《创新设计》2016高考英语(全国通用)二轮专题复习练习:第三部分 专题一 阅读理解 第3课时 WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 创新设计 创新设计2016高考英语全国通用二轮专题复习练习:第三部分 专题一 阅读理解 第3课时 WORD版含答案 创新 设计 2016 高考 英语 全国 通用 二轮 专题 复习 练习 第三 部分
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家题组一体验真题Passage 1体裁:议论文话题:咖啡馆词数:340时间:7(2015新课标全国卷,D)Conflict is on the menu tonight at the cafe La Chope.This evening,as on every Thursday night,psychologist Maud Lehanne is leading two of Frances favorite pastimes,coffee drinking and the “talking cure”.Here they are learning to get
2、in touch with their true feelings.It isnt always easy.The customerssome thirty Parisians who pay just under $2 (plus drinks) per sessionare quick to intellectualize (高谈阔论),slow to open up and connect.“You are forbidden to say one feels, or people think,”Lehanne told them.“Say I think, Think me.”A ca
3、fe society where no intellectualizing is allowed?It couldnt seem more unFrench.But Lehannes psychology cafe is about more than knowing oneself:Its trying to help the citys troubled neighborhood cafes.Over the years,Parisian cafes have fallen victim to changes in the French lifestylelonger working ho
4、urs,a fastfood boom and a younger generations desire to spend more time at home.Dozens of new theme cafes appear to change the situation.Cafes focused around psychology,history,and engineering are catching on,filling tables well into the evening.The citys “psychology cafes”,which offer great comfort
5、,are among the most popular places.Middleaged homemakers,retirees,and the unemployed come to such cafes to talk about love,anger and dreams with a psychologist.And they come to Lehannes group just to learn to say what they feel.“Theres a strong need in Paris for communication,”says Maurice Frisch a
6、cafe La Chope regular who works as a religious instructor in a nearby church.“People have few real friends.And they need to open up.”Lehanne says shed like to see psychology cafes all over France.“If people had normal lives,these cafes wouldnt exist,”she says,“If life werent a battle,people wouldnt
7、need a special place just to speak.”But then,it wouldnt be France.【语篇解读】这是一篇议论文。作者从La Chope咖啡馆的经营特色谈起,介绍了巴黎的一些主题咖啡馆经营理念的变化及其大受欢迎的原因。1.What are people encouraged to do at the cafe La Chope?A.Learn a new subject. B.Keep in touch with friends.C.Show off their knowledge. D.Express their true feelings.答案
8、D推理判断题。根据短文第一段第二句可知,顾客在这里可以学着与他们内心的真实情感取得联系。亦即将自己的真实情感表达出来。故答案为D。2.How are cafes affected by French lifestyle changes?A.They are less frequently visited.B.They stay open for longer hours.C.They have bigger night crowds.D.They start to serve fast food.答案A推理判断题。由第二段“Over the years,Parisian cafes have
9、fallen victim to changes in the French lifestyle.”一句可知,在过去的几年里,巴黎咖啡馆的生意因法国人生活方式的变化而受损。由此可以推断,人们不再那么频繁地光顾咖啡馆了。因此答案为A。3.What are theme cafes expected to do?A.Create more jobs. B.Supply better drinks.C.Save the cafe business. D.Serve the neighborhood.答案C推理判断题。第二段最末两句所传达的信息是:许多主题咖啡馆似乎要改变这种状况。那些聚集心理、历史和工
10、程的咖啡馆大受欢迎,顾客盈门。据此可以判断这些咖啡馆是想通过改变管理理念挽回惨淡的生意。因此答案为C。4.Why are psychology cafes becoming popular in Paris?A.They bring people true friendship.B.They give people spiritual support.C.They help people realize their dreams.D.They offer a platform for business links.答案B推理判断题。根据短文最后一段的前两句可知,料理家务的中年人,退休及失业人员
11、来到这些心理咖啡馆,敞开心扉,与心理专家谈论爱恨情仇,以期获得精神上的支持。offer great comfort(提供慰藉)为解答本题的关键信息。因此答案选B。Passage 2体裁:说明文话题:求生词数:340时间:7(2015北京卷,A)The Boy Made It!On Sunday, Nicholas, a teenager, went skiing at Sugarloaf Mountain in Maine. In the early afternoon, when he was planning to go home, a fierce snowstorm swept int
12、o the area. Unable to see far, he accidentally turned off the path. Before he knew it, Nicholas was lost, all alone! He didnt have food, water, a phone, or other supplies. He was getting colder by the minute. Nicholas had no idea where he was. He tried not to panic.He thought about all of the surviv
13、al shows he had watched on TV. It was time to put the tips he had learned to use.He decided to stop skiing. There was a better chance of someone finding him if he stayed out. The first thing he did was to find shelter from the freezing wind and snow. If he didnt, his body temperature would get very
