julia! When did you come back from Xiamen?W: We came back last night.M: How was your five-day trip there? Xiamen must be beautiful, isnt it?W: Yes it is. Bob and I both enjoyed the tour. We spent two days on Gulangyu Isla
16、nd and had a lot of fun. On the third day, we visited Putuo Temple, Xiamen University and Baicheng Beach. We spent the fourth day morning on the Huandao Sightseeing Avenue and went to the Riyuegu hot spring in the afternoon. On the last morning we went shopping in a shopping center there and then we
17、nt to the train station.M: What impressed you most there?W: To be honest, the food, I love seafood. Bob loves the Baicheng Beach.M: Great! I wish I could go there next year.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 17. When did the earthquake happen?A. On the morning of Tuesday.B. On the morning of Wednesda
18、y.C. On the afternoon of Wednesday.18. What happened to the boy?A. He was buried under ruins.B. He hid in a refrigerator for fun.C. He was locked in a refrigerator.19. What were people doing when they found the boy?A. They were opening the refrigerator.B. They were pulling Toms father out of ruins.C
19、. They were digging holes to bury dead people.20. What did it mean when foreign doctors left the earthquake area?A. The earthquake happened in another place.B. There were more people dead in another place.C. There was no hope to find people alive here.【答案】17. B 18. A 19. B 20. C【解析】【原文】This is Johns
20、on, a reporter from CNN. Im bringing you a special news report. A six-year-old boy has been found alive after spending almost 10 hours in a refrigerator that was buried under tons of ruins in the big earthquake that took place early on the morning of Wednesday last week. The boy, Tom, was found earl
21、y yesterday in the village of Sem as people were working to pull his father out of the ruins of their home. Hearing a faint cry of “ get me out, get me out”, some men dug down another 1.5meters and found the boy in the refrigerator. He was described in good condition, suffering only four or five min
22、or wounds. Toms eight brothers and sisters died in the earthquake. Officials say that there may have killed as many as 5000 people. By yesterday afternoon, foreign doctors were leaving the earthquake area, as the hope of finding more survivors had been lost.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分3
23、7.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AExplore the National Gallery of Art Sculpture Garden, which offers a relaxing setting for you to enjoy works of modern sculpture.Chair Transformation Number 20B, made in 1996-by Lucas SamarasHere, Samaras explores the double meaning of flight, re
24、ferring to both the starlike form created by the stacked chairs, and the movement of a single chair moving through space. From different viewpoints, the sculpture appears to be upright, leaning back, or springing forward. From the side, it even appears like a zigzagging(之字形的)line.Typewriter Eraser,
25、Scale X, made in 1998-by Coosje van BruggenThe artist chose the typewriter eraser as his model for this work based upon childhood memories of playing with the object in his fathers office. Here the brush arcs(作弧形运动)back conveying a sense of motion, as if the wheel-like eraser were rolling down the h
26、ill and making its way towards the gate of the garden.Moondog, model 1974, made in 1998-1999-by Tony SmithThe title itself comes from two sources: Moondog was the name of a blind poet and folk musician who lived in New York City, and Smith has also compared this sculpture to Dog Barking at the Moon,
27、 a painting by Joan Miro. He first created Moondog in 1974 as a 33-inch cardboard model and cast it in bronze as a garden sculpture in 1980. This version was designed by Smith, but it was not completed until after his death.Cheval Rouge (Red Horse), made in 1964-by Alexander CalderDuring the last tw
28、o decades of his life, Alexander Calder devoted his greatest efforts to large- scale mobiles and stabiles(立式抽象派雕塑), many of which have become popular public landmarks in cities around the world. Here the silky legs and tensile(张力的)up-thrust neck recall the power of a horse. This stabile reflects Cal
29、ders statement: I want to make things that are fun to look at.21. What can we learn about the sculpture Moondog?A. It was originally intended for a garden.B. It was the only work of its creator.C. It was inspired by a modem painter.D. It wasnt completed by its designer.22. Which was based on its cre
30、ators early life?A. Moondog.B. Cheval Rouge (Red Horse).C. Typewriter Eraser, Scale X.D. Chair Transformation Number 20B.23. Whose work was created the earliest?A. Tony Smiths.B. Lucas Samaras.C. Alexander Calders.D. Coosje van Bruggens.【答案】21. D 22. C 23. C【解析】【分析】这是一篇应用文。短文介绍了国家美术馆雕塑馆中的几个现代雕塑作品。【2
31、1题详解】细节理解题。根据第四段“This version was designed by Smith, but it was not completed until after his death.”(这个版本是史密斯设计的,但直到他死后才完成。)可知,Moondog不是由设计者完成的。故选D项。【22题详解】细节理解题。根据第三段“The artist chose the typewriter eraser as his model for this work based upon childhood memories of playing with the object in his f
32、athers office.”(这位艺术家选择了打字机橡皮擦作为他的作品模型,这是基于他童年在父亲办公室玩这个东西的记忆。)由此可知,Typewriter Eraser, Scale X基于它的创造者的早期生活。故选C项。【23题详解】细节理解题。根据“Chair Transformation Number 20B, made in 1996-by Lucas Samaras,Typewriter Eraser, Scale X, made in 1998-by Coosje van Bruggen,Moondog, model 1974, made in 1998-1999-by Tony
33、Smith,Cheval Rouge (Red Horse), made in 1964-by Alexander Calder”(椅子变换号20B, 1996年制造卢卡斯萨马拉斯,打字机橡皮,X级,1998年制造库斯杰范布鲁根,月亮狗,1974年型号,1998-1999年制造托尼史密斯,红色白马,1964年制造亚历山大考尔德)可知,根据时间“1996,1998 ,1974,1964”可知,Alexander Calders作品最早。故选C项。BIn June, 11-year-old Nigerian ballet dancer Anthony Mmesoma Madu was filmed
34、 barefoot, spinning and leaping gracefully in the air and landing in concrete, rain puddles (水坑). Just a few short months later, he has become an Internet star and gained a famous scholarship in America.Madu thought he was being recorded for a study session by his ballet instructor, instead, the sho
35、rt video of him practicing his moves was posted on social media and has been shared widely across the world, with some of his fans including Hollywood actors Cynthia Erivo and Viola Davis.His dancing also caught the attention of Cynthia Harvey, the artistic director of the ABT Jacqueline Kennedy Ona
36、ssis School of Dance in New York. Harvey was so impressed by his talent that she tracked him down and offered him a scholarship with the American Ballet Theatre where he will attend a summer school in 2021. Madu says his interest in ballet developed after watching Barbie in the 12 Dancing Princesses
37、, a 2006 cartoon about 12 princesses who share a passion for the dance. When I was watching the cartoon, I told my mum that I want to do ballet. he said.He eventually got the chance to learn the dance after relocating to Ojo, a suburb (郊区) of Lagos with his mother, where they met Daniel Owoseni Ajal
38、a, founder of the Leap of Dance Academy. Ajala founded the dance academy in 2017 and has been teaching ballet for free to children who are unable to pay for a dance education since then.When the self-taught instructor learned of Madus desire to dance, he said he encouraged Madus mother to let him si
39、gn up. It was during one of their sessions that he recorded Madus dance video, but he never imagined that it would circulate rapidly. The video wasnt something we imagined to come out the way it did. It was just something that was supposed to show corrections of movements. It was bigger than I imagi