14、low, which could quickly kill him.Using his skis, Nicholas built a snow cave. He gathered a huge mass of snow and dug out a hole in the middle. Then he piled branches on top of himself, like a blanket, to stay as warm as he could.By that evening, Nicholas was really hungry. He ate snow and drank wat
15、er from a nearby stream so that his body wouldnt lose too much water. Not knowing how much longer he could last, Nicholas did the only thing he couldhe huddled (蜷缩) in his cave and slept.The next day, Nicholas went out to look for help, but he couldnt find anyone. He followed his tracks and returned
16、 to the snow cave, because without shelter, he could die that night. On Tuesday, Nicholas went out again to find help. He had walked for about a mile when a volunteer searcher found him. After two days stuck in the snow, Nicholas was saved.Nicholas might not have survived this snowstorm had it not b
17、een for TV. He had often watched Grylls survival show Man vs. Wild. Thats where he learned the tips that saved his life. In each episode (一期节目) of Man vs. Wild, Grylls is abandoned in a wild area and has to find his way out.When Grylls heard about Nicholas amazing deeds, he was super impressed that
18、Nicholas had made it since he knew better than anyone how hard Nicholas had to work to stay alive.【语篇解读】本文主要介绍了十几岁的青少年Nicholas 在滑雪时遭遇暴风雪迷了路,他不畏艰难,利用在电视中学到的野外生存知识逃脱困境的故事。5.What happened to Nicholas one Sunday afternoon?A.He got lost.B.He broke his skis.C.He hurt his eyes.D.He caught a cold.答案A细节理解题。由
19、第一段Before he knew it,Nicholas was lost,all alone!可知Nicholas在滑雪时突遇暴风雪而迷路。选A。6.How did Nicholas keep himself warm?A.He found a shelter.B.He lighted some branches.C.He kept on skiing.D.He built a snow cave.答案D细节理解题。由第三段 Nicholas built a snow cave.和to stay as warm as he could可知,Nicholas为了保持自己体温不降低,他建了一个
20、雪洞。选D。7.On Tuesday, Nicholas _.A.returned to his shelter safelyB.was saved by a searcherC.got stuck in the snowD.stayed where he was答案B细节理解题。由第五段He had walked for about a mile when a volunteer searcher found him. 可知星期二,当Nicholas走出大约一英里的地方时一位自愿搜寻者找到了他。选B。8.Nicholas left Grylls a very deep impression
21、because he _.A.did the right things in the dangerous situationB.watched Grylls TV program regularlyC.created some tips for survivalD.was very hardworking答案A推理判断题。由最后一段最后一句he was super impressed that Nicholas had made it since he knew better than anyone how hard Nicholas had to work to stay alive.可知,
22、Grylls这个人想表达Nicholas能在如此困难的情况下活下来是非常了不起的。选A。Passage 3体裁:记叙文话题:人物故事词数:357时间:7(2014江西卷,A)Larry was on another of his underwater expeditions(探险)but this time,it was different.He decided to take his daughter along with him.She was only ten years old.This would be her first trip with her father on what h
23、e had always been famous for.Larry first began diving when he was his daughters age.Similarly,his father had taken him along on one of his expeditions.Since then,he had never looked back.Larry started out by renting diving suits from the small diving shop just along the shore.He had hated them.They
24、were either too big or too small.Then,there was the instructor.He gave him a short lesson before allowing him into the water with his father.He had made an exception.Larry would never have been able to go down without at least five hours of theory and another similar number of hours on practical les
25、sons with a guide.Children his age were not even allowed to dive.After the first expedition,Larrys later diving adventures only got better and better.There was never a dull moment.In his black and blue suit and with an oxygen tank fastened on his back,Larry dived from boats into the middle of the oc
26、ean.Dangerous areas did not prevent him from continuing his search.Sometimes,his was limited to a cage underwater but that did not bother him.At least,he was still able to take photographs of the underwater creatures.Larrys first expedition without his father was in the Cayman Islands.There were num