40、ned, and I started getting calls. Celebrities were posting us, he said.24. What can we know about Anthony Mmesoma Madu?A. He decided to apply for a scholarship.B. He became one of Viola Davis big fans.C. He posted his short video on social media.D. He impressed many people by his dancing.25. When di
41、d Madu show interest in ballet?A. After attending a dance academy.B. After moving to a suburb of Lagos.C. After watching a lively cartoon.D. After meeting Daniel Owoseni Ajala.26. How can we describe Daniel Owoseni Ajala?A. Demanding but sympathetic.B. Warm-hearted and respectable.C. Stubborn but ge
42、nerous.D. Creative and outstanding.27. Which can be a suitable title for the text?A. A Non-profit Dance AcademyB. A Wonderful Dance PerformanceC. A Self-taught Ballet InstructorD. An 11-year-old Nigerian Ballet Boy【答案】24. D 25. C 26. B 27. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了11岁的尼日利亚芭蕾舞演员Anthony Mmesoma Madu被拍到光着脚,
43、在空中优雅地旋转跳跃,最后落在混凝土和雨坑中。短短几个月后,他就成为了网络明星,并在美国获得了一份著名的奖学金。【24题详解】推理判断题。根据第一段“In June, 11-year-old Nigerian ballet dancer Anthony Mmesoma Madu was filmed barefoot, spinning and leaping gracefully in the air and landing in concrete, rain puddles (水坑). (今年6月,11岁的尼日利亚芭蕾舞演员Anthony Mmesoma Madu被拍到光着脚,在空中优雅地
44、旋转跳跃,最后落在混凝土和雨坑中)”及第二段“the short video of him practicing his moves was posted on social media and has been shared widely across the world, with some of his fans including Hollywood actors Cynthia Erivo and Viola Davis. (他练习动作的短视频被发布在社交媒体上,在世界各地被广泛分享,包括好莱坞演员Cynthia Erivo和Viola Davis在内的一些粉丝)”可知,他的跳芭蕾的
45、视频很打动人心,给好多人留下深刻印象,被广为分享。故选D项。【25题详解】细节理解题。根据第四段“Madu says his interest in ballet developed after watching Barbie in the 12 Dancing Princesses, a 2006 cartoon about 12 princesses who share a passion for the dance.(Madu说,他对芭蕾的兴趣是在2006年看了12位跳舞的公主中的芭比之后发展起来的,这是一部关于12位公主都热爱舞蹈的卡通片)”可知,他是看完一部生动的关于芭蕾舞的卡通片之
46、后,对芭蕾舞产生兴趣。故选C项。【26题详解】推理判断题。根据第五段“where they met Daniel Owoseni Ajala, founder of the Leap of Dance Academy. Ajala founded the dance academy in 2017 and has been teaching ballet for free to children who are unable to pay for a dance education since then. (在那里他们遇到了舞蹈学院的创始人Daniel Owoseni Ajala。Ajala于
47、2017年创办了这所舞蹈学院,从那时起就一直在为无力支付舞蹈教育费用的孩子们免费教授芭蕾舞)”及第六段“When the self-taught instructor learned of Madus desire to dance, he said he encouraged Madus mother to let him sign up.(这位自学成才的教练说,当他得知玛杜想要跳舞时,他鼓励Madu的母亲让他报名)”可知,这位教练免费为付不起学费的孩子教授舞蹈,建议Madu报名,还分享Madu的练习视频。由此可知,Daniel Owoseni Ajala是一个热心的、值得人们敬重的人。故选
48、B项。【27题详解】主旨大意题。根据第一段“In June, 11-year-old Nigerian ballet dancer Anthony Mmesoma Madu was filmed barefoot, spinning and leaping gracefully in the air and landing in concrete, rain puddles (水坑). Just a few short months later, he has become an Internet star and gained a famous scholarship in America.
49、(今年6月,11岁的尼日利亚芭蕾舞演员安东尼姆梅索玛短短几个月后,他就成为了网络明星,并在美国获得了一份著名的奖学金)”可知,这是一篇新闻类文章,主要报道这个11岁小男孩生活条件恶劣,为舞蹈而着迷,他的一段练习视频感动了很多人,小男孩是本文主角。由此可知,An 11-year-old Nigerian Ballet Boy(11岁的尼日利亚芭蕾舞男孩)适合作本文标题。故选D项。CIts time for people to pick up their boom boxes and dust off their sneakers. Breaking, or competitive break d
50、ancing, is going for the gold.On Dec 7, the International Olympic Committee (IOC) announced that breaking would be an Olympic sport at the 2024 Paris Summer Olympics. It will be the latest modern sport to be added to the Games. IOC President Thomas Bach said that the new addition of breaking could h
51、elp the Olympics event be “more youthful”. “We had a clear priority, and this was to introduce sports particularly popular among the younger generation,” Bach said. “And also to take into consideration the urbanization of sport.”Breaking was originally part of early hip-hop culture in New York in th
52、e 1970s. In the decades since, it has spread globally, enjoying huge popularity beyond the US and particularly across Europe and Asia. Though breaking is often categorized as a style of street dance, it more easily lends itself to the field of sports than other styles for the competitive nature.“Bac