27、erous diving spots in the area and Larry was determined to visit all of them.Fortunately for him,a man offered to take him around the different spots for free.Larry_did_not_even_know_what_the_time_was,how_many_spots_he_dived_into_or_how_many_photographs_he_had_taken.The diving spots afforded such a
28、wide array of fish and sea creatures that Larry saw more than thirty varieties of creatures.Larry looked at his daughter.She looked as excited as he had been when he was her age.He hoped she would be able to continue the family tradition.Already,she looked like she was much braver than Larry had bee
29、n then.This was the key to a successful underwater expedition.【语篇解读】这是一篇写人的记叙文。受父亲熏陶,Larry从十岁起就跟着父亲学潜水,进行水下探险。如今他要带着比当年自己还要勇敢的女儿进行探险之旅。9.In what way was this expedition different for Larry?A.His daughter had grown up.B.He had become a famous diver.C.His father would dive with him.D.His daughter woul
30、d dive with him.答案D细节理解题。短文首句“.but this time,it was different.He decided to take his daughter along with him.”是答题的依据。10.What can be inferred from Paragraph 2?A.Larry had some privileges.B.Larry liked the rented diving suits.C.Divers had to buy diving equipment.D.Ten-year-old children were permitted
31、to dive.答案A推理判断题。由“made an exception(破例),作为例外”及第二段末句“Children his age were not even allowed to dive.”提供的信息可以看出Larry受到特别待遇。11.Why did Larry have to stay in a cage underwater sometimes?A.To protect himself from danger.B.To dive into the deep water.C.To admire the underwater view.D.To take photos more
32、conveniently.答案A细节理解题。第三段中间“Dangerous areas did not prevent him from continuing his search.”一句说明A项正确。迷惑较大的D项可由第三段末尾一句排除。12.What can be learned from the underlined sentence?A.Larry didnt wear a watch.B.Larry was not good at math.C.Larry had a poor memory.D.Larry enjoyed the adventure.答案D句意推断题。探险活动让La
33、rry忘记了时间,可见他是多么地投入;不记得到过多少地方,也不清楚拍了多少照片,说明他探险次数之多。如此地乐此不疲只能说明Larry非常热爱探险。13.What did Larry expect his daughter to do?A.Become a successful diver.B.Make a good diving guide.C.Take a lot of photos underwater.D.Have longer hours of training.答案A推理判断题。由文末一句“This was the key to a successful underwater exp
34、edition.”可知答案。Passage 4体裁:记叙文话题:人生经历词数:288时间:6(2014山东卷,B)It was one of those terribly hot days in Baltimore.Needless to say,it was too hot to do anything outside.But it was also scorching in our apartment.This was 1962,and I would not live in a place with an airconditioner for another ten years.So m
35、y brother and I decided to leave the apartment to find someplace indoors.He suggested we could see a movie.It was a brilliant plan.Movie theaters were one of the few places you could sit all day andmost important sit in air conditioning.In those days,you could buy one ticket and sit through two movi
36、es.Then,the theater would show the same two movies again.If you wanted to,you could sit through them twice.Most people did not do that,but the manager at our theater,Mr.Bellow,did not mind if you did.That particular day,my brother and I sat through both movies twice,trying to escape the heat.We boug
37、ht three bags of popcorn and three sodas each.Then,we sat and watched The Music Man followed by The Man Who Shot Liberty Valance.Wed already seen the second movie once before.It had been at the theater since January,because Mr.Bellow loved anything with John Wayne in it.We left the theater around 8,
38、just before the evening shows began.But we returned the next day and saw the same two movies again,twice more.And we did it the next day too.Finally,on the fourth day,the heat wave broke.Still,to this day I can sing half the songs in The Music Man and recite half of John Wayne and Jimmy Stewarts dia
39、logue from The Man Who Shot Liberty Valance!Those memories are some of the few I have of the heat wave of 1962.Theyre really memories of the screen,not memories of my life.【语篇解读】本文是一篇记叙文,记述了“我”对以前“热天”里的生活回忆。14.In which year did the author first live in a place with an air conditioner?A.1952. B.1962.