53、k in the Bronx in New York, when it first started, it was always neighborhoods of kids just battling each other,” 26-year-old break-dancer Victor Montalvo told USA Today. “Thats how they did it back in the day.”“Breaking competitions typically consist of one-on-one battles in which one competitor ch
54、allenges his or her rival with different moves and the other responds. Its a sport/art just as physically demanding as high-intensity dancing and acrobatics”, Montalvo added.But as an art, breaking also features coordination and creativity. Some combinations of moves can be practiced, but much of a
55、round is improvised. Combining vitality and creativity, breaking is accepted by young dancers across the world who are motivated by the prospect of representing their countries at the worlds biggest sporting event.28. What does the underlined words “the gold” in Paragraph 1 refer to?A. The coins mad
56、e of gold.B. The gold medal.C. Great wealth.D. The deep yellow color.29. Why can breaking help the Olympics be more youthful?A. It has a short history.B. It reflects the urbanization of sport.C. It is a new addition to the Olympics.D. It is popular with the younger generation.30. What might be the m
57、ost challenging for breakers according to the author?A. Creativity.B. High intensity.C. Physical coordination.D. Dancing techniques.31. Whats the purpose of the text?A. To stress the importance of breaking.B. To introduce a new Olympic event- breaking.C. To throw light on the rules of breaking.D. To
58、 make a brief historical overview of breaking.【答案】28. B 29. D 30. A 31. B【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章主要说明了12月7日,国际奥委会宣布2024年巴黎夏季奥运会将霹雳舞列为奥运会项目。介绍了这一举措背后的原因以及霹雳舞的相关知识和挑战。【28题详解】词句猜测题。根据第二段中“On Dec 7, the International Olympic Committee (IOC) announced that breaking would be an Olympic sport at the 2024 Paris
59、Summer Olympics.( 12月7日,国际奥委会宣布2024年巴黎夏季奥运会将霹雳舞列为奥运会项目)”可知,国际奥委会宣布霹雳舞会成为下一届奥运会比赛项目,这句话的意思是“霹雳舞(选手们)将会争夺(奥运会)金牌”。故画线词指的是“金牌”。故选B。【29题详解】细节理解题。根据第二段中“We had a clear priority, and this was to introduce sports particularly popular among the younger generation(我们有一个明确的优先事项,那就是引进在年轻一代中特别受欢迎的运动)”可知,霹雳舞能让奥运
60、会更年轻是因为它受年轻一代的欢迎。故选D。【30题详解】推理判断题。根据最后一段“But as an art, breaking also features coordination and creativity. Some combinations of moves can be practiced, but much of a round is improvised. Combining vitality and creativity, breaking is accepted by young dancers across the world who are motivated by t
61、he prospect of representing their countries at the worlds biggest sporting event.(但作为一种艺术,霹雳舞也具有协调性和创造性。一些动作组合是可以练习的,但大部分动作都是即兴的。霹雳舞结合了活力和创造力,被世界各地的年轻舞者所接受,他们被能够代表自己的国家参加世界上最大的体育赛事的前景所激励)”可推知,作者认为对霹雳舞者来说最具挑战性的是创造力。故选A。【31题详解】推理判断题。根据第二段中“On Dec 7, the International Olympic Committee (IOC) announced
62、that breaking would be an Olympic sport at the 2024 Paris Summer Olympics.(12月7日,国际奥委会宣布2024年巴黎夏季奥运会将霹雳舞列为奥运会项目)”结合介绍了这一举措背后的原因以及霹雳舞的相关知识和挑战。可知文章的目的是介绍下一届奥运会上将出现新的比赛项目“霹雳舞”,故选B。DMars was once wet, with an oceans worth of water on its surface. Today, most of Mars is as dry as a desert except for ice
63、deposits in its polar regions. Where did the rest of the water go?Some of it disappeared into space. Water molecules, beaten by particles of solar wind, broke apart into hydrogen and oxygen atoms, and those, especially the lighter hydrogen atoms, sped out of the atmosphere, lost to outer space.But m
64、ost of the water, a new study concludes, went down, sucked into the red planets rocks. And there it remains, trapped within minerals and salts. Indeed, as much as 99% of the water that once flowed on Mars could still be there, the researchers estimated in a paper published this week in the journal S
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-373431.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022七年级语文上册 第六单元 20 天上的街市作业课件 新人教版.ppt