40、 C.1972. D.1982.答案C数字计算题。根据第一段“This was 1962,and.for another ten years.”可知。15.What does the underlined word“It”in Paragraph 3 refer to?A.The heat.B.The theater.C.The Music Man.D.The Man Who Shot Liberty Valance.答案D代词指代题。根据第三段Wed already seen the second movie once before,因此“it”指上句中的第二部电影。16.What do w
41、e know about Mr.Bellow?A.He loved children very much.B.He was a fan of John Wayne.C.He sold air conditioners.D.He was a movie star.答案B推理判断题。第三段中最后一句提到第二部电影,The Man Who Shot Liberty Valance自从一月份就开始在剧院上映,是因为Bellow先生喜欢关于在该电影出演的John Wayne的一切,由此可推断Bellow先生是Wayne的粉丝。17.Why did the author and his/her broth
42、er see the same movies several times?A.The two movies were really wonderful.B.They wanted to avoid the heat outside.C.The manager of the theater was friendly.D.They liked the popcorn and the soda at the theater.答案B推理判断题。根据文章第二、三段可知,作者与他的哥哥为了避暑而重复地看电影。18.What can we learn from the last paragraph?A.Th
43、e author turned out to be a great singer.B.The author enjoyed the heat wave of 1962.C.The authors life has been changed by the two movies.D.The author considers the experience at the theater unforgettable.答案D推理判断题。根据最后一段最后两句话可以推断出答案。Passage 5体裁:记叙文话题:真诚交流词数:375时间:7(2014湖北卷,A)Before I had my son,I sp
44、ent two years working with children with disabilities.I learned that shouting and threats of punishment would result in a disaster.Coming up against their behaviour could only make the job harder and their behaviour more extreme.I found something that worked,though.There was a very naughty boy in th
45、e nursery and a teacher who was generally very confident with the children was asked to take charge of him.One day the boy joined a session in the room next to mine.His appearance created an atmosphere of tension.He spent the entire session running around,hitting and kicking,and destroying property.
46、I was in the craft room working with some other children when my coworker told me that this boys teacher was in tears,and could not get control of the situation.As we were talking,the boy ran in.I told my coworker that I would take care of him.I closed the door.He was full of energy,throwing things
47、around and making a huge mess.But I could see that he was doing all these to annoy me.He needed connection,and this was the only way he knew how to ask for it.So I sat back down and kept quiet.Then he slowed down and began making a rocket.I talked to him about it.We continued like this for a few min
48、utes before I slipped into the conversation:“So what happened today?”It was purely a question,no blame or anger in my tone.I believe that if I had criticized him,the gate that was slowly opening would have shut firmly closed.He told me that the teacher didnt let him do what he knew well due to safet
49、y but asked him to do what he disliked.He also admitted that he had enjoyed making her run around and saw it as a game.I explained that his teacher had not seen it as a game and was very upset.This again was stated simply as a fact.I suggested that next time he had a session,he talk about what he ho
50、ped to do at the start,which might be easier for everyone.He agreed and was quiet for a moment.Then he looked at me with tears in his eyes before quietly asking if he could go to find his teacher to apologize.【语篇解读】作者通过和一个小男孩相处的故事,告诉我们,大声地批评和恐吓调皮的孩子只能使事情变得更糟糕,给予孩子更多的时间和宽容可以使事情变得好起来。19.The boy made t
51、rouble for his teacher because he _.A.was accused of destroying propertyB.was told not to yell at other childrenC.was made to do things against his willD.was blamed for creating an air of tension答案C细节理解题。根据文中最后一段“He told me that the teacher didnt let him do what he knew well due to safety but asked
52、him to do what he disliked.”可知,老师让他做他不喜欢的事情。20.Why didnt the author do anything about the boys bad behavior at first?A.She didnt want to make it worse.B.She didnt mind the huge mess at all.C.She was tired of shouting and threats.D.She hadnt thought of a coping strategy.答案A细节理解题。根据第四段第2至3行But I could
53、 see that he was doing all these to annoy me.He needed connection,and this was the only way he knew how to ask for it.So I sat back down and kept quiet.可知作者一开始不去纠正这个男孩的不良行为是因为这是孩子特有的表达方式,作者要做的不是批评、要求孩子,而是耐心地等孩子平静下来。同时,作者处理这件事的方式与全文主题句I learned that shouting and threats of punishment would result in
54、a disaster相对应。故选A。21.The author managed to get the boy to talk to her by _.A.playing games with him B.giving him a good suggestion C.describing his teachers feelings D.avoiding making critical remarks 答案D细节理解题。根据文章最后一段第二句I believe that if I had criticized him,the gate that was slowly opening would h
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-373693.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
